kara delikler, solucan delikleri matematiksel olarak varlığı kanıtlanmış astronomik varlıklardır. karadelik ise gözlemlenmiştir fakat bundan ayrı olarak paralel evrenlerin varlığına dair bir ihtiyaç sunan net bir delile henüz sahip değiliz. Örnek olarak karadeliklerin varlığını Galaksilerin nasıl oluyor da bir yörünge etrafında dönüyor sorusundan aşırı kütleli varlıklara oradan yıldızlara yıldızlardan nötron yıldızlarına ve sonuç olarak kara deliklere vardık.
@@TheIncredibleTurk bir canlı oluşmasının matematiksel ihtimalini de biliyormusun? Ve bu canlılardan birininde irade sahibi ve herseyin farkında olan bir canlının var olma ihtimali kac ihtimal ?
@@ShortMusicVideoO Bir canlının oluşmasının matematiksel ihtimalinden bahsetmişsiniz hangi şartlar altında bir çok değişken var fakat Varlığın dokusuna bakacak olursak oluşma ihtimali %100'dür.
1)Kardeş hayırdır ne oluyor lan sana şimdi o zaman eğer böyle saçma alacaksan yani bildirebilir seni 2)E herhalde canım yoksa eğer böyle gerçekten olsa şu an cenazelere çıkmış olurdu yani bence bu soruyu sorman bence bana saçma geliyor
Seni dinlerken hayal ediyorum bir anda aydınlanıyor gibi oluyorum sonra günlük işlere dönüp her şeyi unutuyorum.Beynim bunu düşünmemem için beni sınırlandırmış gibi hissediyorum ya da kapasitem yetmiyor
Gündemi boşverirsen herşeyden sıyrıldığını göreceksin, bilgi almaya devam et boş zamanlarındada sanal alem yerine gerçek dünyaya dışarıya çık ve gez dolaş ortamı seyret akışına bırak 🙂
bir adımını ötekine atarken ne yapabilirim de bugünü kârlı çıkarabilirim, ne yapabilirim de ekmek paramı kazanabilirim, ne yapabilirim de geleceğim bir düzene girebilir, önüme iyi imkânlar çıkabilir düşüncelerinin önüne geçmek çok zor şu an. beynin kendini çok fazla yormak istemiyor, hem belki alışkanlıktan hem de günlük sıkıntıdan başka bir şey ile ilgilenemediğinden haklı olarak. akıl almaz bilime karşı çok geride kalmış hissediyorsun sonra. ne kadar öğrenirsen o kadar küçülüyosun sanki ama her şey o kadar ilginç ki. yeni bir şeyler öğrendikçe huzur buluyorsun. ilginç bir ikileme giriyorum şahsen ben :)
Biran durup geçmişi anımsamamız veya bir olayda dejavu yaşamamız çoklu evren ve aslında bir enerji olan bedenimizin belki de düşünce yoluyla boyut değiştirebildiğini düşündürüyor bana.
Asgari ücret misal, makro evrende bir süperpozisyondadır. Hem var, hem yoktur. Konumunu ve tükenme hızını aynı anda ölçemezsiniz. Tükenme hızını ölçtüğünüzde o artık cebiniz olan konumunda değildir mesela. Asgari ücretli ondan kafayı yemiştir.
Arkadaş... Hem var hem diyorsun...olmaz öyle şey..asgari ücret tükenme hızı ölçülemez diyosun..olmaz öyle şey.... Asgari ücret tükenme hızı var....aslında hem var hem yok.... Yaşar yaşamaz.....nerde ...niye bilmiyon...sen Türk degilmisin bir Türk olarak nasıl bilemezsin... Konuya dikkatinizi cekerim
@@beyzanurylmaz9869 Serüven neden varım sorusu ile başlar ve akabinde insanoğlu verdiği her cevap sonrası yeni bir soruya cevap arar..Aslında biz hep ilk sorunun peşindeyiz ve verdiğimiz bir cevap yok lakin gitgide cevaba daha çok yaklaşıyoruz .Henüz hiçbir şey bilmiyoruz ..Şu söz konu için değerlidir; " Bir şeyi bilmek için Herşeyi bilmelisin"...Gerçektende öyle mesela kütlelerin birbirini çektiğini öngörmüştür ama Einstein bunun böyle olmadığını gösterdi ve biz şu an hala tam olarak kütle çekimi açıklayamıyoruz ..Bu kısmi bir bilim yaptığımızı gösteriyor..
Farz edelim ki çoklu evrenler var veya her şey tahmin edemediğimiz derecede sonsuz ve tükenmiyor; işte sıkıntı burada başlıyor, anlayamıyoruz. Sonsuzluk bir türlü kafamıza yatmıyor. Senin de dediğin gibi hikayenin başını ve sonunu arıyoruz, eğer ulaşamazsak tatmin olmuyoruz ve asla bitmeyen bir döngüye giriyoruz. İşte bizler bu döngüde olmaktan zevk alan insanlarız, her zaman öğrenmeye çalışan ve araştıran insanlar. Böyle bir merak duygusuna sahip olduğum için çok şanslı hissediyorum. Hepinize Varoluşu anlamak üzere başarılar diliyorum dostlar..
@@poyrzzess Başka dinlere girmiyorum, ama İslam'da tek VARLIK, Allah'tır, diğer her şey an ve an yaratılmakta olandır, VARLIK değildir. Yani varlık tektir ve de zaman ve mekan diye bir kavram da yoktur, bunlar yaratılmış kavramlardır.
İnsan sonlu bir varlık olduğu için sonsuzluğu idrak edemez. Ama insan Sonsuzluğu anlamadığı halde sonsuz yaşamak ister. Bu da insanın doğasında vardır. Öyleyse anlamak idrak etmek insanın en tabi doğasıdır fakat tek başına insanı insan yapan değer bu değildir. Bugün bir yapay zekada olayları anlayıp bir kavram bağlantısı kurabilir. İnsanı robottan ayıransa bir çok spesifik özelliği vardır. Bunların bir tanesi de inanmaktadır. İnsan inanmadan hiçbir şey yapamaz. İnsan değişmediği takdirde bu tâbiatı asla yok olmaz. İnanmak ne kadar hissi ve içgüdüsel olsa da çoğunlukla öyle görünse de insan delil arar, akıl ise bu arayışın başlangıcı için en temel yardımcıdır.
@@dostsultan Ona ANLAMAK denmiyor arkadaşım. Maalesef Türkçe'de her kavramı aynı kelime ile karşılamaya çalışıp hata ediyoruz. Ben yazılım uzmanıyım. Bir yapay zeka hiçbir şeyi anlayamaz arkadaşım. Yapay zekanın yaptığı tek şey analiz etmektir. Verileri analiz eder, sonuçları karşılaştırır ve ve bu karşılaştırma sonucunda tahmini bir sonuç üretmeye çalışır. Kayıtlı veri ne kadar fazla ise tahmin tutarlılığı o derece artar. Ama asla o analiz sonucuna bir MANA veremez. MANA için duygu gerekir ve o duyguyu hissedecek bir özne gerekir. Buna kimisi ruh der, kimisi benlik der vs, çok da önemli değil ne dediğin. MANA verme yeteneği sadece insanda vardır. Kuran'da dahi insanı meleklerden üstün tutan yön bu yönüdür. İnsan MANA verebilir. Bunu başka hiçbir şey yapamaz.
evren sonsuzdan beri varsa ve sonsuz tane de evren varsa bu sonsuz veri demek ve bu da bilime olan merakı söndürüyor. Buna kendimden örnek vereyim. Bir müslüman olarak evrenin ezeli olduğuna ve çoklu evrenlerin doğru olduğuna inanıyorum çünkü tanrı’nın sonsuz yaratıcı sıfatı gereği sonsuzdan beri bir şeyler yarattığını düşünüyorum. Ayrıca kötülük ve cehennem problemi gibi birtakım problemlere yanıt olabilir duruyor. Bu inancımdan dolayı bilime eskisi kadar merak sarmıyorum. Beni eskisi kadar heyecanlandırmıyor bilim. Bebar bilim biraz da felsefi düşüncelerini bilimle harmanlamış. Tesadüfen kaza eseri burada olmamız vs. bunlar deneyle gözlemle ulaştığımız sonuçlar değil. Bir veriye yönelik bir çıkarım. Ben bu çıkarımın yanlış olduğunu düşünüyorum. Sonsuz tane olasılık olsa bile bu bizim kaza eseri burada olmamızı kanıtlamıyor. Yine aynı şekilde tanrının bizim için bir amacı olmadığını da göstermiyor. Böyle ucuz çıkarımları bilim diye pazarlamak bana göre yanlış. Bilimin felsefeye ihtiyacı olduğu kesin ve felsefi çıkarımları bilim diye pazarlamamak gerek.
sonsuz kere evren yaratan mekanizma yasalar ve enerjinin kaynağı ne peki ????? ateisler (sana ateistsin demiyorum bilmyorum ) sonsuz evrenler çılgınlıgına inanır ama tek bir yaratıcıya inanmayı reddeder
@@timurbarakuda6438 Haklısın. Özelllikle ateistlerce tutulacak bir düşünce bu. Sözde sonsuz tane evren varmış da onlardan bir tanesiymişiz biz. Sonsuz olasılık var olduğundan dolayı var olmamız gayet normalmiş. Dediğin gibi sonsuz tane evreni yaratacak olan mekanizma nasıl meydana geldi? Buna da Allah'sız bir açıklama getiremezsiniz ki. Allah bizi yarattı. Evrenin sayısının sonsuz olduğunu iddaa etmek Allah'ın tek seferde bir evren yaratamayacağı anlamına gelir. Haşa bu tamamen kâfirce bir düşünce.
Aradan 3 gün geçmiş ama Muhalefet olsun diye yazmıyorum senin dediğinde bilimsel olarak ihtimaller dahilinde ama küçük bir olasılık çünkü biz bigbeng den sonra olduk öncesdinde var olmadığımız için kıyaslama yapamıyoruz ama ilerde bilimsel kanıtlar bulunursa o zaman öylede olabilir şimdilik en güçlü teori bigbeng
Tesadüf oluştu demeniz beni şaşırttı..Böyle muazzam bir evreni ve içindekiler bir tesadüf ile..???..Elbet bu mükemmelliğin bir mimarı vardır..Tesadüf kelimesi, bazı bilim adamlarının, nedenlerini bulamadığı zaman kullandığı joker çıkıştır..Sizi ve diger kanalları takip ediyoruz..Seviliyorsunuz..Dilerim herkes gerçeği bir gün anliyacak...
Çoklu evren fikri beni rahatlatıyor. Bu evrende yaşanan onca kötü şeye bakıp 'başka bir evrende güzel işleyebilir bu konu' diye düşünerek kendimi rahatlatabilmek ne büyük nimet.
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
@@turndownforwhat9970Biz İnsanlar Hiç Bir zaman Tanrı Kelimesini Kavrayamayız. Tanrı Belki de Evrenin Kendisidir . Ya da Vardır( Dinlerde ki Kişiselleştirilmiş Tanrı Modeli). Şimdi sen Hangi Tanrıdan Konuşuyorsun? Dindeki mi? Banada Dinde olan Tanrı İnandırıcı gelmiyor. Eyer Dinde olan Tanrını diyorsan Evet. Tanrı Yoktur. ( Ben Azerbaycanlıyım. Türkçem Kötü oldusa Kusura bakmayın :)
100 yıl öncesinin bilim insanlarını, ve on yıllar öncesinin çalışmaları ile örnekler sunuyorsunuz. Hepsi için teşekkürler, ama biraz günümüz bilimsel çalışmalarına gelsek artık...
@Vahip Karpınar kuantum kadar karmaşık bir cevap olmuş 😅 şaka bir yana kesinlikle bilimle ilgilenmek şifa. Ne olduğumuzu bilmediğimiz evrende dert dediklerimiz burdan bakınca pek saçma kalıyor.
@Vahip Karpınar çok doğru söyledin, uzun süredir vardığım sonuç bu, fakat dertlerimizin boş olduğunu bilmek onları ortadan kaldırmıyor ve bizi içinde bulunduğumuz keşmekeşten , tutsaklıktan kurtarmıyor, bir nebze rahatlatıyor.
Bu video benim aslında deli olmadığımı bir çok kişinin benim gibi düşündüğünü anlamamı sağladı. Bu düşünceyi zırva sanıp dalga geçerler diye kimseye anlatamazdım. Bu konunun bir benzerini bende çocukken düşünürdüm. Yaklaşık 5-6 yaşımdayken Büyük bir trafik kazası geçirdim. Tunceli'de yaşarken 2001'li yıllarda Askeri bir unimorg aracı bana yüksek bir hızda çarptı ve metrelerce yuvarlanmışım. Gözümü açtığımda hastanedeydim ve oksijen maskesi takılıydı. O sıra aslında kendi evrenimde öldüğümü ancak farklı bir evrende ölmeyip gözümü açtığımı o evrendeki unimorg aracının bana çarptığı ana kadar olan bilincimin yeni evrenime aktarıldığını düşünmüştüm. Şuan bile durduk yere mesela yolda karşıdan karşıya geçerken farklı bir evrende aslında bana araba çarptığını ve öldüğümü ama şuan geçebildiğimi düşünürüm. Düşündüklerimi zırva ve delilik sanıyordum ama benim gibi çok deli varmış :)
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
@@gamzehuner4536 Allahımiz tehdit etmez, bir akıl vermiştir. Bu akıl ile iyi veya kötü olma seçeneğin bize sunmuştur. Özgür irademiz ile seçeriz, iyi olan mükafat alır kötü olan ceza alır. Bunu idrak etmek zor değil, karşı çıkmak da çok saçma. Bu denli karşı tarafa yüklenmek mantıksız
Dinime bağlı biriyim. Açıklanamayan konuları hep aklım ile idrak etmeye çalışır ve üzerine düşünürüm. Saçma dediğim de olmadı. Saçma yorum yapmanıza gerek yoktu. Eğer böyle bir şey varsa Allahın yarattığı Bir şeydir ve biz de bunu öğrenmeye çalışırız.
Bence bir çok şeyin sırrı rüyalarda. Kuantum boyutunda nasıl bir parçacık aynı anda bir çok yerde bulunuyorsa rüyalarda da bir kişi aynı anda bir çok yerde bulunabiliyor. Bizim boyutumuzda asla olmayacak şeyler rüyalarda mümkün oluyor tıpkı kuantum boyutunda olduğu gibi. Nasıl ki kuantum parçacıkları arasında nasıl bir mesafe olursa olsun aralarında bir etkileşim oluyor, birine müdahale ettiğin anda diğer parçacık isterse galaksinin öbür ucunda olsun bundan haberi oluyor, bizim de paralel evrenlerdeki karşılıklarımız arasında bir etkileşim olabilir ve bunun tezahürü de rüyalarda olabilir.
@Meraklı Kişi neredeyse uyku gordugunu hatirlamayan ben amcamin olecek olan oglunu uykuda gordum olecegini sabah uyandiginda öldüğünü soylediler. aklimin ucundan gecrmedigim adamdi o. nerden kurguladi beynim.
@Meraklı Kişi rüyaların yüzde doksanı öyledir lakin geriye kalan yüzde on hayatında görmediğin yerlerde ve insalarla geçebiliyor. Rüyanın da aslında bir boyut olduğunu düşünüyorum ben
@@burhannane rüyada görülen aleme alemi misal denir kendi aleminiz cisim melekler alemi ruhlar alemidir ikisi arasında alemi misal bulunur iki alemin de özelliklerini taşır uyuyan kişinin ruhu bedeninden ayrılarak bu alemde dolaşır bu alemde balık görür yada köpeklerin kendini kovaladıgını balık para köpek düşman olarak yorumlanır bazen burada görülen cisim aleminde aynen çıkar alemi misalde ruhun bedenden aytılmasını ölüm gibi düşünmemek gerek tıpkı seyahate giden insanın seviçle gitmesi gibi bir durum oluşur yoksa gerçekte ölüm 70 kere kılıçlarla dopranmaktan daha açı verir ruhumıza muhittin arabinin kitabından akkımda kalanlar
Belki de bu evrende yaşayamadıklarımızı farklı bir evrende yaşama şansı bulduk. Paralel evrenler geçmiş - gelecek - şimdinin bir anda gerçekleşmiş hali olduğu için de ruhumuz olayı yaşadığını biryerlerden hatırlıyor 🎉insanları biryerlerden tanıyor bazen..
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Yaklaşık 2 yıl önce bir trafik kazası geçirdim. Araba dönerken düşündüğüm şey demek ki ölümümün bu şekilde olacağıydı.Hava yastıkları patladığı anda saliselik bir süre gözümü kapatıp açtım ve koca bir sessizlik..Uçsuz bucaksız bir yol kenarında kendimi yapayalnız buldum. O an öldüm mü diye etrafıma bakındım ve yola atladım. Arabanın yarısı göçmüş ve gelirken sağımda olan araç artık solumdaydı. Yani ben yolun sağına kırdım ama aracım soldaydı ayrıca yolun sağında durmuş bir araba vardı onu geçip gittim, o da artık önde ve sol tarafta duruyordu. Ben de çalılıkların arasından geçip aşağıdaki yola kadar ilerlediğimi zannettim ta ki hastaneden çıktıktan sonra evdekiler aslında ana yoldan hiç çıkmadığımı söyleyene kadar.Araba çok döndüğü için yanıldığımı düşünüp güldük,kaza yerine gittiğimde gerçekten de olduğum yerden ayrılmadığımı gördüm.Hala aklım almıyor nasıl oldu da her şey tersine döndü? Hala düşününce yönler çok zıt geliyor bana.Acaba o evrende öldüm ve bilincim bu evrene mi geçti diye düşünürken tesadüfen ayna dünyalar kavramını öğrendim ve bu bana hiç yabancı gelmedi. Belki de sadece bir yanılsamaydı bilemiyorum. Kaldı ki bilincimiz ölümsüzse ve beden öldüğü gibi bilinç evrenden evrene sıçrayıp kaldığı yerden devam ediyorsa bile biz bunu asla bilemeyecez muhtemelen. Yaşlılığımızda da ölümsüzlüğün sırrının bulunduğu başka bir evrende yaşlı olarak devam ediyoruzdur belki de... Ya da merkez evrendeki biz, her olaslık karşısında ne tepki vereceğimizi, sonuçlarını merak edip izliyordur bizi. Yani belki de arayıp durduğumuz tanırımız yine kendimizizdir... Belkiler belkiler belkiler....
Büyük patlama sonucunda 3 boyutlu evren ve zaman ( 4. boyut ) oluştu, yani zamanın başlangıcı büyük patlama. Bir simülasyonu , bir potansiyeli , en baştan tekrar tekrar başlattığınızda farklı sonuçlar alabilirsiniz, zamanın başlangıcı ile 3 boyutlu evrenin başlangıcı aynı anda olduğu için, bu potansiyel sonsuz sayıda sonuç doğurmuş olabilir, yani sonsuz sayıda birbirine benzeyen ve benzemeyen evrenler. Populer kültürde karşımıza çıkan, seçim yaptığımızda yeni evrenlerin oluşması bana saçma gelmekte, tam tersine sonsuz sayıda evren olduğu için seçim şansına sahip olduğumuzu düşünmekteyim. İkinci konu, zamandan önce veya buyuk patlamadan önce ne vardı konusu, bu soru doğru bir tabirse oksimoron bir önerme-soru, "önce" kavramını kullanabilmek için zamanın olması lazım, zamandan önce ne vardı, buyuk patlamadan önce ne vardı sorusu kendisiyle çelişiyor zaten, aynı evren neyin içinde genişliyor veya evrenin sınırının dışında ne var sorusu gibi, 3 boyutlu evren , mekan kavramı , evrene ait, evrenin dışında ne var sorusu da kendiyle çelişir.
Bunun tam karşılığı : Kaos...aslında kaos da bir boyut kendi başına ... Kaosu algı boyutuna çağrıştıran ise 'sonsuz olasılıklar' nihayetinde insan algısı için nihayi denklemin açıklanabilir hali : sonsuzluk içerisinde düşünebileceğin her ihtimal var... ... ... ... ... ... ... ... ve bu asronomik anlamda her sorunun cevabı çünkü mutlak ile ilişki içinde...
Çoklu evren teorisi (sonsuz) sayıda evren olduğunu düşünürsek, aklımda bir kaç soru bulunuyor. İlk başta sonsuzluğun insan aklıyla kavranılamayacağının bilincinde olmak gerek. Gerçektende herşeyin olduğu evren modelinde Amerika'da da, Çin'de de,doğmuş olabilir,zengin de fakir de olabilirsin. Biraz daha ayrıntı eklersek. Şuanda azılı bir katil de olabilirsin dünya için önemli bir bilim adamı da. Eğer zaman kavramını yok sayarsak hitler de, Newton da, 2.mehmet de olabilirsin. Olayı varlığa bağlarsak var da yok da ölümsüz de olabilirsin. biraz daha olayı cıvıklaştirirsak ; Norveçte bir saksı da, şuan evimdeki duvar parçası da, uzayda sürüklenen bir meteor da olabilirsin. Olayı iyice saçmalaştırmadan sorumu sormak istiyorum. Eğer her şeyin olabileceği evrenler varsa şuan senin bir bilim adamı olup evrenin bütün sırrını çözdüğün bir evrende olabilir. Galaksiler arası yolculuklar, ölümsüzlük, mutlak barış vb şeyleri bulduğun bir evren ; düşün, ve o evrende artık evrenin dışına çıkmak gerektiğini düşünüp diğer evrenlere mesaj gönderiyorsun. Bütün evrenlere aynı anda mesaj gönderiyorsun. 1.sorum çoklu evren sonsuz ise gerçekten böyle bir evren olasılığı olabilir. Yani bu evren olasılığı varsa niye gönderdiğin mesaj bu evrene gelmedi. Eğer bunların imkânsız olduğunu düşünüyorsan çoklu evrenin (sonsuz) olasılığın sonsuz olmadığı ve kararlarımızı göre yeni evrenler oluştuğu yani sınırlı evren kümesinde baş evrenin biz olduğu diğer evrenlerinde bize bağlı olduğunu düşünebilir miyiz. Yoksa bunların bir zırva olması ve evrenin dışında bir şey olmaması (dışının olmamasını) mutlak olduğumuzu mu söylemeliyiz?? Not: buraya kadar okuyan sen ; iyi ki bunları okuduğun evren kümesine denk gelmişim :) eğer cevaplıya bileceksen ... Lütfen merakımı bitir. :)
@@Er3nkolikk slm, soruna cevap: sonsuz sayıdaki evrenlerin başka bir tanesinde , mesaj yollamayı düşünen bilim adamını engelleyen daha zeki bir bilim adamı olabilir, başka bir evrende de bu bilim adamını engelleyen olabilir, sonra onu da engelleyecek başka bir tane olabilir, sonsuza kadar gidiyor burası :) , gönderilecek mesaj bu yüzden gelmiyor olabilir. Sonsuzluk kavramını insan aklıyla algılamak zor, buna katılıyorum, sonlu evrenin büyüklüğünü bile anlamakta zorlanıyoruz ( sanırım çapı 200 milyar ışık yılı ) ben bilim insanı değilim, fizik alanında da eğitim almadım, sonsuz evrenler de zaten barizdir ki bana ait bir hipotez değil. Bana ait fikir sadece şu : büyük patlamayla zamanın başlangıcının aynı an olması sonsuz sayıda bir evreni yaratan bir sebep olabilir , ilk yorumda bunu açıklamaya çalıştım.
@@numanpeltek503 evet evet mesajı gönderen bilim adamının mesajı gelmeden başka bir evrendeki bilim adamı mesajı silmiş olabilir ki bu sonsuzluğa gidiyor dediğin gibi. Ama o zaman mesajın hem gönderildiği hem de gönderilmediği sorusu ortaya çıkıyor ki belki de biz mesajın gönderilemediği evrendeyizdir. Oralarda bir yerde mesajı alan evrende olacaktır? Sende hak verdiğin gibi sonsuzluk insan aklının kavrayamadığı bir şey. Yani Bu konuyu daha fazla düşünmek boşa kürek çekmek olabilir. Gözlemlenebilir evren bazı kaynaklarda 93 bazılarında 200 milyar ışık yılı çapa sahip olması bile insan aklını aşar ki gözlemlenemeyen evren karanlık madde vb durumlarla şuan kinden kat ve kat daha büyük.... Bilim merakımı kabartıyor Bilim felsefesi için o konuya aşina olmak (eğitim almak) gerekmez (bence). Akıl, zeka ve hayal gücü gerekir. Verdiğin cevap beni tatmin etti. Bilimin büyüleyici dünyasında bizimde olmamız ne mutlu. Belki de bir gün mesajı biz göndeririz :) Teşekkür ederim cevap için 🤚🖐️
Hepimiz tek bir kişiyiz bu zaman içinde sürekli farklı kişilikteyiz aslında hepimiz tek bir kişinin parçasıyız en ufak ve en büyük de bir kişinin dokuları ve parçalarıdır
İnsan hep evrenin merkezinde kendisinin olduğunu düşünmüştür ve hep yanılmıştır. Çoklu evrenler olabilir ama bizim tercihlerimize göre oluşmaları ya da o evrenlerde de bizim olmamız yine aynı kuruntu.
Yanıldığını neye göre söylüyorsun ? Herseyin farkında olan sadece insan değil mi ? Ben neden öleceğimin farkındayım? Evrimsel süreçte ne katkısı vardır? Engelli doğan bir insanda neden adalet duygusu olur ? İnsanlara bakıp intihar etsin diye mi ? Adaletsiz dünya diye ağlasın diye ? Neden aklımız var içip sarhoş olalım diye mi ? Bir sergi açılmış güzel sanat sergileniyor ama bunun farkında olan kimse yok. Olur mu ? Ama o sergilenen nesnelerin farkında olabilen bir insan varsa anlamlı olur. O insan o serginin merkezindedir. Çünkü serginin farkında olan tek varlıktır. Bu sergi benim içindir diyebilir. Başka varlıklar da olabilir. Ama şuan bilinen farkında olan tek varlığız.
Evrenin içinde farklı olasılıklara sebep vermem neden diğer olasılığın gerçekleşmediğini açıklamaz Elime bir kağıt aldım ve 3 haneli bir rakam yazdım ve bu sayede 999/1 olasılığın içinde bir evrende gerçekleşecek bir olasılığı gerçekleştirdim fakat bununla beraber diğer yazabileceğim 998 olasılığı neden gerçekleştirmediğimi ise fala bir soru bunu ise paralel evrenler açıklıyor. Biz insanlar Makro olarak determinant bir evrende yaşasak ta Mikro olarak tamamen rastgelelikten oluşan bir evrendeyiz ve karar verme organımız olan beynimizi bu kurallar etkiliyor çünkü beynimizde gerçekleştirilen işlemler çok küçük çapta ki Elektro kimyasal reaksiyonlar sayesinde gerçekleşiyor ki buda biz insanların nasıl olurda verdiğimiz kararlar ile farklı olasılıklara sebep verdiğimizi açıklar çünkü biz insanlar determinant işlemiyoruz ve bu ise senin kuruntu dediğin şeyin gerçekliğini ispatlıyor. Ve bir konuda haklısın Bir şeyin var olması ile olmaması bir seçenektir o halde X şeyinin var olduğu bir evren varsa olmadığı bir evrenin varlığı ise zorunludur.
@@TheIncredibleTurk Tebrik ederim güzel bir yazı..Ben bir paragrafınıza itafhen düşüncemi açıklayayım ..Makro evrenin de aslında kuanta olabileceğini düşünüyorum ..Mesela çift yarık deneyinin tüm sonuçlarını bence makro evrende de tasarlayabiliriz..Bir kutuyu çift yarığa gönderdiğim de girişim yapmasını bekliyorum evet uçuk bir düşünce gibi geliyor ama bence yeterli bir enerji ile bu kutuyu fırlatırsak tahminime göre girişim yapacak ve kutular oluşturacak...Ancak bir sorun var bu vermemiz gereken enerji kutuyu szchwarzchild yarıçapının altında bırakacağından daha ben onu platforma gönderemeden malesef Karadelik oluşacak...Eğer bir Karadelik oluşmamasını başarıp o enerjiyi makro boyutda bir kutuya verebilirsem bence girişim deseni oluşacak ...Evrenimizin en minik karadelik varsayımından çıkan planck uzunluğu sadece planck kütlesini barındırabiliyor..Fazlası zaten planck cisminin karadelik olduğu anlamına geliyor...Bu yüzden kutuya verdiğim enerji, kutunun boyutlarının karadelik oluşmadan müsade edebileceği enerjiden daha fazla ..Bunu manyetik bir dengeleyici ile çözmek istiyorum ..Mesela sıkıştığında daha fazla manyetik kuvvet yaratan bir kutu olsun bu...Bu kuvvet kutuyu içe çökerten F=m.M.G/r^2 bin tam tersi yönde olacak ..Böylece ben bir x,y,z üç boyutlu uzaya normalde orayı karadelik yapabilen bir enerjiyi karadelik oluşmadan vermiş olacağım..Böylece makro evrende ki o kutunun girişim yapması için engel teşkil eden szchwarzchild yarıçapını ihlal etmeden makro evrende ki x,y,z 3 boyutlusunda kuantum fenomenlerini gözleyebilecegim...Eğer bunu yapmayı başarirsak süperpozizyona göre kutu uzayda istediğimiz yere istediğimiz sayida anlık hareket edecek ..
@@SepyaSızıntısı Neden olmasın ki sonuçta makro evren mikro evrenden oluşuyor ve mikro evrende yaşanan fenomenlerin oluşturduğu düzen geniş çapta makro evrende yasaları oluşturuyor olabilir fakat bir sorun var bir kutunun bir parçacık olur asla bir dalga olupta girişim yapmaz fikrimce çünkü kutu bir maddedir bir elektrik veyahut bir foton yani bir kuanta değildir sence?
Sınırlarını algilayamadigimiz şu koskoca evrende veya evrenlerde sen gel 21.yuzyilda dünya denen gezegende Ortadoğu'da dünyaya gel bu imkansıza yakın bir şanssızlık :(
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Bence parçacıklar oyuncular gibi; Normalde süper pozisyondalar ama kendilerine bir görev biçilince makro evrendeki düzeni oluşturuyorlar. Micro evrendeki sayamayacağımız kadar çok başıboş parçacığın elbette bir yaratanı, yöneteni olmalı ki bu kadar düzenli bir makro evren ortaya çıksın. Böyle şeyleri öğrendikçe Yaratana daha da hayran kalıyorum.
Aynen. Nasıl olur da bilimi Allah'ın haşa var olmadığını göstermek için kullanırlar? Sonuçta 18 bin tane alem yaratmış Allahu Teala. Belki de bu 18 bin alemi 18 bin evren şeklinde de düşünebiliriz. Tabi bu o kadar da kesin değil. Çünkü alem kelimesi bizim bildiğimiz evren kelimesinden daha geniş bir yapıyı ifade ediyor olabilir. Ama yine de sonsuz evren olmak zorunda değil. Kim demiş evren sayısı sonsuz olmak zorunda? Belki de sadece 18 bin tane vardır?
@@bircanayak Bilim, olguları kavramak için var..Birilerinin inançlarını sorgulamak için değil .Dünya da çok tuhaf inançlar var ve çok fazla var..Sen de onlardan bir tanesine inanıyorsun..Londra'da eli cebinde bir hristiyandan ya da telavivde usturuplu bir hahamdan ve yahut dinini hararetle savunan bir hindudan ne farkın var ? Hepiniz aynısınız..İnsanlar aynı kökden geliyor evet şuan farklıyız ama biz aynı şeyiz ..İnançlarımız da aynı şey..Mesela Otto Rank kahramanın doğuş miti kitabını tavsiye ederim eski medeniyetlerde ki kahraman peygamber mitlerinin nasıl da birbirinin aynısı olduğunu çok güzel açıklıyor .Diğer dinlere bakarsanız sizin dininizde ki motiflerin birçoğunu bulursunuz..Mesela inanna dumuzi ve Allah ile Habil gibi...Eski yazıtlarda bulunan hikayelerin şuanda ki birçok dine figür olarak girdiği ayan beyan ortada ..Kendinizi önemli sanmayın sakın ..
@@SepyaSızıntısı Bilimin inançları sorgulamak için olmadığını söylemişsiniz. Ben bu düşünceye katılmıyorum. Çünkü birçok kişi inançları sorgulamak için bilimi referans olarak alıyor. Çoğu da ateist oluyor. Bunun nedeni ise bilimin çoğunlukla ateist kimselerin tekelinde olması ve müslüman bilim adamının çok az olması. Bunu bana değil de bilime bakıp da Allah'ın var olmadığını kanıtlamaya çalışanlara söyle. Çünkü ateizm de bir inançtır. Dünyada çok fazla inanç olduğunu İslamın da bunlardan bir tanesi olduğunu söylemişsin. Buraya kadar doğru ama İslamın diğerlerinden bir farkı olmadığını iddia etmen yanlış. İddia diyorum çünkü yazdığın kanıt zayıf. Kahramanlık mitlerinin peygamberlere olan benzerliğinden bahsetmişsin. Fakat peygamberlik ile arasında fark vardır. Peygamberler yol göstericidir. Kahraman değil. Bize gerçeği, hakkı ve batılı öğretir. Bize bizim için neyin daha iyi neyin daha kötü olduğunu gösterir. Söylesene şimdi bunu yapan bir kahraman tanıyor musun? Biraz uzun oldu ama bu peygamberlik ile olan kısmı da yazarsam çok daha uzun olur. Bu konuda Hayalhanem adlı youtube kanalının çok güzel içerikleri var. Bu videoları izleyebilirsin. Ve www.google.com/amp/s/sorularlaislamiyet.com/peygamberlere-neden-ihtiyac-vardir%3famp sitesine girebilirsin. umarım senin için faydalı olur.
@@SepyaSızıntısı Son olarak eski yazıtlarda bulunan hikayelerin şu andaki birçok dine figür olarak girdiğini yazmışsınız. Böyle bir hataya düşmen normal. Çünkü o eski yazıtları yazan kimselere de peygamberler geldi. Peygamberlerin bilgi kaynağı ise sabittir. Bundan dolayı peygamberin o topluma aktardığı bilgiler bir süre sonra efsaneleşmiş ve günümüze bu halde gelmiştir. Bir süre sonra gelen peygamber de aynı bilgileri aktaracak. Bu, peygamberin aktardığı bilgilerin efsanelere dayandığının kanıtı olamaz. Hem eskiden bilgi veya kültür alışverişi günümüze göre çok daha yavaştı. Buna rağmen Türklerde İslamdaki gibi tevhid inancına benzer bir şekilde Gök Tanrı veyahut ahiret inancının olması şaşırtıcı olmamalı.
Aslında tesadüf yada kendiliğinden oluşma diye bişey yok Herşey muhteşem bir düzen ve plan içinde seyrediyor Çözemediğimiz bütün bu zorlu düzen bize sahibinin ne kadar mükemmel olduğunu gösteriyor Elhamdülillah.
Bu 1867 de biliniyordu kitapta yazıyor siz Tesla dan duyduysanız yolun giriş kısmını bulmanıza az kalmış ama çok fazla ileri gitmek insan için iyi olmuyor diye düşünüyorum. Bence siz evreni olduğu gibi kabul edin. Naçizane 😎
Merhaba, Ben hatırladığım kadarı ile çoklu evren kuramını 6 yaşımdayken 1985 yada 7 yaşımda 1986 da düşünmüştüm şöyle ki ; Ailemiz 6 kişiden oluşuyor babamın yurtdışında Almanya da çalıştığı zamanlar. Mevsim kış bir pazar sabahıydı annem yer sofrasında sabah kahvaltısı hazırlığı için bir mutfağa birde oturma odasına gidip geliyor bende sıcak sobanın yanında olan biteni uykulu gözlerle izliyordum ve annemin bana yumurtan rafadan mı yoksa çok pişmiş mi olsun sorusu ile göz teması kurduk ve şuan yapılıyor mu bilmiyorum kardeşler arasında yumurta tokuşturarak karşı tarafın yumurtasını çatlatma yarışması yapılırdı. Anemin bana bu soruyu sorması ve benim vereceğim cevabın bu yarışmaya nasıl etki edeceği yani tüm olasılıkları aynı anda düşünmeye kalkıştığımı gözlerimin bir anda kararıp şoka girmiş gibi zamanın durduğu hissine kapıldığımı ve kendime geldiğimde rafadan olsun dediğimi anımsıyorum. Bu arada sayısal zekam pek iyi değildir çünkü yemek seçtiğim için bünyem çok zayıf kalır çok kolay hasta olur ve çok çabuk iyileşemezdim. Belki video ile pek ilgisi yoktur ama paylaşmak istedim. Hoşça ve bebar bilim ile kalın.
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
bir çok yaşam formu bir çok yerde olabilir ihtimaller çok fazla ama bir gerçek var ki kara delik ve karanlık enerji çözülmedikçe bir çok şey teorem olarak kalacak
Evrenler farklı maddesel formlardan oluşuyorsa, çok farklı canlılar veya benzer ama farklı fizik kimya gerçekliğiyle yaşıyorlardır. Peki aynı anda, %100 aynı açıyla, farklı masalarda bilardo topuna vurmak gibi farklı evrenler başladıysa ve sonradan maddenin düzenleri her evrende farklı farklı olduysa bu da ancak evrensel bir bilincin olduğunu veya sonradan bilinçli canlıların ortaya çıkıp süreçlere, maddelere etki ettiklerini gösterirdi. Teoriler üstüne teoriler inşa etmek çok güzel.
Aklıma takilan ana sorun şu, benim aldığım karar ile bir evrenin oluşmasını anlarım ama almadigim karar neden oluşsun ki? Sonucta almadigim karar hala olasılık dalgasında olmayacak mı? Quantum silici gibi sonuçlar olabilir ama sonuç olarak mevcut evren olasılık dalgasindan düşen bir olasılık ve bir olasiligin düşmesi tüm olasılıkların düşeceği anlamına mı geliyor?
Senin almadığın kararları alan evrenler de olabilir yani karakteri düşünce yapisi ve zevklerinin tamamen zıt olduğu paralellerin de olabilir. Rick and Morty deki gibi saçma sapan sonsuz olasılık olabilir.
@@veganzombi2391 tüm olasılıklar aynı anda gözlemleniyor mu? Alınmamış karar nasıl olabilir? Ciftabyarik deneyi sonuçları bile bizim gozlemimize bağlı (illa insanı bir gözlem değil tabiki bazen parçacık bir basoa parçacığın etkisi de olabilir.) Dolanik 5 parçacığın olduğu beş sandıktan birini açtığımda diğer 4 sandıktan artık ne olmayacağını biliyorum ama kalan 4 olasılık her bir açılmamış sandık kurulu çin geçerli... Dolayısıyla almadigim karar açılmamış bir sandık içinde değil mi?
Şimdi kardeşim .sen bu evrende yaşiyorsun.mesela sen doktor olmak istedin.başka evrende yaşayan sen ise öğretmen olmayi seçiyor.bir diğer sen ise usta olmayi falan.çok qarip yaa şu hayat.iyiki gizemleri var yaa.mantikli düşünürsek eğer her şeyi bilseydik hayat gerçekten çoook sıkıcı olurdu.ALLAH TAALA her şeyi bilipde yaratti.
@@elcineliyev2874 senin paralele varlığının anlamı şu büyük patlamada seni yaratan tüm parçacıkların milyarlarca hatta sonsuz denecek oranda dolanık parçacıklarının da ortaya çıkmış olması demek... başlangıçta tüm parçacıklar dolanıktı ama etkileşimler ile dolanıklık düştü neredeyse tüğm parçacıklar için... ve şimdiki evrene vardık... yani dolanık parçacıkların farklı etkilşeşimlerinde senin olmadığın evrenlerin oluşma olasılğı olduun evren oluşma olasılığından kat be kat fazla... yani benzersiz(fizik kuralları açısından) evrenlerin olasılığı benzer evren olasılığından yüksek.... bence bizler düşen bir olasılığız ve diğer olasılıklar otomatikman değişti ve onlar da bizim bir başka kopyamızı oluşturmaz bence... sonuçta bir parçacık bir başka parçacığın gözlemcisi de olabiliyor...
Bu bilimin işleyiş biçimi bilim kümülatif, kollektif ve refleksif bir biçimde ilerler bir teori ortaya atılır onu yanlışlanması için çaba harcanır ve eğer yanlışlanamaz ise kabul edilir. Fakat bunu gereksiz noktalara çekmeye çalışmak yanlış ve gereksizdir.
@@TheIncredibleTurk "Bir paranın yazı veya tura gelmesi olasılığı %50'dir." gibi istatistiksel, olasılıksal hipotezleri nasıl yanlışlayabilirsiniz? Ki kuantum mekaniği olasılıksal bir bilim sahasıdır. Dolayısıyla bu sahada yanlışlama metodu işlemez. Ya da "Evrende insan şeklinde bir gezegen vardır" iddiasında olduğu gibi bir cismin doğrudan varlığına atıf yapan hipotezleri de yanlışlamak mümkün olmayabilir. Bu iddia yanlışlanana kadar onu doğru mu kabul edeceksiniz? Bu videoda da çoklu evrenlerin doğrudan varlığına ilişkin bir iddia var. Dolayısıyla varlığa dair olan bir hipotez olduğu için yanlışlanamayabilir. Fakat bu onun doğru olduğunu da göstermez. Yani yanlışlama metodu burada da çalışmaz. Bilmem anlatabildim mi?
@@MahmutSamiCom yanlış biliyorsun .Kuantum mekaniği diye birşey var ..Dalga mekaniği de denebilir..Matematiği çok farklı sembolize edilir ve içinde birçok şey ispatlaniyor ..Yanlışlama olmadan ispat yapılamayacağını göre dediğiniz yanlış oluyor..Kuantum dolanikliginin bu mekanik ile ispatina bakınız..
@@MahmutSamiCom Yaptığınız hipotez bir genelleme ..Yeterince zamanınız varsa attığınız paraların yüzde 50 olasılığa yakınsadığını göreceksiniz ...Peki ne zaman yüzde 50 olacak ?...Bir diğer husus ise bu genellemenin bir diğer hatasıdır ..Mesela ben paranın momentumunu ve konumunu kesin bilmeliyim ki nasıl düşeceğini bulayım...Ancak Belirsizlik ilkesi önüme bir engel koyar h/2
İnsan olarak kendimize çok önem atfediyoruz. Bu düşünceden sıyrılmadıkça ilerleme tıkanmış görünüyor. Tıpkı ortaçağda dünyayı merkez kabul eden anlayış gibi. Bizim düşünme şeklimiz hata verdiğinde sonsuz deyip geçiştiriyoruz. Değişim şart.
@@kayragunes5050 şey diye düşünmüş olabilir loch ness canavarının dinozorlar çağından buraya bir şey yada birileri tarafından şimdiki zaman getirilmiş olabileceği. ( Bence çok saçma böyle bir canlının varolduğunu kanıtlayan hiçbir şey yok 🤷🏻)
Bir olasılığı var eden güç gözlem midir, eylem midir yoksa sadece bir düşünce yeterli olur mu, farklı olasılıklar nasıl tetiklenir. Lisandan ve kelimelerden arındırılmış bir zihin ile hiç var olmamış bir şeyi düşünebildiğinizde bu nasıl bir olasılık yada paradoks yaratır. İnsanlığın tüm meta verileri bir araya getirilse ortaya insandan farklı ne çıkabilir. Bu soruları soranın ben olmadığımın hissiyatındayım. Felsefe yapmada bir sıkıntı yok, sıkıntı onu ne ile yaptığımız. Düşünen biz miyiz yoksa vücudumuza giren zehirler mi?
O(Allah) ki, Arz’da ne varsa, tamamını sizin için yarattı. Sonra, Göğe yöneldi; yedi gök olarak onları düzenledi. Ve O, her şeyin Âlimi’dir. [BAKARA (2)/29]
Lütfen yalvarıyorum her neyse bu yaşadıklarımız ya da yaşayamadıklarımız gerçek olmasın, n'olur bu kâbus gibi şeyden kurtulalım ve güzel bir evrende yaşayalım...
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Selamlar. Guzel cok guzel programlar yapiyorsun.tesekkurler Bu konuyla alakali bir yasanmisligim var. Ayni zamanda ayni sehirde ayni yolda arabamla giderken yogun trafikde. Bir arkadasim ; "yooo yol cok acik rahat gittim" Bu ne demek ? Isde senin anlattigin gibiiii ama da tam degil. KADER Kime nasil yazildiysa oyle yasarsin denklemi. Buda benim yorumum. Saygilar basarilar...
Allah'ın bize verdiği için n değerli şey akıldır,aklın ile düşünürsün ve doğruyu bulursun,kuantum dan bahsedenler kuqntumun ne demek olduğunu bilmiyor, çoklu evren yoktur bu düşünce saçmalık,iki galaksi dâhi yan yana kalamazken milyarlarca evren nasıl yan yana duracak,boyutlar vardır,bir evren sonsuz olmazsa kendi kendini imha eder,yada bir üst boyut alt boyuta hükmeder,tahminim 12 boyut var,sevgiler
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Abdulkadir Geylani gibi bazı büyük zatların aynı anda birden çok yerde göründüğü zamanlar olmuş acaba bu durumlar makro evrendeki süperpozisyona örnek olabilir mi?
@@muratefe3990 Sayın Murat Bey, onların sahtekarlıklarına diyorsunuz. Olmadı. Nasıl tanımadan sahtekar dersiniz. Günümüzdeki bazı sahtekar şeyhlerle karşılaştırmayınız lütfen.
İnsanlığın, sevginin, sağlığın, canımm doğanın ve hayvanların kıymetinin bilindiği, huzur ve güven dolu en yakın paralel evrene tüm iyi kalpli insanlar için bilet alayım Lütfen 😍
Kanka harika videolar yapıyorsun. Böylelikle, evrenin muhteşemliği ve karmaşık ama o denli düzeni hakkında daha çok bilgilenmemize de yardımcı olursun. Teşekkürler. Ama Tüm bu durumlara nasıl oluyorda tesadüf eseri olabileceği fikrini dillendirebiliyorsun? Görünürde tesadüf(ya da tevafuk) görünüyor olabilir. Peki tesadüf dediklerimizden hep daha harika şeyler çıkıyorsa bunu ne ile açıklayabiliz ?
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Göklerin, Arz’ın ve Allah’ın yarattığı 'her şeyin melekûtu'na(maddenin en temel yapıtaşına-özüne) bakmıyorlar mı(incelemiyorlar mı)? (Maddenin en temel yapıtaşı olan 'melekût'a ulaştıklarında), onların ecellerinin yaklaştığı umulur. Ondan (‘melekût’tan) sonra hangi söze inanacaklar? [ARAF (7)/185
Bizler bir kaza eseriyiz derken ki fikrinizin altında yatan o dogma materyalist düşünceyi de bizlere hissettirdiğiniz için teşekkür ederiz. Yanlışıkla bilim değil de bilim felsefesi yaparak, bir olguyu gerçekten öyleymiş gibi yansıtmanıza üzüldüm açıkçası, mr. bebar :)
Gerçek gibi yansıtmamış videonun sonunu izle. Paralel evren düşüncesine göre böyle diyor. Ve paralel evrenlerle ilgili net kanıt yok oyüzden felsefenin alanı olduğunu düşünenlerde var diyor.
Dünyada dogmatizmden en uzak düşüncenin yanına dogmatik sıfatını koyduğunuzda, kendinden başka herkese fetöcü diyen akpli kadar zavallı görünüyorsunuz.
@@sanchopanza8632 Dünyada dogmatizmden en uzak olan düşüncenin savunduğunuz düşünce olduğunu söyleyen dogmatik düşünceniz gereği birbirini gösteren spiderman'den farkınız kalmamış :)
Uyurken bilincimizi ölçümleyemediğimiz zaman rüyamızda aynı anda her yerde olabiliriz. Bilincimizin farkında olduğumuzda ise bir şekilde ölçümlenebilir şekilde sabitleniyor.
Gerçekten mantikli ve gerçekten ciddiyim.amma butun evrenler bir uzaydami ? Yada 10000 uzay bir uzayin içinde ve bu uzaydan 10000 tane olan uzaydan da10000 tane .gerçekten qarip.
Her şey olasılık dahilide ancak doğada tesadüf diye bir şey olamaz .Entropi yi siz açıklıyorsunuz ,bir düzenleyici ve varlığı sürdüren bir otorite olmasaydı entropy herşeyi darmaağın etmezmiydi 😊
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Iyi calismalar..bu konulari yeni ogrenmeye baslayan biri olarak birsey sormak istiyorum..babami 1 yil oldu kaybedeli.bu evrende olen paralel evrende de olmus oluyor mu
Ama bir şekilde değişkeni evrenlerin birbirine bağlı olasılık fonksiyonları oluyor. Tamamen farklı olsaydı boyutlar biribirini tarafından algılamazdı. Olasılık konusuna gelince bir olay her evrende farklı şekilde var oluyorsa bu zaten bir olasılık olmaz. Gerçekleşen bir olay olur. Gerçekleşen olaylarda olasılıklıktan çıkar. Burdan baktığımızda birbirinden tamamen farklı ama benzer olayların yaşandığı evrenler oluyor bu paralel evrenler.
Ama bence mantıklı değil kuantum dünyasını anlamlandıramadığımızın ve kuanfum dünyasını da algılayabileceğimiz bir hale sokma çabamızın bir sonucu bence. Daha farklı birşey olmalı tesadüften uzak birşey sebep sonuç ve mantık ilişkisine dayanan.
@@Bilinmeyenbiri1236yxzuwjvwjci Yani sen Einstein ve ekibi gibi düşünüyorsun Tanrı zar atmaz sadece soruyorum çift yarık deneyi hakkında ki fikrin ne? Açıklayamamamızın sebebi bilmediğimiz bir takım parametrelerin olması mı yoksa Heisenberg ve ekibi gibi düşünüyorsun yani yapılan deneyler bunu gösteriyor bundan dolayı bu Budur sonuca erisirken arada gerçekleşen olaylar önemsizdir kanısında mısın? Sözlerine bakılacak olursa evrenin tam bir anlamda determinant bir şekilde ilerlediği fikrine sahipsin ki bundan dolayı da farklı olasılıkların gerçekleşmeyeceğini dusunmektesin değil mi?
Başlangıcı olan her şeyin sonu var mıdır? Evrenin başlangıcı varsa sonunun da olması gerekir. O nedenle çoklu evren teorisi akla yatkın olabilir. Belki de ölüm bir son değil bir başlangıçtır. Belki de her şeyi bir döngüdür.
Başlangıcı olan bir şey de sonsuz olabilir..Mesela Bir küpü temsil eden x^3 ifadesinin içinde ki x^2 lerin sayısı sonsuza yakınsar ....3 boyutda bakıldığında birtane gibi görünen bir küp sayıları sonsuza uzanan karelerden oluşur...2 boyutda baksaydık bu küpün sonsuz olduğunu söyleyebilirdik..Oysa ki 3 boyutda birtanedir....Bu şu anlama gelir ki senin için sonsuz izlenimi yaratan tüm bakış açın bir üst boyutda sayılabilir hale gelebilir...3. boyutda bir varoluş başladığı anda 2. Boyutda sonsuzdur..Yani başladığı anda bizim için sonsuzdur...
@@SepyaSızıntısı 👍 küp örneğini beğendim. Peki kaç boyut var? Sicim teorisi 11’e kadar yolu var diyor. Biz sadece zaman ile beraber 4 boyutu bilebiliyoruz.
@@tolgakublay4934 aslında bir kaç saat önce video yorumuna yapmıştım bana göre 11 boyut var yorumumu kopyalayim... En fazla kaç boyut olabilir ? Bence bu soruyu cevaplamak için önce boyutun ne olduğunu bir matematik nesnesi ile ifade etmeliyim ...X^n sanırı bu nesne işimi görüyor ..Ama daha iyi bir ifade için bir toplam dizisine ihtiyacım var ve onu sonsuza götürerek belki bir sayıya yakinsamasini saglayabilirim .Deneme yanılma ile şu sonuca ulaşırım 1/x + 2/x^2 + 3/x^3 .............n/x^n Bu dizinin X =1 giderken boyut sayısının iki katını verdiğini görebilirsiniz .Mesela 1/x + 2/x^2 + 3/x^3 X=1 iken bu 3 terim toplamı 6 eder ..Bu da 3 boyutun 2 katını veriyor..O halde 1/2 ile çarparsam boyut sayısını veren bir dizi bu ..X 'i 1 sayısına götürecek makul bir adaya ihtiyacım var .Ben bunun e^€ olduğunu düşünüyorum...Epsilon sıfıra çok yakındır ve zaten onu sıfıra götürdüğünde X=1 olacak böylece boyut sayısını verecek..O halde ilginç bir denkleme ulaştım.. (£ :toplam sembol olsun ) 1/2 .[ £ (n=1 den sonsuza) n/e^(n.€) n den kurtulursam bu bir türev olacak -1/2 .d /d€ [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€) Sağdaki terimi yine sonsuz küçüğe eşit olan bir terim ile değiştirmeyi düşünüyorum..Bence e^(-€) /(1- e^(-€)),,, şunun ile [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€) aynı şey demek ... O halde bence denklem -1/2 . d/d€ .e^(-€) /(1- e^(-€)) Burada üslü Terim bir Taylor açılımı ile -1/2. d/d€ (1-€ +€^2/2! )/(1-(1-€ +€^2/2!) Buradan 1/€ terimini çekersem denklem şuna dönüşecek : -1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!) /(1-€\2!) Paydada ki (1-€\2!) şu ifadeyi birşeye daha benzetebilirim..Mesela 1/ (1-s) eğer s sıfıra çok yakınsa (s^2+s+1) 'e denk olacaktır...Yani (s^2+s+1).(1-s) = 1+s^3 olacak ama s sıfıra çok yakın olduğundan ihmal edildiğinden sonuç 1 olacak .Zaten ben € sıfıra götürdüğümde bu da 1 e eşit olacak .. O zaman yeni denklem şuna dönüşür -1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!).(1+€/2 +€^2/4) Sağdaki çarpanları birbiriyle çarparsam denklem en son şuna dönüşür -(1/2 ).d/d€ (1/€ +1/2 +€/4 -1) d/d€ türevinden kurtulursak yani türev alırsam geriye şu terimler kalır -1/2 . (-1/€^2 + 1/4) = [1/(2.€^2) ] -1/8 O halde bu denklemi € sıfıra götürdüğümde yani Lim (€=>>0) [1/(2.€^2) ] -1/8 = Sonsuz -1/8....... Yani 8 tane boyut var buna ilk boyutu (x=1) için ve zaman boyutunu da eklersem O halde 10 boyut var...Ama x^n =0 da bir boyut olarak kabul edersek yani sıfırıncı boyut varsa ..O halde en fazla 11 boyut var demektir...
En fazla kaç boyut olabilir ? Bence bu soruyu cevaplamak için önce boyutun ne olduğunu bir matematik nesnesi ile ifade etmeliyim ...X^n sanırı bu nesne işimi görüyor ..Ama daha iyi bir ifade için bir toplam dizisine ihtiyacım var ve onu sonsuza götürerek belki bir sayıya yakinsamasini saglayabilirim .Deneme yanılma ile şu sonuca ulaşırım 1/x + 2/x^2 + 3/x^3 .............n/x^n Bu dizinin X =1 giderken boyut sayısının iki katını verdiğini görebilirsiniz .Mesela 1/x + 2/x^2 + 3/x^3 X=1 iken bu 3 terim toplamı 6 eder ..Bu da 3 boyutun 2 katını veriyor..O halde 1/2 ile çarparsam boyut sayısını veren bir dizi bu ..X 'i 1 sayısına götürecek makul bir adaya ihtiyacım var .Ben bunun e^€ olduğunu düşünüyorum...Epsilon sıfıra çok yakındır ve zaten onu sıfıra götürdüğünde X=1 olacak böylece boyut sayısını verecek..O halde ilginç bir denkleme ulaştım.. (£ :toplam sembol olsun ) 1/2 .[ £ (n=1 den sonsuza) n/e^(n.€) n den kurtulursam bu bir türev olacak -1/2 .d /d€ [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€) Sağdaki terimi yine sonsuz küçüğe eşit olan bir terim ile değiştirmeyi düşünüyorum..Bence e^(-€) /(1- e^(-€)),,, şunun ile [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€) aynı şey demek ... O halde bence denklem -1/2 . d/d€ .e^(-€) /(1- e^(-€)) Burada üslü Terim bir Taylor açılımı ile -1/2. d/d€ (1-€ +€^2/2! )/(1-(1-€ +€^2/2!) Buradan 1/€ terimini çekersem denklem şuna dönüşecek : -1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!) /(1-€\2!) Paydada ki (1-€\2!) şu ifadeyi birşeye daha benzetebilirim..Mesela 1/ (1-s) eğer s sıfıra çok yakınsa (s^2+s+1) 'e denk olacaktır...Yani (s^2+s+1).(1-s) = 1+s^3 olacak ama s sıfıra çok yakın olduğundan ihmal edildiğinden sonuç 1 olacak .Zaten ben € sıfıra götürdüğümde bu da 1 e eşit olacak .. O zaman yeni denklem şuna dönüşür -1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!).(1+€/2 +€^2/4) Sağdaki çarpanları birbiriyle çarparsam denklem en son şuna dönüşür -(1/2 ).d/d€ (1/€ +1/2 +€/4 -1) d/d€ türevinden kurtulursak yani türev alırsam geriye şu terimler kalır -1/2 . (-1/€^2 + 1/4) = [1/(2.€^2) ] -1/8 O halde bu denklemi € sıfıra götürdüğümde yani Lim (€=>>0) [1/(2.€^2) ] -1/8 = Sonsuz -1/8....... Yani 8 tane boyut var buna ilk boyutu (x=1) için ve zaman boyutunu da eklersem O halde 10 boyut var...Ama x^n =0 da bir boyut olarak kabul edersek yani sıfırıncı boyut varsa ..O halde en fazla 11 boyut var demektir...
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) Yasin Suresi 81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir. 82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir. 83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
" Hiç gerçek olduğunu sandığın bir rüya gördün mü? Ya o uykudan hiç uyanmasaydın rüya olduğunu nasıl anlayacaktın? " (Morpheus)
Eninde sonunda rüyadan uyanılacağı için saçma bi söz bence.(Ayrıca rüyalarda ölünmez kan görülmez.)
@@EgemenGiray kan görmemek nasıl digerkisini anladım ama
@@EgemenGiray rüyadan kastettiği gerçek sandığımız gerçeklik algısı. Bu arada ben kan ve kendi cesedimi rüyamda görmüşlüğüm var.
ben bir kaç kez başarmıştım
ben mezara kadar gömülmüştüm fakat diriliyodum sonradan :D
Paralel evrenler solucan delikleri kara delikler araştırılan ve kesin bir sonuca varamadığımız muhteşem alanlar.
kara delikler, solucan delikleri matematiksel olarak varlığı kanıtlanmış astronomik varlıklardır. karadelik ise gözlemlenmiştir fakat bundan ayrı olarak paralel evrenlerin varlığına dair bir ihtiyaç sunan net bir delile henüz sahip değiliz.
Örnek olarak karadeliklerin varlığını Galaksilerin nasıl oluyor da bir yörünge etrafında dönüyor sorusundan aşırı kütleli varlıklara oradan yıldızlara yıldızlardan nötron yıldızlarına ve sonuç olarak kara deliklere vardık.
@@TheIncredibleTurk Solucan delikleri matematiksel olarak kanıtlanmış değillerdir. Sadece olabilecekleri olasılığı göze çarpmaktadır.
@@TheIncredibleTurk bir canlı oluşmasının matematiksel ihtimalini de biliyormusun? Ve bu canlılardan birininde irade sahibi ve herseyin farkında olan bir canlının var olma ihtimali kac ihtimal ?
@@j.r.orphan537 Nick güzelmiş bu arada +1
@@ShortMusicVideoO Bir canlının oluşmasının matematiksel ihtimalinden bahsetmişsiniz hangi şartlar altında bir çok değişken var fakat Varlığın dokusuna bakacak olursak oluşma ihtimali %100'dür.
Çoklu evrenlerin gerçek olabileceğini gösteren
1. Neden 3:15
2. Neden 4:28
3. Neden 5:52
4. Neden 7:24
Buldum seni
Saol
@@bakibektas9132 Rica ederim yararlı olduysa ne mutlu :)
Kralll
Tşk
Evren dehşet ve hayret verici. Büyüleyici.
Abi kozmos kitabını okuyorum çok güzel eline sağlık
@@nurefsan5977 İyi okumalar kardeşim. Tüm kitaplarımı öneririz
1)Kardeş hayırdır ne oluyor lan sana şimdi o zaman eğer böyle saçma alacaksan yani bildirebilir seni
2)E herhalde canım yoksa eğer böyle gerçekten olsa şu an cenazelere çıkmış olurdu yani bence bu soruyu sorman bence bana saçma geliyor
@@ahmetduvar3453 Ne diyorsun?
@@CarlSAGAN. Başka yorumlara da yazmış trol
Seni dinlerken hayal ediyorum bir anda aydınlanıyor gibi oluyorum sonra günlük işlere dönüp her şeyi unutuyorum.Beynim bunu düşünmemem için beni sınırlandırmış gibi hissediyorum ya da kapasitem yetmiyor
Gündemi boşverirsen herşeyden sıyrıldığını göreceksin, bilgi almaya devam et boş zamanlarındada sanal alem yerine gerçek dünyaya dışarıya çık ve gez dolaş ortamı seyret akışına bırak 🙂
Beyin hep kolayı seçer
Prof. Niyazi kahvecinin videoları var. Beyin nasıl çalışıyor,neden hep vasata dönmek istiyor ve onu nasıl kullanabilirsin o seni kandırmadan.
Bence sen aglion.
bir adımını ötekine atarken ne yapabilirim de bugünü kârlı çıkarabilirim, ne yapabilirim de ekmek paramı kazanabilirim, ne yapabilirim de geleceğim bir düzene girebilir, önüme iyi imkânlar çıkabilir düşüncelerinin önüne geçmek çok zor şu an. beynin kendini çok fazla yormak istemiyor, hem belki alışkanlıktan hem de günlük sıkıntıdan başka bir şey ile ilgilenemediğinden haklı olarak. akıl almaz bilime karşı çok geride kalmış hissediyorsun sonra. ne kadar öğrenirsen o kadar küçülüyosun sanki ama her şey o kadar ilginç ki. yeni bir şeyler öğrendikçe huzur buluyorsun. ilginç bir ikileme giriyorum şahsen ben :)
Biran durup geçmişi anımsamamız veya bir olayda dejavu yaşamamız çoklu evren ve aslında bir enerji olan bedenimizin belki de düşünce yoluyla boyut değiştirebildiğini düşündürüyor bana.
Asgari ücret misal, makro evrende bir süperpozisyondadır. Hem var, hem yoktur. Konumunu ve tükenme hızını aynı anda ölçemezsiniz. Tükenme hızını ölçtüğünüzde o artık cebiniz olan konumunda değildir mesela. Asgari ücretli ondan kafayı yemiştir.
seni çok iyi anlıyorum kardeşim
Ahaha süpersiniz 😂
Arkadaş...
Hem var hem diyorsun...olmaz öyle şey..asgari ücret tükenme hızı ölçülemez diyosun..olmaz öyle şey....
Asgari ücret tükenme hızı var....aslında hem var hem yok....
Yaşar yaşamaz.....nerde ...niye bilmiyon...sen Türk degilmisin bir Türk olarak nasıl bilemezsin...
Konuya dikkatinizi cekerim
Güzel yaklaşım
😁
Dünyanın büyük bir sırrı var.Öğrenmek için neler vermezdim
Canımı bile verebilirim.
@@beyzanurylmaz9869 aman abla
@@beyzanurylmaz9869 belki de o şeyi bilmek hiçde iyi değildir ..Belki çok korkutucu ya da çok gereksizdir ..
@@SepyaSızıntısı olsun yeter ki kafamdaki sorular yanıtlansın
@@beyzanurylmaz9869 Serüven neden varım sorusu ile başlar ve akabinde insanoğlu verdiği her cevap sonrası yeni bir soruya cevap arar..Aslında biz hep ilk sorunun peşindeyiz ve verdiğimiz bir cevap yok lakin gitgide cevaba daha çok yaklaşıyoruz .Henüz hiçbir şey bilmiyoruz ..Şu söz konu için değerlidir; " Bir şeyi bilmek için Herşeyi bilmelisin"...Gerçektende öyle mesela kütlelerin birbirini çektiğini öngörmüştür ama Einstein bunun böyle olmadığını gösterdi ve biz şu an hala tam olarak kütle çekimi açıklayamıyoruz ..Bu kısmi bir bilim yaptığımızı gösteriyor..
Farz edelim ki çoklu evrenler var veya her şey tahmin edemediğimiz derecede sonsuz ve tükenmiyor; işte sıkıntı burada başlıyor, anlayamıyoruz. Sonsuzluk bir türlü kafamıza yatmıyor. Senin de dediğin gibi hikayenin başını ve sonunu arıyoruz, eğer ulaşamazsak tatmin olmuyoruz ve asla bitmeyen bir döngüye giriyoruz. İşte bizler bu döngüde olmaktan zevk alan insanlarız, her zaman öğrenmeye çalışan ve araştıran insanlar. Böyle bir merak duygusuna sahip olduğum için çok şanslı hissediyorum. Hepinize Varoluşu anlamak üzere başarılar diliyorum dostlar..
Sınırsızlık sana korkutucu geliyorsa, eğer inancın varsa tanrının sınırsızlığı nasıl oluyor
@@poyrzzess Başka dinlere girmiyorum, ama İslam'da tek VARLIK, Allah'tır, diğer her şey an ve an yaratılmakta olandır, VARLIK değildir. Yani varlık tektir ve de zaman ve mekan diye bir kavram da yoktur, bunlar yaratılmış kavramlardır.
Sonsuzluk bir türlü kafamıza yatmadığı için varoluşu anlamaya çalışıyoruz
İnsan sonlu bir varlık olduğu için sonsuzluğu idrak edemez. Ama insan Sonsuzluğu anlamadığı halde sonsuz yaşamak ister. Bu da insanın doğasında vardır. Öyleyse anlamak idrak etmek insanın en tabi doğasıdır fakat tek başına insanı insan yapan değer bu değildir. Bugün bir yapay zekada olayları anlayıp bir kavram bağlantısı kurabilir. İnsanı robottan ayıransa bir çok spesifik özelliği vardır. Bunların bir tanesi de inanmaktadır. İnsan inanmadan hiçbir şey yapamaz. İnsan değişmediği takdirde bu tâbiatı asla yok olmaz. İnanmak ne kadar hissi ve içgüdüsel olsa da çoğunlukla öyle görünse de insan delil arar, akıl ise bu arayışın başlangıcı için en temel yardımcıdır.
@@dostsultan Ona ANLAMAK denmiyor arkadaşım. Maalesef Türkçe'de her kavramı aynı kelime ile karşılamaya çalışıp hata ediyoruz.
Ben yazılım uzmanıyım. Bir yapay zeka hiçbir şeyi anlayamaz arkadaşım. Yapay zekanın yaptığı tek şey analiz etmektir. Verileri analiz eder, sonuçları karşılaştırır ve ve bu karşılaştırma sonucunda tahmini bir sonuç üretmeye çalışır. Kayıtlı veri ne kadar fazla ise tahmin tutarlılığı o derece artar. Ama asla o analiz sonucuna bir MANA veremez. MANA için duygu gerekir ve o duyguyu hissedecek bir özne gerekir. Buna kimisi ruh der, kimisi benlik der vs, çok da önemli değil ne dediğin. MANA verme yeteneği sadece insanda vardır. Kuran'da dahi insanı meleklerden üstün tutan yön bu yönüdür. İnsan MANA verebilir. Bunu başka hiçbir şey yapamaz.
En begendigim kisim:" Bunlarin hepsi evrenimiz olsun diye gerceklesmedi ;evrenimiz sonsuz olasiliktan sadece biri."
evren sonsuzdan beri varsa ve sonsuz tane de evren varsa bu sonsuz veri demek ve bu da bilime olan merakı söndürüyor. Buna kendimden örnek vereyim. Bir müslüman olarak evrenin ezeli olduğuna ve çoklu evrenlerin doğru olduğuna inanıyorum çünkü tanrı’nın sonsuz yaratıcı sıfatı gereği sonsuzdan beri bir şeyler yarattığını düşünüyorum. Ayrıca kötülük ve cehennem problemi gibi birtakım problemlere yanıt olabilir duruyor. Bu inancımdan dolayı bilime eskisi kadar merak sarmıyorum. Beni eskisi kadar heyecanlandırmıyor bilim. Bebar bilim biraz da felsefi düşüncelerini bilimle harmanlamış. Tesadüfen kaza eseri burada olmamız vs. bunlar deneyle gözlemle ulaştığımız sonuçlar değil. Bir veriye yönelik bir çıkarım. Ben bu çıkarımın yanlış olduğunu düşünüyorum. Sonsuz tane olasılık olsa bile bu bizim kaza eseri burada olmamızı kanıtlamıyor. Yine aynı şekilde tanrının bizim için bir amacı olmadığını da göstermiyor. Böyle ucuz çıkarımları bilim diye pazarlamak bana göre yanlış. Bilimin felsefeye ihtiyacı olduğu kesin ve felsefi çıkarımları bilim diye pazarlamamak gerek.
@@ismailozgur1731 aslında bu gayet doğal insanlar bazı şeyleri anlatırken eninde sonunda ona kendi yorumunuda katar.
sonsuz kere evren yaratan mekanizma yasalar ve enerjinin kaynağı ne peki ?????
ateisler (sana ateistsin demiyorum bilmyorum ) sonsuz evrenler çılgınlıgına inanır ama tek bir yaratıcıya inanmayı reddeder
@@timurbarakuda6438 Haklısın. Özelllikle ateistlerce tutulacak bir düşünce bu. Sözde sonsuz tane evren varmış da onlardan bir tanesiymişiz biz. Sonsuz olasılık var olduğundan dolayı var olmamız gayet normalmiş. Dediğin gibi sonsuz tane evreni yaratacak olan mekanizma nasıl meydana geldi? Buna da Allah'sız bir açıklama getiremezsiniz ki. Allah bizi yarattı. Evrenin sayısının sonsuz olduğunu iddaa etmek Allah'ın tek seferde bir evren yaratamayacağı anlamına gelir. Haşa bu tamamen kâfirce bir düşünce.
Aradan 3 gün geçmiş ama Muhalefet olsun diye yazmıyorum senin dediğinde bilimsel olarak ihtimaller dahilinde ama küçük bir olasılık çünkü biz bigbeng den sonra olduk öncesdinde var olmadığımız için kıyaslama yapamıyoruz ama ilerde bilimsel kanıtlar bulunursa o zaman öylede olabilir şimdilik en güçlü teori bigbeng
Tesadüf oluştu demeniz beni şaşırttı..Böyle muazzam bir evreni ve içindekiler bir tesadüf ile..???..Elbet bu mükemmelliğin bir mimarı vardır..Tesadüf kelimesi, bazı bilim adamlarının, nedenlerini bulamadığı zaman kullandığı joker çıkıştır..Sizi ve diger kanalları takip ediyoruz..Seviliyorsunuz..Dilerim herkes gerçeği bir gün anliyacak...
allah mimar mı
Onu kast etmiyor Yani sen ve ya ben yorumlara girmiye bilirim Yani evren öylesine gidiyor bu zaman bazen dini şeyleri arka plana atmak lazım
Çoklu evren fikri beni rahatlatıyor. Bu evrende yaşanan onca kötü şeye bakıp 'başka bir evrende güzel işleyebilir bu konu' diye düşünerek kendimi rahatlatabilmek ne büyük nimet.
Akilalmaz birşey büyüleyici birşey benide rahatlatiyo ama varsa bile Samanyolu Galaksisinden bile çıkamayız başka bir evren varmı bilemeyiz
Belkide evrenimizdeki tek kötü şeyler olabilen gezegeni bizim gezegenimizdir.. Kim bilir? ;)
O kendini kandırmak oluyor mesela reankarnasyona inanmak gibi
Düşünsene başka evrende daha kötü bir yaşam içinde olacaksın böyle ihtimalde var
Sevmediğin birinin kölesi olduğunu düşün
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
08:48 "TANRI ZAR ATMAZ"
ALBERT EİNSTEİN
“Tanrıya ne yapması gerektiğini söylemeyi kes, Albert!” -Niels Bohr
@@komikvalentine "Ben Tanrının Zar Attığı Evrende Yaşamıyorum"
o yüzden tanrı yoktur
@@turndownforwhat9970Biz İnsanlar Hiç Bir zaman Tanrı Kelimesini Kavrayamayız. Tanrı Belki de Evrenin Kendisidir . Ya da Vardır( Dinlerde ki Kişiselleştirilmiş Tanrı Modeli). Şimdi sen Hangi Tanrıdan Konuşuyorsun? Dindeki mi? Banada Dinde olan Tanrı İnandırıcı gelmiyor. Eyer Dinde olan Tanrını diyorsan Evet. Tanrı Yoktur. ( Ben Azerbaycanlıyım. Türkçem Kötü oldusa Kusura bakmayın :)
@@steverogers9999 Dinlerdekinden bahsetmiştim ben. Dediğin gibi bir sürü farklı tanrı ihtimali olabilir. Bu arada Türkçen gayet iyi dostum.
100 yıl öncesinin bilim insanlarını, ve on yıllar öncesinin çalışmaları ile örnekler sunuyorsunuz. Hepsi için teşekkürler, ama biraz günümüz bilimsel çalışmalarına gelsek artık...
Günümüz mü? Herkes tiktokta hocam. Araştırma yapan kalmadı farkında mısınız? :D
Kuantum ile ilgileneli akıl sağlığım yerinde değil zaten, makro evrende süperpozisyonu görmeye gerek yok 😅
@Vahip Karpınar kuantum kadar karmaşık bir cevap olmuş 😅 şaka bir yana kesinlikle bilimle ilgilenmek şifa. Ne olduğumuzu bilmediğimiz evrende dert dediklerimiz burdan bakınca pek saçma kalıyor.
@@chinarapolat evet bilimle ilgilenirken hissettiğim şeyin kelime anlamı tam olarak bu "ŞİFA"
@Vahip Karpınar çok doğru söyledin, uzun süredir vardığım sonuç bu, fakat dertlerimizin boş olduğunu bilmek onları ortadan kaldırmıyor ve bizi içinde bulunduğumuz keşmekeşten , tutsaklıktan kurtarmıyor, bir nebze rahatlatıyor.
Felsefesiz bilim, bilimsiz felsefe hep biraz eksiktir gibime geliyor.
🖒
Bilimi doğuran felsefedir
Bu video benim aslında deli olmadığımı bir çok kişinin benim gibi düşündüğünü anlamamı sağladı. Bu düşünceyi zırva sanıp dalga geçerler diye kimseye anlatamazdım. Bu konunun bir benzerini bende çocukken düşünürdüm. Yaklaşık 5-6 yaşımdayken Büyük bir trafik kazası geçirdim. Tunceli'de yaşarken 2001'li yıllarda Askeri bir unimorg aracı bana yüksek bir hızda çarptı ve metrelerce yuvarlanmışım. Gözümü açtığımda hastanedeydim ve oksijen maskesi takılıydı. O sıra aslında kendi evrenimde öldüğümü ancak farklı bir evrende ölmeyip gözümü açtığımı o evrendeki unimorg aracının bana çarptığı ana kadar olan bilincimin yeni evrenime aktarıldığını düşünmüştüm. Şuan bile durduk yere mesela yolda karşıdan karşıya geçerken farklı bir evrende aslında bana araba çarptığını ve öldüğümü ama şuan geçebildiğimi düşünürüm. Düşündüklerimi zırva ve delilik sanıyordum ama benim gibi çok deli varmış :)
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Bazen büyük düşünüp ilerleyebilmek için delirmen gerekir.
(Einstein bu söze örnek olabilecek birisi...)
bu var oluş bir olasılıklar silsilesi.
Çok teşekkürler sevgili dostum 👍❤...Çok sağlam çok aydınlatıcı çok güzel videolar..emeğinize sağlık
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Bildiklerimiz bir damla,
Bilmediklerimizse bir okyanus...
Dark dizisi..
Açıklanamayan konular ile saçma diye dalga geçenler, nedense hep dinlerine bağlıdır. Bu da ilginç bir paradokstur.
@@gamzehuner4536 ALLAH vardır ve birdir o yerin ve gökün tüm evrenin sahibidirrrrr ☝🏻!!!!
@@gamzehuner4536 cehennemde bakalım böyle konuşabilecekmisin. ALLAH doğru yola koysun siziii.
@@gamzehuner4536 Allahımiz tehdit etmez, bir akıl vermiştir. Bu akıl ile iyi veya kötü olma seçeneğin bize sunmuştur. Özgür irademiz ile seçeriz, iyi olan mükafat alır kötü olan ceza alır. Bunu idrak etmek zor değil, karşı çıkmak da çok saçma. Bu denli karşı tarafa yüklenmek mantıksız
Dinime bağlı biriyim. Açıklanamayan konuları hep aklım ile idrak etmeye çalışır ve üzerine düşünürüm. Saçma dediğim de olmadı. Saçma yorum yapmanıza gerek yoktu. Eğer böyle bir şey varsa Allahın yarattığı Bir şeydir ve biz de bunu öğrenmeye çalışırız.
Bence bir çok şeyin sırrı rüyalarda. Kuantum boyutunda nasıl bir parçacık aynı anda bir çok yerde bulunuyorsa rüyalarda da bir kişi aynı anda bir çok yerde bulunabiliyor. Bizim boyutumuzda asla olmayacak şeyler rüyalarda mümkün oluyor tıpkı kuantum boyutunda olduğu gibi. Nasıl ki kuantum parçacıkları arasında nasıl bir mesafe olursa olsun aralarında bir etkileşim oluyor, birine müdahale ettiğin anda diğer parçacık isterse galaksinin öbür ucunda olsun bundan haberi oluyor, bizim de paralel evrenlerdeki karşılıklarımız arasında bir etkileşim olabilir ve bunun tezahürü de rüyalarda olabilir.
Ben herşeyin beynimizle bağlantılı oldğuna inanıyorum
@Meraklı Kişi neredeyse uyku gordugunu hatirlamayan ben amcamin olecek olan oglunu uykuda gordum olecegini sabah uyandiginda öldüğünü soylediler. aklimin ucundan gecrmedigim adamdi o. nerden kurguladi beynim.
@Meraklı Kişi rüyaların yüzde doksanı öyledir lakin geriye kalan yüzde on hayatında görmediğin yerlerde ve insalarla geçebiliyor.
Rüyanın da aslında bir boyut olduğunu düşünüyorum ben
Bilimle 3+1 boyutu gözlemleyebiliyoruz... Başka boyutlar varsa, tahminin rüya+sanat+şiir+masal yol gösterici olabilir...
@@burhannane rüyada görülen aleme alemi misal denir kendi aleminiz cisim melekler alemi ruhlar alemidir ikisi arasında alemi misal bulunur iki alemin de özelliklerini taşır uyuyan kişinin ruhu bedeninden ayrılarak bu alemde dolaşır bu alemde balık görür yada köpeklerin kendini kovaladıgını balık para köpek düşman olarak yorumlanır bazen burada görülen cisim aleminde aynen çıkar alemi misalde ruhun bedenden aytılmasını ölüm gibi düşünmemek gerek tıpkı seyahate giden insanın seviçle gitmesi gibi bir durum oluşur yoksa gerçekte ölüm 70 kere kılıçlarla dopranmaktan daha açı verir ruhumıza muhittin arabinin kitabından akkımda kalanlar
Bu içeriğin podcast versiyonu ne zaman gelir? Harika olurdu. 👏🤔
yapana bağlı kötü ve saçmada olabilir
Bu görsellere bakınca daha zevkli ve düşünülesi kılıyor
@Makhluga Yusubova hepsine birden odaklanamayız bence
@@mertcanakbas7375 yok ben zaten Bebar Bilim'den bahsetmiştim.
@@ozdasenes o da doğru.
Belki de bu evrende yaşayamadıklarımızı farklı bir evrende yaşama şansı bulduk. Paralel evrenler geçmiş - gelecek - şimdinin bir anda gerçekleşmiş hali olduğu için de ruhumuz olayı yaşadığını biryerlerden hatırlıyor 🎉insanları biryerlerden tanıyor bazen..
İstediğim videooooo!! Teşekkürler
Video kalitesi fotograf kaliteleri çok iyi seslendirmede mükemmel bu kanalı izlerken hiç sıkılmıyor insan.
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Yaklaşık 2 yıl önce bir trafik kazası geçirdim. Araba dönerken düşündüğüm şey demek ki ölümümün bu şekilde olacağıydı.Hava yastıkları patladığı anda saliselik bir süre gözümü kapatıp açtım ve koca bir sessizlik..Uçsuz bucaksız bir yol kenarında kendimi yapayalnız buldum. O an öldüm mü diye etrafıma bakındım ve yola atladım. Arabanın yarısı göçmüş ve gelirken sağımda olan araç artık solumdaydı. Yani ben yolun sağına kırdım ama aracım soldaydı ayrıca yolun sağında durmuş bir araba vardı onu geçip gittim, o da artık önde ve sol tarafta duruyordu. Ben de çalılıkların arasından geçip aşağıdaki yola kadar ilerlediğimi zannettim ta ki hastaneden çıktıktan sonra evdekiler aslında ana yoldan hiç çıkmadığımı söyleyene kadar.Araba çok döndüğü için yanıldığımı düşünüp güldük,kaza yerine gittiğimde gerçekten de olduğum yerden ayrılmadığımı gördüm.Hala aklım almıyor nasıl oldu da her şey tersine döndü? Hala düşününce yönler çok zıt geliyor bana.Acaba o evrende öldüm ve bilincim bu evrene mi geçti diye düşünürken tesadüfen ayna dünyalar kavramını öğrendim ve bu bana hiç yabancı gelmedi. Belki de sadece bir yanılsamaydı bilemiyorum. Kaldı ki bilincimiz ölümsüzse ve beden öldüğü gibi bilinç evrenden evrene sıçrayıp kaldığı yerden devam ediyorsa bile biz bunu asla bilemeyecez muhtemelen. Yaşlılığımızda da ölümsüzlüğün sırrının bulunduğu başka bir evrende yaşlı olarak devam ediyoruzdur belki de... Ya da merkez evrendeki biz, her olaslık karşısında ne tepki vereceğimizi, sonuçlarını merak edip izliyordur bizi. Yani belki de arayıp durduğumuz tanırımız yine kendimizizdir... Belkiler belkiler belkiler....
Sadece beyninizdeki sarsıntıdan dolayı düşünceleriniz karışmış. Geçmiş olsun.
Keşke dersleri seven bir versiyonumla tanışsam, benim yerime sınavlara falan o gider :D
Büyük patlama sonucunda 3 boyutlu evren ve zaman ( 4. boyut ) oluştu, yani zamanın başlangıcı büyük patlama. Bir simülasyonu , bir potansiyeli , en baştan tekrar tekrar başlattığınızda farklı sonuçlar alabilirsiniz, zamanın başlangıcı ile 3 boyutlu evrenin başlangıcı aynı anda olduğu için, bu potansiyel sonsuz sayıda sonuç doğurmuş olabilir, yani sonsuz sayıda birbirine benzeyen ve benzemeyen evrenler.
Populer kültürde karşımıza çıkan, seçim yaptığımızda yeni evrenlerin oluşması bana saçma gelmekte, tam tersine sonsuz sayıda evren olduğu için seçim şansına sahip olduğumuzu düşünmekteyim.
İkinci konu, zamandan önce veya buyuk patlamadan önce ne vardı konusu, bu soru doğru bir tabirse oksimoron bir önerme-soru, "önce" kavramını kullanabilmek için zamanın olması lazım, zamandan önce ne vardı, buyuk patlamadan önce ne vardı sorusu kendisiyle çelişiyor zaten, aynı evren neyin içinde genişliyor veya evrenin sınırının dışında ne var sorusu gibi, 3 boyutlu evren , mekan kavramı , evrene ait, evrenin dışında ne var sorusu da kendiyle çelişir.
Uzun zaman sonra okuduğum en iyi yorum
Bunun tam karşılığı : Kaos...aslında kaos da bir boyut kendi başına ... Kaosu algı boyutuna çağrıştıran ise 'sonsuz olasılıklar' nihayetinde insan algısı için nihayi denklemin açıklanabilir hali : sonsuzluk içerisinde düşünebileceğin her ihtimal var... ... ... ... ...
... ... ... ve bu asronomik anlamda her sorunun cevabı çünkü mutlak ile ilişki içinde...
Çoklu evren teorisi (sonsuz) sayıda evren olduğunu düşünürsek,
aklımda bir kaç soru bulunuyor. İlk başta sonsuzluğun insan aklıyla kavranılamayacağının bilincinde olmak gerek. Gerçektende herşeyin olduğu evren modelinde Amerika'da da, Çin'de de,doğmuş olabilir,zengin de fakir de olabilirsin. Biraz daha ayrıntı eklersek. Şuanda azılı bir katil de olabilirsin dünya için önemli bir bilim adamı da. Eğer zaman kavramını yok sayarsak hitler de, Newton da, 2.mehmet de olabilirsin. Olayı varlığa bağlarsak var da yok da ölümsüz de olabilirsin. biraz daha olayı cıvıklaştirirsak ; Norveçte bir saksı da, şuan evimdeki duvar parçası da, uzayda sürüklenen bir meteor da olabilirsin. Olayı iyice saçmalaştırmadan sorumu sormak istiyorum. Eğer her şeyin olabileceği evrenler varsa şuan senin bir bilim adamı olup evrenin bütün sırrını çözdüğün bir evrende olabilir. Galaksiler arası yolculuklar, ölümsüzlük, mutlak barış vb şeyleri bulduğun bir evren ; düşün, ve o evrende artık evrenin dışına çıkmak gerektiğini düşünüp diğer evrenlere mesaj gönderiyorsun. Bütün evrenlere aynı anda mesaj gönderiyorsun. 1.sorum çoklu evren sonsuz ise gerçekten böyle bir evren olasılığı olabilir. Yani bu evren olasılığı varsa niye gönderdiğin mesaj bu evrene gelmedi. Eğer bunların imkânsız olduğunu düşünüyorsan çoklu evrenin (sonsuz) olasılığın sonsuz olmadığı ve kararlarımızı göre yeni evrenler oluştuğu yani sınırlı evren kümesinde baş evrenin biz olduğu diğer evrenlerinde bize bağlı olduğunu düşünebilir miyiz. Yoksa bunların bir zırva olması ve evrenin dışında bir şey olmaması (dışının olmamasını) mutlak olduğumuzu mu söylemeliyiz??
Not: buraya kadar okuyan sen ; iyi ki bunları okuduğun evren kümesine denk gelmişim :)
eğer cevaplıya bileceksen ...
Lütfen merakımı bitir. :)
@@Er3nkolikk slm, soruna cevap: sonsuz sayıdaki evrenlerin başka bir tanesinde , mesaj yollamayı düşünen bilim adamını engelleyen daha zeki bir bilim adamı olabilir, başka bir evrende de bu bilim adamını engelleyen olabilir, sonra onu da engelleyecek başka bir tane olabilir, sonsuza kadar gidiyor burası :) , gönderilecek mesaj bu yüzden gelmiyor olabilir. Sonsuzluk kavramını insan aklıyla algılamak zor, buna katılıyorum, sonlu evrenin büyüklüğünü bile anlamakta zorlanıyoruz ( sanırım çapı 200 milyar ışık yılı )
ben bilim insanı değilim, fizik alanında da eğitim almadım, sonsuz evrenler de zaten barizdir ki bana ait bir hipotez değil. Bana ait fikir sadece şu : büyük patlamayla zamanın başlangıcının aynı an olması sonsuz sayıda bir evreni yaratan bir sebep olabilir , ilk yorumda bunu açıklamaya çalıştım.
@@numanpeltek503 evet evet mesajı gönderen bilim adamının mesajı gelmeden başka bir evrendeki bilim adamı mesajı silmiş olabilir ki bu sonsuzluğa gidiyor dediğin gibi. Ama o zaman mesajın hem gönderildiği hem de gönderilmediği sorusu ortaya çıkıyor ki belki de biz mesajın gönderilemediği evrendeyizdir. Oralarda bir yerde mesajı alan evrende olacaktır? Sende hak verdiğin gibi sonsuzluk insan aklının kavrayamadığı bir şey. Yani Bu konuyu daha fazla düşünmek boşa kürek çekmek olabilir. Gözlemlenebilir evren bazı kaynaklarda 93 bazılarında 200 milyar ışık yılı çapa sahip olması bile insan aklını aşar ki gözlemlenemeyen evren karanlık madde vb durumlarla şuan kinden kat ve kat daha büyük.... Bilim merakımı kabartıyor
Bilim felsefesi için o konuya aşina olmak (eğitim almak) gerekmez (bence). Akıl, zeka ve hayal gücü gerekir. Verdiğin cevap beni tatmin etti. Bilimin büyüleyici dünyasında bizimde olmamız ne mutlu. Belki de bir gün mesajı biz göndeririz :)
Teşekkür ederim cevap için 🤚🖐️
Hepimiz tek bir kişiyiz bu zaman içinde sürekli farklı kişilikteyiz aslında hepimiz tek bir kişinin parçasıyız en ufak ve en büyük de bir kişinin dokuları ve parçalarıdır
2024 Mayıs ayında tamda bu konuyla ilgili Apple TV nin "Dark Matter" adlı dizisi başladı. Bayağı sürükleyici.
İnsan hep evrenin merkezinde kendisinin olduğunu düşünmüştür ve hep yanılmıştır. Çoklu evrenler olabilir ama bizim tercihlerimize göre oluşmaları ya da o evrenlerde de bizim olmamız yine aynı kuruntu.
Yanıldığını neye göre söylüyorsun ? Herseyin farkında olan sadece insan değil mi ? Ben neden öleceğimin farkındayım? Evrimsel süreçte ne katkısı vardır? Engelli doğan bir insanda neden adalet duygusu olur ? İnsanlara bakıp intihar etsin diye mi ? Adaletsiz dünya diye ağlasın diye ? Neden aklımız var içip sarhoş olalım diye mi ? Bir sergi açılmış güzel sanat sergileniyor ama bunun farkında olan kimse yok. Olur mu ? Ama o sergilenen nesnelerin farkında olabilen bir insan varsa anlamlı olur. O insan o serginin merkezindedir. Çünkü serginin farkında olan tek varlıktır. Bu sergi benim içindir diyebilir. Başka varlıklar da olabilir. Ama şuan bilinen farkında olan tek varlığız.
@@ShortMusicVideoO max süslim zekası
Evrenin içinde farklı olasılıklara sebep vermem neden diğer olasılığın gerçekleşmediğini açıklamaz Elime bir kağıt aldım ve 3 haneli bir rakam yazdım ve bu sayede 999/1 olasılığın içinde bir evrende gerçekleşecek bir olasılığı gerçekleştirdim fakat bununla beraber diğer yazabileceğim 998 olasılığı neden gerçekleştirmediğimi ise fala bir soru bunu ise paralel evrenler açıklıyor.
Biz insanlar Makro olarak determinant bir evrende yaşasak ta Mikro olarak tamamen rastgelelikten oluşan bir evrendeyiz ve karar verme organımız olan beynimizi bu kurallar etkiliyor çünkü beynimizde gerçekleştirilen işlemler çok küçük çapta ki Elektro kimyasal reaksiyonlar sayesinde gerçekleşiyor ki buda biz insanların nasıl olurda verdiğimiz kararlar ile farklı olasılıklara sebep verdiğimizi açıklar çünkü biz insanlar determinant işlemiyoruz ve bu ise senin kuruntu dediğin şeyin gerçekliğini ispatlıyor.
Ve bir konuda haklısın Bir şeyin var olması ile olmaması bir seçenektir o halde X şeyinin var olduğu bir evren varsa olmadığı bir evrenin varlığı ise zorunludur.
@@TheIncredibleTurk Tebrik ederim güzel bir yazı..Ben bir paragrafınıza itafhen düşüncemi açıklayayım ..Makro evrenin de aslında kuanta olabileceğini düşünüyorum ..Mesela çift yarık deneyinin tüm sonuçlarını bence makro evrende de tasarlayabiliriz..Bir kutuyu çift yarığa gönderdiğim de girişim yapmasını bekliyorum evet uçuk bir düşünce gibi geliyor ama bence yeterli bir enerji ile bu kutuyu fırlatırsak tahminime göre girişim yapacak ve kutular oluşturacak...Ancak bir sorun var bu vermemiz gereken enerji kutuyu szchwarzchild yarıçapının altında bırakacağından daha ben onu platforma gönderemeden malesef Karadelik oluşacak...Eğer bir Karadelik oluşmamasını başarıp o enerjiyi makro boyutda bir kutuya verebilirsem bence girişim deseni oluşacak ...Evrenimizin en minik karadelik varsayımından çıkan planck uzunluğu sadece planck kütlesini barındırabiliyor..Fazlası zaten planck cisminin karadelik olduğu anlamına geliyor...Bu yüzden kutuya verdiğim enerji, kutunun boyutlarının karadelik oluşmadan müsade edebileceği enerjiden daha fazla ..Bunu manyetik bir dengeleyici ile çözmek istiyorum ..Mesela sıkıştığında daha fazla manyetik kuvvet yaratan bir kutu olsun bu...Bu kuvvet kutuyu içe çökerten F=m.M.G/r^2 bin tam tersi yönde olacak ..Böylece ben bir x,y,z üç boyutlu uzaya normalde orayı karadelik yapabilen bir enerjiyi karadelik oluşmadan vermiş olacağım..Böylece makro evrende ki o kutunun girişim yapması için engel teşkil eden szchwarzchild yarıçapını ihlal etmeden makro evrende ki x,y,z 3 boyutlusunda kuantum fenomenlerini gözleyebilecegim...Eğer bunu yapmayı başarirsak süperpozizyona göre kutu uzayda istediğimiz yere istediğimiz sayida anlık hareket edecek ..
@@SepyaSızıntısı Neden olmasın ki sonuçta makro evren mikro evrenden oluşuyor ve mikro evrende yaşanan fenomenlerin oluşturduğu düzen geniş çapta makro evrende yasaları oluşturuyor olabilir fakat bir sorun var bir kutunun bir parçacık olur asla bir dalga olupta girişim yapmaz fikrimce çünkü kutu bir maddedir bir elektrik veyahut bir foton yani bir kuanta değildir sence?
Sınırlarını algilayamadigimiz şu koskoca evrende veya evrenlerde sen gel 21.yuzyilda dünya denen gezegende Ortadoğu'da dünyaya gel bu imkansıza yakın bir şanssızlık :(
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Şansızlık olarak düşünme .. Hindistanda fareye, ineğe tapan bir parya da olabilirdin ..
Aslında çok şanslıyız da kıymet bilmiyoruz toplumun altyapı bozuk
Belki de içinde yaşadığımız bu evren, bir uzaylının dönem ödevidir.
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Tesadüf değil Allah’ın büyüklüğü ve azameti ❤️🙏
Bence parçacıklar oyuncular gibi; Normalde süper pozisyondalar ama kendilerine bir görev biçilince makro evrendeki düzeni oluşturuyorlar. Micro evrendeki sayamayacağımız kadar çok başıboş parçacığın elbette bir yaratanı, yöneteni olmalı ki bu kadar düzenli bir makro evren ortaya çıksın. Böyle şeyleri öğrendikçe Yaratana daha da hayran kalıyorum.
Aynen. Nasıl olur da bilimi Allah'ın haşa var olmadığını göstermek için kullanırlar? Sonuçta 18 bin tane alem yaratmış Allahu Teala. Belki de bu 18 bin alemi 18 bin evren şeklinde de düşünebiliriz. Tabi bu o kadar da kesin değil. Çünkü alem kelimesi bizim bildiğimiz evren kelimesinden daha geniş bir yapıyı ifade ediyor olabilir. Ama yine de sonsuz evren olmak zorunda değil. Kim demiş evren sayısı sonsuz olmak zorunda? Belki de sadece 18 bin tane vardır?
@@bircanayak Bilim, olguları kavramak için var..Birilerinin inançlarını sorgulamak için değil .Dünya da çok tuhaf inançlar var ve çok fazla var..Sen de onlardan bir tanesine inanıyorsun..Londra'da eli cebinde bir hristiyandan ya da telavivde usturuplu bir hahamdan ve yahut dinini hararetle savunan bir hindudan ne farkın var ? Hepiniz aynısınız..İnsanlar aynı kökden geliyor evet şuan farklıyız ama biz aynı şeyiz ..İnançlarımız da aynı şey..Mesela Otto Rank kahramanın doğuş miti kitabını tavsiye ederim eski medeniyetlerde ki kahraman peygamber mitlerinin nasıl da birbirinin aynısı olduğunu çok güzel açıklıyor .Diğer dinlere bakarsanız sizin dininizde ki motiflerin birçoğunu bulursunuz..Mesela inanna dumuzi ve Allah ile Habil gibi...Eski yazıtlarda bulunan hikayelerin şuanda ki birçok dine figür olarak girdiği ayan beyan ortada ..Kendinizi önemli sanmayın sakın ..
@@SepyaSızıntısı Çok doğru açıkladın.Resmen benim yazacaklarımı yazdın.Yoksa sen çoklu evrendeki sonsuz benlerden bir tanesi misin shshshshs (!)
@@SepyaSızıntısı Bilimin inançları sorgulamak için olmadığını söylemişsiniz. Ben bu düşünceye katılmıyorum. Çünkü birçok kişi inançları sorgulamak için bilimi referans olarak alıyor. Çoğu da ateist oluyor. Bunun nedeni ise bilimin çoğunlukla ateist kimselerin tekelinde olması ve müslüman bilim adamının çok az olması. Bunu bana değil de bilime bakıp da Allah'ın var olmadığını kanıtlamaya çalışanlara söyle. Çünkü ateizm de bir inançtır.
Dünyada çok fazla inanç olduğunu İslamın da bunlardan bir tanesi olduğunu söylemişsin. Buraya kadar doğru ama İslamın diğerlerinden bir farkı olmadığını iddia etmen yanlış. İddia diyorum çünkü yazdığın kanıt zayıf. Kahramanlık mitlerinin peygamberlere olan benzerliğinden bahsetmişsin. Fakat peygamberlik ile arasında fark vardır. Peygamberler yol göstericidir. Kahraman değil. Bize gerçeği, hakkı ve batılı öğretir. Bize bizim için neyin daha iyi neyin daha kötü olduğunu gösterir. Söylesene şimdi bunu yapan bir kahraman tanıyor musun? Biraz uzun oldu ama bu peygamberlik ile olan kısmı da yazarsam çok daha uzun olur. Bu konuda Hayalhanem adlı youtube kanalının çok güzel içerikleri var. Bu videoları izleyebilirsin. Ve www.google.com/amp/s/sorularlaislamiyet.com/peygamberlere-neden-ihtiyac-vardir%3famp sitesine girebilirsin. umarım senin için faydalı olur.
@@SepyaSızıntısı Son olarak eski yazıtlarda bulunan hikayelerin şu andaki birçok dine figür olarak girdiğini yazmışsınız. Böyle bir hataya düşmen normal. Çünkü o eski yazıtları yazan kimselere de peygamberler geldi. Peygamberlerin bilgi kaynağı ise sabittir. Bundan dolayı peygamberin o topluma aktardığı bilgiler bir süre sonra efsaneleşmiş ve günümüze bu halde gelmiştir. Bir süre sonra gelen peygamber de aynı bilgileri aktaracak. Bu, peygamberin aktardığı bilgilerin efsanelere dayandığının kanıtı olamaz. Hem eskiden bilgi veya kültür alışverişi günümüze göre çok daha yavaştı. Buna rağmen Türklerde İslamdaki gibi tevhid inancına benzer bir şekilde Gök Tanrı veyahut ahiret inancının olması şaşırtıcı olmamalı.
Ya öldüğümüzde başka bir evrende tekrar doğuyorsak.
Burdakinin aynısı bir başlangıç olsun bee Annem Babam Köyüm herşey aynı olsun arkadaşlarım,çok özledim geçmişteki herşeyimi😞😭
@@ffnisan77ne oldu anlatır mısın. ben de hayatta çok acılar çektim
varolabilmişsem, belki yine varolurum.
Anneme kavuşayım başka bişey istemem 😢
Berzah alemine geçiş yapıyoruz zaten.. Kesin bilgi😊
Yukarı bakınca sonsuzluk, aşağı bakınca belirsizlik. Bir zihni hapsetmek için en doğru yerdeyiz.
Videolarinzi cok seviyorum. Basarilar 👏👏👏👏
Aslında tesadüf yada kendiliğinden oluşma diye bişey yok
Herşey muhteşem bir düzen ve plan içinde seyrediyor
Çözemediğimiz bütün bu zorlu düzen bize sahibinin ne kadar mükemmel olduğunu gösteriyor
Elhamdülillah.
Allahı s1ktim öldü
Videonun sonunda çalan müziği söyleyebilir misiniz?
Evrenin sırrını çözmek istiyorsanız onu elektrik,ses,titreşim ve frekans olarak ele almanız gerekmektedir. Nikola Tesla
Bu 1867 de biliniyordu kitapta yazıyor siz Tesla dan duyduysanız yolun giriş kısmını bulmanıza az kalmış ama çok fazla ileri gitmek insan için iyi olmuyor diye düşünüyorum. Bence siz evreni olduğu gibi kabul edin. Naçizane 😎
Atomu anlamak evreni anlamaktır.
Merhaba, Ben hatırladığım kadarı ile çoklu evren kuramını 6 yaşımdayken 1985 yada 7 yaşımda 1986 da düşünmüştüm şöyle ki ; Ailemiz 6 kişiden oluşuyor babamın yurtdışında Almanya da çalıştığı zamanlar. Mevsim kış bir pazar sabahıydı annem yer sofrasında sabah kahvaltısı hazırlığı için bir mutfağa birde oturma odasına gidip geliyor bende sıcak sobanın yanında olan biteni uykulu gözlerle izliyordum ve annemin bana yumurtan rafadan mı yoksa çok pişmiş mi olsun sorusu ile göz teması kurduk ve şuan yapılıyor mu bilmiyorum kardeşler arasında yumurta tokuşturarak karşı tarafın yumurtasını çatlatma yarışması yapılırdı. Anemin bana bu soruyu sorması ve benim vereceğim cevabın bu yarışmaya nasıl etki edeceği yani tüm olasılıkları aynı anda düşünmeye kalkıştığımı gözlerimin bir anda kararıp şoka girmiş gibi zamanın durduğu hissine kapıldığımı ve kendime geldiğimde rafadan olsun dediğimi anımsıyorum. Bu arada sayısal zekam pek iyi değildir çünkü yemek seçtiğim için bünyem çok zayıf kalır çok kolay hasta olur ve çok çabuk iyileşemezdim. Belki video ile pek ilgisi yoktur ama paylaşmak istedim. Hoşça ve bebar bilim ile kalın.
Aga iyi hikaye yazarsın sen . Çocukken de böyle betimlemeler yaptığına eminim
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Ülkedeki yararlı kanallardan biri , gerçekten çok güzel bilgiler edindim. Elit kesimin yeri. İkisinide dene tarafını seç ya bilim yada hüloğ.
Bana göre birisi üstün bir varlık gelse bize evrenin sırrını anlamak istese anlayamayız çünkü algılarımız ve kapasitemiz o kadar sınırlı ki
bir çok yaşam formu bir çok yerde olabilir ihtimaller çok fazla ama bir gerçek var ki kara delik ve karanlık enerji çözülmedikçe bir çok şey teorem olarak kalacak
Evrenler farklı maddesel formlardan oluşuyorsa, çok farklı canlılar veya benzer ama farklı fizik kimya gerçekliğiyle yaşıyorlardır. Peki aynı anda, %100 aynı açıyla, farklı masalarda bilardo topuna vurmak gibi farklı evrenler başladıysa ve sonradan maddenin düzenleri her evrende farklı farklı olduysa bu da ancak evrensel bir bilincin olduğunu veya sonradan bilinçli canlıların ortaya çıkıp süreçlere, maddelere etki ettiklerini gösterirdi.
Teoriler üstüne teoriler inşa etmek çok güzel.
Aklıma takilan ana sorun şu, benim aldığım karar ile bir evrenin oluşmasını anlarım ama almadigim karar neden oluşsun ki? Sonucta almadigim karar hala olasılık dalgasında olmayacak mı? Quantum silici gibi sonuçlar olabilir ama sonuç olarak mevcut evren olasılık dalgasindan düşen bir olasılık ve bir olasiligin düşmesi tüm olasılıkların düşeceği anlamına mı geliyor?
Senin almadığın kararları alan evrenler de olabilir yani karakteri düşünce yapisi ve zevklerinin tamamen zıt olduğu paralellerin de olabilir. Rick and Morty deki gibi saçma sapan sonsuz olasılık olabilir.
@@veganzombi2391 tüm olasılıklar aynı anda gözlemleniyor mu? Alınmamış karar nasıl olabilir? Ciftabyarik deneyi sonuçları bile bizim gozlemimize bağlı (illa insanı bir gözlem değil tabiki bazen parçacık bir basoa parçacığın etkisi de olabilir.) Dolanik 5 parçacığın olduğu beş sandıktan birini açtığımda diğer 4 sandıktan artık ne olmayacağını biliyorum ama kalan 4 olasılık her bir açılmamış sandık kurulu çin geçerli... Dolayısıyla almadigim karar açılmamış bir sandık içinde değil mi?
Şimdi kardeşim .sen bu evrende yaşiyorsun.mesela sen doktor olmak istedin.başka evrende yaşayan sen ise öğretmen olmayi seçiyor.bir diğer sen ise usta olmayi falan.çok qarip yaa şu hayat.iyiki gizemleri var yaa.mantikli düşünürsek eğer her şeyi bilseydik hayat gerçekten çoook sıkıcı olurdu.ALLAH TAALA her şeyi bilipde yaratti.
@@elcineliyev2874 senin paralele varlığının anlamı şu büyük patlamada seni yaratan tüm parçacıkların milyarlarca hatta sonsuz denecek oranda dolanık parçacıklarının da ortaya çıkmış olması demek... başlangıçta tüm parçacıklar dolanıktı ama etkileşimler ile dolanıklık düştü neredeyse tüğm parçacıklar için... ve şimdiki evrene vardık... yani dolanık parçacıkların farklı etkilşeşimlerinde senin olmadığın evrenlerin oluşma olasılğı olduun evren oluşma olasılığından kat be kat fazla... yani benzersiz(fizik kuralları açısından) evrenlerin olasılığı benzer evren olasılığından yüksek.... bence bizler düşen bir olasılığız ve diğer olasılıklar otomatikman değişti ve onlar da bizim bir başka kopyamızı oluşturmaz bence... sonuçta bir parçacık bir başka parçacığın gözlemcisi de olabiliyor...
Her zaman ki gibi harikasın...
Bütün evrenlerde fakir olduğuma yemin edebilirim ama kanıtlarım da.
Bilimde her şeyin bi nedeni varken "tesadüfen, rastgele" gibi sözcükler kullanılması bana saçma geliyo
Geldi gönlümün sultanı bebarbilim❤️❤️
Bukadar şeyi görüp bunların tesadüf olduğuna inanan bilim insanlarına gerçekten inanmakta güçlük çekiyorum
Senin açıklaman ne derece inandırıcı?
@@takmyldz6257 inanmak için bence çok geç kalmışsın ama yinede umudunu yitirme
Statik evren tutmadı bir de çoklu evreni deneyelim!
Bu bilimin işleyiş biçimi bilim kümülatif, kollektif ve refleksif bir biçimde ilerler bir teori ortaya atılır onu yanlışlanması için çaba harcanır ve eğer yanlışlanamaz ise kabul edilir.
Fakat bunu gereksiz noktalara çekmeye çalışmak yanlış ve gereksizdir.
@@TheIncredibleTurk "Bir paranın yazı veya tura gelmesi olasılığı %50'dir." gibi istatistiksel, olasılıksal hipotezleri nasıl yanlışlayabilirsiniz? Ki kuantum mekaniği olasılıksal bir bilim sahasıdır. Dolayısıyla bu sahada yanlışlama metodu işlemez. Ya da "Evrende insan şeklinde bir gezegen vardır" iddiasında olduğu gibi bir cismin doğrudan varlığına atıf yapan hipotezleri de yanlışlamak mümkün olmayabilir. Bu iddia yanlışlanana kadar onu doğru mu kabul edeceksiniz? Bu videoda da çoklu evrenlerin doğrudan varlığına ilişkin bir iddia var. Dolayısıyla varlığa dair olan bir hipotez olduğu için yanlışlanamayabilir. Fakat bu onun doğru olduğunu da göstermez. Yani yanlışlama metodu burada da çalışmaz. Bilmem anlatabildim mi?
@@MahmutSamiCom yanlış biliyorsun .Kuantum mekaniği diye birşey var ..Dalga mekaniği de denebilir..Matematiği çok farklı sembolize edilir ve içinde birçok şey ispatlaniyor ..Yanlışlama olmadan ispat yapılamayacağını göre dediğiniz yanlış oluyor..Kuantum dolanikliginin bu mekanik ile ispatina bakınız..
@@SepyaSızıntısı yukarıdaki iki hipotezi yanlışlayın öyleyse..
@@MahmutSamiCom Yaptığınız hipotez bir genelleme ..Yeterince zamanınız varsa attığınız paraların yüzde 50 olasılığa yakınsadığını göreceksiniz ...Peki ne zaman yüzde 50 olacak ?...Bir diğer husus ise bu genellemenin bir diğer hatasıdır ..Mesela ben paranın momentumunu ve konumunu kesin bilmeliyim ki nasıl düşeceğini bulayım...Ancak Belirsizlik ilkesi önüme bir engel koyar
h/2
İnsan olarak kendimize çok önem atfediyoruz. Bu düşünceden sıyrılmadıkça ilerleme tıkanmış görünüyor. Tıpkı ortaçağda dünyayı merkez kabul eden anlayış gibi. Bizim düşünme şeklimiz hata verdiğinde sonsuz deyip geçiştiriyoruz. Değişim şart.
Abi, Hawking ışıması üzerine bir kaç temel video olsa harika olur.
Kesinlikle gelsin.
Gördüm ve hemen geldim ❤️
Her şey doğup yaşamak ve ölmek değil. Ötesi var çok ötesi hemde bu soruların hepsine yanıt bulmaya çalışırken kafayı yiyeceğiz bigün
Gerçekten
"Bundan önce başka bir evrende kıyamet kopmuştur biz başka bir evrende yaşıyoruz
Tam da çoklu evrenler konusuna sarmışken gelen bildirim :)
Ders arasında bildirimi görüp ışık hızına yakın bir hızda geldim 🍃🍃
😂😂😂😂
evrim ağacı ve bebar bilim harikasınız.
Harikasiniz lutfen devam
Akıcı ve anlaşılır bir anlatımın var. Bize değer kattığın için tekrar teşekkür ediyorum.
Loch ness canavarının zamanda yolculuk teorisiyle ilgili video yapar mısın ? Bu arada paralel evrenlerin gerçek olması çok ilginç olur.
Loch Ness canavarı? Zamanda yolculuk? İkisi nasıl bir araya geldi?
@@kayragunes5050 şey diye düşünmüş olabilir loch ness canavarının dinozorlar çağından buraya bir şey yada birileri tarafından şimdiki zaman getirilmiş olabileceği. ( Bence çok saçma böyle bir canlının varolduğunu kanıtlayan hiçbir şey yok 🤷🏻)
@@kayragunes5050 bir belgesel izlemiştim, orda duydum
@@kursatgoldal0635 evet, hiçbir kanıt yok. Ben de zaten inanmıyorum canavara ama teori ilgimi çekti
Paralel evren ile çoklu evren farklı kavramlar değil mi?
Evreni oluşturabilecek bir enerjinin bunu tek bir kez yapabilecek kadar sınırı olması baya ironik olurdu
Bir olasılığı var eden güç gözlem midir, eylem midir yoksa sadece bir düşünce yeterli olur mu, farklı olasılıklar nasıl tetiklenir. Lisandan ve kelimelerden arındırılmış bir zihin ile hiç var olmamış bir şeyi düşünebildiğinizde bu nasıl bir olasılık yada paradoks yaratır. İnsanlığın tüm meta verileri bir araya getirilse ortaya insandan farklı ne çıkabilir. Bu soruları soranın ben olmadığımın hissiyatındayım. Felsefe yapmada bir sıkıntı yok, sıkıntı onu ne ile yaptığımız. Düşünen biz miyiz yoksa vücudumuza giren zehirler mi?
O(Allah) ki, Arz’da ne varsa, tamamını sizin için yarattı. Sonra, Göğe yöneldi; yedi gök olarak onları düzenledi. Ve O, her şeyin Âlimi’dir.
[BAKARA (2)/29]
Krall adamsın böyle videoların devamını diliyoruz
Lütfen yalvarıyorum her neyse bu yaşadıklarımız ya da yaşayamadıklarımız gerçek olmasın, n'olur bu kâbus gibi şeyden kurtulalım ve güzel bir evrende yaşayalım...
Oldu.
Bi konuşurum Quantum ile bekle knk :D
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
bende bu kâbustan kurtulmak istiyorum. çocukluğumdan beri kötü bir rüyada olduğumu düşünürüm.
@@nebahatkarsloglu8144başladı yine.
Ah bebar bilim.. Hassas ayar hakkında da araştırma yapsaydınız keşke
İşte bu yüzden bilimi seviyorum. her şey gerçek ola bilir, fantastik sadığımız herşey ne kadar da ilginç...
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Selamlar.
Guzel cok guzel programlar yapiyorsun.tesekkurler
Bu konuyla alakali bir yasanmisligim var.
Ayni zamanda ayni sehirde ayni yolda arabamla giderken yogun trafikde.
Bir arkadasim ; "yooo yol cok acik rahat gittim"
Bu ne demek ?
Isde senin anlattigin gibiiii ama da tam degil.
KADER
Kime nasil yazildiysa oyle yasarsin denklemi.
Buda benim yorumum.
Saygilar basarilar...
İki yıldır birlikte olduğumuza mutluyum bebar bilim bize çok şey kattın ve nedense kesinlikle teorik fizikçi olduğunu düşünüyorum :)🤩👋
Bu kadar muazzam kainat nasıl tesadüfi olur…
Fringe dizisinden sonra çok iyi geldi.. Kediyi de açıklıyor, rahatladım. Sağol 😉
@@sister3448 henuz fringeyi izlemedim. Neyse ki keyifle izleyebilecegim bir şey var artık :)
Allah'ın bize verdiği için n değerli şey akıldır,aklın ile düşünürsün ve doğruyu bulursun,kuantum dan bahsedenler kuqntumun ne demek olduğunu bilmiyor, çoklu evren yoktur bu düşünce saçmalık,iki galaksi dâhi yan yana kalamazken milyarlarca evren nasıl yan yana duracak,boyutlar vardır,bir evren sonsuz olmazsa kendi kendini imha eder,yada bir üst boyut alt boyuta hükmeder,tahminim 12 boyut var,sevgiler
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Ruhsal enerji fiziki ortamları yaratmış olabilir ve bu olasılık sonsuz evrenleri bir alternatif program olarak belirlemiş olabilir.
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Abdulkadir Geylani gibi bazı büyük zatların aynı anda birden çok yerde göründüğü zamanlar olmuş acaba bu durumlar makro evrendeki süperpozisyona örnek olabilir mi?
Bu onların sahtekarlıklarına örnek olabilir ancak
@@muratefe3990 hahaha peki
@@muratefe3990 Sayın Murat Bey, onların sahtekarlıklarına diyorsunuz. Olmadı. Nasıl tanımadan sahtekar dersiniz. Günümüzdeki bazı sahtekar şeyhlerle karşılaştırmayınız lütfen.
Sonuncu Baba da aynı anda iki kapıdan çıktığı görülmüş. Sanırım bu süper pozisyonu çok farklı bir boyuttan açıklıyor
İnsanlığın, sevginin, sağlığın, canımm doğanın ve hayvanların kıymetinin bilindiği, huzur ve güven dolu en yakın paralel evrene tüm iyi kalpli insanlar için bilet alayım Lütfen 😍
Nasıl da hemen burdayım. 😏
izlemeden mükemmel olduğunu belirtelim teşekkürler 💚
Bugün de yatmadan önce bebar bilim dinledik.
Kanka harika videolar yapıyorsun. Böylelikle, evrenin muhteşemliği ve karmaşık ama o denli düzeni hakkında daha çok bilgilenmemize de yardımcı olursun. Teşekkürler.
Ama
Tüm bu durumlara nasıl oluyorda tesadüf eseri olabileceği fikrini dillendirebiliyorsun?
Görünürde tesadüf(ya da tevafuk) görünüyor olabilir.
Peki tesadüf dediklerimizden hep daha harika şeyler çıkıyorsa bunu ne ile açıklayabiliz ?
Sözler köşkü izlemeye gitsene knk :d
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Göklerin, Arz’ın ve Allah’ın yarattığı 'her şeyin melekûtu'na(maddenin en temel yapıtaşına-özüne) bakmıyorlar mı(incelemiyorlar mı)? (Maddenin en temel yapıtaşı olan 'melekût'a ulaştıklarında), onların ecellerinin yaklaştığı umulur. Ondan (‘melekût’tan) sonra hangi söze inanacaklar?
[ARAF (7)/185
Bizler bir kaza eseriyiz derken ki fikrinizin altında yatan o dogma materyalist düşünceyi de bizlere hissettirdiğiniz için teşekkür ederiz. Yanlışıkla bilim değil de bilim felsefesi yaparak, bir olguyu gerçekten öyleymiş gibi yansıtmanıza üzüldüm açıkçası, mr. bebar :)
Hı hı aynen aynen dogma materyalist fikirler kardeşim o kadar bilgi içersinde takıldığın şey seni kapalı görüşlü olduğu gösteriyor sanki 😏
Gerçek gibi yansıtmamış videonun sonunu izle. Paralel evren düşüncesine göre böyle diyor. Ve paralel evrenlerle ilgili net kanıt yok oyüzden felsefenin alanı olduğunu düşünenlerde var diyor.
Dünyada dogmatizmden en uzak düşüncenin yanına dogmatik sıfatını koyduğunuzda, kendinden başka herkese fetöcü diyen akpli kadar zavallı görünüyorsunuz.
@@sanchopanza8632 Dünyada dogmatizmden en uzak olan düşüncenin savunduğunuz düşünce olduğunu söyleyen dogmatik düşünceniz gereği birbirini gösteren spiderman'den farkınız kalmamış :)
Müslümanlık dogma değil dimi
Uyurken bilincimizi ölçümleyemediğimiz zaman rüyamızda aynı anda her yerde olabiliriz. Bilincimizin farkında olduğumuzda ise bir şekilde ölçümlenebilir şekilde sabitleniyor.
Yalnız evrenin büyüme hızının artmasını nüfus çoğaldıkça artan kararlar ve yeni evrenlerin oluşmasına baglayabilirsek ne ütopik olurdu
Gerçekten mantikli ve gerçekten ciddiyim.amma butun evrenler bir uzaydami ? Yada 10000 uzay bir uzayin içinde ve bu uzaydan 10000 tane olan uzaydan da10000 tane .gerçekten qarip.
Çok kez düşünmedim değil yani yanlız değilim 👏
Konu çok güzel ve ilginç, fakat doğa nasıl zar atar ki. Zarı atan ne? Tesadüf diye bir şey olmaz bence.
Her şey olasılık dahilide ancak doğada tesadüf diye bir şey olamaz .Entropi yi siz açıklıyorsunuz ,bir düzenleyici ve varlığı sürdüren bir otorite olmasaydı entropy herşeyi darmaağın etmezmiydi 😊
Entropy her şeyi darmadağın ediyor zaten
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
Iyi calismalar..bu konulari yeni ogrenmeye baslayan biri olarak birsey sormak istiyorum..babami 1 yil oldu kaybedeli.bu evrende olen paralel evrende de olmus oluyor mu
Nerede kaldınız hocam, inanın gözlerimiz yollar'da kaldı...
İçinde bulunduğumuz evrenin meydana gelmesini sağlayan şeyin; başka evrenlerde verilen kararlar ile ilgili olduğunu söyleyebilir miyiz?
Etkileşim var deniliyor bir nevi kuantum dolanıklığı yersek .
Ben hepsinin doğru olduğunu düşünüyorum. Tek farkla. Bunlar farklı olasılıklar değil aynı bizim evrenimiz gibi evrenler. Farklı olasılıklar değil.
Bu kanıya nereden vardın bütün evrenlerin aynı olduğu kanısına detaylandırır mısınız?
Ama bir şekilde değişkeni evrenlerin birbirine bağlı olasılık fonksiyonları oluyor. Tamamen farklı olsaydı boyutlar biribirini tarafından algılamazdı. Olasılık konusuna gelince bir olay her evrende farklı şekilde var oluyorsa bu zaten bir olasılık olmaz. Gerçekleşen bir olay olur. Gerçekleşen olaylarda olasılıklıktan çıkar. Burdan baktığımızda birbirinden tamamen farklı ama benzer olayların yaşandığı evrenler oluyor bu paralel evrenler.
Ama bence mantıklı değil kuantum dünyasını anlamlandıramadığımızın ve kuanfum dünyasını da algılayabileceğimiz bir hale sokma çabamızın bir sonucu bence. Daha farklı birşey olmalı tesadüften uzak birşey sebep sonuç ve mantık ilişkisine dayanan.
@@TheIncredibleTurk tamamen aynı olduğuna değil. Sadece farklı olasılıklar olmadığı kanısına vardım
@@Bilinmeyenbiri1236yxzuwjvwjci Yani sen Einstein ve ekibi gibi düşünüyorsun Tanrı zar atmaz sadece soruyorum çift yarık deneyi hakkında ki fikrin ne? Açıklayamamamızın sebebi bilmediğimiz bir takım parametrelerin olması mı yoksa Heisenberg ve ekibi gibi düşünüyorsun yani yapılan deneyler bunu gösteriyor bundan dolayı bu Budur sonuca erisirken arada gerçekleşen olaylar önemsizdir kanısında mısın?
Sözlerine bakılacak olursa evrenin tam bir anlamda determinant bir şekilde ilerlediği fikrine sahipsin ki bundan dolayı da farklı olasılıkların gerçekleşmeyeceğini dusunmektesin değil mi?
İsini cok guzel yapiyorsun anlatim cok iyi digerleri gibi abone like yorum dilenmiyorsun zaten sen iyi seyler yaptikca onlar kendiliginden oluyor
Başlangıcı olan her şeyin sonu var mıdır? Evrenin başlangıcı varsa sonunun da olması gerekir. O nedenle çoklu evren teorisi akla yatkın olabilir. Belki de ölüm bir son değil bir başlangıçtır. Belki de her şeyi bir döngüdür.
Başlangıcı olan bir şey de sonsuz olabilir..Mesela
Bir küpü temsil eden x^3 ifadesinin içinde ki x^2 lerin sayısı sonsuza yakınsar ....3 boyutda bakıldığında birtane gibi görünen bir küp sayıları sonsuza uzanan karelerden oluşur...2 boyutda baksaydık bu küpün sonsuz olduğunu söyleyebilirdik..Oysa ki 3 boyutda birtanedir....Bu şu anlama gelir ki senin için sonsuz izlenimi yaratan tüm bakış açın bir üst boyutda sayılabilir hale gelebilir...3. boyutda bir varoluş başladığı anda 2. Boyutda sonsuzdur..Yani başladığı anda bizim için sonsuzdur...
@@SepyaSızıntısı 👍 küp örneğini beğendim. Peki kaç boyut var? Sicim teorisi 11’e kadar yolu var diyor. Biz sadece zaman ile beraber 4 boyutu bilebiliyoruz.
@@tolgakublay4934 aslında bir kaç saat önce video yorumuna yapmıştım bana göre 11 boyut var yorumumu kopyalayim...
En fazla kaç boyut olabilir ?
Bence bu soruyu cevaplamak için önce boyutun ne olduğunu bir matematik nesnesi ile ifade etmeliyim ...X^n sanırı bu nesne işimi görüyor ..Ama daha iyi bir ifade için bir toplam dizisine ihtiyacım var ve onu sonsuza götürerek belki bir sayıya yakinsamasini saglayabilirim .Deneme yanılma ile şu sonuca ulaşırım
1/x + 2/x^2 + 3/x^3 .............n/x^n
Bu dizinin X =1 giderken boyut sayısının iki katını verdiğini görebilirsiniz .Mesela
1/x + 2/x^2 + 3/x^3 X=1 iken bu 3 terim toplamı 6 eder ..Bu da 3 boyutun 2 katını veriyor..O halde 1/2 ile çarparsam boyut sayısını veren bir dizi bu ..X 'i 1 sayısına götürecek makul bir adaya ihtiyacım var .Ben bunun e^€ olduğunu düşünüyorum...Epsilon sıfıra çok yakındır ve zaten onu sıfıra götürdüğünde X=1 olacak böylece boyut sayısını verecek..O halde ilginç bir denkleme ulaştım..
(£ :toplam sembol olsun )
1/2 .[ £ (n=1 den sonsuza) n/e^(n.€)
n den kurtulursam bu bir türev olacak
-1/2 .d /d€ [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€)
Sağdaki terimi yine sonsuz küçüğe eşit olan bir terim ile değiştirmeyi düşünüyorum..Bence e^(-€) /(1- e^(-€)),,, şunun ile [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€) aynı şey demek ...
O halde bence denklem
-1/2 . d/d€ .e^(-€) /(1- e^(-€))
Burada üslü Terim bir Taylor açılımı ile
-1/2. d/d€ (1-€ +€^2/2! )/(1-(1-€ +€^2/2!)
Buradan 1/€ terimini çekersem denklem şuna dönüşecek :
-1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!) /(1-€\2!)
Paydada ki (1-€\2!) şu ifadeyi birşeye daha benzetebilirim..Mesela
1/ (1-s) eğer s sıfıra çok yakınsa (s^2+s+1) 'e denk olacaktır...Yani (s^2+s+1).(1-s) = 1+s^3 olacak ama s sıfıra çok yakın olduğundan ihmal edildiğinden sonuç 1 olacak .Zaten ben € sıfıra götürdüğümde bu da 1 e eşit olacak ..
O zaman yeni denklem şuna dönüşür
-1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!).(1+€/2 +€^2/4)
Sağdaki çarpanları birbiriyle çarparsam denklem en son şuna dönüşür
-(1/2 ).d/d€ (1/€ +1/2 +€/4 -1)
d/d€ türevinden kurtulursak yani türev alırsam geriye şu terimler kalır
-1/2 . (-1/€^2 + 1/4)
=
[1/(2.€^2) ] -1/8
O halde bu denklemi € sıfıra götürdüğümde yani
Lim (€=>>0) [1/(2.€^2) ] -1/8 = Sonsuz -1/8.......
Yani 8 tane boyut var buna ilk boyutu (x=1) için ve zaman boyutunu da eklersem O halde 10 boyut var...Ama x^n =0 da bir boyut olarak kabul edersek yani sıfırıncı boyut varsa ..O halde en fazla 11 boyut var demektir...
@@SepyaSızıntısı evrenin sırrı matematikte 👍
@@SepyaSızıntısı ilginç 🤔
Ölüm de bu uykunun uyanışı. Herşeyin adeti sürekliliği bu şekilde. Herşey herşeyi kapsıyor ve evrenlerde böyle evrelerde böyle
En fazla kaç boyut olabilir ?
Bence bu soruyu cevaplamak için önce boyutun ne olduğunu bir matematik nesnesi ile ifade etmeliyim ...X^n sanırı bu nesne işimi görüyor ..Ama daha iyi bir ifade için bir toplam dizisine ihtiyacım var ve onu sonsuza götürerek belki bir sayıya yakinsamasini saglayabilirim .Deneme yanılma ile şu sonuca ulaşırım
1/x + 2/x^2 + 3/x^3 .............n/x^n
Bu dizinin X =1 giderken boyut sayısının iki katını verdiğini görebilirsiniz .Mesela
1/x + 2/x^2 + 3/x^3 X=1 iken bu 3 terim toplamı 6 eder ..Bu da 3 boyutun 2 katını veriyor..O halde 1/2 ile çarparsam boyut sayısını veren bir dizi bu ..X 'i 1 sayısına götürecek makul bir adaya ihtiyacım var .Ben bunun e^€ olduğunu düşünüyorum...Epsilon sıfıra çok yakındır ve zaten onu sıfıra götürdüğünde X=1 olacak böylece boyut sayısını verecek..O halde ilginç bir denkleme ulaştım..
(£ :toplam sembol olsun )
1/2 .[ £ (n=1 den sonsuza) n/e^(n.€)
n den kurtulursam bu bir türev olacak
-1/2 .d /d€ [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€)
Sağdaki terimi yine sonsuz küçüğe eşit olan bir terim ile değiştirmeyi düşünüyorum..Bence e^(-€) /(1- e^(-€)),,, şunun ile [ £ (n=1 den sonsuza) e^(-n.€) aynı şey demek ...
O halde bence denklem
-1/2 . d/d€ .e^(-€) /(1- e^(-€))
Burada üslü Terim bir Taylor açılımı ile
-1/2. d/d€ (1-€ +€^2/2! )/(1-(1-€ +€^2/2!)
Buradan 1/€ terimini çekersem denklem şuna dönüşecek :
-1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!) /(1-€\2!)
Paydada ki (1-€\2!) şu ifadeyi birşeye daha benzetebilirim..Mesela
1/ (1-s) eğer s sıfıra çok yakınsa (s^2+s+1) 'e denk olacaktır...Yani (s^2+s+1).(1-s) = 1+s^3 olacak ama s sıfıra çok yakın olduğundan ihmal edildiğinden sonuç 1 olacak .Zaten ben € sıfıra götürdüğümde bu da 1 e eşit olacak ..
O zaman yeni denklem şuna dönüşür
-1/2 . d/d€ . (1/€) ( 1-€ + €^2/2!).(1+€/2 +€^2/4)
Sağdaki çarpanları birbiriyle çarparsam denklem en son şuna dönüşür
-(1/2 ).d/d€ (1/€ +1/2 +€/4 -1)
d/d€ türevinden kurtulursak yani türev alırsam geriye şu terimler kalır
-1/2 . (-1/€^2 + 1/4)
=
[1/(2.€^2) ] -1/8
O halde bu denklemi € sıfıra götürdüğümde yani
Lim (€=>>0) [1/(2.€^2) ] -1/8 = Sonsuz -1/8.......
Yani 8 tane boyut var buna ilk boyutu (x=1) için ve zaman boyutunu da eklersem O halde 10 boyut var...Ama x^n =0 da bir boyut olarak kabul edersek yani sıfırıncı boyut varsa ..O halde en fazla 11 boyut var demektir...
Vay beee sizin eğtiminizi merak ettim.
valla doctor strange multıverse de 72 evrenden söz edilmişti :)
Kardeşim sen az önce ne anlattın ya
Euzubillahimineşşeytanirracim
(Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım)
Yasin Suresi
81 Gökleri ve yeri yaratan (Allah), onların bir benzerini de yaratmağa kadir değil mi? Hiç tartışmasız kadirdir; O, (çokça yaratan) El-Hallak (herşeyi bilen) El-Alim'dir.
82. Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri, ona yalnızca: "Ol!" demesidir; o da hemen oluverir.
83. Her şeyin melekûtu (hükümranlık, otorite ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir. Ve siz O'na döndürüleceksiniz.
@@nebahatkarsloglu8144 sen ne anlatıyon be abla
Müslüman olarak allah'a inanıyorum elhamdulillah ve oldukten sonra yanliz allah cc ha donecegimize ınanıyorum
Böyle kaliteli bir videoya böyle kaliteli bir müzik. Çoklu evreni bir kaç kez yaşadım galiba şuanda
Einsteinın yeni bölümünü heyecanla bekliyoruz