Değerli üstatlar, sizlere ve sizin gibi yiğitlere selam olsun. Çok başarılı bir program oldu. Rabbim hem sizlerden, hem de sizleri dinleyerek sebeplenen kardeşlerimizden ebeden razı olsun. Yüce Rabbim yükünüzü hafifletsin, sadrınızı genişletsin, imanınızı, ilminizi, direncinizi ve imkanlarınızı arttırsın inşallah.
Soluksuz izledim. Kur'an Arkeolojisi, Adem'in Çocukları, Davud ve Süleyman Krallığı kitaplarını aldım. Bülent Şahin Erdeğer'in Antik Mısırın Peygamberleri kitabını da aldım. Allah razı olsun sizlerden. İlminiz daim olsun. Ömrünuzun sonuna kadar gözlerinizde nur, dizlerinizde derman, zihninizde zindelik ve duruluk tam olsun. Rabbim sizlere, hatıralarini bugünlere taşıdığınız aziz insanlar gibi, şerefli, onurlu, bereketli bir hayat versin, size de izli sözlü olmak, sonrakilere bir değer miras birakmak nasip olsun. Sağlık ve afiyet dilerim Güngör hocam, Bülent hocam.
Nuh 950 sene yaşamadı belki bir asır bilmiyoruz..ayette buyurulan şudur Nuh kavminin içinde rasul olarak 50 yılı eksik bin sene kaldı.. Arapçada yıl bildiğimiz yılı sene ise belirsiz uzun zamanı ifade eder..İslam alemi yüce Kur'an dan çok uzak olduğu için anlaşılamıyor..
Geminin Zagros dağlarında bir yere oturması çok mantıklı. Sümerlerin 60 lık sayı sistemi kullandığını okulda öğretmişlerdi , buna rağmen Nuh peygamberin 950 yıl yaşadı bilgisinin dolaşımda olması da enteresan. Eksik olan bilginin nasıl kullanılacağının öğretilmemesi sanırım.
Hocam verdiğiniz bilgilerden çok istifade ediyorum Allah sizden razı olsun.Emek harcamışsınız ve "Kuranın arkeoloisi" kavramını gündemimize getirerek çok önemli bir konuya dikkat çekiyorsunuz. Ancak şu konuda bir itirazım olacak;Kuranda arapça bir ifade olarak Cudi dağı ifadesi geçmez.Dağ anlamına gelecek bir ifade Kuran metninde yoktur.Paranteze alınan bir yorum olarak meallerde geçiyor.Ancak Hud 44 te;"Cudiyyu olan bir yere "İstiva" edildiğini söyler.Cudiyyu "ceyyid" kelimesinin bir türevidir ve kök anlamı;"iyi/kaliteli" demek olan bir sıfattır.İstiva kelimesi de "seveye" kelimesinin bir türevidir ve dengesini bulmak,son halini almak anlamındadır.Dolayısıyla Kuranda,coğrafi olarak bir yere değil sadece,geminin yolculuğunun son bulduğu noktanın kaliteli bir bölge olduğuna vurgu yaptığı kanaatindeyim. Umarım itirazımı ukalalık olarak almazsınız. Saygilar
1:32:34 ekrandaki kralların hüküm sürelerini ChatGPT ye hesaplatınca, 950 sayısındaki gibi makul süreler (15.5 yıl gibi) çıkmıyor. Örneğin 28000 yıl ve 36000 yıl hüküm süren hükümdarların süreleri makul sayılar olarak çıkmıyor.
Netflix’te Kadim Uygarlıklar adlı bir belgesel var. 12 bin yıl önce son buzul çağında bir sel felaketi meydana geliyor ve pek çok uygarlıkta bulunan tufan efsanelerinin bu dönemi anlattığını iddia ediyor. Kanıtları bana tutarlı geldi. Resmi tarih anlatımının dışında bir bakış açısı fakat Kuran’daki Nuh ayetleriyle birlikte bakınca ikna edici. Meraklıları belgeseli izlemeli.
Hocam madem ayette Nuh kavmine gönderildi oradan lokal olduğuna varıyorsunuz? Peki Furkan suresi 30. Ayette Muhammed sav kavmin kuranı geriye bıraktı derken ne kastedilmiyor? Tüm müslümanlar mı sade Muhammed sav kavmi mi ? Eğer öyle ise Kur'an'a girecek kadar önemli midir o zamanki kavim in kuranı geriye bırakması?
Hocam haddimize değil ama, maşallah Bülent beyi hiç konuşturmuyor hocamız :) bir iki katkı yapsaydı Bülent bey hocam, o kadar da müsade etseydiniz 😊 saygısızlık etmek istemem hocam latife ile fikrimi paylaşmak istedim. Çok verimli bir programdı elbette emeğinize sağlık
Nuh Tufanı'nın bölgesel olduğunu kavrayabilmiş bir insanın, nasıl olur da bölgesel bir nehir taşkını sonucu gemi Zagros Dağları'nın tepesine oturacak kadar su birikir sorusuna cevap vermesi beklenirdi. Şurupak'tan Zagros Dağları'na yaklaşık 162 km boyunca, derinliği yüzlerce, belki binlerce metreyi bulan su kütleleri oluştuğunu varsayarsak, bu bölgenin kısa süreliğine bir deniz hâline geldiğini söylemek gerekir. Mantıklı olan çıkarım, bir kaç metre yüksekliğindeki sel sularının Fırat ve Dicle nehirlerinin akış yönünü izleyerek Basra Körfezi'ne doğru akmasıdır. Bu durumda geminin indiği bölgenin Şurupak ile Basra Körfezi arasında olması beklenir. Ayrıca, 'dağ' olarak çevrilen 'el-cûdiyyi' kelimesinin 'yüksek tepe' anlamına da geldiğini düşünürsek, geminin birkaç metrelik bir tepeye oturmuş olması daha olasıdır. Bu arada, sadece birkaç metre derinliğinde bir su baskınının bile ne kadar yıkıcı olabileceğini görmek isteyenler, 2004 Hint Okyanusu tsunamisi videolarını izleyebilirler.
Güzel bir yorum... İşte tüm bunların sağlıklı cevabını verebilmek bölgedeki arkeolojik yüzey araştırmalarını ve kazı çalışmalarını başlatıp sorulara cevaplar aramakla çözülebilir ya da bir sonuca bağlanabilir.
Hocam keşke siz önce Arapça üzerinde bir çalışma yapsaydınız da Kur'ân-ı Kerim'e tam hakim olup ondan sonra bu çalışmaya başlasaydınız! Allah CC. Hz Adem'e "eşyanın isimlerini" öğretmesi demek ona konuşma yeteneği vermesi değildir! Ona tüm evrenin bilgisini öğretmiştir. Öğretmeni Allah olan bir insan! Alâk Suresin'de Allah demiyor mu insana bilmediğini öğretti, "kalemle" öğrettiğini bizzat Allah bize bildiriyor! Öğretmeni Allah olan bir insan, kendisine kalemle öğretilen bir insan nasıl yazıyı bilmez insaf! Melekler sadece Adem konuşuyor, konuşma yeteneği var diye mi ona secde ettirildi? Hz. Adem bu dünyaya gelmiş, gelecek en bilgili insandır nokta! Nuh tufanı tüm dünyada yaşanmış olmalıdır. Zira Hz. Nuh oğluna (oğlu bildiği insana) "gel yavrucuğum bizimle gemiye bin" diyor! O da cevap olarak "hayır bir dağa sığınırım" cevabını veriyor. Hz. Nuh'un cevabı "bugün sığınılacak hiç bir dağ olmayacak" diyor! Hz. Adem ve Hz. Nuh arasında ki dönemin çok çok gelişmiş bir dönem olması gerekir. M.Ö.10.000 yılları civarında bu tufanın yaşanmış olması ve sonrasında bir avuç insanın yeniden dünya üzerinde yayılmış ve herşeye sıfırdan başlamış olmaları çok çok daha kuvvetle muhtemel. Zira Allah CC. yine Kurân'da dünya üzerinde yaşayan insanlara " ey Nuh ile birlikte gemide taşıdıklarımızın soyu" şekilinde bir ifadesi var. Şayet bu tufan dünyanın sadece belli bir alalnında olsaydı, diğer taraflarda ki insanlar bundan etkilenmedi demektir. Ki böyle bir durumda Allah CC. yukarıda ki ifadeyi kullanmazdı! Yapmaya çalıştığınız şeyi yürekten kutluyorum ama sorunlu bir bakış açınız ve sorunlu bir başlangıç noktanız olduğunu düşünüyorum. Kadı ki siz Hz Nuh ile Hz. İbrahimi neredeyse ardışık ve peş peşe getiriyorsunuz oysa bize bildirilen daha arada Hud kavmi ve Semud kavmi var. Sanki onlar hiç yaşamamış direk Hz. Nuh ve hemen ardından Hz. İbrahim gelmiş gibi anlatıyorsunuz!
Hocam hz Nuh un 950 yıl yaşaması hz Nuh a Allah tarafından sadece kendisine verilen bir mucize olabilirmi ömür uzunluğu yani nesiller değişse de Hz Nuh tebliğe devam etmiş diyebilir miyiz
Hayır. Zaman her devirde aynı hızda akmıyor. Bir nehrin akışı gibi düşünebiliriz. Nehir bazı yerlerde yavaş akarken bazı yerlerde hızlı akabiliyor. Hz. Nuh (as) zamanında zaman daha yavaş akıyordu Hz Nuh (as) bir insan ömrü kadar yaşamasına rağmen bizim zaman algımıza göre 950 yıl yaşamıştır. Tabi gerçeğini Allah bilir.
Sümerce ve hititçeyi turkceye bağlayınca video benim icin bitti. Hadi sumerceye yuzlerce Türkçe kelime gecmis, Hititce ne alaka? Temel kelimelerden fiil cekimine kadar hititce tam bir hint Avrupa dili. İkisinin de Türkçeyle ilgisi aile bağı yok.
10 місяців тому+1
Konuşmacının her görüşüne katılmak zorunda değiliz.
Kendin yüzlerce kelime geçmiş diyosun sonrada ilgisi yok diyosun. Var demekki. Ural Altay dillerine benziyor gayet. Ha bu Türk olduklarını gösterir mi tabikide göstermez. Hititçe konusunda katılıyorum
@@sametkarsl767 öncelikle Ural ve Altay dilleri de birbirine aile olacak kadar benzemiyor. Adam akrabalıktan bahsediyor. Kelime alışverişi akrabalık göstermez. Türkçede binlerce Arapça Kelime var. Türkçe ve Arapça akraba diller mi yani?
@@furkanacar8404 eee kardeşim benim okuduğuna anlamıyosun heralde. Bi avellik var sanki. Türkçe ile Sümerce için nerede akrabalık var dedim. Sen ilgisi yok dediğin için hatrı sayılır derecede kelime benzerliği var dedim ve özellikle Ural-Altay dil ailesine değil Ural-Altay dillerine benziyor dedim yapı anlamında. Öyle bir aile olmadığının bende farkındayım fakat sonuçta bu coğrafyanın içindeki diller birbirine benzediği için ailecek olacak kadar olmasada Ural-Altay dilleri denilebilir İyi oku tamam mı aslan parçası
Değerli üstatlar, sizlere ve sizin gibi yiğitlere selam olsun. Çok başarılı bir program oldu. Rabbim hem sizlerden, hem de sizleri dinleyerek sebeplenen kardeşlerimizden ebeden razı olsun. Yüce Rabbim yükünüzü hafifletsin, sadrınızı genişletsin, imanınızı, ilminizi, direncinizi ve imkanlarınızı arttırsın inşallah.
Güngör hoca çok güzel bilgiler veriyor.Kitaplarını da okuyan biri olarak sözlü anlatımı da çok güzel.
Soluksuz izledim. Kur'an Arkeolojisi, Adem'in Çocukları, Davud ve Süleyman Krallığı kitaplarını aldım. Bülent Şahin Erdeğer'in Antik Mısırın Peygamberleri kitabını da aldım. Allah razı olsun sizlerden. İlminiz daim olsun. Ömrünuzun sonuna kadar gözlerinizde nur, dizlerinizde derman, zihninizde zindelik ve duruluk tam olsun. Rabbim sizlere, hatıralarini bugünlere taşıdığınız aziz insanlar gibi, şerefli, onurlu, bereketli bir hayat versin, size de izli sözlü olmak, sonrakilere bir değer miras birakmak nasip olsun. Sağlık ve afiyet dilerim Güngör hocam, Bülent hocam.
Kafamdaki bazı sorunları giderdi hoca sağolsun
ÇOK YAKINDA ÇOK İYİ ANLAŞILACAKSINIZ İNŞALLAH DEĞERLİ HOCAM
Allah razı olsun sizlerden mükemmel bilgiler öğrendik yine. Lütfen böyle videolara devam edelim
Allah razı olsun abi yine kafa açıcı bir sohbet olmuş.
Hocam emeğinize ve yüreğinize sağlık...
Sağolasınız kardeşim
Harika bilgilerdi çok yararlandım.Hz Nuh'un 950 yıl yaşadigini biliyordum. Şok oldum. Teşekkür ederim.
Nuh 950 sene yaşamadı belki bir asır bilmiyoruz..ayette buyurulan şudur Nuh kavminin içinde rasul olarak 50 yılı eksik bin sene kaldı.. Arapçada yıl bildiğimiz yılı sene ise belirsiz uzun zamanı ifade eder..İslam alemi yüce Kur'an dan çok uzak olduğu için anlaşılamıyor..
Kur'an ne anlatıyora kulak verilmesi gerektiğini bir kez daha anlıyorum
Kaliteli bir sohbet.
çok büyük bir keyifle izledim farklı müthiş bu adam muhteşem
Hocam çok güzel bilgiler edindik sayenizde. Allah sizlerden Razı olsun. Tesekkürler.
Emeginize saglik
🇹🇷🇹🇷🇹🇷 ALLAH' RÂZI OLSUN HOCALARIM. SONUNA KADAR DİNLENEN MESİ GEREKEN BİLGİLER. DUALARIMIZ SİZİNLE🇹🇷
Emekleriniz icin çok teşekkürler gayet faydalı bir yayin
mükemmel seri
Allah razı olsun, çalışmalarınızın devamını diliyoruz.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Allah hem bu dünyada hemde ahirette iyilik versin. Allah a emanet olunuz....
🇹🇷🇹🇷🇹🇷 SAYGİLAR SELÂMLAR DİLERİM. TÜM ÇALİŞMA LARINIZ İÇİN EMEĞİNİZE SAĞLIK🇹🇷
Çok verimliydi teşekkürler
Güzel bir anlatim olmus
Güzel
ALLAH RAZI OLSUN
emeğinize sağlık
Geminin Zagros dağlarında bir yere oturması çok mantıklı.
Sümerlerin 60 lık sayı sistemi kullandığını okulda öğretmişlerdi , buna rağmen Nuh peygamberin 950 yıl yaşadı bilgisinin dolaşımda olması da enteresan. Eksik olan bilginin nasıl kullanılacağının öğretilmemesi sanırım.
Hocam verdiğiniz bilgilerden çok istifade ediyorum Allah sizden razı olsun.Emek harcamışsınız ve "Kuranın arkeoloisi" kavramını gündemimize getirerek çok önemli bir konuya dikkat çekiyorsunuz.
Ancak şu konuda bir itirazım olacak;Kuranda arapça bir ifade olarak Cudi dağı ifadesi geçmez.Dağ anlamına gelecek bir ifade Kuran metninde yoktur.Paranteze alınan bir yorum olarak meallerde geçiyor.Ancak Hud 44 te;"Cudiyyu olan bir yere "İstiva" edildiğini söyler.Cudiyyu "ceyyid" kelimesinin bir türevidir ve kök anlamı;"iyi/kaliteli" demek olan bir sıfattır.İstiva kelimesi de "seveye" kelimesinin bir türevidir ve dengesini bulmak,son halini almak anlamındadır.Dolayısıyla Kuranda,coğrafi olarak bir yere değil sadece,geminin yolculuğunun son bulduğu noktanın kaliteli bir bölge olduğuna vurgu yaptığı kanaatindeyim.
Umarım itirazımı ukalalık olarak almazsınız.
Saygilar
1:32:34 ekrandaki kralların hüküm sürelerini ChatGPT ye hesaplatınca, 950 sayısındaki gibi makul süreler (15.5 yıl gibi) çıkmıyor. Örneğin 28000 yıl ve 36000 yıl hüküm süren hükümdarların süreleri makul sayılar olarak çıkmıyor.
Netflix’te Kadim Uygarlıklar adlı bir belgesel var. 12 bin yıl önce son buzul çağında bir sel felaketi meydana geliyor ve pek çok uygarlıkta bulunan tufan efsanelerinin bu dönemi anlattığını iddia ediyor. Kanıtları bana tutarlı geldi. Resmi tarih anlatımının dışında bir bakış açısı fakat Kuran’daki Nuh ayetleriyle birlikte bakınca ikna edici. Meraklıları belgeseli izlemeli.
Lafzın mana tarafında söylüyorum; Allah Razı Olsun.
Hocam Antik Mısır peygamberleriyle ilgili kitabınız ne zaman çıkacak? Eylül demiştiniz Kasım oldu. Dört gözle bekliyoruz.
Tufan bölgesel olsa yürüyerek bir yere niye gitmesinler niye gemi yapsınlar bir anlam veremedim
Yürüyerek kurutulabilecekleri bir tufan değilmiş demek ki
🎉
Söyledikleri pek mantıklı gelmedi bana. Özellikle yazının Hz. Nuh (as) ile başladığı kısım zorlama bir yorum olmuş.
❤❤❤
Hocam madem ayette Nuh kavmine gönderildi oradan lokal olduğuna varıyorsunuz? Peki Furkan suresi 30. Ayette Muhammed sav kavmin kuranı geriye bıraktı derken ne kastedilmiyor? Tüm müslümanlar mı sade Muhammed sav kavmi mi ? Eğer öyle ise Kur'an'a girecek kadar önemli midir o zamanki kavim in kuranı geriye bırakması?
Avci toplayici insanimsi varliklara ne oldu nereye gittiler 😊😊
Sen o bunları boşver,avcı toplayıcı masalarına inan, avcı toplayıcı palavraları çökmeye başlamıştı göbekli tepe ile. Biraz bakmanı tavsiye ederim.
Hocam haddimize değil ama, maşallah Bülent beyi hiç konuşturmuyor hocamız :) bir iki katkı yapsaydı Bülent bey hocam, o kadar da müsade etseydiniz 😊 saygısızlık etmek istemem hocam latife ile fikrimi paylaşmak istedim. Çok verimli bir programdı elbette emeğinize sağlık
1:26:40 ama hocam Kur'an'ın muhatabı Sümerler değil Araplar.
Kuranın muhatap kltlesi Araplar olsada mesaj güncel ve evrenseldir..
@@nanesekeri5004 hocam güncel takvimle baksak dediği şeyin içinden hiç çıkamayiz. Siz galiba orayı dinlemeden yazdınız.
Çok kıymetli bilgiler bulduğum kanala abone olmamışım :) Görev tamamlandı.
Nuh Tufanı'nın bölgesel olduğunu kavrayabilmiş bir insanın, nasıl olur da bölgesel bir nehir taşkını sonucu gemi Zagros Dağları'nın tepesine oturacak kadar su birikir sorusuna cevap vermesi beklenirdi. Şurupak'tan Zagros Dağları'na yaklaşık 162 km boyunca, derinliği yüzlerce, belki binlerce metreyi bulan su kütleleri oluştuğunu varsayarsak, bu bölgenin kısa süreliğine bir deniz hâline geldiğini söylemek gerekir. Mantıklı olan çıkarım, bir kaç metre yüksekliğindeki sel sularının Fırat ve Dicle nehirlerinin akış yönünü izleyerek Basra Körfezi'ne doğru akmasıdır. Bu durumda geminin indiği bölgenin Şurupak ile Basra Körfezi arasında olması beklenir. Ayrıca, 'dağ' olarak çevrilen 'el-cûdiyyi' kelimesinin 'yüksek tepe' anlamına da geldiğini düşünürsek, geminin birkaç metrelik bir tepeye oturmuş olması daha olasıdır.
Bu arada, sadece birkaç metre derinliğinde bir su baskınının bile ne kadar yıkıcı olabileceğini görmek isteyenler, 2004 Hint Okyanusu tsunamisi videolarını izleyebilirler.
Güzel bir yorum... İşte tüm bunların sağlıklı cevabını verebilmek bölgedeki arkeolojik yüzey araştırmalarını ve kazı çalışmalarını başlatıp sorulara cevaplar aramakla çözülebilir ya da bir sonuca bağlanabilir.
Hocam keşke siz önce Arapça üzerinde bir çalışma yapsaydınız da Kur'ân-ı Kerim'e tam hakim olup ondan sonra bu çalışmaya başlasaydınız! Allah CC. Hz Adem'e "eşyanın isimlerini" öğretmesi demek ona konuşma yeteneği vermesi değildir! Ona tüm evrenin bilgisini öğretmiştir. Öğretmeni Allah olan bir insan! Alâk Suresin'de Allah demiyor mu insana bilmediğini öğretti, "kalemle" öğrettiğini bizzat Allah bize bildiriyor! Öğretmeni Allah olan bir insan, kendisine kalemle öğretilen bir insan nasıl yazıyı bilmez insaf! Melekler sadece Adem konuşuyor, konuşma yeteneği var diye mi ona secde ettirildi? Hz. Adem bu dünyaya gelmiş, gelecek en bilgili insandır nokta! Nuh tufanı tüm dünyada yaşanmış olmalıdır. Zira Hz. Nuh oğluna (oğlu bildiği insana) "gel yavrucuğum bizimle gemiye bin" diyor! O da cevap olarak "hayır bir dağa sığınırım" cevabını veriyor. Hz. Nuh'un cevabı "bugün sığınılacak hiç bir dağ olmayacak" diyor! Hz. Adem ve Hz. Nuh arasında ki dönemin çok çok gelişmiş bir dönem olması gerekir. M.Ö.10.000 yılları civarında bu tufanın yaşanmış olması ve sonrasında bir avuç insanın yeniden dünya üzerinde yayılmış ve herşeye sıfırdan başlamış olmaları çok çok daha kuvvetle muhtemel. Zira Allah CC. yine Kurân'da dünya üzerinde yaşayan insanlara " ey Nuh ile birlikte gemide taşıdıklarımızın soyu" şekilinde bir ifadesi var. Şayet bu tufan dünyanın sadece belli bir alalnında olsaydı, diğer taraflarda ki insanlar bundan etkilenmedi demektir. Ki böyle bir durumda Allah CC. yukarıda ki ifadeyi kullanmazdı! Yapmaya çalıştığınız şeyi yürekten kutluyorum ama sorunlu bir bakış açınız ve sorunlu bir başlangıç noktanız olduğunu düşünüyorum. Kadı ki siz Hz Nuh ile Hz. İbrahimi neredeyse ardışık ve peş peşe getiriyorsunuz oysa bize bildirilen daha arada Hud kavmi ve Semud kavmi var. Sanki onlar hiç yaşamamış direk Hz. Nuh ve hemen ardından Hz. İbrahim gelmiş gibi anlatıyorsunuz!
Kardeşim sen hakikati söylüyorsun. Ama evrim palavrasını nasıl entegre edecekler ? İşte böyle saçmalamak zorundalar.
Hocam hz Nuh un 950 yıl yaşaması hz Nuh a Allah tarafından sadece kendisine verilen bir mucize olabilirmi ömür uzunluğu yani nesiller değişse de Hz Nuh tebliğe devam etmiş diyebilir miyiz
Hayır. Zaman her devirde aynı hızda akmıyor. Bir nehrin akışı gibi düşünebiliriz. Nehir bazı yerlerde yavaş akarken bazı yerlerde hızlı akabiliyor. Hz. Nuh (as) zamanında zaman daha yavaş akıyordu Hz Nuh (as) bir insan ömrü kadar yaşamasına rağmen bizim zaman algımıza göre 950 yıl yaşamıştır. Tabi gerçeğini Allah bilir.
Nuh denilen kişi kesinlikle ziusudra dir
Ademden önce de insanlar var dememek için insana benzeyen türler var diyor ya hu.
elam nerden iranlıların atası oluyormuş :)))))))))))))))))))))))
Sümerce ve hititçeyi turkceye bağlayınca video benim icin bitti. Hadi sumerceye yuzlerce Türkçe kelime gecmis, Hititce ne alaka? Temel kelimelerden fiil cekimine kadar hititce tam bir hint Avrupa dili. İkisinin de Türkçeyle ilgisi aile bağı yok.
Konuşmacının her görüşüne katılmak zorunda değiliz.
Kendin yüzlerce kelime geçmiş diyosun sonrada ilgisi yok diyosun. Var demekki. Ural Altay dillerine benziyor gayet. Ha bu Türk olduklarını gösterir mi tabikide göstermez. Hititçe konusunda katılıyorum
@@sametkarsl767 öncelikle Ural ve Altay dilleri de birbirine aile olacak kadar benzemiyor. Adam akrabalıktan bahsediyor. Kelime alışverişi akrabalık göstermez. Türkçede binlerce Arapça Kelime var. Türkçe ve Arapça akraba diller mi yani?
@@furkanacar8404 eee kardeşim benim okuduğuna anlamıyosun heralde. Bi avellik var sanki. Türkçe ile Sümerce için nerede akrabalık var dedim. Sen ilgisi yok dediğin için hatrı sayılır derecede kelime benzerliği var dedim ve özellikle Ural-Altay dil ailesine değil Ural-Altay dillerine benziyor dedim yapı anlamında. Öyle bir aile olmadığının bende farkındayım fakat sonuçta bu coğrafyanın içindeki diller birbirine benzediği için ailecek olacak kadar olmasada Ural-Altay dilleri denilebilir İyi oku tamam mı aslan parçası
Siz ne söylediğinizi bile bilmiyorsunuz.
konuya farklı açıdan bakmak isteyen olursa : FIOskWYcUVM