Gıda güvenliği (5): Sebze-meyvedeki fiyat artışında tek kullanımlık tohum etkisi - DW Türkçe

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 гру 2019
  • Türkiye'deki yüsek sebze meyve fiyatlarının bir nedeni de hibrit tohum mu? Tek kullanımlık olan hibrit tohumların pahalı olması haliyle maliyetlere yansıyor. Diğer yandan yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalan çiftçi tohumundan maksimum ürünü alabilmenin derdine düşüyor. Bu da pestisit, yani kimyasal tarım ilacı kullanımını artırıyor. Son 5 yılda 569 bin ton tohum ithal eden Türkiye, Avrupa'da da çiftçisine en çok pestisit satan ülkeler arasında. DW Türkçe çiftçileri ziyaret etti, uzmanlarla görüştü ve tarımda dışa bağımlılığın neden olduğu sorunları araştırdı.
    UA-cam kanalımıza abone olun: / deutschewelleturkish

КОМЕНТАРІ • 135

  • @bilgebadem2328
    @bilgebadem2328 4 роки тому +48

    Memleket bitmiş, ölmüş ağlayanı yok

  • @ferhatcekic4943
    @ferhatcekic4943 4 роки тому +81

    gâvur kanalı müslümana müslümandan daha dürüst daha vicdanlı

    • @koseku3
      @koseku3 4 роки тому

      gavur demek suç

    • @gokbore
      @gokbore 4 роки тому +4

      Bu kanal Almanya kanalı Vicdan değil olay olay İlke yayın ahlakı tarafsız Yayıncılık ilkesi Almanya hükümeti Türkiye'ye karşı hareket etse bile oradaki basın tarafsız olmaya devam ediyor. Yani bu adamlar Doğruya doğru eğriye eğri der. Almanya'da bu şekilde olan basını Vay vatan haini Türkiye yandaşlığı yapıyorsun. Sen nasıl Alman kanalı sın sen nasıl Almanya'ya Orada mısın demezler biz Türk milleti olarak ne zaman bu uygarlık düzeyine Ulaşırız O zaman işte adam olmaya başlarız.

    • @ogegic
      @ogegic 4 роки тому +1

      @@gokbore yeme bizi beh!
      Yada bu kadar saf olma böyle tarafsız alman medyası falan filan :)))

    • @prolin2470
      @prolin2470 4 роки тому +1

      Alman özgür basını her başına örnek olsun

  • @aeromaster2977
    @aeromaster2977 4 роки тому +24

    Türkiye'nin özeti 0:24

  • @4yapraklyonca91
    @4yapraklyonca91 4 роки тому +30

    Hibrit tohum yemekden insanlar kısır kaldı bukadar çok yiyip içdiğimiz halde demir eksikliği B12 eksikliği herkesde var .Hibrit tohum üretenle ilaç şirketleri kazanıyor .

  • @umitkurnaz8293
    @umitkurnaz8293 4 роки тому +3

    Şu baştaki dayıyı tarım bakanı yap. Emin ol daha etkili olacaktır.

  •  4 роки тому +13

    Amerikan filmlerinde alışık olduğumuz bir sahne vardır, filmin bir yerinde oyuncular devasa bir mısır tarlasına girer ve kamera bitmek bilmeyen mısır tarlasını baştan başa gösterir, birleşik devletlerde ihtiyacın çok üzerinde mısır üretilir ve ihraç edilir, zeytin yağı gibi mucizevi bir lükse sahip olan ülkemizde bir zamanlar zeytinin hiçbir şekilde ikamesi olamayacak mısır özü yağı kullanılması için dolaylı ve direkt her türlü yönlendirme yapıldı, şu an da aynı durumu yaşıyor olabileceğimizi düşünmek yanlış olmaz.

  • @yasinb1067
    @yasinb1067 4 роки тому +7

    Üniversiteye başladığımız ilk sene bu konuyu Erdal Arslan hocamız anlatmıştı. Böyle bir sistemin içine düşmüş çiftçilerimiz. Dolayılı yoldan herkes etkileniyor. Hocama burdan selamlar.

  • @oguzhangul6201
    @oguzhangul6201 4 роки тому

    Uzman abi o kadar güzel anlatmış ki

  • @VegansAreTheHealthiest
    @VegansAreTheHealthiest 4 роки тому

    teşekkür ederim

  • @unalbakay512
    @unalbakay512 4 роки тому +2

    Kanal İstanbul projesine yatırılıcak para tarıma yatırılsıl 1. Önceliğimiz olan tarımın içinden geçmişler

  • @clgnweks3859
    @clgnweks3859 4 роки тому +6

    Yazık ulan hep hasta olduk ayıp be

  • @mga9646
    @mga9646 2 роки тому +1

    Burada dikkat edilmesi gereken firma Cargill

  • @anl474
    @anl474 4 роки тому

    Kendi organik sebzeni yetiştirebileceğin kadar toprağa sahip olmak en büyük zenginlik olacak veya oldu denebilir.Tabi otoyola en az 2 KM uzaklıkta olması gerek.

  • @ozanbey579.
    @ozanbey579. 4 роки тому +4

    Saklı seçilmişler bu kitabı okuyun eğer bu videoda bahsedileni öğrenmek istiyorsanız bize neler yapmışlar ve hala devam ediyorlar

  • @anlfrat8411
    @anlfrat8411 4 роки тому +1

    Pestisit ve glifosat ların etkisizleştirilmesi için iyice yıkadıktan sonra bir kapta sirkeli be deniz tuzlu suda 15 dk bekletmek gerekiyor. Fakat yediĝimizin gdo , kısır tohum olmasına ne yapacağız. Bir tepki göstermeliyiz halk olarak.

    • @anl474
      @anl474 4 роки тому

      Sirke ilacı daha da içine işletir.Yanlışın var.

    • @anlfrat8411
      @anlfrat8411 4 роки тому

      @@anl474 Bakarım mutlaka teşekkür ederim.

  • @mehmetyok8434
    @mehmetyok8434 4 роки тому +1

    Ayrıca youtube'daki "Gıda A.Ş." belgeselini izlemenizi öneririm. Bu şirketlerin Amerika'daki durumunu daha detaylı anlatıyor.

  • @unpiccolocuore
    @unpiccolocuore 4 роки тому +1

    Kenan Demirkol'un GDO: Çağdaş Esaret kitabını alın, okuyun, okutturun.

  • @leonastuncogullar4571
    @leonastuncogullar4571 4 роки тому +4

    Yüksek vergiler, aradaki toptancılar, hibrit tohum meselesi, yüksek üretim maliyeti (mazot su filan) nedeniyle çiftçi kazanamıyor.

  • @yldzlarstars3625
    @yldzlarstars3625 4 роки тому

    Abdullah aysu hibrit tohumu tam bilmiyor yada eksik biliyor

  •  4 роки тому +6

    Genel olarak tüm bu konuları konuşmak için youtube kanalı açtım.Ziraat mühendisi adayıyım ve ülkemin geleceği için elimden geleni yapmaya çalışacağım.Hassasiyeti olan herkesi kanalıma davet ediyorum.

    • @zifhot6739
      @zifhot6739 4 роки тому +2

      Helal olsun ülkenin böyle düşünen gençlere ihtiyacı var.

  • @smileycat767
    @smileycat767 4 роки тому +1

    Evet, bakiniz, Bayer & Monsanto!

  • @denizguven4305
    @denizguven4305 4 роки тому

    Biz bitmişiz

  • @mahmutsiyan9004
    @mahmutsiyan9004 4 роки тому

    4:47 de konuşmaya başlayan Abi nin demek istediğini tam anlıyamadım. Şimdi bu yabani otlar yerli tohum ve yerli gübreden dolayımı yoksa hibrit tohum ve ithal gübreden dolayımı çıkıyor?

    • @erkanaltinsoy
      @erkanaltinsoy 4 роки тому +1

      Ne yazık ki bu konuyla ilgili yazılarda ve videolarda çok kafa karışıklığı var. Doğru bilgilerin yanında yanlış şeyler de söyleniyor. Hibrit tohumdan verim almak için çok su ve gübre kullanmak lazım deniyor. Sanki yerli tohum az su ve az gübreyle çok verim sağlıyormuş gibi bir anlam çıkıyor. Nasıl tohum kullanırsanız kullanın çok verim almak için çok su ve çok gübre lazım. Tabii ki tohumdan tohuma fark olabilir, her çeşidin karakteri farklı. Çok sularsanız tabii ki başka otlar da çok çıkar. Neden sonuç ilişkisi karışmış buradaki anlamda. Bir tarafta bizi sömürmeye çalışan büyük ve çokuluslu şirketler, bir tarafta da eksik ve yanlış bilgi veren, gaz veren yayınlar. Bunların arasından doğruları bulup sağlıklı üretim yapmak ve sağlıklı ürünler tüketmek zor. Çaresi bilgi. İyi ve bilgili çiftçi olmak, iyi ve bilgili tüketici olmak.

  • @erginusta4580
    @erginusta4580 4 роки тому +10

    Yalnış bilgiler var 01:01 bu tohumlar kısırlaştırıldıkları için ne be abim at ile eşeği çiftleştiriyorsun katır elde etmek için sonra kısırlaştırıyormusun üremesin diye zaten kısır doğuyor melez olduğu için... Tohumda dışa bağımlı olmamızın suçunu hibrit tohuma atıyor ama çağımızın gerçeklerine adapte olup bizde üretmeliyiz demiyor. Bakın hibrit tohum zararlıdır demek kolaya kaçmaktır gdo ile karıştırmayın.Alakasız gelebilir ama hayvanlardan örnek vericem mantığı aynı çünkü yetişkin bir aslan 200 kg kaplan 250 kg bu iki türü çiftleştirirseniz melez azmanlığından dolayı ortaya çıkan hayvan 400-500 kg olabilir lakin bu hayvan kısırdır ÇÜNKÜ BÜTÜN MELEZLER KISIRDIR. Aynısı tarımdada mevcut karadeniz mısırı diyelim 600 kg verim versin akdeniz mısırı 800 kg versin melezlersiniz bu iki cinsi dönüme 1500 kg verim alırsınız lakin buda kısırdır doğanın kanunu bu. Sonra çıkar çiftçiler vay efendim biz buna hersene paramı vericez yok babanın hayrına yapıyorlar bu işi fazladan aldığı verimi ve melezlere üreme yetisinin sonradan verilemeyeceğini görmez. Tabi bu fazla üretim tarlada besin anlamında fazla tüketim demektir besin = gübre kaç çiftçi toprak analizi yapıp bu toprak analizindeki değerleri yorumlama yetisine sahip? inanın yüzde %99.9'ı ph ın ne olduğunu bilmez organik madde dersin bakar öyle. İşler ters gittiğinde başkalarını suçlamak çok kolay tek yapmadığımız başaran nasıl başarıyor sorusunu sormak. Hollandayı ele alalım tek bir iklim tek bir toptak yapısı var ve ZEKİ EĞİTİMLİ insanlar görevde tek bir tarım politikası yapıyor adamlar 40 50 yıl istikrar ve sonuç başarı. İsraili ele alalım kurakta olsa tek bir iklim verimsizde olsa tek bir toprak yapısı var zor şartlara adapte edilmiş tek bir tarım politikası sonuç yine başarı (ve adamlar devletlerini kurduklarında 1 tane çiftçileri yoktu tarımla uğraşan yahudi yoktu o dönemde) Türkiyeye bakalım en az 10 tarım bölgesi ve dolayısıyla 10 farklı tarım politikası gerekiyor Kalifornia modeli hatta daha iyisi olan çukurovada farklı bir politika gerekiyor. Doğu anadolu var Alaska Kanada tipi bir politika gerek iç anadolu var İsrailden ilham alınabılır. Ege var benzeri Akdeniz var farklı politika lazım doğu karadeniz var çok farklı bir politika lazım güney doğu anadolu var başarılı olan yok o bölgede yeni bir model lazım marmara var trakya var orta karadeniz doğudan farklı doğudaki ortada çalışmaz. Hollandaya 1 tarım politikası yeterken ve eğitimli insanlar görevdeyken Türkiye'ye en az 10 tarım politası gerekiyor ve hayatında tarla görmemiş insanlar görevde. neden amerikada orta sınıf bir aile köpeğini günde 1.5 kg kırmızı etle beslerken bizim insanımız 1 kg et yemek için neden bayramı beklemesi gerekiyor sorusunuz cevabıda bu kadar basit Türkiye karmaşık bir coğrafya insanları eğitimsiz yöneticilerinin tek vasfı partilerine olan sadakatlari..

    • @sezer0zturk
      @sezer0zturk 4 роки тому

      ergin temel usta pestisitler nasıl temizlenir sebze meyvenin üstünden? Pazardan aldıktan sonra

    • @erginusta4580
      @erginusta4580 4 роки тому +1

      ​@@sezer0zturk Pek çok türü bitkinin dnasına işliyor böcek onu yiyince ölüyor yıkamak çözüm değil (kendi toprağımda kendi kendime birşeyler yetiştiriyorum profosyonel değilim ama bildiğim bu). Asıl koruma dönüşümlü ekim olmalı bu yıl mısır ektiyse mısırla beslenen böcekler gelip yumurtluyor seneyede mısır ekersen çok fazla böcek stresi altında kalıyorsun fakat soya ekerse çiftçi böcekler doğal olarak aç kalıyor. Türkiyedeki sorunda bu buğday eken çiftci gelenek gibi her sene buğday ekiyor. Ezbere ilaç, gübre kullanımıda çok yaygın. Doğada mahvoldu böceklerin doğal düşmanlarının yaşam alanları yok. Bizim bahçede bir böcek çıksa 10 tane avcısı var her ağaç bir tarım ilacı aslında.

    • @revengeofsuperman
      @revengeofsuperman 4 роки тому +2

      Bütün melezler kısır değildir. Islah çalışmalarıyla doğal verimli hatlar elde edilebilir.

    • @unpiccolocuore
      @unpiccolocuore 4 роки тому

      Bütün melezler kısır olsaydı sen de kısır olurdun. A tipi buğday ile B tipi buğday aynı türdendir. Aynı türün içindeki döller kısır olmaz. At ve eşek farklı türlerdir, sonucunda kısır bir canlı olmalıdır. Bu tohumlar genomlarına bakılarak tek seferlik büyüyecek hâle gelene kadar melezleniyor, melezin verimi fazladır diye bir şey yok, istenen genler de bir araya gelebilir, istenmeyenler de. Bu tohumların kısır olması bile istene yapılan bir şey.

    • @erginusta4580
      @erginusta4580 4 роки тому

      ​@@unpiccolocuore Kurduğun ilk cümle için sana ağız dolusu küfür etmeyeceğim şöyle anlatayım hibrit tohumlar kısır değil zaten hibrit azmanlığı nesilden nesile kaybolduğu için ilk ekimde aldıgın yüksek verimi daha sonraki ekinlerinde alman mümkün değil kullanmakta özgürsün ama ilk yılki verimi alamazsın. Melezlemeyle ilgili çalıştıkları doğru yaklaşık olarak 12000 çeşit mısır var kombinasyonlarını hesaplarsan hangi kombinasyon hangi iklimde hangi toprakta daha verimli diye araştırıyorlar yada tüm bunları boşverip senin kafada gidelim ata tohumlarını ekelim örneğin buğdayı yerel tohumdan kullanalım ama üretimin yarı yarıya düşüşü sonrası dünyadaki insanları nasıl besleyeceğimiz konusunda bir çözüm bulman gerek. yarı yarıya verim düşüşü için 2 katı tarım arazisi ekmemiz gerek. Bu tarım arazileri şehirlerden açılamayacagı ıcın ormanların yokolacagını 2 katı tarım için 2 katı yakıt yakılacagını sulama için 2 katı su harcanacağını bildiğini farzediyorum.Çözümünü bekliyorum izlenmeyen çizgi filmlerinden fırsat bulup çözüm önerini buraya yazarsan bizde aydınlanırız.

  • @velsagonza5794
    @velsagonza5794 4 роки тому

    TRT belgeselin bir belgeseli var tavsiye ederim.

    • @eminalgunes7628
      @eminalgunes7628 4 роки тому

      İsmi ve ya linkini paylaşabilir misin

    • @velsagonza5794
      @velsagonza5794 4 роки тому

      @@eminalgunes7628 tohumun hikayesi olması lazım.

    • @eminalgunes7628
      @eminalgunes7628 4 роки тому

      @@velsagonza5794 Peki çok teşekkür ederim :)

  • @seyhsamil78
    @seyhsamil78 3 роки тому

    Kendi kendine yetebilen yedi ülke diyoruz biri Türkiye diğer altı ülkeyi bilen varmı ?

  • @cagdasyildirim
    @cagdasyildirim 4 роки тому +2

    80 dönemi derken, Kenan Evren yönetimi bu şartları getirdi demek istiyor sanırım. Hiç şaşırmadık ama Özal hükümeti de destek mi verdi.

    • @KimyaOgretmeniEmre
      @KimyaOgretmeniEmre 4 роки тому +2

      ülkede siyasetten daha önemli şeyler var.

    • @anl474
      @anl474 4 роки тому +1

      Oğlum o hükümetler birbirinden bağımsız değil ki.Boşuna tek tek saymayın :D

    • @cagdasyildirim
      @cagdasyildirim 4 роки тому +2

      @@anl474 Sizde benim gibi insanlara hitap ederken karşınızdakini bir aile büyüğünüz gibi düşünün, çok daha az hakaret duyarsınız ve üzülürsünüz. Diğer taraftan aynen öyle, Kenan Evren hükümetinin bilmem ne bakanı da zaten Özal mış, hükümeti devrederken de ona devretmiş demek ki.

    • @anl474
      @anl474 4 роки тому +1

      @@cagdasyildirim Haklsınız, tahammülsüzlük var biraz.

    • @cagdasyildirim
      @cagdasyildirim 4 роки тому +1

      @@anl474 :) güzel günler olsun hep birlikte saygılar.

  • @cnndoz6411
    @cnndoz6411 4 роки тому

    Bu ithal tohum yüzünden hem insanlarımız hastalandı hem toprağımız

  • @mustafafatihyuce18
    @mustafafatihyuce18 4 роки тому +4

    Hibrit tohumun size katma değeri yoksa neden hibrit tohum kullanıyorsunuz. Size tohum firması kuramazsınız diyen mi var?

    • @KimyaOgretmeniEmre
      @KimyaOgretmeniEmre 4 роки тому +4

      hem kendi terk ediyor tohumunu hem de yakınan yine kendisi.

  • @yasinb1067
    @yasinb1067 4 роки тому +6

    Kanserim tüm sebebi !

  • @otcubebe543
    @otcubebe543 4 роки тому +3

    Reyis nerden tohum al diyorsa ordan aliyoruz, meeee. Tohum uretmek bizim neyimize, mee. Koyun ne anlar tohumdan, mee.

  • @erkanaltinsoy
    @erkanaltinsoy 4 роки тому

    Bu videoda uzmanın söyledikleri doğru ama çiftçilern bilgileri de ifadeleri de yüzeysel. Bu nedenle dengeli ve objektif bir video olmamış. Çiftçilerin hibrit tohumu tercih etme nedeni daha sağlıklı ve verimli olması. Daha iyi özelliklere sahip olacak şekilde geliştirilmiş oluyorlar. Bu nedenle çiftçi de daha fazla para kazanmak için hibrit tohumu tercih ediyor. Yoksa neden gidip daha fazla para versin. Sebze ve meyvedeki fiyat artışı tek kullanımlık tohum nedeniyle diye açıklamak yanlış. Bunun başka nedenleri de var Bir de hangi önemli meyveler tohumla üretiliyor? Başlık da yanıltıcı. Türkiye'de tohumla ilgili sorun yok, her şey günlük güneşlik denilemez ama eksik bilgiyle bir şeyler anlatmaya kalkınca yanlış sonuçlara varılıyor. Ne yazık ki bilgi kirliliği içinde doğruları bulmak zor oluyor. Lütfen herkes araştırsın biraz bilgilensin ve bilinçli tüketici olsun. Bir videodan ya da yazıdan her şeyi öğrendik diye düşünmeyelim, okuyalım, izleyelim, öğrenelim. Aksi halde çeşitli yazılar ve videolar yoluyla gaza gelir yüzeysel tartışmalar yaparız ama sonunda hiçbir şey değişmez.

  • @vforvendetta2555
    @vforvendetta2555 4 роки тому +2

    Bize beşibiryerde veren atalarımız, gelecek nesile sefalet bırakıcaz

  • @gokbore
    @gokbore 4 роки тому

    1:21 Videoda yanlışlardan birisi burada söyleniyor. Zirai ürünler satıcısının röportajında Türkiye Tohumda tamamen dışa bağımlı bir ülke ifade ediyor. Sanki Türkiye kuruldu kurulalı hep dışa bağımlı yemiş gibi. Hayır arkadaş Türkiye özellikle son 17 yıldaki Tarım Bakanlığı'nın politikaları ithal tohum tohum ıslahı adı altında bizzat ilçe tarım müdürlüklerinde yapılan faaliyetler yüzünden bu Hale geldi. Insanlar fellik fellik Ata tohum arıyor. Anadolu'nun orijinal 30 yıl önce 15 yıl 20 yıl önceki tohumlarını arıyor. Biz ne zaman bu tohumlara çoğaltır? Eskiye Dönersek milli zirai bir faaliyet göstersek Aynen Atatürk'ün 1930 lardaki türkiyesindeki gibi aynı 1945 türkiyesindeki gibi aparsak ancak o zaman toparlanırız.

  • @mustafafatihyuce18
    @mustafafatihyuce18 4 роки тому +1

    Ah bu insanoğlu hem nankör, hem cahil.

  • @fratkarabocek2161
    @fratkarabocek2161 4 роки тому +1

    herkes şikayetçi ama kimse bir adım atmıyor, tam türkiye özeti. tarım bitti, bolca ağlayış, kapanışta aynı usul devam. eğitim berbat, herkese eleştiri, aynı kafayla devam. beyler biriniz de bir şeyleri değiştirmeye çalışın. heybe doldurmayacak eleştiriler ile zamanınıza yazık, yapıcı olun. değiştirin. geliştirin.

    • @anl474
      @anl474 4 роки тому

      Nasıl değiştireceğimizi neden yazmıyorsun ? Bilmediğin içi olabilir mi ?

    • @fratkarabocek2161
      @fratkarabocek2161 4 роки тому +1

      @@anl474 arada şöyle bir fark var ki, ben bilmediğim konuda 'şunu şöyle yaparak yanlış yapıyorlar' diye atıp tutmuyorum. çiftçi ya da ziraat mühendisi değilim. bilmiyorum. olsaydım üzerine kafa yorar çözüm yolları arardım. ama değilim, kendi işim üzerine düşünmektense ülkenin tarım politikalarını 'bilgisizce' eleştirmenin lüzumu olmadığını düşünüyorum. takıldığım nokta ise, yine benim gibi bu konuda bilgisi kısıtlı olan insanların, konu üzerine doktora yapmışçasına atıp tutmaları. tek yararlı yorum olsa sevineceğim, ama ona buna sallamaktan başka bir şey yazılmamış. bu kafa gericidir. yapıcı olmak gerekir.

    • @anl474
      @anl474 4 роки тому +1

      @@fratkarabocek2161 Evet, böyle yazınca haklısınız.

  • @RealDealErhan
    @RealDealErhan 4 роки тому

    GDO'nun zararı yokturrr

    • @osman2242
      @osman2242 4 роки тому

      hayvan yemleri tamamen gdo lu laboratuvar ortamında genleri ile oynanır türkiyede gdo lu tohum yoktur gdo sağlığa zararlıdır.

  • @bigsmokethegreat8351
    @bigsmokethegreat8351 4 роки тому +1

    Peki bu bataklığa nasıl girmişler.Kendi tohumlarını bırakıp bunu kullanmalarına ne sebep olmuş?

    • @anl474
      @anl474 4 роки тому

      :D Kaldırılış tarihi1980 diyor, izlemedin mi videoyu ? Çağrışım yapmadı mı ? O tarihteki darbe anarşistleri durdurmak için mi yapıldı ? :D

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 4 роки тому

      @@anl474 Dostum iyi de tohumları topladılar mı teker teker hepsini imha mı ettiler? Ya da geleneksel zihniyetli köylümüz bunu nasıl kabul etti? İstedikleri kadar darbe yapsınlar bunun nasıl olduğunu hala anlayamıyorum.Yerli tohum nasıl kalmaz lan

    • @eyupcankaya7677
      @eyupcankaya7677 4 роки тому +1

      Big Smoke sertifikasız tohumu devlet satın almıyor çifçide mecbur sertifikalı tohumuma yani onlara yöneliyor böylece Anadolu'da tohum kalmıyor illaki vardırda yüzde 1 falandır

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 4 роки тому

      @@eyupcankaya7677 İşte tatmin edici cevap. Yani devlet kendi kendine çelme takmış

  • @turanmustucu
    @turanmustucu 4 роки тому

    Ondanmi yağ kuyruğu vardı 1980 öncesi kendi kendine yeten bir ülkeydik
    diyoya yeten dayiya kızıyorum

    • @neguvon
      @neguvon 4 роки тому +2

      Yav he he he he he he he.

    • @sinmiedo2108
      @sinmiedo2108 4 роки тому +1

      Yağ kuyruğunun sebebi nedir biliyormusun ? Kıbrıs Barış Harekatı sonucu bize uygulanan ambargolardan dolayı vardı . Ve daha nice sebebler odatv.com/akpnin-dilinden-dusurmedigi-chp-yalanlari-bu-belgelerle-curuyor-1903141200_m.html Beyni yok fikri var...

    • @neguvon
      @neguvon 4 роки тому +1

      1980 soğanın patates in kg si 15 TL ye hiç çıkmadı memleketin tohumlarını tarımını usa ve kardeşiniz İsraile peşkeş çekilmemiş.

  • @harmanbirinci6415
    @harmanbirinci6415 4 роки тому +1

    Evet 90 senenin bitmişlikleri zararları bunlar neyseki şuanki yönetim önlem gelişim sağlıyor çalışmalar devam...gözünüzle görün 2002 ye kadar ne haldeydi ülke youtube (eski Türkiye)

    • @wranglertr
      @wranglertr 4 роки тому +6

      90 değil 17 senenin bitmişliği var. Tarım kooperatiflerini, şeker fabrikalarını kapatana, doğal tohumu yasaklayana bakacaksın.

    • @eseryener6896
      @eseryener6896 4 роки тому +4

      Dedi aktrol

    • @harmanbirinci6415
      @harmanbirinci6415 4 роки тому

      Gelmiş yine algı karalama yapan anarş İT ler