Poate AI fi conștient? pt. 1 - protezele și biotehnologia | inteligența artificială

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 чер 2024
  • Link la articol: philosophynow.org/issues/155/...
    ---------------------------------------------------------------
    💬 Alătură-te comunității ▶ / discord
    ☕ Cumpără-mi o cafea ▶ www.buymeacoffee.com/andreiva...
    🔴 Asigură longevitatea proiectului ▶ / meditatii
    🟡 Abonează-te la Newsletter ▶ podcastmeditatii.com/aboneaza
    🔵 PayPal ▶ paypal.me/meditatii
    🗳️ Devino membru ▶ / meditații
    ---------------------------------------------------------------
    0:00 - René Descartes vs. neuroștiința
    0:58 - Biotehnologia protezelor și Machine Learning
    2:34 - Deus Ex: Human Revolution
    4:29 - SOMA, sau ce înseamnă să fii om?
    6:09 - Argumentul pro conștiința AI
    6:55 - Pot mașinile fi conștiente?
    ---------------------------------------------------------------
    ✉️ EMAIL: andrei@podcastmeditatii.com
    ---------------------------------------------------------------
    ▶PODCAST INFO:
    - Website: podcastmeditatii.com
    - Apple Podcasts: podcasts.apple.com/us/podcast...
    - Spotify: open.spotify.com/show/1tBwmTZ...
    - RSS: / sounds.rss
    ▶DIALOGURI FILOSOFICE:
    - Română: / dialoguri-pe-discord
    - Engleză: • Dialoguri în engleză
    ▶TWITCH:
    - LIVE: / meditatii
    - Rezumate: / @meditatii_live
    ▶SOCIAL MEDIA:
    - Instagram: / meditatii.podcast
    - Facebook: / meditatii.podcast
    - Goodreads: / avasilachi
    - Telegram (jurnal): t.me/andreivasilachi
    - Telegram (chat): t.me/podcastmeditatii
    ---------------------------------------------------------------
    Mulțumesc patronilor și membrilor pentru susținere! ❤️
    Daniel Marcu, Dana Balaci, Valentin Balanuca, Kondor Maria Cristina, Andrei Bolocan, Gheorghe Eftodi, Ion Ureche, Mirela Bocu, Mihai Popa, Nicoleta Cerbadji, Diana Vieru, Daniela Iurcu, Nichita Ionicescu, Mihaela Baci, Mona Ardeleanu, GOLDEA ZORA, Serafim Ciobanu, Macovei Bianca Andreea, Veaceslav, Adrian Lux.
    #ai #deusexmachina #constiinta #soma

КОМЕНТАРІ • 8

  • @tudoraymunteanu
    @tudoraymunteanu 10 місяців тому +3

    Pulinici video nou🥰

  • @corvinmihai
    @corvinmihai 10 місяців тому +2

    Identitatea e ceva care se construieste in mentalul individului. Asadar omul ramane om atâta timp cat se identifica astfel. Nu conteaza cat e de augmentat la un moment dat in parcursul vietii sale. 😉

  • @plouainbmw-uri454
    @plouainbmw-uri454 10 місяців тому +1

    💪🏻💪🏻🥳🤗🙏🏻

  • @Meanfellah
    @Meanfellah 10 місяців тому +2

    Daca te duci putin cu gandul la nanotehnologie si la cum ar trebui ea sa functioneze in mod ideal, atunci, facand comparatia cu celule noastre, ai putea spune ca si noi oamenii nu suntem nimic altceva decat niste masinarii construite prin nanotehnologie, diversele celule fiind "nanobotii" ce is iau energia din mitocondrii pentru a functiona si care nu fac altceva decat sa-si urmeze "programarea" scrisa in ARN + ADN si anume, fiecare celula este programata sa caute intr-o imensa masa de substante pe care noi le introducem in organism prin alimentatie si respiratie (asemanator machine learning-lui) pentru a gasi materia prima necesara la constructia unui anumit tip de celule, care respectand planul, vor constitui la final o inima, un ficat, un muschi... s.a.m.d.
    Asa ca, eu sunt de parere ca "AI-ul" in forma lui actuala nu poate fi constient si nici nu cred ca un singur LLM (large language model - ceea ce sunt toate "AI-rile" prezente la ora acutuala) va putea atinge constiinta, dar in momentul in care vom reusi sa luam o multitudine de astfel de LLM-ri si le vom putea face sa colaboreze intre ele, probabil acela va fi noul sistem care are potentialul de a deveni constient.

    •  10 місяців тому +1

      îmi place concluzia, cred și eu că o parte mai puțin discutată e cum instanțele diferite de AI se vor percepe între ele - toți se concentrează doar la relația om-mașină, care pare a fi oarecum mai ușor de prezis (în caz că nu pierdem controlul și programăm AI-ul să ne vadă ca o autoritate). Relațiile dintre mai multe AI-uri și poate conflictele ce vor apărea (inevitabil?) îmi pare o temă mai fascinantă, care ar putea naște o oarecare dihotomie noi vs voi. Dacă nu va fi o nimicire a omenirii, cum adesea o vedem în sci-fi, măcar o separare de homo sapiens prin atașamentul la tribul lor "artificial"; și cred că în această separare (dacă se va întâmpla) există un potențial ca AI-ul să capete conștiință.

  • @MeaNox12685
    @MeaNox12685 10 місяців тому +1

    Cred că ar trebui să ne redefinim termenul de conștiință. Și o râmă, și un copac sunt mai conștienți decât cel mai avansat AI actual și decât unul din viitor. Să nu confundăm conștiința cu informația senzorială primită, cu simțămintele, cu imaginația sau chiar cu superinteligența. Atunci ce e conștiința? Este capacitatea a ceva de a se plasa în spațiu-timp, deci de a conștientiza un acum și un aici. Nu un trecut, un viitor, un acolo sau un dincolo. Astea sunt extrapolări ale inteligenței. Ce face o râmă să conștientizeze spațiu-timp, nu știm. Dacă am ști, atunci am putea chiar și un telefon fix cu disc să îl facem conștient. Singurul lucru pe care îl pot spune, e că o conștientizare a spațiu-timpului are legătură cu propria voință de a se opune entropiei cosmice.

    •  10 місяців тому +1

      "o conștientizare a spațiu-timpului are legătură cu propria voință de a se opune entropiei cosmice." - interesant gând; e destul de probabil că și alte animale percep spațiu-timpul similar cu noi, dar mă îndoiesc că în aceeași măsură. Tot ce fac oamenii pare să fie ghidat în mare parte de această conștientizare, pe când animalele par să fie mai "ignorante", de aici și presupunerea că ele nu au asemenea crize existențiale ca și noi.

  • @constantamariagrigore3234
    @constantamariagrigore3234 10 місяців тому

    Omul are conștiința ...proteza chiar neuro ,cerebrala deci nu poate gândi prin propria sa entitate , ființare ...#Cine știe în viitor , sa înlocuiască ființarea, funcționalitatea umană , in ultima instanta i se substituie,atunci da , e posibil , nuuu mi -as dori , omul e ființă dominantă pe planeta...#Multumesc, felicitări , admirație, grazie mille grazie, ca de fiecare data , o plăcere trainică , un fundament bine documentat a temei, explicație, logica , temeinică , e bine că ești și aici cu noi pe canalul online, respect și considerație profundă...