Furcile din Peretele Galbenele 4A, Bucegi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 гру 2024
  • Intrucat youtube a cenzurat sunetul de la filmuletul initial, am rectificat ...
    Baticu a punctat "marea cotiturã" în alpinismul românesc, când, in 20 octombrie 1935, în cap de coardã, secondat de Ion Trandafir si Dan Popescu, cu doar 7(!!!) pitoane, a realizat "dintr-o singurã intrare", primul traseu de perete din Carpati: FURCILE - în peretele Gãlbinele (panã atunci se urcau doar vãi si creste).
    By Dinu Mititeanu
    Descrierea de iarna a traseului "Furcile"
    1lc: Se pleaca din Hornul Coamei pe o cascada de gheata verticala situata la 15-20 m in aval de locul unde sta scris pe perete cu rosu "Furcile". Dupa 10 m urcati pe cascada, continuam direct spre perete pe o portiune de zapada (brau). Chiar in locul unde ajungem observam la 2 m in stanga un piton solid unde asiguram. De la acel piton in sus se observa o line de pitoane, traseul Surplomba Centrala.
    2lc: Urmam braul de zapada in stanga cam 20 ma dupa care descataram 10-15 m pana la un prag de stanca pe care gasim un piton. De la piton mai coboram 1 m si traversam din nou orizontal stanga si putin ascendent pe un brau de zapada (nu pana la captul lui!) pana in locul unde gasim un piton si asiguram. De aici se urca un prag stancos in stanga si traversand 5 m pe stanca in aceeasi directie ajungem in regrupare, la un piton solid. Recomand regruparea intermediara inainte de traverseul expus de 5 m.
    3lc: Din regrupare urcam 10 m un diedru frumos, apoi o ocolim pe un prag in stanga o surplomba. Urmeaza apoi un pas expus si neasigurat constand intr-o traversare ascendenta dreapta (pe fatza cazuta pe care coltarii si pioletii nu au aderenta) pentru a reveni la linia traseului la 5 m mai sus de surplomba si a urma diedrul clar pana intr-o regrupare evidenta.
    4lc: Din regrupare urcam un mic diedru care ne scoate pe o panta de zapada mai putin inclinata. Urmand-o, ajungem la un horn impunator. Hornul este lat si in portiunea de jos nu am gasit asigurari. Am batut chiar la inceputul hornului un piton care a fost recuperat. Mai sus pitoane de asigurat sunt suficiente. Am observat ca hornul e brazdat pe verticala de o muchie care practic il imparte in doua. Hornul se termina cu o lespede incastrata (fereastra) pe care o depasim prin stanga (exterior) si regrupam pe o brana la 5-10 m in stanga de fereastra.
    5lc: De aici se vad doua linii de pitoane la distanta de 2 m intre ele. Noi am ales varianta din dreapta. Ambele linii converg dupa ce depasesc un prag vertical de 5 m pentru a traversa apoi ascendent dreapta si a intra intr-o fisura verticala ce se zareste clar din regrupare. Pe traversare din nou aceeasi problema, fata cazuta pe care coltarii si pioletii nu au aderenta buna. Nu am gasit pitoane pe traversare, e posibil sa nu le fi vazut noi din cauza zapezii. Odata ajunsi la fisura, avem asigurari suficiente. Aici e si pasul traseului (6-). Fisura continua cu un horn foarte ingust in care din nou nu am gasit asigurari si iesim in creasta Costila-Galbinele.
    By Catalin Pobega
    Mai multe detali aici: www.silvique.ro...

КОМЕНТАРІ • 6

  • @emilferent23
    @emilferent23 4 роки тому

    Chiar inspirational! Mersi mult de filmare si drumuri frumoase!

  • @ciprianmihail
    @ciprianmihail 11 років тому +1

    foarte frumos,felicitari! mi-a placut filmarea cu ninsoarea,in perete.

  • @mmordean
    @mmordean 12 років тому +2

    Tare frumos!

  • @ioanalala18
    @ioanalala18 11 років тому +1

    Felicitari!mi-o transpirat palmele numa cand m-am uitat la clip :D

  • @alexlaw8055
    @alexlaw8055 8 років тому

    Voi sunteti nebuni cu capu :))

    • @alexcioc3378
      @alexcioc3378 2 роки тому +1

      Ai dreptate, tot aici a murit