Glaucomul - când poate duce acesta la orbire

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 вер 2021
  • La nivel global, după degenerescența maculară legată de vârstă, glaucomul este cea de-a doua cauză mondială a scăderii acuității vizuale.
    Glaucomul este o neuropatie optică care înseamnă orbire în timp dacă pacientul nu ia măsuri, iar principalul factor de risc al afecțiunii este tensiunea intraoculară crescută.
    Screeningul glaucomului este recomandat să se realizeze începând cu vârsta de 45 de ani, mai ales la pacienții care se știu cu factori de risc, respectiv antecedente heredocolaterale, adică au în familie rude de gradul I cu glaucom.
    Cauza glaucomului nu se cunoaște exact. Se știe că există factori mecanici, unul dintre aceștia fiind tensiunea intraoculară, alături de factori vasculari. Așadar, există și factori de risc minori, cum ar fi hipertensiune și hipotensiune arterială, iar pacienții care suferă de aceste afecțiuni ar trebui la rândul lor să facă un screening pentru glaucom, indiferent dacă au sau nu antecedente în familie.
    Din păcate, nu există nicio modalitate de a încetini progresia unui glaucom dacă genetic suntem programați pentru a face această boală. În schimb, printr-un screening anual se poate depista și trata această boală, iar pacientul poate rămâne toată viața cu o acuitate vizuală foarte bună.
    Diagnosticarea glaucomului se face în primul rând prin determinarea tensiunii intraoculare, prin realizarea unei tomografii oculare și prin câmp vizual. Aceste trei criterii sunt esențiale pentru punerea unui diagnostic de glaucom.
    La un pacient cu glaucom incipient-moderat tratamentul inițial constă în picături de ochi, în timp ce la pacienții cu glaucom avansat se încearcă combinații de picături sau tratament cu laser. Eficiența picăturilor s-a demonstrat că poate să fie la fel cu cea a laserului, însă cea mai bună măsură de scăderea a tensiunii intraoculare este cea chirurgicală. Ideal este să nu se ajungă la operație și să se poată realiza scăderea tensiunii intraoculare cu picături.
    Dr. Iulia Nemeș-Drăgan, medic specialist Oftalmologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, afirmă că glaucomul nu se vindecă, din păcate. Tot ce se poate face este să se ajungă la o tensiune intraoculară țintă, iar valoarea acesteia să fie menținută. Recent, au apărut studii care susțin că într-o oarecare măsură activitatea fizică ajută și încetinește progresia glaucomului.
    Dr. Iulia Nemeș-Drăgan, medic specialist Oftalmologie și Oftalmologie pediatrică - www.medlife.ro/medic-nemes-dr...
    Specialitate - www.medlife.ro/oftalmologie-p...
    Glosar - www.medlife.ro/glosar-medical...
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 3

  • @semenicasarchiz5527
    @semenicasarchiz5527 6 місяців тому

  • @laurafilip5166
    @laurafilip5166 4 місяці тому

    Cu ce este cel mai adesea glaucomul,mulțumesc!!!

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  4 місяці тому

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife