Felicitări pentru tot ceea ce prezinți! Un profesor de actualitate și ideal pentru zilele noastre! Copii/elevi/electricieni urmăriți acest canal pentru a va dezvolta profesional! Meritați tot respectul domnule profesor.
Mi-aș fi dorit un profesor ca dumneavoastră în anul doi de facultate când am făcut electrotehnică dar se pare că nici acum nu este prea târziu :)). Stimă și multă sănătate!
Sunt posturi/catedre în învățământul preuniversitar pe specializarea electrotehnică/electromecanică. Dacă vă place să lucrați cu elevii, nu este târziu.
Super tare si la obiect. Am mai urmarit si alte prezentari, dar a dv este chiar de...profesor! Eu am un motor de 2,2 kw si il voi lega cu doua condensatoare!
Mulțumesc! In practica se poate folosi si o alta formula de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare) Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 2,2=154 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . O sa folositi unul de 160 microfarazi. Pentru pornire Cp=2,5X 154=385 microfarazi. Folositi doi de 200 micofarazi fiecare, dar conectati in paralel. Daca nu aveti valoarea din calcul a condesatorilor, se pot folosi 2-3 condesatori a căror valoare însumată dă valoare calculată, dar conectati în paralel. Numai bine,
@@upelectricity3333 multumesc frumos pentru indicatiile date! Sunteti super. Eu am fost sofer de tir, dar...in gospodarie mai imi fac si eu cate ceva pentru a-mi usura munca, acum fiind pensionar!
Salut,am un motor trifazic de 1,5 kw 1500 rotatii.E.pe o betoniera de 350 de litri.fulia foloseste doua curele pt antrenare.Am.pus condensator de lucru 30 uf si pt pornire 50 uf legat prin buton cu revenire.Problema este ca in gol,porneste bine si merge fin dupa decuplarea condensatorului de pornire...am masurat turatia e ok,nu se incalzeste,consumul de.amperi este 2 amperi.in gol.Dupa ce l-am.montat sus,nu prea vrea sa porneasca..doar cateodata,cateodata bazaie si sta pe loc(asta cu betoniera goala).Ce ma sfatuiesti sa fac?sa pun un condensator de pornire mai mare?
@@upelectricity3333buna,am o intrebare am un motor de 2.2 kw trifazic care merge si pe monofazic.Oare imi ajung 2 condensatori de 75uF?Vreau sa-l leg la o moara de macinat mica.
Buna ziua.Am urmarit cateva din clipurile dvs.Imi place felul cum explicati.Era bine sa adaugati ca la conectarea aceasta puterea motorului scade sub jumatate si curentul creste de 1.73 de ori.Va salut si La multi ani.
Super prezentare, imi amintesc cand faceam laboratoarele in facultate😊 Tin minte ca am facut o pornire stea triunghi si am interpus un releu de timp de 5 sec, care comanda contactorul de stea triunghi si evident intra singur in triunghi. Da, curentul la pornire in stea e mai mic cu radical din 3 decat pornirea in triunghi, se aceea se adopta, cand avem trifazat. Acum, motoarele asincrone cu rotorul in scurt, le pot comanda cu un invertor ( variator de frecventa), intru cu monofazic de ex si ies cu 3 faze. Mai punem si o rezistenta de franare si apoi reglajul intre 0 si 10v (min si max); oricum indicatiile se gasesc pe manualul innverterului. Va multumesc pentru prezentare, parca a trezit copilul din mine, cand eram la faculta.😁 Numai bine si multa sanatate!!
Salutare, Aveți dreptate! Laboratoarele din facultate au fost baza înțelegerii depline a fenomenelor expuse teoretic la cursurile de mașini și acționări electrice. În funcție de echipamentele de care o să dispun pe parcursul evoluției acestui canal, voi încerca să realizez toate aplicațiile specifice motoarelor( c.a și c.c). Să auzim de numai bine!
Felicitari!!!! Ne puteti explica si la motorul monofazat cum calculam puterea condensatorului de start? Sau daca ati postat un video unde il pot găsi. Multumesc mult. Eugen.
@@upelectricity3333 am și eu o problemă care mă pune în încurcătură cu un motor mai vechi de 380 care vreau să îl fac 220 dar nu știu de câțiva microfarati am nevoie cred că dacă ați vedea plăcuta motorului ați înțelege Dar nu știu cum aș putea trimite în acest mesaj o fotografie!
@@FlorinBarbuta Se rezolva! Vă rog trimiteți o foto clară cu eticheta motorului si o foto cu cutia de borne, dar fără capac, pentru vedea capetele înfășurării trifazate. Adresa de email: neluelectric@yahoo.com Numai bine!
Procedand similar pentru a alimenta monofazic un exhaustor cu motor trifazic (1.5kW / 380V / 2800rot/min), cati amperi ne putem astepta sa traga la pornire? Legat de instalatia electrica, ar fi OK o siguranta diferentiala de 32A (300 mA) pe general si un disjunctor de 25 A pt priza alocata sau pot fi probleme?
Va salut. La o moara veche am un motor de 1,5kw ,6A la 220V,2850 rpm, care pornea ajutat, un buton , 17 condensatori vechi . Daca refac legaturile si pun buton cu revenire ,condesator pornire 300mf/450V , condensator functionare 90mf/450V Mai e nevoie sa fie ajutat la pornire ? Se poate pune un buton de oprire , ca sa nu se mai scoata din priza ? Care ar fi schema de comanda ? Multumesc.
Am un motor asincron monofazat de pe o masina de spalat veche 250watts 2800rpm cu un condensator de 14uf si as mai dorii sa mai adaug inca un condensator de 14uf deoarece nu am ce face cu el si as vrea sa va intreb cum as putea face asta,daca îmbunătățește puterea de pornire la spălare sau in general sau daca se intampla sa se ardă motorul deoarece pe el scrie ca doar 14 uf trebuie sa aiba condensatorul are ceva daca mai pun unul si este in total 28 de uf?? Menționez ca motorul este fabricat in România de Electromotor si se numeste Tipo M12 cred
Cu ce decupez cond. de pornire dacă motorul e cuplat la un compresor. Presostatul nu face asta...?? Motorul nu poate funcționa cu cond. de pornire cuplat (motor 4 kw)..?? Mulțumesc. .
Am un motor electric trifazic 3 KW 2890 rotați minut, în primul rând cam câți condensator ne trebuie pentru a-l porni și dacă se pierde din putere avută trifazic în conversia monofazic. Pe motor sânt mai mult legături în monofazic. Cem puteți spune despre motoare gen micul fermier sau troian ca folosință huruitor, circular, zdrobitor.
Salutare, In practica se poate folosi si o alta formula mai simpla de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare) Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 3=210 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . Nu este tip 210 micro si atunci folosiți 3 condensatoare de 70 micro ( de găsesc ușor) si le legați in PARALEL ! si conform schemei cu înfășurările motorului. Mai trebuie sa conectați si condensatorul de pornire printr-un buton cu REVENIRE. CONDESATORUL se calculează 2,5 x Cf= 2,5 x 210 microfarazi= 525 micro, dar puteți lucrați cu 500 micro. Puteți folosi 2 condensatori de 250 micro in paralel sau 5 de 100 micro in paralel. Alegeți condensatorii sa fie la 400V tensiunea de lucru chiar daca lucrați cu ei in monofazat ( funcționează mult mai bine). Daca nu aveți condensatorii si trebuie sa-i cumpărați, investiția va fi substanțiala !! Costa in jur de 40 lei un condensator de 100micro! Motorul trebuie sa aibă 6 capete libere ale infasurarii in cutia de borne pentru a face conexiunea TRIUNGHI (vezi video). Daca vreți sa cumpărați un motor verificați înfășurarea statorului sa fie din Cu si motorul cu garanție ( 2 ani persoane fizice) distribuitorul nu contează. Fisa tehnica a motorului cu parametrii si garanția! Numai bine!
Mulțumesc pentru prezentare, de mult caut formula magică, 4800 e o variabilă sau ceva fix ? Respectele mele o prezentare sa o înțeleagă tot poporul mai veniți cu noutăți le aștept cu drag si ma abonez la dv.
Cu plăcere! 4800 este o constantă în formulă. Sunt 70 de videouri pe canalul Up Electricity centrate pe domeniul electric( joasă tensiune și electricitate/electronică auto). Numai bine!
Salutare, fromos explicat felicitari ca asa mai invata tineretul asta cite ceva ,ar fi fost util sa faceti un filmulet si cu schimbarea sensului de mers in cazul asta si apropo ce se intinpla daca valoarea condensatorului creste sau scade ? Toate cele bune .
Salutare si multumesc pentru aprecieri! Este un video dedicat schimbării sensului, cred ca la o săptămâna dupa acesta. Daca capacitatea condensatorului este prea mica, motorul nu va porni sau va porni cu cuplu mic si se va supraîncălzii( alunecare mare). La o capacitate mare, reactanța capacitiva scade si va creste si valoare curentului prin acea înfășurare a motorului( supraîncălzire înfășurare si condensator). Motoarele monofazate cu condensator sunt mai sensibile la abateri fata de valoarea calculată/prescrisa de producător pentru condensator. Numai bine!
Buna seara. Va salut cu respect . In primul rand felicitari pentru modul clar de expunere si pentru explicatii......Cu toate explicatiile eu am o nedumerire.....am un motor de 300 W conectat in triunghi si conform calculului cu formula 4800 *in/U imi da fi 35.47 microfarazi.Pe alte forumuri sfatul este sa folosesti 70 microF /kW si atunci ar iesi 21microF.Care este pana la urma adevarul...mai este o formula 50 X nr cai putere ..care da tot 20 microF.Va multumesc anticipat. Mai trebuie si condensator de pornire sau merge numai cu cel de functionare?...la 300 w ar merge fara din cate am inteles....Motorul este la o masina de curatat porumb....pana acum a functionat cu un condensator de 7.5 Micro functionare si unul de 30 pentru pornire....dar parca nu prea are putere .Va rog un sfat pentru cea mai buna alegere.Va multumesc anticipat si mult spor in toate.
Buna seara, Posibil acele site-uri sa fie pentru cazul motoarelor monofzate, aici este cazul unui motor trifazat pornit in monofazat. Calculati varianta expusa in videoclip. Se poate si cu condesator de functionare daca motorul nu porneste cu o sarcina mare la arbore. Bafta!
Salutare.te deranjez cu o întrebare,metoda prezentata în clip(formulele) sunt valabile și pentru un motor de 7,5kw? Dacă trec acest motor din 380v în 220v va oferi același randament? El fiind montat pe un compresor? Mulțumesc anticipat.
Salutare, Este valabila, dar se pierde din puterea motorului in jur de 30%, scade si randamentul. Pornirea va fi dificila si condesatori atat pentru pornire cat si functionare de valoare mare. Nu recomand! 7,5kW este pentru 400V .c.a /trifazat.
Salutare unde pot lega si cel de al treilea fir cel de inpamantare pentru ca am un motor trifazic. Dar il modific 220 pentru ca nu am asemenea curent il voi folosi la un compresor de aer si am nevoie si de 3 fir la presostat!
Bună ziua, am o mașină de tocat carne cu motor monofazat cu rotor in scurt, care se încălzește foarte tare și la funcționarea în gol. Are condensator de funcționare și de pornire care se decuplează cu contact centrifugal montat pe arbore. Am verificat contactul, am schimbat condensatorii si tot se încălzește. Care ar putea fi problema.? Mulțumesc.
Buna ziua, 1. Este posibil ca mecanism pe care-l acționează motorul să fie defect/gripat și motorul să învingă o sarcină mecanică mai mare. 2. Probleme în infasurarile motorului, cea de functionare/lucru. Posibil un scurcircuit intre spire sau la masa dupa un timp. Verificati cu un ohmmetru rezistenta electrică a infasurarii si izolarea fața de carcasa.
Motor trifazic 1.1 kw. legat în triunghi cu doi condensatori de 40uf legați în paralel funcționează în gol în sarcina nu.... Care ar fi problema? Mulțumesc mult.
Salutare, Prin pornirea unui motor trifazat in monofazat, motorul pierde din putereaa la arbore in jur de 30%. Practic nu mai avem 1,1 kw. Este posibil ca sarcina mecanica sa fie mare fata de noua putere a motorului.
Salutare, Prin modificare/pornirea si funcționarea la 1X230V c.a se pierde până la 40 % din putere, fapt care va afecta funcționarea compresorului în sarcină.
buna - dar ca protectie in caz ca sarcina dupa ceva timp de functionare devine prea mare si se opreste din rotatie dar trebuie deconectat "curentul" dar doar protectii termice ?
@@upelectricity3333 releu termic :) - da un motor trifazat conectat in stea la 230 + condensator de pornire printrun intrerupator cu revenire asa a functionat mai bine de 30 de ani se poate de trecut la conexiune in triunghi ? dar cum scrie 3kw cam ? si In e ecelasi si in stea si in triunghi la 230? :)
multumim pentru prezentarea facuta ! am o problema, am cumparat un motor la mana a doua la 380 v si vreau sa il trec la 220.cand am deschis cutia unde sunt facute legaturile am fost surprins sa vad ca in loc de 6 borne erau 9 borne la care erau legate 8 fire ,una fiind lasata libera. motorul are reductor pe el, putere de 1,1kw. primele 6pozitionate si notate ca in schita d-voastra , am facut legaturile cum a-ti aratat intr-un clip anterior, dar ce fac cu bara dedesupt la care sunt legate celelalte doua fire ce prezinta continuitate intre ele. multumesc anticipat. daca e nevoie si puteti sa ma ajutati ,de este nevoie trimit foto .
Salutare, Căutați pe Internet motor monofazat 3kW cu condensatori si o sa aveți multe oferte( motoare electrice noi) Sunați si discutați cu furnizorul daca vi se ofera garanție si in ce conditii. Nu cumpărați motoare fara garanție si fără fișa tehnică cu parametrii.
Va salut! As dorii sa va intreb daca cumpar un elevator auto cu motor trifazat! Se poate face ca motorul trifazat sa functioneze la 220v? Dar problema ar fii ca elevatorul este electromecanic deci motorul trebuie sa ramana in continuare functional in ambele sensuri!
Salutare, Problema critica este ca la acționarea în monofazat, puterea motorului trifazat se reduce cu 30-35% în funcție de parametrii. Scăderea puterii motorului, implică deficiențe în acționarea echipamentelor mecanice.
Va salut din nou! Elevatorul l'am achiziționat! Din ce m'am documentat am observat că producătorul face același tip de elevator și la 220v și la 380v. O sa demontez astăzi motorul sa vad daca am acces la eticheta lui. Dar sunt aproape convins că pe el scrie și 220v și 380v.
Buna ziua, imi cer scuze dar o mare nelamurire, sunt intr o dilema si cred sunteți cel mai in masura sa ma ajutati. Am un motor trifazic de 1. 1kw si un convertizor de frecventa de 1.5kw. Am conectat motorul (in triunghi) la convertizor si nu functioneaza. Motorul porneste cu o turatie mica( maxim 30 rot/min) iar pe măsură ce convertizorul creste frecventa, turatia motorului scade la maxim 10 rot/min. In zona bornelor motorului, pe langa cele 6 borne ce formeaza cele 3 bobine ale motorului, mai există inca doua fire cuplate la o rigleta. Am masurat rezistenta intre cele doua borne si mi arata 2 ohmi. Am masurat curentul dupa ce am alimentat motorul si pe masura ce creste progresiv frecventa, scade tensiunea ( de la 250V cat are la inceput la 75V). Am impresia ca acolo ar trebui sa fie conectat un condensator dar nu stiu de care. In cazul in care doriti sa ma ajutati va voi da toate detaliile motorului( cele trecute pe tăblița) Oricum, multumesc pt tote videoclipurile postate, sunt f utile!
Buna ziua, Vă rog să-mi expediați pe iconstantinescu78@gmail.com, câteva foto cu eticheta motorului(parametrii electrici și mecanici) și foto cu cutia cu borne, foto clare. Numai bine,
La firele de la regleta ai un termocontact bimetalic pentru protectia infasurarilor, il folosesti in schema de comanda pentru deconectare la supratemperatura! La convertizor daca sunt bine facute setarile verifica daca nu ai amestecat cumva inceputurile cu sfarsiturile infasurarilor!
Bună seara un motor de 5,5KW se poate face la 220 se merita modificat are mai multa putere ca un motor normal de 220 la un circular vă mulțumesc anticipat
Salutare, În cazul în care un consumator(un abonat) este conectat direct la rețeaua de 230V, puterea maximă a unui motor care poate fi pornit direct de către abonat este de 4Kw! Nu este niciun avantaj tehnic sau economic pentru a porni un motor electric trifazat cu o putere asa de mare, la 230V. Pornirile de acest tip ( trifazat-monofazat) se fac pana la 2-2,5kW. Pierederea de putere este pana la 35%, in plus costuri cu condesatoarele de pornire si functionare, dar si cu instalatia de protectie pentru motor. Recomand un motor monofazat de 2,2kW sau 3kW, depinde de puterea mecanica a utilajului care trebuie actionat.
Salutare, Se poate, dar atenţie la curentul de pornire pentru ca va fi ridicat ( Atenţie la instalația electrica!). In plus o sa fie o pierdere de putere ( 30-40)% in functie de caracteristicile constructive ale motorului. Numai bine!
In practica se poate folosi si o alta formula de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare) Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 2,2=154 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . O sa folositi unul de 160 microfarazi. Pentru pornire Cp=2,5X 154=385 microfarazi. Folositi doi de 200 micofarazi fiecare si conectati in paralel . Se respecta schemele de conectare motor si condesatori ca in video. Numai bine,
@@upelectricity3333 multumesc pentru raspuns. V-am intrebat, pentru ca au am facut calcule conform triunghiului puterilor pentru inbunatatirea factorului de putere la 0.93 pentru sepcificatiile.motorukui din prezentare si imi dau alte valori ale condensatorului. Precizez ca nu cunoasteam aceste valori de 4800. O sa o retin si o voi folosi si pentru alte calcule, ca reper. Va urmaresc de ceva timp si sincer sa fiu, impartasiti lucruri corecte si chiar se pliaza pe ceea ce se invata odata in scoala adevarata romaneasca. Calculele ingineresti ale energiei electrice le sunt straine chiar si profesorilor din ziua de azi. Va doresc sanatate si sa ne impartasiti din cunostintele dvs. Sunt foarte utile si mai important, sunt corecte. O zi buna sa aveti.
La utilizarea unui motor 2,5kw pot folosi fara pierderi de putere un convertizor de fregventa cu alimentare 230v si iesire 3x380v sau mai bine merg pe un generator 380v
Domnu profesor va rog ajutatima cu un sfat fiindcă eu nu cunosc detalii despre motoare curent și altele eu sunt constructor dar îmi place să fac diverse lucruri pe care mi le imaginez și anume am confecționat o mașinărie gen strung pe care o antrenez cu un motoraș de 24volti de ștergător de parbriz cumpărat din Tîrgu problema este că nu știu cu ce sa alimenteze corect motorașul avind in vedere că am nevoie de dublu sens din cînd în cînd am incercat cu alimentatoare de 25volti cu amperi putini mai precis,1a întrerupătorul este de125vac as vrea sa mă ajutați cu un sfat util cum sa procedez corect sa nu mai se încălzească motorașul vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și va urmăresc în continuare va rog mult datini un sfat
Salutare, Motorul se încălzește pentru ca puterea motorului este mai mica fata de puterea utilajului, strungul dv. El intra in suprasarcina si posibil sa se scurtcircuiteze. Aveti nevoie de o siguranta fuzibila pe circuitul de alimentare pentru protectie. Ce putere are motorul /ce scrie pe el(etichetă)? O varianta pentru alimentare este o sursa de c.c de 24V sau un acumulator de 24V ( sau doi acumulatori de 12V conectati in serie nu in paralel).
1. Am o tema dedicata cu relații intre tensiuni si curenții in cele doua tipuri de conexiuni...nu fac completări, conținutul este explicat si demonstrat practic pentru o bună înțelegere: ua-cam.com/video/5h-RLgMJqOU/v-deo.html 2. Este o aplicație demonstrativă, motorul nu este intr-un lanț cinematic.
si eu am un compresor la 380v si vreau sa il trec pe 220v (motorul imi permite), trebuie neaparat sa ii pun condensator? nu merge direct la 220v?.....astep si un raspuns daca se poate.... multumesc!
Trafo baban 220/380V (1600 VA), Vfd obisnuit pentru 380V si merge mai bine ca la retea trifazica. Poti alimenta vfd-ul si din 2 transformatoare 220/380V.
Salutare, Nu. Pentru un motor trifazat si alimentare la trifazat(400V c.a) nu se folosește condensator de pornire. Se pot utiliza condensatoare numai in situația in care sunt mai multe motoare c.a sau un motor de putere mare si se dorește un consum de putere reactiva mai mai mică. Dar consumatorii casnici nu sunt plătitori de putere reactiva până la o anumita valoare.
Buna ziua .am un motor de 5,5 kw trifazat. Trebuie sal pornesc an sarcina , cu condensatori . Motorul e la 1440rpm și are reductor și variație de viteza. Care este schema ? Pornire an stea
Salutare, In primul rând este un motor foarte mare pentru o pornire la 230V. In jur de 40% din puterea motorului se va pierde la funcționarea in monofazat. O sa aveți nevoie de condensator pentru pornire si condensator pentru funcționare. In plus, va fi o pornire grea pentru acest motor. Nu ca așteptați la performante pentru acest tip de acționare !! Aici se pretează o pornire stea-triunghi in trifazat. Am nevoie de o adresa de email sa va expediez schema si calculele. O sa am nevoie de foto cu eticheta motorului/date si cutia de borne( capac înlăturat).
Adresa de mail. neculai.minea@gmail.com trimitetimi adresa Dvs.de mail sa va trimit datele motorului. Va rog să-mi spuneti și de catii condensatori am nevoie și de ce putere fiecare . Eu mai am un invertor bipolar care scoate 2 faze de 380,400 . Eu cred ca se poate porni mai repede cu 2 faze decât cu una.ce spuneți?am sa va trimit un video cu tot ce am. O zi buna.
@@neculaiminea2320 Un motor trifazat nu poate funcționa in bifazat/două faze în mod normal. Acesta este sistem de avarie cand motorul trifazat ramane conectat in două faze( supraîncălzire si scurtcircuitare înfășurări) Sunt protecții specifice care deconectează motorul. neluelectric@yahoo.com /aici expediati ce aveți. Numai bine!
Salut, un motor electric monofazat, 2,2 kw , se aude ca si cum vrea sa porneasca, dar nu se invarte motorul in momentul pornirii lui, precizez ca pe instalatia acestuia exista un condensator , si este de la o masina de taiat caramida, si anume imer m400 smart, puteti cauta daca doriti mai multe informatii si sa mi spuneti ce as putea sa ii fac? Va multumesc anticipat si bafta in ceea ce faceti!
Salutare, Cateva lămuriri despre motor: 1. Este cumpărat din comert direct ca motor monofazat/230V? Dacă DA, au fost făcute modificări la motor? 2. Este motor trifazat care pornește la 230V? Mulțumesc!
@@stfstf5413 Cel mai probabil condesatorul nu mai funcționeaza.Se poate masura cu un multimetru care are funcție de capacimetru si compara cu valoarea inscrisă de condesator. Daca valaorea masurata diferă, se înlocuieste condesatorul sau condesatoarele.
Salut am un motor trifazat Cu frana electromacnetica Legat la 220 de 1,8 kw Am.pus un condesator de 300 Microfarati Dar an 45 de minute de lucru De ancalzeste la maxim Aveti vreo solutie Ast un raspuns de la dmv
Salutare, 1. Condensatorul acela este mare pentru funcționare în permanență în circuitul motorului. Încercați cu unul de 150 microfarazi ( in practica se adoptă 70 micro/1kW putere). Cel de 300 micro poate fi folosit pentru pornire( buton cu revenire), apoi rămâne numai cel de 150 micro în circuit. 2. Depinde în ce condiții funcționează motorul! Daca sarcina motorului ( echipamentul mecanic) are o putere apropiata de puterea motorului( sarcina grea) încălzirea apare. Numai bine!
Salutare, Presupun ca este un motor trifazat pe care vretyi sa-l porniti in monofazat si in cutia de borne sunt 6 capete de la bobinaju statorului?! Mai am nevoie de pe eticheta motorului de randament si cos FI(factor de putere). Motorul are eticheta? Sa stiti ca va fi o pieredere de putere in monofazat. Motoarele monofazate sunt fabricate pana la 4,5 kw. Pornirea motoarelor mari in retea monofazta este insotita de un soc in retea si un curent mare absorbit la pornire. Numai bine!
Infasoara o sfoara pe fulie sau pe axul motorului si trage luternic ca la drujba si va porni,atentie in timp ce tragicineva sa cone teze motorul la priza
@@eili_04 Condesator de functionare/permanent 50 microfarazi. Condesator de pornire( motor in sarcina) =125microfarazi. Schema de conexiune triunghi exact ca in videoclip. Protectie suprasarcina(motorstarter echipat cu buton de pornire oprire) si scurtcircuit prin sig fuzibile sau echipament complex =intreruptoare automate pentru motor electric.
@@upelectricity3333 - da acum unde sal gasesc pe cel de 50 si pe cel de 125 :) ca sa pornit si la cei 2 de 150 in serie :) pina o facut buf - sigurante simple nu == 40uf ar fi bine pentru functionare si pornire in gol ? sau 80uf - siguranta automata 6A si ca protectie si ca buton de pornire oprire nu ar funtiona?
@@upelectricity3333 cam contradictii formula este circa 110 la 1100w sau 5A dupa 70pe k circa 80 - mai sus spuneti 50 si la sub 1,5kw nui necesar si cel de pornire..
Salut!Acum recent am facut o moara 380V cu un motor de 15kw,de precizat că am siguranță automata de 63ah și nu pornește nici in gol(nelegat la moara)Vă rog frumos să îmi spuneți de câti ah trebuie sa fie siguranță sau cum trebuie legat (stea,triunghi)vă rog frumos dacă puteți să răspundeți!
Salutare, Motoarele trifazate cu rotor in scurtcircuit de peste 5,5kW se pornesc in conexiune STEA-TRIUNGH! In cutia de borne trebuie sa aveți 3 capete ale bobinajului pentru a face conexiunea. In niciun caz nu mai încercați o alta pornire pentru ca riscați distrugerea instalației sau a motorului( încălzire). In conexiune STEA motorul pornește cu un curent de 3 ori mai mic fata de TRIUNGHI si o tensiune de 400: 1,7=230V c.a Dupa ce motorul se turează( 5-8 secunde) se trece la triunghi( curent nominal si tensiunea de linie a rețelei trifazate 400V c.a Aveți nevoie de doua contactoare AC3 cu comanda de 230 V pe bobină. Un electrician care știe meserie, va face circuitul de pornire. Numai bine!
Salut stimate domn. Un astfel de motor merge montat pe o mașină în cazul în care proprietarul ar dori sa treacă de la combustibil fosil BENZINA, MOTORINA și sa transforme autovehiculul în mașină cu propulsie electrica. MULȚAM MULT ANTICIPAT PENTRU RĂSPUNS.
Salutare, Motoarele asincrone/motoarele cu inducție sunt folosite pe automobilele electrice. Sunt EV-uri care au o combinație pe tracțiunea fata si spate intre motoare asincrone si motoare sincrone. Dar, sunt motoare asincrone trifazate cu o construcție specială si electronică de putere pentru comandă. Numai bine!
Salutare, Rezolvare complicata. Sunt algoritmi de calcul in funcție de masa motorului, diametrul axului de antrenare, lungimea carcasei si diametru acesteia.
@@oyamas.garage Salutare, Încălzire peste limită a înfășurărilor motorului, dar și a condensatorului. Într-o perioadă scurtă este posibil ca motorul să nu mai funcționeze( mai ales dacă nu are protecție termică).
In practica se poate folosi si o alta formula de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare) Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 2,2=154 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . O sa folositi unul de 160 microfarazi se gaseste pe emag, Pentru pornire Cp=2,5X 154=385 microfarazi. Folositi doi de 200 micofarazi fiecare si conectati in paralel . Tot pe emag sunt si acestia., daca trebuie sa-i cumparati. Numai bine,
@@upelectricity3333 am un motor trifazic este legat in triunghi am incercat sa-l pornesc bizuie și da sa plece dar nu pleaca am incercat cu un contestatar de 47 mf nu pleaca ce contestație mi-ar trebui la pornire și permanent este de 1kv
@@robertcirjan778 Salutare, Pentru funcționare aveți nevoie de un condensator de 70 microfarazi iar pentru pornire de 175 microfarazi. Condensatoarele trebuie sa fie marcate la 400/450V
@@valcealiviu8595 Trebuie stabilita puterea motorului într-un mod empiric. Ce masă(kg)are motorul, lungime și diametrul exterior(cm)? Încerc sa fac o aproximare a puterii mecanice/la arbore.
@@BUreserlf Imi trimiteti pe adresa de email neluelectric@yahoo.com 2-3 foto cu motorul si in special cu cutia de borne ( conexiunile). Masurati lungimea motorului si diametrul exterior(cm) si am nevoie si de greutatea lui (kg). Infasurarile sunt din cupru?
Felicitări pentru tot ceea ce prezinți! Un profesor de actualitate și ideal pentru zilele noastre! Copii/elevi/electricieni urmăriți acest canal pentru a va dezvolta profesional! Meritați tot respectul domnule profesor.
Salutare!
Mulțumesc mult pentru aprecieri!
Sănătate maximă!
sunteti deosebit de bun la explicat,sincer va multumesc pentru ce faceti.Doamne ajuta
Să auzim numai de bine!
Super prezentare La noi în țară n-o să mai fie așa ceva.Felicitarii
Mulțumesc!
Mi-aș fi dorit un profesor ca dumneavoastră în anul doi de facultate când am făcut electrotehnică dar se pare că nici acum nu este prea târziu :)). Stimă și multă sănătate!
Sunt posturi/catedre în învățământul preuniversitar pe specializarea electrotehnică/electromecanică. Dacă vă place să lucrați cu elevii, nu este târziu.
Stima! Azi v-am descoperit...... încet luam la rand postările și invatam câte ceva. Sanatate multa!!
Spor!
Felicitării.super pentru toate informațiile . Dumnezeu sa va Binecuvinteze Amin
Numai bine!
Felicitări ! Foarte frumoase explicații, Pe înțelesul tuturor !
Multumesc!
Felicitări ! Un tutorial foarte bine documentat ! Mulțumesc!
Cu plăcere!
Sunteti nascut sa predati, va multumesc pentru videoclip!
:))) Deformație profesională accentuată!
Felicitări și tot respectul !!!
Mulțumesc!
Foarte bine prezentat nota 10 felicitări
Mulțumesc!
Felicitari foarte bine explicat si prezentat!
Mă bucur că tema și-a atins scopul! Mulțumesc!
Daa! Numai bine! Frumoasă prezentare! 😉👍👏👏🤝
Mulțumesc!
Foarte frumos prezentat nu as avea rabdare sa prezint
Multumesc!
Ge-ni-al ! Atât! Sa trăiți Domn' Profesor!
Numai bine!
Noi vă mulțumim cu totă aprecerea
Cu plăcere!
Super tare si la obiect. Am mai urmarit si alte prezentari, dar a dv este chiar de...profesor! Eu am un motor de 2,2 kw si il voi lega cu doua condensatoare!
Mulțumesc!
In practica se poate folosi si o alta formula de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare)
Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 2,2=154 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . O sa folositi unul de 160 microfarazi. Pentru pornire Cp=2,5X 154=385 microfarazi. Folositi doi de 200 micofarazi fiecare, dar conectati in paralel. Daca nu aveti valoarea din calcul a condesatorilor, se pot folosi 2-3 condesatori a căror valoare însumată dă valoare calculată, dar conectati în paralel.
Numai bine,
@@upelectricity3333 multumesc frumos pentru indicatiile date! Sunteti super. Eu am fost sofer de tir, dar...in gospodarie mai imi fac si eu cate ceva pentru a-mi usura munca, acum fiind pensionar!
@@Zyraxesdiegis Atenție la lucru cu tensiunea electrică periculoasă! Nu lucrați sub tensiune!
Salut,am un motor trifazic de 1,5 kw 1500 rotatii.E.pe o betoniera de 350 de litri.fulia foloseste doua curele pt antrenare.Am.pus condensator de lucru 30 uf si pt pornire 50 uf legat prin buton cu revenire.Problema este ca in gol,porneste bine si merge fin dupa decuplarea condensatorului de pornire...am masurat turatia e ok,nu se incalzeste,consumul de.amperi este 2 amperi.in gol.Dupa ce l-am.montat sus,nu prea vrea sa porneasca..doar cateodata,cateodata bazaie si sta pe loc(asta cu betoniera goala).Ce ma sfatuiesti sa fac?sa pun un condensator de pornire mai mare?
@@upelectricity3333buna,am o intrebare am un motor de 2.2 kw trifazic care merge si pe monofazic.Oare imi ajung 2 condensatori de 75uF?Vreau sa-l leg la o moara de macinat mica.
Buna ziua.Am urmarit cateva din clipurile dvs.Imi place felul cum explicati.Era bine sa adaugati ca la conectarea aceasta puterea motorului scade sub jumatate si curentul creste de 1.73 de ori.Va salut si La multi ani.
Mulțumim pt lecții!
Felicitari pt explicatii!
Mulțumesc!
Super prezentare, imi amintesc cand faceam laboratoarele in facultate😊
Tin minte ca am facut o pornire stea triunghi si am interpus un releu de timp de 5 sec, care comanda contactorul de stea triunghi si evident intra singur in triunghi.
Da, curentul la pornire in stea e mai mic cu radical din 3 decat pornirea in triunghi, se aceea se adopta, cand avem trifazat.
Acum, motoarele asincrone cu rotorul in scurt, le pot comanda cu un invertor ( variator de frecventa), intru cu monofazic de ex si ies cu 3 faze.
Mai punem si o rezistenta de franare si apoi reglajul intre 0 si 10v (min si max); oricum indicatiile se gasesc pe manualul innverterului.
Va multumesc pentru prezentare, parca a trezit copilul din mine, cand eram la faculta.😁
Numai bine si multa sanatate!!
Salutare,
Aveți dreptate! Laboratoarele din facultate au fost baza înțelegerii depline a fenomenelor expuse teoretic la cursurile de mașini și acționări electrice. În funcție de echipamentele de care o să dispun pe parcursul evoluției acestui canal, voi încerca să realizez toate aplicațiile specifice motoarelor( c.a și c.c).
Să auzim de numai bine!
Curentul la pornire in stea este de 3 ori mai mic,nu de radical din 3 ori mai mic decat la functionarea in triunghi!
Foarte frumos explicat
🙂
O explicare buna, 😀care ar putea fi continuata cu schimbarea sensului de rotatie, in functie de schema de conectare. 👍
Este un video dedicat pentru acest subiect!
Felicitari!!!! Ne puteti explica si la motorul monofazat cum calculam puterea condensatorului de start? Sau daca ati postat un video unde il pot găsi. Multumesc mult. Eugen.
Nota 10 ....vizionat 25 sep 2024
Mulțumesc!
Real și plăcut. Felicitări!
Multumesc pentru interesul acordat temei!
Multumesc frumos interesantă prezentare!
Mulțumesc pentru apreciere!
Numai bine!
@@upelectricity3333 am și eu o problemă care mă pune în încurcătură cu un motor mai vechi de 380 care vreau să îl fac 220 dar nu știu de câțiva microfarati am nevoie cred că dacă ați vedea plăcuta motorului ați înțelege Dar nu știu cum aș putea trimite în acest mesaj o fotografie!
@@FlorinBarbuta Se rezolva! Vă rog trimiteți o foto clară cu eticheta motorului si o foto cu cutia de borne, dar fără capac, pentru vedea capetele înfășurării trifazate. Adresa de email: neluelectric@yahoo.com
Numai bine!
Procedand similar pentru a alimenta monofazic un exhaustor cu motor trifazic (1.5kW / 380V / 2800rot/min), cati amperi ne putem astepta sa traga la pornire? Legat de instalatia electrica, ar fi OK o siguranta diferentiala de 32A (300 mA) pe general si un disjunctor de 25 A pt priza alocata sau pot fi probleme?
Va salut. La o moara veche am un motor de 1,5kw ,6A la 220V,2850 rpm, care pornea ajutat, un buton , 17 condensatori vechi .
Daca refac legaturile si pun buton cu revenire ,condesator pornire 300mf/450V , condensator functionare 90mf/450V Mai e nevoie sa fie ajutat la pornire ?
Se poate pune un buton de oprire , ca sa nu se mai scoata din priza ? Care ar fi schema de comanda ?
Multumesc.
Foarte clar. Mulțumesc.
Cu plăcere!
Am un motor asincron monofazat de pe o masina de spalat veche 250watts 2800rpm cu un condensator de 14uf si as mai dorii sa mai adaug inca un condensator de 14uf deoarece nu am ce face cu el si as vrea sa va intreb cum as putea face asta,daca îmbunătățește puterea de pornire la spălare sau in general sau daca se intampla sa se ardă motorul deoarece pe el scrie ca doar 14 uf trebuie sa aiba condensatorul are ceva daca mai pun unul si este in total 28 de uf?? Menționez ca motorul este fabricat in România de Electromotor si se numeste Tipo M12 cred
Foarte frumos! Respect!
Numai bine!
Cu ce decupez cond. de pornire dacă motorul e cuplat la un compresor. Presostatul nu face asta...?? Motorul nu poate funcționa cu cond. de pornire cuplat (motor 4 kw)..?? Mulțumesc.
.
Tot respectul
Numai bine!
Am un motor electric trifazic 3 KW 2890 rotați minut, în primul rând cam câți condensator ne trebuie pentru a-l porni și dacă se pierde din putere avută trifazic în conversia monofazic. Pe motor sânt mai mult legături în monofazic. Cem puteți spune despre motoare gen micul fermier sau troian ca folosință huruitor, circular, zdrobitor.
Salutare,
In practica se poate folosi si o alta formula mai simpla de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare)
Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 3=210 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . Nu este tip 210 micro si atunci folosiți 3 condensatoare de 70 micro ( de găsesc ușor) si le legați in PARALEL ! si conform schemei cu înfășurările motorului. Mai trebuie sa conectați si condensatorul de pornire printr-un buton cu REVENIRE. CONDESATORUL se calculează 2,5 x Cf= 2,5 x 210 microfarazi= 525 micro, dar puteți lucrați cu 500 micro. Puteți folosi 2 condensatori de 250 micro in paralel sau 5 de 100 micro in paralel. Alegeți condensatorii sa fie la 400V tensiunea de lucru chiar daca lucrați cu ei in monofazat ( funcționează mult mai bine). Daca nu aveți condensatorii si trebuie sa-i cumpărați, investiția va fi substanțiala !! Costa in jur de 40 lei un condensator de 100micro! Motorul trebuie sa aibă 6 capete libere ale infasurarii in cutia de borne pentru a face conexiunea TRIUNGHI (vezi video). Daca vreți sa cumpărați un motor verificați înfășurarea statorului sa fie din Cu si motorul cu garanție ( 2 ani persoane fizice) distribuitorul nu contează. Fisa tehnica a motorului cu parametrii si garanția!
Numai bine!
Buna ziua!
Daca motorul este de 0.250 kw, condesatorul nu ar trebui sa aiba 17,5 microF conform Cf=70xP?
Mulțumesc.
Cu plăcere!
Mulțumesc pentru prezentare, de mult caut formula magică, 4800 e o variabilă sau ceva fix ? Respectele mele o prezentare sa o înțeleagă tot poporul mai veniți cu noutăți le aștept cu drag si ma abonez la dv.
Cu plăcere! 4800 este o constantă în formulă. Sunt 70 de videouri pe canalul Up Electricity centrate pe domeniul electric( joasă tensiune și electricitate/electronică auto).
Numai bine!
Felicitări.
Mulțumesc!
Se poate face asa si la un aparat de sudura
Salutare, fromos explicat felicitari ca asa mai invata tineretul asta cite ceva ,ar fi fost util sa faceti un filmulet si cu schimbarea sensului de mers in cazul asta si apropo ce se intinpla daca valoarea condensatorului creste sau scade ? Toate cele bune .
Salutare si multumesc pentru aprecieri! Este un video dedicat schimbării sensului, cred ca la o săptămâna dupa acesta. Daca capacitatea condensatorului este prea mica, motorul nu va porni sau va porni cu cuplu mic si se va supraîncălzii( alunecare mare). La o capacitate mare, reactanța capacitiva scade si va creste si valoare curentului prin acea înfășurare a motorului( supraîncălzire înfășurare si condensator). Motoarele monofazate cu condensator sunt mai sensibile la abateri fata de valoarea calculată/prescrisa de producător pentru condensator.
Numai bine!
Mersi de informare
Cu plăcere!
Mulțumim frumos 🙋🏻♂️
Cu plăcere!
Ce consum are motorul din imagine la legăturile pe care le-ați făcut?
Mersi
Buna seara. Va salut cu respect . In primul rand felicitari pentru modul clar de expunere si pentru explicatii......Cu toate explicatiile eu am o nedumerire.....am un motor de 300 W conectat in triunghi si conform calculului cu formula 4800 *in/U imi da fi 35.47 microfarazi.Pe alte forumuri sfatul este sa folosesti 70 microF /kW si atunci ar iesi 21microF.Care este pana la urma adevarul...mai este o formula 50 X nr cai putere ..care da tot 20 microF.Va multumesc anticipat. Mai trebuie si condensator de pornire sau merge numai cu cel de functionare?...la 300 w ar merge fara din cate am inteles....Motorul este la o masina de curatat porumb....pana acum a functionat cu un condensator de 7.5 Micro functionare si unul de 30 pentru pornire....dar parca nu prea are putere .Va rog un sfat pentru cea mai buna alegere.Va multumesc anticipat si mult spor in toate.
Buna seara,
Posibil acele site-uri sa fie pentru cazul motoarelor monofzate, aici este cazul unui motor trifazat pornit in monofazat. Calculati varianta expusa in videoclip. Se poate si cu condesator de functionare daca motorul nu porneste cu o sarcina mare la arbore. Bafta!
@@upelectricity3333 Multumesc mult pentru raspuns O sa incerc si revin cu detalii zilele acestea!.Seara frumoasa!
Educativ ✌️
Mulțumesc!
Salutare.te deranjez cu o întrebare,metoda prezentata în clip(formulele) sunt valabile și pentru un motor de 7,5kw?
Dacă trec acest motor din 380v în 220v va oferi același randament? El fiind montat pe un compresor? Mulțumesc anticipat.
Salutare,
Este valabila, dar se pierde din puterea motorului in jur de 30%, scade si randamentul. Pornirea va fi dificila si condesatori atat pentru pornire cat si functionare de valoare mare. Nu recomand! 7,5kW este pentru 400V .c.a /trifazat.
@@upelectricity3333 mulțumesc🙏
Buna ziua. Pentru un motor de 2,2kw de cat trebuie sa fie condensatorii? Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa verificati la comentariile acestui videoclip pentru acolo sunt rezolvari pentru puteri diferite. Sigur este si motorul de 2200W.
Buna ziua!
Dl Constantinescu,
Salutare,
Salutare unde pot lega si cel de al treilea fir cel de inpamantare pentru ca am un motor trifazic.
Dar il modific 220 pentru ca nu am asemenea curent il voi folosi la un compresor de aer si am nevoie si de 3 fir la presostat!
Salutare, Împământarea de la instalația de alimentare( 230V c.a) se leagă la carcasa motorului.
Bună ziua, care este pierderea in putere ( watt ), in cazul acestei treceri, de la alimentarea trifazată la monofazată ?
Buna ziua,
In jur de 40% din puterea motorului alimentat în rețeaua trifazată.
Buna ziua,
In jur de 40% din puterea motorului alimentat in reteaua trifazata.
@@upelectricity3333
Mulțumesc !
Buna seara. La un motor de 2.2 kw cu un curent de 9 amperi legat în stea, de cat trebuie sa fie condensatorul de lucru și de cat cel de pornire?
Salutare,
Condensator pornire 300uF si cel de functionare 120uF.
Bună ziua, am o mașină de tocat carne cu motor monofazat cu rotor in scurt, care se încălzește foarte tare și la funcționarea în gol. Are condensator de funcționare și de pornire care se decuplează cu contact centrifugal montat pe arbore. Am verificat contactul, am schimbat condensatorii si tot se încălzește. Care ar putea fi problema.? Mulțumesc.
Buna ziua,
1. Este posibil ca mecanism pe care-l acționează motorul să fie defect/gripat și motorul să învingă o sarcină mecanică mai mare.
2. Probleme în infasurarile motorului, cea de functionare/lucru. Posibil un scurcircuit intre spire sau la masa dupa un timp. Verificati cu un ohmmetru rezistenta electrică a infasurarii si izolarea fața de carcasa.
cand se pune condensator de 220 si cand de 400/450 ? la variant motor monofazat ce condensator terbuie sa fie cu valoare mai mare C la Cp sau Cf?
Condesatorul trebuie sa fie egal sau mai mare fata de tensiunea retelei . Condesator 400V c.a Cp > Cf.
Motor trifazic 1.1 kw. legat în triunghi cu doi condensatori de 40uf legați în paralel funcționează în gol în sarcina nu.... Care ar fi problema? Mulțumesc mult.
Salutare,
Prin pornirea unui motor trifazat in monofazat, motorul pierde din putereaa la arbore in jur de 30%. Practic nu mai avem 1,1 kw. Este posibil ca sarcina mecanica sa fie mare fata de noua putere a motorului.
Salut am un compresor de aer 3.2 kw
Se poate modifica la 220 ?
Salutare, Prin modificare/pornirea si funcționarea la 1X230V c.a se pierde până la 40 % din putere, fapt care va afecta funcționarea compresorului în sarcină.
Buna ziua, cam ce valori ar trebui sa aiba intreruptorul automat ca sa protejeze motorul la suprasarcina? Si cee curba,B sau C? Multumesc!
Salutare, Depinde de curentul nominal al motorului. Curba C. Urmeaza videoclipuri cu relee termice.
buna
- dar ca protectie in caz ca sarcina dupa ceva timp de functionare devine prea mare si se opreste din rotatie dar trebuie deconectat "curentul" dar doar protectii termice ?
Are protecție termică în întreruptor/am precizat în videoclip la început.
@@upelectricity3333 mcb - protectie la scurtcircuit si suprasarcina -
1,1kw 4,7A un B10 cam ? B6 ori C6
@@eili_04 Sunt doua videoclipuri dedicate pe canal cu protecția motoarelor la scurtcircuit si suprasarcina, fuzibile si RT, scheme si calcule.
@@upelectricity3333
releu termic :)
- da un motor trifazat conectat in stea la 230 + condensator de pornire printrun intrerupator cu revenire
asa a functionat mai bine de 30 de ani
se poate de trecut la conexiune in triunghi ?
dar cum scrie 3kw cam ?
si In e ecelasi si in stea si in triunghi la 230? :)
După ce l-ați pornit încercați să-l opriți cu mâna sa vedeți puterea de tracțiune
Măna nu este un instrument pentru a măsura cuplul la arbore! În plus, această metodă poate genera accidente de muncă!
Buna!
Care este puterea unui motor electric de 4 kw 5,5 cp trifazat dupa trecerea la 220v?
Salut, Pierderea de putere este intre 35-40 % in fuctie de randament si factorul de putere.
Daca va rog imi puteți spune ce condensatori as avea nevoie pentru motorul de 4 kw,cat pentru pornire si cat pentru sarcina pentru eficiență maxima?
@@DinuPut Am nevoie de o foto cu eticheta motorului. Trimiteti la iconstantinescu78@gmail.com
multumim pentru prezentarea facuta ! am o problema, am cumparat un motor la mana a doua la 380 v si vreau sa il trec la 220.cand am deschis cutia unde sunt facute legaturile am fost surprins sa vad ca in loc de 6 borne erau 9 borne la care erau legate 8 fire ,una fiind lasata libera. motorul are reductor pe el, putere de 1,1kw. primele 6pozitionate si notate ca in schita d-voastra , am facut legaturile cum a-ti aratat intr-un clip anterior, dar ce fac cu bara dedesupt la care sunt legate celelalte doua fire ce prezinta continuitate intre ele. multumesc anticipat. daca e nevoie si puteti sa ma ajutati ,de este nevoie trimit foto .
Cu placere! Am nevoie de foto cu cutia de borne si eticheta cu parametrii motorului.
@@upelectricity3333 buna ziua. am sa va rog sa-mi sugerati unde si cum sa trimit foto. multumesc !
@@adrianacameliarosca8067 neluelectric@yahoo.com Cu plăcere!
Buna imi puteti recomanda un motor de 3 kw 3000 rot 220v si ce condesatori sa aiba pt a functiona pe compresor .. ...multumesc
Salutare,
Căutați pe Internet motor monofazat 3kW cu condensatori si o sa aveți multe oferte( motoare electrice noi) Sunați si discutați cu furnizorul daca vi se ofera garanție si in ce conditii. Nu cumpărați motoare fara garanție si fără fișa tehnică cu parametrii.
Salut îmi poți spune dacă un motor 380/660 poate porni la 230 mulțumesc anticipat
Salutare, Pentru acest tip de motor, nu.
Buna ziua.Îmi puteti spune va rog unde pot gasi placă de borne ??
Salutare,
Nu se găsesc separat de motor. Numai la un alt motor scos din funcțiune, dar cu aceleași dimensiuni. Posibil la ateliere de bobinaj.
Va salut! As dorii sa va intreb daca cumpar un elevator auto cu motor trifazat! Se poate face ca motorul trifazat sa functioneze la 220v? Dar problema ar fii ca elevatorul este electromecanic deci motorul trebuie sa ramana in continuare functional in ambele sensuri!
Salutare, Problema critica este ca la acționarea în monofazat, puterea motorului trifazat se reduce cu 30-35% în funcție de parametrii. Scăderea puterii motorului, implică deficiențe în acționarea echipamentelor mecanice.
Va salut din nou! Elevatorul l'am achiziționat! Din ce m'am documentat am observat că producătorul face același tip de elevator și la 220v și la 380v. O sa demontez astăzi motorul sa vad daca am acces la eticheta lui. Dar sunt aproape convins că pe el scrie și 220v și 380v.
@@mariuspirvu9366 Am răspuns pe adresa de email.
Se poate schimba sensul motorului
Da. Este videoclip pe canal.
Buna ziua, imi cer scuze dar o mare nelamurire, sunt intr o dilema si cred sunteți cel mai in masura sa ma ajutati. Am un motor trifazic de 1. 1kw si un convertizor de frecventa de 1.5kw. Am conectat motorul (in triunghi) la convertizor si nu functioneaza. Motorul porneste cu o turatie mica( maxim 30 rot/min) iar pe măsură ce convertizorul creste frecventa, turatia motorului scade la maxim 10 rot/min. In zona bornelor motorului, pe langa cele 6 borne ce formeaza cele 3 bobine ale motorului, mai există inca doua fire cuplate la o rigleta. Am masurat rezistenta intre cele doua borne si mi arata 2 ohmi. Am masurat curentul dupa ce am alimentat motorul si pe masura ce creste progresiv frecventa, scade tensiunea ( de la 250V cat are la inceput la 75V). Am impresia ca acolo ar trebui sa fie conectat un condensator dar nu stiu de care. In cazul in care doriti sa ma ajutati va voi da toate detaliile motorului( cele trecute pe tăblița) Oricum, multumesc pt tote videoclipurile postate, sunt f utile!
Buna ziua,
Vă rog să-mi expediați pe iconstantinescu78@gmail.com, câteva foto cu eticheta motorului(parametrii electrici și mecanici) și foto cu cutia cu borne, foto clare.
Numai bine,
La firele de la regleta ai un termocontact bimetalic pentru protectia infasurarilor, il folosesti in schema de comanda pentru deconectare la supratemperatura! La convertizor daca sunt bine facute setarile verifica daca nu ai amestecat cumva inceputurile cu sfarsiturile infasurarilor!
Se poate modifica un aparat de sudura de la 3.80 pe 2,20
Rebobinare având la bază noi calcule.
Prin rebobinare, dar respectând calculele corespunzătoare.
Ăla e condensator de funcționare ,de pornire de 2-3 ori mai mare .cum a pornit cu ăla de funcționare ?
Bună seara un motor de 5,5KW se poate face la 220 se merita modificat are mai multa putere ca un motor normal de 220 la un circular vă mulțumesc anticipat
Salutare,
În cazul în care un consumator(un abonat) este conectat direct la rețeaua de 230V, puterea maximă a unui motor care poate fi pornit direct de către abonat este de 4Kw!
Nu este niciun avantaj tehnic sau economic pentru a porni un motor electric trifazat cu o putere asa de mare, la 230V. Pornirile de acest tip ( trifazat-monofazat) se fac pana la 2-2,5kW. Pierederea de putere este pana la 35%, in plus costuri cu condesatoarele de pornire si functionare, dar si cu instalatia de protectie pentru motor. Recomand un motor monofazat de 2,2kW sau 3kW, depinde de puterea mecanica a utilajului care trebuie actionat.
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc mult
Pot porni un motor de 3.5 KW așa? Mulțumesc anticipat.
Salutare,
Se poate, dar atenţie la curentul de pornire pentru ca va fi ridicat ( Atenţie la instalația electrica!). In plus o sa fie o pierdere de putere ( 30-40)% in functie de caracteristicile constructive ale motorului.
Numai bine!
O întrebare,am o întrebare am un motor trifazat de 4kw la 3000rot vreau să îl trec pt monofazat. Vă rog să-mi spuneți ce condensator îmi trebuie
Am nevoie de o foto de pe eticheta cu parametrii motorului.
Ok mâine
Salut, ce condensator îmi trebuie să iau pentru un motor de 2,2 kw ca să îl pornesc la 230 v?
In practica se poate folosi si o alta formula de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare)
Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 2,2=154 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . O sa folositi unul de 160 microfarazi. Pentru pornire Cp=2,5X 154=385 microfarazi. Folositi doi de 200 micofarazi fiecare si conectati in paralel . Se respecta schemele de conectare motor si condesatori ca in video.
Numai bine,
@@upelectricity3333 mulțumesc
@@danielpetcu4018 Cu plăcere!
100 maxim 150microfarazi
Buna ziua domn profesor, o intrebare am, de unde vine valoarea de 4800 si ce reprezinta ea? O zi buna sa aveti.
Buna ziua,
Valorile 4800 si 2800 pentru calculul condesatoarelor sunt constante si apar in funcție de modul de conexiune.
@@upelectricity3333 multumesc pentru raspuns. V-am intrebat, pentru ca au am facut calcule conform triunghiului puterilor pentru inbunatatirea factorului de putere la 0.93 pentru sepcificatiile.motorukui din prezentare si imi dau alte valori ale condensatorului. Precizez ca nu cunoasteam aceste valori de 4800. O sa o retin si o voi folosi si pentru alte calcule, ca reper. Va urmaresc de ceva timp si sincer sa fiu, impartasiti lucruri corecte si chiar se pliaza pe ceea ce se invata odata in scoala adevarata romaneasca. Calculele ingineresti ale energiei electrice le sunt straine chiar si profesorilor din ziua de azi. Va doresc sanatate si sa ne impartasiti din cunostintele dvs. Sunt foarte utile si mai important, sunt corecte. O zi buna sa aveti.
La utilizarea unui motor 2,5kw pot folosi fara pierderi de putere un convertizor de fregventa cu alimentare 230v si iesire 3x380v sau mai bine merg pe un generator 380v
Convertizorul este mai eficient!
Multumesc. Am achizitionat un convertizor. As putea folosi motorul prin convertizor alimentat de la un generator?
Salut,Am și eu un motor trifazic mai vechi si nu se mai vede tăbliță cu puterea si toate cele,cum fac sa îmi dau seama ce condensatori săi pun
Salutare, Situatia este complicata, dar se poate rezolva. Imi trimiteti un mesaj la neluelectric@yahoo.com
Nu pot sa îți dau mesaj
Domnu profesor va rog ajutatima cu un sfat fiindcă eu nu cunosc detalii despre motoare curent și altele eu sunt constructor dar îmi place să fac diverse lucruri pe care mi le imaginez și anume am confecționat o mașinărie gen strung pe care o antrenez cu un motoraș de 24volti de ștergător de parbriz cumpărat din Tîrgu problema este că nu știu cu ce sa alimenteze corect motorașul avind in vedere că am nevoie de dublu sens din cînd în cînd am incercat cu alimentatoare de 25volti cu amperi putini mai precis,1a întrerupătorul este de125vac as vrea sa mă ajutați cu un sfat util cum sa procedez corect sa nu mai se încălzească motorașul vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și va urmăresc în continuare va rog mult datini un sfat
Salutare, Motorul se încălzește pentru ca puterea motorului este mai mica fata de puterea utilajului, strungul dv. El intra in suprasarcina si posibil sa se scurtcircuiteze. Aveti nevoie de o siguranta fuzibila pe circuitul de alimentare pentru protectie. Ce putere are motorul /ce scrie pe el(etichetă)? O varianta pentru alimentare este o sursa de c.c de 24V sau un acumulator de 24V ( sau doi acumulatori de 12V conectati in serie nu in paralel).
Buna,am o dilema,pe un montaj identic vreau sa pun un regulator de turatie la o hota ,unde in circuit vine pus regulatorul?
Salut,
Inseriat pe conductoarele care ajung la bornele motorului pentru a face reglajul.
De completat e ca in conexiune triunghi ai 2/3 si doar 1/3 in stea din putere fata de trifazic . Inainte de folosire se stabileste sensul de rotatie.
1. Am o tema dedicata cu relații intre tensiuni si curenții in cele doua tipuri de conexiuni...nu fac completări, conținutul este explicat si demonstrat practic pentru o bună înțelegere:
ua-cam.com/video/5h-RLgMJqOU/v-deo.html
2. Este o aplicație demonstrativă, motorul nu este intr-un lanț cinematic.
si eu am un compresor la 380v si vreau sa il trec pe 220v (motorul imi permite), trebuie neaparat sa ii pun condensator? nu merge direct la 220v?.....astep si un raspuns daca se poate.... multumesc!
Ce putere are motorul in trifazat?
@@upelectricity3333 3/3.6kw
@@upelectricity3333 la 220v are 10.7A
@@upelectricity3333 iar la 380v 6.2A
@@sorintariceanu9704 Se poate porni dupa schema din video si calculele pentru condesator. Vor fi doua condesatoare: unul de pornire si unul de lucru.
Trafo baban 220/380V (1600 VA), Vfd obisnuit pentru 380V si merge mai bine ca la retea trifazica. Poti alimenta vfd-ul si din 2 transformatoare 220/380V.
Mulțumim!
Numai bine!
Buna ziua, in caz că vrem să-l alimentam trifazat, mai este nevoie de condensator?
Salutare,
Nu. Pentru un motor trifazat si alimentare la trifazat(400V c.a) nu se folosește condensator de pornire. Se pot utiliza condensatoare numai in situația in care sunt mai multe motoare c.a sau un motor de putere mare si se dorește un consum de putere reactiva mai mai mică. Dar consumatorii casnici nu sunt plătitori de putere reactiva până la o anumita valoare.
@@upelectricity3333 mulțumesc frumos
@@mariocinta3375 Cu plăcere!
Buna ziua .am un motor de 5,5 kw trifazat. Trebuie sal pornesc an sarcina , cu condensatori . Motorul e la 1440rpm și are reductor și variație de viteza. Care este schema ? Pornire an stea
Salutare,
In primul rând este un motor foarte mare pentru o pornire la 230V. In jur de 40% din puterea motorului se va pierde la funcționarea in monofazat. O sa aveți nevoie de condensator pentru pornire si condensator pentru funcționare. In plus, va fi o pornire grea pentru acest motor. Nu ca așteptați la performante pentru acest tip de acționare !! Aici se pretează o pornire stea-triunghi in trifazat. Am nevoie de o adresa de email sa va expediez schema si calculele. O sa am nevoie de foto cu eticheta motorului/date si cutia de borne( capac înlăturat).
@@upelectricity3333 multumesc anticipat . Maine va trimit toate detaliile acestui motor . Sa vedem ce putem face. O seara buna. Multumesc.
Adresa de mail. neculai.minea@gmail.com trimitetimi adresa Dvs.de mail sa va trimit datele motorului. Va rog să-mi spuneti și de catii condensatori am nevoie și de ce putere fiecare . Eu mai am un invertor bipolar care scoate 2 faze de 380,400 . Eu cred ca se poate porni mai repede cu 2 faze decât cu una.ce spuneți?am sa va trimit un video cu tot ce am. O zi buna.
@@neculaiminea2320 Un motor trifazat nu poate funcționa in bifazat/două faze în mod normal. Acesta este sistem de avarie cand motorul trifazat ramane conectat in două faze( supraîncălzire si scurtcircuitare înfășurări) Sunt protecții specifice care deconectează motorul.
neluelectric@yahoo.com /aici expediati ce aveți.
Numai bine!
Ok ok felicitari
Mulțumesc!
Puteți sa arătați și cum se afla începutul la fiecare bobina la motorul trifazat(polaritate)
Este într-un alt videoclip.
Salut, un motor electric monofazat, 2,2 kw , se aude ca si cum vrea sa porneasca, dar nu se invarte motorul in momentul pornirii lui, precizez ca pe instalatia acestuia exista un condensator , si este de la o masina de taiat caramida, si anume imer m400 smart, puteti cauta daca doriti mai multe informatii si sa mi spuneti ce as putea sa ii fac? Va multumesc anticipat si bafta in ceea ce faceti!
Salutare,
Cateva lămuriri despre motor:
1. Este cumpărat din comert direct ca motor monofazat/230V? Dacă DA, au fost făcute modificări la motor?
2. Este motor trifazat care pornește la 230V?
Mulțumesc!
@@upelectricity3333 este cumparat din conert direct ca motor monofazat si nu au fost facute modificari.
@@stfstf5413 Cel mai probabil condesatorul nu mai funcționeaza.Se poate masura cu un multimetru care are funcție de capacimetru si compara cu valoarea inscrisă de condesator. Daca valaorea masurata diferă, se înlocuieste condesatorul sau condesatoarele.
@@upelectricity3333 multumesc, revin cu raspuns si rezultatul!
Salut am un motor trifazat
Cu frana electromacnetica
Legat la 220 de 1,8 kw
Am.pus un condesator de 300
Microfarati
Dar an 45 de minute de lucru
De ancalzeste la maxim
Aveti vreo solutie
Ast un raspuns de la dmv
Salutare,
1. Condensatorul acela este mare pentru funcționare în permanență în circuitul motorului. Încercați cu unul de 150 microfarazi ( in practica se adoptă 70 micro/1kW putere). Cel de 300 micro poate fi folosit pentru pornire( buton cu revenire), apoi rămâne numai cel de 150 micro în circuit.
2. Depinde în ce condiții funcționează motorul! Daca sarcina motorului ( echipamentul mecanic) are o putere apropiata de puterea motorului( sarcina grea) încălzirea apare.
Numai bine!
Buna explicatia dar in cazul acesta scade cu o treime puterea motorului.
exista o solutie de a rezolva problema asta fara a face rost de trifazic ?
La un motor de 5.5 ce fel de condensator ar trebui sai pun nare putere la 220
Salutare,
Presupun ca este un motor trifazat pe care vretyi sa-l porniti in monofazat si in cutia de borne sunt 6 capete de la bobinaju statorului?! Mai am nevoie de pe eticheta motorului de randament si cos FI(factor de putere). Motorul are eticheta? Sa stiti ca va fi o pieredere de putere in monofazat. Motoarele monofazate sunt fabricate pana la 4,5 kw. Pornirea motoarelor mari in retea monofazta este insotita de un soc in retea si un curent mare absorbit la pornire.
Numai bine!
Infasoara o sfoara pe fulie sau pe axul motorului si trage luternic ca la drujba si va porni,atentie in timp ce tragicineva sa cone teze motorul la priza
la un motor de 1,1kw ce condensator ar fi necesar -
si cum as putea afla mai exact puterea ca e cam sters placa cu date :)
Monofazat sau trifazat care se porneste/functioneaza in trifazat?
@@eili_04 Condesator de functionare/permanent 50 microfarazi. Condesator de pornire( motor in sarcina) =125microfarazi. Schema de conexiune triunghi exact ca in videoclip. Protectie suprasarcina(motorstarter echipat cu buton de pornire oprire) si scurtcircuit prin sig fuzibile sau echipament complex =intreruptoare automate pentru motor electric.
@@upelectricity3333
- da acum unde sal gasesc pe cel de 50 si pe cel de 125 :)
ca sa pornit si la cei 2 de 150 in serie :) pina o facut buf
- sigurante simple nu
== 40uf ar fi bine pentru functionare si pornire in gol ? sau 80uf
- siguranta automata 6A si ca protectie si ca buton de pornire oprire nu ar funtiona?
@@upelectricity3333 cam contradictii
formula este circa 110 la 1100w sau 5A
dupa 70pe k circa 80 - mai sus spuneti 50
si la sub 1,5kw nui necesar si cel de pornire..
@@eili_04 Am spus daca este in sarcina!
Salut!Acum recent am facut o moara 380V cu un motor de 15kw,de precizat că am siguranță automata de 63ah și nu pornește nici in gol(nelegat la moara)Vă rog frumos să îmi spuneți de câti ah trebuie sa fie siguranță sau cum trebuie legat (stea,triunghi)vă rog frumos dacă puteți să răspundeți!
Salutare,
Motoarele trifazate cu rotor in scurtcircuit de peste 5,5kW se pornesc in conexiune STEA-TRIUNGH! In cutia de borne trebuie sa aveți 3 capete ale bobinajului pentru a face conexiunea. In niciun caz nu mai încercați o alta pornire pentru ca riscați distrugerea instalației sau a motorului( încălzire).
In conexiune STEA motorul pornește cu un curent de 3 ori mai mic fata de TRIUNGHI si o tensiune de 400: 1,7=230V c.a Dupa ce motorul se turează( 5-8 secunde) se trece la triunghi( curent nominal si tensiunea de linie a rețelei trifazate 400V c.a Aveți nevoie de doua contactoare AC3 cu comanda de 230 V pe bobină. Un electrician care știe meserie, va face circuitul de pornire.
Numai bine!
@@upelectricity3333 Vă mulțumesc mult!
@@andreitavoc3262
Cu plăcere!
Salut stimate domn. Un astfel de motor merge montat pe o mașină în cazul în care proprietarul ar dori sa treacă de la combustibil fosil BENZINA, MOTORINA și sa transforme autovehiculul în mașină cu propulsie electrica. MULȚAM MULT ANTICIPAT PENTRU RĂSPUNS.
Salutare,
Motoarele asincrone/motoarele cu inducție sunt folosite pe automobilele electrice. Sunt EV-uri care au o combinație pe tracțiunea fata si spate intre motoare asincrone si motoare sincrone. Dar, sunt motoare asincrone trifazate cu o construcție specială si electronică de putere pentru comandă.
Numai bine!
@@upelectricity3333 mulțam mult pentru informație.
Cu cît scade puterea ?
Pierdere de putere la pornirea în monofazat pentru acest motor este aproximativ 30% din putere nominală
@@upelectricity3333 nu doar in timpul pornirii, că și în timpul funcționării puterea este mult mai mica in monofazic
@@zoltanboloni7132 Normal că si în timpul funcționării!!
As dori un nr de tel sa discut cu dum., un motor de 4 KW se poate trece la 2,20
Îmi trimiteți foto cu eticheta motorului la neluelectric@yahoo.com
buna ziua!daca nu mai are eticheta
Salutare,
Rezolvare complicata. Sunt algoritmi de calcul in funcție de masa motorului, diametrul axului de antrenare, lungimea carcasei si diametru acesteia.
Ce condensator merge la 0,45 kw la 380 sa functioneze la 220?
Un condensator de 35 microfarazi conectat permanent după schema din video.
@@upelectricity3333 Multumesc,eu am avut unul pe acasa de 16 si vad ca merge,cand ajung in oras iau unu de 35. Multumesc pentru raspunsul prompt.
@@mihaiionutconstantinescu2254 Cu plăcere!
@@upelectricity3333 Buna Ziua! ce se intimpla daca se pune unul mai mare, sau chiar doua pentru un motor de aceasi putere?
@@oyamas.garage Salutare,
Încălzire peste limită a înfășurărilor motorului, dar și a condensatorului. Într-o perioadă scurtă este posibil ca motorul să nu mai funcționeze( mai ales dacă nu are protecție termică).
Daca imi puteti spune si mie la un motor de 2,2 2880 turatie cati microfarazi imi trebuie pe pornire si cati microfarazi pe functionare? va multumesc!
In practica se poate folosi si o alta formula de calcul pentru conversatorul de lucru( funcționare)
Cf=70 x P motorului de pe eticheta in kW = 70x 2,2=154 microfarazi condiția ca înfășurările sa fie conectate în triunghi după schema din video . O sa folositi unul de 160 microfarazi se gaseste pe emag, Pentru pornire Cp=2,5X 154=385 microfarazi. Folositi doi de 200 micofarazi fiecare si conectati in paralel . Tot pe emag sunt si acestia., daca trebuie sa-i cumparati.
Numai bine,
@@upelectricity3333 va multumesc mult
@@anghelcamarasu5653 Cu plăcere!
@@upelectricity3333 am un motor trifazic este legat in triunghi am incercat sa-l pornesc bizuie și da sa plece dar nu pleaca am incercat cu un contestatar de 47 mf nu pleaca ce contestație mi-ar trebui la pornire și permanent este de 1kv
@@robertcirjan778 Salutare,
Pentru funcționare aveți nevoie de un condensator de 70 microfarazi iar pentru pornire de 175 microfarazi. Condensatoarele trebuie sa fie marcate la 400/450V
Am un motor trifazat nu stiu citi kw are nu am tablita cu indicatii am curent 220 cum il pot folosi ?
Nu ma pricep la elecricitate si sunt intrun loc izolat
@@valcealiviu8595 Trebuie stabilita puterea motorului într-un mod empiric. Ce masă(kg)are motorul, lungime și diametrul exterior(cm)? Încerc sa fac o aproximare a puterii mecanice/la arbore.
Eu am la motor
Albastru-NUL
Verdegalben-IMpamantare
Negru-fază
Și mai am un fir maro stie
cineva unde îl pot lega?
Ce tip de motor aveți? Motor trifazat adaptat la monofazat, motor monofazat cu fază auxiliară si condensator, etc.?
Daca motorul nu mai are eticheta?
Se rezolvă, dar depinde de tipul de motor.
@@upelectricity3333 am un motor trifazic, il folosesc la o moara de măcinat...stiu ca trebuies condensator, dar îl pornesc cu sfoara...
@@BUreserlf
Imi trimiteti pe adresa de email neluelectric@yahoo.com 2-3 foto cu motorul si in special cu cutia de borne ( conexiunile). Masurati lungimea motorului si diametrul exterior(cm) si am nevoie si de greutatea lui (kg). Infasurarile sunt din cupru?
@@upelectricity3333 nu l am desfăcut niciodată, dar cred ca da, la borne sunt din cupru
@@BUreserlf OK!