De ce voi trece pe stupi MULTIETAJATI toata stupina VLOG 50

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 121

  • @obanaru
    @obanaru  5 років тому +2

    Daca doriti sa va ABONAT la canalul meu, APASATI Link-ul de mai jos!
    ua-cam.com/users/obanaru

    • @thecat4817
      @thecat4817 3 роки тому

      Va salut dn Ovidiu!
      Mi.a sugerat dl. Emil Drăgan sa încerc pe ME de 3/4 și vreau sa pun în aplicare! Vreau sa va sun,îmi puteți da nr dvs de telefon?

  • @danielclaudiupancu8131
    @danielclaudiupancu8131 6 років тому +1

    Buna ziua din nou. Am un asemenea stup cu 2 caturi de 3/4 si cuib tot 3/4 si va spun ca era cel mai productiv. Acuma poate fi si de la matca, dar anul urmator am pus-o intr-un stup 1/1 cuibul si 1 cat de 1/2 si nu a mai dat aceleasi rezultate. Turcii folosesc sitemul asta de mult sau din totdeauna, cu 8 rame, maxim 10. Cand am folosit sistemul asta era cel mai populat stup, imi era si sila sa lucrez la el pentru ca atunci cand deschideam capacul se revarsa un parau de albine si nu mai puteam sa-l "bag la loc" :) de multe ori plecam si ma intorceam dupa 15 minute sa-l inchid. de furtisag nici nu se putea pune problema ca batea orice familie de albine din oras :)

  • @catalintgjiu
    @catalintgjiu 2 роки тому +1

    Multietajatul are numai avantaje in fata Dadantului dar in schimb are 2 dezavantaje : la Dadant se obtine miere de o calitate monoflorala mai buna si o pornire un pic mai grea primavara dar ulterior se dezvolta mult mai tare ca dadantul. M-ar bate si pe mine gandul dar cu un multietajat redus

  • @irinelvenczel2304
    @irinelvenczel2304 8 років тому +3

    Ma bucur nespus sa vad ca apicultori cu experienta ajung sa constientizeze avantajele ME - ului si sa faca aceasta trecere ( de la clasicul 1/1 cu cat de 1/2 sau 3/4 la ME cu rama de 3/4 si in cuib si in cat si in magazii ). Va urez mult succes si veti vedea pe parcurs ca nu ati facut o alegere gresita, mai ales ca va ocupati si de cresterea matcilor si veti putea muta ramele de micronucleu in orice etaj al ME -ului. Legat de prinderea corpurilor, eu nu folosesc bara filetata, folosesc clasicele agrafe de 1 leu de la producatorii de feronerie apicola ( ex. apicultura punct pro ). Una peste alta, vine iarna, serile sunt lungi si reci si atunci se poate vb. mai mult pe tema ME- ului. Sanatate !

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Va multumesc!
      Cu drag astept sa discutam, pe orice tema legata de albina.

  • @SANDUINTORSURABZ
    @SANDUINTORSURABZ 2 роки тому

    Am vizionat de multe ori acest video și vam urmărit în continuare am observat totuși ca lucrați cu rama 1 pe 1 în cuib și nu am văzut stupii multietajati de care vorbiți aici !
    Părerea mea personala este ca cel mai bine și mai profitabili sant stupii M.E.R. cu rama de jumătate!
    De un timp nu am mai văzut postări de ale Dumneavoastră!
    Succes în continuare !

    • @obanaru
      @obanaru  2 роки тому

      Te salut!
      Din motive de sanatate, am fost nevoit sa reduc "motoarele" si de aproape 3 ani am fost nevoit sa renunt la mjlte dintre activitatile mele obisnuite!
      abia anul acesta incerc sa reiau, dar la relanti, activitatea apicola.Am reinfiintat o micuta stupina langa casa, care din pacate nu va mai depasi 15 unitati......
      Intradevar in filmele de acum 3 ani cand pastoream aproximativ 300 de stupi, am folosit rama 1/1 din urmatoarele motive:
      1) am achizitionat un nr de familii, pentru a mari stupina si in zona am gasit doar 1/1
      2) am realizat ca daca dorim sa vindem roiuri in primavara, cererea pentru multietajat este redusa in zona noastra, deci un mare dezavantaj, mai ales ca activitatea apicola se sustine cumulat si din alte venituri in general.
      imi mentin parerea ca un singur tip de rama in stupina este varianta optima, dar sunt multe constrangeri, inca in apicultura de la noi si suntem, cumva, nevoiti sa ne adaptam
      Multumesc pentru urari!

    • @SANDUINTORSURABZ
      @SANDUINTORSURABZ 2 роки тому +1

      @@obanaru Mulțumesc pentru precizări! Aici aveți dreptate dacă vrei sa cumperi sau sa vinzi familii de albine majoritatea sant pe rama mare !
      Va doresc sa va refaceți și sa continuați după planul Dumneavoastră!
      Sa trăiți bine !

  • @laurentiucretu7335
    @laurentiucretu7335 8 років тому +1

    m ati incurajat mult sa continui cu multietajat ca aveam mari dubii in legatura cu ei multumesc.

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Buna seara,
      Inteleg ca aveti multietajati!
      De cat timp?

  • @Apicultoripro
    @Apicultoripro 8 років тому +2

    Mult succes! Stupul multietajat vă va ajuta foarte mult. Atât la iernare (cuibul sus, catul de jos gol) cât și la producția de miere și polen (cuib pe 2 caturi primăvara- multă albină culegătoare la cules). Veți putea face oricâte regine doriți (cu gratie Hanemann) și, cel mai important- vă va ajuta să țineți în frâu roirea chiar dacă nu aveți toate mătcile cu un instinct redus de roire. Mai mult decât atât, după culesurile principale puteți face roiuri la pachet cu albina din caturile superioare fără a căuta regina (având gratie peste cele 2 caturi de cuib). E mult mai eficient lucrul cu ME dar, ATENȚIE, veți ridica mai mult. Veți ridica uneori 2-3 caturi de multietajat în loc de caturi de jumătate. Stupul ME se pretează în special la stupinele unde se lucrează în echipă. Felicitări pentru videoclipurile postate și mult succes în continuare!

    • @irinelvenczel2304
      @irinelvenczel2304 8 років тому +2

      Total de acord cu dumneavoastra, dar am de facut o mica corectie : roiurile la pachet se produc cu predilectie in scop comercial. Nu poti scutura albina din caturile superioare sa faci roi la pachet. In caturile de cules exista de obicei numai albina culegatoare, albina deja uzata si care nu va mai trai mult. In roiurile la pachet se scutura albina tanara aflata pe ramele de puiet larvar ( albina doica ), de aceea se face o stimulare sustinuta a acestor roi . Aceasta este albina care va cladi fagurii nou introdusi si vor hrani extraordinar tanara matca si va putea asigura cresterea unui ciclu noude puiet - lucru pe care albina culegatoare din caturile de cules nu-l mai poate face. Si cred ca nici nu este etic ( profesional vb. ) sa vinzi cuiva roiuri formate numai din albina culegatoare si peste o saptamana sa aibe surprize...de depopulare...

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Buna seara,
      Multumesc pentru comentariu.
      Dl Irinel venczel, mi-a luat-o inainte cu raspunsul si recunosc, fara intentia de a va supara, ca ma aliniez cu dumnealui la explicatia despre roi.

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Orice dialog si opinie este, bine venita si constructiva!

    • @Apicultoripro
      @Apicultoripro 8 років тому +1

      Unii apicultori fac roiuri la pachet cu intentia de a le vinde, altii- din dorinta de a avea familii noi sanatoase. Noi nu am vandut pana acum roiuri la pachet.

    • @irinelvenczel2304
      @irinelvenczel2304 8 років тому +1

      Nu am spus-o cu rautate, am spus cum procedez eu si cum ar trebui sa se procedeze in legatura doar cu roiurile la pachet. Cu atat mai mult, daca ii produceti pt. dumneavoastra - familiile sanatoase provin din nucleele startate corect ( tratamente, stimulare, etc.)

  • @moldovanlucian403
    @moldovanlucian403 8 років тому +4

    La ME e mai putin de munca zicea nea Gica Romanescu, dar trebuie gandit mai mult, tot dansul zicea. Anul acesta am avut treaba doar la dadanti la ME prea putin am lucrat. Succes la toti care indragesc albine.

  • @adrianmobila2262
    @adrianmobila2262 8 років тому +1

    Multumesc pentru raspuns ! sunt la inceput de drum in apicultura ,detin 50 de famili si vreau sa ajung la 200 :))) stupi m-i fac singur ocupandu- ma cu mobila si avand propriu-l atelier : dar scandura ma scoate din minti :))))

  • @valentinabc
    @valentinabc 6 років тому

    In tarile cu cele mai mari productii de miere se utilizeaza multietajatul asta spune tot ,eu locuiesc in italia iar aici se foloseste dadant 1/1 cu cat 1/2 pentru motivul ca sa fac multe sortimente de miere monoflorale am facut un stup M.E.R de proba a iernat pe 4 corpuri e de departe cel mai puternic stup al meu in acest moment.....

  • @IonutT
    @IonutT 5 років тому +1

    Cuibul nu trebuie inversat toamna. La multietajat daca se lucreaza cu un cuib de 2 corpuri a cate 10 rame intotdeauna in corpul 2 o sa fie miere. Intr-un an normal toamna in corpul 2 o sa fie doar miere si polen, uneori si putin puiet iar in corpul 1(corpul de jos) o sa fie polen, aproape tot puietul si putin miere. La sfarsitul toamnei cand nu mai este puiet ele isi formeaza ghemul intre cele 2 corpuri, beneficiaza de spatiile goale din corpul de jos(formeaza un ghem strans, nu este miere acolo) si ating putin si mierea din corpul nr 2. Pe masura ce consuma urca in sus. Primavara toata familia(inclusiv puiet) este in al 2-lea corp. Deci in concluzie, toamna nu se face nici o inversare. Am folosit multietajati timp de 18 ani. Acum nu mai folosesc.

    • @obanaru
      @obanaru  5 років тому

      Salut Ionut, e un punct de vedere, pe care nu pot decat sa-l respect.Am inversat corpurile si de cativa ani inversez corpurile inclusiv la stupii cu rama 1/1, si pe mine ma avantajeaza asa.

    • @IonutT
      @IonutT 5 років тому

      @@obanaru Ai inversat si toamna?

    • @obanaru
      @obanaru  5 років тому

      Toamna ridic cuibul peste magazie, astfel incat albina sa fie localizata in partea de sus unde se ridica caldura, avand in vedere sa avem resurse de hrana bine calibrate pe ramele de cuib si primavara inainte de rapita, revin cu cuibul in partea de jos.In magazii avem doar rame albe, fara miere.

    • @IonutT
      @IonutT 5 років тому

      @@obanaru Aveti o metoda de lucru diferita fata de modul clasic de lucru cu multietajatul. La mine in corpul de jos nu am miere aproape deloc. Acolo este doar puiet, polen, si foarte putina miere. Folosesc intotdeauna 2 corpuri pentru cuib.

    • @obanaru
      @obanaru  5 років тому

      @@IonutT La ce data discutam?

  • @officedigitizer
    @officedigitizer 8 років тому +1

    Mult succes !!

  • @Andreashonig
    @Andreashonig 8 років тому +3

    Buna , folosesc numai stupi Me , cel mai mare avantaj este ca poti imperechea regina in acelasi stup , mergi mai departe cu regina ajutatoare , si toamna lasi numai regina tanara si intri in iarna cu stupi foarte puternici , si cu ocazia asta ai schimbat si toate reginele , eu asa procedez . am avut si eu la inceput dadant , nu l-am inteles niciodata, slab rau de tot , blocaj de cuib unificari greoaie , 2 feluri de rame , cu familii ajutatoare nici o sansa slab , m-am scapat rapid de ele . Stima

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Va multumesc, pentru comentariu.Ma bucur ca sunt in asentimentul dumneavoastra!
      Multe realizari, va doresc

    • @mihaicraciun7619
      @mihaicraciun7619 8 років тому

      Cum faceti imperecherea in acelasi stup? Puteti sa explicati?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +1

      mihai craciun
      Buna seara,
      Presupun ca intrebarea este adresata domnului Andreas Honigschnabel.Eu imperechez reginele in micronuclee.

    • @Andreashonig
      @Andreashonig 8 років тому +2

      Buna , Am urdinis superior care il orientez catre spatele stupului , formez un roi in al treilea sau al patrulea corp in functie de puterea familiei respective, despart ultimul corp cu un pfl de fam de jos si pun o matca virgina , dupa ce se imperecheaza iau pfl si pun sita pentru uniformizarea mirosului , si merg cu cele doua matci pana in toamna , fiind uniformizat mirosul , matca tanara practic e al lor , cand vreau eu omor batrana si repozitionez toate ramele cu puiet la un loc , Eu despart corpurile cu un podisor cu sita in care introduc si un Pfl, Stima

    • @Andreashonig
      @Andreashonig 8 років тому

      Daca nu aveti urdinis superior se poate face urdinisul in podisor , este acelasi lucru.

  • @hellothere7824
    @hellothere7824 5 років тому +1

    Foarte util video, multumim. Sunetul are un ecou ciudat. :(

  • @cosmindanielene9717
    @cosmindanielene9717 6 років тому

    va salut domnu ovidiu ..va multumesc pt filmulet ..eu sunt la inceput am 2 me si 2 dadant ..si din filmuletele lui margarit am ajuns la concluzia ca cei mai eficienti sunt stupii ME ..dar cu acest filmulet al dv o sa renunt la dadand ......ce am observat la ME se dezvolta mult mai bine fam de albine .si multe alte avantaje .sanatate ,,si va mai astept cu filmulete ....

    • @obanaru
      @obanaru  6 років тому

      Salut Daniel, trebuie multa atentie, depinde de multi factori.Unul foarte important consider ca este resursa de hrana pentru iarna.Mare atentie la rama 3/4 coronita trebuie sa fie foarte mare uneori sa treaca de jumatatea ramei, pentru ca iernarea la ME se face cu magazia cu rame "uscate" jos si cuibul sus, prin urmare ghemul trebuie sa gaseasca resursa pe verticala!
      In ce zona ai stupii?Daca treci prin zona, nu ezita!Da-mi un semn!

    • @cosmindanielene9717
      @cosmindanielene9717 6 років тому

      este prima iarna la mine ...si i-am lasat pe un singur corp...sunt si incepator si din aceasta cauza caut cat mai multe sfaturi de la oameni cu experienta ..multumesc.

    • @obanaru
      @obanaru  6 років тому

      La ME este foarte periculos sa iernezi pe un singur corp!
      Mare grija, atunci cand si-au organizat cuibul pentru iernare, fara magazie jos, nu cred ca au suficienta hrana in coronite.Sfatul meu este sa-i monitorizezi si sa le asiguri hrana pentru a supravietui, pana in perioada mai calda, mai ales daca mai apar perioade reci in perioada urmatoare.

    • @cosmindanielene9717
      @cosmindanielene9717 6 років тому

      am pus la toti 1 kg de miere cristalizata..si o sa fiu atent cu ei..multumesc

    • @obanaru
      @obanaru  6 років тому

      ok! Tinem legatura

  • @bumblebee8642
    @bumblebee8642 8 років тому +1

    si eu am facut ceva asemanator , si mi am dat seama ca principala problema a fost lipsa ramelor pe sistemul pe care am trecut!

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +3

      Nu am probleme cu ramele.Magaziile mele sunt deja pe 3/4.

  • @adrianmobila2262
    @adrianmobila2262 8 років тому +1

    Felicitari pentru filmulete!!! O singura intrebare , de unde procurati scandura pentru stupi ?

  • @Bobolicx
    @Bobolicx 8 років тому +1

    Va salut, aceiasi standardizare a ramei este si la MER, sau rama de 17 cm, plus ca se micsoreaza si durerea de spate :) ati incercat si asa ceva?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +2

      Am incercat, dar am ales rama de 3/4.Asa cum spun mi se pare ca-i o rama echilibrata.
      Eu m-am axat in ultimii ani pe productie de regine, si ME se pliaza mai bine la nevoile mele.

  • @viorelmarchis5695
    @viorelmarchis5695 3 роки тому

    Am încercat și eu supra etajați primăvara aceasta se pare că dă rezultate depinde de și de starea meteo am avut și orizontali la primăvară o să trag o concluzie încă sunt în așteptarea rezultatelor supces miere multă

    • @obanaru
      @obanaru  2 роки тому

      Salut Viorel, sunt foarte multi factori, care pot influenta activitatea apicola, privind tipul de cutie...
      Daca luam in calcul resursele de nectar din areal, o sa vedem ca suntem uneori constransi sa adoptam un anumit tip de cutie.Daca luam in calcul nr de familii pe care le detinem si cererea de familii pe piata privind tipul de cutie, din nou suntem obligati sa folosim tipologii care se pot comercializa.Voi face un filmulet in sectiunea pentru Membrii canal unde voi detalia aceste aspecte de care m-am lovit in timp, incercand sa trec toate stupina pe multietajat.
      Daca doresti poti sa te alaturi! Te astept cu drag!
      Scuze pentru timpul atat de mare pentru raspuns!
      Numai bine!

  • @alexandrudociu5976
    @alexandrudociu5976 8 років тому +1

    Salutare..am o intrebare catre apicultori,,,,eu fac stupi si sunt si apicultor incepator..si intrebarea este..daca conteaza pozitia ramelor in stup fatza de urdinis...la mine stau pe pat cald tot timpu....multumesc

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +1

      Pozitia ramelor conteaza......
      Depinde de mai multi factori.Tip cutie in primul rand, in cutia in care incap 10 rame, acestea de regula vor fi in pat rece adica perpendiculare pe urdinis, urdinis care este orientat catre sud.Rar gasim stupi pe 10 reme in pat cald, fapt care conduce la obligativitatea asezarii urdinisului in partea laterala (mai lunga) a stupului aceasta fiind orientata tot catre sud.De regula ramele asezate in pat cald le gasim la stupi de 12 rame.Stupii de 12 rame avand aceiasi dimensiune a peretilor, permit asezarea atat in pat cald, cat si in pat rece.
      Asezarea in pat cald o regasim destul de des in pavilioane unde ramele asezate catre exterior vor fi incalzite mai repede de catre razele soarelui, cele din interior beneficiind de o temperatura constanta in pavilion.
      Puteti experimenta mai multe asezari de rame in stupii din stupina proprie si in functie ce analiza pe doua trei sezoane apicole veti concluziona care sunt diferentele si ce varianta va avantajaza.

  • @florincrau6177
    @florincrau6177 8 років тому +2

    filmarea această era tot ceea ce trebuia să iau decuIa finala ! va mulțumesc . din primăvară voi începe și eu procesul de schimbare a cuiburilor. Am deja corpuri 3/4 cu faguri clăditi oe care le foloseam pt recolta. Este bine ca la răpită sa izolez regina în aceste corpuri sub dadant si sa se facă trecerea treptat ? cu grație haneman intre cele 2 ?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +1

      Nu aveti pentru ce sa-mi multumiti!Pentru mine satisfactia este atunci cand am sentimentul placut ca ce incerc sa fac si sa spun da satisfactie si altor colegi.In privinta gratiei, eu nu prea sunt adeptul folosirii ei.Am incercat in anii trecuti, experimental si mi se pare ca orice element adus stupului in plus care ingreuneaza cumva activitatea fireasca a albinei, nu este bine venita.Consider ca trebuie sa invatam direct de la albina, din comportamentul ei natural, si sa intervenim cat mai putin.O metoda de transvazare rame de 1/1 este acea de a muta pe rand rame din cuiburile dadant in multietajat prin plasarea acestora in partea de sus (in magazii) practic lasand in corpul de multietajat doar 7 rame si trei intervale libere unde vor intra parte de jos a ramelor de 1/1 in timp acestea le veti muta incet catre parte de depozit miere (in parte dinspre apus daca ii aveti in pat rece )si albina migreaza incet in cuib sus punand miere.

  • @dimitriebogdan1973
    @dimitriebogdan1973 7 років тому +1

    Bu a ziua ati trecut pana la urma pe ME? am vazut video ca lucrati la lazi 1/1 cu 8 rame.ce v-a facut sa va razganditi (daca v-ati razgandit).Multumesc.

    • @obanaru
      @obanaru  7 років тому +1

      Bina ziua,
      Lazile de 8 rame 1/1 cu magazie de 1/1 sunt pentru stativul prezentat intr-un film anterior.

  • @mateilucian4970
    @mateilucian4970 7 років тому +1

    Ati fost multumit de reginele cumparate de la ICDA?

    • @obanaru
      @obanaru  7 років тому +2

      Nu pot sa fac mari diferentieri intre cele selectionate de mine in spupina si cele de la ICDA.

  • @dimitriebogdan1973
    @dimitriebogdan1973 7 років тому +1

    ok am inteles.am intrebat asta pentru ca am vazut respectivul filmulet.totusi ati trecut stupina pe multietajati?

    • @obanaru
      @obanaru  7 років тому +1

      O parte, in Primavara am fost nevoit sa vand o parte din familiile de albine, din pacate,Anul acesta refac.

  • @claudiuleanca2312
    @claudiuleanca2312 8 років тому +1

    Mare dreptate aveţi ... suntem pe aceiaşi undă. Eu voi începe din start cu MER (1/2). Din studii şi din analizele făcute am ajuns la concluzia că singurul inpediment la ME este etanşeitatea dintre corpuri - mai ales iarna - şi o puteţi rezolva cu bandă de hârtie peste care aplicaţi bandă de scoci (pe perioada iernii)

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Buna seara,
      Nu ma preocupa foarte tare etanseitatea dintre corpuri.De regula dupa inversarea corpurilor albina, propolizeaza toate spatiile ramase.Important este sa nu prea intervenim in oranduirea ei, decat daca este imperios necesar.
      Va multumesc pentru comentariu!

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +1

      Mai mult de atat, este foarte important cum sunt facute corpurile.Eu am atelierul pentru tamplarie apicola si produc cutiile exact cum am inteles in timp, ca trebuiesc produse!

    • @irinelvenczel2304
      @irinelvenczel2304 8 років тому +1

      Atentie! nu exista ME cu rama de 1/2, in MER ( multietajat redus ) se foloseste numai rama de 1/2...

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      De acord!

    • @irinelvenczel2304
      @irinelvenczel2304 8 років тому

      e, parca e altceva cu corectia facuta !

  • @bumblebee8642
    @bumblebee8642 8 років тому +1

    si daca aveti cuibul sus si magazia sau magaziile jos, urdinisul unde o sa fie?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Urdinisul este jos, sub magazie.Practic se inlocuiesc doua corpuri identice.

    • @bumblebee8642
      @bumblebee8642 8 років тому +1

      nu exista o predispozitie mai mare pt furtisag? in special toamna tarziu sau primavara devreme? nu o luati in nume de rau ca va intreb anumite lucruri, chiar va stimez pt ceea ce faceti, si mai ales pt ca aveti curaj sa testati anumite lucruri!Toata stima!

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Nu o iau in nume de rau.Magazia cu rame, care v-a sta jos (sub cuib) practic nu are miere in rame (presupun ca asta credeti cand presupuneti ca poate sa apara furtisag).MIerea pentru perioada rece o regasim in ramele de cuib in special urmarim sa fie in coronite (cu cat sunt mai mari cu atat mai sigur).Stuparitul cu multietajati, nu este un test.....Asa se ierneaza in sistemul acesta de cutie, nu este o inventie a mea.Exista in literatura de specialitate.

    • @bumblebee8642
      @bumblebee8642 8 років тому

      am inteles, sa aveti succes si reusita in ceea ce vreti sa faceti! o alta intrebare..Gerstung ati incercat?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +1

      Am cochetat cu ideea stupului de la A la Z, in filmuletele mele gasiti un filmulet stup dulapior vertical inspirat de la apicultorii rusi. Gerstung nu......

  • @parosnicolae9441
    @parosnicolae9441 4 роки тому +1

    Deci voi continua cu stupul warre etajat,am prins mai mult curaj.

  • @adrianmobila2262
    @adrianmobila2262 8 років тому

    Eu in zona Bragadiru nu gasesc scandura mai curata ( fara prea multe noduri)

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Din pacate, scandura o gasesc din ce in ce mai greu....
      ultima data am luat de la Fundeni e un depozit.
      Inteleg ca faceti stupi?
      Poate colaboram!

  • @ioansuciu7301
    @ioansuciu7301 8 років тому +1

    Nu esista riscul ca la iernare o parte din albine sa ocupe ramele goale din corpul de jos si sa moara neavad mancare ?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Am 4 ani de cand am facut in stupina primii multietajati.Si am constatat ca ierneaza nesperat de bine.Sunt ani in care avand coronite foarte bogate in cuib, coboara si pe ramele de magazie asezate mai jos.Nu am costatat sa nu urce sa consume miere.Este adevarat ca tin cont atunci cand construiesc corpurile, ca intre leaturi sa nu existe o distanta mai mare de 6 - 7 mm.

    • @ioansuciu7301
      @ioansuciu7301 8 років тому

      Cunosc un stupar batran care are toata stupina pe multietajat si ia murit familii de albine din cauza ca au coborat jos

    • @ioansuciu7301
      @ioansuciu7301 8 років тому

      iar de atunci ierneaza doar pe un singur corp multietajat.

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Ma surprinde ce imi spuneti.Sigur a facut investigatii?
      Sigur acesta este motivul?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      In ce luna au murit?
      si cate familii?

  • @cristinelbanciuc1008
    @cristinelbanciuc1008 6 років тому +1

    Cum pot lua legatura cu tine prin messenger?

    • @obanaru
      @obanaru  6 років тому +1

      Pe facebook ovidiu banaru

    • @obanaru
      @obanaru  6 років тому +1

      tel: 0763214947

  • @laurentiucretu7335
    @laurentiucretu7335 8 років тому +1

    cum as putea lua legatura cu d stra?

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Ma puteti suna si maine, la telefon, sau puteti trece, cand aveti timp sa vorbim.
      0763214947

  • @mateilucian4970
    @mateilucian4970 8 років тому +1

    sa folositi caturi de 1/2 pt recoltare mierii.

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Daca-i multietajat, rama de 3/4, practic nu vad avantajele folositii catului de 1/2.Tocmai folosirea unui singur tip de rama in stupuna, este un avantaj.

    • @mateilucian4970
      @mateilucian4970 8 років тому

      Un cat de 3/4 plin cu miere e foarte greu,daca va tine spatele nu e nici o problema.Apicultura - Beekeeping - Stupina lui Ovidiu

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      D-le Matei aveam 7 ani cand am luat primul contact cu albinele.Stiu ce inseamna greutatea caturilor, dar notiune de multietajat inseamna un singur tip de rama respectiv 3/4, deci caturi de 3/4.Nu exista posibilitatea de iernare daca am corp de 3/4 si cat de 1/2, sau cel putin eu nu am auzit pana acum.

    • @mateilucian4970
      @mateilucian4970 8 років тому

      Si eu am me,v-am dat doar un sfat.1/2 pt recolta am spus nu pt cuib.

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      E ok nu am incercat sa raspund cu rautate doar ca nu am auzit pana acum.Iau in analiza orice sfat, va multumesc!

  • @adrianmobila2262
    @adrianmobila2262 8 років тому +1

    Mi-ar face placere sa colaboram!

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому +1

      Poate reusim sa ne intalnim, cumva sa stam de vorba.

  • @laurentiucretu7335
    @laurentiucretu7335 8 років тому +1

    m ai ramane zona daca sunt compatibili locuiesc in nord

    • @obanaru
      @obanaru  8 років тому

      Se preteaza cam la orice zona, din tara noastra.Sunt sclabili, puteti sa mariti sau sa micsorati volumul in functie de conditii de flora, culturi etc

  • @vasearusu3363
    @vasearusu3363 5 років тому +1

    !!! .

  • @thecat4817
    @thecat4817 3 роки тому

    Îmi puteți da nr dvs de telefon?

    • @obanaru
      @obanaru  2 роки тому +1

      0763214947

    • @thecat4817
      @thecat4817 2 роки тому

      @@obanaru mulțumesc mult