חשיפה לתכנים פוגעניים ברשת- למה זה חשוב לדבר על זה עם הילדים, ומה להגיד להם?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 січ 2024
  • אוריה חורש - פסיכולוגית חינוכית, חוקרת הורות דיגיטלית במרכז חורב
    להיות הורה במציאות משתנה וחסרת וודאות זו חוויה קשה. גם בתקופות של שגרה וגם בתקופות חירום כמו בקורונה או במלחמה, יחד עם מציאות טכנולוגית דוהרת וכללי משחק שמנוסחים ומשתנים כל פעם מחדש. הורים ניצבים מול מציאות חדשה, בה הרשת היא זירת התמודדות נוספת, בפערי דורות משמעותיים מילדיהם, בהורות חלוצית ללא מודל בין - דורי, ובמציאות משותפת בה גם הם מנווטים את דרכם.
    לעיתים נדמה כי המדיה הופכת לחלק אינטגרלי מהמשפחה, במובן שהשפעותיה מורגשות הן על הקשרים בין בני המשפחה והן על כל אחד בעצמו. בתקופות בהן רמת הלחץ עולה ניתן לראות זאת באופן בולט יותר. למשל בעת מלחמה, כמו בחודשים האחרונים, רמת הלחץ עולה וצריכת המדיה עולה יחד איתה, גם לצורך עדכונים, אך גם לצרכי בריחה והפוגה. שימוש זה עוזר זמנית להוריד את רמות הלחץ אך מגביר את מעגל התלות, ובסופו של דבר תורם לעלייה בשימוש במדיה.
    חשוב להבין את ההשפעות גם בעת שגרה, כדי להבין שבעיתות חירום ההשלכות של ההשפעות הללו מרחיקות לכת. בחודשי המלחמה האחרונים נחשפנו לתכנים קשים אליהם מעולם לא נחשפנו ברמת קירבה כזו, חשיפה היכולה לייצר "טראומה משנית" (טראומה הנוצרת גם ללא חוויה ישירה), ולהשפיע על בריאותם הנפשית של הורים ותפקודם, כמו גם על ילדים. הצפייה בתכנים בסמארטפונים ייחודית כי היא פרטית יותר ומכוונת בדיוק רב לסוג התכנים שאנחנו נוהגים לצפות בהם. מאפיינים אלה מחזקים את הצורך שלנו בפיתוח מיומנויות חוסן דיגיטלי, כמו למשל בחירה אקטיבית ומודעות, שיח פתוח על הנושא עם ילדים, דוגמה אישית, ושימת לב לנורות אזהרה.

КОМЕНТАРІ •