Mikä voi aiheuttaa pääsulakkeen toistuvan palamisen? -Yllättävää vai ei?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 лют 2025
  • Tilaahan kanava! Tilaaminen ei maksa mitään.

КОМЕНТАРІ • 127

  • @fieldman74
    @fieldman74 11 місяців тому +13

    Eräs hyödyllisimmistä katsomistani videoista.Sähkö asioista en ymmärrä tuon taivaallista.
    Uutta oli lähes kaikki ,tärkeä tietoisku kaltaisilleni 👍

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu 11 місяців тому +3

    Kiitos sivistävästä tietoiskusta! Näin sähköasioita harrastelevana maallikkona olen päättänyt pitäytyä max 50V tasavirtajännitteissä. Lain noudattamisen lisäksi itsesuojeluvaisto kehottaa pitämään näpit poissa kovasta sähköstä. Tällä päällä ei taitaisi edes sähkömieheksi asti päästä. Sähköasiat kiinnostaa kuitenkin valtavan paljon! Sähköala on erittäin laaja kenttä, missä haasteita ja opiskeltavaa löytyy lukematon määrä! On mielenkiintoista opiskella asioita ammattilaisen kertomana, kiitos siitä! 👍

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      Kiitoksia! Mukava kuulla! 👍👍👍😊 Sähköasentajaksi pääsee kun käy vaadittavan koulutuksen ja ammatissa pärjää kun hoitaa pienimmätkin tehtävät huolella ja tunnollisesti.

    • @BerneseMountainDog-tl6nb
      @BerneseMountainDog-tl6nb 11 місяців тому +1

      Siinähän ei edes riitä vaikka olisi millainen älypää, koska harvalla on varaa olla 3 vuotta ilmaistyössä säköasennusfirmassa että saa Tukesin vaatiman kokemuksen, joka edellytetään koulutuksen lisäksi sähkölupien saamiseen. Outoa tässä kuviossa on se että toisesta maasta tuleva asentaja on heti valmis sähkötöihin Suomessa, eikä lupia sen kummemmin kysellä.

  • @p-jronkainen368
    @p-jronkainen368 9 місяців тому +2

    Rintamamiestaloissa onkin nähtävillä juuri porstuan oven vieressä se kannoilla varustettu koetaulu. Napakka video👍
    Ns. "Keissit" on mielenkiintoisia

  • @kkontola
    @kkontola 11 місяців тому +4

    Hyvä video. Meillä ei ole kovin vanhoja keskuksia, mutta teetän säännöllisesti sähkötarkastuksen. Siitä en luovu, joka kerralla on löytynyt kiristeltävää tms. Liitokset löystyy pikkuhiljaa.

  • @mitale
    @mitale 11 місяців тому +8

    Minulla paukkui yksi talvi kolmesta yksi 25A pääsulake parin kuukauden aikana kolme kertaa ja syynä oli vesivaraajan vastus joka loppujen lopuksi kyrvähti ja samalla kyrvähti kytkentä rele. Uuden vastuksen ja kytkentä releen vaihtamisen jälkeen pääsulake ei ole paukkunut. Joten pääsulakkeen paukkuminen voi johtua myös jostain laite vian alkamisesta joka on enemmän virtaa vievä.

    • @ffffffff-vv7yp
      @ffffffff-vv7yp Місяць тому

      Joo, näin voi olla. Varsinkin kun kyseessä on 25 A joka on aika äärimmäisen pieni pääsulake eikä anna erityisen suurta selektiivisyyttä. Pieniähän nämä Suomen sähköliittymät ja pääsulakkeet ovat. 35 A ei ole mikään iso sekään, oikeastaan aika tuhnu. Jos joka torpassa olisi 63 A tai isompi, niin 16 ja 20 ampeerin ryhmien sulakkeet oikeasti toimisivat hyvinkin selektiivisesti ja voisi olettaa että yleensä pääsulakkeen palaminen on juuri tätä mitä tässä videossa ansiokkaasti selitettiin.
      Oikeastaan tällainen nykyinen niukkuusfilosofian mukainen minimalismi kaipaisi kuormanhallintaa jotta voitaisiin jostain selektiivisyydestä hyvällä omallatunnolla puhua.

  • @varamara1
    @varamara1 11 місяців тому +9

    Aikoinaan sähköyhtiö kävi katkaisemassa virrat maatilalta keskellä päivää ku meinasivat että on lasku maksamatta. Ei tullut mitään ennakko varoitusta asiaan liittyen. Ottivat pihapylväästä sulakkeet irti. Laittoivat muovitulpat jotka saa auki vain niin sanotulla erikoisavaimella. Sähköyhtiön auto kun hävisi pihapiiristä niin minä otin sopivan paksuisen meisselin jossa oli muovi kuori metallivarren peitteenä ja pyöräytin tulpat pois ja sulakkeet tilalle. Oli sähköyhtiön kirjanpidon mukaan yksi lasku vuosia aikaisemmin jäänyt maksamatta josta löytyi maksukuitti kuitenkin maatila kansiosta, ei kerinnyt maidot pilaantua eikä pakastimet sulaa....

    • @taistoriekki1723
      @taistoriekki1723 Місяць тому

      No kyllä on politiikkaa.

    • @ffffffff-vv7yp
      @ffffffff-vv7yp Місяць тому

      Minkäslaiset korvaukset käräjäoikeus määräsi tästä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tuhotyöstä? Älä vaan sano että asia katsottiin sormien läpi.

  • @seppovartiainen672
    @seppovartiainen672 11 місяців тому +18

    Kerro vain lissee näitä ja näytä näitä juttuja.👍

  • @aatee67
    @aatee67 11 місяців тому +3

    Hyvä video taas oppi lisää👍

  • @ormobjornholm1878
    @ormobjornholm1878 11 місяців тому +9

    Hyvää maanantaita kaikille tasapuolisesti. Hyvä video jälleen kerran

  • @jukkajussila9115
    @jukkajussila9115 10 місяців тому +1

    Alan opiskelijana siitäkin asiasta kuulin ohimennen juttua että joskus saattaa vuosien varrella tulppasulakekeskuksen sisältä nämä ryhmäsulakkeiden johtimien kiinnitykset löystyä ruuvikiristysliitoksistaan ja aiheuttaa siten näin ollen siellä keskuksen sisällä lämpenemistä, rätinää ja valokaarta liitoksissaan, sama homma on varmasti johdonsuoja-automaattien ruuvikiristysliitoksissa ja näitä löystyneitä ruuviliitoksia sitten joskus joudutaan näitä löystyneitä ruuviliitoksia kiristelemään uudelleen.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  10 місяців тому +1

      Kaikki ruuviliitokset tuppaa löyhtymään ajan saatossa

  • @juhajarvinen6271
    @juhajarvinen6271 3 місяці тому +1

    Vanhoissa keskuksissa on toisinaan niin huonokuntoisia pääkytkimiä, että olen katkaissut mittarilta sähköt ennen pääsulakkeiden poistamista. Mittarinvaihdossa joutuu usein näitten vanhojen keskusten kanssa tekemään edellämainitulla tavalla, vaikkei suositeltua olekaan. Mutta vikaantuva pääkytkin ei houkuttele sekään näin verkkoyhtiön näkökulmasta...

  • @sahkomasinisti6825
    @sahkomasinisti6825 11 місяців тому +1

    Kysymys ammattilaiselle, mitä tuosta keskuksesta puuttuu?

  • @kjylha
    @kjylha 10 місяців тому +3

    vaihan työkseni sähkömittareita. välillä sattuu niin että pääsulakeet ovat kuumat. olen ite ratkassu tilanteen niin että kiristänyt liituksia niin se on autanut hieman asiaa. samalla tarkastanut pohjien kunnon

  • @timosalmela2309
    @timosalmela2309 11 місяців тому +2

    Hyvä ja asia video.👍

  • @pekkovainio6543
    @pekkovainio6543 11 місяців тому +3

    Kiitos, uusista jipoista. Tuo hylysy juttu olikin uusi konsti. Sulakepohjat menee myös pilalle, että liian hennosti ruuvataan sulakekansi kiinni.

  • @YouzY666
    @YouzY666 Місяць тому +1

    Itekki oon tehnyt sen virheen että jätin virrat päälle ja isompia laitteita pistorasioihin kun vaihdon keraamista 16A sulaketta joka oli merkitty 16A paneelissa (siellä paikalla oli tietenkin 10A sulake ollut vuosikaudet). Harmittaa nyt etten tarkistanut että oliko sulakepesän pohja oikean kokoinen ja muuten kunnossa kun ei otsalamppua yms ollut.
    (Ongelmana oli siis sähköpöydän vikavirtasuojakytkimen testinapin pohjaan juuttuminen ja omat väärinkäytökset jossa yritin nostaa kytkintä ylös hitaasti josta tuli hetkellinen valokaari kytkimen sisälle)

  • @AnjaHalonen
    @AnjaHalonen 2 місяці тому +2

    Hurjin pääsulakkeenvaihto oli 1954 tehdyssä talossa ,tullut avojohtona sähköt,muutettu kaapelilla,ulkona 4m korkeudessa Al kotelo seinässä,meni 35 pakkasella sulakeet yhdestä vaiheesta.Hevostallin usein.lämmitys vei liikaa sähköä.Kiipesin tikkailla seinälle pimeässä 22klo taskulamppu suussa,ei ollut vaikeeaa selvittää mitä sulake palanut,oli ihan kuuma vielä pakkasessa.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  2 місяці тому +1

      No Hurjaltahan tuo kuulostaa :P

    • @AnjaHalonen
      @AnjaHalonen 2 місяці тому +2

      @@SiivikonSisu Sitä silloin pystyi ,nyt pyörätuolissa.Se olis voinut kuulua Sähkölaitokselle laittaa uudempi sulakesysteemi sisälle n 10m päähän yläkerran rappuun missä mittarikin..Kuitenkin laatukamaa kun 54 tehty tal aj edelleen pelasi.Oli vielä ruuveilla avattava tikkailla sen Al valurasian kansi.,ja sain kiinikin.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  2 місяці тому +1

      @@AnjaHalonen Kiitoksia sinulle! On mukava kuulla miten ennen on eletty ja touhuttu vaikka sähköjenkin kanssa👍🤗

    • @AnjaHalonen
      @AnjaHalonen 2 місяці тому +1

      @@SiivikonSisu Kiinostaa mielipieesi kun nykyään kiertelee"talon sähköverkkojen päivittäniä",pitäis laittaa automaattisulakkeet,vaihataa pistorasiat ym.PK talon kaikki johdot on tiiliseinänsisässä putkessa ja mittaritaulu on alakerrassa betoniseinäisessä huoneessa,,nousu betonin sisällä asuonkerrokseen. ja siitä alakeskus pannuhuoneessa betoni seinien sisällä,autotalliin tulee n 7m MMJ 3v MIG hitsin pistorasiaa varten.Mitään erikoisia sulakkeenpalamisia ei ole ollut aikoihin!..En usko että päivityksestä olis mitään hyötyä,paitsi "paivittäjä firmalle"?, teutor waari 72v

  • @Kukako55547
    @Kukako55547 11 місяців тому +2

    Sulake on se heikoin lenkki sähkökytkennässä. Voi nopeasti laskea laskukaavalla, Kuinka paljon 16 Ampeerin sulakkeella on maksimi virta kuorma ? 16A x 220V = 3520 Wattia. Lisää sähkö aiheisia filmejä, se kiinnostaa kovasti :)

  • @jaakkooksa5374
    @jaakkooksa5374 2 місяці тому

    Jos omassa kiinteistössä on pääsulakkeisen rasiassa lyijysinetti, niin kuka sen saa purkaa? Tuleeko jotain ongelmia jos sen irrottaa itse?

  • @okenhnh
    @okenhnh 11 місяців тому +1

    Vaihekohtaset virtamittarin pääsulakkeitten yhteyteen olis kova. Näkis yhdellä vilkasulla, mitä missäkin vaiheessa menee, ja jos jossain menee liikaa.

    • @ffffffff-vv7yp
      @ffffffff-vv7yp Місяць тому

      Eikös tuo ole jo nykyään normaali perusominaisuus mittarissa? Olen ainakin toivonut, että kun tämä ikivanha yli 5 vuotta vanha mittari uusitaan, saan vaihekohtaisen datan väylästä. Jonkinlaisena minimiedellytyksenä pitäisin kuluttajanakin.

  • @ikonit
    @ikonit 3 місяці тому

    Onko tullut vastaan tilanteita, jossa kiinteistöön on vaihdettu öljylämmityksen tilalle ilmavesilämpöpumppu ja on kuitenkin saunassa sähkökiuas. Jos kiuas on vaikka 7,5 Kw tehoinen, niin silloinhan voi kovilla pakkasilla olla tuollaiset 25A pääsulakkeet jo aika kovilla.

  • @ohiampuja9246
    @ohiampuja9246 11 місяців тому +13

    Lämpökamera varmaan ois hyvä työkalu jokaisella sähköasentajalla...

    • @Hartsa380
      @Hartsa380 11 місяців тому +3

      Ei yhtään huono😊 näkis heti löysät liitokset keskuksesta mitkä käy kuumina..

  • @Jeppe-j3s
    @Jeppe-j3s 11 місяців тому +4

    Myös nykyaikaisien johdonsuojien ruuviliitimissä voi alkaa esiintymään löystymistä, huonoa kontaktia, ja valokaaren aiheuttamaa kuumenemista.
    Sellainen oli käynyt pannuhuoneen oven vieressä olevassa keskuksessa.
    Valokaari oli polttanut johdonsuojan ruuviliittimeen kytketyn virtakiskon piikin lähes poikki.
    Aika kuumana on käynyt kun sitä sulaa kuparia oli siellä ruuviliittimessä.
    Mutta kuparin jämät lähti kuitenkin irti ja johdonsuoja vaikutti olevan ihan kunnossa.
    Virtakisko meni vaihtoon.
    Onhan nuo nykyaikaiset muoviset keskukset melkoisia rimpuloita kun vertaa vanhoihin keskuksiin.
    Voi olla että resonoi paljon herkemmin, ja onko edes yhtä paloturvallisiakaan.

    • @topituppurainen4010
      @topituppurainen4010 11 місяців тому

      Uskoisin että termiset lämmönvaihtelut vaikuttaa metallirakenteiden lämpölaajenemiseen.

  • @hannuvauhkonen5787
    @hannuvauhkonen5787 8 місяців тому +1

    Tuossa jutussa olisi voinut olla vielä se, että kun aikanaan tuo 10A sulake ja sulakepohja keksittiin, niin nykyään löytyy myös 13A sulakkeita, jotka käyvät 10A sulakepohjaan. 1,5mm2 johdin kestää tuo 13A kuorman.

    • @hannup4390
      @hannup4390 Місяць тому

      Kannattaa muistaa, että on jodot asennettu pintaan, eikä eristeeseen. Oikein lujasti kun asennus vetää johtimia niin 1,5 voi olla 1. Silloin voi 10A olla liikaa.
      Oikosulkumoottori saattaa ottaa 100 kertaisen virran kun käynnistyy. Nykyään on taajuus muuntajat välissä. Mutta moottoreissa jos on matala jännite, niin virrat kasvaa ja poltetaan käämit.

  • @esas.9645
    @esas.9645 2 місяці тому +1

    Tuota ei osata ajatella, kaikki vanhaantuu. Hyvä pläjäys vaikka tuo sähö sinänsä ole mitään sen kummosenpaa kunha et kytke virtaa maahan🤭

  • @Ruusti
    @Ruusti 11 місяців тому +1

    Meillä on 35 kahvasulakkeet pääsulakkeina. 1 vaiheen sulaketta tarvii vaihtaa 3-6 kertaa vuoteen. Knipeksin siirtoleukapiheillä olen vaihtanu vaikka pikkusen se jännittääkin ja nyt lopulta ostin kahvan ettei tarvii aina olla peukalo persiissä vaihtaessa. Tai kyllä kahvan kans silti toinen käsi menee vaistomaisesti selän taakse. En ole asentaja ku koulu jäi joskus kesken mutta tiedän mitä teen.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому

      No hyvä jos vaihto kahva on tullu hankittua 😊👍👍👍

    • @Ruusti
      @Ruusti 11 місяців тому +1

      @@SiivikonSisu joo se tuntuu paljon turvallisemmalta ku knipeksit ja niissä ei ole edes mitään eristystä jännitteeltä. Palaneen olen nykässy ylä nastasta kun jännitteettömyys on varmistettu duspolilla. Sen käyttö tuli tavaksi kun sai kattovalasimen sokeripalan vaihdon yhteydessä sätkyt sormeen. Yksikin kerta voi opettaa muistamaan mittaamaan onko jännitettä vai ei.

  • @Kötkylä
    @Kötkylä 11 місяців тому +1

    Eräällä sähkömiehellä oli aikoinaan tapana vaihtaa pienemmät pohjat sormella pyörittämällä, jännite päällä tietenkin 😅 ja eihän sieltä näpeilleen saanut kun sormi ei pohjanastaan yltänyt. Hurjaa touhua mutta tosi juttu.

  • @pjsyrj
    @pjsyrj 11 місяців тому +1

    Onko sulla TUKESin myöntämä sähköpätevyys?

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      No varmaan kuulit mitä videolla sanoin?👍

    • @pjsyrj
      @pjsyrj 11 місяців тому +1

      missä kohti sanoit että sulla on TUKESin myöntämä pätevyys?

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      @@pjsyrj kannattaa omin korvin kuunnella mitä videolla sanotaan niin ei tule tulkkauksesta johtuvia ongelmia. Kiitos🙂

    • @pepeveijari3220
      @pepeveijari3220 11 місяців тому +2

      ​@@SiivikonSisuKysymys on ihan aiheellinen. Vaikka olisit sähköasentaja, niin et saa käydä tekemässä muille sähkötöitä, jos et ole ilmoittautunut tukesin urakoitsijarekisteriin tai tehnyt kohdekohtaista ilmoitusta. Sähköasentaja on itsenäiseen työhön kykenevä, mutta töitä ei saa tehdä ilman sähköpätevyyttä. Tämä tulee olla joko firman sähkötötöiden johtajalla tai varsinaisella työnsuorittajalla. Omia hommia voi asentaja tehdä, mutta ei vieraille. Tulee olla aina sähköpätevyys vieraille tehtäessä. Tai jos on lähisukulainen, niin voi tehdä työn, mutta tarkastus tulee tilata urakoitsijalta. Näin se vain menee ja luulen, että alkuperäinen kysyjäkin tietää sen.

    • @JiiAmma
      @JiiAmma 10 місяців тому +3

      Riittää että on sähköurakoitsijan palkkalistalla. Firman sähkötöiden johtaja vastaa sitten tekijän ammattitaidosta päästääkö yksin töihin.

  • @tuomomartinmaki2828
    @tuomomartinmaki2828 11 місяців тому +1

    Kiitos videosta. Meillä viime syksynä yksi 25 ampeerin pääsulakkeen pohja kärähti niin että sulakkeet eivät kestäneet yhtään. Sulakepohjan vaihto auttoi. Sulakekaappi vanha joten meidän on uusittava koko sulakekaappi nykyaikaiseksi. Olisiko ollut mahdollista näyttää kuinka hoitaisit tuon sulakepohjan vaihdon? Se saattaa olla haastellisempi jos pohja jo kärventynyt. Tämäkin oli hyvä video maallikolle.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +2

      Kiitos! Sulakepohjan vaihto pitäs teettää asentajalla.

    • @topituppurainen4010
      @topituppurainen4010 11 місяців тому

      Ei siihen tarvitse kuin yksi sulakepohja vaihtaa kiskoon...5 minsan työ.

  • @claasceltis7256
    @claasceltis7256 11 місяців тому +3

    Pääkytkimistä yleensä rakenne kestää mutta on niitä jotka yllättää... lähinnä 60 -70 luvun kytkimissä on näitä joissa polvet pettää.

    • @moisander8858
      @moisander8858 4 місяці тому +1

      Ja on vielä suht vittuimainen vaihtaa, nykyiseen DIN malliseen...

  • @paavoleskinen7263
    @paavoleskinen7263 11 місяців тому +1

    Vanhoissa keskuksissa on tullut vastaan, että kun pääkytkimen on laittanut nollille ja yrittänyt laittaa kytkimen takasin "päälle". Ei oo kytkin yhdistänyt kaikkia vaiheita. Elikäs pääkytkin on mennyt vaihtoon

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      Kyllähän niissä kytkimissä näinkin voi käydä😊

  • @PasiViheraho22
    @PasiViheraho22 9 місяців тому +2

    Siellä pääsulakkeilla on se halvempi sähkö.

    • @janmikael3520
      @janmikael3520 2 місяці тому

      Meikä asentaa työkseen uusia älymittareita, jotka vaihtuu koko maassa muutaman vuoden sisään. Näitä mittarin ohi tehtyjä virityksiä tulee viikoittain eteen. Kuva faktaksi ja rikosilmoitus sähköyhtiöltä. Kallein sähkö on pääsulakkeilla.

  • @Persvakoaija
    @Persvakoaija 11 місяців тому +1

    Mulla oli 2000 luvun alussa työkaveri jonka lempinimi oli pohjakosketin avain.
    Se pyöritteli pohjakoskettimet etusormenpäällä 25A saakka.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому

      😅👍

    • @joonasolander8824
      @joonasolander8824 8 місяців тому +1

      Tää on sellanen temppu minkä muistan kouluaikoina harjoittelussa kun eräs +70v ukko joka ikänsä oli tehnyt sanoi ”noni poika kattos nyt sitte näin ei saa ikinä tehrä” ja pyöritteli käsineen kun autolle oli 200m matkaa hakemaan avain.

  • @kayleevalli2681
    @kayleevalli2681 11 місяців тому +2

    Kiitos videosta. Voisitko tehdä sellaisen, jossa otat kannen pois ja selität johdot?
    Mitkä ovat likimääräiset kustannukset paneelin vaihtamisesta sulakkeista katkaisimiin?
    Onko mahdollista, että talonomistaja voi tehdä tämän (kun työ on tarkastettu)?

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +3

      Kiitos! Harvemmin enää kukaan sähköasentaja lähtee kytkemään/ tarkastamaan ns. maallikoiden tekemiä asennuksia. kustannuksien selvittämiseksi kannattaa olla yhteydessä johonkin alan liikkeeseen.

  • @juhakauhanen6292
    @juhakauhanen6292 11 місяців тому +1

    👍👍👍

  • @markosuikki5981
    @markosuikki5981 3 місяці тому

    Mitä eroa on hitaalla ja nopealla sulakkeella?

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  3 місяці тому

      @@markosuikki5981esim. iso rälläkkä kuormittaa käynnistäessä pienen hetken sulaketta yli nimellisarvon. Nopea sulake ei "odota" kuormituksen tasaantumista.

    • @hannup4390
      @hannup4390 Місяць тому +1

      Nopea palaa nopeammin. Hidas kestää vähän kauemmin ylikuormaa ennen kuin palaa. Moottorit tarvii käynnistyksen hitaan sulakkeen.
      Käytännössä sulake lanka on nopeassa ontossa reiässä. Hitaassa on hiekalla täytetty. Eli hiekka jäähdyttää vähän aikaa lankaa.

  • @epajarjestelmainsinoori9037
    @epajarjestelmainsinoori9037 11 місяців тому +4

    Yksi vois olla vanhan kansan tapa irroitella sulakkeita joka välissä. Erityisesti jos rakennus ei ole jatkuvassa käytössä. Muistan kuinka omat isovanhemmat aina mökeiltä lähtiessä 80 - 90 luvuilla ruuvaili kaikki mahdolliset sulakkeet irti ukkosilla / poislähtiessään jne. Niitä syklejä tulee vuosien saatossa mahdollisesti aika paljon ja välillä voi jäädä löysälle.

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 11 місяців тому

      Jos pitää tehdä jännitteetömäksi kannattaa käytää pääkytkintä tai nykyäänhän se suositellaan että katkotaan siitä mittarista,sulakkeiden jatkuva kääntely ei ole hyväksi,tai sitten tulppasulakkeen tilalle siihen tehty automaattivaroke jos vaan yhtä sulaketta tahdotaan katkoa.

    • @flatusfi
      @flatusfi 11 місяців тому +1

      Tämä muuten! Olen nähnyt tuota hommaa...

  • @TheTTVV
    @TheTTVV 4 місяці тому +1

    Olin menossa kerran taloon vierailulle ja soitti isäntä et tuo samalla kaksvitosia sulakkeita.. vein sinne niin sano et ku talvella aina tuo yks palaa. No ei tarvinnu kauaa ihmetellä ku kolmivaiheiset oli kolmessa vaiheessa ja kaik muut ykkösessä 😂 laatua 😂

  • @TuuSaR-so4ez
    @TuuSaR-so4ez 11 місяців тому +1

    Lämpötilavaihtelu löystyttää niitä pohjia, välillä paljon virtaa, välillä ei yhtään. Tätä sitten vuosikymmenet.

  • @pajamieshp
    @pajamieshp 11 місяців тому +3

    Kyllä se iso kuormakin lämmittää esim just pääsulakkeita ja sitä pumppausta kun tarpeeks tapahtuu niin kohta on hattu löysällä ja ongelmat lisääntyy.
    Meillä huomaa eron hitsatessa kun kontakti huononee.

  • @hannueskelinen4020
    @hannueskelinen4020 11 місяців тому +3

    Voihan siihen toki olla myös jokin muu luonnollisempikin syy. Miksi tai mistä syystä niitä pääsulakkeita on vaihdettu palaneiden tilalle?

  • @dersu46
    @dersu46 11 місяців тому +6

    Kyllä se auton akunkin + napa kuumuu jos se on löysällä.

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 11 місяців тому

      Kyllä ja ampeereja kun akussa se vähintää 60A niin parempi olla johdotus kunnossa,muutaman kerran on meinannu auto palaa!

  • @ArtojaHeta
    @ArtojaHeta 11 місяців тому +1

    Itellä poltti kun oli löysällä nousut

  • @flatusfi
    @flatusfi 11 місяців тому

    Joskus päälle kymmenen vuotta sitten minulla oli eräs työnantaja (vanhempi herra ) 1960-luvun alun rakennuksessa, hänellä oli varsin jännittävä tapa vaihdella nuita sulakepohjia isommaksi ihan tuosta vaan omatoimisesti !
    Eli jos joku sulake paukku liian usen niin isompi tilalle tyylin...
    Ihan "paras" oli kyllä erään huonetilan kattovalot, varmaan ihan alkuperäiset loisteputki vehkeet jotka poltti sulakkeen vahän väliä.
    Noh arvatenkin silloin me kyllä nähtiin varsin komea "ilotulitus" erinäisin savu efektein !! 😮

  • @perttinikkinen3079
    @perttinikkinen3079 11 місяців тому +1

    En tiedä noista. Mutta Alkosta saa sisu viinaa

  • @hannurasanen
    @hannurasanen 11 місяців тому +4

    Ylleesä on joka vaihteelle oma pääsulake. Eli 3 kpl niitä. Kerran oli naapurista sulake kaapista salama iskenyt jauhoksi koko posliini sulakkeen.⚡️⚡️⚡️

  • @tomijunno
    @tomijunno 11 місяців тому +2

    Meillä pari kuukautta sitten oli navetta palaa. Mullinavetassa oli sulaketaulu menny oikoseen. Toki paukutti pääsulakkeita Ainakun uusittiin. Mutta hyvä kun poltti sulakkeita ja huomattiin iltatarkilla nimittäin hyvin paljon mahollisesti seuraavana aamuna ei ois tarvinnu navettaan mennä jos ei oltas huomattu ja jos ei ois polttanu pääsulakkeita

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +2

      No hyvä näin, että hommasta selvittiin säikähyksellä!

    • @tomijunno
      @tomijunno 11 місяців тому +2

      @@SiivikonSisu jep

  • @petukka404
    @petukka404 11 місяців тому +2

    Hiiri oli hellan vaiheen välissä. Ihmettelin kun ei pelannut kun osa levyistä😮

  • @koopee8999
    @koopee8999 11 місяців тому +4

    Ei sitä kukaan valvo mitä omistaja talossaan tekee jos vain tieto ja taito on hallussa.

    • @topituppurainen4010
      @topituppurainen4010 11 місяців тому

      Niinpä...ammattilaisiltakin tulee kämmejä saati maallikolta.

  • @ilpowallden5364
    @ilpowallden5364 11 місяців тому +1

    Mulla aikoinaan sellainen juttu yhdessä vaiheessa että valot vilkkuu ja himmeni ihan sama mistä pistorasiasta otti sähköä joka sen vaiheen takana laitteille vika oli yhden pääsulakkeen kannessa oli löystynyt jostain syystä ja käräyttänyt sulake kannen kontaktin mustaksi uusi sulake ja kansi niin vika oli siinä

  • @askoleppanen5812
    @askoleppanen5812 11 місяців тому +1

    Mikä tuo mainos neovatista tämän jutun välissä? Onko huijjarit taas liikkeellä, outo tarina ????

  • @joukka8948
    @joukka8948 11 місяців тому +3

    Kaverin ukki nosti kenttäsirkkelinsä piuhat voimalinjoihin ja sahasi tyytyväisenä kunnes tuli sähköyhtiön kaarsi auto pihaan.
    Ne oli vain ihmetelly miten ihmeessä ukko oli tienny vaiheet oikein.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      Rohkia ukki😁😵‍💫👍

  • @Tessulandia
    @Tessulandia 11 місяців тому +1

    Sellasenkin olen tavannu että on tullu huono kontakti kun sulakepohja kiertyny sulakettavaihtaessa löysälle juurikin siinä vaiheessa kun joko hitsannu kiinni tai jo alumperin jätetty liian löysälle.
    Sulakepohjatyot ei sitten ole enää meidän maallikkojen töitä.

  • @julleankanpaa3372
    @julleankanpaa3372 11 місяців тому +4

    Oliko aökuperäinen asentaja herra itse? Jossain on ollut kolikko välissä että saa kontaktia.

  • @mikaylikoski8862
    @mikaylikoski8862 11 місяців тому +1

    meillä on metallinen tommonen sulakepohjan vaihtotyökalu millä ei oo asiaa sorkkiin mittaritauluu misä on sähkö ja siten kytkettynä

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      Ei kannata pääsulakkeiden pohjiin kajota😮

  • @Savumuikku
    @Savumuikku 11 місяців тому +2

    Nuo posliini sulakkeet voi palaa ajan saatossa niissä lanka hilseilee lämmön vuoksi pikkuhiljaa ohkasemmaksi etenkin jos menee reilusti virtaa läpi.

  • @Dreeweri
    @Dreeweri 11 місяців тому +3

    Minulla alkoi joskus jääkaappi polttamaan noususulaketta. (kerrostalo) 😮

  • @markohirsiaho2134
    @markohirsiaho2134 11 місяців тому +1

    Joskus tullu vastaan että sulakkeen pää ei tasanen vaa yksi pien piikki keskellä siis uusi sulake

  • @joukokuosmanen8996
    @joukokuosmanen8996 11 місяців тому +4

    Oli hyvä video sähköturvallissuudesta! Tilasin kanavan.

  • @Hartsa380
    @Hartsa380 11 місяців тому +1

    Joskus on nuo pohjat 'arpeentuneet' nii ei ota kontaktii kunnolla.
    Maataloissa tullu vastaan ku on vähän hitsannut..😮

  • @TimoKoskela-m3z
    @TimoKoskela-m3z 11 місяців тому +1

    Oliko 35A sulakerunko ja kansi kun oli muunnosholkki kannessa? Asuin 2010 paritalossa ja yhtenä päivänä kuului tuulikaapista melkoinen tussahdus ja koko kämppä pimeni. Vaikka olen sähköasentaja ei minulla ole mittalaitteita. Kaverin kanssa avattiin keskuksen kansi siinä selvisi ilman mittareita rakennusaikana sähköasentaja oli tehnyt keskuksesta kaksi varaputkea kylmälle vintille ja 2010 talvi oli kylmä ja tuulikaapista lämmin ilma nousi keskuksen läpi putkiin ja vintille putket huurtuivat sisältä ja kevään ensimmäinen lämmin päivä sulatti huurteen ja tippunut vesi pääsi suoraa virtakiskoon ja aiheutti oikkarin. Neljä automaattisulaketta ja virtakiskot tuhoutui samoin talon pääkeskuksesta paloi kaksi 35A sulaketta. Onneksi ei tullut isoa korjausta ja ne varaputket tukittiin ettei tämä toistu Kiitokset videosta

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +1

      Kiitos! Keskus tässä on alun perin mitoitettu isommalle sulakekoolle. Hyvä näin kun suht pienellä korjaamisella selvisit kuin, että jos olis tulipalon saanut aikaan!

  • @raunoviitanen4611
    @raunoviitanen4611 11 місяців тому +2

    Mielestäni pääsulakkeiden suojana oleva kotelo on siksi että sulakepesät ovat 63A ja sähköliittymä on 25A. Tällöin sähkölaitos vaatii ko. kotelon jonka käyvät blommaamassa. Tämä siksi että estetään isomman kuin 25A sulakkeen vaihtaminen pääsulakkeeksi blommeja rikkomatta. Tällöin sulakekannessa on kyseinen pienennysrengas jonka poistamalla on mahdollista vaihtaa suurempi sulake. Tietysti myös 25A sulakepohja on silloin vaihdettava suuremmaksi jos käytetään suurempaa kuin 25A sulaketta.

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому

      😊👍

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 11 місяців тому +1

      Meillä on pääsulakkeet 3x25 talon ulkoseinässä laatikossa minne syöttökaapeli tulee,josne palaa on minun ne joko itse vaihdettava tai sähköasentajalla teetätettävä,pääsulakkeista alkaa asiakkaan vastuu siihen asti korjaa sähköyhtiö.

    • @mitale
      @mitale 11 місяців тому +1

      ​@@Tessulandiameillä myös ulkoseinässä pääsulakkeet 3×25A ja itse olen käynyt vaihtamassa.

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 11 місяців тому +1

      Juu noin se on

  • @teemumarjusaari3237
    @teemumarjusaari3237 11 місяців тому +2

    Kerran ihmettelin syytä palaneelle sulakkeelle, sulakkeesta löytyi kuollut lukki, se riitti oikosulkuun.

  • @takametsienmies4960
    @takametsienmies4960 11 місяців тому +1

    Uusi tuttavuus tuo soviterengas.😮

    • @SiivikonSisu
      @SiivikonSisu  11 місяців тому +2

      Keskus on alun perin mitoitettu isommalle pääsulake koolle.

    • @topituppurainen4010
      @topituppurainen4010 11 місяців тому +3

      Ei tuollaisia enää ole käytetty kymmeniin vuosiin.

  • @rava5926
    @rava5926 11 місяців тому +1

    oikein hyvä ja mielenkiintoinen video

  • @ErkkiJa
    @ErkkiJa 11 місяців тому +2

    Väri väriin mua maihin käs slän taa😅

  • @Plizi
    @Plizi 11 місяців тому +2

    Huomenta

  • @bror8228
    @bror8228 11 місяців тому +1

    Kaksi eri syytä mutta sama seuraus: Ylikuormitus joka aiheuttaa kuumenemista, joka taas sulattaa ohuen hopealangan sulakkeen sisällä. Sama juttu huonon kosketuksen kanssa. Molemmissa tapauksissa kuumuus sulattaa hopealangan....sen sijaan ns. automaattisulake laukeaa voimistuneen magneettikentän vuoksi.

    • @okaro6595
      @okaro6595 7 місяців тому

      Johdonsuojakatkaisin laukeaa ylikuormassa lämpenemisen takia.Oikosulussa se laukeaa magneettisesti,.

  • @ErkkiJa
    @ErkkiJa 11 місяців тому +1

    Monesti sulakeen pohja löysä