När man monterat plyfan med skarvarna på regel, då förskjuter man gipsen 1 regel (450mm). Räcker det då att lägga gipsskarven mitt på plyfan där det inte finns en regel bakom om det skulle behövas?
Nu har jag hört att man har frångått "kravet" på 15mm plyood då man aldrig lyckats visa att det har haft någon betydelse i verkligheten. BKR och säker vatten kom inte överens i frågan om 15 eller 12mm plywood så nu bygger många med 12mm.
Hej! Våtrumsinnerväggen med konstruktionsplaywood är provad av fd SP numera Rise i den form som beskrivs i t.ex. ”Bygg Badrummet Rätt”. Väggen är testad under riktigt tuffa förhållanden för att simulera lång tids användning och man fick gå upp till 15 mm konstruktionsplywood för att få tillräcklig styvhet i väggen för att klara dessa tester. Ändrar man i konstruktionen så får man sannolikt annat resultat. Spånskiva har andra egenskaper än konstruktionsplywood. Notera att våtrumsinnerväggen inte är lagkrav utan ett gott exempel på hur man kan bygga en provad lösning som med säkerhet klarar infästningar av tunga enheter såsom handfat, armstöd osv. med bibehållen täthet i infästningarna.
Hej! Det som är provat och som vi alltså konstaterat fungerar, är en 15 mms konstruktionsplywood. Våtrumsskivan beror på vilket yt- och tätskikt du har. Läs gärna mer här www.sakervatten.se/branschregler/bygg-badrummet-ratt, på sidan 9 har du illustrationer utifrån olika metoder. Har du några frågor - kontakta oss gärna på info@sakervatten.se
Hej! 😃 vad tror du om möjligheterna om att vara i stugan mellan den 6 Juli till den 20 Juli? KramisHej! 😃 vad tror du om möjligheterna om att vara i stugan mellan den 6 Juli till den 20 Juli? Kramisn
Hej Peter. Metoden för borrning och skruvning är provad på SP i Borås, så den är säker. Det viktiga är att inte borra i plywooden för då blir det mindre för VVS-skruven att fästa i. Kontakta info@sakervatten.se om du har fler funderingar. MVH, Hampus på Säker Vatten AB.
Orsaken är den att tätmassan har en tendens att inte följa med skruven om du inte går igenom med borr först vilket resulterar i att väggen tar in vatten som jag förstått det och det är ju inte tanken.
När man monterat plyfan med skarvarna på regel, då förskjuter man gipsen 1 regel (450mm). Räcker det då att lägga gipsskarven mitt på plyfan där det inte finns en regel bakom om det skulle behövas?
Nu har jag hört att man har frångått "kravet" på 15mm plyood då man aldrig lyckats visa att det har haft någon betydelse i verkligheten.
BKR och säker vatten kom inte överens i frågan om 15 eller 12mm plywood så nu bygger många med 12mm.
Ska man dra in skruven genom plyfan som han gjorde i filmen, så att den vandrar igenom hela plyfan in till regeln som sitter på baksidan?
Varför vill inte Byggvaruhusen Bauhaus, säga att man ska ha 15 mm Konstruktionsplywood ?
Är detta fortfarande aktuellt eller har några regler ändrats?
HJÄLP ! Var i all världen hittar man 15 mm konstruktionsplywood ? Alla Byggvaruhus rekommenderar 12 mm OSB skiva !
Bolist och XLBYGG kan vara värt att kolla.
Man ser ju inte ens skruvskallarna?
Hej. Om min innervägg är spånskiva, måste jag byta ut den till plywoodskivan eller kan jag behålla spånskivan och sätta över våtrumsskiva direkt?
Hej!
Våtrumsinnerväggen med konstruktionsplaywood är provad av fd SP numera Rise i den form som beskrivs i t.ex. ”Bygg Badrummet Rätt”. Väggen är testad under riktigt tuffa förhållanden för att simulera lång tids användning och man fick gå upp till 15 mm konstruktionsplywood för att få tillräcklig styvhet i väggen för att klara dessa tester. Ändrar man i konstruktionen så får man sannolikt annat resultat. Spånskiva har andra egenskaper än konstruktionsplywood.
Notera att våtrumsinnerväggen inte är lagkrav utan ett gott exempel på hur man kan bygga en provad lösning som med säkerhet klarar infästningar av tunga enheter såsom handfat, armstöd osv. med bibehållen täthet i infästningarna.
Hej. Jag förstog typ inget av ”boktexten”.
Kan man ha vilken träskiva som helst bakom våtrumsskivan?
Hej!
Det som är provat och som vi alltså konstaterat fungerar, är en 15 mms konstruktionsplywood. Våtrumsskivan beror på vilket yt- och tätskikt du har. Läs gärna mer här www.sakervatten.se/branschregler/bygg-badrummet-ratt, på sidan 9 har du illustrationer utifrån olika metoder. Har du några frågor - kontakta oss gärna på info@sakervatten.se
jobbar bara vvs med det där eller gör plattläggare också det jobbet?
Hej! 😃 vad tror du om möjligheterna om att vara i stugan mellan den 6 Juli till den 20 Juli?
KramisHej! 😃 vad tror du om möjligheterna om att vara i stugan mellan den 6 Juli till den 20 Juli?
Kramisn
osäker faktiskt, vilken tid tänkte du Gunbritt?
Borra endast genom yt- och tätskikt??? Inte smartare att undvika att borra genom tätskiktet?
Hej Peter.
Metoden för borrning och skruvning är provad på SP i Borås, så den är säker. Det viktiga är att inte borra i plywooden för då blir det mindre för VVS-skruven att fästa i. Kontakta info@sakervatten.se om du har fler funderingar.
MVH, Hampus på Säker Vatten AB.
sakervatten vad gör man om man stöter på en skrivskalle?
Orsaken är den att tätmassan har en tendens att inte följa med skruven om du inte går igenom med borr först vilket resulterar i att väggen tar in vatten som jag förstått det och det är ju inte tanken.