la 3 m cubi cred ca e debara, nu sertar, acum nu vroiam sa ma dau mare, dar am cuie strambe si ruginite in borcane de sticla pazite de panze de paianjezi.
Bunica unui prieten a fost in america, in vizita la copii si la intoarcere a fost intrebata daca i-a placut acolo, cum sunt oamenii si casele. Bunica a raspuns ca ea crede ca oamenii sunt lenesi pt ca nici un gard nu sunt in stare sa isi faca in jurul casei :)
Uhhuhhuuhuuhhuu7 uuuuhh úuuúúuuuuuuuú uuuuuuu úuuuuuuuuuuuuuuuuu mii îmi bîbibîbînîibînîibiiîbîibiîbibîbibîbibîbinîbibiîbîîbiniiibîibibibiiibiîbîbibibibiîbbiibiibibiibiiibiii nu nîbîibîbîibînîîiîbiiinibibiibiibiiiibibiiibbibibiiiiibiinibiniiibii no nu în biîbîbîiibiiiiiiiibibibiibiiiiiibibiiiiniiiiinibiiiii no bibiiiiiiibibibibiiiiiniiiii no no îbîiîîiîîîîîîîîîîîîiiîînîîibîîîbinînîîîiîiîibiiîîîîîiîîîîîîîinîîîîbiîiîîîîbiînîîiîîîîîîîîîiniîiîîiînîîîînîîînîîîbnîbînîbîiîîînîîîîîiîînîibîîîîîbîîiinîîîbîîîbîîîîbînibînîîiîibînîînîîîiîîbiniîîîbîîîîîiî
O alra caracteristica a romanilor este : Nu esti roman , frate , daca n-ai acasa tot felul de lichide ( lapte , tzuica , vin , gaz , otrava etc , etc ...) pastrate in pet-uri de Fanta sau Coca Cola !!!! :)))))))))))
Costy Bulugea. . . Dacă nu sunt puse etichete pe sticle cu conținutul acestor lichide, și din greșeală ai înghițit ai pus-o de mămăligă. . . . Adio viață. . . . 😦😮😮😮
Horia, consider deosebit de interesant modul în care e realizat clipul și chiar aș mai vrea clipuri de genul. E plăcut și parcă mai interactiv faptul că te miști prin casă, că exemplifici prin cadre bazate pe elemente reale, în loc să stai lângă o măsuță în sufragerie, iar în stânga ta să se succeadă o serie de imagini găsite pe net. Teoria covrigului: sunt ieftini și sățioși, gustoși, ușor de transportat. Cred că explicația pentru numeroasele covrigării din stații, gări, autogări etc. e reprezentată de nevoia de a cumpăra ceva comod de mâncat, în sensul că, spre deosebire de burgeri, sendvișuri și altele de genul, al căror eterne ketchup și maioneză te stresează, covrigii pot fi împachetați foarte ușor și băgați în geantă, singurul lor inconvenient nesemnificativ fiind frimiturile din punga în care sunt puși. Apropo de punga aia de hârtie, nu uita s-o pui în sertar.
Treaba cu bancile din fata casei este simpla. Stau la sat , la noi sunt banci pentru ca vecinele se viziteaza daca ai chef sa vina si alte vecine stai pe banca daca nu mergi in curte. Mai este si treaba ca daca stai pe banca la strada nu le trebuie cafea, prajitura, mar etc. Deci bancile sunt ca sa fie barfa buna si ieftina.
Stiu ca nu chiar ce vrei sa auzi la clipul asta, dar cred ca merita spus. Eu sunt din Suceava si intr-o zi, pe cand mergeam in statia de autobuz, am observat o femeie destul de plinuta, cam de vreo 40 de ani si de etnie roma. Femeia respectiva cersea si nu in orice fel, era dezbracata in partea de jos si avea arsuri in zona intima. Asa demonstra ea ca merita fiecare banit cersit. Mi s-a facut rau cand am vazut-o si am trecut mai departe. Ca sa trec direct la subiect continui spunand ca m-am nimerit in jurul unui grup de turisti, pareau germani. Inca nu inteleg de ce au vrut sa viziteze tocmai Suceava si ce ar fi putut vizita, dar au vazut ceva unic si scarbos. A fost singurul moment din viata in care m-am gandit ca suntem needucati si ca stricam tara asta frumoasa. Succes in continuare si ador mult videourile tale, am invatat foarte multe de la tine si te respect.:)
Răspunsul este dat târziu dar o să o spun pentru suflețelul meu, folia de aluminiu pe aragaz este folositoare deoarece împiedică murdărirea aragazului, uleiurile și alte chestii care nu vrei să ajungă pe aragaz. Nu știu dacă este specific românească dar cred că este folositoare spre deosebire de băncile din fața porții sau balconul închis...
Horica, foarte dragut clipul. Imi place destul de mult stilul asta mai relaxat pe care l.ai abordat, dar si lucrat putin, spre deosebire de podcast.uri spre exemplu unde nu sunt nici cut.uri. Big like! Sa se auda Zaiafet peste tot pe Internet!
Explicația este mult mai prozaică, practică de-a dreptul, ținând cont de faptul că, totuși, acolo mai ai așezate măcar o măsuță și un scaun: apără de praf, ploaie și zapadă.
Mai sunt multi care-si inchid balcoanele pentru a avea spatiu in plus de depozitare, in special la blocurile comuniste dar si la blocurile noi prost construite, pentru ca apartamentele sunt foarte mici iar spatiul necesar de depozitare este destul de măricel
Mai vreau un videoclip pe tema asta. Abia astept sa le spun prietenilor din afara despre lucrurile astea si sa vad daca si la ei sunt lucruri asemanatoare. Geniala ideea!
Un prim obicei pur românesc este ca musafirii sa mai stea la usa la plecare aproximativ jumătate din timpul pe care l-au petrecut in timpul vizitei. Culmea este ca atunci se isca cele mai interesante conversații. Eu nu suport asta absolut deloc. Decât sa stam in picioare la usa, nu mai bine ne întoarcem la masa și mai bem sau mâncam ceva? Un al doilea obicei pur românesc este scandalul care se isca între gazda și musafir pe tema descaltatului: -Nu te descălța ca trebuie sa fac curat! -Nu se poate, e mizerie afara! O cearta inutila care nu își are rostul. Eu am pretenția ca oamenii sa se descălțe când vin la mine ca nu e bar. La fel și eu ma descalț când merg la alții și nu văd nicio stima pentru musafir ca nu-l pui sa se descalte.
Occidentalii au alta motivatie decat a noastra cand strang deseuri sau pungiin cazul italianului. Ei se gandesc pe bune la reciclare si la economie. Insa principalul motiv este reciclarea care doar la noi este o lozinca ieftina. Ei chiar cred in asta. Am fost in Anglia si gunoiul reciclat era selectat din casa (stateau la curte) si pus separat in cele 3 pubele. Din greseala am pus hartie la degradabile iar gazda mai ca era sa faca infarct. Cica amenzile sunt uriase iar ala care vine si ridica deseurile chiar se uita sa vada daca sunt fiecare in recipientul lui. Familia respectiva isi invata copilul de 3 ani unde sa.si arunce gunoiul si cum sa o faca. Aveau si ei cateva pungi intr.un sertar insa deoarece gunoiul la ei se recicleaza in procente de peste 80%, ei nu fac din pastrarea pungilor o traditie. Stiu ca punga aceea se va intoarce tot in forma de punga prin reciclare. La noi se recicleaza in jur de 4 sau 5% prin comparatie. Mai avem pana acolo.
Cainii comunitari mai fac parte din lucrurile observabile pentru un strain :) Covrigii sunt o "mancare" ieftina si satioasa si cel mai important se poate manca in orice imprejurare. Iar cand vine vorba de gard acesta arata si situatia financiara a proprietarului dar ofera un sentiment de protectie. Cred ca ar fi interesant sa mai apara video-uri de genul nu foarte documentate si filmate asa :)
Carpeta de pe perete si mileurile , soba de teracota , mujdeiul , colindatul , datul de pomana , sapunul de casa si apretul. Interesant clip. THUMBS UP !
Foarte adevarat Horica ! treaba cu pungile este o modalitate de a-ti face orezerva de lucruri pe care le folosesti des gardurile ,cum ai zis si tu,au scopul de a delimita proprietatea,dar nu trebuie sa fie neaparat mari.Ele ii unes. pe vecini, in unele cazuri,pentru a sta la un mic sau o bere rece,ori o tuica tare covrigul e la moda mai nou,se umple cu fel de fel de chestii,si cel mai important e ieftin,il iei ca pe gustare ci nu neaparat sa te saturi
Vara trecuta, dupa multi ani, am fost in Romania. Mergeam cu autobuzul prin Galati, si cand am trecut pe langa o biserica toata lumea si-a facut cruce (nu doar babe, ci si oameni de varsta a doua sau copii). Poate ca nu e tipic romanesc, dar in vest nu am vazut asa ceva.
Nu din cauza ca ar fi credinciosi ,vreau SA zic ,in sensul de a respecta cuvantul lui Dumnezeu ,este pur si simplu o indoctrinare a bisericii ,in acea parte a tarii toata lumea e crestin ,doar cu numele si de forma,cand iasa din biserica ,au uitat 😁
De aceea stau babele in fata portii pentru ca sunt ca si paza de pe vremuri pentru castel/cetate si daca stai in fata ogradei tale e semn ca il stapanesti :)) Asta era in capul meu. Bravo Zaiafet♡
Majoritatea punctelor foarte interesanta, unele la care nu m am gandit pana acum, insa am o observatie,la punctul 6 , la cel cu gratrele.La noi cred ca a venit acest curent mai mult dupa revolutie, cu o influenta mai mult americana.In USA nu exista reuniune de familie fara un grill, majoritatea weekendurilor se incheie cu cate un grill,ori ce aniversare,zii de nastere, sarbatoare (in general in perioada calda) conduce catre un grill.
1) Iubirea fata de tara 2) Cainii de pe strazi 3) tuica, visinata, socata, etc 4) sarmalele, faptul ca suntem inebuniti dupa carnea de oaie, varza a la cluj, etc 5) Dorinta de a avea fiecare casa si masina lui, in tarile vestice se sta foarte foarte mult in chirie fiind mai rentabil pe termen scurt. Plus ca in state precum spania daca esti inclus intr un ajutor de casa chiria pe care tu o platesti statului tinse scade din pretul apartamentului si dupa 10-15 ani te intreaba daca vrei sa platesti acea diferenta mica care ar mai fi ramas ca sa iei apartamentul in propietate 6) Ne plac foarte mult lupii ca si caini 7) Pe langa covrigi mancam multa pizza si shaorma 8) La noi berea a ajund la 3l si cred ca si la 3,5l iar in strainatate e doar la 1l si dupa sunt butoaiele 9) Avem foarte foarte multe dulciuri de casa 10) suntem un popor care cauta sa faca bani repede si d aia si vezi case de pariuri la fiecare colt de strada 11) Suntem un popor foarte credincios din pacate, adica preferam sa ne bucuram ca avem 3 biserici pe 200m decat sa avem mai multe spitale de care avem nevoie sau scoli Si multe altele desigur
Salut! Felicitări pt canal, îmi place mult! Am locuit in Italia si le-am cunoscut si trait si cultura. O pungă cu mai multe pungi e ceva specific si in Sudul Italiei, si printre spanioli e difuză treaba cu pungile; lucrez in aeroport si majoritatea persoanelor care au punga lor sunt; argentinienii, japonezii, chinezii,coreanii... fiecare are motivele lui. Noi in comunism o făceam pt a economisi si pt ca nu se prea găseau, aici vad ca "e la moda" dă bine sa umbli cu plasa ta bio, 😉 iar din cate stiu in Italia se face pt o chestie de reciclaj. Pachetul de acasa, la fel, în cultura Italiană sudista e sfânt, împreună cu bunica familei 😁 Grătarul la fel, cu siguranță variază ce pui pe el, iar micii sunt clar specific românești. Ceea ce am vazut eu ca străinii consideră specific noua, e de exemplu ca poti sa racesti sau sa "te tragă curentul " daca sunt geamul si usa deschise in casă, autobuz sau mașina. Cel puțin eu asa am crescut in România, cu " închide usa ca ma trage curentul" 🤣 Asa ceva eu numai la noi am văzut. Acum se intampla des sa fie geamurile toate deschise in autobuz dar nu mă mai "trage curentul" de ani buni 😅 Îmi vine in minte si timpul pt o cafea, care la noi e de la 15 minute in sus, nu? Comparativ cu Italia unde "ne vedem sa bem o cafea " înseamnă ca bei degetarul ăla de cafea ce ti-l servesc ei si pleci, pret de 5 minute maxim 😅
Balconul inchis este raspandit si in Rusia, mai precis eu am fost pe aici: www.google.ro/maps/@59.123864,66.5952713,5.88z. Am vazut 2 localitati si erau cu balcoane inchise, termopan, exact idealul romanesc.
Și eu am un sertar cu pungi, adevărat 😂, iar faza cu gardul cred ca este tipică pentru noi pentru că mulți avem în spiritul nostru acest concept de a ne personaliza propietatea, de a o distinge de cea a vecinului. O altă idee cred ca ar fi faptul că gardul este primul lucru pe care îl vezi la o proprietate și el ar trebui mereu să reprezinte ceea ce ai tu în casa în cazul gardurilor acelea mai cochete și luxoase.
Salut Horia. Probabil primul meu comment în vreo 2 ani de când te urmăresc. La acest clip se vede ca ai o abordare extrem de subiectivă asupra subiectului. Din cele 8 menționate, covrigul e singurul cu care sunt de acord 100%. Trăiesc de mulți ani în vestul Europei și pot spune ca "punga" nu este tipic românească. Atât în comunitățile din Olanda cât și în cele din Danemarca unde am interacționat cu localnicii, pungile au locul lor definit în casă. Motivele ar putea fi altele decât la noi. Ei o fac din simț civic, pentru reciclare și uneori o consideră chiar o economie. De asemenea, în ceea ce privește grătarul; am lucrat aproape un an, într-un depozit de produse destinate integral activității de "grătărit", în Danemarca. Depozit ce deservește toate piețele scandinave. Ai fi uimit dacă ți-aș spune că nordicii fac grătar la orice geană de soare și liber national? Ei nu fac doar grătar, au dezvoltat o întreagă industrie în jurul activității ăsteia. Aproape fiecare complex de blocuri din orașele mari, au un loc amenajat cu gratar special pentru locatari. Da asemenea, cel putin in Danemarca unde locuiesc eu, aproape fiecare casă, proprietate privată, cu o curte mai mare de 20 m2 are cel putin leagan, dacă nu și un tobogan micuț sau o trambulină. Si asta, ca și la noi de altfel, cred ca se datorează prezentei copiilor în gospodăria respectivă, nicidecum ipotezei statutului social. Balcoanele închise sunt specifice fostului bloc comunist și nu doar nouă. Vezi Rusia. Cred ca au legătura de fapt cu calitatea construcției. Oamenii inchideau balcoanele, initial, în încercarea de a-și izola mai bine apartamentul. Ulterior a mai apărut și ideea de a beneficia de un spațiu util în plus. Aici balcoanele închise de multe ori își schimbă funcția inițială. Mult succes in continuare!
Gardurile de la noi, sunt o fală un fel de mândrie, cine pe cine o are mai mare mai frumoasă . . . Una de inox, alta din fier forjat, alta din ziduri placate cu piatră. . . .
Probabil din instinct pastram pungile stiind ca le putem refolosi. In capul meu cand pun o punga de-o parte este "ba o pot refolosi ca: sac de gunoi in caz ca nu am, impachetat lucruri cand ma car dintr-un loc in altul si "lasa ca sigur o sa imi trebuiasca mie undeva".":)))
Explicatia mea cu privire la "balonul inchis" este faptul ca la tara se fura si balconul inchis confera siguranta si protectie inpotriva hotului. Iar explicatia pentru gard este : La tara in perioada recoltei(toamna) mergeai pe canp si recoltai de exemplu lutandra(lucierna) si vecinul avea si el acelasi lucru si mai puteai trage o coasa ba la el,ba la tine ca doara da , iar in perioada plantatului se delimiteaza cu un bat, cu o ata bucata ta de teren. Ce mai la deal, ce mai la vale gardul arata dreptul la intimitatea ta..... si te apara de hoti. #DavaDracu
În comunele județului Sibiu casele au garduri foarte înalte, unele chiar mai înalte decat casa, iar explicația ce am primit-o în momentul în care am facut practică si observații de teren si m-am adresat conducerii administrative ale comunei Jina, daca nu ma înșel... este ca ridicarea gardurilor la asemenea dimensiuni este practicată de sute de ani. În momentul în care bărbatul casei era plecat la vânătoare sau păstorit, pentru siguranța femeii si gospodăriei se ridicau garduri înalte ce împiedicau hoții sa se infiltreze. ✌
Cred ca micii nu sunt cu specific romanesc, parerea mea - sotul meu e albanez si ei au mici numiti kofte, dar sunt facuti din oaie sau vita - au si sarmale, dar nu le fac cu porc si saorma, dar e kebab in pita. Avand in vedere ca Albania a fost sub ocupatie turca vreo 500 de ani, au specific turc. 😅 am cam imprumutat si noi de la altii multe chestii. Apropo, ar fi interesat un clip care sa aduca in discutie latinitatea romanilor - care cred ca e acolo undeva si cred ca avem multe elemente slave sau turce imprumutate de-a lungul timpului. 😄 Multu’ pt video, Zaiafet! Imbratisari din Londra!
Am fost recent in Danemarca in Aarhus si tin sa precizez ca oamenii acolo sunt veterani in gratare. In centrul orasului un parc imens amenajat cu gratare la fiecare 50 de metri iar tinerii cu muzica si voie buna isi prajesc halca de carne peste tot prin parc, so... Nici olandezii nu-s mai prejos, prin parcuri amenajate fac oamenii gratare vara... Micii se gasesc intr-adevar doar in romania dar traditia gratarului o au si nordicii...
4. Statul la poarta. Deși în mod clar definește societatea rurală de azi, și mai puțin urbană, cred că originile sale pot fi regăsite și în medievală sau modernă, și s-ar aținti spre nevoia omului de a cunoaște. Spre exemplu pe timpul lui Cuza nu era un radio sau TV care să dezvolte și să analizeze critic știrile, iar întrunirile din zilele duminicale sau alte sărbători creștine reprezentau momentul de informare a țăranului, bărbații cu politica, femeile cu bîrfa locală. (vezi și romanul Moromeții) 5. Gardul. Trebuie privit inițial ca un mijloc de protecție, de conservare, inițial pt a te păzi și de a-ți păzi proprietatea, dar i se atribuie și rolul de „marcator” de proprietata, redând mai ales imaginea proprietății și întărind-o vizual, fiindcă după cum știm bine factorul vizual menține mai bine ideea de proprietate decât actul sau vorba. Cazurile de marcări de proprietate sunt întâlnite și pt terenurile agricole când țăranii își marchează ogorul cu ajutorul semnelor (șănțulețe la stânga și dreapta proprietății, pari înfipți la extremități). Din nou treaba nu ar fi chiar din perioada curentă ci ar trebui analizat, cred e o presupunere, din timpul premodernității. Ideile de mai sus sunt privite din perspectiva unui student la istorie pasionat de contemporană :)
Balconul inchis are legatura cu faptul ca noi avem cele mai mici locuinte din UE. Prin inchiderea lui sporim suprafata utila a apartamentului. (Ex: multi fac bucatarie din balcon sau spatiu de depozitare). Feliciari pentru video! 😀
o posibila explicatie pentru prezenta leaganului este faptul ca in trecut, la tara femeile aveau foarte multa munca de facut in casa si sa aiba grija de copii, iar singurul lor moment in care se relaxau era o jumatate de ora in care se puteau da in leagan, duminica dupa slujba.
Sunt un baiat italian dar am luicuit destul de mult in Romania sa ma descurc cu limba. Poate sa va surprinda cat de multe chesti sunt asemanatoare intre Romania si Sardinia (regiunea de unde vin eu). M-am gandit ca poate sa fie interesant pentru voi sa va dau o comparatie intre lista de pe clipul acesta si cum e in insula mea. Deci asta cu pungi e foarte comun si la noi, de fapt am invatat de la bunica mea cum sa pun pungi de o parte sa le mai folosec sa le fac intr-o forma triangulara. Pachet de acasa? Si la noi se face foarte mult, in fiecare zi in care ma duceau la scoala aveau un pachet plin de chesti de la mama sa nu mor de foame in timpul clasei :)) cand vine vorba de balcoanele inchise este un pic diferit, in apartamentul meu in Sardinia am un balcon inchis dar si unul deschis, si sunt de acord ca acele deschise sunt mult mai comune, de obicei cine are un balcon inchis are si un balcon deschis, adica: sa ai un balcon inchis trebuie sa ai prima oara unu deschis, si nu invers. Pentru statul la poarta/ la usa, este cam acelasi si la noi, dar numai in saturi, mi se pare foarte fain faza asta cu romani care au banci (banci?🤔 benches) in fata blocurilor unde de obicei batrani stau de poveste. La noi nu avem asta dar in saturi batrani tot stau la usa toata ziua sa supraveghez ce se intampla pe strazi :)) despre garduri, insa, este total diferit, poate acele noi pot fi atat de imense ca in romania, dar alea vechi sunt asa de scunde ca poti sa treci peste ele fara nici un efort. Despre gratarul e la fel si la noi, dar asta poate sa fie numai ceva din sardinia. Nu stiu sigur cum ii treaba in restul tarii. Un lucru insa total diferit e covrigul. Nu prea avem asta, de fapt nu stiam despre existenta acestuia inainte de a veni in Romania prima oara in 2017, si in orasul unde stateam peste tot erau standuri unde se vindeau covrigi :)) in sfarsit sunt multe chesti asemanatoare intre aici si Sardinia, dar multe sunt diferite. Spre exemplu ceva care mi s-o parut socat este ca aici in blocuri poti pune orice usa care vrei, sau orce geam, dar in Sardinia (si cred in toata tara) trebuie sa pui acelas usa ca in restul blocului, toate trebuie sa fie la fel. O alta chestie diferita este bautul cafelei. Okay cred ca stiti ca in italia cafeaua este scurta, dar asta nu este singura diferenta. Am vazut aici oameni care ii lua cam o ora literal sa termine cafeaua, o beti extrem de rar. La noi pe langa faptului ca e scurta si se bea foarte repede (si timpul restant este pt tigari). Prima oara se bea cafeaua, si dupa se fumeaza tigara. Aici e un pic cafea un puf de tigara si asa mai departe :)) Scuzatima pentru greseale dar inca am mult de invatat 🤷🏻♂️ oricum foarte fain canalul!
Maidanezii, sunt o altă chestie specifică românilor. Am auzit de multe ori motivația închiderii balcoanelor. Se trage din comunism de pe vremea când în case era frig. Balcoanele se închideau ca să mai oprească din frigul de afara(pe timp de iarna), apoi a devenit o tradiție până în zilele noastre, când chiar dacă lumea acum își izolează casele/apartamentele, oamenii încă mai închid balcoanele, chestie care dă un plus de intimitate sau extra spațiu. De exemplu, apartamentul meu cu o camera(mare) avea o bucătărie de 1m/1,5m, fără geam afară. Așa că am dat jos geamul și zidul dintre balcon și camera, am mai luat o bucata din camera, am tras apa și scurgere prin pereți, am clădit alt perete cu geam și ușă și am făcut o bucătărie mărișoară de vreo 12m pătrați(dacă nu și mai mult). Vechea bucătărioară a devenit debara.
Borșul este o chestie Românească. Românii consumă mult borș (mai ales în ciorbe). Și borșul făcut în casă e cel mai bun! Sper să faci partea a doua la acest videoclip!
Cel mai tipic obicei românesc este sa fi țăran și sa te îmbeți și sunt și melodiile despre astfel de lucruri. Bineînțeles că nu suntem singura țară care are astfel de obiceiuri. Mai sunt manelele .
eu am o punga cu pungi, 70 RON m-au costat, le scot doar de sarbatori sa le arat musafirilor.
Schimbul de noapte eu in Romania inca am butoi de bagat varza murata plin cu pungi
intr-o buna zi o sa ajung si eu la nivelul ala, punga cu punga, zi de zi. Sunt optimist.
Eu sunt mai modest.
Am un sertar de vreo 3 m cubi plin cu pungi si restul in alta parte.
la 3 m cubi cred ca e debara, nu sertar, acum nu vroiam sa ma dau mare, dar am cuie strambe si ruginite in borcane de sticla pazite de panze de paianjezi.
Schimbul de noapte :)))))))))))))))
Ce vibe linistit mi-a dat videoclipul asta 😌
Bunica unui prieten a fost in america, in vizita la copii si la intoarcere a fost intrebata daca i-a placut acolo, cum sunt oamenii si casele. Bunica a raspuns ca ea crede ca oamenii sunt lenesi pt ca nici un gard nu sunt in stare sa isi faca in jurul casei :)
Mara Conea sau pentru ca au arme si nu vrei sa intri in curtea cuiva... :)))
buna asta :))
Uhhuhhuuhuuhhuu7 uuuuhh úuuúúuuuuuuuú uuuuuuu úuuuuuuuuuuuuuuuuu mii îmi bîbibîbînîibînîibiiîbîibiîbibîbibîbibîbinîbibiîbîîbiniiibîibibibiiibiîbîbibibibiîbbiibiibibiibiiibiii nu nîbîibîbîibînîîiîbiiinibibiibiibiiiibibiiibbibibiiiiibiinibiniiibii no nu în biîbîbîiibiiiiiiiibibibiibiiiiiibibiiiiniiiiinibiiiii no bibiiiiiiibibibibiiiiiniiiii no no îbîiîîiîîîîîîîîîîîîiiîînîîibîîîbinînîîîiîiîibiiîîîîîiîîîîîîîinîîîîbiîiîîîîbiînîîiîîîîîîîîîiniîiîîiînîîîînîîînîîîbnîbînîbîiîîînîîîîîiîînîibîîîîîbîîiinîîîbîîîbîîîîbînibînîîiîibînîînîîîiîîbiniîîîbîîîîîiî
Mie mi se rupe inima cand arunc o punga😂😂😂
Di ReKt am pungi peste tot... Si ambalaje pentru parinti, si pungi cu ambalaje...
Di ReKt Si mie
Daaaa!
🤣😂😅Amuzantă chestia cu ruptu.
Daca nu ai un sertar cu pungi sigur ai o punga cu pungi :)
Gabriel Lycosa pe care o ții intr-un sertar:)
Mirea Marian clasica punga pentru congelator :)
Amandoua :))
Cutie*
Gabriel Lycosa adevărat :))
O alra caracteristica a romanilor este :
Nu esti roman , frate , daca n-ai acasa tot felul de lichide ( lapte , tzuica , vin , gaz , otrava etc , etc ...) pastrate in pet-uri de Fanta sau Coca Cola !!!!
:)))))))))))
Costy Bulugea. . . Dacă nu sunt puse etichete pe sticle cu conținutul acestor lichide, și din greșeală ai înghițit ai pus-o de mămăligă. . . . Adio viață. . . . 😦😮😮😮
O alta chestie specifica ar fi “cârpa de sters praful “care este întotdeauna un tricou mai vechi sau o haina de care nu mai ai nevoie 🙃
Este exact casa mea
Esti cel mai tare!!!!
Tineo tot asa!!!! ❤❤👍👍👍
Horia, consider deosebit de interesant modul în care e realizat clipul și chiar aș mai vrea clipuri de genul.
E plăcut și parcă mai interactiv faptul că te miști prin casă, că exemplifici prin cadre bazate pe elemente reale, în loc să stai lângă o măsuță în sufragerie, iar în stânga ta să se succeadă o serie de imagini găsite pe net.
Teoria covrigului: sunt ieftini și sățioși, gustoși, ușor de transportat. Cred că explicația pentru numeroasele covrigării din stații, gări, autogări etc. e reprezentată de nevoia de a cumpăra ceva comod de mâncat, în sensul că, spre deosebire de burgeri, sendvișuri și altele de genul, al căror eterne ketchup și maioneză te stresează, covrigii pot fi împachetați foarte ușor și băgați în geantă, singurul lor inconvenient nesemnificativ fiind frimiturile din punga în care sunt puși. Apropo de punga aia de hârtie, nu uita s-o pui în sertar.
Treaba cu bancile din fata casei este simpla. Stau la sat , la noi sunt banci pentru ca vecinele se viziteaza daca ai chef sa vina si alte vecine stai pe banca daca nu mergi in curte. Mai este si treaba ca daca stai pe banca la strada nu le trebuie cafea, prajitura, mar etc. Deci bancile sunt ca sa fie barfa buna si ieftina.
Exact ai dreptate
adik gen dak stai pe banca esti "online" :))=))
Și in Balcani e la fel, nu suntem așa unici pe cum ne credem
Și intensitatea conversației trebuie să fie peste 140 decibeli, iar tema să fie unica și sculptată în piatră pe vecii!!!
Alte chestii:
Pastrarea tiplei pe telecomanda, chestia cu "te trage curentul", deochiul, sa-ti faci cruce cand treci pe langa biserica
Stiu ca nu chiar ce vrei sa auzi la clipul asta, dar cred ca merita spus. Eu sunt din Suceava si intr-o zi, pe cand mergeam in statia de autobuz, am observat o femeie destul de plinuta, cam de vreo 40 de ani si de etnie roma. Femeia respectiva cersea si nu in orice fel, era dezbracata in partea de jos si avea arsuri in zona intima. Asa demonstra ea ca merita fiecare banit cersit. Mi s-a facut rau cand am vazut-o si am trecut mai departe. Ca sa trec direct la subiect continui spunand ca m-am nimerit in jurul unui grup de turisti, pareau germani. Inca nu inteleg de ce au vrut sa viziteze tocmai Suceava si ce ar fi putut vizita, dar au vazut ceva unic si scarbos. A fost singurul moment din viata in care m-am gandit ca suntem needucati si ca stricam tara asta frumoasa. Succes in continuare si ador mult videourile tale, am invatat foarte multe de la tine si te respect.:)
Treaba cu balconul închis cred eu este aceea de a izola căldura iarna si a ieftini implicit facturile.
Folia de aluminiu pe aragaz:)
Asta nu e doar la noi, garantez🤦♂️
Răspunsul este dat târziu dar o să o spun pentru suflețelul meu, folia de aluminiu pe aragaz este folositoare deoarece împiedică murdărirea aragazului, uleiurile și alte chestii care nu vrei să ajungă pe aragaz.
Nu știu dacă este specific românească dar cred că este folositoare spre deosebire de băncile din fața porții sau balconul închis...
Foarte simpatic tipul ăsta de pe UA-cam
Georgiana Deac Bob Ross ăsta?
Horica, foarte dragut clipul. Imi place destul de mult stilul asta mai relaxat pe care l.ai abordat, dar si lucrat putin, spre deosebire de podcast.uri spre exemplu unde nu sunt nici cut.uri. Big like! Sa se auda Zaiafet peste tot pe Internet!
Horica esti cel mai tare!!!👍👍👍
Felicitari... Ai un canal foarte educational. Probabil cel mai bine realizat de pe la noi. Am urmarit multe din uploadurile tale. Tine-o tot asa :)
Eu sunt din Republica Moldova şi am şi eu un sertar cu pungi ))
SimpleChannel tot acelasi neam
@@diamantulportocaliu3959 Da!!!!
Pt ca tot roman esti..
Pentru ca suntem acelasi neam
Bravo , tu chiar ești un youtuber adevărat nu ca mine!
Toată lumea are sertarul cu pungi/punga cu pungi și dulapul cu plăsuţe de cadouri! :))
Zaiafet peste tot pe internet
Balconul inchis are legatura cu muraturile
Explicația este mult mai prozaică, practică de-a dreptul, ținând cont de faptul că, totuși, acolo mai ai așezate măcar o măsuță și un scaun: apără de praf, ploaie și zapadă.
Mai sunt multi care-si inchid balcoanele pentru a avea spatiu in plus de depozitare, in special la blocurile comuniste dar si la blocurile noi prost construite, pentru ca apartamentele sunt foarte mici iar spatiul necesar de depozitare este destul de măricel
Mai vreau un videoclip pe tema asta. Abia astept sa le spun prietenilor din afara despre lucrurile astea si sa vad daca si la ei sunt lucruri asemanatoare.
Geniala ideea!
Un prim obicei pur românesc este ca musafirii sa mai stea la usa la plecare aproximativ jumătate din timpul pe care l-au petrecut in timpul vizitei. Culmea este ca atunci se isca cele mai interesante conversații. Eu nu suport asta absolut deloc. Decât sa stam in picioare la usa, nu mai bine ne întoarcem la masa și mai bem sau mâncam ceva?
Un al doilea obicei pur românesc este scandalul care se isca între gazda și musafir pe tema descaltatului:
-Nu te descălța ca trebuie sa fac curat!
-Nu se poate, e mizerie afara!
O cearta inutila care nu își are rostul. Eu am pretenția ca oamenii sa se descălțe când vin la mine ca nu e bar. La fel și eu ma descalț când merg la alții și nu văd nicio stima pentru musafir ca nu-l pui sa se descalte.
esti un om ffff fain nu te lasa!
nu ai spus despre pestele de sticla care sta pe un mileu care sta
pe televizor... sau perdelele acelea de dantela...
Cernat Andrei da, dar multe națiuni slave au așa ceva, probabil a venit de la comuniști cu moda asta sovietica
Cu televizoarele astea subtiri, a disparut pestele :)))))
cosmin rafira dacă ai știi cum e prin prahova, plin de pești
Perdelele de Pascani :P
Oana Madalina alea cu...gabriel leonard, parca? :))))
Nu ai habar cât am așteptat să postezi!
Eu am fost la un italian care locuieste in Anglia.. si el are un sertar cu pungi:)))
cred ca e casatorit cu o romanca ;)
alex9920 prietena lui era romanca:)) dar avand in vedere ca l.am vazut bagand pungi acolo, cred ca era opera lui:)) daca era inspirat, nu stiu:d
Occidentalii au alta motivatie decat a noastra cand strang deseuri sau pungiin cazul italianului. Ei se gandesc pe bune la reciclare si la economie. Insa principalul motiv este reciclarea care doar la noi este o lozinca ieftina. Ei chiar cred in asta. Am fost in Anglia si gunoiul reciclat era selectat din casa (stateau la curte) si pus separat in cele 3 pubele. Din greseala am pus hartie la degradabile iar gazda mai ca era sa faca infarct. Cica amenzile sunt uriase iar ala care vine si ridica deseurile chiar se uita sa vada daca sunt fiecare in recipientul lui. Familia respectiva isi invata copilul de 3 ani unde sa.si arunce gunoiul si cum sa o faca. Aveau si ei cateva pungi intr.un sertar insa deoarece gunoiul la ei se recicleaza in procente de peste 80%, ei nu fac din pastrarea pungilor o traditie. Stiu ca punga aceea se va intoarce tot in forma de punga prin reciclare. La noi se recicleaza in jur de 4 sau 5% prin comparatie. Mai avem pana acolo.
A fost un clip grozav. Îmi plac "experimentele" de acest gen. Tot așa Zaiafet!
Cainii comunitari mai fac parte din lucrurile observabile pentru un strain :)
Covrigii sunt o "mancare" ieftina si satioasa si cel mai important se poate manca in orice imprejurare.
Iar cand vine vorba de gard acesta arata si situatia financiara a proprietarului dar ofera un sentiment de protectie.
Cred ca ar fi interesant sa mai apara video-uri de genul nu foarte documentate si filmate asa :)
Mileurile și carpetele, bineînțeles, tot la fel de atipice pentru străini.
Fain formatul
TAREEE chestia cu pungi ma lăsat fără cuvinte.
Americanii au dezvoltat o cultura in jurul gratarului. :))
Dar romanii au dus-o la rang de arta.
@@CodreanuCristi adevărat 😅
Carpeta de pe perete si mileurile , soba de teracota , mujdeiul , colindatul , datul de pomana , sapunul de casa si apretul. Interesant clip. THUMBS UP !
Eu sont belgian, si sa stii ca si noi avem ceva cu gratarul. Cind ese soare, cind scoatem gratarul!
Foarte adevarat Horica !
treaba cu pungile este o modalitate de a-ti face orezerva de lucruri pe care le folosesti des
gardurile ,cum ai zis si tu,au scopul de a delimita proprietatea,dar nu trebuie sa fie neaparat mari.Ele ii unes. pe vecini, in unele cazuri,pentru a sta la un mic sau o bere rece,ori o tuica tare
covrigul e la moda mai nou,se umple cu fel de fel de chestii,si cel mai important e ieftin,il iei ca pe gustare ci nu neaparat sa te saturi
Vara trecuta, dupa multi ani, am fost in Romania. Mergeam cu autobuzul prin Galati, si cand am trecut pe langa o biserica toata lumea si-a facut cruce (nu doar babe, ci si oameni de varsta a doua sau copii). Poate ca nu e tipic romanesc, dar in vest nu am vazut asa ceva.
Nu din cauza ca ar fi credinciosi ,vreau SA zic ,in sensul de a respecta cuvantul lui Dumnezeu ,este pur si simplu o indoctrinare a bisericii ,in acea parte a tarii toata lumea e crestin ,doar cu numele si de forma,cand iasa din biserica ,au uitat 😁
De aceea stau babele in fata portii pentru ca sunt ca si paza de pe vremuri pentru castel/cetate si daca stai in fata ogradei tale e semn ca il stapanesti :))
Asta era in capul meu.
Bravo Zaiafet♡
Majoritatea punctelor foarte interesanta, unele la care nu m am gandit pana acum, insa am o observatie,la punctul 6 , la cel cu gratrele.La noi cred ca a venit acest curent mai mult dupa revolutie, cu o influenta mai mult americana.In USA nu exista reuniune de familie fara un grill, majoritatea weekendurilor se incheie cu cate un grill,ori ce aniversare,zii de nastere, sarbatoare (in general in perioada calda) conduce catre un grill.
Vlog a la Filip Ne-am americanizat
A fost foarte amuzant. Sper ca o sa faci și o a 2-a parte pe subiectul ăsta.
1) Iubirea fata de tara
2) Cainii de pe strazi
3) tuica, visinata, socata, etc
4) sarmalele, faptul ca suntem inebuniti dupa carnea de oaie, varza a la cluj, etc
5) Dorinta de a avea fiecare casa si masina lui, in tarile vestice se sta foarte foarte mult in chirie fiind mai rentabil pe termen scurt. Plus ca in state precum spania daca esti inclus intr un ajutor de casa chiria pe care tu o platesti statului tinse scade din pretul apartamentului si dupa 10-15 ani te intreaba daca vrei sa platesti acea diferenta mica care ar mai fi ramas ca sa iei apartamentul in propietate
6) Ne plac foarte mult lupii ca si caini
7) Pe langa covrigi mancam multa pizza si shaorma
8) La noi berea a ajund la 3l si cred ca si la 3,5l iar in strainatate e doar la 1l si dupa sunt butoaiele
9) Avem foarte foarte multe dulciuri de casa
10) suntem un popor care cauta sa faca bani repede si d aia si vezi case de pariuri la fiecare colt de strada
11) Suntem un popor foarte credincios din pacate, adica preferam sa ne bucuram ca avem 3 biserici pe 200m decat sa avem mai multe spitale de care avem nevoie sau scoli
Si multe altele desigur
marian radu a-și
Sarmalele sunt din Turcia
mergi pe la manastiri sa vezi ce ingrijite sunt si compara cu spitalele si scolile . asta spune tot despre cei ce conduc institutiile
Caini pe strazi nu mai sunt(cel putin in Bucuresti) ,dar au fost
Salut! Felicitări pt canal, îmi place mult!
Am locuit in Italia si le-am cunoscut si trait si cultura. O pungă cu mai multe pungi e ceva specific si in Sudul Italiei, si printre spanioli e difuză treaba cu pungile; lucrez in aeroport si majoritatea persoanelor care au punga lor sunt; argentinienii, japonezii, chinezii,coreanii... fiecare are motivele lui. Noi in comunism o făceam pt a economisi si pt ca nu se prea găseau, aici vad ca "e la moda" dă bine sa umbli cu plasa ta bio, 😉 iar din cate stiu in Italia se face pt o chestie de reciclaj. Pachetul de acasa, la fel, în cultura Italiană sudista e sfânt, împreună cu bunica familei 😁 Grătarul la fel, cu siguranță variază ce pui pe el, iar micii sunt clar specific românești.
Ceea ce am vazut eu ca străinii consideră specific noua, e de exemplu ca poti sa racesti sau sa "te tragă curentul " daca sunt geamul si usa deschise in casă, autobuz sau mașina. Cel puțin eu asa am crescut in România, cu " închide usa ca ma trage curentul" 🤣 Asa ceva eu numai la noi am văzut. Acum se intampla des sa fie geamurile toate deschise in autobuz dar nu mă mai "trage curentul" de ani buni 😅 Îmi vine in minte si timpul pt o cafea, care la noi e de la 15 minute in sus, nu? Comparativ cu Italia unde "ne vedem sa bem o cafea " înseamnă ca bei degetarul ăla de cafea ce ti-l servesc ei si pleci, pret de 5 minute maxim 😅
Părerea mea e că majoritatea lucrurilor prezentate sunt specifice Balcanilor sau Europei de Est, nu doar României.
Big like Zaiafet👏🏻👏🏻
Balconul inchis este raspandit si in Rusia, mai precis eu am fost pe aici: www.google.ro/maps/@59.123864,66.5952713,5.88z. Am vazut 2 localitati si erau cu balcoane inchise, termopan, exact idealul romanesc.
Continuă seria. :)) îmi place:))
1.trebuie sa citesc cartea.
2.top opt e gelos
Cu gardurile ne-am obisnuit si cu covrigi ca se pot manca repede , e ieftin si asta :)) sunt simple explicatiile.
Cu balconul e simplu, daca nu e inchis si ai lucruri puse acolo trebuie sa le bagi in casa cand ploua.
Și eu am un sertar cu pungi, adevărat 😂, iar faza cu gardul cred ca este tipică pentru noi pentru că mulți avem în spiritul nostru acest concept de a ne personaliza propietatea, de a o distinge de cea a vecinului.
O altă idee cred ca ar fi faptul că gardul este primul lucru pe care îl vezi la o proprietate și el ar trebui mereu să reprezinte ceea ce ai tu în casa în cazul gardurilor acelea mai cochete și luxoase.
Merge făcut un număr de stand-up dupa stereotipurile románeşti din clipul ăsta.
Salut Horia. Probabil primul meu comment în vreo 2 ani de când te urmăresc. La acest clip se vede ca ai o abordare extrem de subiectivă asupra subiectului. Din cele 8 menționate, covrigul e singurul cu care sunt de acord 100%.
Trăiesc de mulți ani în vestul Europei și pot spune ca "punga" nu este tipic românească. Atât în comunitățile din Olanda cât și în cele din Danemarca unde am interacționat cu localnicii, pungile au locul lor definit în casă. Motivele ar putea fi altele decât la noi. Ei o fac din simț civic, pentru reciclare și uneori o consideră chiar o economie. De asemenea, în ceea ce privește grătarul; am lucrat aproape un an, într-un depozit de produse destinate integral activității de "grătărit", în Danemarca. Depozit ce deservește toate piețele scandinave. Ai fi uimit dacă ți-aș spune că nordicii fac grătar la orice geană de soare și liber national? Ei nu fac doar grătar, au dezvoltat o întreagă industrie în jurul activității ăsteia. Aproape fiecare complex de blocuri din orașele mari, au un loc amenajat cu gratar special pentru locatari.
Da asemenea, cel putin in Danemarca unde locuiesc eu, aproape fiecare casă, proprietate privată, cu o curte mai mare de 20 m2 are cel putin leagan, dacă nu și un tobogan micuț sau o trambulină. Si asta, ca și la noi de altfel, cred ca se datorează prezentei copiilor în gospodăria respectivă, nicidecum ipotezei statutului social.
Balcoanele închise sunt specifice fostului bloc comunist și nu doar nouă. Vezi Rusia. Cred ca au legătura de fapt cu calitatea construcției. Oamenii inchideau balcoanele, initial, în încercarea de a-și izola mai bine apartamentul. Ulterior a mai apărut și ideea de a beneficia de un spațiu util în plus. Aici balcoanele închise de multe ori își schimbă funcția inițială.
Mult succes in continuare!
Celebrul bibelou in forma de pește de pe televizorul bunicilor!😉😎👍💪
Ești super fain😍
portocalele si mandarinele in preajma Craciunului :))
BIG LIKE ZAIAFET!!!
Tata și-a închis balconul ca să-și facă atelier de tâmplărie deci cred că faza asta e din lipsă de spațiu
foarte interesant si placut modul asta de prezentare subiectului
Ai uitat de casele de pariuri
Gardurile de la noi, sunt o fală un fel de mândrie, cine pe cine o are mai mare mai frumoasă . . . Una de inox, alta din fier forjat, alta din ziduri placate cu piatră. . . .
Mi-ai dat blue screen cu titlu asta...
Nu ms :))
Si mie =)))
Ce fain e video-ul !! :))))
Probabil din instinct pastram pungile stiind ca le putem refolosi. In capul meu cand pun o punga de-o parte este "ba o pot refolosi ca: sac de gunoi in caz ca nu am, impachetat lucruri cand ma car dintr-un loc in altul si "lasa ca sigur o sa imi trebuiasca mie undeva".":)))
Super interesant si Funny!
Și în Republica Moldova avem sertare cu pungi
Esti tare !!
Explicatia mea cu privire la "balonul inchis" este faptul ca la tara se fura si balconul inchis confera siguranta si protectie inpotriva hotului.
Iar explicatia pentru gard este : La tara in perioada recoltei(toamna) mergeai pe canp si recoltai de exemplu lutandra(lucierna) si vecinul avea si el acelasi lucru si mai puteai trage o coasa ba la el,ba la tine ca doara da , iar in perioada plantatului se delimiteaza cu un bat, cu o ata bucata ta de teren. Ce mai la deal, ce mai la vale gardul arata dreptul la intimitatea ta..... si te apara de hoti. #DavaDracu
Sau ca iarna bate vantul prin crapaturile de la geamuri si ne trage urentul (Alt lucru specific noua)
Andrei Agache i
Cine are sertar cu pungi dați👍sa vedem câți suntem
În comunele județului Sibiu casele au garduri foarte înalte, unele chiar mai înalte decat casa, iar explicația ce am primit-o în momentul în care am facut practică si observații de teren si m-am adresat conducerii administrative ale comunei Jina, daca nu ma înșel... este ca ridicarea gardurilor la asemenea dimensiuni este practicată de sute de ani. În momentul în care bărbatul casei era plecat la vânătoare sau păstorit, pentru siguranța femeii si gospodăriei se ridicau garduri înalte ce împiedicau hoții sa se infiltreze.
✌
foarte interesant. Mulțumesc pentru explicație
Și bunicul meu stătea îl Jina, acolo a copilărit pana la 18-19 ani, nu mai știu sigur
Super tare! #RomaniaTraditionala 💕
"Etnogeneză şi țuică"😂
Tare fain acest format! Recomand un cadru tras în timp ce stai pe wc.🙌🏻☺️
Cred ca micii nu sunt cu specific romanesc, parerea mea - sotul meu e albanez si ei au mici numiti kofte, dar sunt facuti din oaie sau vita - au si sarmale, dar nu le fac cu porc si saorma, dar e kebab in pita. Avand in vedere ca Albania a fost sub ocupatie turca vreo 500 de ani, au specific turc. 😅 am cam imprumutat si noi de la altii multe chestii. Apropo, ar fi interesat un clip care sa aduca in discutie latinitatea romanilor - care cred ca e acolo undeva si cred ca avem multe elemente slave sau turce imprumutate de-a lungul timpului. 😄 Multu’ pt video, Zaiafet! Imbratisari din Londra!
ROA Love Vezi istoria de Neagu Djuvara , este video
Foarte frumos videoclip
Eu aveam un dulap cu pungi, acum cam...un sfert de cămară e ocupata cu pungi care se afla in alte pungi :))
Sertaru' cu pungi e baza!💪💪
Am fost recent in Danemarca in Aarhus si tin sa precizez ca oamenii acolo sunt veterani in gratare. In centrul orasului un parc imens amenajat cu gratare la fiecare 50 de metri iar tinerii cu muzica si voie buna isi prajesc halca de carne peste tot prin parc, so... Nici olandezii nu-s mai prejos, prin parcuri amenajate fac oamenii gratare vara... Micii se gasesc intr-adevar doar in romania dar traditia gratarului o au si nordicii...
4. Statul la poarta. Deși în mod clar definește societatea rurală de azi, și mai puțin urbană, cred că originile sale pot fi regăsite și în medievală sau modernă, și s-ar aținti spre nevoia omului de a cunoaște. Spre exemplu pe timpul lui Cuza nu era un radio sau TV care să dezvolte și să analizeze critic știrile, iar întrunirile din zilele duminicale sau alte sărbători creștine reprezentau momentul de informare a țăranului, bărbații cu politica, femeile cu bîrfa locală. (vezi și romanul Moromeții)
5. Gardul. Trebuie privit inițial ca un mijloc de protecție, de conservare, inițial pt a te păzi și de a-ți păzi proprietatea, dar i se atribuie și rolul de „marcator” de proprietata, redând mai ales imaginea proprietății și întărind-o vizual, fiindcă după cum știm bine factorul vizual menține mai bine ideea de proprietate decât actul sau vorba. Cazurile de marcări de proprietate sunt întâlnite și pt terenurile agricole când țăranii își marchează ogorul cu ajutorul semnelor (șănțulețe la stânga și dreapta proprietății, pari înfipți la extremități). Din nou treaba nu ar fi chiar din perioada curentă ci ar trebui analizat, cred e o presupunere, din timpul premodernității. Ideile de mai sus sunt privite din perspectiva unui student la istorie pasionat de contemporană :)
Încăpea pe lista și sărbătorirea "Zilelor orașului".
Ce fain fu cand schimbasi cadrul de la intro, direct pe jos 😂
Ai uitat de butoiul cu muraturi de pe balcon.
Misto clip.
Ce greu am procesat titlul
Balconul inchis are legatura cu faptul ca noi avem cele mai mici locuinte din UE. Prin inchiderea lui sporim suprafata utila a apartamentului. (Ex: multi fac bucatarie din balcon sau spatiu de depozitare).
Feliciari pentru video! 😀
Astept sa vad cu ce mai vii in privinta asta. Nu-ti fa griji ca nu ai filmat videoclipul asta la "birou". Continutul ne intereseaza pe noi.
Totul sa ne fie bine împreună, savoare, vitalitate în expuneri, umor jucăuș, o zi buna. 😁😜🤪😬😂😆💫✨💥💯💝🙏👋😉🤗🤔
noh poate iau si eu inimioara pentru ca am si eu un sertar cu pungi si o punga cu pungi
o posibila explicatie pentru prezenta leaganului este faptul ca in trecut, la tara femeile aveau foarte multa munca de facut in casa si sa aiba grija de copii, iar singurul lor moment in care se relaxau era o jumatate de ora in care se puteau da in leagan, duminica dupa slujba.
Oamenii isi inchid balconul pt. a mari spatiul de stocare.(cred)
Sunt un baiat italian dar am luicuit destul de mult in Romania sa ma descurc cu limba. Poate sa va surprinda cat de multe chesti sunt asemanatoare intre Romania si Sardinia (regiunea de unde vin eu). M-am gandit ca poate sa fie interesant pentru voi sa va dau o comparatie intre lista de pe clipul acesta si cum e in insula mea. Deci asta cu pungi e foarte comun si la noi, de fapt am invatat de la bunica mea cum sa pun pungi de o parte sa le mai folosec sa le fac intr-o forma triangulara. Pachet de acasa? Si la noi se face foarte mult, in fiecare zi in care ma duceau la scoala aveau un pachet plin de chesti de la mama sa nu mor de foame in timpul clasei :)) cand vine vorba de balcoanele inchise este un pic diferit, in apartamentul meu in Sardinia am un balcon inchis dar si unul deschis, si sunt de acord ca acele deschise sunt mult mai comune, de obicei cine are un balcon inchis are si un balcon deschis, adica: sa ai un balcon inchis trebuie sa ai prima oara unu deschis, si nu invers. Pentru statul la poarta/ la usa, este cam acelasi si la noi, dar numai in saturi, mi se pare foarte fain faza asta cu romani care au banci (banci?🤔 benches) in fata blocurilor unde de obicei batrani stau de poveste. La noi nu avem asta dar in saturi batrani tot stau la usa toata ziua sa supraveghez ce se intampla pe strazi :)) despre garduri, insa, este total diferit, poate acele noi pot fi atat de imense ca in romania, dar alea vechi sunt asa de scunde ca poti sa treci peste ele fara nici un efort. Despre gratarul e la fel si la noi, dar asta poate sa fie numai ceva din sardinia. Nu stiu sigur cum ii treaba in restul tarii. Un lucru insa total diferit e covrigul. Nu prea avem asta, de fapt nu stiam despre existenta acestuia inainte de a veni in Romania prima oara in 2017, si in orasul unde stateam peste tot erau standuri unde se vindeau covrigi :)) in sfarsit sunt multe chesti asemanatoare intre aici si Sardinia, dar multe sunt diferite. Spre exemplu ceva care mi s-o parut socat este ca aici in blocuri poti pune orice usa care vrei, sau orce geam, dar in Sardinia (si cred in toata tara) trebuie sa pui acelas usa ca in restul blocului, toate trebuie sa fie la fel. O alta chestie diferita este bautul cafelei. Okay cred ca stiti ca in italia cafeaua este scurta, dar asta nu este singura diferenta. Am vazut aici oameni care ii lua cam o ora literal sa termine cafeaua, o beti extrem de rar. La noi pe langa faptului ca e scurta si se bea foarte repede (si timpul restant este pt tigari). Prima oara se bea cafeaua, si dupa se fumeaza tigara. Aici e un pic cafea un puf de tigara si asa mai departe :))
Scuzatima pentru greseale dar inca am mult de invatat 🤷🏻♂️ oricum foarte fain canalul!
Faza cu pungile e #true
Sa stii:)))
Anu acesta trebuie sa fim mândri si severi cu noi si cu cei din jur
Maidanezii, sunt o altă chestie specifică românilor. Am auzit de multe ori motivația închiderii balcoanelor. Se trage din comunism de pe vremea când în case era frig. Balcoanele se închideau ca să mai oprească din frigul de afara(pe timp de iarna), apoi a devenit o tradiție până în zilele noastre, când chiar dacă lumea acum își izolează casele/apartamentele, oamenii încă mai închid balcoanele, chestie care dă un plus de intimitate sau extra spațiu. De exemplu, apartamentul meu cu o camera(mare) avea o bucătărie de 1m/1,5m, fără geam afară. Așa că am dat jos geamul și zidul dintre balcon și camera, am mai luat o bucata din camera, am tras apa și scurgere prin pereți, am clădit alt perete cu geam și ușă și am făcut o bucătărie mărișoară de vreo 12m pătrați(dacă nu și mai mult). Vechea bucătărioară a devenit debara.
Borșul este o chestie Românească. Românii consumă mult borș (mai ales în ciorbe). Și borșul făcut în casă e cel mai bun!
Sper să faci partea a doua la acest videoclip!
9 canalul Zaiafe...no hai ca astai deja veche
Cel mai tipic obicei românesc este sa fi țăran și sa te îmbeți și sunt și melodiile despre astfel de lucruri. Bineînțeles că nu suntem singura țară care are astfel de obiceiuri. Mai sunt manelele .
Da, va trebui sa ma obisnuiesc cu faptul ca Shaorma nu e mancare traditionala romaneasca...
Bravo man@