DRĂGAICA - HORA DIN STRĂBUNI, episodul 3

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 вер 2024
  • Sânzienele sunt zânele frumoase și grațioase din mitologia românească.
    Drăgaica sau Sânzienele reprezintă dansuri rituale de origine agrară, care se practică în fiecare an pe 24 iunie în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, în preajma Solstițiului de Vară. Zeița agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu și a femeilor măritate este sinonimă cu Sânziana, iar sărbătoarea este marcată prin mai multe obiceiuri și tradiții: în unele zone, printr-un dans în cerc al unui grup de fete, din care una este aleasă, ca Drăgaică. Alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare, iar la popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântând și executând un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce.
    Jocul Drăgaicelor a fost atestat pentru prima dată în Moldova de către Dimitrie Cantemir si apoi în Muntenia și Dobrogea; ritualul Dragaicei este reconstituit numai din informațiile de natură etnografică, iar versurile, sunt numai un îndemn la joc
    În alte zone, în noaptea Sânzienelor se aprind focuri pe dealuri sau se înconjoară casa cu o flacără aprinsă în mână, pentru a fi ferite de rele. Altă tradiție spune că, în noaptea de Sânziene, fetele își pun flori sub pernă pentru a-și visa ursitul. De câțiva ani încoace, tot pe 24 iunie se serbează și Ziua Universală a Iei, în care românii din toate colturile lumii sunt încurajați să se îmbrace cu o ie.
    În perioada iunie - octombrie, în fiecare zi de miercuri și vineri, de la orele 16:00, pe pagina de FB a CSMB vă invităm să participați la cursurile online de dansuri populare.
    HORA din STRĂBUNI este cel mai nou proiect al Primăriei Capitalei, prin #CSMB, dedicat special dumneavoastră.

КОМЕНТАРІ •