Καθώς το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες και μαθησιακές ανάγκες δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παρακάτω που θα σου προτείνω και να δεις τι δουλεύει καλύτερα ώστε να καταλήξεις σε έναν συνδυασμό τους: Οπτική ενίσχυση: διαγράμματα, οπτικά προγράμματα και οδηγίες γραμμένες στο χαρτί και όχι μόνο προφορική παρουσίασή τους είναι μερικά από τα πράγματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν, να μάθουν και να ακολουθήσουν πληροφορίες που παρουσιάζονται μόνο προφορικά. Θα βοηθήσουν το παιδί να οργανώσει τη σκέψη του και να παραμείνει συγκεντρωμένο Χρήσιμη τεχνική, είναι να δίνουμε τη δυνατότητα επιλογής των εργασιών που θα αναλάβουν, αλλά όλες να οδηγούν σε παρόμοιο αποτέλεσμα. Η ικανότητα επιλογής, αυξάνει τα ποσοστά εμπλοκής στην εργασία. Σπάσιμο σε υποενότητες και οπτική αντιπροσώπευσή τους: Τα παιδιά με Down δυσκολεύονται να διατηρήσουν πληροφορίες στην ακουστική τους μνήμη, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν συνθετότερες έννοιες. Η οπτική αντιπροσώπευση της κάθε υποενότητας, που είναι σημαντική για την ολοκλήρωση της έννοιας που μαθαίνει, θα βοηθήσει τo παιδί (δεδομένου ότι προσπαθούμε να του μάθουμε δεν είναι πολύ δύσκολο για το επίπεδό του). Για παράδειγμα, όταν μαθαίνουν μια σύνθετη λέξη πχ. «μέσα μαζικής μεταφοράς», μπορούμε γύρω από τη νέα λέξη να βάλουμε σε κύκλο τις έννοιες που την αναπτύσσουν πχ. λεωφορείο, τρένο κλπ. Στη συνέχεια το παιδί μαθαίνει πώς να κάνει την ανάλυση των στοιχείων μόνο του, αυξάνοντας την αυτονομία του και δρώντας πιο ενεργητικά μέσα στη διαδικασία της μάθησης Λειτουργική αξιολόγηση του περιβάλλοντος: Πολλές φορές μπορεί να αντιδρά άσχημα, όταν το περιβάλλον του είναι πολύ απαιτητικό και νιώθει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει. Ειδικοί προτείνουν στους δασκάλους (και στους γονείς) να μιλούν αφενός πιο αργά και αφετέρου να χρησιμοποιούν το επιτονισμό για να τονίσουν τα σημαντικά στοιχεία του λόγου τους. Επίσης, να επαναλαμβάνουν αυτό που λένε με διαφορετικές λέξεις, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες το παιδί να μην κατάλαβε με την πρώτη ή με τον συγκεκριμένο τρόπο, αυτό που εξηγεί ο δάσκαλος. Τέλος, να τονίσω τη σημασία του διαλείμματος! Ελπίζω να σε βοήθησα :)
Πώς θα βοηθήσω το παιδί να συγκεντρωθεί;
Καθώς το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες και μαθησιακές ανάγκες δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παρακάτω που θα σου προτείνω και να δεις τι δουλεύει καλύτερα ώστε να καταλήξεις σε έναν συνδυασμό τους:
Οπτική ενίσχυση: διαγράμματα, οπτικά προγράμματα και οδηγίες γραμμένες στο χαρτί και όχι μόνο προφορική παρουσίασή τους είναι μερικά από τα πράγματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν, να μάθουν και να ακολουθήσουν πληροφορίες που παρουσιάζονται μόνο προφορικά. Θα βοηθήσουν το παιδί να οργανώσει τη σκέψη του και να παραμείνει συγκεντρωμένο
Χρήσιμη τεχνική, είναι να δίνουμε τη δυνατότητα επιλογής των εργασιών που θα αναλάβουν, αλλά όλες να οδηγούν σε παρόμοιο αποτέλεσμα. Η ικανότητα επιλογής, αυξάνει τα ποσοστά εμπλοκής στην εργασία.
Σπάσιμο σε υποενότητες και οπτική αντιπροσώπευσή τους: Τα παιδιά με Down δυσκολεύονται να διατηρήσουν πληροφορίες στην ακουστική τους μνήμη, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν συνθετότερες έννοιες. Η οπτική αντιπροσώπευση της κάθε υποενότητας, που είναι σημαντική για την ολοκλήρωση της έννοιας που μαθαίνει, θα βοηθήσει τo παιδί (δεδομένου ότι προσπαθούμε να του μάθουμε δεν είναι πολύ δύσκολο για το επίπεδό του). Για παράδειγμα, όταν μαθαίνουν μια σύνθετη λέξη πχ. «μέσα μαζικής μεταφοράς», μπορούμε γύρω από τη νέα λέξη να βάλουμε σε κύκλο τις έννοιες που την αναπτύσσουν πχ. λεωφορείο, τρένο κλπ. Στη συνέχεια το παιδί μαθαίνει πώς να κάνει την ανάλυση των στοιχείων μόνο του, αυξάνοντας την αυτονομία του και δρώντας πιο ενεργητικά μέσα στη διαδικασία της μάθησης
Λειτουργική αξιολόγηση του περιβάλλοντος: Πολλές φορές μπορεί να αντιδρά άσχημα, όταν το περιβάλλον του είναι πολύ απαιτητικό και νιώθει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει. Ειδικοί προτείνουν στους δασκάλους (και στους γονείς) να μιλούν αφενός πιο αργά και αφετέρου να χρησιμοποιούν το επιτονισμό για να τονίσουν τα σημαντικά στοιχεία του λόγου τους. Επίσης, να επαναλαμβάνουν αυτό που λένε με διαφορετικές λέξεις, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες το παιδί να μην κατάλαβε με την πρώτη ή με τον συγκεκριμένο τρόπο, αυτό που εξηγεί ο δάσκαλος.
Τέλος, να τονίσω τη σημασία του διαλείμματος!
Ελπίζω να σε βοήθησα :)
Ευχαριστώ πολύ 😃
♥️♥️