De ce și cum poate afecta stresul buna funcționare a organismului?
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- Stresul poate afecta pe orice și la fiecare individ are urmări diferite. Unii fac față mai bine stresului, în timp ce la alții poate deveni o problemă serioasă. Spre exemplu, foarte multă lume în ultima perioadă a dezvoltat o frică de boală, fenomen numit ”anxietate legată de sănătate”. Interesant este faptul că sunt persoane care au o frică foarte mare de cancer, însă nu au nicio îngrijorare legată de Covid. Sau invers. Un alt exemplu este al oamenilor care se tem că nu vor mai fi performanți la locul de muncă, lucru numit anxietatea de performanță. Mai mult, stresul profesional afectează persoanele mai mult decât frica de boală.
Practic, când stresul depășește puterea noastră de a face față sau mecanismele noastre de adaptare, acesta se transformă în anxietate și în depresie și astfel devenim disfuncționali. Dr. Iasmina Dragomir, medic psihiatru în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, spune că de multe ori încearcă să le explice pacienților că nu e bine să lase stresul să se transforme în anxietate. Atunci când sesizezi că ceva în jur este stresant sau că te suprasolicită, cum ar fi să te trezești dimineața numai cu gândul la serviciu și la problemele de acolo, cel mai bine este să iei măsuri. Este important să identifici sursa de stres și să vezi cum poți să îi faci față mai bine. Cu alte cuvinte, ar trebui să îți oferi un moment de respiro în fața acelui stres, în așa fel încât organismul și creierul să se poată reseta pentru putea face față acelor probleme.
E greu în zilele de azi să găsim timp pentru noi, însă întotdeauna dacă analizăm programul unei zile vor găsi timpi liberi. Și chiar dacă de multe ori avem senzația că nu avem timp, acest lucru se întâmplă pentru că nu ne organizăm bine.
Este foarte important să avem un program de odihnă pe care să îl respectăm. Privarea de somn și nopțile nedormite sunt suficiente ca să provoace un disconfort emoțional a doua zi, practic nici măcar nu trebuie să se suprapună altceva.
Un alt lucru pe care îl putem face pentru a diminua stresul sunt anumite schimbări în viața noastră. Atunci când se poate, dacă toleranța noastră la factorul de stres nu mai există sau pur și simplu nu putem să ne adaptăm, putem încerca să schimbăm locul de muncă, relația care ne generează stres și așa mai departe.
E foarte important și să ne cunoaștem limitele. Toată lumea are o limită și nu este o rușine să admitem acest lucru. Atunci când ne dorim alte lucruri de la noi, de la jobul nostru sau de la oamenii din jurul nostru, cel mai bine este să ne stabilim prioritățile și să acționăm în felul în care considerăm noi că ne va face să ne simțim mai bine. Specialistul Iasmina Dragomir afirmă că este o dovadă de înțelepciune și maturitate să știi ce poți să tolerezi, ce nu poți să tolerezi, unde te poți flexibiliza și unde pur și simplu nu merită să mai continui să îți dedici energia.
În situațiile în care nu se poate schimba nimic meditație psihiatrică poate ajuta, făcând pacienții să fie mai rezilienți la stres. Practic, medicația ne ajută ca atunci când factorul de stres este copleșitor să nu reacționăm foarte intens din punct de vedere emoțional, ci mai mult rațional.
Dr. Iasmina Dragomir, medic primar Psihiatrie - www.medlife.ro...
Specialitate - www.medlife.ro...
Felicitări așa este
Pe mine ma streaza cei din familie