Texel nu met Nederlands gesproken commentaar in HD

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • Texel nu met Nederlands gesproken commentaar in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia....
    Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks. Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De oppervlakte van de gemeente is 585,96 km² waarvan het grootste gedeelte (416,14 km²) binnen- en buitenwater. Texel heeft 13.614 inwoners. Van de beroepsbevolking van ruim 3500 mensen werkt circa 17% in de landbouw. Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, en in de 17e en 19e eeuw werd Eierland verbonden met Texel en werd het daar onderdeel van. In april en mei 1945 vonden er zware gevechten plaats tussen de krijgsgevangenen van het 822e Georgische Bataljon en de Duitse bezetters in de zogeheten Russenoorlog. 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers kwamen hierbij om het leven. De naam wordt doorgaans uitgesproken als Tessel; de bewoners heten Tesselaars. Hiernaast wordt de naam van het eiland echter (vaak door bewoners zelf) ook uitgesproken als Teksel.
    De oudste bewoners konden geen dijken aanleggen. Zij vestigden zich op de opgestuwde keileemruggen, de hogere delen van het eiland. Veel later ontstonden op deze hogere delen Den Burg, De Waal, Den Hoorn, Oosterend en De Westen. De eerste menselijke sporen op Texel dateren uit het Mesolithicum (8000 tot 4500 voor Christus.). Bij opgravingen vond men vuurstenen werktuigen uit circa 5000 voor Christus. Waarschijnlijk gaat het hier niet om permanente bewoning, maar om jagers die tijdelijk aanwezig waren. Uit het Neolithicum dateren ook enkele vondsten van fragmenten van steenhamers uit circa 2000 voor Christus. Tijdens de Bronstijd was er waarschijnlijk wel permanente bewoning. In Den Burg zijn resten gevonden van grafheuvels uit de midden-Bronstijd, circa 1000 voor Christus. Vondsten uit de IJzertijd zijn gedateerd van circa 400 v. Christus tot de 2e eeuw na Christus, met een piek in de 2e eeuw na Christus Deze vroege bewoning eindigde circa 250 na Christus, waarschijnlijk door de zogeheten post-Romeinse transgressie, toen de zeespiegel steeg. In de 6e eeuw werd bewoning op de hoger gelegen gedeeltes weer mogelijk. Uit de Merovingisch-Frankische tijd, circa 600-650 na Christus, stamt een urnen-grafveld dat gevonden is in de buurt van Den Burg.
    De naam van het eiland is al terug te vinden in de historische gouw Texla, in de vroege middeleeuwen een gouw in Frisia ten westen van het Vlie. Het wordt al in de achtste eeuw genoemd als pagus Tyesle, Thesla (Zuidland). Waarschijnlijk werd het begrensd door het Vlie in het oosten en het Marsdiep in het zuidwesten. Het Vlie was in die tijd een bevaarbare geul die het Flevomeer met de Noordzee verbond, terwijl het Marsdiepje niet meer dan een beekje was, dat uitmondde in zee via een opening in de duinenrij. Holland werd vanaf de elfde eeuw ontgonnen door pioniers die dijken opwierpen en sloten groeven, waardoor de wildernis drooggelegd kon worden. Om West-Friesland werd een ringdijk aangelegd, terwijl het noordelijkste gedeelte een waterrijk veengebied was met weides, bossen en natte hooigrond, dat doorliep tot aan het Vlie.De gemeente ligt op 53 ° 3'N 4 ° 48'E ten noorden van het vasteland van de provincie Noord-Holland en ten westen van het vasteland van de provincie Friesland. Het eiland Texel ligt ten noorden van de stad Den Helder, ten noordoosten van het onbewoonde eiland Noorderhaaks, dat deel uitmaakt van de gemeente, en ten zuidwesten van het eiland Vlieland. Het eiland omvat de zeven dorpen De Cocksdorp, De Koog, De Waal, Den Burg, Den Hoorn, Oosterend en Oudeschild, en de kleine gemeenten van Bargen, De Nes, Dijkmanshuizen, Driehuizen, Harkebuurt, 't Horntje, Midden-Eierland, Molenbuurt, Nieuweschild, Noorderbuurt, Ongeren, Oost, Spang, Spijkdorp, Tienhoven, Westermient, Zevenhuizen en Zuid-Eierland. Het eiland Texel bestond oorspronkelijk uit twee eilanden, Texel in het zuiden en Eierland in het noordoosten, die met elkaar verbonden waren door scholen. In de zeventiende eeuw werden de eilanden samen gepolderd. Vandaag vormt Texel de grootste natuurlijke barrière tussen de Noordzee en de Waddenzee. Het duinlandschap op Texel is een unieke habitat voor dieren in het wild. Opmerkelijke gebieden zijn De Slufter, waar het getij inkomt en de duinen ontmoet, en een moerassige omgeving vormt die rijk is aan zowel fauna als flora. Texel staat bekend om zijn dieren in het wild, met name in de winter, wanneer roofvogels en ganzen zich vestigen. Ongeveer een derde van Texel is een beschermd natuurgebied. Een moerasland genaamd Utopia is ontworpen voor vogels om in te nestelen.

КОМЕНТАРІ • 1

  • @JMMCMoen
    @JMMCMoen  3 місяці тому

    Texel nu met Nederlands gesproken commentaar in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/