Oyunlara Harita Yapmak: Oyun Tasarımcısı olmak için bir yol
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- Bir süredir dillendirdiğim oyun geliştirme topluluğunu kurdum:
oyunyapanlar.com
Oyun tasarlamak sadece bir fikir bulmak değildir. Bu fikrin çalışması için yüzlerce küçük detaya karar vermek, test etmek, geliştirmek, dengelemek ve daha pek çok şeyi barındırır. Bu alanda kendini geliştirmek istediğinde sıfırdan oyun yapmak akla gelen ilk seçenek olsa da pek çok külfeti de beraberinde getiriyor olabilir. Kodlama, modelleme, ışık, ui ve daha pek çok şey işin içine girer. Oyunlara harita veya mod geliştirmek bu süreci basitleştirir ve daha hızlı bir şekilde üzerinizdeki amatörlüğü atıp güçlü ve zayıf yönlerinizi fark etmenizi sağlar. Oyun fikirlerinizi insanlara sunabilir ve aldığınız yorumlar doğrultusunda geliştirmeye devam edebilirsiniz.
Ben Age of Empires 2 üzerinden anlattım ama başka da pek çok seçenek bulunmakta.
Katılıyorum kesinlikle en iyi yol başka oyunlara map ve mod yapmak oyun sektörünü anlamak için. Oyun geliştirme süreci hakkında baya net bir fikir oluştuyor ve eğer map yaptığınız oyunun motoru kullanıma açıksa o oyun motoru hakkında işe yarar birçok bilgi de öğrenebiliyorsunuz. Ben artık yaklaşık 5 yıldır Doom için harita yapıyorum, ve zaten açık kaynaklı olan Doom motorunu (GZDoom fork'u) kullanmaya dair bir sürü şey öğrendim. Eğer oyun yapmayı öğrenecem diyorsanız harika bir başlangıç noktası.
Teşekkürler yorumunuz için. Sizin tecrübeniz de çok güzel cuk oturmuş bu başlığa. Doom çok güzel imkanlar sağlıyor diye çok duydum ama kendim girip bakmadım.
@@Ali.Yağmur Harita mantığı çok basit, sadece tavan ve zemin yüksekliği, doku ve ışık miktarı gibi özellikleri olan 2 boyutlu şekillerden oluşuyor. Ondan dolayı anlaması ve yapması da çok basit.
Selamlar, boş vakitlerimde unity öğrenmeye çalışıyorum. Videolarını az önce keşfettim, kanalında başarılar dilerim, çok mütevazi bir anlatış tarzın var, sağlıklı güzel günler
Teşekkürler :) Umarım eğlenceli ve başarılı bir öğrenme sürecin olur.
videolar cok guzel. örnekler de öyle. her videoyu izlemekten yanlislikli game developer olucam sanirim
Teşekkür :) BFME 2 nin de map editörü var, bir gün bulaşabiliriz, belki sarar :D
@@Ali.Yağmur Zehirli ok bu, atma su oku :D. En son BFME 2 oyanayalim dedigimizde kütüphanede dersleri salip, ilk otobüse kadar Minas tirith'e saldirdik. :D
Bos vaktin varsa yaz bana hafta ici, takilalim
@@alican7682 hahaha öyle bişey oldu dimi, olsun olur öyle. Bunu tekrar gündeme getircem :D
emeğine saglık abi
devamını bekliyorum :D
Age of Empires 2 DE'de günlerimi verip uğraştığım challenge senaryolarını doğru düzgün kimse oynamaya tenezzül dahi etmedi. Bak, oynayıp beğenmedi demiyorum, kimse keşfetmeyi dahi denemedi.
Yaptığım senaryolar standart üstü oyunculuk gerektiriyordu. Yani bir hikaye sunmaktan çok başarılması gereken güç bir mücadeleyi sunuyordu. Ama dediğim gibi insanlar denemedi bile, çabalarım boşa gitti.
Üzücü bir deneyim olmuş. Benim age of a harita geliştirmeye çalıştığım dönemler çevremdeki insanlara oynatmaktan ötede bir imkanım zaten yoktu ama şuan age of özelinde kitlenin ne kadar aktif olduğunu bilmiyorum. Reddit de ve bir takım discord sunucularında insanları bulup haritayı tanıtmak da lazım. Belki age of 2 artık böyle yeniliklere açık bir oyun olmayabilir de. Yine de üzücü olmuş
Tahir para kazanmaktan, sosyal hayattan zaman mı kalıyor?
gir bak sunuculara, gece gündüz arabia da maya oynayan aptallara ne anlatabilirsin?
o eski günlerden eser yok şimdi...
@@Ali.Yağmur Steam gibi topluluklarda tanıtılması gerekir biraz uğraştırır iddialı bi senaryo olursa insanlar tutar ama ticari düşünmek gerekirse meseleye başka bakılır. Belki youtube kanalı olabilir ama iyi tanıtılmalı.
@@SosyalMedyaArge-so5bs Ticari açıdan pek faydalı bir girişim olmaz gibi ama öğrenme için iş görür
Güzel bir mantık.
Hayırlı sabahlar abi 🙂
Editörlerden içerik görmek güzel B)
Teşekkür :) Devamı da gelecektir diye umut ediyorum.
Anılarım canlandı
Güzel günlerdi
Level design ve oyunu dengeleme olayı çok zor iş ya
Evet, bolca pratik ve ders çalışır gibi kafa yormayı gerektiriyor. Benim de gelişmek istediğim bir alan.
Hocam topluluk diyordun, kurduysan katılalım artık.
Teşekkür ederim ilgin için :) Belli bir yapıda karar kıldım, fırsat buldukça topluluk fikrimi geliştiriyorum. Muhtemelen bir iki video sonra duyuracağım.
Kurdu :D
@@ThatKidBobo Kurdum valla