Teaser "Liliom - Leven en dood van een smeerlap" (Die Ghesellen Deerlijk)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 жов 2024
  • Liliom is een smeerlap, ze zeggen ‘t allemaal. Een kermisgast, wat wilt ge, die argeloze meiskes op de draaimolen moet lokken. Rapper met zijn vuisten dan met zijn woorden, eerst slaan en dan strelen, hij heeft ’t nooit anders gekund, heeft ’t nooit anders geweten. Maar ge moet daar niet mee afkomen bij Madame Muskat, die jarloerse ouwe tang met haar kermismanègeke, die denkt dat ze Liliom voor altijd aan zich kan vastketenen, als ’n gestoord soort moederke. En ook niet bij dat dutske Julie, ’t diensterke, die op slag verliefd op hem wordt en denkt dat er onder dat ruwe vel een brave vent zit, met wie ge iets kunt opbouwen. Of godhere, zelfs samen een kind kunt grootbrengen.

    En toch probeert hij ‘t, Liliom, om een goed en gelukkig leven te leiden. Hij probeert ’t echt, maar ’t ligt buiten zijn bereik. De wereld is tegen hem, zo voelt hij ‘t, ’t is een gevecht dat hij toch nooit gaat winnen. En ja, dan maakt een mens al eens verkeerde keuzes, zeker als hij rare maten heeft. ’t Leven is genadeloos, en op de dood moet ge niet rekenen om van uw miserie af te zijn. Hoeveel kansen kan een mens die geen talent heeft om zijn oprechte liefde ook echt te tonen, verkwanselen? En Julie, die beklaagt het zich als geeneen, maar breken? Nee, dat nooit.
    ‘Liliom’ is een noodlotsdrama uit 1909 van de Hongaarse toneelschrijver Ferenc Molnár; een klassieker die ontelbare keren werd verfilmd en de basis vormde voor de Rodgers & Hammerstein-musical ‘Carrousel’. Meer dan een eeuw oud dus, maar allesbehalve gedateerd, zeker ook dankzij de nieuwe en frisse vertaling van Jibbe Willems.
    ​Rauw en romantisch, scherp en melancholisch: het turbulente en noodlottige liefdesverhaal van Liliom en Julie, in een samenleving die niet barmhartig voor hen is, komt na 110 jaar nog steeds keihard binnen.
    www.dieghesellendeerlijk.be

КОМЕНТАРІ •