Makam Anlatımları - 10 "Buselik" by Baha Yetkin

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 10

  • @yusufuyat3881
    @yusufuyat3881 3 роки тому +3

    hocam buselik, nihavent ve sultanıyegah bizim gibi eğitim almamış kişilere pek farklı gelmiyor. aynı nota dizisi gibi duruyor. bunları tek tek aynı videoda taksim yaparak farklılıklarını hissettirseniz güzel olur.

    •  3 роки тому +4

      Yusuf bey, makamlarin karakterlerini algilamak, anlamak zaman alan bir konu. Ben 21 yildir bu muzigin icindeyim hala tam olarak anlayamadigim, icsellestiremedigim makamlar var ve olacak da. Bu makamlarin yapilarini, karakterlerini daha iyi anlayabilmeniz icin hepsinden 10'ar eser alip calin ve ogrenin veya ezberleyin. O zaman farklarini daha net goreceksiniz. Ben bir video yapsam bile 10-20 dklik bir videoda ogrenilecek konular degil. Biraz calismaniz gerekiyor ;)

    • @yusufuyat3881
      @yusufuyat3881 3 роки тому +1

      @ tamamdır teşekkürler

  • @ahmeteksioglu1967
    @ahmeteksioglu1967 3 роки тому +1

    Merhabalar , buselik makamında nevada hicaz ve çargahta nikriz geçkileri sıklıkla yapılıyor tabi bir de hüseynide uşşak ve nevada rast geçkileri..Bu geçkiler mevzu bahis olduğunda hisar perdesi hüzzamdaki gibi dik mi basılmalı ..Aynı şekilde Eviç perdesi de uşşak gibi pes mi olmalı ? Yani karcığar , suzinak, bayati , hüseyni, uşşak gibi makamlarda nevada hicaz hep hüzzam şeklinde oluyor, sanki buselikte de öyle gibi ..Yoksa nihaventteki gibi mi olmalı..Aslında soruyu şu şekilde genişletmek daha doğru gibi..Hicaz ve uşşak geçkileri ya da yapıları hangi makamlarda dik ve pes basılıyor.? Mesela rast makamında dügahta uşşak ya da nevada hicaz yaptık diyelim..Ya da nihaventte nevada uşşak mesela, çok sık yapılıyor..Nazariyat kitapları bu konuya hiç değinmemişler..Kusura bakmayın uzattım.. Saygı ve sevgiler sunuyorum..İyi çalışmalar

    •  3 роки тому +1

      Guzel soru icin tesekkurler. Tam da bu karmasikligi gidermek icin makamlara 4lu, 5li seklinde bakmamak gerekiyor, hep videolarimda da ona deyiniyorum. Neva'da hicaz diye bir sey yoktur, hic bir zaman da olmamistir. Neva'da ya Neva vardir, ya Huzzam vardir ya Araban vardir, ya da Arazbar vardir. Neva'da Hicaz dersek butun baskilar Hicaz gibi olur, o zaman Huzzam'in Araban'in farki kalmaz. Neva'da Ussak dersek Nihavend'de veya Kurdilihicazkar'daki Arazbarlari kaybederiz.
      Bu yapilari ve baskilarini duzgun ogrenebilmek icin iyi icracilari dinlemek gerekiyor, kitaplar malesef bunu aciklayamiyor, simdilik. Bir kitap calismasi icerisindeyiz, umarim kisa zamanda bitirebiliriz de herkesin bu tip sorulari aydinlamis, musikimiz daha iyi anlasilmis olur.
      Buselik'le ilgili sorunuzun cevabi biraz icinde sakli Mi 5 koma bemol ise Araban calinmasi gerekir, 4 koma isareti varsa Huzzam calinmasi gerekir.
      Ussak, Beyati, Huzzam, Karcigar gibi makamlarin hepsinde Neva'da (yani yerinde) Huzzam yapisi vardir. Oyle dusununce geri kalanlarin hepsi oturacaktir.
      Umarim sorulariniza cevap olmustur. Saygilar,

    • @ahmeteksioglu1967
      @ahmeteksioglu1967 3 роки тому

      @ Öncelikle ayrıntılı bir cevap yazdığınız için teşekkür ederim..Açıklamanızdan anladığım şu.: Neva'da Uşşak demek yerine Neva'da Arazbar demeliyiz çünkü mi sesi dik basılıyor..(Nİhavent ve Kürdili Hicazkar için)Aynı şekilde Neva'da Araban dersek mi sesini 4 koma ,hüzzam dersek daha dik basacağız..Peki o zaman Rat makamında Dügah'ta Uşşak diyoruz ama pes basmıyoruz (Pes basılan eserler de var ayrıca) Ona ne diyeceğiz ? Ya da kestirmeden sorayım müsadenizle.:D Uşşak geçkisinin yapıldığı her yerde sesi pes mi basmalıyız.. Mesela Hüseyni'de eviç sesi..Eğer tiz buselik basarak inersek Hüseyni oluyor aksi durumda Uşşak ..Hüseyni makamında segah perdesi daha dik basılıyor o zaman eviç de dik basılacak manası çıkmıyor mu buradan ? Bu arada kitabı sabırsızlıkla bekliyorum..İlk alan ben olacağım ..Saygı ve sevgiler sunuyorum .. İyi çalışmalar.. Vakit ayırdığınız için tekrar teşekkürler..

    •  3 роки тому +1

      Rica ederim Ahmet bey. Dogru anlamissiniz. Yapilarin boyle adlandirilmasinin sebebi su; Turk muzigi Ney ensturmanini baz alarak yazilmis bir muzik, bati'nin piyanosu gibi dusunulebilir. Ney'de ton farketmezsizin butun baskilar, parmak sekilleri vs aynidir. Bundan dolayi biz muzigimizi her calista transpoze yazmiyoruz. Oncelikle bu noktayi anlayinca sonrasi cok daha mantikli gelecektir. Simdi perde ve bu neva'da hicaz gibi terimlere bakalim. Ney'in hicaz , ussak vs yapan bir bolgesi ve noktasi var buna yerinden de deniyor. Diger yerler ancak transpoze sekli olabilir ki eger tranpoze calinacaksa Neyzen ilgili tonun neyini alir yine ayni pozisyonlardan calar. Yani Bolahenk neyle Rast calarken Neva uzerinden Hicaz calinacak derseniz o zaman neyzenin Mansur ney alarak calmasi gerekir. Hicaz, Ussak, Buselik bunlar birer tanede baska bir yerde de olamazlar. Cunku her birinin perdelerden ve o perdelere bagli nagmelerden olusan melodik karakterleri vardir. Bu yuzden Neva'da ussak, hicaz, huseyni'de ussak gibi tabirler yanlistir.
      Geleyim ikinci kisma; Ussak si bemolu sadece Ussak makaminda 2-3 koma araliginda basilir. Diger Neva, Huseyni, Muhayyer gibi makamlarda nazari olarak her ne kadar Ussak var dense de 1 koma basilik 2'ye dogru cektirme yapilir (portamento gibi), buna turk muziginde inis cazibesiyle pestlesen yapi adi veriliyor. Bu noktada tabiki biraz harmonikler de devreye giriyor bunu her seste ve her melodi de yapamiyoruz, yaparsak da kulaga guzel gelmiyor zaten. Rast'in icinde Dugah'ta Ussak zaten yerinde Ussak :)
      Huseyni'deki Evc ise, Huseyni'yi baz alan bir melodi varsa bu inis cazibesiyle pestlesme yasayan bir nota, orada ussak oldugundan degil. Iki melodik yapi da ayni harmonik etkiden etkilendigi icin boyle. Son bi not; Evet huseyni'de Segah basildigi icin Evc'te tam 4 koma basilir. Ama huseyni cumlesi Mi'de kendi yerinde kaliyorsa tiz bolgeden gelen nagmelerde Evc perdesi kalis hissini kuvvetlendirmek icin biraz pestlesecektir.
      Umarim faydali olmustur. Umarim en kisa zamanda kitabi cikarabiliriz de bu sorulara cevap olur :) Ilginize tesekkurler

    • @ahmeteksioglu1967
      @ahmeteksioglu1967 3 роки тому

      @ Cevabınız için çok teşekkürler..Daha detaylı bir anlatım yapılamazdı diye düşünüyorum..Saygı ve sevgiler sunuyorum..İyi çalışmalar..

    •  3 роки тому

      Rica ederim Ahmet bey. Bilmukabele, iyi gunler