Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Reziliență prin cultură. Monica Pillat - O candelă în noapte

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 сер 2024
  • Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.
    Care este cea mai frumoasă candelă pe care poeta Monica Pillat a văzut-o vreodată? O candelă ce arde în noapte poate fi considerată un semn al puterii sau mai degrabă al fragilității interioare? Oare de ce rătăcim uneori atât de mult în viața noastră? În ce momente nu suntem singuri, indiferent de încercările prin care trecem? Ce ar putea să ni se întâmple atunci când uităm că suntem vegheați? Este oare firesc să ne temem de necunoscut? Cum se poate vedea, de fapt, o candelă care arde în nevăzut? Ce anume este ulei - combustie - și ce e flacără sau lumină în cele două candele simbolice, poezia și rugăciunea? Care dintre acestea e mai puternică? Pe firul unor întrebări revelatoare prilejuite de recenta apariție a volumului 𝘖 𝘤𝘢𝘯𝘥𝘦𝘭ă î𝘯 𝘯𝘰𝘢𝘱𝘵𝘦, dialogul dintre scriitoarea Monica Pillat, renumită specialistă în domeniul literaturii engleze și americane, și Cristian Pătrășconiu, publicist și scriitor, dezvăluie energia transfiguratoare a cuvântului poetic și forța benefică a rugăciunii, menite să netezească drumul omului spre propria-i ființă lăuntrică, îmblânzind totodată necunoscutul ce-l înconjoară, în al cărui miez licărește, nestinsă, lumina speranței.
    0:00 Monica Pillat - O candelă în noapte
    0:14 Skip intro
    7:06 „Cum bine spui, o candelă te ridică de la pământ. Atunci când ești năpădit de dureri - de durerea unei pierderi - sau ești aruncat la pământ de nenorociri de tot felul, aprinderea unei candele reprezintă un moment de grație. Cel care își aduce aminte să aprindă candela este ca fiul risipitor care își aduce aminte că are acasă un tată.”
    13:53 „Nu e bine să rătăcim atunci când avem de făcut un bine, sau când avem de făcut un lucru care ne-ar putea schimba viața în bine, sau când avem de dat un ajutor cuiva și nu știm cum să facem. Și, din cauza comodității sau fiindcă îți trebuie și curaj să faci bine, adesea ezităm. Cred că această ezitare este păguboasă.”
    20:53 „Atunci [în timpul încercărilor] descoperim cât de mult suntem iubiți. Se face un lanț al binelui în jurul nostru și multă lume la care nici nu ne așteptăm ne sare în ajutor. Și acest lucru este extraordinar, fiindcă se creează un cerc de energie benefică, se aprinde lumina căldurii umane, care ne înconjoară și care, până la urmă, ne dă putere.”
    28:51 „Cel mai frumos exemplu de a ține o candelă în mână îl avem în noaptea Învierii, când fiecare ia lumina din lumina dată de preot, dar și luăm lumină unii de la alții, în numele Domnului. Și cred că acela e momentul cel mai frumos al luminii.”

КОМЕНТАРІ • 2

  • @anajucan7952
    @anajucan7952 3 місяці тому +1

    Sunteti doua spirite incantatoare .Epitetul are cuvantul baza A CANTA .Pus la diateza reflexiva (regionalism,cred) A SE CANTA inseamna A PLANGE.Doamna Monica Pillat imi aduce mereu o lacrima intre gene. Domnului Patrasconiu ,multumiri,pentru cuvantul sau intelept!

  • @marianafaraon9729
    @marianafaraon9729 3 місяці тому +1

    Doamna Monica Pillat este întru totul asemenea unui înger...Da, cred că i te poți închina!