5 mituri populare despre Evul Mediu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 23

  • @youarebeautiful7876
    @youarebeautiful7876 3 роки тому +1

    Foarte interesant! Mulțumim mult!

  • @alexandrualexandru9254
    @alexandrualexandru9254 3 роки тому +1

    Super !!! Mult succes în continuare!

  • @gabrielacheaptanaru6173
    @gabrielacheaptanaru6173 3 роки тому +1

    Interesant și foarte bine documentat! Felicitări! 👏

  • @luisemmanuel3990
    @luisemmanuel3990 3 роки тому +2

    Conținut interesant! Sunt o prietene din Bianca Barbulescu, si un abonat nou al canalului tau. I'm a foreigner from Mexico, and when I asked Bianca about romanian booktubers she directed me to you. Greetings miss :)

  • @teodorac.1054
    @teodorac.1054 3 роки тому +1

    Foarte bun!! Felicitări!!

  • @alinacrasmar8876
    @alinacrasmar8876 3 роки тому +1

    Foarte interesant! Great work!! 💗💜💙

  • @felixgelukonstantinescu4751
    @felixgelukonstantinescu4751 Місяць тому +1

    Anselm de Canterbury si Argumentul sau. 1000?

  • @reptilieniplati9819
    @reptilieniplati9819 3 роки тому +1

    Hello!
    Legat de primul mit, acela că oamenii medievali nu se spălau, am câteva obiecții:
    1. Oamenii chiar nu făceau baie foarte des, iar aceasta religiozitate din spatele băii se poate aplica, eventual, comunităților de mauri din Peninsula Iberică (edit: n-am precizat și de ce: religia islamică îndeamnă omul să fie cât mai curat atât fizic cât și spiritual nu doar prin băi frecvente, cât și prin purificarea fetei, a mainilor și a picioarelor înainte de rugăciune)
    Există mai multe documente din perioada Inchiziției ce descriu cazurile unor oameni care au fost reclamați și chiar reconciliați (adică au primit o pedeapsă constând în agresiuni fizice, însă nu moarte) pe motiv că aceștia au fost „surprinși” îmbăindu-se.
    2. Săpunul nu a apărut inițial nici în Europa medievală, nici în Imperiul Roman, ci în Mesopotamia undeva prin anii 2000 î.e.n. Că rețeta s-a adus pe cale estică (așa cum ai și precizat), e altceva.
    Un sâmbure de adevăr există aici: oamenii medievali aveau într-adevăr o igienă orală puțin mai bună decât a oamenilor din zilele noastre, încât foloseau urină, ierburi și probabil și alte resurse pentru a-și curăța și înalbi dinții. Motivul probabil că are de-a face și cu faptul că încă nu era vremea Marilor Descoperiri Geografice, epocă în care s-au adus din Lumea Nouă o grămadă de lucruri care au schimbat dieta medievală obișnuită: zahăr aproape inexistent și mult mult calciu.
    În rest, mi-a plăcut!
    Felicitări :)

    • @artacuvantului9259
      @artacuvantului9259  3 роки тому +4

      Mulțumesc frumos! 🙏💕
      Îmbaierea capătă de-a lungul Evului Mediu o conotație "păcătoasă", deoarece foarte multe case de îmbăiere se dedublau ca bordele. Spre începutul Epocii Moderne, conotația între îmbăiere și prostituție devine aproape sinonimă, motiv pentru care reacția religioasă împotriva acelui gen de stabilimente este precum ați descris-o mai sus. Acest mod de a gândi duce la faimoasele exagerări din Epoca Modernă, unde membrii societății înalte preferă să cumpere parfumuri de-o putere enormă doar ca să acopere "mireasma" trupului nespălat de luni de zile. Însă, până în Evul Mediu târziu, oamenii făceau băi frecvente. Puteți consulta bibliografia pe care am menționat-o în descriere, ca să vedeți pe ce îmi bazez argumentele. Totodată, recomand cartea "At Home: A Short History of Private Life", scrisă de Bill Bryson, unde se abordează, de asemenea, această problemă. Despre detaliul cu săpunul din Mesopotamia aveam o vagă idee, însă mă refeream strict la nivel european (poate, greșind, exprimarea). Vă mulțumesc frumos pentru comentariu și interes! ❤️

    • @reptilieniplati9819
      @reptilieniplati9819 3 роки тому +2

      @@artacuvantului9259 Mulțumesc frumos de recomandare ^^

    • @artacuvantului9259
      @artacuvantului9259  3 роки тому +1

      @@reptilieniplati9819 cu mare drag, mulțumesc și eu! 😊

  • @Bogdan-uu5oe
    @Bogdan-uu5oe 3 роки тому

    O mică corecție. Armurile nu au dispărut la sfârșitul evului mediu și chiar erau foarte eficiente împotriva armelor de foc. Renunțarea la armuri s-a întâmplat mult mai recent, în secolul al 19-lea. După evul mediu armurile și-au redus părțile acoperite, dacă în sec. al XV-lea un cavaler era acoperit complet, în sec al XiX-lea un curassier avea doar platoșă și coif. Rolul armurilor moderne era să schimbe direcția loviturii de foc, iar din multe unghiuri ale loviturii erau capabile să o și realizeze. Romanii foloseau armura de zale mult mai dinainte de imperiul târziu, deja o preluaseră de la celți în sec. III BC. Armura medievală nu începe de la cămașa de zale, începe de la coif, capul era primul lucru pe care oamenii au încercat să-l protejeze. Echipamentul unui soldat modern e aproape dublu ca greutate față de cel medieval, cel medieval ajungea la 30-35 Kg (armura 20-25, armele 5-10 Kg), cel modern poate ajunge la 60 Kg (raniță 30 Kg, vestă cu plăci ceramice 12-16 Kg, arma + muniție 7 Kg, casca 2 Kg + alte chestii)

    • @artacuvantului9259
      @artacuvantului9259  3 роки тому

      Vă mulțumesc frumos pentru detalii! 😊

    • @Bogdan-uu5oe
      @Bogdan-uu5oe 3 роки тому

      @@artacuvantului9259 Corect este ,,Îți mulțumesc frumos", ,, Vă mulțumesc frumos" mă face să mă simt de o vârstă cu John Iliescu =)).

    • @artacuvantului9259
      @artacuvantului9259  3 роки тому

      @@Bogdan-uu5oe Haha, scuze :)) regulile de politețe ale anonimatului nu îmi permit să mă adresez la persoana a II-a singular până ce nu mi se dă voie.

    • @Bogdan-uu5oe
      @Bogdan-uu5oe 3 роки тому

      @@artacuvantului9259 Regulile sunt teorie, în practică toți vor să se simtă tineri =)). Persoana a doua plural e nocivă.

  • @felixgelukonstantinescu4751
    @felixgelukonstantinescu4751 Місяць тому

    "E gandirea unei alte
    lumi care invepe, a
    unei lumi care va fi
    Un fel de Nou Ev
    Medium." Nicolae Berdiaev
    Finally de lecture Catedra de Teatru
    Pastrana in Ist univ a teatrului Evul Mediu Renasterea de Ion Zamfirescu, 1966, B Editura pentru literature universala.