Zemin katında market olan binaların yıkılması bir tesadüf mü?
Вставка
- Опубліковано 12 січ 2025
- Problemin sebebi inşaat mühendisi olarak hepimizin bildiği "yumuşak kat"...
Bu videoda yumuşak kat ve yumuşak kat sorununa karşı çözüm önerileri, basit (gerçek ve dijital) modeller üzerinden anlatılmaktadır. Özellikle MkaPEB üzerinden verilen çaprazların (tuğla dolgu duvarların) etkisinin mertebesinin sayısal olarak gösterilmesi için verilmiştir.
Deprem sırasında tuğla duvarların yapının hareketini engellediği, davranışını rijitleştirdiği ancak bu katkının mühendislerce dikkate alınmayarak emniyet sübapı gibi düşünülmektedir. Ancak zemin katların ticari amaçla kullanılması durumunda bu dolgu duvarların yokluğu yapının alt kat kolonlarının hasar alması ve üst katlar sağlam olsa bile yapının yıkımına neden olabilmektedir.
Bu durum betonarme yapıların analizinde kullanan yazılımlarda, tuğla duvarların eş değer basınç çubuğu olarak tanımlanıp (bir nevi çapraz gibi) yapı analiz edilip, oluşacak deplasmanlar kontrol edilmediğinden ve bu analiz sonucu oluşan kesme kuvvetlerine göre kolon kiriş bölgeleri tasarlanmadığı için bu noktalardan kolonlar ağır hasar aldığı düşüncesindeyiz.
Bu konunun tartışılmasının beklenen İstanbul depremi öncesi önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım ben yanılıyorumdur ve tuğla duvarların zemin katta yokluğunun neden olduğu yumuşak kat düzensizliği yapısal analizlerde dikkate alınmış ve betonarme yapıların tasarımı bu düzensizliğin neden olduğu NMT değerlerine göre yapılmıştır.
Eğer yapılmamış ise bir felaketi beklemenin kimseye bir faydası yok, bir an önce bu konuda çözüm bulmanın yerinde olacağına inanıyorum.
Benim oturduğum ilçe belediyesi bizim mahallede dükkan üstü konuta hiç bi zaman izin vermemiş çünkü 1981 den beri ordayım eski evlerde öyleydi kentsel dönüştü yine sadece konut veerdiler.. eskiden çok kızardım bu mahalle çok geri kaldı küçücük bakkal bile yok ana cadde haricinde aralarda dükkan yok hiç bi binada diye.. şimdi teşekkür ediyorum kendilerine
Neresi ora
@@akgulhaluk istanbul küçükçekmece belediyesi .. fatih mahallesinde binalara hep konut imarı veriyor dükkanlar sadece caddedeki evlerin altında var .. bizde hep kızardık bi sakız almak istesek caddeye kadar gitmek zorundayız diye.. yeşilköy yeşilyurtta öyle
Yumusak kat.zayif kat.yapilmamali.sadece konut olmali.
2018 deprem yönetmenliğine göre yapılmış plak döşemeli 5 katlı bir binanın zemini otopark olarak kullanmak için tamamen açık bırakılmış sadece merdiven dairesinde duvar vardı yapının tüm zemin kolonları tabandan patlamıştı hatta perde de dâhil ama göçme olmamış
Merakımı bağışlayın, söz konusu yapının patlayan kolon ve perdeleri tamir edilebilecek bir durumda mıydı, yoksa bir kaç kolon patladı diye bina ağır hasarlı sayılıp yıkılıp yenisi mi yapılacak?
Para hırsı daha geniş alan depolama ürün sayısını arttırmak ve daha fazla para kazanmak.Ülkede can mal güvenliği olmadığı tüm türkiyede durum böyle artık eski evler ve yeni evler güvrnilir değil.Ülkede eğitim olmadığı için inşaat mühendisleri inşaatta çalışan kişilerin hiç eğitimi olmadan bir bina yapılıyor.Mültecilerin geneli türkiyede inşaat işinde çalıstı.Eksiklerimiz çok fazla.Mimar sinan torunları bugün yaşadığımıza yazıklar olsun.Devir para devri oldu.Herkez kendi yandaşlarına arka çıkıyor.parti koşturma .Eğitimi bilgisi olmayan kişiler kamu ve devlet dairelerinde çalışıyor.Bilgili kişiler zaten bu ülkeyi terk ediyor.Böyle bir türkiye bu durumlar hiç değişmez.İnsaat mühendislerin türkiye gördüğü dersler arasında jeoliji dersi yok.Toprak yapısına dahil hiç bir bilgisi yok.İnsaat projeleri program sayesinde yapılıyor.Hazır plan kullanıyorlar.Yeniden bir plan çizme söz konusu değil.Hıç kimse sevmediği istemediği bölümlerde okuması mecbur kalıyor.Puan düşük geldiği için puanı yetecek ünıversitelerde okuyor. EKSİK FAZLA.HİÇ Kimse elini taşın altına koymuyor.Eksiklerimizi artı cevirme sistemi gelmesı şart.Osmsnlı zamsnnı koltuk kavgası yapılıyordu.Öz kardeşlerini asıyorlardı.Dini olarsk allah katında can almak künah .Para için ne yazıkki osmanlı devleti dini kullanms.Osmanlı saray içindeki kişiler bilgili şaray dışındaki kişiler bilgisiz.Cumhuriyet sistemide aynı hiç farkı yok.Siyasi partiler koltuk kavgası yapması.Mecris dışında halkı cahil bırakıyorlar .Askeri hücretle çalışan milyonlarca insan var.Eğitim bilinçli olarak bu şekildi yapıldı.Çünku eğitimli kişiler devlette yapılan tüm killi oyynları görür ve bozar.İste bu yüzden eğitimi bitirdiler.Hallkın güçünü çok zor zamanlar kullanan siyasi partiler var.Gezi parkı,Darbe,Deprem feleketlerinde halk koçtu. Durum bu bunlar hiç düzelmez.Turkiye için umarım halkımız uysnır gerçekleri görür.Refah seviyesinin acil yükselmesi,Eğitim kaliteli olması şaart.Üretim,saniye olması lazım.doğal feleketlerde bilim adamların dinlemesi .Mimari yapıları düzenli ip gibi olması yolların geniç olması.Bina altların otopsk yspılması toplanma merkezleri olması her mah sığınaklar olması şart.Çünkü türkiyenin konumu çok kritik bir konumda.Bir savaş olursa ,Hanım efendiler yaşlılar ve çocuklar ve engelli kişilerin bir sıgınak ihtiyacı var.Gelecekte bunlar savaş olduğunda gündeme gelecek.Geleceğe yönelik planlar yapılması gerçeklersmesi lazım.Sağcı solcu degil ülke için ülke için gelecek planları olan partiler umarım görebiliriz.Bu cennet vatanı çok kıybetli.Kıybetli topraklarda yaşıyan denizi,güneşi.Hava oksijeni 4 ilklim sahibi ,harika bir konumu olan bir ülkenin geldiği durum insan kalpni acıtıyor.Sevgiler saygılar......
bizim oturdugumuz binada altta dukkanlar var fakat bınanın yuzeyınden cıkıntı var ve bınanın 1 uzun 2 kısa taraflarıda tugla var kapalı sade 1 uzun taraf acık ayrıca dukkanların oldugu yerde uzun ve kısa yonlu tuglalarda kapaklı yumusak kat veya zayıf kat sorunu olabilirmi ben dukkanlarda tasıyıcıları ınceledım bazılarını uzunlugu 1 metreden daha uzun
Türk deprem yönetmeliğinin yumuşak kat (B2) düzensizliğini nasıl ele aldığına bakalım. nki>2.0 olduğunda eş değer deprem yükü yerine, mod birleştirme yöntemine geçilmesini istiyor. Mod birleştirme yöntemi kullanıldığında ise bu kontrolün yapılması gerekmiyor. Yani yumuşak kat olan bir binada, taşıyıcı sistemde hiç bir iyileştirme istenmiyor, Sadece daha az deprem yükü hesaplanan bir yönteme geçiliyor. Ancak ASCE-07'de bu kontrol hangi deprem yükü hesaplama yöntemi kullanılırsa kullanılsın yapılmaktadır. Bu nedenle TDY-1997, TDY-2007 ve TDY-2018'de zemin katı açık yapılarda sorun olma olasılığı yüksektir. Yakında bununla ilgili kapsamlı çalışmayı paylaşacağız.
@@mkayazlmvemuhendislikhizme4269 bina 2016 yılında yapılmıs tek bina olarak degil 3 bina birleştirilmiş gibi dusunun sizin yazdıgınıza bakınca TDY yasada bosluk oldugu anlasılıyor malesef
Zemin kattaki duvarları girip veya girmeyip buradaki dolgu duvarların varlığına veya yokluğuna göre hesap yapan programlar el kaldırabilir mi?
İzin verirseniz ben sorunuzu azıcık değiştireyim, "dolgu duvarların varlığına veya yokluğuna göre yumuşak kat düzensizliğini kontrol edenler el kaldırabilir mi?"
BİNA YADA DÜKKAN SAHİBİ KOLON KESTİYSE TESADÜF OLMAZ
Gaziantep'den eski bir kullanıcımız deprem üzerine konuşurken "binaların %90'ının altında, depo, dükkan market, banka gibi ticari amaçlı kullanılan yerler vardı". Bunların hepsi kolonları kesmediğine göre burada başka bir problem var. Sorun, piyasada yaygın olarak kullanılan, betonarme yapı analiz yazılımları ile bu tür bir yapıdaki yumuşak kat probleminin tespit edilemediği halde, belediyelerin alt katlar ticari üst katlar konut olmak üzere imara izin vermesidir. Üzerine halkın çalışmadan, üretmeden dükkan kirası ile geçinme, müteahhitler para kazanma hırsı, mühendislerin eğitim noksanlığı eklenince bu yumuşak kat problemi görmezden gelinmektedir.
Bir çapkınlık yapan arkadaşım var, "bir arkadaşı ona Ahmet yapma, yakalanacaksın, başını belaya sokacaksın, bu güne kadar yakalanmadıysan bu senin becerinden değil, sadece sıranın gelmemesinden" demiş. Bu depremde sıra Kahramanmaraş'ta, Malatya'da, Hatay'da idi. Bundan sonraki ise belki İzmir'de belki İstanbul'da... Burada kolon kesen zeka yoksunları ile mi, yoksa hata yaptığının farkında olmayan mühendisler ile mi uğraşacağız. Ben içinde olduğum camiayı, meslektaşlarımı uyarmayı tercih ettim.