Buğday saplarını 61 yıldır sanata dönüştürüyorlar

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024
  • Hatay’da 61 yıldır buğday sapını işleyen Niyazi ve Fatma Köleoğlu çifti, tek geçim kaynakları olan sanatı evlerinde kurdukları atölyelerinde devam ettiriyor.
    Hasat zamanı buğday saplarını özenle seçip hazırlayan ve el emeği göz nuru ürünlerini işleyen Niyazi Köleoğlu (86) ve eşi Fatma Köleoğlu (84), omuz omuza verip sürdürdükleri el sanatını yaşatmaya çalışıyorlar. Topladıkları buğdaylarını bitki kökleri yardımı ile renklendiren Köleoğlu çifti, turuncu rengi nar kabuğundan, mor rengi cevizden, yeşil rengi ise otlardan elde ediyor. Buğday saplarından yüzlerce çeşit ürün işlediklerini ve bununla geçimlerini sağladıklarını belirten Niyazi Köleoğlu, "1959 senesinin eylül ayında sepet örmeye başladım. O zamandan beri ailecek topladığımız buğdaylardan çanta, sepet, taç, şekerlik, sofra ve daha birçok ürün yapıyoruz. Eşimle beraber bu sanatı yapıyoruz. O hasır örmeye benden 6 ay önce başladı. Bu işe başladığımda ne evim vardı ne yiyecek ekmeğim. Ama ekmeğimi sepetten çıkardım buğday saplarını kullanarak ördüğüm ürünlerim sayesinde 4 çocuğumu okutup evimin geçimini sağladım. Güzel yerlere bu sayede geldim” dedi.
    'BU SANAT YOK OLMASIN'
    Niyazi Köleoğlu, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kursta birçok kursiyere ustalık yaptığını, ancak hasır işlemenin zorluğu ile karşılaşan öğrencilerin bu mesleği devam ettirmediğini söyledi. Çocuklarına da hasır işlemeyi öğrettiğini aktaran Köleoğlu, "Bu sanatı yok olmaması için gençlere öğretmek istedim. Ancak zorlandılar. Bu sanatı çocuklarıma öğrettim, ancak yapan yok. Öğretmen olan oğlum, emekli olduktan sonra bu sanatı devam ettiririm diyor ama belirli bir yaştan sonra yapması çok zor. Ama devam ettirirlerse çok mutlu olurum” diye konuştu.
    'ÇOK SAYIDA FUARA KATILDIM'
    Buğday sapı sayesinde Türkiye’nin dört tarafını gezdiklerini belirten Niyazi Köleoğlu, şunları söyledi:
    "Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün destekleri ile katıldığım birçok yurt içi ve yurt dışı fuarlarda sergilediğimiz ürünlerimiz herkesten tam not aldı. Turizm Bakanlığımız ve Valiliğimiz başta olmak üzere birçok makamdan aldığım plaket ve teşekkür belgelerimi evimde gururla saklıyorum.”
    Covid-19 salgını dolayısı ile satışlarının normalin altında olduğunu belirten Köleoğlu, isteğe bağlı olarak sipariş aldığını ve ömrünün yettiği sürece mesleğini devam ettireceğini ifade etti.
    UA-cam kanalımıza abone olun:
    ► DHA: bit.ly/dha-ytabone
    Demirören Haber Ajansı(DHA)'nın en güncel haberlerini www.dha.com.tr 'den takip edebilirsiniz.
    Sosyal Medya Adreslerimiz
    ► / dha
    ► / dhainternet
    ► / dha
    ► / dha #haber #gündem #sondakika

КОМЕНТАРІ • 10

  • @ozendeveci7659
    @ozendeveci7659 Рік тому +1

    Canım ya elleriniz dert görmesin el emeği göz nuru değeri hiçbirşeyle ölçülemez maşallah.Şaherserler bravo size öpülesi eller.

  • @ayselatli465
    @ayselatli465 3 місяці тому +1

    Rabbim amcayla teyzeye hayırlı uzun ömürler versin.
    İnşallah öğretmen olan çocukları emekli olup köye dönerse, halk eğitim kurslarında buğday sapından sepet örmeyi ,meraklı insanlara öğretir.😃💯👏🥰🌹💐

  • @acemicehareketler3290
    @acemicehareketler3290 3 роки тому +1

    Nasil yapildigini gosteren bir videoda cekseydiniz

  • @cankz1274
    @cankz1274 3 роки тому

    Ne kadar güzel ögretmen olan çocugunuz inşallah bu yazımı okur haftada 1 ders lütfen bunu kızlarımıza ögretin ve Türkiye deki kızlarımızın gelişimini görün. İnşallah okursunuz .

    • @Tech-Cann
      @Tech-Cann Рік тому +1

      Bu kıbrısa özgü selesepettir

  • @zelihakorkut2571
    @zelihakorkut2571 Рік тому

    Maşallah çok sevdiğim iş acaba bunlar neredeler gidip oyrenmek isderim

    • @Tech-Cann
      @Tech-Cann Рік тому

      Bu Kıbrıs'a ait selesepettir

  • @Tech-Cann
    @Tech-Cann Рік тому +1

    Adı selesepettir bu el işimin

    • @gul6106
      @gul6106 8 місяців тому

      Bu amca nerede

    • @Tech-Cann
      @Tech-Cann 8 місяців тому

      Kıbrıs serdarlı ilkokulun karşısı​@@gul6106