Yalın Üretimin Özü (3)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 жов 2024
  • Merhaba,
    Önceki videolarda ‘yalın üretim felsefesi’ ve sahadaki yanlış uygulamalardan bahsetmiştim.
    Bu videomuzda ise ne yapmamız gerektiğini konuşacağız.
    Bulunduğumuz jeopolitik konum nedeniyle hiç olmazsa küçük adetlerin bize gelme olasılığı daha yüksek. Bu durumda küçük adetleri aynı bantta üretebilmek için ne yapmak gerekiyor? Esnek hatlar kurulmalı. Birçok farklı tarzda ürünün üretilebildiği setup sürelerinin kısa olduğu ve operatörlerin birden fazla operasyon icra edebildiği üretim hatları kurmak gerekiyor.
    Esnek hatlarının özellikleri nelerdir?
    Genel amaçlı makinelerin esnek hatlarda daha çok kullanılması gerekir. Makinelerin sayısı yani iş yapılan istasyon sayısı doğal olarak operatör sayısından fazla olacaktır. Bu, ürüne göre değişir. Bazen üçte bir oranında bile olabilir. Altı tane operatörünüz varsa 9 tane makine koymanız gerekebilir. Bu altı operatör 9 tane makineyi kullanır. Farklı tarzdaki makinelerden bahsediyorum. Örneğin operatör iki farklı makine kullanmayı biliyor. Operasyonun biri A, diğeri B makinesinde icra ediliyor. Operatöre, her iki makineyi de tahsis ediyorsunuz. Böylece operatörün yeteneğini daha esnek kullanmış oluyorsunuz. Ve bu kurgunun en başta dizayn edilmesi gerekir. Elbette iyi bir kalite yönetim sistemi ve esnek hatlarla üretim yapıp sektörümüzü canlı tutabiliriz. Buna çok ihtiyaç var. Bunları sağlayamamamız durumunda sektörü ve fabrikalarımızı tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz.
    Mesela, satış departmanından 100- 150 adetlik siparişlerin geldiğini ve bunların birbirinden çok farklı operasyonlara sahip olduğunu düşünelim. Klasik hatların aksine esnek hatlarda geçişler daha rahat, verim kaybı daha az olacaktır. Yani şunu söylüyorum. A modeli ile B modeli birbirinden çok farklı. A modeli üretime girdi, ardından B modeli üretime girdiyse bildiğiniz gibi setup süreleri oldukça uzun olacaktır. Neden böyledir? Makinelerin yerlerini ve özelliklerini değiştirmeniz gerekir. Bu hazırlıklar zaman israfına neden olacaktır. Bu nedenle A ve B ürünü aynı üretim hattına girdiğinde minimum setup süresi gerektirecek hatlar kurmalısınız. Yani hem A ürününü hem B ürününü üretecek hatların kurgulanması gerekir. Bu hatlara esnek hatlar diyoruz.
    Sürekli akış kesinlikle gerekli. Hem A hem B modelini aynı hatta üretiyorsanız ve bunların adeti çok düşükse ‘ben tek parça yürütemiyorum’ diyorsanız, yürütmeyin zaten. Neden yürütesiniz ki? ‘Bundle’ diğer adıyla ‘demet sistemi’ ile yürütebilirsiniz. Çok da esnek olacaktır. Tek parça akışa göre daha verimli olacaktır. Ayrıca kontrol edilebilir ara stoklarınız olacaktır. Sıfır stok gibi gerçek dışı, ütopik ve uygulanamaz hedeflerdense, kontrol edilebilir ara stoklarınız olacaktır. Ve de izlenebilir üretim alt yapısı ile kaliteyi daha rahat yönetebilirsiniz. Hatanın kaynağına ulaşılabilen, kalite kontrol ile hatayı önleme şansınız çok yüksek olacaktır.
    Hepinize başarılar diliyoruz.

КОМЕНТАРІ •