Fonlatan firmaların daha net olarak yapmamış oldugu açıklamanın kralını burada gördüm. duydum. Anlattıkları tek şey FON lanan şirketin yararına olan bilgilerden bahsediyorlar . yatırımcının Avandajı kazancı ne olur ne yapmalılar . start up bunlar kardeşim 5 yıl sonra ya battın ya çıktın gerçekten söylenmesi gereken şey bu ama hiç kimse şu kelimeyi söylememiş gerçekten çok acaip. Harici olarak bir bilgi almak istiyorum sizden (( Yatırım yapılan şirket Exit yapmak istediğinde benim payımı satın almak istiyor ve ben satmıyorum desem dahi kanuni olarak benden ALMA hakkı var dedi fonbulucu nun CEO su .) ben daha çok kazanmak istiyorum ve pay ımı satmak istemiyorum diyemiyormuşum . konu ile bilginiz varmı teşekkürler bu mükemmel aydınlatma videonuz için. ilk defa sonuna kadar izledim cünkü en değerli bilgiler sizde...
@@turgayyasaroglu93 Ben de exit durumunda, paylarımızın satışa zorlanmamasını hukuki bulmuyorum. Böyle olmaması gerekir diye düşünüyordum ama fonbulucu böyle bir açıklama yaptı. Eğer girişim fonlamaya çıkmadan, payların ileride exit durumunda zorunlu satışa konu edilebileceğini beyan eder, yatırımcı da bunu bilerek, isteyerek yatırım yapmışsa, o zaman olabilir. (Hukuki midir emin değilim) Bu nedenle, fonbulucu artık fonlamaya çıkmadan önce kampanya sayfasında bunu yazmaya başladı.(Yine de mülkiyet esasına göre borçlar, ticaret vs. hukukuna bakmak lazım, tartışmaya açık) Eğer fonlama esnasında zorunlu satış belirtilmemiş ise payları siz satmadığınız sürece alamazlar diye düşünüyorum. (Hukuk bazı dönemlerde kendisi de kurallara uymayabiliyor, o yüzden kesin diyemiyorum) Kişisel görüşüm; “Adelet mülkün temelidir” ise kendi mülkiyetimdeki eşya/hak, ben satmadığım/devretmeğim sürece benimse, pay/hisse de aynı şekilde olmalı, benim tasarrufumda saklı kalmalıdır. İstersem çocuğuma miras bırakırım, kimse bu hakkı alamaz, alamamalı. Olması gereken budur. Öyleyse yatırım yapmadan önce kampanya sayfasında bu konu belirtilmiş ise ona göre yatırım yamanızı tavsiye ederim.
@@fikirprojepara Yazınızı en ince en detaylı şekilde açıklamışsınız Fon Bulucu dan daha fazla bilgi verdiğinize yemin edebilirim ama kanıtlayamam :D . Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Konu çok Net olarak tarafımca anlaşılmıştır. Farkli bir platform üzerinden bir kitle fonlama yaptım bahsi geçen kelimeleri görmedim. Yatırımcı olarak kampanya kısmında özetlenen bilgileri birer ekran fotoğrafı almakta fayda var diye düşündüm . iyi çalışmalar sağlıklı güzel günler dilerim saygılar sevgiler, geri dönüşünüz için ayrıca teşekkür ediyorum...
küçük bir öneri sunayım; mesela fonbulucunun telegram sayfasında kişiler fonlasımı bitmiş projelerin paylarını sizinde bahsettiğiniz gibi ikincil piyasa açılana kadar alış-satış yapabiliyor karmaşık olmakla beraber. ordaki tablolara erişip yada kaynaklarınız vasıtasıyla böyle 100 girişimli bir portföyün 1000 er lira her projeye katılındığında 5 sene sonra kazanç ne kadar olabilir(farkındayım herşey olabilir ama bende sizin gibi en yüksek getirinin en yüksek riskte olduğunun farkındayım) ama illaki bir görüş belirtilebilir sizce böyle bir portföyün getirisi ne olur ?
Girişimlere ait hisseler, telegramda kişiler kendi aralarında alış satış ve devir yapabiliyorlar fakat bu sistem geçici olduğu için özellikle söylemedim. Daha sonra seyreden olursa kafası karışmasın, üstelik dediğiniz gibi biraz karışık, herkese uymayabilir. Diğer sorunuza gelince; Net bir getiri vermek çok zor. Her girişimin hayat eğrisi farklı hatta her şeyi farklı. Eğer bir sepet oluşturmuşsanız, yaklaşık tahmini olarak, bu sepetin %20’si çok başarılı olacak, %20’si başarılı olamayacak, geri kalan yüzde %60’lık kısmı ise ortalama bir getiri sağlayacaktır. ( Kişisel ümidim ve hedefim 5-10 yıl arasında ortalama 10X bir getir/kazanç getirmesidir. Bazı girişim özelinde bu oran çok daha yüksek olabilecektir. Bekleyip göreceğiz.)
@@fikirprojepara teşekkür ederim cevabınız için, açıkçası benim getiri beklentim daha yüksek😅 umarım umduğumuzdan çok daha fazla getirilere daha kısa sürede ulaşırız
Buna sevindim. Uzun vadede risk alıp yatırım yapmak isteyenler için yatırım sepetinde KFS yatırımları da olmalıdır. Kitle Fonlama Sistemi yeni olduğu için zaman içerisinde güncellenecek ve değişiklikler olacaktır.
Mehmet Hocam, Kısa vadede şu an için bir kazanç yok. 4 Yolla gelir kazanç elde edebilirsiniz. 1. İkincil pay piyasasında hisselerinizi satarak. 2. Girişim exit /çıkış ile satılırsa payınız oranında 3. Girişim/şirket ileride borsada halka arz olursa, hisselerinizi satarak 4. Girişim/şirket temettü dağıtırsa, temettü geliri elde edebilirsiniz.
Öncelikle girişimin başarılı bir şekilde serüvenini sürdürmesi, borsaya açılması ve açıldıktan sonra bedelli sermaye artırımına karar vermesi gibi bir sürü aşamalar var. Tüm bu bölüm canavarlarını geçtikten sonra şirketin değeri zaten yüksek olacaktır. O noktada bedelli sermaye artırımı ile olacak seyrelme ve küçülme, ilk yatırımcı için çok sıkıntı olmayacaktır diye düşünüyorum.
@@fikirprojeparamerhaba şirketlerin bedelli sermaye arttırım kararı alması için borsaya açılmaları bir şart değil değil mi? Kitle fonlamaya katılan bizlerin bu arttırıma katılma ihtimalimiz nedir sizce?
@@frknyldzzzBedelli sermaye arttırımı borsa halka arzlarından sonra yapabilen bir işlem olarak biliyorum. Kitle fonlama girişimlerinde böyle bir konu söz konusu değil. Girişim tekrar fona ihtiyaç duyarsa ikinci tur kitle fonlamaya çıkabiliyor.
Satmak için standart bir süre kısıtlaması yok. Kitle fonlama yeni bir sistem olduğu için şu an için hızlı bir satış imkanı yok. Yakında ikincil piyasa açılacak, oradan alış ve satış yapılabilecek. Girişimler yeni kurulmuş ve gelişmekte olan firmalar olduğu için büyümedi için zaman tanımak gerekiyor, bu yüzden yaklaşık 3 yıl gibi bir süre tanımak yatırımın verimliliği için uygun olacaktır.
NarFon SPK’dan onay almış platformdan birisi. Yayınlanan girişim yoktu, videoda değinmeyi unutmuşum. Bütün platformları arada bir kontrol edip yeni girişimlere ait kampanyaları takip edebilirsiniz.
@@Gebzeli_69 Şu an SPK’dan izin alan 12 tane var, başka yok ama Spk’ya başvurmuş, onaylanmayı bekleyenler var, onaylandıkça aylık incelemelerde bahsederim. (Startupfon geçen hafta onaylandı) Son açılan platformların bir çoğunda daha yeni girişim yayınlanmadı ama Kitle Fonlama Sistemi büyüdükçe girişim sayısı artacaktır.
Kitle fonla sistemi ile ilgili bilgi verdiğim bir diğer videomu seyretmek isterseniz;
ua-cam.com/video/AWkX2jcpJ3k/v-deo.htmlsi=XBP_YkkGi3X0Laga
Değerli bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim.
Kanal büyüyor. Teşekkürler
Ağzına sağlık🤲 çok aydınlatıcı bir sunum tşkler 16/8/2023
emeğinize sağlık
Hasan Bey sizi fonbulucu Telegramından tanıyorum, oldukça aktifsiniz.
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim…
Emeğinize sağlık, teşekkürler....
Kitle Fonlama sistemi ile ilgili bir sürü video izledim ama en sade ve bilgilendirici video bu olmuş, emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim.
çok aydınlatıcıydı emeğinize sağlık
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim hocam
mkkda KFS yatırmlarımda ilk başta aktif diyordu şimdi ordan gittiler portföydeler yoklar nereye gittiler bilginiz varmıdır
Merak etmeyin daha sonra geri gelecekler.
Takasbanktan devir işlemleri yapılıyor, ortama 1-2 ay civarı içerisinde tekrar görünür.
Teşekkür ederiz
Fonlatan firmaların daha net olarak yapmamış oldugu açıklamanın kralını burada gördüm. duydum. Anlattıkları tek şey FON lanan şirketin yararına olan bilgilerden bahsediyorlar . yatırımcının Avandajı kazancı ne olur ne yapmalılar . start up bunlar kardeşim 5 yıl sonra ya battın ya çıktın gerçekten söylenmesi gereken şey bu ama hiç kimse şu kelimeyi söylememiş gerçekten çok acaip. Harici olarak bir bilgi almak istiyorum sizden (( Yatırım yapılan şirket Exit yapmak istediğinde benim payımı satın almak istiyor ve ben satmıyorum desem dahi kanuni olarak benden ALMA hakkı var dedi fonbulucu nun CEO su .) ben daha çok kazanmak istiyorum ve pay ımı satmak istemiyorum diyemiyormuşum . konu ile bilginiz varmı teşekkürler bu mükemmel aydınlatma videonuz için. ilk defa sonuna kadar izledim cünkü en değerli bilgiler sizde...
@@turgayyasaroglu93
Ben de exit durumunda, paylarımızın satışa zorlanmamasını hukuki bulmuyorum. Böyle olmaması gerekir diye düşünüyordum ama fonbulucu böyle bir açıklama yaptı.
Eğer girişim fonlamaya çıkmadan, payların ileride exit durumunda zorunlu satışa konu edilebileceğini beyan eder, yatırımcı da bunu bilerek, isteyerek yatırım yapmışsa, o zaman olabilir. (Hukuki midir emin değilim)
Bu nedenle, fonbulucu artık fonlamaya çıkmadan önce kampanya sayfasında bunu yazmaya başladı.(Yine de mülkiyet esasına göre borçlar, ticaret vs. hukukuna bakmak lazım, tartışmaya açık)
Eğer fonlama esnasında zorunlu satış belirtilmemiş ise payları siz satmadığınız sürece alamazlar diye düşünüyorum. (Hukuk bazı dönemlerde kendisi de kurallara uymayabiliyor, o yüzden kesin diyemiyorum)
Kişisel görüşüm; “Adelet mülkün temelidir” ise kendi mülkiyetimdeki eşya/hak, ben satmadığım/devretmeğim sürece benimse, pay/hisse de aynı şekilde olmalı, benim tasarrufumda saklı kalmalıdır.
İstersem çocuğuma miras bırakırım, kimse bu hakkı alamaz, alamamalı. Olması gereken budur.
Öyleyse yatırım yapmadan önce kampanya sayfasında bu konu belirtilmiş ise ona göre yatırım yamanızı tavsiye ederim.
@@fikirprojepara Yazınızı en ince en detaylı şekilde açıklamışsınız Fon Bulucu dan daha fazla bilgi verdiğinize yemin edebilirim ama kanıtlayamam :D .
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Konu çok Net olarak tarafımca anlaşılmıştır. Farkli bir platform üzerinden bir kitle fonlama yaptım bahsi geçen kelimeleri görmedim.
Yatırımcı olarak kampanya kısmında özetlenen bilgileri birer ekran fotoğrafı almakta fayda var diye düşündüm .
iyi çalışmalar sağlıklı güzel günler dilerim saygılar sevgiler, geri dönüşünüz için ayrıca teşekkür ediyorum...
küçük bir öneri sunayım;
mesela fonbulucunun telegram sayfasında kişiler fonlasımı bitmiş projelerin paylarını sizinde bahsettiğiniz gibi ikincil piyasa açılana kadar alış-satış yapabiliyor karmaşık olmakla beraber.
ordaki tablolara erişip yada kaynaklarınız vasıtasıyla böyle 100 girişimli bir portföyün 1000 er lira her projeye katılındığında 5 sene sonra kazanç ne kadar olabilir(farkındayım herşey olabilir ama bende sizin gibi en yüksek getirinin en yüksek riskte olduğunun farkındayım) ama illaki bir görüş belirtilebilir sizce böyle bir portföyün getirisi ne olur ?
Girişimlere ait hisseler, telegramda kişiler kendi aralarında alış satış ve devir yapabiliyorlar fakat bu sistem geçici olduğu için özellikle söylemedim.
Daha sonra seyreden olursa kafası karışmasın, üstelik dediğiniz gibi biraz karışık, herkese uymayabilir.
Diğer sorunuza gelince;
Net bir getiri vermek çok zor.
Her girişimin hayat eğrisi farklı hatta her şeyi farklı.
Eğer bir sepet oluşturmuşsanız,
yaklaşık tahmini olarak, bu sepetin %20’si çok başarılı olacak, %20’si başarılı olamayacak, geri kalan yüzde %60’lık kısmı ise ortalama bir getiri sağlayacaktır.
( Kişisel ümidim ve hedefim 5-10 yıl arasında ortalama 10X bir getir/kazanç getirmesidir. Bazı girişim özelinde bu oran çok daha yüksek olabilecektir. Bekleyip göreceğiz.)
@@fikirprojepara teşekkür ederim cevabınız için, açıkçası benim getiri beklentim daha yüksek😅 umarım umduğumuzdan çok daha fazla getirilere daha kısa sürede ulaşırız
@@ahmetulus2885 Benim de gönlümden öyle çılgın getiriler geçiyor ama temkinli olmaya çalışıyorum, hayal kırıklığına uğramamak için.😀
Emeğinize sağlık. Çok değerli bilgiler sunuyorsunuz.
@@Turgay.. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Çok bilgilendirici olmuş Merak ettiğim neredeyse tüm sorulara cevap verdiniz :)) Teşekkürler.
Buna sevindim. Uzun vadede risk alıp yatırım yapmak isteyenler için yatırım sepetinde KFS yatırımları da olmalıdır.
Kitle Fonlama Sistemi yeni olduğu için zaman içerisinde güncellenecek ve değişiklikler olacaktır.
hisse fonlama yapan sirketin hisse senedi yukselmesinde etkili olurmu
Sorunuzu anlayamadım…
Elinize sağlık, çok aydınlatıcı oldu. Ancak KAP platformu gibi bu şirketler hakkında güncel haberleri öğrenme şansımız var mı?
Kitle fonlama platformunda güncellemeler yayınlanıyor fakat en etkili takip yöntemi firmanın sosyal medya hesapları ve kendi internet sitesi.
@@fikirprojepara teşekkür ederim
Hocam lütfen biri çok sade ve basit sekilde anlatabilir mi ben bir yatırımcı olarak bu sistemden ne zaman ne kadar hangi şekilde para kazanacam ?
Mehmet Hocam,
Kısa vadede şu an için bir kazanç yok.
4 Yolla gelir kazanç elde edebilirsiniz.
1. İkincil pay piyasasında hisselerinizi satarak.
2. Girişim exit /çıkış ile satılırsa payınız oranında
3. Girişim/şirket ileride borsada halka arz olursa, hisselerinizi satarak
4. Girişim/şirket temettü dağıtırsa, temettü geliri elde edebilirsiniz.
mesela şirket bi zaman sonra bedelli sermaye artırımı yaparak bizim paylarımızı zamanla küçültemez mi
Öncelikle girişimin başarılı bir şekilde serüvenini sürdürmesi, borsaya açılması ve açıldıktan sonra bedelli sermaye artırımına karar vermesi gibi bir sürü aşamalar var. Tüm bu bölüm canavarlarını geçtikten sonra şirketin değeri zaten yüksek olacaktır. O noktada bedelli sermaye artırımı ile olacak seyrelme ve küçülme, ilk yatırımcı için çok sıkıntı olmayacaktır diye düşünüyorum.
@@fikirprojeparamerhaba şirketlerin bedelli sermaye arttırım kararı alması için borsaya açılmaları bir şart değil değil mi? Kitle fonlamaya katılan bizlerin bu arttırıma katılma ihtimalimiz nedir sizce?
@@frknyldzzzBedelli sermaye arttırımı borsa halka arzlarından sonra yapabilen bir işlem olarak biliyorum.
Kitle fonlama girişimlerinde böyle bir konu söz konusu değil.
Girişim tekrar fona ihtiyaç duyarsa ikinci tur kitle fonlamaya çıkabiliyor.
İkincil piyasa nedir açıklar mısınız ?
İkincil piyasa; kitle fonlama ile aldığınız hisselerinizi alıp satabilmek üzere kurulması planlanan piyasa.
hocam bir girişim fikrimiz var ve hayata geçirmek istiyoruz sermaye için yatırımcılardan fon toplayabilirmiyiz?
Elbette, kitle fonlama bunun için var.
Fonlama için ilgili platformlara başvurabilirsiniz…
3 yıl içinde satamıyormuyuz
Satmak için standart bir süre kısıtlaması yok.
Kitle fonlama yeni bir sistem olduğu için şu an için hızlı bir satış imkanı yok. Yakında ikincil piyasa açılacak, oradan alış ve satış yapılabilecek.
Girişimler yeni kurulmuş ve gelişmekte olan firmalar olduğu için büyümedi için zaman tanımak gerekiyor, bu yüzden yaklaşık 3 yıl gibi bir süre tanımak yatırımın verimliliği için uygun olacaktır.
Kitle fonlamada pasif gelir elde edebiliyor muyuz?
Evet, temettü dağıtan girişimler var, onlardan pasif gelir elde edebilirsiniz…
@@fikirprojepara bilgi için teşekkürler
Hocam narfon sizin listede yok ama sağlam mı burasıda
NarFon SPK’dan onay almış platformdan birisi. Yayınlanan girişim yoktu, videoda değinmeyi unutmuşum.
Bütün platformları arada bir kontrol edip yeni girişimlere ait kampanyaları takip edebilirsiniz.
Spk'nin sitesinde 12 tane var hocam toplam bunların haricinde başka var mı ?
@@Gebzeli_69
Şu an SPK’dan izin alan 12 tane var, başka yok ama Spk’ya başvurmuş, onaylanmayı bekleyenler var, onaylandıkça aylık incelemelerde bahsederim.
(Startupfon geçen hafta onaylandı)
Son açılan platformların bir çoğunda daha yeni girişim yayınlanmadı ama Kitle Fonlama Sistemi büyüdükçe girişim sayısı artacaktır.
Emeğinize sağlık, kanalınız işallah hızlı bir şekilde büyür.
Nuretttin Bey, teşekkür ederim.