Nerede fizik okunur?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 вер 2024
  • Nerede fizik okunur? Her yerde okunur mu? Ne fark eder? Her türlü yurt dışına gidilebilir mi? Bu soruları yanıtladım. Özet: sıralamaya çok takılmamak lazım. Bilim yapmak istiyorsanız, Üniversite adından çok sizin emeğiniz, çabanız, sorularınız önemli!

КОМЕНТАРІ • 38

  • @oguzhankaya7549
    @oguzhankaya7549 7 місяців тому +45

    Bir fizik öğrencisi olarak bir takım öneriler vermek istiyorum. Öncelikle bölümü İngilizce okuyorum ve gerçekten verdiğim en iyi karar diyebilirim. Bu konuda önce kendinize güvenmenizi, sonrasında da elinizden geleni yapmanızı öneririm. Zaten fizikle içli dışlı olmuş birisi dil olayını da aradan çıkarmak isteyecektir, öbür türlü çalışacak kaynak bulmakta zorlanırsınız. Zaten öğrenmek istediğiniz şey, bir bilim dalının giriş seviyesi konuları olduğu için İngilizce şart. İkinci olarak Ece Hoca'ya katılıyorum, sizin çaba göstermeniz her şeyin önünde. Planlarınızı zamanında yapmanızı tavsiye ederim. Okul başvuruları konusunda tonlarca video var bunları erkenden izleyin ve kafanızda bir şeyler canlansın. Bu sıralar benim meşguliyetim bu, dediğim tarzda videolar izliyorum. Bölümün zor olduğunu, ama çalıştığınız takdirde gayet yüksek notlar alabileceğinizi söylemek istiyorum. Bir de tavsiyem okulun ismine çok da takılmayın, size eğitim verecek akademisyenlerin tecrübeleri daha önemli. Size anlatacakları ya da sizin soracağınız her şey sizin için bir artıdır. Bu yüzden soru sormaktan çekinmeyin. Baktınız ilk bir, iki yıl istediğiniz gibi geçti, sonrasında yüksek lisans yapmak isteyebilirsiniz ve bunun için bir dal arayışına girebilirsiniz. Bunu da önceden araştırmakta fayda var. Fizikle ilgili kitaplar okuyun, ilgi alanlarınızı daha da spesifikleştirin. Bunu yaparak gerçekten hangi daldan keyif aldığınızı anlayacaksınız. Zaman zaman yorulabilirsiniz. Konular ağır gelebilir, dersler yetişmiyor diye stres yapabilirsiniz. Bu stresten olabildiğince kaçının. Bundan kaçınabilmek için planlı çalışmanızı tavsiye ederim. En önemlisi de içinizdeki fizik aşkını her zaman canlı tutun ve sürekli yeni bilgileri okuyun. İçinizdeki heyecanın hiç sönmemesini diliyorum. Umarım gelecek neslin büyük fizikçilerinin ya da fizik gruplarının arasında, bizlerden de bolca insan görürüz.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  7 місяців тому +3

      @oguzhankaya7549 paylaşımın için teşekkürler.

    • @Fizikci2357
      @Fizikci2357 4 місяці тому +3

      Nerede okuyorsunuz?

    • @frontlife900
      @frontlife900 Місяць тому

      Dil konusunu aradan çıkartmak için önce o dili öğrenmiş olman lazım yoksa kendi alanındaki dersleri anlayamazsın...

    • @oguzhankaya7549
      @oguzhankaya7549 Місяць тому

      @zeynepasdf5793 Maalesef henüz deneyimleyemediğim için bir şey diyemeyeceğim.

  • @ahmetu1011
    @ahmetu1011 7 місяців тому +6

    İleride bir astrofizikçi olacağım. Bazıları fiziği seçmede tereddütte kalabiliyor ama bence her şey sizde bitiyor. Önce hangi üniversiteden mezun olduğunuz önemli oluyor, sonra o istediğiniz üniversiteye gidince aslında girdiğiniz sıralamanın ya da burslu burssuz okumanın hiç bir anlam ifade etmediğini anlıyorsunuz ayrıca üniversite bittikten sonra da sen üniversite mezunusun gel çalış değil ne yapabilirsin diye bakılıyor. Eğer zorluk çekmek istemiyorsanız bal gibi orada tıp duruyor. Kafanız rahat yaşamak istiyorsanız tıp okuyun bu işlerle alakalı yorum yapmayın arkadaşlar. Lütfen kendi olumsuz düşüncelerinizi kendinize saklayın. Biz bu yola başımızı koyduk. Teşekkürler ece abla. ❤😊

  • @elafomalhaut
    @elafomalhaut 7 місяців тому +8

    Hocam sizi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde dinlemiştim,o zamandan beri takip ediyorum,diksiyonunuz çok güzel.Kısa ve öz şekilde aklımdaki soruları giderdiğiniz için teşekkürler🌌umarım bende astrofizikçi olacağım:)

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  7 місяців тому +1

      Merhaba @elag12, bir kaç yıl sonra meslektaş olacağımıza çok sevindim. Belki birlikte çalışırız 😊

    • @elafomalhaut
      @elafomalhaut 7 місяців тому

      @ecekilerci758 Umarım hocam,sizin gibi değerli bir hoca ile çalışmayı çok isterim✨🤍

  • @AFurkanng
    @AFurkanng 7 місяців тому +1

    Merhaba bi konuda fikir almaya ihtiyacım var. Yks ye hazırlanıyorum ve fizikle ilgilenmek istiyorum Feyman’nın Fizik Dersleri kitaplarını önerir misiniz? Biraz eski olduğu için fizik literatüründe değişen bir kaç şey olduğun dolayı bazı kişiler kafan karışır yanlış öğrenirsin dedi. Bazıları ise kesinlikle okumalısın ii bir temel olur dedi . Sizin bu konudaki fikriniz ne

  • @bedirhan1224
    @bedirhan1224 7 місяців тому +1

    Merhaba;fizik okumak hayalim fakat çevremdeki herkes aç kalacağımı söylüyor,fizik okumanın zorluklarından,avantajlarından vb. bahsedebilir misiniz?

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  7 місяців тому +1

      @bedirhan1224 kolay yanı pek yok 😉 ‘Bilimde para var mı?’ videosunda biraz bahsediyorum.

  • @alperkaya8919
    @alperkaya8919 7 місяців тому +2

    Çok teşekkür ederim Ece Hanım; emeğinize, ağzınıza sağlık.

  • @Champinglost
    @Champinglost 7 місяців тому +3

    Hayalim değil ama diksiyonunuz ve ses tonunuz mükemmel 🌟✨ yazmadan edemedim

  • @pismaniye785
    @pismaniye785 7 місяців тому +2

    İşe alınırken hatta staj için bile alım yaparken hangi üniversitede okuduğun soruluyor. Bir nevi üniversite torpilin oluyor ona göre işe alınıyorsun. Tamam her şey bizde bitiyor ama kendimizi yıpratarak (onlarca yere başvurarak) mı yoksa rahat kafayla birkaç başvurduğun yerden hemen cevap alarak mı işe başlamak okuduğun üniversitenin elinde.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  7 місяців тому +4

      Üniversiteniz tabii ki önemli ama yeterli değil.

    • @4thesakeofitname
      @4thesakeofitname 7 місяців тому +3

      Üniversiteye bakılması torpil değildir. Neticede öğrencinin çalışarak kazandığı bir derece ve haktır. Haa, paralı özel üniversite açısından veya çeşitli ahbap-çavuş ilişkileri çerçevesinde yapılıyorsa o başka.

    • @pismaniye785
      @pismaniye785 7 місяців тому

      @@4thesakeofitname bir nevi dedim dostum güzel oku

    • @tekboynuzlu.kertenkele20
      @tekboynuzlu.kertenkele20 23 дні тому

      Ama emin ol sıralama ile gittiğin yüksek fizik bölümündeki okul piyasa tarafından önemsenmeyen bir okul olabilir önemlikle hocalarına bak profesör sayısına yaptıkları çalışmalar bildikleri diller bunlara bakarak tercih yapılmalı

  • @turevlenmisdarwin
    @turevlenmisdarwin 4 місяці тому +3

    Fizikçiler aç kalır görüşü zenginlik ideali kuran herhangi biri için çok mantıklı olabilir ancak başka insanların başka idealleri olabileceğini göz ardı etmek nasıl bir denyoluktur.

  • @frontlife900
    @frontlife900 Місяць тому +1

    Öyle bir şey değil işte olay. Anlatan hocaların nasıl anlattığı önemli. Anlatmaktan anlatmaya fark var. Ezbere anlatırsa olmaz, özünü anlatması lazım. Sana formül ezberletip ezberletip o formülün neden öyle olduğunu ya da olayın işleyişini anlatmazsa olmaz. Tabi burda fizikten değil matematikten bahsediyorum. Kitaplar aynı olabilir, dersler aynı olabilir ama o kitaplardan öğrenmiyoruz dersleri, hocalardan öğreniyoruz. Etliye sütlüye karışmayayım diye politik doğruculuk yapmaya gerek yok hiç.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  Місяць тому +2

      Bu sizin görüşünüz, tabii ki bir dersi kimden aldığınız önemlidir. Benim deneyimim ünivetsite eğitiminde hocaların rehber olduğu, dersi öğrencilerin kendi öğrendiği sistemin en ideali olduğu yönünde. Burası bilime ilgi duyan bir kaç kişiyle iletişim kurduğum bir kanal, politik vs. bir ortam değil. Politik doğruculuk yapmıyorum, sadece kendi fikirlerimi soranlar için açıklıyorum. Dünyanın herhangi bir yerinde bir Üniversitede ders verebilme şartı sadece PhD dir. Ve hocalar genelde ders verebilme etkinliklerine göre işe alınmaz, yıllarca emek verdikleri bilimsel çalışmalarına göre alınır. Gerçekten ders verme konusunda ekstra yeteneğe sahip bir hocadan ders almak çok güzel bir deneyimdir ancak bunu aldığınız her derste bulmak çok zor, üniversite ismi ile de garantisi yok.

  • @muazzez0
    @muazzez0 7 місяців тому +5

    maalesef, Türkiye de çok iyi üniversitelerde fizik okumadan bahsetmiyorum. Fizik okumak Türkiye için de aç kalmak demek iş bulamıyoruz fizik okuyacaksınız da mutlaka üniversitesi de kendinizi geliştirin yüksek lisans yapın yoksa sadece fizik okumakla fizik de ilerleyemezsiniz

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  7 місяців тому +21

      Akademik kariyerin zorluklarından ayrıca bahsedeceğim. Bu kadar karamsar ve genel bir yorumu doğru bulmuyorum.

  • @yusufaltingoz1836
    @yusufaltingoz1836 3 місяці тому

    Hocam mezun senemdı bu sene bu sene gitmeyı dusunuyorum ve 3 yıldır da fizik okumayı dusunuyorum istanbul unıverstesi veya ankara üniverstesinde istanbul unıverstesı daha yakın cunku ıngılızce var ve akademide kalmak istiyorum para mevzusu cok onemlı degıl benım ıcın sevdıgım ve mutlu olabılecegım bı alan
    genel olarak dusuncenızı merak ettım

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  3 місяці тому

      Merhaba, Ankara Üniversitesini hiç bilmiyorum. İstanbul Üniversitesi senin çabana bağlı, notlarını yüksek tutarsan mühendislikte çift dal veya yan dal yapabilirsin. İngilizce tabii ki çok önemli. Başarılar diliyorum.

    • @yusufaltingoz1836
      @yusufaltingoz1836 3 місяці тому

      @@ecekilerciçok tesekkur ederım yorumlarınız ıcın hocam kolaylıklar dılıyorum

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  3 місяці тому

      Rica ederim.

  • @altqwet728
    @altqwet728 6 місяців тому

    allahım ne kadar yanlış yorumlar :D ingilizce eğitim ve ilk5 dışında bi yerde okumayın gençler.

    • @ecekilerci
      @ecekilerci  6 місяців тому

      İlk5 ?

    • @turevlenmisdarwin
      @turevlenmisdarwin 4 місяці тому

      @@ecekilerci Türkiye'nin en iyi ilk beş üniversitesini anlatmaya çalışmış sanırım 🤯

    • @jaquiex8
      @jaquiex8 18 днів тому

      koskoca ece kilerci hocam bilmiyor daha adı bile yazmadan rastgele bir hesaptan cevap veren sen mi biliyorsun yrrm

  • @jill_vaIentine
    @jill_vaIentine 7 місяців тому +2

    fiziğin güzelmiş abla