Το τρένο της Αριδαίας
Вставка
- Опубліковано 7 січ 2025
- Το τρένο της Καρατζόβας
Η πόλη της Αριδαίας απέχει περίπου 26 χλμ. από την Εδεσσα και ο δρόμος που θα σε φέρει από την πρωτεύουσα της Πέλλας μέχρι εδώ περνάει ανάμεσα από συστάδες από πανύψηλες ακακίες που διάσπαρτες μέσα στον κάμπο δημιουργούν εικόνες όμορφες και εντυπωσιακές. Μπαίνοντας στην πόλη, θα περάσεις από το γήπεδο του τοπικού Αλμωπού και έπειτα θα δεις ένα από τα λίγα κτίρια στην πόλη που τραβούν την προσοχή και τα βλέμματα των επισκεπτών. Πρόκειται για τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, που σήμερα μπορεί να μην εξυπηρετεί τρένα, φιλοξενεί ωστόσο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αριδαίας. Και πριν ακόμα γίνει μουσείο, ωστόσο, ο σταθμός είχε κι εκείνος τη δική του ιστορία.
Η μεγάλη πινακίδα του σταθμού γράφει ακόμη «Αρδέα», όπως ήταν μια από τις παλαιότερες ονομασίες της πόλης. Στην Αρδέα, λοιπόν, έφτανε στο τέρμα του το τρένο της γραμμής Σκύδρα - Αριδαία, γνωστό και ως . Η γραμμή αυτή είχε κατασκευαστεί στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό την υποστήριξη των δυνάμεων που μάχονταν στο μακεδονικό μέτωπο, μεταφέροντας υλικά και πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή. Συνέχισε να λειτουργεί εξυπηρετώντας επιβάτες και εμπορεύματα μέχρι και το 1931 όταν και εγκαταλείφθηκε πια. Εμεινε πάντως το όνομα, και η φράση πείραγμα «να σε πάρει το τρενάκι της Καρατζόβας!» Μια άλλη ονομασία του, μάλιστα, ήταν «Ντεκοβίλ» (Decauville) από τη γαλλικού τύπου κατασκευή της γραμμής.
Ο σταθμός υπάρχει ακόμη και μάλιστα είναι από τα κύρια μνημεία της πόλης, είναι ένα από τα λίγα ιστορικά κτήρια που έχουν απομείνει στην Αριδαία, κοντά στις παριφές του δήμου αλμωπίας είναι επίσης και το μέρος που διεξήχθη και η μάχη του Σκρα
Τοκοβιλ το λέγανε κ ήτανε αργό τρενάκι της εποχής. Υπάρχει ενα διήγημα του Μενέλαου Λουντέμη με τίτλο "Ο μικρός Σουκρής" με αναφορά σε αυτο, με το οποίο έγινε η αναχώρηση των μουσουλμανων της περιοχής το 1924. Αξίζει να το διαβάσει κανείς, γιατί μεταφέρει, εκτός από τα εξαιρετικά μηνύματα, την ατμόσφαιρα της εποχής κ της περιοχής. Ο Λουντέμης έζησε στην περιοχή τότε.
Ευχαριστώ για την πληροφορία 👍❤