Täyttä asiaa! Tämä velkainen maa on saatava nousuun, eikä se tapahdu lakkoilemalla ja kotona makoilemalla, tukia nostellen. Ay-liike on jämähtänyt paikoilleen, eikä se ole pysynyt kehityksen mukana, siksi niiden ylivalta on lopetettava.
Tässä on se puoli, että kun vaaditaan ammattiliitot pois, niin mitkä liitot jäävät ja keiden etuja sitten ajetaan. Mitä tahoja ja keinoja poliittinen hallitus myös tukee. On paljon helpompaa ottaa pois ne edut ja kaventaa niitä merkittävästi entisestään kuin saada asiat paremmiksi. Nostaako tämä myös kokonaisuutena Suomen vientiä ja parantaa taloudellista tilannetta. Nykyhallituksen rahankäyttö vaikuttaa olevan myös kovin valikoivaa eli joihinkin asioihin riittää edelleen ylimääräisiä miljardeja ja joistakin poistetaan muutamia satoja miljoonia.
No ennen kaikkea vastustan tätä poliittista puliveivausta. Vaaleilla on valittu eduskuntaan edustajat jne. Ei ole oikein, että hallitusta vastustetaan näillä keinoilla, joissa sivulliset maksaa viulut. En myöskään pidä siitä, että taho joka on pitävinään minun, pienen työntekijän puolia tulee sanomaan, että en saa mennä töihin TAI MUUTEN! ....Eli jotain muuta sitten sanon minä.
@@katjak5334Ongelma vain taitaa olla siinä, että myös hallitus on valinnut puolensa keiden oikeuksia ja etuuksia heikennetään ja mihin tahoihin ei puututa. Yleisellä tasolla voi sanoa, että on paljon helpompaa heikentää ja kaventaa oikeuksia kuin saada niitä paremmiksi.
Harva loppujen lopuksi tietää mitä todellisuudessa hallituksen uudistukset tarkoittaa. Nyky työpaikoissa jo aika pitkälle käytetään paikallista sopimusta kun se on todettu joustavammaksi kummaltakin taholta. Samoin palkkaneuvottelut käydään työntekijän työnantajan välillä kun henkilöitä rekrytoidaan. Nyt vain valitsevaa käytäntöä viedään lakeihin. Enemmänkin ammattiliitot haluavat katkaista jäsenkadon kun duunarit ovat huomanneet että ay-liike ei enää palvele heitä.
Se on totta että nykyisin käytetään paikallista sopimista hyvinkin paljon. Tuntuu että monella on mielikuva että työnantaja haluaa olla ilkeä ja käyttää hyväksi työntekijää väärällä tavalla. En kyllä ymmärrä miksi ensimmäinen poissaolopäivä pitäisi olla palkaton. Jos on nähtävä että työntekijä on joutavina päivinä pois töistä usein, niin pitäisi olla helppo heittää työntekijä pihalle ja palkata parempi tilale.
Tuo ensimmäisen sairauspoissaolo ei minusta ole kovinkaan merkityksellinen asia. Sillä halutaan poistaa yhden päivän "flunssat" ja väsyneet aamut. Nythän mm metsäalan tessissä on palkaton ensimmäinen sairauspäivä. Jos tes neuvotteluissa joku liitto sen haluaa takaisin niin onhan se mahdollista sopia. Meillä on melko hyvä irtisanomissuoja joka estää työntekijän irtisanomisen sairauden perusteella. Nyt on kyseessä poliittinen lakko suomen laillista lainsäätäjä vastaan. Ei siis työehtosopimusta vastaan jonka lakko-oikeus säilyy. Kuinka suhtauduttaisiin jos poliisi tai puolustusvoimat lakkoilisi suomen turvallisuuteen liittyviä lakia vastaan?
Tämä Romakkaniemi oli yksi niistä tyypeistä jotka kabineteissa kirjoitti Orpon hallituksen ohjelman ja joka eläköitynyt ekonomisti Korkman televisiossa litsasi lättäjalaksi. Korkan totesi että puheet työllisyydestä,uusista työpaikoista on vain äärioikestohallituksen silmänlumetta jne . Tässä nyt ollaan kun kun hallitusohjelman kirjoittaminen ulkoistetaan lobbareille. Kaliiksi tulee verokasajalle.
Kyllä ne ihmiset sitten tulevat itkemään ammattiliittoja takaisin hyvin lyhyen ajan jälkeen jos ne tullaan lakkauttamaan. Nuoria on helppo vetää höplästä kun eivät tiedä minkälaista olivat ajat ennen liittoja ja se oli ihan järkyttävää aikaa. Sitä ihmisten kärsimystä ja köyhyyttä vaikka paiskittiin 12-15tunnin päiviä. Nyt sitä vain kutsutaan paikalliseksi sopimiseksi vaikka todellisuudessa se olisi paikallinen sanelu. Aluksi voisikin olla niin että asioista paikallisesti sovittaisiin mutta ennen pitkään se menisi saneluksi. Tietenkin tuo mitä Romakkaniemi ehdotti että pohjalla olisi TES ja jos paikallisesti haluasivat sopia etujen parannuksista ja palkannostosta mutta alaspäin ei olisi mitään oikeutta mennä. Itse työnantajana en palkkaa tulevaisuudessakaan ihmisiä alaisekseni elleivät he kuulu ammattiliittoon sillä mikään ei ole niin tärkeää toimivalle ja tuottavalle firmalle kuin hyvin jaksavat ja toimeentulevat työntekijät. Tämän ovat nykypäivän työnantajat unohtaneet kokonaan ahneuden tähden. Säälittävää.
Ruotsissa ja Tanskassa tosiaan menee taloudella paljon paremmin, joten sun teoriassa on jotain pahasti pielessä. Ja voinkin kertoa mikä. Se ei perustu mihinkään todelliseen vaan pelkästään keksittyihin kauhukuviin.
@@Atomisti no kerro sitten mihin paikallista "sopimista" tarvitaan jos nytkin vaikka on tessit olemassa voi työntekijöiden etuuksia ja palkkoja nostaa ilman että kukaan olisi sitä estämässä?
@@Atomisti Meneekö Saksalla niin huonosti vaikka siellä on olemassa ammattiliitot? Taitaa mennä paremmin kuin Ruotsissa ja Tanskassa nii kommenttisi ontuu aika pahasti.
Kantsii muuten googlata Hartz-reformit, jos haluaa nähdä, mihin ammattiliitot ovat olleet Saksassa valmiit. Suomessa ei vois edes kuvitella, että tollasia voisi toteutua.@@tapiojutila1124
Romakkaniemi on kyllä aikamoinen. En ikinä unohda sitä kun hän taannoin sanoi, että opettajat, sairaanhoitajat, poliisit, sotilaat ym., joiden palkka maksetaan kokonaan veroista eivät saisi sanoa maksavansa mielellään lisää veroja, koska hänen (Romakkaniemi) kaltaiset ihmiset maksavat heidän palkkansa. Tämä hänen ulostulonsa oli jo yksinään niin monella tapaa väärin. Ensinnäkin verovaroista palkkansa saavat maksavat itsekin veroja. Tuloistaan, kaupassa ALV, ajoneuvovero, kiinteistövero yms. yms. Suomi on täynnä veroja, joista ei saa vapautusta jos työskentelee julkisella sektorilla. Toiseksi, aina veroista valittaa eniten pikkuporvarit. Kaikista rikkaimmat eivät juuri valita veroista. Suomessa Herlinejä ei näe itkemässä mediassa veroista, Kokoomuksen sijaan tukevat Vihreitä. Myös Romakkaniemen kaltaisten pikkuporvarien fanittama Warren Buffet kritisoi rikkaiden verohelpotuksia ja puolustaa perintöveroa. Kolmanneksi, miksi ihmiset eivät saisi kokea saavansa vastinetta verorahoille? Romakkaniemi on muutenkin varsinainen hupiukko.
Veikkaan että kaikista rikkaimmat maksavat veroja vähemmän verojärjestelyjen kautta kuin "pikkuporvarit", ja toisaalta kaikista rikkaimmat (Björn, Musk jne.) yleensä kyllä hekin vastustavat korkeita veroja. Mutta sillä ei oikeastaan ole mitään sen kannalta saavatko veroista palkkansa saavat vaatia lisää veroja. Tai Romakkaniemen argumentin kannalta silläkään, että valtion työntekijöilleen maksama palkka on verojen jälkeen pienempi kuin ennen sitä. Kolmannen pointin yhteyttä tähän en näe. Olen siis samaa mieltä että ihmiset saavat väittää maksavansa veroja mielellään, mutta pahoittelen jos kuulostan töykeältä mutta nuo argumentit olivat mielestäni aika huonoja. Romakkaniemen mielipiteisiin tässä podcastissa en ota kantaa koska olen vasta sen alussa.
Kukaan ei varmaan kyseenalaista julkisensektorin tarpeellisuutta. Mutta se ,että 100% palkkansa julkisista varoista saava ihminen ei silti ole veronmaksaja. jos rehellisiä ollaan. Elleivät sitten lahjoita rahojaan pois ja toisesta työstään yksityisellä sektorilla maksa veroja.
@@TeroOhtonen Kyllä hekin ovat veronmaksajia. He vaihtavat vapaa-aikansa rahaa vastaan johonkin työsuoritukseen ja maksavat tästä vapaa-aikansa myynnistä veroa.
@@TeroOhtonen Julkisen sektorin työntekijätkin myyvät vapaa-aikaansa ja maksavat tästä summasta verot aivan kuten yksityisenkin sektorin työntekijät. Yksilöt osallistuvat verojen maksuun myös julkisella sektorilla
Kiitos erittäin hyvää ja tärkeää tietoa ! Voisiko juuri tämän haastattelun saada ylelle kopioituna ? On hyvin haitallista että yle uutisoi ja 'keskustelee' lähinnä vain lakkolaisten kanssa radio, tv, ylen sivut ja netti. Järkevien ja asioista tietävien ääni ei pääse läpi eikä se saa tilaa. Siksi ihmiset, liian monet luulevat ay lakkolaisten olevan oikeassa. Oikeaa tietoa heille tarvittaisiin.
Kunpa ihmiset miettisivät miksi he lakkoilevat. Jos syynä on nykyinen eduskunta ja hallitus niin onko ihan mahdotonta odottaa seuraavia eduskuntavaaleja?
Tätä vasemmiston mölinää on ollut vaalien tuloksesta lähtien.AY:llä on hätä omasta egostaan ja SDP on AY:n talutusnuorassa joten ihan linjassa on tämä toiminta.
@@annekukkonen1371 Eli demokratianvastaisesti yritetään vasemmistoa vaan hallitukseen,velkaatekemään ja veroja nostaan.Inflaatiota ylös ja korkojalisää,vaikka taitaa nousta muutenkin.Kyllä kauppa menetykset laskuttaa.
16:51 Miten systeemin häviäjät, eli työntekijät, tässä turvataan -> "Toivottavasti markkinatalous toimii". Millaista neuvotteluvaltaa on keskiverto Puheenaihecastin kommentoijalla, joka ei edes kunnolla osaa kirjoittaa suomeksi. Paikallisesti sovitaan huonommat työehdot 99% tapauksista.
Vain neuvottelukyvyttömät ja tuottamattomat työntekijät häviää paikallisessa sopimisessa. Huonoa sopimusta ei tarvitse hyväksyä. Suomalaisten kommunistien ongelma taitaa olla se että eivät osaa tai uskalla neuvotella kun ovat tottuneet siihen että joku tekee sen heidän puolestaan. Itse olen saanut reilusti yli tessin palkkaa, siitä asti kun erosin kommunistiliitosta ja aloin neuvottelemaan itse omat työsopimukseni
Jos taloudessa on kiima, työntekijä voittaa. Mutta kun ylitarjontaa, silloin työntekijä on huonommassa asemassa. En ymmärrä tätä ajatusta, että työntekijä on aina huonossa asemassa. Jos talous toimii, silloin helppo vaihtaa työnantajaa. Minusta tämä kuulostaa luusereiden parkumiselta.
Eli yhteiskunta ei maksa mittää yrityksille kun he saavat sähkön. Olen toistamieltä, tuossa ajatus mallissa tosiaakin Juholla Klikkaa. Suomen yhteiskunta rakentanut nämä sähkö verkot tiet raitee lentokentät., jotka ovat kaikkien yritysten käytettävissä. Hän ei voi väittää, ettei sitä ole yhteiskunta rahoittanut.
Hyvä jakso! Pystyisittekö kutsumaan entisen työelämäprofessorin ja ammattilobbarin Anders Blomin? Hän tutkinut erityisesti politiikan sisäpiirin (varsinkin työmarkkinajärjestöjen) poliittista vaikuttamista ja työmarkkinajärjestelmämme vaikutusta parlamentarismiin. Olisi erittäin informatiivinen vieras!
Olipa mukava kuunnella Järkevää miestä. Voisi tämä Romakkaniemi neuvoa haliltusta ja eduskuntaakin;) Niinkuin Niinistö sanoi eduskunnalle. kehittää tätä Suomea yli hallituskausien, ei leikkausten kautta
Yleissitovuuden pitämisen viimeisenä ehtona jotenkin ymmärrän,mutta jos halutaan kerta mikrotuottavuutta lisätä tulisi myös kaikein mailman turhat yritystuet asettaa tarvehankintaiseksi ja vastuulliseksi, eli voittoihin sidotuiksi jolloin yritystuella saatua voittoa ei sada osinkoina ulos omistajien pankkitileille ja sitä kautta ulos suomesta,samalla jo nykyiset suojaosien poistot ja työssäoloehdon leikkaukset tulisi peruuttaa, koska se antaa suojaa työnhakijalle, että antajalle tehdä osa-aika sopimuksia kattamaan väliaikaista työvoiman tarvetta.
Onko jollakin tavalla mahdollisuus irtautua "kokonaan" tästä sairaasta yhteiskunnasta tavalla tai toisella ??? minusta ei ole yhteiskunnasta mitään hyötyä, eikä myös päinvastoin....
Mitä ihmettä!? 25 mintuutin kohdalla vieras avaa työnantajien kuluja mitä tulee vielä työntekijän bruttopalkan päälle puhen noin 20 - 30 prosenttia? Tää jätkä ei oo tainnu ikinä ollu yrittäjä ku puhuu puutaheinää. Todellisuudessa nämä kulut ovat noin 65 - 70% = Työeläkevakuutus 19.05% Sairasvakuutusmaksu 1.53%, Työttömyysvakuutusmaksu 0.52%, Työtapaturmavakuutusmaksu 1 - 10% Lomapalkka, lomaraha + sivukulut 21.4% Sairauspoissaolot 1 viikko vuodessa 1.9 %. Arkivapaat 8 päivää vuodessa 3.1% Työaika joka ei tuota 0 - 25% + muut Yhteensä noin = 65 - 70%
En pidä ammattiyhdistysten tavasta toimia tämän talouden ajassa. Minä näen sen kiristyksenä, uhkailuna ja pelotteluna. Ammattiyhdistykset eivät laita latin lanttia auttaakseen Suomen taloudellista tilannetta. Omat taskut pullottaa rahaa ja sitä jaetaan, noh miten jaetaan.
On varaa tinkiä elintasosta -40 joka koskee myös rikkaita .kaikki on ollut niin, rikkaiden lisää työntekijöiltä pois.otetaan vain lisää velkaa, niinhän ed.hallitus teki.nyt räksyttää oppositiossa.
Puheenaiheessa on ollut viime aikoina useampi vieras jotka ovat tuttuja lähinnä siitä että lähinnä trollaavat ja polarisoivat twitterissä, kuten tämänkin jakson vieras. Onko tämä tietoinen päätös Puheenaiheen kaltaiselta laadukkaalta medialta?
@@puheenaihefi Noniin mietiskelin keitä olisi hienoa nähdä vieraananne; Tommi Uschanov, Joni Koivuniemi, Jani Kaaro, Timo Hännikäinen, Teivo Teivainen, Mikko Salasuo, Sofi Oksanen, Tuomas Enbuske, Suvi Auvinen. Esim. heidän kanssa syntyisi varmasti mielenkiintoista keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta :)
Jos tässä on työnantajien edustaja, tästä aiheesta on päässyt mediassa eri tahot runsaasti ääneen. Yhdestä aiheesta en ole kuullut kenenkään puhuvan, en edes SAK:n... eli toiselta puolelta mm. yritysten lomautusten käyttö työntekijän näkökulmasta.
Hyvä vieras, mutta haastattelija kyllä täysin kujalla Suomen työmarkkinamallista, -politiikasta ja -lainsäädännöstä. Kotiläksyt kuntoon ennen haastattelua...
ruotrsin omalla valuutalla ei tietenkään ole mitään virkaa asiaan jos vertaillaan suomeen. Hän haluaa tuottavuutta lisää, ei kait se ole ole työn tekijän tehtävä. Ostaa yrittäjä nopeamman lapion niin tuleehan sitä ojaa päivässä lisää.
Nallen sanoin... Suomi menee Kreikan tietä ellei oteta Irlannista mallia. Kansamme sosialismin tuntien Irlannin malli ei tule onnistumaan, joten kivun kautta Kreikan tiellä.
Romakkaniemi puhuu asiat selkokielellä.Toisaalta ,kun hänellä on sossujen jäsenkirja taskussa ,niin olis puhunut puolueelle järkeä.Sossut on kuitenkin AY:n talutusnuorassa niin silloinhan tehdään niin kuin käsketään.🤣
kaverille voisin sanoa, samanlainen ehdollisuus/ kuin Ruotsin verotus Yrityksiin.. Kiinnostaako? / Otetaan ne kaikki mitä siellä on. Älä ruppee sanomaan, että otetaan jotaki otetaan ne kaikki. Sillohan kaikki on hyvin. VAi
@CFeral-xu9kumeinaatko että työnantajat pistää töihintulo kiellon kun vasemmiston tunarit pääsee taas tekemään jostain omastan ”kansainvälisen tähden”? Hupiukko
Kyllä näillä hallituksen toimilla nostetaan kaikkien kansalaisten ostovoimaa ja taataan uusien työpaikkojen syntyminen. Kommenttisi on hallituksen vastaista poliittista ay-propagandaa, joka ei paranna suomalaisten ostovoimaa. Olemme kokeilleet jo pitkään ay-liittojen toimintamallia ja todenneet sen tehottomaksi? Hallitus ei ole saanut yhtään ehdotusta ay-liikkeiltä jotka parantaisi kansantaloutta tai kansalaisten ostovoiman kohoamista, lakoilla ei tilannetta korjata päinvastoin. Mistä kuvittelet rahan tulevan kansantalouden pyörittämiseen?
Totuus on se, että kokoomus ja muu oikeisto on aina olleet painamassa työläisen palkkoja ja pieniä etuja alas. Nyt oikeisto haluaa myös estää protestoinnin työläiseltä ja leikata sosiaaliturva mahdollisimman alas. Mitä tällainen tarkoittaa ja vielä kehtaavat nimittää tätä sanelua joksikin uudistukseksi? Kyllähän tässä mentäisiin roima harppaus kehityksessä taaksepäin. Ei tällaista orjuuttamis pyrkimystä voi parhaalla tahdollakaan sanoa miksikään järjen ääneksi.
Just joo. Ekonomistien valtavirtaa tämäkin edustaa. Hän haluaa nostaa ns. välillisiä veroja, erityisesti alvia ja kiinteistöveroja sekä ylipäätänsä varsinkin asuntoihin kohdistuvaa verotusta ja muuta kuppausta. Kireää julkisen setorin tilannetta varmasti nyt halutan nimenomaan käyttää hyväksi verotuksen painopisteen siirtämiseen yhä enemmän erilaisiin välillisiin veroihin. Alvi ja valmisteverot tietty tässä keskeisempiä, koska ne ovat isoja veroluokkia ja vain muutaman prosentin korotuksella näistä näyttäisi olevan tulossa miljardeja lisää julkisen setorin törsäilyihin.
Hän tyypillisesti pajattaa itsestäänselvyyksiä mielipiteieidensä tueksi. Itsestäänselvyydet ovat yksinkerttaisia, mutta ne jättävät tyyten huomiotta ne asian vaikutukset jotka ovat vähintäänkin kyseenalaisia.
No eikö tosta esille tullut se miten ei se ole tää välillisten verojen korottelu ja uusien keksiminen sekään mikään taikasauva jolla asiat hoidetaan, ja jota siis kaikki ekonomistit nyt ajavat ratkaisuksi.@@erajuhani7151
😂 Taistele sinä niitten Ay-rosvojen kanssa. Itse olen eronnut rosvoliitosta ja nykyään palkka reilusti yli tessin, ihan itse työantajan kanssa neuvoteltuna
@@Simo-hl8ix Joo niin entä sitten jos pumppu pettää tai tulee lankku päähän eikä korvauksia tule. Määkinä on kova ja torppakin lähtee alta ai niin liitto olisi auttanut mutta kun oli niin kiva olla porvaria maksoihan se yli tessinkin. Still lomat pyöriin ja muut korvaukset ei porvareiden tahdosta vaan työväen liittojen. Se on mukava kusta juurilleen sieltä se nousee päähän kunnes ajatuskin kusee.
Mahtava vieras. Kiitos jälleen, että tuotte järjen ääntä julkisuuteen kauttanne
Olipa ilo kuunnella järjen ääntä. 👍
maksettu ääni,mutta järjestä ei voida puhua..
Olipas asiantunteva ja järkeviä puhuva henkilö tämä Romakkaniemi
Juuri näin! Otetaan mallia muista pohjoismaista !
Väite, että muissa pohjoismaissa on eri systeemi, on silkkaa puppua.
@CFeral-xu9ku
Välillä pitää ottaa mallia, välillä ei. Työn verotus on OECD-maista kireintä Tanskassa. Mites sen kanssa?? Otetaanko mallia vai ei?
Olipa erinomaisen viisaat mielipiteet asioista ja hyvät kysymykset, kiitos😊
Ajankohtainen aihe, hyvä keskustelu.
Kiitos tästä , hyvää asiantuntemusta, haastattelijalle kiitos!!🙏🙏
Täyttä asiaa! Tämä velkainen maa on saatava nousuun, eikä se tapahdu lakkoilemalla ja kotona makoilemalla, tukia nostellen. Ay-liike on jämähtänyt paikoilleen, eikä se ole pysynyt kehityksen mukana, siksi niiden ylivalta on lopetettava.
Ja palattava aikaan ennen ammattiliittoja kun niitä ei ollut? Jos ammattiliitot on menneisyyttä niin vielä kauempana on ne päivät kun niitä ei ollut.
Perustulo käytäntöön, kannabis lailliseksi ja veron alaiseksi. Siinä ratkaisu tähän ongelmaan.
😂
Tässä on se puoli, että kun vaaditaan ammattiliitot pois, niin mitkä liitot jäävät ja keiden etuja sitten ajetaan. Mitä tahoja ja keinoja poliittinen hallitus myös tukee.
On paljon helpompaa ottaa pois ne edut ja kaventaa niitä merkittävästi entisestään kuin saada asiat paremmiksi.
Nostaako tämä myös kokonaisuutena Suomen vientiä ja parantaa taloudellista tilannetta.
Nykyhallituksen rahankäyttö vaikuttaa olevan myös kovin valikoivaa eli joihinkin asioihin riittää edelleen ylimääräisiä miljardeja ja joistakin poistetaan muutamia satoja miljoonia.
Teollisuusliitto ilmoitti, että mikäli menet lakon aikana töihin sinut erotetaan liitosta. Erosin itse ja menen töihin.
Ja kuka duunareita sitten puolustaa? Ek? Mut joo, olen yrittäjä, mut huvittaa kun duunarit kannattavat omia heikennyksiä. 😂
@@kaljaukko5439 No kannattaa varmaan äänestää sitten seuraavissa vaaleissa sellaista puoluetta, joka puolustaa työntekijöitä.
@@jarzki Ei, ymmärsit väärin. Tietysti kokoomus, mut kun työntekijätkin äänestää omaa etuaan vastaan, niin hieman naurattaa. 😂
No ennen kaikkea vastustan tätä poliittista puliveivausta. Vaaleilla on valittu eduskuntaan edustajat jne. Ei ole oikein, että hallitusta vastustetaan näillä keinoilla, joissa sivulliset maksaa viulut. En myöskään pidä siitä, että taho joka on pitävinään minun, pienen työntekijän puolia tulee sanomaan, että en saa mennä töihin TAI MUUTEN! ....Eli jotain muuta sitten sanon minä.
@@katjak5334Ongelma vain taitaa olla siinä, että myös hallitus on valinnut puolensa keiden oikeuksia ja etuuksia heikennetään ja mihin tahoihin ei puututa.
Yleisellä tasolla voi sanoa, että on paljon helpompaa heikentää ja kaventaa oikeuksia kuin saada niitä paremmiksi.
Harva loppujen lopuksi tietää mitä todellisuudessa hallituksen uudistukset tarkoittaa. Nyky työpaikoissa jo aika pitkälle käytetään paikallista sopimusta kun se on todettu joustavammaksi kummaltakin taholta. Samoin palkkaneuvottelut käydään työntekijän työnantajan välillä kun henkilöitä rekrytoidaan. Nyt vain valitsevaa käytäntöä viedään lakeihin. Enemmänkin ammattiliitot haluavat katkaista jäsenkadon kun duunarit ovat huomanneet että ay-liike ei enää palvele heitä.
Miksi se pitää pakottaa lakiin?
Se on totta että nykyisin käytetään paikallista sopimista hyvinkin paljon. Tuntuu että monella on mielikuva että työnantaja haluaa olla ilkeä ja käyttää hyväksi työntekijää väärällä tavalla.
En kyllä ymmärrä miksi ensimmäinen poissaolopäivä pitäisi olla palkaton. Jos on nähtävä että työntekijä on joutavina päivinä pois töistä usein, niin pitäisi olla helppo heittää työntekijä pihalle ja palkata parempi tilale.
Tuo ensimmäisen sairauspoissaolo ei minusta ole kovinkaan merkityksellinen asia. Sillä halutaan poistaa yhden päivän "flunssat" ja väsyneet aamut. Nythän mm metsäalan tessissä on palkaton ensimmäinen sairauspäivä. Jos tes neuvotteluissa joku liitto sen haluaa takaisin niin onhan se mahdollista sopia. Meillä on melko hyvä irtisanomissuoja joka estää työntekijän irtisanomisen sairauden perusteella. Nyt on kyseessä poliittinen lakko suomen laillista lainsäätäjä vastaan. Ei siis työehtosopimusta vastaan jonka lakko-oikeus säilyy. Kuinka suhtauduttaisiin jos poliisi tai puolustusvoimat lakkoilisi suomen turvallisuuteen liittyviä lakia vastaan?
Tämä Romakkaniemi oli yksi niistä tyypeistä jotka kabineteissa kirjoitti Orpon hallituksen ohjelman ja joka eläköitynyt ekonomisti Korkman televisiossa litsasi lättäjalaksi. Korkan totesi että puheet työllisyydestä,uusista työpaikoista on vain äärioikestohallituksen silmänlumetta jne . Tässä nyt ollaan kun kun hallitusohjelman kirjoittaminen ulkoistetaan lobbareille. Kaliiksi tulee verokasajalle.
Kyllä ne ihmiset sitten tulevat itkemään ammattiliittoja takaisin hyvin lyhyen ajan jälkeen jos ne tullaan lakkauttamaan. Nuoria on helppo vetää höplästä kun eivät tiedä minkälaista olivat ajat ennen liittoja ja se oli ihan järkyttävää aikaa. Sitä ihmisten kärsimystä ja köyhyyttä vaikka paiskittiin 12-15tunnin päiviä. Nyt sitä vain kutsutaan paikalliseksi sopimiseksi vaikka todellisuudessa se olisi paikallinen sanelu. Aluksi voisikin olla niin että asioista paikallisesti sovittaisiin mutta ennen pitkään se menisi saneluksi. Tietenkin tuo mitä Romakkaniemi ehdotti että pohjalla olisi TES ja jos paikallisesti haluasivat sopia etujen parannuksista ja palkannostosta mutta alaspäin ei olisi mitään oikeutta mennä. Itse työnantajana en palkkaa tulevaisuudessakaan ihmisiä alaisekseni elleivät he kuulu ammattiliittoon sillä mikään ei ole niin tärkeää toimivalle ja tuottavalle firmalle kuin hyvin jaksavat ja toimeentulevat työntekijät. Tämän ovat nykypäivän työnantajat unohtaneet kokonaan ahneuden tähden. Säälittävää.
Ruotsissa ja Tanskassa tosiaan menee taloudella paljon paremmin, joten sun teoriassa on jotain pahasti pielessä. Ja voinkin kertoa mikä. Se ei perustu mihinkään todelliseen vaan pelkästään keksittyihin kauhukuviin.
@@Atomisti no kerro sitten mihin paikallista "sopimista" tarvitaan jos nytkin vaikka on tessit olemassa voi työntekijöiden etuuksia ja palkkoja nostaa ilman että kukaan olisi sitä estämässä?
@@Atomisti Meneekö Saksalla niin huonosti vaikka siellä on olemassa ammattiliitot? Taitaa mennä paremmin kuin Ruotsissa ja Tanskassa nii kommenttisi ontuu aika pahasti.
Mitä? Eikö Skandinaviassa ole ammattiliittoja!!! No, ei vaineskaan. En nyt kyllä ymmärrä mistä puhut.
@@tapiojutila1124
Kantsii muuten googlata Hartz-reformit, jos haluaa nähdä, mihin ammattiliitot ovat olleet Saksassa valmiit. Suomessa ei vois edes kuvitella, että tollasia voisi toteutua.@@tapiojutila1124
Romakkaniemi on kyllä aikamoinen. En ikinä unohda sitä kun hän taannoin sanoi, että opettajat, sairaanhoitajat, poliisit, sotilaat ym., joiden palkka maksetaan kokonaan veroista eivät saisi sanoa maksavansa mielellään lisää veroja, koska hänen (Romakkaniemi) kaltaiset ihmiset maksavat heidän palkkansa.
Tämä hänen ulostulonsa oli jo yksinään niin monella tapaa väärin. Ensinnäkin verovaroista palkkansa saavat maksavat itsekin veroja. Tuloistaan, kaupassa ALV, ajoneuvovero, kiinteistövero yms. yms. Suomi on täynnä veroja, joista ei saa vapautusta jos työskentelee julkisella sektorilla.
Toiseksi, aina veroista valittaa eniten pikkuporvarit. Kaikista rikkaimmat eivät juuri valita veroista. Suomessa Herlinejä ei näe itkemässä mediassa veroista, Kokoomuksen sijaan tukevat Vihreitä. Myös Romakkaniemen kaltaisten pikkuporvarien fanittama Warren Buffet kritisoi rikkaiden verohelpotuksia ja puolustaa perintöveroa.
Kolmanneksi, miksi ihmiset eivät saisi kokea saavansa vastinetta verorahoille?
Romakkaniemi on muutenkin varsinainen hupiukko.
Veikkaan että kaikista rikkaimmat maksavat veroja vähemmän verojärjestelyjen kautta kuin "pikkuporvarit", ja toisaalta kaikista rikkaimmat (Björn, Musk jne.) yleensä kyllä hekin vastustavat korkeita veroja. Mutta sillä ei oikeastaan ole mitään sen kannalta saavatko veroista palkkansa saavat vaatia lisää veroja. Tai Romakkaniemen argumentin kannalta silläkään, että valtion työntekijöilleen maksama palkka on verojen jälkeen pienempi kuin ennen sitä. Kolmannen pointin yhteyttä tähän en näe.
Olen siis samaa mieltä että ihmiset saavat väittää maksavansa veroja mielellään, mutta pahoittelen jos kuulostan töykeältä mutta nuo argumentit olivat mielestäni aika huonoja. Romakkaniemen mielipiteisiin tässä podcastissa en ota kantaa koska olen vasta sen alussa.
Juuri näin.
Kukaan ei varmaan kyseenalaista julkisensektorin tarpeellisuutta. Mutta se ,että 100% palkkansa julkisista varoista saava ihminen ei silti ole veronmaksaja. jos rehellisiä ollaan. Elleivät sitten lahjoita rahojaan pois ja toisesta työstään yksityisellä sektorilla maksa veroja.
@@TeroOhtonen Kyllä hekin ovat veronmaksajia. He vaihtavat vapaa-aikansa rahaa vastaan johonkin työsuoritukseen ja maksavat tästä vapaa-aikansa myynnistä veroa.
@@TeroOhtonen Julkisen sektorin työntekijätkin myyvät vapaa-aikaansa ja maksavat tästä summasta verot aivan kuten yksityisenkin sektorin työntekijät. Yksilöt osallistuvat verojen maksuun myös julkisella sektorilla
Kiitos erittäin hyvää ja tärkeää tietoa !
Voisiko juuri tämän haastattelun saada ylelle kopioituna ?
On hyvin haitallista että yle uutisoi ja 'keskustelee' lähinnä vain lakkolaisten kanssa radio, tv, ylen sivut ja netti.
Järkevien ja asioista tietävien ääni ei pääse läpi eikä se saa tilaa.
Siksi ihmiset, liian monet luulevat ay lakkolaisten olevan oikeassa. Oikeaa tietoa heille tarvittaisiin.
5:32 Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
Entä sitten 😏 Lukee siellä todella paljon muutakin joka ei käytännössä pidä paikkaansa 🤔
Asiallista puhetta, aina valitaan helppo ratkaisu Suomessa.
Mahtavaa keskustelua, kiitokset.
Kunpa ihmiset miettisivät miksi he lakkoilevat. Jos syynä on nykyinen eduskunta ja hallitus niin onko ihan mahdotonta odottaa seuraavia eduskuntavaaleja?
Tätä vasemmiston mölinää on ollut vaalien tuloksesta lähtien.AY:llä on hätä omasta egostaan ja SDP on AY:n talutusnuorassa joten ihan linjassa on tämä toiminta.
@@annekukkonen1371 Eli demokratianvastaisesti yritetään vasemmistoa vaan hallitukseen,velkaatekemään ja veroja nostaan.Inflaatiota ylös ja korkojalisää,vaikka taitaa nousta muutenkin.Kyllä kauppa menetykset laskuttaa.
Olihan viime hallituksen aikana myös lakkoja
@@comolosabias ei laittomia lakkoja vaan oli sopimusneuvottelut uudesta sopimuksesta.
Käteisen hännysmies, vilpillä piireihin ja aukomaan kuolemattomia "hajatelmia"
Käärme sanoo, mistä käärmeelle maksetaan.
16:51 Miten systeemin häviäjät, eli työntekijät, tässä turvataan -> "Toivottavasti markkinatalous toimii". Millaista neuvotteluvaltaa on keskiverto Puheenaihecastin kommentoijalla, joka ei edes kunnolla osaa kirjoittaa suomeksi. Paikallisesti sovitaan huonommat työehdot 99% tapauksista.
Vain neuvottelukyvyttömät ja tuottamattomat työntekijät häviää paikallisessa sopimisessa. Huonoa sopimusta ei tarvitse hyväksyä. Suomalaisten kommunistien ongelma taitaa olla se että eivät osaa tai uskalla neuvotella kun ovat tottuneet siihen että joku tekee sen heidän puolestaan. Itse olen saanut reilusti yli tessin palkkaa, siitä asti kun erosin kommunistiliitosta ja aloin neuvottelemaan itse omat työsopimukseni
Jos taloudessa on kiima, työntekijä voittaa. Mutta kun ylitarjontaa, silloin työntekijä on huonommassa asemassa. En ymmärrä tätä ajatusta, että työntekijä on aina huonossa asemassa. Jos talous toimii, silloin helppo vaihtaa työnantajaa. Minusta tämä kuulostaa luusereiden parkumiselta.
Eli yhteiskunta ei maksa mittää yrityksille kun he saavat sähkön. Olen toistamieltä, tuossa ajatus mallissa tosiaakin Juholla Klikkaa. Suomen yhteiskunta rakentanut nämä sähkö verkot tiet raitee lentokentät., jotka ovat kaikkien yritysten käytettävissä. Hän ei voi väittää, ettei sitä ole yhteiskunta rahoittanut.
Hyvä jakso! Pystyisittekö kutsumaan entisen työelämäprofessorin ja ammattilobbarin Anders Blomin? Hän tutkinut erityisesti politiikan sisäpiirin (varsinkin työmarkkinajärjestöjen) poliittista vaikuttamista ja työmarkkinajärjestelmämme vaikutusta parlamentarismiin. Olisi erittäin informatiivinen vieras!
Moro! Katsotaan, jos saataisiin Anders vieraaksi 👍 - Rami 🧔🏻♂️
Fiksu ja asiantunteva!
Mistään ei saa niin hyviä lakkoja kuin Suomesta 😋
Olipa mukava kuunnella Järkevää miestä. Voisi tämä Romakkaniemi neuvoa haliltusta ja eduskuntaakin;) Niinkuin Niinistö sanoi eduskunnalle. kehittää tätä Suomea yli hallituskausien, ei leikkausten kautta
SDP ja ay-liike romahtavat. Vientimalli on kyllä erinomainen idea.
Ai vähän niin kuin Suomen talous Kokoomuksen jäljiltä 2008?
@@DJNoppamies valtiovarainministerinä Jutta Urpiainen takas Kreikan velat.
Yleissitovuuden pitämisen viimeisenä ehtona jotenkin ymmärrän,mutta jos halutaan kerta mikrotuottavuutta lisätä tulisi myös kaikein mailman turhat yritystuet asettaa tarvehankintaiseksi ja vastuulliseksi, eli voittoihin sidotuiksi jolloin yritystuella saatua voittoa ei sada osinkoina ulos omistajien pankkitileille ja sitä kautta ulos suomesta,samalla jo nykyiset suojaosien poistot ja työssäoloehdon leikkaukset tulisi peruuttaa, koska se antaa suojaa työnhakijalle, että antajalle tehdä osa-aika sopimuksia kattamaan väliaikaista työvoiman tarvetta.
Onko jollakin tavalla mahdollisuus irtautua "kokonaan" tästä sairaasta yhteiskunnasta tavalla tai toisella ??? minusta ei ole yhteiskunnasta mitään hyötyä, eikä myös päinvastoin....
@CFeral-xu9ku Niin sairas touhu taitaa nykyään olla nykyään normaalia bisnestä ja muodikasta 😏
Mitä ihmettä!?
25 mintuutin kohdalla vieras avaa työnantajien kuluja mitä tulee vielä työntekijän bruttopalkan päälle puhen noin 20 - 30 prosenttia?
Tää jätkä ei oo tainnu ikinä ollu yrittäjä ku puhuu puutaheinää.
Todellisuudessa nämä kulut ovat noin 65 - 70% =
Työeläkevakuutus 19.05%
Sairasvakuutusmaksu 1.53%,
Työttömyysvakuutusmaksu 0.52%,
Työtapaturmavakuutusmaksu 1 - 10%
Lomapalkka, lomaraha + sivukulut 21.4%
Sairauspoissaolot 1 viikko vuodessa 1.9 %.
Arkivapaat 8 päivää vuodessa 3.1%
Työaika joka ei tuota 0 - 25%
+ muut
Yhteensä noin = 65 - 70%
En pidä ammattiyhdistysten tavasta toimia tämän talouden ajassa. Minä näen sen kiristyksenä, uhkailuna ja pelotteluna. Ammattiyhdistykset eivät laita latin lanttia auttaakseen Suomen taloudellista tilannetta. Omat taskut pullottaa rahaa ja sitä jaetaan, noh miten jaetaan.
Nyt on työnantaja puolella tarkoitus panna AY polvilleen, eli työntekijät,kuukauden lakko paikallaan.
On varaa tinkiä elintasosta -40 joka koskee myös rikkaita .kaikki on ollut niin, rikkaiden lisää työntekijöiltä pois.otetaan vain lisää velkaa, niinhän ed.hallitus teki.nyt räksyttää oppositiossa.
Olipas sekavan kuuloinen kaveri.
Puheenaiheessa on ollut viime aikoina useampi vieras jotka ovat tuttuja lähinnä siitä että lähinnä trollaavat ja polarisoivat twitterissä, kuten tämänkin jakson vieras.
Onko tämä tietoinen päätös Puheenaiheen kaltaiselta laadukkaalta medialta?
Moro! Olisiko sinulla esimerkkejä vieraista, joita toivoisit? - Rami 🧔🏻♂️
@@puheenaihefi Ei tule nyt mieleen, oikein asiallisia ovat nämä tyypit ovat osanneet olla kun eivät keskustele näppäimistön takaa. 🙂
@@puheenaihefi Noniin mietiskelin keitä olisi hienoa nähdä vieraananne; Tommi Uschanov, Joni Koivuniemi, Jani Kaaro, Timo Hännikäinen, Teivo Teivainen, Mikko Salasuo, Sofi Oksanen, Tuomas Enbuske, Suvi Auvinen. Esim. heidän kanssa syntyisi varmasti mielenkiintoista keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta :)
Jos tässä on työnantajien edustaja, tästä aiheesta on päässyt mediassa eri tahot runsaasti ääneen. Yhdestä aiheesta en ole kuullut kenenkään puhuvan, en edes SAK:n... eli toiselta puolelta mm. yritysten lomautusten käyttö työntekijän näkökulmasta.
YEL verotus on myös uusittava!
Hyvä vieras, mutta haastattelija kyllä täysin kujalla Suomen työmarkkinamallista, -politiikasta ja -lainsäädännöstä. Kotiläksyt kuntoon ennen haastattelua...
Heti alussa tuli virhe😂 hänen olisi pitänyt sanoa että hallituksen ei pitäisi puuttua työmakkinaosapuolien sopimuksiin!
ruotrsin omalla valuutalla ei tietenkään ole mitään virkaa asiaan jos vertaillaan suomeen. Hän haluaa tuottavuutta lisää, ei kait se ole ole työn tekijän tehtävä. Ostaa yrittäjä nopeamman lapion niin tuleehan sitä ojaa päivässä lisää.
Nallen sanoin... Suomi menee Kreikan tietä ellei oteta Irlannista mallia. Kansamme sosialismin tuntien Irlannin malli ei tule onnistumaan, joten kivun kautta Kreikan tiellä.
Asiaa mies puhui. Työveron alennus auttaisi myös työnantajaa joka maksaa työnrtekijän tuloveronkin.
Romakkaniemi puhuu asiat selkokielellä.Toisaalta ,kun hänellä on sossujen jäsenkirja taskussa ,niin olis puhunut puolueelle järkeä.Sossut on kuitenkin AY:n talutusnuorassa niin silloinhan tehdään niin kuin käsketään.🤣
Puupäät menee lakkoon😂
Juho best!
Ei poliittisille lakoille. Suomi on saatava pohjoismaiselle tasolle.
Mikä että nuitakonkussi kypsiä yrityksäijä tuetaan.sama koskee myös hyvää tulosta tekeviin yrityksiin.ei mitään häpyä.
Vieraan hiuksista päätellen, parturit on jo lakossa.
Ei suomalaisilla ole varaa käydä parturissa. Kaikki leikkelee omat hiuksensa miten millonki.
@@GolBDeze Niin parturit oli ennen pienituloisia ,se mahdollisti pienipalkkaisille käynnit,se oli sitä tasaarvon aikaa.
@CFeral-xu9ku Säästän kielelliset ponnistelut hieman toisenlaisiin yhteyksiin, kuten näihin: Vedä käteen!
kaverille voisin sanoa, samanlainen ehdollisuus/ kuin Ruotsin verotus Yrityksiin.. Kiinnostaako? / Otetaan ne kaikki mitä siellä on. Älä ruppee sanomaan, että otetaan jotaki otetaan ne kaikki. Sillohan kaikki on hyvin. VAi
Kyllä se kulta kannattaa ennemmin säästää itse, miettikää miksi teidän kulta ne halutaan.
Kommarit lakkoilee kun ei demokraattinen vaalitulos miellyttänyt
@CFeral-xu9kumeinaatko että työnantajat pistää töihintulo kiellon kun vasemmiston tunarit pääsee taas tekemään jostain omastan ”kansainvälisen tähden”? Hupiukko
@CFeral-xu9ku varmasti jos sellanen tapahtuu, mutta se ei ole sama kuin lakko.
Yritystuet heti pois,vääristää kilpailua.
Eikös hän olekkin Kataisen koplaama?
Suomessa ostovoima on heikkoa jo valmiiksi. Nyt kakkua siirretään suurpääomalle Suomen kansantalouden ja suomalaisen palkansaajan kustannuksella.
Kyllä näillä hallituksen toimilla nostetaan kaikkien kansalaisten ostovoimaa ja taataan uusien työpaikkojen syntyminen.
Kommenttisi on hallituksen vastaista poliittista ay-propagandaa, joka ei paranna suomalaisten ostovoimaa. Olemme kokeilleet jo pitkään ay-liittojen toimintamallia ja todenneet sen tehottomaksi?
Hallitus ei ole saanut yhtään ehdotusta ay-liikkeiltä jotka parantaisi kansantaloutta tai kansalaisten ostovoiman kohoamista, lakoilla ei tilannetta korjata päinvastoin.
Mistä kuvittelet rahan tulevan kansantalouden pyörittämiseen?
Totuus on se, että kokoomus ja muu oikeisto on aina olleet painamassa työläisen palkkoja ja pieniä etuja alas. Nyt oikeisto haluaa myös estää protestoinnin työläiseltä ja leikata sosiaaliturva mahdollisimman alas. Mitä tällainen tarkoittaa ja vielä kehtaavat nimittää tätä sanelua joksikin uudistukseksi? Kyllähän tässä mentäisiin roima harppaus kehityksessä taaksepäin. Ei tällaista orjuuttamis pyrkimystä voi parhaalla tahdollakaan sanoa miksikään järjen ääneksi.
puolet vasemmistolaisin ja puolet oikeistolaisin 🫣 Kokoomus nyt vaan on oikeistolaisin vasemmistopuolue, ei edes keskustaa. Vasemmisto puolue..
Just joo. Ekonomistien valtavirtaa tämäkin edustaa. Hän haluaa nostaa ns. välillisiä veroja, erityisesti alvia ja kiinteistöveroja sekä ylipäätänsä varsinkin asuntoihin kohdistuvaa verotusta ja muuta kuppausta.
Kireää julkisen setorin tilannetta varmasti nyt halutan nimenomaan käyttää hyväksi verotuksen painopisteen siirtämiseen yhä enemmän erilaisiin välillisiin veroihin. Alvi ja valmisteverot tietty tässä keskeisempiä, koska ne ovat isoja veroluokkia ja vain muutaman prosentin korotuksella näistä näyttäisi olevan tulossa miljardeja lisää julkisen setorin törsäilyihin.
Hän tyypillisesti pajattaa itsestäänselvyyksiä mielipiteieidensä tueksi. Itsestäänselvyydet ovat yksinkerttaisia, mutta ne jättävät tyyten huomiotta ne asian vaikutukset jotka ovat vähintäänkin kyseenalaisia.
Ehdota itse miten tilanne korjataan?
No eikö tosta esille tullut se miten ei se ole tää välillisten verojen korottelu ja uusien keksiminen sekään mikään taikasauva jolla asiat hoidetaan, ja jota siis kaikki ekonomistit nyt ajavat ratkaisuksi.@@erajuhani7151
Ammattiyhdistysten taistelemat edut vain jäsenille muut saa taistella työetunsa yhdessä roistojen kanssa.
😂 Taistele sinä niitten Ay-rosvojen kanssa. Itse olen eronnut rosvoliitosta ja nykyään palkka reilusti yli tessin, ihan itse työantajan kanssa neuvoteltuna
@@Simo-hl8ix Joo niin entä sitten jos pumppu pettää tai tulee lankku päähän eikä korvauksia tule. Määkinä on kova ja torppakin lähtee alta ai niin liitto olisi auttanut mutta kun oli niin kiva olla porvaria maksoihan se yli tessinkin. Still lomat pyöriin ja muut korvaukset ei porvareiden tahdosta vaan työväen liittojen. Se on mukava kusta juurilleen sieltä se nousee päähän kunnes ajatuskin kusee.
Ansiosidonnaiset kokonaisuudessa liittojen maksettavaksi ja liitot verotuksen alaiseksi!!! 💪💪💪🇫🇮🇫🇮🇫🇮
Suomessa kilpailukyky on myytti. Suuri osaa tietää sen.