110 mt kare Mersin/Tarsus'ta mahele içi bahçeye ev yapacağım. Bodrumsuz tek kat toplam nkdr masrafım olur bu projelere ben hesaplayamadim lütfen yardım edin lutfen
Merhaba, statik proje bedelinin mimari proje bedelinden daha yüksek olduğunu ifade etmişsiniz. Bunun 2 açıdan yanlış bir bilgi olduğunu düşünüyorum. 1. Piyasada statik proje bedeli mimari proje bedelinden daha yüksek değildir, bunu piyasada çalışan herkes bilir. 2. Emek açısından bakıldığında da mimari proje bedelinin daha yüksek olması gerekir. Çünkü mimari proje hazırlanırken; etüt çalışmalarının yapılması, tasarım yapılması(bu kısım, düşünme ve çözüm üretme gerektirdiği için oldukça vakit ayırmanız gerekir), bütün bu süreçte müşteriyi ikna etmeniz de gerekir, uygulama projelerinin çizilmesi (kolon çalışması da mimari projede yapılır) vs. bu süreç 420 m²'lik bir villa projesi için en az 1-2 aylık bir süreyi kapsamaktadır. Bu süreç tamamlandıktan sonra mimari proje statik mühendisine gönderilir ve statik projesi çizilir. Bunu 1 günde çizen mühendis gördüm ben. Hadi onun çizimi de 3 gün olsun, yine arada 10 katlık bir emek farkı vardır. Bunu statik proje bedelini eleştirmek için söylemiyorum yanlış anlamayın kesinlikle o ücreti hak ettiğiklerine inanıyorum. Benim sormak istediğim şu; aynı piyasa koşullarında 10 kat daha fazla emeğin olduğu kalem nasıl daha uygun olur? Bunu açıklayabilir misiniz?
Merhaba, videoda bahsettiğim fiyatlar, Beylikdüzü bölgesi için mimarlar odasının ve inşaat mühendisleri odasının kendi oda fiyatları. Kendiniz de karşılaştırabilirsiniz. Diğer şehirlerde tam tersi durumlar da var. Videoda da detaylı bahsettiğim gibi, Beylikdüzü'nde ve Kütahya'da dahi proje fiyatları bambaşka. Videoyu izlemediğinizi düşündüm bu yorumun ardından. Diğer konuda ise, inşaat mühendisinin hazırladığı proje bedellerinin, mimari projeye göre en az 4-5 kat fazla olması gerekiyor. Her depremde bütün inşaat mühendisleri odası parmaklıklar arkasında buluşuyorsa, demek ki burada mesele başka. Araba motorunu tamir eden tamirciyle kalp ameliyatı yapan doktoru kıyaslamak gibi oldu bu. İnşaat mühendisinin aldığı risk ve yaptığı işin kutsallığı ile mimarın projesi arasında kıyaslanamayacak kadar bir fark olduğunu düşünüyorum. Bu benim şahsi görüşüm. Sevgiler.
@emirhanaydin Çok ağır ve egolu bir yorum. İnşaat mühendisliğine lafım yok, lakin siz kendi mesleğinizi kutsal görüp mimarlığı ise sıradan bir meslek yerine koyamazsınız. Mimar kişi, yüzlerce veriyi elden geçirir, yüzlerce kişi ile görüşüp tartışır ve bunların sonucunda olamayan bir ürünü ortaya koyar. Mühendisler ise ortaya konulan ürün üzerinden ilerler. Elbette her mimar için geçerli olmasada, mimar da düşünüyor deprem etkisini ve diğer etkenleri. Öyle bir yorum yapmışsınız ki, mimari proje sanki beş yaşında ki çocuğun kağıda karaladığı çizgiler gibi. Mimarlık mesleği hakkında tam bir bilgiye sahip olduğunuzu düşünmüyorum, bu yorumunuzuda buna bağlıyorum.
Merhaba, evet ekleyeceksiniz. Bahsettiğim alan toplam inşaat alanı. Bodrumı, zemin katı, ara katları vs dahil. Binanın dıştan dışa alanı yani. Duvarlar, merdiven, asansör vs de buna dahil.
kardeşim senden bişey rica etsem yardımcı olursan sevinirim yerim var takım proje verdim yaklaşık 3 4 ay sonra ruhsatım cıkacak 125 taban 125 üstle 250 m2 inşaat alanım olacak yapı denetime giriyor mecbur ruhsatı aldıgım an yapı denetim başlıyor degilmi diyelim 1 yıl yapmadım yapı denetime yine ödeme yapıyormuyuz cezası varmı yoksa havadan paramı yatıracaz yine
Merhaba, özellikle o konu üzerinde bir video planlamam yok ama maliyet videoları arasında detaylara değinebilirim. Değerli öneriniz için teşekkür ederim 🙏
Yeni bir inşaata başlıyoruz İzmirde , 720 metre kare 4 katlı 12 daireli bir yapı için elektrik-harita-mimari-statik-sıhhitesisat mekanik- akustik -ekb- zemin etüdü dahil 65.000tl fiyat alıyoruz piyasa 65-80bin bandında oluyor. Açıkçası piyasa fiyatlarını sizin bu inşaat için 100 bin mimariye sadece fiyat yazmanız lazım. doğru değil maalesef
Desenize İzmir'de durum rezalet :( Mimar ve mühendisler için üzüldüm. Meslek odalarının İzmir'de daha aktif çalışması gerekiyor belli ki. 720 metrekare bir iş için benim şehrimde sadece zemin etüdü için ödeyeceğiniz tutar 25.000 TL olacaktır örneğin. Mimari proje ve statik projeler için ise %40 iskonto ortalama bir rakam. İzmir'deki meslektaşlarım için diğer meslek profesyonelleri için üzgünüm.
@@emirhanaydin maalesef durum bu şekilde . Açıkçası çok proje çizen olunca rekabet inanılmaz artıyor . Umarım daha iyi noktalara gelecektir zaman ile...
Düşünce bence hatalı. Çünkü fiyat iskonto olayı ülkemizin bir gerçeği. O mühendis veya şu meslek dalı olarak ayrımı yapmak yanlış. Serbest piyasa rekabet işidir.
Merhabalar Özcan Bey. Ben proje konusunun serbest piyasa eline bırakılmasına karşıyım. Fikirlerimi şöyle izah edeyim. Xiaomi, samsung, apple serbest piyasada yarışsın. Neden? Çünkü ürün belli. Bu ürünün özellikleri belli. Bu ürün fabrikasyon. Onlarca testten geçiriliyor. Son tüketici bu işin sonunda kaliteli bir ürün alacağını biliyor. Ancak bizim sektörümüzde durum böyle değil. "Ucuz proje olsun" diye ucuz iş yapan bir inşaat mühendisi ile anlaşabilirsiniz. Ancak bu projenin hiçbir testi olmayacak. Her inşa edilen binayı teste almamız mümkün değil. Tek kriter yönetmeliğe uygunluk ki 6 Şubat depremlerinden sonra ufak ufak değişimler başladı yönetmeliklerde. Eksikler var yani yönetmelikte. Halbuki mühendisleri; "az demir harcanacak proje oluştur" rekabetine sokmazsanız mühendis "sınırda" projeler hazırlamaz. Yönetmeliklerdeki eskiklikler böyle can yakmaz. Bir de serbest piyasa, planlamanın olduğu ülkelerde sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturur. Sağ olsun ülkemiz plansız bir şekilde her yıl 10.000 inşaat mühendisi, 6.000 mimar mezun ettiği için ve ülkenin tüm okullarına bu bölümleri açtığı için; normalde proje hazırlayarak hayatını sürdüren bir mühendisin, sağlıklı bir proje hazırlamak için bir ay vakit ayırması gerekiyorken artık haftada bir proje teslim etmek zorunda ki hayatını sürdürebilsin. Bu da niteliksiz projeler üretmemize neden oluyor. Dolayısıyla serbest piyasa koşullarına bu işi bırakmak için önce başka sorunlarımızı çözmemiz gerek. Son olarak, odaların açıkladığı fiyatların "bindirmeli fiyat" olduğunu düşünmüyorum. Bence makul seviyedeler. Benim düşüncelerim bu şekilde, değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏
Değerli videolarınız için teşekkürler. Ben yapı denetim işletiyorum. Yapı denetim maliyeti yanlış hesaplanmış. 80 bin civarı olması gerekiyor.
Şahin Bey çok haklısınız. Özür dilerim. Eski birim fiyatları baz almışım. Uyarınız için teşekkür ederim. Açıklama bölümüne not olarak ekleyeceğim.
TEŞEKKÜRLER.FAYDALI OLDU.EMİĞİNİZE SAĞLIK.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏
Oda fiyatları ile saha fiyatı arasında çok fark var. Sağolsun bizim mimarlarımız bize yardımcı oluyor.
13 dakikalık bir video ile piyasa gerçeklerini de işin içine katarak çok açıklayıcı ve net bir çalışma olmuş. Teşekkürler.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏
Sen kralsın ya
110 mt kare Mersin/Tarsus'ta mahele içi bahçeye ev yapacağım. Bodrumsuz tek kat toplam nkdr masrafım olur bu projelere ben hesaplayamadim lütfen yardım edin lutfen
Merhaba, şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden ücreti mukabilinde danışmanlık alınız lütfen.
Merhaba, statik proje bedelinin mimari proje bedelinden daha yüksek olduğunu ifade etmişsiniz. Bunun 2 açıdan yanlış bir bilgi olduğunu düşünüyorum.
1. Piyasada statik proje bedeli mimari proje bedelinden daha yüksek değildir, bunu piyasada çalışan herkes bilir.
2. Emek açısından bakıldığında da mimari proje bedelinin daha yüksek olması gerekir. Çünkü mimari proje hazırlanırken; etüt çalışmalarının yapılması, tasarım yapılması(bu kısım, düşünme ve çözüm üretme gerektirdiği için oldukça vakit ayırmanız gerekir), bütün bu süreçte müşteriyi ikna etmeniz de gerekir, uygulama projelerinin çizilmesi (kolon çalışması da mimari projede yapılır) vs. bu süreç 420 m²'lik bir villa projesi için en az 1-2 aylık bir süreyi kapsamaktadır. Bu süreç tamamlandıktan sonra mimari proje statik mühendisine gönderilir ve statik projesi çizilir. Bunu 1 günde çizen mühendis gördüm ben. Hadi onun çizimi de 3 gün olsun, yine arada 10 katlık bir emek farkı vardır. Bunu statik proje bedelini eleştirmek için söylemiyorum yanlış anlamayın kesinlikle o ücreti hak ettiğiklerine inanıyorum. Benim sormak istediğim şu; aynı piyasa koşullarında 10 kat daha fazla emeğin olduğu kalem nasıl daha uygun olur? Bunu açıklayabilir misiniz?
Merhaba, videoda bahsettiğim fiyatlar, Beylikdüzü bölgesi için mimarlar odasının ve inşaat mühendisleri odasının kendi oda fiyatları. Kendiniz de karşılaştırabilirsiniz. Diğer şehirlerde tam tersi durumlar da var. Videoda da detaylı bahsettiğim gibi, Beylikdüzü'nde ve Kütahya'da dahi proje fiyatları bambaşka. Videoyu izlemediğinizi düşündüm bu yorumun ardından.
Diğer konuda ise, inşaat mühendisinin hazırladığı proje bedellerinin, mimari projeye göre en az 4-5 kat fazla olması gerekiyor. Her depremde bütün inşaat mühendisleri odası parmaklıklar arkasında buluşuyorsa, demek ki burada mesele başka. Araba motorunu tamir eden tamirciyle kalp ameliyatı yapan doktoru kıyaslamak gibi oldu bu. İnşaat mühendisinin aldığı risk ve yaptığı işin kutsallığı ile mimarın projesi arasında kıyaslanamayacak kadar bir fark olduğunu düşünüyorum. Bu benim şahsi görüşüm. Sevgiler.
@emirhanaydin Çok ağır ve egolu bir yorum. İnşaat mühendisliğine lafım yok, lakin siz kendi mesleğinizi kutsal görüp mimarlığı ise sıradan bir meslek yerine koyamazsınız. Mimar kişi, yüzlerce veriyi elden geçirir, yüzlerce kişi ile görüşüp tartışır ve bunların sonucunda olamayan bir ürünü ortaya koyar. Mühendisler ise ortaya konulan ürün üzerinden ilerler. Elbette her mimar için geçerli olmasada, mimar da düşünüyor deprem etkisini ve diğer etkenleri. Öyle bir yorum yapmışsınız ki, mimari proje sanki beş yaşında ki çocuğun kağıda karaladığı çizgiler gibi. Mimarlık mesleği hakkında tam bir bilgiye sahip olduğunuzu düşünmüyorum, bu yorumunuzuda buna bağlıyorum.
Gökhan Bey'e katılıyorum, her zaman statik proje bedeli (normal bir proje için elbette) mimari projenin %70'idir.
Merhabalar, yazdığınız proje alanı inşaat alanı mı yoksa brüt alan mı? Yani bodrumlu bir yapıda bodrum alanını da ekleyecek miyiz?
Merhaba, evet ekleyeceksiniz. Bahsettiğim alan toplam inşaat alanı. Bodrumı, zemin katı, ara katları vs dahil. Binanın dıştan dışa alanı yani. Duvarlar, merdiven, asansör vs de buna dahil.
Fethiyede çok rekabet var projeye %80 den fazla kırım olmasına rağmen iş başkasına gidiyor.
Bir kaç yoruma cevap yazacaktım valla canım istemedi reis, hiç tartışasım yok. Proje işlerini de yapı denetim gibi havuza bağlamak lazım, teşekkürler.
Keşke öyle olsa 😞 her yıl 10.000 kişi mezun edip, sektörü "piyasa şartlarına" teslim etmek adil değil.
kardeşim senden bişey rica etsem yardımcı olursan sevinirim yerim var takım proje verdim yaklaşık 3 4 ay sonra ruhsatım cıkacak 125 taban 125 üstle 250 m2 inşaat alanım olacak yapı denetime giriyor mecbur ruhsatı aldıgım an yapı denetim başlıyor degilmi diyelim 1 yıl yapmadım yapı denetime yine ödeme yapıyormuyuz cezası varmı yoksa havadan paramı yatıracaz yine
teşekkurler bır de ıskan alınırken beledıyelerın aldıgı yola cephesıne gore alınan faış yol harcı parasından bahsedermısınız
Merhaba, özellikle o konu üzerinde bir video planlamam yok ama maliyet videoları arasında detaylara değinebilirim. Değerli öneriniz için teşekkür ederim 🙏
Yeni bir inşaata başlıyoruz İzmirde , 720 metre kare 4 katlı 12 daireli bir yapı için elektrik-harita-mimari-statik-sıhhitesisat mekanik- akustik -ekb- zemin etüdü dahil 65.000tl fiyat alıyoruz piyasa 65-80bin bandında oluyor. Açıkçası piyasa fiyatlarını sizin bu inşaat için 100 bin mimariye sadece fiyat yazmanız lazım. doğru değil maalesef
Desenize İzmir'de durum rezalet :( Mimar ve mühendisler için üzüldüm. Meslek odalarının İzmir'de daha aktif çalışması gerekiyor belli ki. 720 metrekare bir iş için benim şehrimde sadece zemin etüdü için ödeyeceğiniz tutar 25.000 TL olacaktır örneğin. Mimari proje ve statik projeler için ise %40 iskonto ortalama bir rakam. İzmir'deki meslektaşlarım için diğer meslek profesyonelleri için üzgünüm.
@@emirhanaydin maalesef durum bu şekilde . Açıkçası çok proje çizen olunca rekabet inanılmaz artıyor . Umarım daha iyi noktalara gelecektir zaman ile...
Ben İzmir Dikili de sordum, 100 m2 taban alanlı 1,5 kat villa için 100-120 bin arası diyorlar
🎉🎉🎉
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏
soygun bu
Düşünce bence hatalı. Çünkü fiyat iskonto olayı ülkemizin bir gerçeği. O mühendis veya şu meslek dalı olarak ayrımı yapmak yanlış. Serbest piyasa rekabet işidir.
Ki zaten artık piyasada iskonto bindirimi üzerinden indirim yaptığı için çok sorun değil
Merhabalar Özcan Bey. Ben proje konusunun serbest piyasa eline bırakılmasına karşıyım. Fikirlerimi şöyle izah edeyim.
Xiaomi, samsung, apple serbest piyasada yarışsın. Neden? Çünkü ürün belli. Bu ürünün özellikleri belli. Bu ürün fabrikasyon. Onlarca testten geçiriliyor. Son tüketici bu işin sonunda kaliteli bir ürün alacağını biliyor.
Ancak bizim sektörümüzde durum böyle değil. "Ucuz proje olsun" diye ucuz iş yapan bir inşaat mühendisi ile anlaşabilirsiniz. Ancak bu projenin hiçbir testi olmayacak. Her inşa edilen binayı teste almamız mümkün değil. Tek kriter yönetmeliğe uygunluk ki 6 Şubat depremlerinden sonra ufak ufak değişimler başladı yönetmeliklerde. Eksikler var yani yönetmelikte.
Halbuki mühendisleri; "az demir harcanacak proje oluştur" rekabetine sokmazsanız mühendis "sınırda" projeler hazırlamaz. Yönetmeliklerdeki eskiklikler böyle can yakmaz.
Bir de serbest piyasa, planlamanın olduğu ülkelerde sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturur. Sağ olsun ülkemiz plansız bir şekilde her yıl 10.000 inşaat mühendisi, 6.000 mimar mezun ettiği için ve ülkenin tüm okullarına bu bölümleri açtığı için; normalde proje hazırlayarak hayatını sürdüren bir mühendisin, sağlıklı bir proje hazırlamak için bir ay vakit ayırması gerekiyorken artık haftada bir proje teslim etmek zorunda ki hayatını sürdürebilsin.
Bu da niteliksiz projeler üretmemize neden oluyor.
Dolayısıyla serbest piyasa koşullarına bu işi bırakmak için önce başka sorunlarımızı çözmemiz gerek.
Son olarak, odaların açıkladığı fiyatların "bindirmeli fiyat" olduğunu düşünmüyorum. Bence makul seviyedeler.
Benim düşüncelerim bu şekilde, değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏