Τέλειο αφιέρωμα , μοναδικός Ανδρόνικος, άψογη παρουσίαση, δημοτική κ καθαρεύουσα παντρεύονται ως τέλειο ζευγάρι. Για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι στον τέλειο χειρισμό της Ελληνικής Γλώσσης, και το πλούσιο λεξιλόγιο από τον Ανδρόνικο. Κορυφαίες Έλλη Λαμπέτη και Μελίνα Μερκούρη . 👏🎬🎞🎥 Γιώργος από Κιλκίς.
Πολύ ωραίο θέμα! Θα ήθελα να θυμίσω μιά ταινία ακόμα που καταπιάνεται με το θέμα τής γυναικείας χειραφέτησης σε πολλαπλά επίπεδα καθώς η ηρωΐδα μας είναι απολύτως "συμμορφωμένη", πολλαπλώς καταπιεσμένη, και αφυπνίζεται βαθμιαία από έναν νεαρό κυνηγημένο, καλλιεργημένο φοιτητή! Μιλάω για το "Οι βάσεις και η Βασούλα" Την θεωρώ ως την καλύτερη ερμηνεία τής Βαλσάμη. Μιά πραγματικά ενδιαφέρουσα ταινία! Ευχαριστούμε πολύ Ανδρόνικε!
Υποδειγματικό βίντεο σε όλα του: ανάλυση χαρακτήρων, ρόλων, σκηνών και νοημάτων και όλα αυτά σε άψογα ελληνικά !!! Μπράβο για μια ακόμη φορά εξαιρετικός !!!
Πολύ ωραία περιγραφική ανάλυση του θέματος "Μοιραίες Γυναίκες"!!! Ίσως να μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα.
Κανένα σενάριο του Φώσκολου δεν έχει τη δραματουργική λεπτότητα που συζητάμε. Ολα είναι επιφανειακά στα όρια της χοντροκοπιάς. Ειδικά το "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" που είναι γεμάτο απιθανότητα κι αψυχολόγητες συμπεριφορές.
Μετά από κάθε σου ανάλυση ανακαλύπτω πόσες ελληνικές ταινίες, πραγματικά διαμάντια, δεν έχω δει ακόμα!! Είσαι η αιτία που έχω ξεκινήσει και βλέπω εντατικά τον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση!!
Συγχαρητήρια για ακόμα μία φορά... καταπληκτικός.προσωπικη, ταπεινή μου άποψη ότι θα μπορούσες να συμπεριλάβεις και την Μαίρη Χρονοπούλου, για τον ρόλο της στο χώμα βάφτηκε κόκκινο.Συνεχισε έτσι...
Ανδρόνικε βλέποντας αυτό το video νόμιζα ότι παρακολουθούσα κάποιο σεμινάριο σκηνοθεσίας . Καταπληκτική παρουσίαση, ανάλυση κι επεξήγηση των δεδομένων και των χαρακτήρων . Μπορεί να μην γράψεις βιβλίο, γράφεις μπροστά στην κάμερα με την παρουσίαση που κάνεις. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια !!!
Ανδρόνικε, συγχαρητήρια είναι λίγο!!. Καινοτομεις! Αυτό είναι διάλεξη!!! Ευτυχώς η οικειότητα μας με τις ταινίες, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το επίπεδο σου!
Πριν πατησω το κλικ να ανοιξω το βιντεο, διαβαζω την επικεφαλιδα του σημερινου θεματος. Στο δευτερολεπτο φωναζω ... Στελαααα!!! Βεβαια ο Ανδρονικος ηταν αδυνατον να ακουσει τα γκαρισματα μου αλλα ευτυχησα να τον ακουσω να το αναφερει πρωτο πρωτο στο βιντεο!
πολυ ενδιαφερον μυαλο εχεις αγαπητε , πολυ μου αρεσουν οι παρατηρησεις σου και ακομη περισσοτερο οι λεκτικες επιλογες που ντυνουν τον λογο . δεν συναντω συχνα τετοιο πλουτο .
Πολύ ωραίο αφιέρωμα Ανδρόνικε, όπως μας έχεις βέβαια συνηθίσει. Θα ήθελα να σημειώσω πως στο "κόκκινα φανάρια" έχουμε κι έναν ακόμη ενδιαφέροντα ρόλο τύπου γυναίκας, αυτόν της Ανουσάκη. Δίνει κάποια χαρακτηριστικά και φιλοσοφία ζωής μιας έκλυτης τελικά γυναίκας που βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει και ρελικά να κυριαρχήσει πάνω σε άλλες. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω μια καταπληκτική σκηνή, την τελευταία σκηνή του έργου όπου ο Φούντας δίνει το "κουμάντο" στη μαντάμ Παρί. Μια πολύ δυνατή σκηνή του Φούντα, αλλά και μια έξοχη ανταπόκριση βουβή της εξαίρετης Δέσπως Διαμαντίδου. Ευχαριστούμε Ανδρόνικε
Εξαιρετικες αναλυσεις μπραβο σας. Δυο φορες το ειδα. Για αλλη μια φορα καθηλωθηκα. Θα μου επιτρεψτε μια μικρη διαφωνια. Τη "Στεφανια". Δε νομιζω οτι ταιριαζει ακριβως σε αυτο το πλαισιο που περιγραφετε. Εμενα μου βγαζει κατι αρκετα στερεοτυπικο. Το κοριτσι που χει τον δαιμονα μεσα της, οπως σωστα ειπατε, δεν αλλαζει ακομα και στη δυστυχια που τη βρηκε, που δεν τη νιωθει τοσο πολυ και παιζει τους αντρες. Νομιζω οτι ειναι στερεοτυπο φουλ, απλως προβαλλεται διαφορετικα
Τη Στεφανία, όπως και τα Κόκκινα φανάρια, τα διάλεξα όχι τόσο ως ψαγμένους ρόλους αλλά ως ειδικά θέματα, που αφορούν στη γυναίκα. Το ένα τα κορίτσια της Τρούμπας και το άλλο, αναμορφωτήριο θηλέων. Ως προς αυτό μπήκαν στη λίστα. Αλλιώς ούτε και η Καρέζη στα φανάρια ως ρόλος λέει κάτι.
Εξαιρετική ανάλυση. Μοναδικός ο τρόπος που εμβαθυνετε στις ταινίες που τόσο αγαπάμε να βλέπουμε και να ξαναβλεπουμε. Παρακαλώ θερμά για ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Τζαβέλα και τους Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν
Αφού συμφωνήσουμε ότι η πρώτη και καλύτερη "μοιραία" ως ρόλος που μας ήρθε στο μυαλό όλων είναι η Στέλλα, εγώ θα πω πως η μοναδική εξαίρεση της Αλίκης είναι το ποντικάκι. Καμία σχέση με Στέλλα, όμως το ποντικάκι είναι η γυναίκα που έχει ορίσει η ίδια την ρότα της, ερωτεύεται αλλά δεν κάνει συμβιβασμούς, δεν γνωρίζει πώς άλλωστε, και η ταινία ακολουθά την ιστορία της. Υπέροχο θέμα, μας έβαλε σε σκέψεις. Ευχαριστούμε! Την καλησπέρα μας!
Ειδα κάποια στιγμή στο youtube μια ταινία Αποκάλυψη ( Οι βοσκοί της συμφοράς) του εξαίρετου Νίκου Παπατάκη. Οπου και θαύμασα την πανέμορφη Ολγα Καρλάτου ως Μοιραία Γυναίκα
Φοβερή ανάλυση κύριε Ανδρονικε μας . Έτσι ακριβώς είναι οι ρόλοι που έπαιξαν και οι γυναίκες και οι άντρες ηθοποιοί όπως μας περιγράψεις. Εγώ προσωπικά λατρεύω την ταινία " το κορίτσι με τα μαύρα " Λατρεύω Δημήτρη Χορν! Αν και καμία σχέση με την γενιά μου , δεν έχω χάσει ταινίες που έπαιξε και συνεντεύξεις που είχε δώσει.
Τι όμορφο αφιέρωμα! Οπως παντα προσεγμενη δουλειά και βίντεο κατανοητό! Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Και για να κανω και λιγο πλακα....μου αρεσε η αναφορά στην Καρεζη και στα γιουβαρλάκια!( Ακριβώς αυτα ειχα φτιαξει σήμερα 🤣🤣🤣🤣....τυχαιο;;;)
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Ανδρόνικε για όλα σας τα βίντεο. Καταλαβαίνω πως για να βγουν αυτά τα 18 λεπτά, ρίξατε αρκετές ώρες και στο ψάξιμο των πληροφοριών, στη συγγραφή τού κειμένου και στην βιντεοσκόπηση. Το βέβαιο είναι πως ο τόσος κόπος σας δε πάει χαμένος γιατί είμαστε κι εμείς οι πρώτοι που σας παρακολουθούμε και όσοι σε όσα χρόνια μετά θα ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν, να μάθουν και να πάρουν από τη δουλειά σας.
Πολυ καλο και αρκετα ενδιαφερον το βιντεο.μου αρεσε παρα πολυ η αναλυση για καθε ταινια.ειχα δει τις ταινιες αλλα δεν ειχα καταλαβει τι συμβολιζαν.ανυπομονω για το επομενο βιντεο.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ χωρίς αμφιβολία η ανάλυση...💎💎💎💎 Μια κινηματογραφικη κριτική που αγγίζει τα όρια της τελειότητας... Η Τζένη Καρέζη στην ταινία "Ένας μεγάλος έρωτας"....νομιζω ότι προσπαθεί..να κάνει την υπέρβαση...αλλά τελικά συνθηκολογει...διαλέγοντας μοιραία τον θάνατο!!.. Ευχαριστούμε πολύ Κασταλία για τα πολύτιμα στοιχεία που μοιράζεσαι μαζί μας!!...🙏🙂👌👍👏💯📽🎬💖💖⚘️⚘️
Πολυ ωραίο βίντεο για ακόμα μια φορά. Θα πρότεινα αν μου επιτρέπεται, να κάνω μια πρόταση για μελλοντικό βίντεο με ταινίες που έχουν μεταγλωττισμένο κάποιον ηθοποιό και για ποιους λόγους γινόταν κάτι τέτοιο.
Εξαιρετική ανάλυση, όπως πάντα άλλωστε! Θα ήθελα όμως να ακούσω την γνώμη σας και για την " Μανταλένα", " εκεί η πρωταγωνίστρια δεν πηγαίνει κόντρα στα ανδρικά στερεότυπα; Επίσης, Η Λάσκαρη θεωρώ πως έχει υποδυθεί κι άλλες φορές ρόλους μοιραίας γυναίκας, όπως στο " Δάκρυα για την Ηλέκτρα" και στον " Εγωισμό". Αναμένω την άποψή σας.
Η Μανταλένα είναι απλώς ένα ανέμελο κορίτσι το οποίο καλείται να διαχειριστεί μια ξαφνική και απότομη απώλεια-αλλαγή. Και το διαχειρίζεται με όποιους τρόπους μπορεί, προκειμένου να επιβιώσει. Είναι ένας καλοδουλεμένος ρόλος, αλλά όχι στην κατηγορία που εξετάζουμε σήμερα, παρά το γεγονός ότι θίγει αρκετά από αυτά που είπα στο βίντεο. Δεν είναι αυτή όμως η διάθεση του ρόλου και της ιστορίας, όπως είναι της Στέλλας ή της Μαρίνας (Το κορίτσι με τα μαύρα). Οσο για τα άλλα δύο, ούτε λόγος. Χοντροκομένοι, φασόν στερεότυποι και επιφανειακοί, άψαχτοι ρόλοι. Σύμφωνα με τα κριτήριά μου πάντα. Γίνεται συνήθως σύγχυση ανάμεσα στην περσόνα του ρόλου, την αποτύπωσή της, με το πόσο στέρεα δομημένη δραματουργικά είναι, ως ρόλος.
Ναι, όντως έτσι ήταν αυτό που έβγαζαν αυτοί οι ρόλοι, με αυτές τις υπέροχες Κυρίες! Η βαθειά συναισθηματική καρδιά της γυναίκας σπάνια ψαχτηκε αληθινά,με ισότιμους με τους άντρες όρους, στις παλιές Ελληνικές ταινίες! Μήπως όμως σήμερα έχουμε πλέον υπερβεί τα εσκαμμένα,και έχουμε φτάσει σε τελείως αντίστροφα σημεία? Θα μας ενδιέφερε άραγε να ψάξουμε λιγάκι στα γυναικεία πρότυπα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογραφου( σε σύγκριση πάντα με τον παλαιό, αφού η βασική ΑΓΑΠΗ όλων μας εδώ είναι ο παλιός Ελληνικός κινηματογραφος!)! Εξαιρετική η αναλυτική σου προσέγγιση για μια ακόμη φορά, Ανδρονικε! Καλό βράδυ σε σένα και σε ευχαριστούμε!!!
Πολύ ωραία ανάλυση! Το δυσάρεστο είναι ότι μιλάμε γιά ταινίες τόσο παλιές και ηθοποιούς που έχουν φύγει και δεν υπάρχει ανάλογη συνέχεια στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο...
Υπάρχουν ταινίες αξιολογότατες των τελευταίων 30 - 40 ετών. Το θέμα είναι πως ο κόσμος δεν τις βλέπει, ή δεν τις βλέπει με την ίδια συχνότητα που βλέπει τις παλιές. ΟΙ παλιές μου δίνουν τη δυνατότητα να μιλώ επί 20 λεπτά, χωρίς να δείξω ούτε ένα πλάνο - γιατί όλοι τις ξέρουμε απ' εξω. Και πάλι όμως, ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε μια ανάλυση για τις παλιές ταινίες, απλώς. Εξ αφορμής των παλιών ταινιών που τις ξέρουμε, αναλύουμε, διότι κάτι θέλουμε να πούμε για το σήμερα..
@@kastalia8812 Δύσκολα όμως θα βρίσκαμε ηθοποιούς με τόσο δυνατή προσωπικότητα, που να ξεφεύγουν από τα όρια της ταινίας και να "γίνονται" ο ρόλος, στη συνείδηση του θεατή, όπως πχ. η Στέλλα. Πολύ καλές ταινίες υπάρχουν σίγουρα και ταλαντούχοι ηθοποιοί, όμως έχουν γίνει πολύ "καθημερινοί", οι ίδιοι οι ηθοποιοί, όχι οι ρόλοι τους.
Η Στέλλα είναι μια τεράστια εξαίρεση. Η Μελίνα δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα στη συνέχεια, μετά από αυτό. Οσον αφορά στο δεύτερο σχόλιο, τη θέση των παλιών ταινιών και θεμάτων, τότε, την έχουν πάρει σήμερα τα τηλεοπτικά σήριαλς. Για δες το από αυτήν την οπτική. Οι μυθολογίες γράφτηκαν στην τηλεόραση. Δεν άλλαξε τίποτα.
Υπάρχουν πολλές καλές έως άριστες ταινίες και στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά και με γυναίκες στο επίκεντρο όπως τα "Ευτυχία", "Στρέλλα" ο "Κυνοδοντας" ή το " Miss Violence".
Φίλτατε Ανδρόνικε, απο τα καλύτερα βίντεο εως τώρα, συγχαρητήρια. Κρίνοντας απο το πώς μιλάς στα βίντεο και σκεπτόμενος οτι τα κρατάς τα κείμενά σου, ωθούμαι στην ερώτηση: Ετοιμάζεις βιβλίο;
Θα ηταν ενδιαφερον ενα βιντεο με τους γιαλατζι οργανοπαικτες στις ελληνικες ταινιες , και τις ασχημα στημενες σκηνοθετικα σκηνες με ηθοποιους που δεν ηξεραν καν να προσποιηθουν οτι παιζουν το οργανο του ρολου που τους ανατέθηκε π.χ. Αυλωνιτης, Βουτσας, Παπαμιχαηλ κλπ . Συγχαρητηρια για τα υπεροχα βιντεο !
Υπεροχο αφιερωμα....Θα μπορουσαμε να. μιλησουμε και για το ρολο της Κατερινας Χελμη στο νομο 4000...Οχι πρωταγωνιστικος βεβαια αλλα...αλλα...Καλη συνεχεια Ανδρονικε...
Καλησπέρα Ανδρονικε και σε όλους. (Δυστυχώς την ταινία "Το κορίτσι με τα μαύρα" δεν την έχω δει, και έτσι δεν μπορώ να πω τίποτα.) Λόγω που ρώτησες ποιος γυναικείος ρόλος ήρθε στο μυαλό μας, σε μένα ήρθε ο ρόλος της Ζωής Λάσκαρη στην ταινία "ο κατήφορος", και " ο εγωισμός". Όλο το βίντεο, ανάλυση έχει.... κάτι περισσότερο από αυτό. Το καλάθι σου με την νέα χρονιά είναι όλο και πιο γεμάτο.
Μετά από 5 μήνες και κατάφερα να δω την ταινία "το κορίτσι με τα μαύρα". Έχεις δίκιο. Πολύ ωραία ταινία. Η Ε. Ζαφειρίου με άφησε άφωνη με το παίξιμο της, ειδικά στο πρώτο κομμάτι του έργου.
Ωραίο θέμα. Μπράβο. Η Ειρήνη Παππά στην ΄΄Νεκρή πολιτεία΄΄ με τον Νίκο Τζόγια;Η Καραγιάννη στο πεθαίνω κάθε ξημέρωμα; Η Χρονοπούλου στο χώμα βάφτηκε κόκκινο; και τόσες άλλες
Τι κείμενο... Προσφέρεται και το θέμα, αλλά το κείμενο είναι πολύ καλοδουλεμένο. Επειδή έτυχε να δω μαζεμένη τη δουλειά σας τις τελευταίες εβδομάδες, φρονώ πως αυτή τη στιγμή η εκπομπή βρίσκεται στην καλύτερη φάση
Πολύ ωραίες επιλογές. Εγώ στην αρχή όταν είπες για ταινίες που αφορούν τη γυναικεία ψυχολογία κατευθείαν σκέφτηκα τη Στέλλα και το τελευταίο ψέμα . Θεωρεις ότι μπορει να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία το τελευταίο ψέμα με τη Λαμπέτη;
Το τελευταίο ψέμα, όπως και η Μανταλένα, δεν έχουν να κάνουν με φύση επαναστατημένη. Η πρώτη είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το στάτους που την ορίζει και την χαρακτηρίζει και η Μανταλένα είναι ένα ανέμελο και ξέγνοιαστο κοριτσόπουλο. Αυτό που παρακολουθούμε στις δύο αυτές ταινίες, είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται τις καταστάσεις οι ηρωίδες. Αυτό δεν τις κάνει ούτε μοιραίες ούτε χειραφετημένες.
Και μένα ως γυναίκα στο τελευταίο ψέμα πήγε το μυαλό μου γιατί είχε μια πολυπλοκότητα στην ψυχοσύνθεση ο ρόλος της Λαμπέτη... Το βίντεο όπως πάντα εξαιρετικό!
Ενα ακομη εξαιρετικο video με φοβερη παρουσιαση .Εκμεταλευομενος και εγω τις γνωσεις σας , ερχομαι να ρωτησω .Σε ποια περιοχη ηταν στημενο το περιπτερο του Τασου Καψουρα (Νικος Σταυριδης ) στην ταινια ΤΖΙΠ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΄;;; Eυχαριστω πολυ !!!!
Ουαου,εκπληκτικο κ. Ανδρονικε,τετοια ακριβεια κ συγκεκριμενα σε μια περιοχη που την ξερω πλακακι το πλακακι.Αν αυτο δεν ειναι ταξιδι στο χρονο,τι ειναι?@@kastalia8812
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Οπως έγραψα και σε μια άλλη φίλη: το τελευταίο ψέμα, όπως και η Μανταλένα, δεν έχουν να κάνουν με φύση επαναστατημένη ή επαναστατική. Η πρώτη είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το στάτους που την ορίζει και την χαρακτηρίζει και δρα μέσα σε αυτό και η Μανταλένα είναι απλώς ένα ανέμελο και ξέγνοιαστο κοριτσόπουλο. Αυτό που παρακολουθούμε στις δύο αυτές ταινίες, είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται τις καταστάσεις οι ηρωίδες. Αυτό δεν τις κάνει ούτε μοιραίες ούτε χειραφετημένες
Για ακόμα μια φορά μπράβο Κασταλία, πολύ καλό βίντεο. Ήθελα να σε ρωτήσω μιας και αναφέρθηκες στην Στέλλα, έβλεπα πρόσφατα μια συνέντευξη της Ροζίτα Σόχου η οποία έλεγε πως η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια κακή ηθοποιός, με εξαίρεση την Στέλλα. Επειδή εμείς δεν την έχουμε δεί στο θέατρο και οι ταινίες που έχει κάνει είναι λίγες, έχεις εσύ υπόψη σου ή μπορείς να βρείς κριτικές της εποχής από άλλους κριτικούς για το πόσο καλή ηθοποιός ήταν η Μερκούρη και άν είχε δίκιο η Σόχου ή απλώς έβγαζε χολή;
Κατ' αρχάς είναι Σώκου η συχωρεμένη κι όχι "Σόχου". Μπορώ να βρω κριτικές, αλλά πριν από αυτές, υπάρχουν κάποια αποσπάσματα στην τηλεόραση από τις πρόβες που έκανε π.χ. ως Μήδεια. Και υπάρχουν βέβαια και οι υπόλοιπες ταινίες της. Δεν ξέρω τι θα επιθυμούσες να ακούσεις, αλλά η προσωπική μου άποψη σχεδόν συντάσσεται με της Σώκου. Ηταν μέτρια και υπερεκτιμημένη. Θέατρο δεν έκανε πολύ κι ό,τι έκανε ήταν γύρω από την περσόνα που λάνσαρε ως Στέλλα. Ποτέ την Κυριακή, ϊλια Ντάρλινγκ κ.λπ Το 1975 ανεβάζει με τον Κούρκουλο Μπ. Μπρεχτ και "Όπερα της πεντάρας¨κι αυτή ήταν, ίσως η μοναδική, καλή κριτική που πήρε στο θέατρο. Στο σινεμά, νικούσε πάντα η αποθεωτική και εκθαμβωτική φιγούρα και ταμπεραμέντο της - κι ως τέτοια έμεινε στην ιστορία. ua-cam.com/video/ErSthwmaBA0/v-deo.html ua-cam.com/video/8iuZ6j5JLpc/v-deo.html
@@kastalia8812 Καλημέρα, συγγνώμη για το Σώκου, η συνήθεια βλέπεις. Η απάντησή σου με καλύπτει, γιατί και εγώ ήμουνα λίγο δαγκωμένος. Η Μελίνα έχει ακόμα μια τεράστια φήμη, η οποία όμως δεν δικαιολογείται από τις κινηματογραφικές της παρουσίες, με εξαίρεση την Στέλλα. Τόσο το ποτέ την Κυριακή, όσο και το Top Kapi, είναι ταινίες που τον ρόλο της θα μπορούσε να τον είχε κάνει μια οποιαδήποτε άλλη ηθοποιός, ίσως και καλλίτερα.
Θέλω να εκφράσω κι εγώ τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε εσένα Ανδρόνικε και σε όλους όσους συμμετέχουν στην παραγωγή αυτών των εξαιρετικών σε όλα τους βίντεο! Μία σκέψη που έκανα παρακολουθώντας αυτό το βίντεο και θα ήθελα την άποψή σου: μήπως δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή ενός και μόνο θηλυκού ονόματος για αυτές τις ταινίες ("Στέλλα", "Στεφανία" κ.ά.);
"Ευδοκία". Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο. Δηλώνει τις προθέσεις του δημιουργού. Το αντίστροφο όμως δεν ισχύει. Όπου βλέπουμε γυναικείο όνομα στον τίτλο δεν σημαίνει πως έχουμε έναν γυναικείο καλογραμμένο ρόλο.
Οχι. Δεν νομίζω. Πολύ δηθενιά, πολύ καρτ ποστάλ. Δεν αγγίζει την Στέλλα ούτε στο νυχάκι. Κι αν δεν ήταν ο Χατζιδάκις - θα την είχαν ξεχάσει την ταινία κι αυτοί που την έκαναν.
Ένα άλλο εργο που έχω απορία είναι "τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι" παίζουν Κομνηνός και Λιάρος και οι φωνές που ακούγονται αντίστοιχα είναι Αλεξανδράκης και Τζανετάκος??? Γιατί??
Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρόλο της Βαλάκου στο "Αθώα ή Ένοχη" με τον Τζόγια, ένα δικαστικό δράμα με υπόθεση την εκδίκαση ενός "φόνου από συμπόνια", τον ρόλο της Ποράβου στον "Τελευταίο Αιχμάλωτο" με τον Αλεξανδράκη, και της Αλίκης στην "Μανταλένα"; Επίσης, ο ρόλος της Σοφίας στην "Γλυκιά Συμμορία" του Νικολαΐδη, αν συμπεριλαμβάνουμε και πιο σύγχρονες ταινίες στο πεδίο αναφοράς μας, νομίζω ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μου αρέσει επίσης και ο ρόλος της Λαδικού στον ρόλο της Μυρτούς στο "Μπλόκο" του Κύρου, αν και δεν είναι πρωταγωνιστικός, ούτε η ταινία είναι "γυναικεία", όπως έχετε θέσει τον όρο στην παρουσίαση αυτή. Και αφού ο τίτλος είναι "5+1", στην ταινία "Η επιστροφή της Μήδειας", η Κουράκου, αν θυμάμαι καλά, έχει έναν ενδιαφέροντα ρόλο. Ευχαριστώ πολύ!
Το σχόλιό σας μου είχε ξεφύγει. Απαντώ ετεροχρονισμένα. Εχω τη γνώμη (αν και μερικές από αυτές τις ταινίες δεν τις έχω προχειρες στη μνήμη μου) ότι "χρησιμοποιούν" τη γυναίκα για το στόρι. Δεν είναι το στόρι για την γυναίκα. Γυναικείες φιγούρες με ψήγματα ελευθερίας θα βρείτε σε αρκετές ταινίες. Εδώ προσπάθησα να καταγράψω ταινίες που το θέμα τους είναι η γυναικεία ψυχολογία, ο ψυχισμός της ηρωίδας και το στόρι είναι πρόσχημα, για να μιλήσουμε γι' αυτές τις ψυχολογίες. Οχι, το αντίστροφο.
Γειά σου άρχοντα Ανδρόνικε, χαίρομαι να σε βλέπω όπως πολλοί άλλοι στις αφηγήσεις και αναλύσεις που κάνεις κάθε φορά σε όποιο θέμα και αν είναι, είσαι απολαυστικός δες και εσύ τον εαυτό σου με τα μάτια τα δικά μας και θα καταλάβεις τι εννοώ, τέλος πάντων θέλω μια ερώτηση να σου κάνω μπορείς να μάθεις γιατί σε πολλές ταινίες όταν τα γυρίσματα είναι νυχτερινά καταβρέχουν το οδόστρωμα κυρίως σε αμερικάνικες ταινίες αλλά και άλλες κάπου είχα διαβάσει τον λόγο που το κάνουν αυτό αλλά το έχω ξεχάσει Ανδρόνικε, καλή συνέχεια φίλε.
@@kastalia8812 Έγινε Ανδρόνικε, μάλλον το κάνουν για τον φωτισμό δείχνει πιο έντονα το πλάνο λόγω του βρεξίματος κάτι τέτοιο νομίζω αλλά δεν είμαι και σίγουρος, τέλος πάντων εσύ μπορείς να μάθεις πιο εύκολα και σίγουρα από εμένα και μην τρελαίνεσαι όποτε μπορείς η το θυμηθείς, ευχαριστώ.
Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με τα μελό της εποχής και τη λειτουργικότητά τους. Δεν έχει κανέναν νόημα να κάνω νεκρολογίες εξ αφορμής του θανάτου ενός ηθοποιού. Δεν έκανα σε κανέναν - πλην του Καζάκου που του είχα κάνει προσωπική συνέντευξη.
@@kastalia8812 Έχετε δίκιο. απλά πάντα με εντυπωσίαζε ο όγκος των εισιτηρίων ειδικά στην επαρχία, των μελό. Νούμερα ασύλληπτα σήμερα. Θυμάμαι τη ν αδερφή της μητέρας μου 95 Μαιων σήμερα ορεινή Κορινθία, που ακόμα και τώρα όταν βλέπει Ζήλεια, Βούρτση Κακκαβά και προπάντων Ξανθόπουλο παρατάει ότι κάνει να τη δει για χιλιοστή φορά. Το μεγαλύετρο δώρο που της έκανε ο ανηψιός της ήταν να της μάθει το bluesky και τις ταινίες κάθε απόγευμα.... Καλη σας συνέχεια!
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε αλλά εγώ θα πρόσθετα κ την Έλενα Ναθαναήλ στο ραντεβού με μια άγνωστη. Την Μπέτυ Αρβανίτη στο φιλμ ο ζεστός μήνας Αύγουστος. Την Μάρω Κοντού στις ταινίες το κάθαρμα κ οι στιγματισμένοι. Την Μαίρη Χρονοπούλου στο παρελθόν μιας γυναίκας. Τη Μάρω Κοντού στον κραχτη.
@@kastalia8812 Ισα ισα που ειναι ολοκληρο "ψυχογραφημα-μοντελο-νοοτροπια"μιας ολοκληρης δεκαετιας,αποσταγμα κατα την γνωμη μου παλιων νοοτροπιων...?Βεββαια δεν ειναι του "παλιου καλου"κινημ/φου ομως..Σε ευχαριστω για την απαντηση,σορρυ γισ το κατεβατο ο φιλος σου Μιχαλης Κοκκινος
@@mixaliskokkinos1496 Τραβούσε πολύ σε χρόνο, το βίντεο εννοούσα. Κι ακριβώς, επειδή δεν είναι και του παλιού κινηματογράφου, αποφάσισα να το αφήσω απ' έξω, παρά το ότι του άξιζε να μπει.
Αχ, αυτοί οι "κριτικοί" και η "κριτική". Που στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν την ιδιοσυστασία ενός ρόλου χρησιμοποίησαν λέξεις/φράσεις-κλειδιά, που οι λεπτές αποχρώσεις τους προσεγγίζουνκαι σηματοδοτούν μεν διαφορές, αλλά μόνο σε όσα "παιδιά" θέλουν να εμβαθύνουν με προσοχή. "Μοιραία γυναίκα" (απόδοση στα ελληνικά του femme fatale -φαμ φατάλ-)... Δηλαδή το άτομο εκείνο που έχει αξιακό σύστημα, κριτήρια που απορρέουν από αυτό και ικανότητα να ζη και να λειτουργεί με αυτό (όποιο κι αν είναι). Με φρου-φρου ή άνευ φρου-φρου, παραμένει εντελώς αδιάφορο, είναι θέμα ευρύτερης Αισθητικής, όχι της αισθητικής που την αντιλαμβανόμαστε ως γούστο, της άλλης. "Γυναίκα-αράχνη" (όχι η spider-woman εννοείται), με την έννοια πως κάνει το σερνικό -ίσως και όχι μόνο- ενεργούμενο/υποχείριο με καταστροφικές συνέπειες "Ντίβα" (δάνειο από τον καιρό της όπερας), υπέροχη, καταπληκτική, κατέληξε να σημαίνει/να γίνεται αντιληπτό/να εκλαμβάνεται ως ψηλομύτα/ψιλοψώνιο, κυρίως λόγω της εμφάνισής της με όλα τα συνεπακόλουθα ενός ατόμου που κεφαλαιοποιεί την εμφάνισή του "Σύγχρονη γυναίκα"/"γυναίκα της εποχής/καιρού της" (οι άλλες μάλλον ήταν αντίκες, όταν ζούσε η συγκεκριμένη), με την έννοια ότι είναι μοιραία μεν, αλλά όχι τόσο μοιραία, πάντα όμως με τον δικό της τρόπο, που δεν είναι ο τρόπος του τυπικού σερνικού στερεοτυπικά (συμπερι)φέρεσθαι κλπ κλπ... Το κοινό σημείο στους παραπάνω προσδιορισμούς (όχι χαρακτηρισμούς, να ξηγιόμαστε) είναι πως όλοι είναι σερνικής "καταγωγής και προελεύσεως", που λέγαμε και στα στρατά. Το οτι υιοθετούνται και στις μέρες μας ακόμα και από γυναίκες κριτικούς οφείλεται στο γεγονός ότι και γνωρίζουν και καταλαβαίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις και χρησιμοποιούν αυτούς τους προσδιορισμούς ως κλισέ για τα άτομα που καταλαβαίνουν κλισέ και όχι αυτά που είναι "κλισέ". Το ίδιο ισχύει για κάθε θέμα που -κυριώς η διεκπεραιωτική δημοσιογραφία και τα διαδικτυακά Μέσα Μαζικού Ξεκατινιάσματος, γνωστά ως ΜΚΔ- καταπιάνεται ο δημόσιος λόγος είτε είναι για το ρεύμα είτε για την οικονομία είτε για τους σεισμούς είτε για το μαγείρεμα είτε για τους πολέμους είτε για πυρηνική φυσική είτε για το κεράτωμα είτε για το κουφάρι μας ή γιατις ταβέρνες. Ένα κλισέ τα λύνει όλα, αφού το κλισέ "κόπτεται παρουσία του πελάτη", διότι "δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά τα κλισέ", λένε τα "σοβαρά άτομα"...
Μπραβο Σας για την αναρτηση για της της μοιραιες γυναικες του Ελληνικου Κινηματογραφου τελικα πολυ σπανιο να βρεις μια πολυ μοιραια γυναικα που παει κοντρα στα κοινωνικα στερεωτυπα
Μπηκα σε προβληματισμο κ.Ανδρονικε. Ποσο ευκολο ειναι να καταλαβαινουμε ταινιες συμφωνα με τα ηθικα προτυπα μιας εποχης που ΔΕΝ ζησαμε; Γεννηθεις το 80 , ποσο ευκολο ειναι να καταλαβω ποσο δυσκολο ειναι να δειξεις μια διαφορετικη γυναικα σε ταινια του 1954....του 1960 Και αν ενα παιδι γεννηθηκε το 2000 και βλεπει την καθε Στεφανια,τον καθε Νομο 4000...Πώς να μπαινει στο νοημα μιας αλλης κοινωνιας ξεπερασμενης; Δεν ειναι κριμα για μια ταινια να μην ειναι διαχρονικη; και θεωρουνται καλυτερες οι ταινιες που ειναι διαχρονικες οσες γενιες και αν περασουν; Δεν ξερω...μου θετω τις ερωτησεις και το ψαχνω μεσα μου
Άκρως ενδιαφέρουσα η ανάλυση και πολύ παραστατική η αφήγηση. Θεωρώ πως θα έπρεπε να σας δοθεί άδεια για τη χρήση αποσπασμάτων, θα έκανε πιο ολοκληρωμένη την παρουσίαση, ιδιαίτερα για τους νεότερους γιατί εμείς οι παλιοί τις έχουμε δει τις ταινίες και καταλαβαίνουμε σε ποιες σκηνές αναφέρεστε κάθε φορά.. και μια άσχετη ερώτηση: ψάχνω πολύ καιρό παλιότερες παραστάσεις Π.χ. το ψηλά από τη γέφυρα με τον Κούρκουλο ή το σώσε σε σκηνοθεσία Βουτσινά από τη δεκαετία του 80, εκπληκτικές και οι δύο! Έχετε κάποια ιδέα αν και πού θα μπορούσαν να βρεθούν; Ευχαριστώ!
Ειδικά το ψηλά από τη γέφυρα, στο ΚΑΠΠΑ ήταν η πρώτη παράσταση που είδα. Κανένας επίσημος φορέας δεν έχει καταγράψει αυτές τις παραστάσεις, εκτός από, ίσως, κάποιους από τους συντελεστές που τις εχουν ενδεχομένως στις προσωπικές τους συλλογές. Τυχαία ανακάλυψα αυτό, ελάχιστο απόσπασμα, το οποία έδωσε σε εκπομπή ο Κώστας Ιτσιος, ο νεαρός, τότε, στην παράσταση του Κούρκουλου. ua-cam.com/video/7-69kag9G9M/v-deo.html
@@kastalia8812 Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Πώς φαίνεται ο νέος άνθρωπος.. η πρώτη παράσταση που είδα εγώ ήταν το Αγαπη μου ουαουα με Ρηγόπουλο/Αναλυτή😃 Εχω ψάξει πολύ ειδικά για το ψηλά από τη γεφυρα και το μόνο που βρήκα ήταν αυτό το απόσπασμα που στειλατε. Ακόμη και τον Αλκη Κούρκουλο ρώτησα αλλά δεν ηξερε. Πιστεύω πως όλο και θα υπάρχουν κάπου και οι δύο παραστάσεις, δεν είναι τόσο πολύ παλιές, ίσως κάποια στιγμή βρεθούν. Ευχαριστώ και πάλι!
@@melinapapadopoulou7897 Εξαρτάται, αν τις έχουν βιντεοσκοπήσει. Δεν το κάναν όλοι οι θίασοι. Το απόσπασμα μαρτυρά ότι ο Ιτσιος έχει την παράσταση. Θεσσαλονίκη, ΚΘΒΕ
Η ανάλυση της τελευταίας σκηνής της Στέλλας είναι συγκλονιστική. Με δύο τρεις αράδες ανοίχτηκαν και εξηγήθηκαν ένα σωρό θέματα.
Πραγματικά μετά τη Στέλλα όπως αναφέρατε το μυαλό μου πήγε στη Λαμπετη ως Μαρίνα ,στο Κορίτσι με τα Μαύρα...!
Χαίρεται φίλε μου!
Τέλειο αφιέρωμα , μοναδικός Ανδρόνικος, άψογη παρουσίαση, δημοτική κ καθαρεύουσα παντρεύονται ως τέλειο ζευγάρι.
Για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι στον τέλειο χειρισμό της Ελληνικής Γλώσσης, και το πλούσιο λεξιλόγιο από τον Ανδρόνικο.
Κορυφαίες Έλλη Λαμπέτη και Μελίνα Μερκούρη . 👏🎬🎞🎥
Γιώργος από Κιλκίς.
Πολύ ωραίο θέμα!
Θα ήθελα να θυμίσω μιά ταινία ακόμα που καταπιάνεται με το θέμα τής γυναικείας χειραφέτησης σε πολλαπλά επίπεδα καθώς η ηρωΐδα μας είναι απολύτως "συμμορφωμένη", πολλαπλώς καταπιεσμένη, και αφυπνίζεται βαθμιαία από έναν νεαρό κυνηγημένο, καλλιεργημένο φοιτητή! Μιλάω για το "Οι βάσεις και η Βασούλα" Την θεωρώ ως την καλύτερη ερμηνεία τής Βαλσάμη. Μιά πραγματικά ενδιαφέρουσα ταινία!
Ευχαριστούμε πολύ Ανδρόνικε!
Εξαιρετική ανάλυση της Στέλλας και της τελευταίας σκηνης. Μπράβο. Εδω ειναι καναλι ασφαλες για τις γυναίκες, εχω την εντύπωση.
Υποδειγματικό βίντεο σε όλα του: ανάλυση χαρακτήρων, ρόλων, σκηνών και νοημάτων και όλα αυτά σε άψογα ελληνικά !!! Μπράβο για μια ακόμη φορά εξαιρετικός !!!
Πολύ ωραία περιγραφική ανάλυση του θέματος "Μοιραίες Γυναίκες"!!!
Ίσως να μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα.
Ηθελα να το γράψω όταν είδα το σχολιό σας.
Κανένα σενάριο του Φώσκολου δεν έχει τη δραματουργική λεπτότητα που συζητάμε. Ολα είναι επιφανειακά στα όρια της χοντροκοπιάς. Ειδικά το "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" που είναι γεμάτο απιθανότητα κι αψυχολόγητες συμπεριφορές.
Εκπληκτικη δουλεια για αλλη ακομα μια φορα !! Θησαυρός γνωσεων και ερμηνειών. Μπραβο σας !!!
Για μένα "το κορίτσι με τα μαύρα"..με μια συγκλονιστική Λαμπέτη..
Μπράβο Ανδρόνικε τέλειο και αυτό το αφιέρωμα!👌🏻👍🏻🇬🇷
Ευχαριστούμε Ανδροβικε
και για τα βίντεο που ανεβάζεις
Μετά από κάθε σου ανάλυση ανακαλύπτω πόσες ελληνικές ταινίες, πραγματικά διαμάντια, δεν έχω δει ακόμα!! Είσαι η αιτία που έχω ξεκινήσει και βλέπω εντατικά τον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση!!
5+1 ταινίες πρέπει να ξαναδώ τώρα...!!! 😃 👌👍
Δεν θα κάνω δικό μου σχόλιο, διότι άφησα να με μαγέψει η δική σας ανάλυση!! Ψυχολογηση των ρόλων, με αριστοτεχνικό τρόπο!! Υποκλίνομαι!!👏👏👏🌹👏👏🌹
Συγχαρητήρια για ακόμα μία φορά... καταπληκτικός.προσωπικη, ταπεινή μου άποψη ότι θα μπορούσες να συμπεριλάβεις και την Μαίρη Χρονοπούλου, για τον ρόλο της στο χώμα βάφτηκε κόκκινο.Συνεχισε έτσι...
Ανδρόνικε βλέποντας αυτό το video νόμιζα ότι παρακολουθούσα κάποιο σεμινάριο σκηνοθεσίας . Καταπληκτική παρουσίαση, ανάλυση κι επεξήγηση των δεδομένων και των χαρακτήρων .
Μπορεί να μην γράψεις βιβλίο, γράφεις μπροστά στην κάμερα με την παρουσίαση που κάνεις.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια !!!
Ανδρόνικε, συγχαρητήρια είναι λίγο!!. Καινοτομεις! Αυτό είναι διάλεξη!!! Ευτυχώς η οικειότητα μας με τις ταινίες, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το επίπεδο σου!
Πριν πατησω το κλικ να ανοιξω το βιντεο, διαβαζω την επικεφαλιδα του σημερινου θεματος. Στο δευτερολεπτο φωναζω ... Στελαααα!!! Βεβαια ο Ανδρονικος ηταν αδυνατον να ακουσει τα γκαρισματα μου αλλα ευτυχησα να τον ακουσω να το αναφερει πρωτο πρωτο στο βιντεο!
Κι εγώ μόλις ξεκίνησε το βίντεο, την Στέλλα σκέφτηκα!! Με δικαίωσε κι εμένα ο Ανδρόνικος που την ανέφερε πρώτη απ όλες!
Απλά μοναδικό αφιέρωμα από έναν μοναδικό! Πολλά συγχαρητήρια
Υπέροχο αφιέρωμα 🥰🥰. Πανέμορφες καταπληκτικές μοναδικές στους ρόλους τους και αξέχαστες ❤️❤️❤️
Μπράβο για την άψογη παρουσίαση!!!!! Συγχαρητήρια για τις γνώσεις και τις πληροφορίες που μας βοηθάτε να μαθαίνουμε!!!
πολυ ενδιαφερον μυαλο εχεις αγαπητε , πολυ μου αρεσουν οι παρατηρησεις σου και ακομη περισσοτερο οι λεκτικες επιλογες που ντυνουν τον λογο .
δεν συναντω συχνα τετοιο πλουτο .
Πολύ ωραίο αφιέρωμα Ανδρόνικε, όπως μας έχεις βέβαια συνηθίσει. Θα ήθελα να σημειώσω πως στο "κόκκινα φανάρια" έχουμε κι έναν ακόμη ενδιαφέροντα ρόλο τύπου γυναίκας, αυτόν της Ανουσάκη. Δίνει κάποια χαρακτηριστικά και φιλοσοφία ζωής μιας έκλυτης τελικά γυναίκας που βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει και ρελικά να κυριαρχήσει πάνω σε άλλες. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω μια καταπληκτική σκηνή, την τελευταία σκηνή του έργου όπου ο Φούντας δίνει το "κουμάντο" στη μαντάμ Παρί. Μια πολύ δυνατή σκηνή του Φούντα, αλλά και μια έξοχη ανταπόκριση βουβή της εξαίρετης Δέσπως Διαμαντίδου. Ευχαριστούμε Ανδρόνικε
Εξαιρετικες αναλυσεις μπραβο σας. Δυο φορες το ειδα. Για αλλη μια φορα καθηλωθηκα.
Θα μου επιτρεψτε μια μικρη διαφωνια. Τη "Στεφανια". Δε νομιζω οτι ταιριαζει ακριβως σε αυτο το πλαισιο που περιγραφετε. Εμενα μου βγαζει κατι αρκετα στερεοτυπικο. Το κοριτσι που χει τον δαιμονα μεσα της, οπως σωστα ειπατε, δεν αλλαζει ακομα και στη δυστυχια που τη βρηκε, που δεν τη νιωθει τοσο πολυ και παιζει τους αντρες. Νομιζω οτι ειναι στερεοτυπο φουλ, απλως προβαλλεται διαφορετικα
Τη Στεφανία, όπως και τα Κόκκινα φανάρια, τα διάλεξα όχι τόσο ως ψαγμένους ρόλους αλλά ως ειδικά θέματα, που αφορούν στη γυναίκα. Το ένα τα κορίτσια της Τρούμπας και το άλλο, αναμορφωτήριο θηλέων. Ως προς αυτό μπήκαν στη λίστα. Αλλιώς ούτε και η Καρέζη στα φανάρια ως ρόλος λέει κάτι.
Πολύ καλό βίντεο. Πολύ καλά σχόλια και ανάλυση χαρακτήρων. Ευχαριστούμε.
Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα Ανδρόνικε τα ανελυσες όλα τέλεια με κάθε λεπτομέρεια!!!!!!
παντα στα βιντεο σου θαυμαζω την δουλεια και την ερευνα που κανεις.
Λατρεύω να σε βλέπω να μιλάς αλλά ρε παιδί μου με τη Λάσκαρη υποκλίνομαι!!!!Λατρεία!!!!Σε ευχαριστουμε
Εξαιρετική ανάλυση. Μοναδικός ο τρόπος που εμβαθυνετε στις ταινίες που τόσο αγαπάμε να βλέπουμε και να ξαναβλεπουμε. Παρακαλώ θερμά για ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Τζαβέλα και τους Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν
Με τον Γιώργο Τζαβέλλα ασχολήθηκα αρκετά στην τριλογία για την Ζινετ Λακαζ. Θα του κάνω όμως και πορτραίτο.
@@kastalia8812 ευχαριστώ θερμά!
Αφού συμφωνήσουμε ότι η πρώτη και καλύτερη "μοιραία" ως ρόλος που μας ήρθε στο μυαλό όλων είναι η Στέλλα, εγώ θα πω πως η μοναδική εξαίρεση της Αλίκης είναι το ποντικάκι. Καμία σχέση με Στέλλα, όμως το ποντικάκι είναι η γυναίκα που έχει ορίσει η ίδια την ρότα της, ερωτεύεται αλλά δεν κάνει συμβιβασμούς, δεν γνωρίζει πώς άλλωστε, και η ταινία ακολουθά την ιστορία της.
Υπέροχο θέμα, μας έβαλε σε σκέψεις. Ευχαριστούμε!
Την καλησπέρα μας!
καταπληκτική ανάλυση πολύ βοηθητική για εμάς τους ταπεινούς ερασιτέχνες!
Άψογο όπως πάντα!!! Ευχαριστούμε Ανδρόνικε!!!
Ειδα κάποια στιγμή στο youtube μια ταινία Αποκάλυψη ( Οι βοσκοί της συμφοράς) του εξαίρετου Νίκου Παπατάκη. Οπου και θαύμασα την πανέμορφη Ολγα Καρλάτου ως Μοιραία Γυναίκα
Φοβερή ανάλυση κύριε Ανδρονικε μας . Έτσι ακριβώς είναι οι ρόλοι που έπαιξαν και οι γυναίκες και οι άντρες ηθοποιοί όπως μας περιγράψεις. Εγώ προσωπικά λατρεύω την ταινία " το κορίτσι με τα μαύρα " Λατρεύω Δημήτρη Χορν! Αν και καμία σχέση με την γενιά μου , δεν έχω χάσει ταινίες που έπαιξε και συνεντεύξεις που είχε δώσει.
Περιγράφεις ήθελα να γράψω.
Καταπληκτική δουλειά ! Σημαντική αναλυση!
Εμπνευσμένη δουλειά. Ευχαριστούμε.
Τι όμορφο αφιέρωμα! Οπως παντα προσεγμενη δουλειά και βίντεο κατανοητό! Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Και για να κανω και λιγο πλακα....μου αρεσε η αναφορά στην Καρεζη και στα γιουβαρλάκια!( Ακριβώς αυτα ειχα φτιαξει σήμερα 🤣🤣🤣🤣....τυχαιο;;;)
Συγχαρητήρια για ένα ακόμη εξαιρετικό βίντεο και την ανάλυση που κάνατε Κ. Ανδρόνικε.
Θεός❤️
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Ανδρόνικε για όλα σας τα βίντεο. Καταλαβαίνω πως για να βγουν αυτά τα 18 λεπτά, ρίξατε αρκετές ώρες και στο ψάξιμο των πληροφοριών, στη συγγραφή τού κειμένου και στην βιντεοσκόπηση. Το βέβαιο είναι πως ο τόσος κόπος σας δε πάει χαμένος γιατί είμαστε κι εμείς οι πρώτοι που σας παρακολουθούμε και όσοι σε όσα χρόνια μετά θα ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν, να μάθουν και να πάρουν από τη δουλειά σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εαιρετική ανάλυση και υπέροχος σχολιασμός. Συγχαρητήρια
Ακόμα ένα ενδιαφέρον video με πολύ ωραία ανάλυση. Ευχαριστούμε
Καλησπέρα καλή χρονιά με υγεία! Συγχαρητήρια για το βίντεο!Και η Χρονοπούλου παίζει την χειραφετημένη γυναίκα
Πριν ακουσω,παταω λαικ!!!
Υπεροχος οπως παντα!!!🤗
Υπέροχο θέμα!!! Μπράβο Ανδρόνικε.
Πολυ καλο και αρκετα ενδιαφερον το βιντεο.μου αρεσε παρα πολυ η αναλυση για καθε ταινια.ειχα δει τις ταινιες αλλα δεν ειχα καταλαβει τι συμβολιζαν.ανυπομονω για το επομενο βιντεο.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ χωρίς αμφιβολία η ανάλυση...💎💎💎💎
Μια κινηματογραφικη κριτική που αγγίζει τα όρια της τελειότητας...
Η Τζένη Καρέζη στην ταινία "Ένας μεγάλος έρωτας"....νομιζω ότι προσπαθεί..να κάνει την υπέρβαση...αλλά τελικά συνθηκολογει...διαλέγοντας μοιραία τον θάνατο!!..
Ευχαριστούμε πολύ Κασταλία για τα πολύτιμα στοιχεία που μοιράζεσαι μαζί μας!!...🙏🙂👌👍👏💯📽🎬💖💖⚘️⚘️
Δεν έχω λόγια όπως πάντα υπέροχος!!!!!
Πάντα αψογοτατος και με υγεία πάνω απ'όλα
Ανδρόνικε, υπέροχο.... καταπληκτικό !!!....
Πολυ ωραίο βίντεο για ακόμα μια φορά.
Θα πρότεινα αν μου επιτρέπεται, να κάνω μια πρόταση για μελλοντικό βίντεο με ταινίες που έχουν μεταγλωττισμένο κάποιον ηθοποιό και για ποιους λόγους γινόταν κάτι τέτοιο.
Εξαιρετική αφήγηση, μπράβο Ανδρόνικε!!!!
Τι όμορφο κ ενδιαφέρον θέμα !
Μοναδική παρουσίαση!!!!!
Εξαιρετική ανάλυση, όπως πάντα άλλωστε! Θα ήθελα όμως να ακούσω την γνώμη σας και για την " Μανταλένα", " εκεί η πρωταγωνίστρια δεν πηγαίνει κόντρα στα ανδρικά στερεότυπα; Επίσης, Η Λάσκαρη θεωρώ πως έχει υποδυθεί κι άλλες φορές ρόλους μοιραίας γυναίκας, όπως στο " Δάκρυα για την Ηλέκτρα" και στον " Εγωισμό". Αναμένω την άποψή σας.
Η Μανταλένα είναι απλώς ένα ανέμελο κορίτσι το οποίο καλείται να διαχειριστεί μια ξαφνική και απότομη απώλεια-αλλαγή. Και το διαχειρίζεται με όποιους τρόπους μπορεί, προκειμένου να επιβιώσει. Είναι ένας καλοδουλεμένος ρόλος, αλλά όχι στην κατηγορία που εξετάζουμε σήμερα, παρά το γεγονός ότι θίγει αρκετά από αυτά που είπα στο βίντεο. Δεν είναι αυτή όμως η διάθεση του ρόλου και της ιστορίας, όπως είναι της Στέλλας ή της Μαρίνας (Το κορίτσι με τα μαύρα). Οσο για τα άλλα δύο, ούτε λόγος. Χοντροκομένοι, φασόν στερεότυποι και επιφανειακοί, άψαχτοι ρόλοι. Σύμφωνα με τα κριτήριά μου πάντα. Γίνεται συνήθως σύγχυση ανάμεσα στην περσόνα του ρόλου, την αποτύπωσή της, με το πόσο στέρεα δομημένη δραματουργικά είναι, ως ρόλος.
Σας ευχαριστώ για την ανάλυση! Περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα βίντεο!
Από τα καλύτερα σου
Κ. Ανδρονικε ανυπομονουσα πως κ πως το καινούργιο βίντεο! που η φάση! πλέον στο κανάλι είναι ότι πρώτα κάνω like κ μετά βλέπω το βίντεο... 😂🤣😅
Ναι, όντως έτσι ήταν αυτό που έβγαζαν αυτοί οι ρόλοι, με αυτές τις υπέροχες Κυρίες! Η βαθειά συναισθηματική καρδιά της γυναίκας σπάνια ψαχτηκε αληθινά,με ισότιμους με τους άντρες όρους, στις παλιές Ελληνικές ταινίες! Μήπως όμως σήμερα έχουμε πλέον υπερβεί τα εσκαμμένα,και έχουμε φτάσει σε τελείως αντίστροφα σημεία? Θα μας ενδιέφερε άραγε να ψάξουμε λιγάκι στα γυναικεία πρότυπα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογραφου( σε σύγκριση πάντα με τον παλαιό, αφού η βασική ΑΓΑΠΗ όλων μας εδώ είναι ο παλιός Ελληνικός κινηματογραφος!)! Εξαιρετική η αναλυτική σου προσέγγιση για μια ακόμη φορά, Ανδρονικε! Καλό βράδυ σε σένα και σε ευχαριστούμε!!!
Πολύ ωραία ανάλυση! Το δυσάρεστο είναι ότι μιλάμε γιά ταινίες τόσο παλιές και ηθοποιούς που έχουν φύγει και δεν υπάρχει ανάλογη συνέχεια στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο...
Υπάρχουν ταινίες αξιολογότατες των τελευταίων 30 - 40 ετών. Το θέμα είναι πως ο κόσμος δεν τις βλέπει, ή δεν τις βλέπει με την ίδια συχνότητα που βλέπει τις παλιές. ΟΙ παλιές μου δίνουν τη δυνατότητα να μιλώ επί 20 λεπτά, χωρίς να δείξω ούτε ένα πλάνο - γιατί όλοι τις ξέρουμε απ' εξω. Και πάλι όμως, ο σκοπός δεν είναι να κάνουμε μια ανάλυση για τις παλιές ταινίες, απλώς. Εξ αφορμής των παλιών ταινιών που τις ξέρουμε, αναλύουμε, διότι κάτι θέλουμε να πούμε για το σήμερα..
@@kastalia8812 Δύσκολα όμως θα βρίσκαμε ηθοποιούς με τόσο δυνατή προσωπικότητα, που να ξεφεύγουν από τα όρια της ταινίας και να "γίνονται" ο ρόλος, στη συνείδηση του θεατή, όπως πχ. η Στέλλα. Πολύ καλές ταινίες υπάρχουν σίγουρα και ταλαντούχοι ηθοποιοί, όμως έχουν γίνει πολύ "καθημερινοί", οι ίδιοι οι ηθοποιοί, όχι οι ρόλοι τους.
@@kastalia8812 Και οι ταινίες είναι περισσότερο συνόλου και δε βασίζονται στον ένα ή δύο ρόλους
Η Στέλλα είναι μια τεράστια εξαίρεση. Η Μελίνα δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα στη συνέχεια, μετά από αυτό. Οσον αφορά στο δεύτερο σχόλιο, τη θέση των παλιών ταινιών και θεμάτων, τότε, την έχουν πάρει σήμερα τα τηλεοπτικά σήριαλς. Για δες το από αυτήν την οπτική. Οι μυθολογίες γράφτηκαν στην τηλεόραση. Δεν άλλαξε τίποτα.
Υπάρχουν πολλές καλές έως άριστες ταινίες και στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά και με γυναίκες στο επίκεντρο όπως τα "Ευτυχία", "Στρέλλα" ο "Κυνοδοντας" ή το " Miss Violence".
Φίλτατε Ανδρόνικε, απο τα καλύτερα βίντεο εως τώρα, συγχαρητήρια. Κρίνοντας απο το πώς μιλάς στα βίντεο και σκεπτόμενος οτι τα κρατάς τα κείμενά σου, ωθούμαι στην ερώτηση: Ετοιμάζεις βιβλίο;
Κάτι σκέφτομαι να κάνω. Δεδομένου όμως, πως ό,τι κάνω πρέπει να το κάνω μόνος - κι αναφέρομαι στην έκδοση, αυτό λίγο με ψιλο-φοβίζει.
Θα ηταν ενδιαφερον ενα βιντεο με τους γιαλατζι οργανοπαικτες στις ελληνικες ταινιες , και τις ασχημα στημενες σκηνοθετικα σκηνες με ηθοποιους που δεν ηξεραν καν να προσποιηθουν οτι παιζουν το οργανο του ρολου που τους ανατέθηκε π.χ. Αυλωνιτης, Βουτσας, Παπαμιχαηλ κλπ . Συγχαρητηρια για τα υπεροχα βιντεο !
Υπεροχο αφιερωμα....Θα μπορουσαμε να. μιλησουμε και για το ρολο της Κατερινας Χελμη στο νομο 4000...Οχι πρωταγωνιστικος βεβαια αλλα...αλλα...Καλη συνεχεια Ανδρονικε...
πόσο μας έλειψες
Καλησπέρα Ανδρονικε και σε όλους. (Δυστυχώς την ταινία "Το κορίτσι με τα μαύρα" δεν την έχω δει, και έτσι δεν μπορώ να πω τίποτα.)
Λόγω που ρώτησες ποιος γυναικείος ρόλος ήρθε στο μυαλό μας, σε μένα ήρθε ο ρόλος της Ζωής Λάσκαρη στην ταινία "ο κατήφορος", και " ο εγωισμός".
Όλο το βίντεο, ανάλυση έχει.... κάτι περισσότερο από αυτό.
Το καλάθι σου με την νέα χρονιά είναι όλο και πιο γεμάτο.
Νατο δεις το "Κορίτσι με τα μαύρα". Επειγόντως!
Μετά από 5 μήνες και κατάφερα να δω την ταινία "το κορίτσι με τα μαύρα".
Έχεις δίκιο. Πολύ ωραία ταινία. Η Ε. Ζαφειρίου με άφησε άφωνη με το παίξιμο της, ειδικά στο πρώτο κομμάτι του έργου.
Ωραίο θέμα. Μπράβο. Η Ειρήνη Παππά στην ΄΄Νεκρή πολιτεία΄΄ με τον Νίκο Τζόγια;Η Καραγιάννη στο πεθαίνω κάθε ξημέρωμα; Η Χρονοπούλου στο χώμα βάφτηκε κόκκινο; και τόσες άλλες
Είχατε κάνει τους ζεν πρεμιέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου! Κάντε κάποια στιγμή και το αντίστοιχο με τις γυναίκες ενζενί! Να είστε καλά!
Ξεκίνησα να το κάνω αλλά το βρήκα εξαιρετικά δύσκολο
ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ...ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ....ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ...
Τελειος !!!!!!!!!!!!!
Η Ζωίτσα μας η Λάσκαρη.Η μια κ αι μοναδική συνδύαζε ομορφιά κ προσωπικότητα....
Τι κείμενο... Προσφέρεται και το θέμα, αλλά το κείμενο είναι πολύ καλοδουλεμένο. Επειδή έτυχε να δω μαζεμένη τη δουλειά σας τις τελευταίες εβδομάδες, φρονώ πως αυτή τη στιγμή η εκπομπή βρίσκεται στην καλύτερη φάση
Πολύ ωραίες επιλογές. Εγώ στην αρχή όταν είπες για ταινίες που αφορούν τη γυναικεία ψυχολογία κατευθείαν σκέφτηκα τη Στέλλα και το τελευταίο ψέμα . Θεωρεις ότι μπορει να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία το τελευταίο ψέμα με τη Λαμπέτη;
Το τελευταίο ψέμα, όπως και η Μανταλένα, δεν έχουν να κάνουν με φύση επαναστατημένη. Η πρώτη είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το στάτους που την ορίζει και την χαρακτηρίζει και η Μανταλένα είναι ένα ανέμελο και ξέγνοιαστο κοριτσόπουλο. Αυτό που παρακολουθούμε στις δύο αυτές ταινίες, είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται τις καταστάσεις οι ηρωίδες. Αυτό δεν τις κάνει ούτε μοιραίες ούτε χειραφετημένες.
Και μένα ως γυναίκα στο τελευταίο ψέμα πήγε το μυαλό μου γιατί είχε μια πολυπλοκότητα στην ψυχοσύνθεση ο ρόλος της Λαμπέτη... Το βίντεο όπως πάντα εξαιρετικό!
Τί ωραίο βίντεο όπως και κάθε άλλο αλλά αυτό είναι το κάτι άλλο και οφείλετε στο ταλέντο σου γερός είσαι και εσύ και η γυναίκα σου
Ενα ακομη εξαιρετικο video με φοβερη παρουσιαση .Εκμεταλευομενος και εγω τις γνωσεις σας , ερχομαι να ρωτησω .Σε ποια περιοχη ηταν στημενο το περιπτερο του Τασου Καψουρα (Νικος Σταυριδης ) στην ταινια ΤΖΙΠ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΄;;; Eυχαριστω πολυ !!!!
Προσκόπων Αϊδινίου στην Νέα Σμύρνη στο ύψος που η Πρ.Αϊδινίου συναντιέται με την Προύσης.
Ουαου,εκπληκτικο κ. Ανδρονικε,τετοια ακριβεια κ συγκεκριμενα σε μια περιοχη που την ξερω πλακακι το πλακακι.Αν αυτο δεν ειναι ταξιδι στο χρονο,τι ειναι?@@kastalia8812
Νομίζω ότι λείπουν η "Μανταλενα" και " Αυτές που δεν πρέπει να αγαπούν" με την Άννα Καλουτά
Συγχαρητήρια Ανδρονικε υπέροχη ανάλυση του θέματος, αλλά για μένα είναι 4+1,την Αλίκη άστη έξω ποτέ δεν τέτοια!
ωραια αναλυση! η Λαμπετη στο "τελευταιο ψεμα" θα εμπαινε στη λιστα?
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Οπως έγραψα και σε μια άλλη φίλη: το τελευταίο ψέμα, όπως και η Μανταλένα, δεν έχουν να κάνουν με φύση επαναστατημένη ή επαναστατική. Η πρώτη είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το στάτους που την ορίζει και την χαρακτηρίζει και δρα μέσα σε αυτό και η Μανταλένα είναι απλώς ένα ανέμελο και ξέγνοιαστο κοριτσόπουλο. Αυτό που παρακολουθούμε στις δύο αυτές ταινίες, είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται τις καταστάσεις οι ηρωίδες. Αυτό δεν τις κάνει ούτε μοιραίες ούτε χειραφετημένες
..πολυ καλο ως συνηθως...
Και μια ασχετη ερωτηση..Πηρε το μάτι μου ενα βιντεακι για την Ελλη Λαμπετη και αμεσως μετα το εχασα!Γιατι?
Τι εννοείς καλέ; Πού;
Για ακόμα μια φορά μπράβο Κασταλία, πολύ καλό βίντεο. Ήθελα να σε ρωτήσω μιας και αναφέρθηκες στην Στέλλα, έβλεπα πρόσφατα μια συνέντευξη της Ροζίτα Σόχου η οποία έλεγε πως η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια κακή ηθοποιός, με εξαίρεση την Στέλλα. Επειδή εμείς δεν την έχουμε δεί στο θέατρο και οι ταινίες που έχει κάνει είναι λίγες, έχεις εσύ υπόψη σου ή μπορείς να βρείς κριτικές της εποχής από άλλους κριτικούς για το πόσο καλή ηθοποιός ήταν η Μερκούρη και άν είχε δίκιο η Σόχου ή απλώς έβγαζε χολή;
Κατ' αρχάς είναι Σώκου η συχωρεμένη κι όχι "Σόχου". Μπορώ να βρω κριτικές, αλλά πριν από αυτές, υπάρχουν κάποια αποσπάσματα στην τηλεόραση από τις πρόβες που έκανε π.χ. ως Μήδεια. Και υπάρχουν βέβαια και οι υπόλοιπες ταινίες της. Δεν ξέρω τι θα επιθυμούσες να ακούσεις, αλλά η προσωπική μου άποψη σχεδόν συντάσσεται με της Σώκου. Ηταν μέτρια και υπερεκτιμημένη. Θέατρο δεν έκανε πολύ κι ό,τι έκανε ήταν γύρω από την περσόνα που λάνσαρε ως Στέλλα. Ποτέ την Κυριακή, ϊλια Ντάρλινγκ κ.λπ Το 1975 ανεβάζει με τον Κούρκουλο Μπ. Μπρεχτ και "Όπερα της πεντάρας¨κι αυτή ήταν, ίσως η μοναδική, καλή κριτική που πήρε στο θέατρο. Στο σινεμά, νικούσε πάντα η αποθεωτική και εκθαμβωτική φιγούρα και ταμπεραμέντο της - κι ως τέτοια έμεινε στην ιστορία. ua-cam.com/video/ErSthwmaBA0/v-deo.html
ua-cam.com/video/8iuZ6j5JLpc/v-deo.html
ua-cam.com/video/7AuMcY-ArlA/v-deo.html
@@kastalia8812 Καλημέρα, συγγνώμη για το Σώκου, η συνήθεια βλέπεις. Η απάντησή σου με καλύπτει, γιατί και εγώ ήμουνα λίγο δαγκωμένος. Η Μελίνα έχει ακόμα μια τεράστια φήμη, η οποία όμως δεν δικαιολογείται από τις κινηματογραφικές της παρουσίες, με εξαίρεση την Στέλλα. Τόσο το ποτέ την Κυριακή, όσο και το Top Kapi, είναι ταινίες που τον ρόλο της θα μπορούσε να τον είχε κάνει μια οποιαδήποτε άλλη ηθοποιός, ίσως και καλλίτερα.
Πότε θα κανεις ενα βίντεο για τραγουδίστριες του κινηματογράφου και θεάτρου, σαν την Μάγια Μελάγια!
Είναι τόσα πολλά! Το' χω στο μυαλό μου, ένα βίντεο για την Αθηναϊκή επιθεώρηση
Θέλω να εκφράσω κι εγώ τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε εσένα Ανδρόνικε και σε όλους όσους συμμετέχουν στην παραγωγή αυτών των εξαιρετικών σε όλα τους βίντεο! Μία σκέψη που έκανα παρακολουθώντας αυτό το βίντεο και θα ήθελα την άποψή σου: μήπως δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή ενός και μόνο θηλυκού ονόματος για αυτές τις ταινίες ("Στέλλα", "Στεφανία" κ.ά.);
"Ευδοκία". Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο. Δηλώνει τις προθέσεις του δημιουργού. Το αντίστροφο όμως δεν ισχύει. Όπου βλέπουμε γυναικείο όνομα στον τίτλο δεν σημαίνει πως έχουμε έναν γυναικείο καλογραμμένο ρόλο.
Ποια είναι η άποψη σου για την ερωτική συμφωνία με την Τζένη Καρέζη; Πολύ ωραίο θέμα το σημερινό Ευχαριστούμε
Οχι και πολύ καλή, σε σχέση με τις ταινίες που ανέφερα.
Σωστή η ανάλυση των ταινιών και των χαρακτήρων, αλλά έπρεπε να είχες συμπεριλάβει και την Ίλια από το "Ποτέ την Κυριακή". Μια Στέλλα με happy end.
Οχι. Δεν νομίζω. Πολύ δηθενιά, πολύ καρτ ποστάλ. Δεν αγγίζει την Στέλλα ούτε στο νυχάκι. Κι αν δεν ήταν ο Χατζιδάκις - θα την είχαν ξεχάσει την ταινία κι αυτοί που την έκαναν.
Ένα άλλο εργο που έχω απορία είναι "τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι" παίζουν Κομνηνός και Λιάρος και οι φωνές που ακούγονται αντίστοιχα είναι Αλεξανδράκης και Τζανετάκος??? Γιατί??
Μια αποτυχία γενικώς είναι αυτή η ταινία. Ερρίκος Ανδρέου, θεός σχωρέσ' τον.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρόλο της Βαλάκου στο "Αθώα ή Ένοχη" με τον Τζόγια, ένα δικαστικό δράμα με υπόθεση την εκδίκαση ενός "φόνου από συμπόνια", τον ρόλο της Ποράβου στον "Τελευταίο Αιχμάλωτο" με τον Αλεξανδράκη, και της Αλίκης στην "Μανταλένα"; Επίσης, ο ρόλος της Σοφίας στην "Γλυκιά Συμμορία" του Νικολαΐδη, αν συμπεριλαμβάνουμε και πιο σύγχρονες ταινίες στο πεδίο αναφοράς μας, νομίζω ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μου αρέσει επίσης και ο ρόλος της Λαδικού στον ρόλο της Μυρτούς στο "Μπλόκο" του Κύρου, αν και δεν είναι πρωταγωνιστικός, ούτε η ταινία είναι "γυναικεία", όπως έχετε θέσει τον όρο στην παρουσίαση αυτή. Και αφού ο τίτλος είναι "5+1", στην ταινία "Η επιστροφή της Μήδειας", η Κουράκου, αν θυμάμαι καλά, έχει έναν ενδιαφέροντα ρόλο. Ευχαριστώ πολύ!
Το σχόλιό σας μου είχε ξεφύγει. Απαντώ ετεροχρονισμένα. Εχω τη γνώμη (αν και μερικές από αυτές τις ταινίες δεν τις έχω προχειρες στη μνήμη μου) ότι "χρησιμοποιούν" τη γυναίκα για το στόρι. Δεν είναι το στόρι για την γυναίκα. Γυναικείες φιγούρες με ψήγματα ελευθερίας θα βρείτε σε αρκετές ταινίες. Εδώ προσπάθησα να καταγράψω ταινίες που το θέμα τους είναι η γυναικεία ψυχολογία, ο ψυχισμός της ηρωίδας και το στόρι είναι πρόσχημα, για να μιλήσουμε γι' αυτές τις ψυχολογίες. Οχι, το αντίστροφο.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό το βίντεο δεδομένου ότι το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο στις μέρες μας.
Καλή προσέγγιση και μεστός λόγος....
απο τα ωραιοτερα βιντεο σου!!
Γειά σου άρχοντα Ανδρόνικε, χαίρομαι να σε βλέπω όπως πολλοί άλλοι στις αφηγήσεις και αναλύσεις που κάνεις
κάθε φορά σε όποιο θέμα και αν είναι, είσαι απολαυστικός δες και εσύ τον εαυτό σου με τα μάτια τα δικά μας και θα
καταλάβεις τι εννοώ, τέλος πάντων θέλω μια ερώτηση να σου κάνω μπορείς να μάθεις γιατί σε πολλές ταινίες
όταν τα γυρίσματα είναι νυχτερινά καταβρέχουν το οδόστρωμα κυρίως σε αμερικάνικες ταινίες αλλά και άλλες
κάπου είχα διαβάσει τον λόγο που το κάνουν αυτό αλλά το έχω ξεχάσει Ανδρόνικε, καλή συνέχεια φίλε.
Σ'ευχαριστώ Ηρακλή. Αυτό που ρωτάς δεν το έχω υπόψη μου. Θα το ψάξω όμως.
@@kastalia8812 Έγινε Ανδρόνικε, μάλλον το κάνουν για τον φωτισμό δείχνει πιο έντονα το πλάνο λόγω του βρεξίματος κάτι τέτοιο νομίζω αλλά δεν είμαι και σίγουρος, τέλος πάντων εσύ μπορείς να μάθεις πιο εύκολα και σίγουρα από εμένα και μην τρελαίνεσαι όποτε μπορείς η το θυμηθείς, ευχαριστώ.
@@ΗΡΑΚΛΗΣΤΟΥΝΤΑΣ Αυτό ακριβώς, διευκολύνει φωτιστικά, να "βγούν φυσικά φώτα" εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά και με αντιμετωπίσιμο κόστος...
@@arisarsenis3500 Ευχαριστώ για την ενημέρωση κάτι τέτοιο είχα διαβάσει αλλά δεν το θυμόμουν και δεν ήμουν σίγουρος.
❤📽❤
καλημερα σας, το παιδί του λαού έφυγε. Θα κάνετε κανένα αφιερωμα; Μελό, αλλά και τ'ωρα όποτε παίζει κοντοστέκομαι και κολλάω. Κάτι το φοβερό!
Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με τα μελό της εποχής και τη λειτουργικότητά τους. Δεν έχει κανέναν νόημα να κάνω νεκρολογίες εξ αφορμής του θανάτου ενός ηθοποιού. Δεν έκανα σε κανέναν - πλην του Καζάκου που του είχα κάνει προσωπική συνέντευξη.
@@kastalia8812 Έχετε δίκιο. απλά πάντα με εντυπωσίαζε ο όγκος των εισιτηρίων ειδικά στην επαρχία, των μελό. Νούμερα ασύλληπτα σήμερα. Θυμάμαι τη ν αδερφή της μητέρας μου 95 Μαιων σήμερα ορεινή Κορινθία, που ακόμα και τώρα όταν βλέπει Ζήλεια, Βούρτση Κακκαβά και προπάντων Ξανθόπουλο παρατάει ότι κάνει να τη δει για χιλιοστή φορά. Το μεγαλύετρο δώρο που της έκανε ο ανηψιός της ήταν να της μάθει το bluesky και τις ταινίες κάθε απόγευμα.... Καλη σας συνέχεια!
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έκοβε εισιτήρια. Και πολύ περισσότερα έκοβε στις συνοικίες, στην επαρχία αλλά και στον ελληνισμό του εξωτερικού.
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε αλλά εγώ θα πρόσθετα κ την Έλενα Ναθαναήλ στο ραντεβού με μια άγνωστη. Την Μπέτυ Αρβανίτη στο φιλμ ο ζεστός μήνας Αύγουστος. Την Μάρω Κοντού στις ταινίες το κάθαρμα κ οι στιγματισμένοι. Την Μαίρη Χρονοπούλου στο παρελθόν μιας γυναίκας. Τη Μάρω Κοντού στον κραχτη.
Καλησπερα,μου επιτρεπεις να προσθεσω κ "Μια τρελη σαρανταρα""Πεθαινω καθε ξημερωμα"κ "Επαγελμα Γυναικα"?Καλο βραδυ ελπιζω ολα καλα.
Το επάγγελμα γυναίκα, είχα σκοπό να τον εντάξω - αλλά τραβούσε πολύ.
@@kastalia8812 Ισα ισα που ειναι ολοκληρο "ψυχογραφημα-μοντελο-νοοτροπια"μιας ολοκληρης δεκαετιας,αποσταγμα κατα την γνωμη μου παλιων νοοτροπιων...?Βεββαια δεν ειναι του "παλιου καλου"κινημ/φου ομως..Σε ευχαριστω για την απαντηση,σορρυ γισ το κατεβατο ο φιλος σου Μιχαλης Κοκκινος
@@mixaliskokkinos1496 Τραβούσε πολύ σε χρόνο, το βίντεο εννοούσα. Κι ακριβώς, επειδή δεν είναι και του παλιού κινηματογράφου, αποφάσισα να το αφήσω απ' έξω, παρά το ότι του άξιζε να μπει.
Τα σεβη μου.
Μοιραία πράγματα.
Κάτι άσχετο. Βρήκα την Λακαζ μαζί με τον Κωνσταντάρα στην ταινία: Καταδρομή στο Αιγαίο του 1946.
Η δεύτερη ταινία της από τις 4 σε σκηνοθεσία του Μ. Καραγάτση, του λογοτέχνη. Δεν την έχω δει γι αυτό και δεν την ανέλυσα.
Αχ, αυτοί οι "κριτικοί" και η "κριτική".
Που στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν την ιδιοσυστασία ενός ρόλου χρησιμοποίησαν λέξεις/φράσεις-κλειδιά, που οι λεπτές αποχρώσεις τους προσεγγίζουνκαι σηματοδοτούν μεν διαφορές, αλλά μόνο σε όσα "παιδιά" θέλουν να εμβαθύνουν με προσοχή.
"Μοιραία γυναίκα" (απόδοση στα ελληνικά του femme fatale -φαμ φατάλ-)... Δηλαδή το άτομο εκείνο που έχει αξιακό σύστημα, κριτήρια που απορρέουν από αυτό και ικανότητα να ζη και να λειτουργεί με αυτό (όποιο κι αν είναι). Με φρου-φρου ή άνευ φρου-φρου, παραμένει εντελώς αδιάφορο, είναι θέμα ευρύτερης Αισθητικής, όχι της αισθητικής που την αντιλαμβανόμαστε ως γούστο, της άλλης.
"Γυναίκα-αράχνη" (όχι η spider-woman εννοείται), με την έννοια πως κάνει το σερνικό -ίσως και όχι μόνο- ενεργούμενο/υποχείριο με καταστροφικές συνέπειες
"Ντίβα" (δάνειο από τον καιρό της όπερας), υπέροχη, καταπληκτική, κατέληξε να σημαίνει/να γίνεται αντιληπτό/να εκλαμβάνεται ως ψηλομύτα/ψιλοψώνιο, κυρίως λόγω της εμφάνισής της με όλα τα συνεπακόλουθα ενός ατόμου που κεφαλαιοποιεί την εμφάνισή του
"Σύγχρονη γυναίκα"/"γυναίκα της εποχής/καιρού της" (οι άλλες μάλλον ήταν αντίκες, όταν ζούσε η συγκεκριμένη), με την έννοια ότι είναι μοιραία μεν, αλλά όχι τόσο μοιραία, πάντα όμως με τον δικό της τρόπο, που δεν είναι ο τρόπος του τυπικού σερνικού στερεοτυπικά (συμπερι)φέρεσθαι κλπ κλπ...
Το κοινό σημείο στους παραπάνω προσδιορισμούς (όχι χαρακτηρισμούς, να ξηγιόμαστε) είναι πως όλοι είναι σερνικής "καταγωγής και προελεύσεως", που λέγαμε και στα στρατά. Το οτι υιοθετούνται και στις μέρες μας ακόμα και από γυναίκες κριτικούς οφείλεται στο γεγονός ότι και γνωρίζουν και καταλαβαίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις και χρησιμοποιούν αυτούς τους προσδιορισμούς ως κλισέ για τα άτομα που καταλαβαίνουν κλισέ και όχι αυτά που είναι "κλισέ".
Το ίδιο ισχύει για κάθε θέμα που -κυριώς η διεκπεραιωτική δημοσιογραφία και τα διαδικτυακά Μέσα Μαζικού Ξεκατινιάσματος, γνωστά ως ΜΚΔ- καταπιάνεται ο δημόσιος λόγος είτε είναι για το ρεύμα είτε για την οικονομία είτε για τους σεισμούς είτε για το μαγείρεμα είτε για τους πολέμους είτε για πυρηνική φυσική είτε για το κεράτωμα είτε για το κουφάρι μας ή γιατις ταβέρνες.
Ένα κλισέ τα λύνει όλα, αφού το κλισέ "κόπτεται παρουσία του πελάτη", διότι "δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά τα κλισέ", λένε τα "σοβαρά άτομα"...
άψογη παρουσίαση,
Μπραβο Σας για την αναρτηση για της της μοιραιες γυναικες του Ελληνικου Κινηματογραφου τελικα πολυ σπανιο να βρεις μια πολυ μοιραια γυναικα που παει κοντρα στα κοινωνικα στερεωτυπα
Διατριβή για πανεπιστημιακή μελέτη
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση.
Μπηκα σε προβληματισμο κ.Ανδρονικε. Ποσο ευκολο ειναι να καταλαβαινουμε ταινιες συμφωνα με τα ηθικα προτυπα μιας εποχης που ΔΕΝ ζησαμε; Γεννηθεις το 80 , ποσο ευκολο ειναι να καταλαβω ποσο δυσκολο ειναι να δειξεις μια διαφορετικη γυναικα σε ταινια του 1954....του 1960
Και αν ενα παιδι γεννηθηκε το 2000 και βλεπει την καθε Στεφανια,τον καθε Νομο 4000...Πώς να μπαινει στο νοημα μιας αλλης κοινωνιας ξεπερασμενης; Δεν ειναι κριμα για μια ταινια να μην ειναι διαχρονικη; και θεωρουνται καλυτερες οι ταινιες που ειναι διαχρονικες οσες γενιες και αν περασουν; Δεν ξερω...μου θετω τις ερωτησεις και το ψαχνω μεσα μου
Θέλει το ψάξιμό του. Είναι όμως μιας αρχή.
Άκρως ενδιαφέρουσα η ανάλυση και πολύ παραστατική η αφήγηση. Θεωρώ πως θα έπρεπε να σας δοθεί άδεια για τη χρήση αποσπασμάτων, θα έκανε πιο ολοκληρωμένη την παρουσίαση, ιδιαίτερα για τους νεότερους γιατί εμείς οι παλιοί τις έχουμε δει τις ταινίες και καταλαβαίνουμε σε ποιες σκηνές αναφέρεστε κάθε φορά.. και μια άσχετη ερώτηση: ψάχνω πολύ καιρό παλιότερες παραστάσεις Π.χ. το ψηλά από τη γέφυρα με τον Κούρκουλο ή το σώσε σε σκηνοθεσία Βουτσινά από τη δεκαετία του 80, εκπληκτικές και οι δύο! Έχετε κάποια ιδέα αν και πού θα μπορούσαν να βρεθούν; Ευχαριστώ!
Ειδικά το ψηλά από τη γέφυρα, στο ΚΑΠΠΑ ήταν η πρώτη παράσταση που είδα. Κανένας επίσημος φορέας δεν έχει καταγράψει αυτές τις παραστάσεις, εκτός από, ίσως, κάποιους από τους συντελεστές που τις εχουν ενδεχομένως στις προσωπικές τους συλλογές. Τυχαία ανακάλυψα αυτό, ελάχιστο απόσπασμα, το οποία έδωσε σε εκπομπή ο Κώστας Ιτσιος, ο νεαρός, τότε, στην παράσταση του Κούρκουλου. ua-cam.com/video/7-69kag9G9M/v-deo.html
@@kastalia8812 Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Πώς φαίνεται ο νέος άνθρωπος.. η πρώτη παράσταση που είδα εγώ ήταν το Αγαπη μου ουαουα με Ρηγόπουλο/Αναλυτή😃 Εχω ψάξει πολύ ειδικά για το ψηλά από τη γεφυρα και το μόνο που βρήκα ήταν αυτό το απόσπασμα που στειλατε. Ακόμη και τον Αλκη Κούρκουλο ρώτησα αλλά δεν ηξερε. Πιστεύω πως όλο και θα υπάρχουν κάπου και οι δύο παραστάσεις, δεν είναι τόσο πολύ παλιές, ίσως κάποια στιγμή βρεθούν. Ευχαριστώ και πάλι!
@@melinapapadopoulou7897 Εξαρτάται, αν τις έχουν βιντεοσκοπήσει. Δεν το κάναν όλοι οι θίασοι. Το απόσπασμα μαρτυρά ότι ο Ιτσιος έχει την παράσταση. Θεσσαλονίκη, ΚΘΒΕ
@@kastalia8812 σωστή η σκέψη, θα κάνω μια προσπάθεια και σ αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ!