Selin Hanım, önceki videolar gibi harika bir içerik olmuş, emeğinize sağlık. Bu yaptığınız paylaşımlar çok fazla kişi için çok büyük anlam ifade ediyor, emin olun. Sağolun, varolun!
Mükemmel bir anlatım çok ama çok teşekkürler. Lütfen lisans hayatınızın sizi nasıl bu noktaya getirdiği konusunda video çeker misiniz örneğin Stanford’ta nasıl çalıştığınız nasıl kabul aldığınız hakkında.
Sevgili Selin, oncelikle emegine saglik! Yaptiginiz videolar gercekten cok degerli. Amerika da staj ile alakali da bir icerik hazirlamayi dusunur musun? Ozellikle psikoloji ogrencileri icin bunun da cok faydali olacagini dusunuyorum. Basarilar! :)
Çok güzel bir video olmuş. Ben de işletme ekonomi çap yapıyorum. davranışsal ekonomi alanında çalışma yapmak için amerikaya gitmek istiyorum. Umarım hayallerim gerçekleşir.
Ya o kadar güzel şeyler başarmışsın kii:")))) ben de psikoloji okuyorum çok istiyorum yurtdışında master phd yapmayı ama ingilizcem yeterli seviyede degil geliştirmek icin cok uğraşıyorum ama yurtdışına cıkmak icin çok iyi bir seviye gerekiyor gibi
Çokk teşekkür ederimm 😊 yani siz elinizden geldiğince geliştirmeye çalışın tabi ki ama ortalama bir seviyeyede de olsa bence kabul alabilir. zaten TOEFL alt sınırı olabiliyor okullarda onun üzerinde kalmanız ve eğer başvurduğunuz danışmanınızla önceden görüşme şansınız varsa oralarda kendinizi yeterli kadar ifade edebilmeniz yeterli olabilir. Başarılar şimdiden 🌸
selin hanim bir sey sormak istedim, basvurmak icin okullar cogu 100 dolar civarinda basvur parasi ister, yani bi 20 okula basvursak 2000 dolar yapar ya cikmazsa😂 programdaki hocalarla konussak once ve onlardan kabul alsak okul basvuru acildiginda basvursak ozaman daha garanti olabilir mi ne onerirsiniz oyle bi sey yapilabilir mi tesekkurler degerli bilgiler icin
ogrenebıldınızmı acaba ben de bunu merak edıyorum. basvuru ucretlerı cok pahalı turk lırasına cevırınce. basvuru yapmadan once hocalarla ıletısıme gecıp hoca onaylarsa basvuru yapmak mı mantıklı yoksa dırek hemen basvuru yapmak mı?
Çok tatlısınııız ayrıca çok değerli bilgiler ama mesela kabul almak için ortalamamızı hep yüksek mi tutmamız lazım ne gibi şeylerle kendimizi geliştirebiliriz ben odtüdeyim Boğaziçi odtü gibi okulların alınması daha kolay olur mu? Ve yaş sınırı var mı cevap verirseniz çok sevinirim💜
Öncelikle bu güzel video için emeğinize sağlık❤️ Ben başvuru yapacağım fakat üniversitelerin başvuru sayfası linklerini bulamıyorum. Chicago’daki üniversiteninkini atma şansınız var mı?
undergrad research ne kadar fark yaratır? atıyorum 1 öğrenci 2 tane 3 aylık araştırma stajı yapmış ortalması 3.9, diğer öğrenci okul döneminde de araştırma yapmış 3 tane 3 aylık stajın yanında 3. ve 4. sınıfta tamamen araştırma yapıp hocayla birlikte paper çıkarmış ama ortalaması 3.6. 2. öğrenci 1. öğrenciyle admission kısmında eşittir diyebilir miyiz?
Merhabalar öncelikle videonuz çok açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. Türkiyede psikoloji lisansımı, sosyoloji ve veri bilimi ek dallarıyla bitirdikten sonra İsveç te Cognitive Science alanında yüksek lisansa kabul aldım ve eğitimime devam etmekteyim, ilk dönemimin içerisindeyim. Anladığım kadarı ile şu an amerikada bir phd ye başvuru yapabilmemde bir engel yok fakat bunu yüksek lisans bittikten sonra mı yapsam yoksa şu an mı yapsam karar veremiyorum. amerikada phd ye kabul almış birisi olarak sizin düşüncenizi merak ettim eğer bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Başvurularında ücretler var, yıllık 30000 dolar gibi. Hatta belirtiyor kredi başına ücret gibi.. Bunlar farklı doktorlar mı? Ödeme almak yerine okul ücreti var
Merhaba Selin hanım, çok productive video! ! Seçdiginiz ve kabul almış oldugunuz üniversiteler mükemmel. Sizin bu 3 üniversiteye ilaveten hangi üniversitelere de başvuru yaptıgınızı çok merak ediyorum. Bunu eger mümkünse rica etsem paylaşa bilirmisiniz?
Video için teşekkürler, lütfen ama lütfen şu sorumu cevaplayabilir misiniz? Ben de doktora başvuru yapacağım da. Evet bedava okuyabiliyoruz ve para alıyoruz; ama bu paralar yetiyor mu, ek işler yapabiliyor muyuz?
şuan 2. sınıfa geçtim. hayalim, hedefim, amacım, sizin gibi y.l. yapmadan, yurtdışında (avrupa tercihim) doktora yapmak. neredeyse bütün hayalim, hayatım, hedeflerim bunun üzerine kurulu. (bunun için çok çalışacağım.) bu yorumla youtube'a ilk yorumumuzu yaptık bakalım baktığıma göre, yorumları okuyorsunuz, umarım çok zorlanmazsınız çünkü doktora programları gerçekten çok zor oluyor diye duymuştum. başarılarınızın ve videolarınızın devamını dilerim iyi günler :)
@@selinbekir3322 çok teşekürler, bunu bilmiyordum, biraz daha araştırmam lazımmış :) sizin gibi başarılı biri ile iletişime geçmek, internetin en büyük faydalarından olsa gerek, bu arada. eğer amerikaya gelirsem yüz yüze tanışmak istediğim kişilerin başında geliyorsunuz. çok teşekürler cevap verdiğiniz için, sizin gibi başarılı insanlarla iletişime geçince kendimi daha çok değerli hissediyorum :)
Öncelikle videolarınız için teşekkür ederim, aklımdaki sorular tam on ikiden yanıtlandı. Peki lisans mezuniyetinden sonra master yerine doktora yapmayı tercih etmenizin belli bir sebebi var mı? Daha çok maddi açıdan mı? Ben de bu konuda bir yol ayrımındayım, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba, yani maddi amaçlı değildi o bonusu oldu. Bana göre Master yapmanın iki avantajı olabilirdi: 1. Ne istediğinden emin olmak (doktora gibi uzun ve yoğun bir program öncesi gerçekten yapmak istediğin şey/konu bu mu onu görmek). 2. Doktora kabul şansını artırmak, deneyim kazanmak, daha çok şey öğrenmek doktora başvuru öncesi vs. Benim için ben hem ne yapmak istediğimden emin gibiydim hem de doktora kabul şansım var gibi geliyordu. Ondan direk doktora denedim. Maddi boyutu da işin bonus kısmı oldu asıl sebebi değil 😊 ama tabi ki eğer yapmak istediğiniz şeyden emin gibiyseniz ve kabul alabileceğinizi düşünüyorsanız, direk doktoraya başvurmak, özellikle dolar/Euro bu kadar artmışken gayet mantıklı bir karar olabilir bence 😊
Ben bi şey sormak istiyorum ve benim için gerçekten cevabı çok önemli. Ben şu an 12.sınıfım bu sene yks ye hazırlanıyorum ve psikoloji istiyorum . Birçok hedefim var; yurtdışında yüksek lisans yapmak ve orada çalışmak gibi. Ama aynı zamanda kapalıyım. Bu cümleye "ama" ile başlamak çok üzücü ama 2023 yılında dahi bu tarz mevzular hala konuşulmakta ve beni de huzursuz ediyor. Açıkçası benim yurtdışındaki çalışma planım şu şekilde ; takdir edersiniz ki Amerika , Kanada , Almanya gibi etnik köken çeşitliliğine sahip ülkelerde mülteci olsun uzun süredir orada yaşayan türkler, pakistanlılar vs olsun terapi vermek. Tabii ki gönül isterdi ki bunlarla kendimi sınırlamayayım ama hiçbir yerde bunun hakkında bilgi bulamadığım için kendimce çekincelerim var. Kapalı olduğum için ön yargı vs olur mu insanlar tercih eder mi ? Sonuçta psikologa giderken insanların beklentileri tam anlamıyla rahat hissetmek oluyor . Tabii ki arz-talep meselesi türkiyede de olsam ona göre seçilecek pekala. Misal verelim: agnostik biri ya da ateist inanmayan biri kapalı birini tercih etmeyebilir veya kapalı biri dövmeli veya çok açık gördüğü birini tercih etmeyebilir. Ama bunlar yurtdışında ne derece olur. Elbette belli bi türk , müslüman kesim var ama diğer kesimlerden hiç mi tercih eden olmaz ? Siz hiç bu tarz şeylere şahit oldunuz mu veya duydunuz mu ?
ingiltere gibi milliyetçi bir ülkede kapalı biri olarak ingilterede master yapıyorum ve bahsettiğin durumlara hiç rastlamadım. Sen gelişimine odaklan hedeflerini ve motivasyonunu yüksek tut sonrasında zamanla işlerin yoluna girer kimse de seni işini güzel yaparken yargılamaz
Öncelikle kanalını keşfettiğim için çok mutluyum. Çok güzel içerikleri bizlerle paylaşıyorsun. Sadece Stanford'da okurken staj için başvurdugunu söylemiştin. Acaba onunla ilgili detaylı bir video çeker miisn?Ücretleri, nasıl karar verdin,nasıl kabul edildin vb.. Bir de üniversiteye göre kabul edilmemiz değişir mi?
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için💙 kısaca stanford için direk bir lab/hoca bulup mail atmıştım o şekilde süreç başlamıştı. Geri dönüş yaptı bir skype yapmıştık öyle olmuştu. Maalesef gönüllü olarak bir işti. Ama o maddi şeyi de kafamda şöyle oturtmuştum: herhangi bir master fiyatından çok daha az bi ücretti çünkü sadece konaklama, harcama (ki stanfordın yeme içme konusunda baya rahat bir ortamı var ücret açısından) ve uçak biletiydi (tabi dolar asla böyle değildi o zamanlar maalesef). Ve doktora başvurumu güçlendirecek bir deneyimdi stanford, mastera kıyasla. Ondan o ücreti göze almıştım diğer seçeneklere göre daha uygundu diye (ki şu an doktora maaşlı vs. olduğu için ve stanford stajının da kabulümde etkisi olduğu için kesinlikle değdi bence). Üniversiteye göre dediğiniz tam olarak ne için? Doktora kabülünde mezun olduğunuz üniversiteye göre mi yoksa stajlar için mi?
Öncelikle cevapladığın için çok teşekkür ederim 😘Boğaziçi üniversitesi çok iyi bir üniversite oldugu için doktora kabulunde etkili olmuştur diye düşündüm. Herhangi başka bir üniversiteden psikoloji mezunu olsam da hem doktora da hem de staj zamanı kabul alabilir miyim?
@@berf2099 yok bir önemi gerçekten 😊 Boğaziçiymiş X Üniversitesiymiş pek bir fark yaratmıyor. Çok da üniversite isimlerini bilmiyorlar maalesef. Ama tabi okuduğunuz üniversitenin eğitimi sizi kabul alacak güçlülükte bir başvuru yapmaya hazırlayabilir, üniversitenin o şekilde bir artısı olabilir. Ama onu da kişisel de geliştirebilirsiniz. Yani sadece okul adının başvurunuz açısından hiçbir önemi yok açıkçası 😊
Çok teşekkürler vakit ayırdığınız için. Yeni içeriklerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Amerika 'da doktora okurken okul dışında neler yapabiliriz, eğitim dışında nasıl aktiviteler yapabiliriz? gibi bir video çekmeyi düşünür müsünüz. Tekrar teşekkür ederim😀
Selin merhaba, konu hakkında bu kadar organize bir içerik hazırladığın için teşekkürler öncelikle ve kafamda soru işaretleri var. Bu ay mezun oluyorum ve klinik,travma alanında deneyimlerim söz konusu yalnızca 1 araştırma stajım var 1. sınıftan ki o da ilgilendiğim alandan farklı. 3 tane de ilgi alanımla ilgili araştırma değil saha deneyimi kazandıran stajım var. Sence bu durum başvuruda beni çok geriye götürür mü? Eğer öyle ise yurtdışı ya da yurtiçindeki hocalarla araştırma deneyimi kazanmak adına staj için iletişime geçsem mezun öğrenci olduğum için kabul ederler mi? Yanıtlayabilirsen çok sevinirim :)
Merhaba, yani doktora başvurularında ne kadar çok araştırma deneyimin varsa o kadar iyi olur. Onun için başvuruda seni geriye götürür mü bilmiyorum ama fazla deneyim veya staj seni ileriye taşıyacaktır 😊 mezun olarak da tabi ki başvurabilirsiniz stajlara! Hatta Amerika’da bu baya yaygın bi pratik. Mezun olduktan sonra insanlar doktora öncesi 1-2 yıl bir labta staj yapıp sonra başvurabiliyorlar. Başarılar 😊
Merhabalar ben İstanbul üniversitesi psikoloji bölümünde okuyorum ama bölümü ingilizce değil Türkçe olarak okuyorum Amerika da öyle doktora yapabilir miyim? Lütfen acil cevaplarmısınız!!
Merhaba Selin Hanım. Şuan da Almanya'da yüksek lisans yapıyorum. Okulum Dünya süralamasında 801-1000th yer almakta. Lisansımı Türkiye'de yaptım. Yüksek lisansımı Almanya'da yapmış olmamın, Amerika'da doktora kabulü almamda pozitif bir etkisi olur mu? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba, bilgiler çok güzel. Tek bir şey kafama takıldı. Vize alırken bankada para göstermek gerekiyor çoğu zaman okulu sponsor gösterip bunuda atlatabiliyor muyuz?
Merhaba, okul zaten size finansal teklif gönderdiği için direk offerınızı gösteriyorsunuz. vize almak için gereken belgeyi okul gönderiyor ve oraya direk yazıyorlar şu kadar para kazanacak diye (vize almak için gereken miktarı koyuyorlar). Yani finansal olarak teklif aldığınız için bankada vs paranız var mı yok mu o bilgiye bakmıyorlar
araştırma içeriklerine örnek verebilir misiniz; dört yıl boyunca işlenen konulara hakim olma gibi zorunluluk var mı, ya da bu araştırma sürecinde gereken bilgi beceriler (lisans eğitimi için ) nelerdir?
Araştırma içerikleri açıkçası çoook geniş bir soru. Aklınıza gelebilecek her şey olabilir. Herhangi bir okulun psikoloji departmanına girip hocaların lab websitelerine bakabilirsiniz araştırma konuları örnekleri için. Research methods, istatistik ve programlama bilgisi araştırma yapmak için baya önemli beceriler. Başarılar 🌸
Selin hanım ben Amerika'da doktora yapma şansımi kaybettim. Şuan Almanya'da YL yapıyorum. Ama ben doktoraya derhal basvurmak istiyorum. Eğer bir gmail adresiniz varsa size bir şeyler sorabilirmiyim
Genelde ayrıca belirtmek gibi olmuyor çünkü çoğu okulda phd programına kabul almak zaten otomatik olarak o finansal teklifi de beraberinde getiriyor. Yani okula kabul alıp sen öde, maaşın da olmayacak gibi bir şey olmaz. Bu dediğim hemen hemen her okul için geçerli, istisna olduğunu sanmıyorum ama yine o süreçte başvurduğunuz advisora sorabilirsiniz gelir modeli veya funding genelde nasıl oluyor diye. Başarılar 🌸🌸
Çok güzel bi soru. Yine okulları/labları ve hocaları aratarak ilginizi çekenlere direk maille ulaşabilirsiniz. Bir de bazı labların research coordinator veya lab manager gibi pozisyonları da vardır. Doktora öncesi genelde deneyim kazanmak için başvurulan pozisyonlar onlara da bakabilirsiniz yine lab websitesinden veya direk maille sorarak 😊
Merhaba, hayır eğer doktoraya başvurmadan özellikle istatistik ve araştırma metotları konularında kendinizi geliştirebildiyseniz ( bir araştırma labında çalışarak vs.) bir eksiklik olmuyor. Zaten eğer yüksek lisans yapmamanın bir eksikliği olacak gibiyse o başvurularınıza da yansır herhalde. Evet PhD programından mezun olunca Doktor ünvanı alıyorsunuz Türkiye’de veya herhangi bir ülkede 😊
Merhaba, tarih bölümü phd programları nasıldır bilmiyorum maalesef. Ama aklınızda olan üniversitelerin phd programlarına bakabilirsiniz sitelerinden, belki orda açıklamışlardır süreci (rotasyon oluyor mu kabuller neye göre nasıl oluyor vs) başarılar! 🌸🌸
Boğaziçi’nin eğitimi zaten İngilizce yani dersler yüzde yüz İngilizce anlatılıp işleniyor. Bunun için de hazırlıkta ve okurken gelişiyor dersleri takip ederken. bir de yine Boğaziçi’nin bir öğrenci kulübüyle hazırlık yılımda çok sık yurtdışına çıkma şansım olmuştu o ve bir dönem exchangee gitmiştim onlarla beraber de kullandıkça da gelişiyor sanırım 😊
@@selinbekir3322 peki sen bize ne önerirsin yani bizim gibi şuan Lise'de olmuş olsaydın geliştirmek için neler yaparsın? Lütfen bununla ilgili bir video gelsin ihtiyacımız var nolur🥺💞
@@stllwtthyou merhaba, yani pratikle (dinleyerek konuşarak vs.) çok gelişir herhalde ama üniversiteye geçince de (eğer İngilizce okuyacaksanız) 4-5 yılda siz doktoraya başvurmadan da rahat rahat geliştirirsiniz diye düşünüyorum o süreçte. Başarılar 🌸
Almanya ve genel olarak avrupadaki phd programları hakkında herhangi bir bilgin var mı? Onlarda aynı şekilde maaş sağlıyorlar mı ya da Amerikaya göre daha mı kısıtlı imkanlar.Son olarak hangi alanda yapıyorsun doktoranı videoda bahsetiysen de kaçırmışım.
Avrupa’da pozisyon gibi açıyorlar diye biliyorum yani yine maaşlı iş ve yılı vs. açılan pozisyona göre değişiyor, ama kesin master koşulu arıyorlar. Amerika’da 5 yıl ve master yapsan da yapmasan da aynı program. Ondan eğer master yapmadan düşünüyorsanız Amerika tek seçenek. Master yaptıktan sonra başvurmayı düşünüyorsanız ülke/danışman/okul olarak hangisi daha çok ilginizi çekiyorsa ona göre planlayabilirsiniz. Başarılar 🌸🌸
Selin Hanım, önceki videolar gibi harika bir içerik olmuş, emeğinize sağlık. Bu yaptığınız paylaşımlar çok fazla kişi için çok büyük anlam ifade ediyor, emin olun. Sağolun, varolun!
Çoookkk çokk teşekkür ederimm bu güzel yorumunuz için, çok sevindim 🥰🤍
Mükemmel bir anlatım çok ama çok teşekkürler. Lütfen lisans hayatınızın sizi nasıl bu noktaya getirdiği konusunda video çeker misiniz örneğin Stanford’ta nasıl çalıştığınız nasıl kabul aldığınız hakkında.
*Bilgiler çok önemli. Emeğine sağlık...*
Sevgili Selin, oncelikle emegine saglik! Yaptiginiz videolar gercekten cok degerli. Amerika da staj ile alakali da bir icerik hazirlamayi dusunur musun? Ozellikle psikoloji ogrencileri icin bunun da cok faydali olacagini dusunuyorum. Basarilar! :)
Çok teşekkür ederimm, aklımda olsun bir gün stajla alakalı bir video çekmek de, teşekkürler öneri için 😊
Çok güzel bir video olmuş. Ben de işletme ekonomi çap yapıyorum. davranışsal ekonomi alanında çalışma yapmak için amerikaya gitmek istiyorum. Umarım hayallerim gerçekleşir.
Çok güzel bi alan 😊 umarımm, başarılar 🌸
çok verimli olmuş
Ya o kadar güzel şeyler başarmışsın kii:")))) ben de psikoloji okuyorum çok istiyorum yurtdışında master phd yapmayı ama ingilizcem yeterli seviyede degil geliştirmek icin cok uğraşıyorum ama yurtdışına cıkmak icin çok iyi bir seviye gerekiyor gibi
Çokk teşekkür ederimm 😊 yani siz elinizden geldiğince geliştirmeye çalışın tabi ki ama ortalama bir seviyeyede de olsa bence kabul alabilir. zaten TOEFL alt sınırı olabiliyor okullarda onun üzerinde kalmanız ve eğer başvurduğunuz danışmanınızla önceden görüşme şansınız varsa oralarda kendinizi yeterli kadar ifade edebilmeniz yeterli olabilir. Başarılar şimdiden 🌸
Cok uzgunum.herkes bana paran yoksa psikoloji okuyamazsin diyor on lisanstan sonra doktora yaparak hem para kazanip hem okuyabilirmiyim❤
selin hanim bir sey sormak istedim, basvurmak icin okullar cogu 100 dolar civarinda basvur parasi ister, yani bi 20 okula basvursak 2000 dolar yapar ya cikmazsa😂
programdaki hocalarla konussak once ve onlardan kabul alsak okul basvuru acildiginda basvursak ozaman daha garanti olabilir mi
ne onerirsiniz oyle bi sey yapilabilir mi
tesekkurler degerli bilgiler icin
ogrenebıldınızmı acaba ben de bunu merak edıyorum. basvuru ucretlerı cok pahalı turk lırasına cevırınce. basvuru yapmadan once hocalarla ıletısıme gecıp hoca onaylarsa basvuru yapmak mı mantıklı yoksa dırek hemen basvuru yapmak mı?
@@geoshuk ogrenemedim vallah ama hocalarla iletisime gecmek once daha mantikli yada kistili sayda okullara basvurmak.
Videolarınız gerçekten çok yararlı, teşekkürler. Lisans sürecinde yaptığınız stajlardan ve çalıştığınız projelerden bahsetme imkanınız var mı?
aklimda bulunsun boyle bir video cekmek de :)
Selam. Bilgilendirisiniz mutlu olurum. Lisans ve yüksek lisansda kimya alanında okuyub mezun olmuşum. Ben doktoraya psikolojiye kabul ala bilirmiyim?
Çok tatlısınııız ayrıca çok değerli
bilgiler ama mesela kabul almak için ortalamamızı hep yüksek mi tutmamız lazım ne gibi şeylerle kendimizi geliştirebiliriz ben odtüdeyim Boğaziçi odtü gibi okulların alınması daha kolay olur mu? Ve yaş sınırı var mı cevap verirseniz çok sevinirim💜
Öncelikle bu güzel video için emeğinize sağlık❤️ Ben başvuru yapacağım fakat üniversitelerin başvuru sayfası linklerini bulamıyorum. Chicago’daki üniversiteninkini atma şansınız var mı?
undergrad research ne kadar fark yaratır? atıyorum 1 öğrenci 2 tane 3 aylık araştırma stajı yapmış ortalması 3.9, diğer öğrenci okul döneminde de araştırma yapmış 3 tane 3 aylık stajın yanında 3. ve 4. sınıfta tamamen araştırma yapıp hocayla birlikte paper çıkarmış ama ortalaması 3.6. 2. öğrenci 1. öğrenciyle admission kısmında eşittir diyebilir miyiz?
Merhabalar öncelikle videonuz çok açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. Türkiyede psikoloji lisansımı, sosyoloji ve veri bilimi ek dallarıyla bitirdikten sonra İsveç te Cognitive Science alanında yüksek lisansa kabul aldım ve eğitimime devam etmekteyim, ilk dönemimin içerisindeyim. Anladığım kadarı ile şu an amerikada bir phd ye başvuru yapabilmemde bir engel yok fakat bunu yüksek lisans bittikten sonra mı yapsam yoksa şu an mı yapsam karar veremiyorum. amerikada phd ye kabul almış birisi olarak sizin düşüncenizi merak ettim eğer bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Pdr lisans mezunları da başvuru yapabilir mi?
Başvurularında ücretler var, yıllık 30000 dolar gibi. Hatta belirtiyor kredi başına ücret gibi.. Bunlar farklı doktorlar mı? Ödeme almak yerine okul ücreti var
Merhaba Selin hanım, çok productive video! ! Seçdiginiz ve kabul almış oldugunuz üniversiteler mükemmel. Sizin bu 3 üniversiteye ilaveten hangi üniversitelere de başvuru yaptıgınızı çok merak ediyorum. Bunu eger mümkünse rica etsem paylaşa bilirmisiniz?
Abla yeni videolar gelmeyecek mi?
basvuru yapmadan once hocalarla ıletısıme gecıp hoca onaylarsa basvuru yapmak mı mantıklı yoksa dırek hemen basvuru yapmak mı?
Video için teşekkürler, lütfen ama lütfen şu sorumu cevaplayabilir misiniz? Ben de doktora başvuru yapacağım da. Evet bedava okuyabiliyoruz ve para alıyoruz; ama bu paralar yetiyor mu, ek işler yapabiliyor muyuz?
Kampus disinda farkli bir iste calisamazsiniz
şuan 2. sınıfa geçtim. hayalim, hedefim, amacım, sizin gibi y.l. yapmadan, yurtdışında (avrupa tercihim) doktora yapmak.
neredeyse bütün hayalim, hayatım, hedeflerim bunun üzerine kurulu. (bunun için çok çalışacağım.)
bu yorumla youtube'a ilk yorumumuzu yaptık bakalım
baktığıma göre, yorumları okuyorsunuz, umarım çok zorlanmazsınız çünkü doktora programları gerçekten çok zor oluyor diye duymuştum.
başarılarınızın ve videolarınızın devamını dilerim
iyi günler :)
Çok teşekkürler size de başarılar! bu arada Avrupa’da doktora öncesi yüksek lisans istiyorlar sanırım onu bir kesin öğrenerek planınızı yaparsınız 😊
@@selinbekir3322 çok teşekürler, bunu bilmiyordum, biraz daha araştırmam lazımmış :)
sizin gibi başarılı biri ile iletişime geçmek, internetin en büyük faydalarından olsa gerek, bu arada.
eğer amerikaya gelirsem yüz yüze tanışmak istediğim kişilerin başında geliyorsunuz.
çok teşekürler cevap verdiğiniz için, sizin gibi başarılı insanlarla iletişime geçince
kendimi daha çok değerli hissediyorum :)
Öncelikle videolarınız için teşekkür ederim, aklımdaki sorular tam on ikiden yanıtlandı. Peki lisans mezuniyetinden sonra master yerine doktora yapmayı tercih etmenizin belli bir sebebi var mı? Daha çok maddi açıdan mı? Ben de bu konuda bir yol ayrımındayım, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba, yani maddi amaçlı değildi o bonusu oldu. Bana göre Master yapmanın iki avantajı olabilirdi: 1. Ne istediğinden emin olmak (doktora gibi uzun ve yoğun bir program öncesi gerçekten yapmak istediğin şey/konu bu mu onu görmek). 2. Doktora kabul şansını artırmak, deneyim kazanmak, daha çok şey öğrenmek doktora başvuru öncesi vs. Benim için ben hem ne yapmak istediğimden emin gibiydim hem de doktora kabul şansım var gibi geliyordu. Ondan direk doktora denedim. Maddi boyutu da işin bonus kısmı oldu asıl sebebi değil 😊 ama tabi ki eğer yapmak istediğiniz şeyden emin gibiyseniz ve kabul alabileceğinizi düşünüyorsanız, direk doktoraya başvurmak, özellikle dolar/Euro bu kadar artmışken gayet mantıklı bir karar olabilir bence 😊
@@selinbekir3322 Teşekkür ederim 😊
selin hanım üniversitelere başvuru yaparken herhangi bir başvuru ücreti ödememiz gerekiyor mu?
Bu üç üniversite dışında başvuru yaptığınız üniversiteler hangileriydi acaba? Bende araştırma sürecindeyim de
Ben bi şey sormak istiyorum ve benim için gerçekten cevabı çok önemli. Ben şu an 12.sınıfım bu sene yks ye hazırlanıyorum ve psikoloji istiyorum . Birçok hedefim var; yurtdışında yüksek lisans yapmak ve orada çalışmak gibi. Ama aynı zamanda kapalıyım. Bu cümleye "ama" ile başlamak çok üzücü ama 2023 yılında dahi bu tarz mevzular hala konuşulmakta ve beni de huzursuz ediyor. Açıkçası benim yurtdışındaki çalışma planım şu şekilde ; takdir edersiniz ki Amerika , Kanada , Almanya gibi etnik köken çeşitliliğine sahip ülkelerde mülteci olsun uzun süredir orada yaşayan türkler, pakistanlılar vs olsun terapi vermek. Tabii ki gönül isterdi ki bunlarla kendimi sınırlamayayım ama hiçbir yerde bunun hakkında bilgi bulamadığım için kendimce çekincelerim var. Kapalı olduğum için ön yargı vs olur mu insanlar tercih eder mi ? Sonuçta psikologa giderken insanların beklentileri tam anlamıyla rahat hissetmek oluyor . Tabii ki arz-talep meselesi türkiyede de olsam ona göre seçilecek pekala. Misal verelim: agnostik biri ya da ateist inanmayan biri kapalı birini tercih etmeyebilir veya kapalı biri dövmeli veya çok açık gördüğü birini tercih etmeyebilir. Ama bunlar yurtdışında ne derece olur. Elbette belli bi türk , müslüman kesim var ama diğer kesimlerden hiç mi tercih eden olmaz ? Siz hiç bu tarz şeylere şahit oldunuz mu veya duydunuz mu ?
ingiltere gibi milliyetçi bir ülkede kapalı biri olarak ingilterede master yapıyorum ve bahsettiğin durumlara hiç rastlamadım. Sen gelişimine odaklan hedeflerini ve motivasyonunu yüksek tut sonrasında zamanla işlerin yoluna girer kimse de seni işini güzel yaparken yargılamaz
Öncelikle kanalını keşfettiğim için çok mutluyum. Çok güzel içerikleri bizlerle paylaşıyorsun. Sadece Stanford'da okurken staj için başvurdugunu söylemiştin. Acaba onunla ilgili detaylı bir video çeker miisn?Ücretleri, nasıl karar verdin,nasıl kabul edildin vb.. Bir de üniversiteye göre kabul edilmemiz değişir mi?
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için💙 kısaca stanford için direk bir lab/hoca bulup mail atmıştım o şekilde süreç başlamıştı. Geri dönüş yaptı bir skype yapmıştık öyle olmuştu. Maalesef gönüllü olarak bir işti. Ama o maddi şeyi de kafamda şöyle oturtmuştum: herhangi bir master fiyatından çok daha az bi ücretti çünkü sadece konaklama, harcama (ki stanfordın yeme içme konusunda baya rahat bir ortamı var ücret açısından) ve uçak biletiydi (tabi dolar asla böyle değildi o zamanlar maalesef). Ve doktora başvurumu güçlendirecek bir deneyimdi stanford, mastera kıyasla. Ondan o ücreti göze almıştım diğer seçeneklere göre daha uygundu diye (ki şu an doktora maaşlı vs. olduğu için ve stanford stajının da kabulümde etkisi olduğu için kesinlikle değdi bence). Üniversiteye göre dediğiniz tam olarak ne için? Doktora kabülünde mezun olduğunuz üniversiteye göre mi yoksa stajlar için mi?
Öncelikle cevapladığın için çok teşekkür ederim 😘Boğaziçi üniversitesi çok iyi bir üniversite oldugu için doktora kabulunde etkili olmuştur diye düşündüm. Herhangi başka bir üniversiteden psikoloji mezunu olsam da hem doktora da hem de staj zamanı kabul alabilir miyim?
@@berf2099 yok bir önemi gerçekten 😊 Boğaziçiymiş X Üniversitesiymiş pek bir fark yaratmıyor. Çok da üniversite isimlerini bilmiyorlar maalesef. Ama tabi okuduğunuz üniversitenin eğitimi sizi kabul alacak güçlülükte bir başvuru yapmaya hazırlayabilir, üniversitenin o şekilde bir artısı olabilir. Ama onu da kişisel de geliştirebilirsiniz. Yani sadece okul adının başvurunuz açısından hiçbir önemi yok açıkçası 😊
Çok teşekkürler vakit ayırdığınız için. Yeni içeriklerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Amerika 'da doktora okurken okul dışında neler yapabiliriz, eğitim dışında nasıl aktiviteler yapabiliriz? gibi bir video çekmeyi düşünür müsünüz. Tekrar teşekkür ederim😀
Selin hanımm erhaba, ABD de yüksek lisans için bu şekilde ücretsiz burslar , okuma imkanı veriliyor mu peki?
amerikaya giderken götürülecekler videosu çeker misiniz? :d
Süper
Selin merhaba, konu hakkında bu kadar organize bir içerik hazırladığın için teşekkürler öncelikle ve kafamda soru işaretleri var. Bu ay mezun oluyorum ve klinik,travma alanında deneyimlerim söz konusu yalnızca 1 araştırma stajım var 1. sınıftan ki o da ilgilendiğim alandan farklı. 3 tane de ilgi alanımla ilgili araştırma değil saha deneyimi kazandıran stajım var. Sence bu durum başvuruda beni çok geriye götürür mü? Eğer öyle ise yurtdışı ya da yurtiçindeki hocalarla araştırma deneyimi kazanmak adına staj için iletişime geçsem mezun öğrenci olduğum için kabul ederler mi? Yanıtlayabilirsen çok sevinirim :)
Merhaba, yani doktora başvurularında ne kadar çok araştırma deneyimin varsa o kadar iyi olur. Onun için başvuruda seni geriye götürür mü bilmiyorum ama fazla deneyim veya staj seni ileriye taşıyacaktır 😊 mezun olarak da tabi ki başvurabilirsiniz stajlara! Hatta Amerika’da bu baya yaygın bi pratik. Mezun olduktan sonra insanlar doktora öncesi 1-2 yıl bir labta staj yapıp sonra başvurabiliyorlar. Başarılar 😊
Yüksek lisanssız doktora başka hangi ülkelerde var hocam
Peki bunu pdr okuyarak yapamaz mıyız?
Merhabalar ben İstanbul üniversitesi psikoloji bölümünde okuyorum ama bölümü ingilizce değil Türkçe olarak okuyorum Amerika da öyle doktora yapabilir miyim? Lütfen acil cevaplarmısınız!!
Merhaba Selin Hanım. Şuan da Almanya'da yüksek lisans yapıyorum. Okulum Dünya süralamasında 801-1000th yer almakta. Lisansımı Türkiye'de yaptım. Yüksek lisansımı Almanya'da yapmış olmamın, Amerika'da doktora kabulü almamda pozitif bir etkisi olur mu? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Selin merhaba wat yapmış miydin yaptıysan hangi acentayi seçtin cevap verebilirsen çok sevinirim 😊
Merhaba, yapmadım maalesef
Merhaba, bilgiler çok güzel. Tek bir şey kafama takıldı. Vize alırken bankada para göstermek gerekiyor çoğu zaman okulu sponsor gösterip bunuda atlatabiliyor muyuz?
Merhaba, okul zaten size finansal teklif gönderdiği için direk offerınızı gösteriyorsunuz. vize almak için gereken belgeyi okul gönderiyor ve oraya direk yazıyorlar şu kadar para kazanacak diye (vize almak için gereken miktarı koyuyorlar). Yani finansal olarak teklif aldığınız için bankada vs paranız var mı yok mu o bilgiye bakmıyorlar
araştırma içeriklerine örnek verebilir misiniz;
dört yıl boyunca işlenen konulara hakim olma gibi zorunluluk var mı,
ya da bu araştırma sürecinde gereken bilgi beceriler (lisans eğitimi için ) nelerdir?
Araştırma içerikleri açıkçası çoook geniş bir soru. Aklınıza gelebilecek her şey olabilir. Herhangi bir okulun psikoloji departmanına girip hocaların lab websitelerine bakabilirsiniz araştırma konuları örnekleri için. Research methods, istatistik ve programlama bilgisi araştırma yapmak için baya önemli beceriler. Başarılar 🌸
Fulbright bursunu kazanınca Amerika'daki Phd programları aylık ücret ödemeye devam ediyor mu yoksa sadece Fulbright bursuna mi sahip oluyoruz?
Sanırım aylık maaşın sadece fullbrighttan geliyor ama emin de değilim, başarılar 🌸
ortalamanız neydi acaba lisansta :-)
Merhaba sosyoloji phd için de aynı paket geçerli mi🙏
Merhaba, bildiğim kadarıyla evet ama emin de değilim 😊 başvurmayı düşündüğünüz okulların phd admissions kısımlarından bakabilir veya sorabilirsiniz, başarılar✨
Selin hanım ben Amerika'da doktora yapma şansımi kaybettim. Şuan Almanya'da YL yapıyorum. Ama ben doktoraya derhal basvurmak istiyorum. Eğer bir gmail adresiniz varsa size bir şeyler sorabilirmiyim
yani okuldan burs almak için başvurmamız gerekiyor. bize burs vermeye karar vermişlerse onlar bunu ayrıca belirtiyor, öyle değil mi?
Genelde ayrıca belirtmek gibi olmuyor çünkü çoğu okulda phd programına kabul almak zaten otomatik olarak o finansal teklifi de beraberinde getiriyor. Yani okula kabul alıp sen öde, maaşın da olmayacak gibi bir şey olmaz. Bu dediğim hemen hemen her okul için geçerli, istisna olduğunu sanmıyorum ama yine o süreçte başvurduğunuz advisora sorabilirsiniz gelir modeli veya funding genelde nasıl oluyor diye. Başarılar 🌸🌸
Anlamadım şimdi PhD kabulü alınca okula herhangi bir ücret ödemeyip bide maaş mi alıyoruz
Evettt
Eger okulu uzatmazsak okul bitince lab pozisyonlarini nasil bulabiliriz
Çok güzel bi soru. Yine okulları/labları ve hocaları aratarak ilginizi çekenlere direk maille ulaşabilirsiniz. Bir de bazı labların research coordinator veya lab manager gibi pozisyonları da vardır. Doktora öncesi genelde deneyim kazanmak için başvurulan pozisyonlar onlara da bakabilirsiniz yine lab websitesinden veya direk maille sorarak 😊
@@selinbekir3322 tesekkur ederim ucret veriyorlar mi doktora oncesi stajda
Bu lablarda hep İngilizce mi konusuluyor
Lisanstan sonra direkt Phd'ye başlanırsa yükseklisans yapmamanın bir eksikliği oluyor mu? Yani Türkiye'de de Dr. Ünvanımız oluyor mu?
Merhaba, hayır eğer doktoraya başvurmadan özellikle istatistik ve araştırma metotları konularında kendinizi geliştirebildiyseniz ( bir araştırma labında çalışarak vs.) bir eksiklik olmuyor. Zaten eğer yüksek lisans yapmamanın
bir eksikliği olacak gibiyse o başvurularınıza da yansır herhalde. Evet PhD programından mezun olunca Doktor ünvanı alıyorsunuz Türkiye’de veya herhangi bir ülkede 😊
@@selinbekir3322 teşekkür ederim
aynı prosedür tarih bölümü için de geçerli mi? boğaziçi tarih son sınıf öğrencisiyim 💞
Merhaba, tarih bölümü phd programları nasıldır bilmiyorum maalesef. Ama aklınızda olan üniversitelerin phd programlarına bakabilirsiniz sitelerinden, belki orda açıklamışlardır süreci (rotasyon oluyor mu kabuller neye göre nasıl oluyor vs) başarılar! 🌸🌸
Ingilizceni nasil gelistirdin peki..
+1
Boğaziçi’nin eğitimi zaten İngilizce yani dersler yüzde yüz İngilizce anlatılıp işleniyor. Bunun için de hazırlıkta ve okurken gelişiyor dersleri takip ederken. bir de yine Boğaziçi’nin bir öğrenci kulübüyle hazırlık yılımda çok sık yurtdışına çıkma şansım olmuştu o ve bir dönem exchangee gitmiştim onlarla beraber de kullandıkça da gelişiyor sanırım 😊
@@selinbekir3322 peki sen bize ne önerirsin yani bizim gibi şuan Lise'de olmuş olsaydın geliştirmek için neler yaparsın? Lütfen bununla ilgili bir video gelsin ihtiyacımız var nolur🥺💞
@@stllwtthyou merhaba, yani pratikle (dinleyerek konuşarak vs.) çok gelişir herhalde ama üniversiteye geçince de (eğer İngilizce okuyacaksanız) 4-5 yılda siz doktoraya başvurmadan da rahat rahat geliştirirsiniz diye düşünüyorum o süreçte. Başarılar 🌸
Almanya ve genel olarak avrupadaki phd programları hakkında herhangi bir bilgin var mı? Onlarda aynı şekilde maaş sağlıyorlar mı ya da Amerikaya göre daha mı kısıtlı imkanlar.Son olarak hangi alanda yapıyorsun doktoranı videoda bahsetiysen de kaçırmışım.
Avrupa’da pozisyon gibi açıyorlar diye biliyorum yani yine maaşlı iş ve yılı vs. açılan pozisyona göre değişiyor, ama kesin master koşulu arıyorlar. Amerika’da 5 yıl ve master yapsan da yapmasan da aynı program. Ondan eğer master yapmadan düşünüyorsanız Amerika tek seçenek. Master yaptıktan sonra başvurmayı düşünüyorsanız ülke/danışman/okul olarak hangisi daha çok ilginizi çekiyorsa ona göre planlayabilirsiniz. Başarılar 🌸🌸
Abla sacin muq olmus
Haha thanks
Merhaba Selin emeğine sağlık. Onca bilgiyi bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. İnstagram dm’den sana bir mesaj gönderdim umarım kontrol edersin teşekkür ederim🙏🏻🌸