524-YAVRU BAŞLADI, KEK Mİ FONDAN MI
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- 2016 yılından beri uygulamalı ve teorik eğitimler alıyorum. Değişken özellikte (Akdeniz, Karadeniz, Karasal iklimleri ve Marmara geçiş iklimi birarada) iklimde çalışıyorum. Akademik yayınları araştırarak bunlardan arıcılarımıza faydalı bilgi olacağına inandıklarımı 2-13 kovanda Gözlem Kovanlarımda Araştırma Geliştirme ve Denemeler yapıyorum, sonuçlarını gözlemliyorum, ülkemize yada bölgemize uyar mı uymaz mı gözlemlemeye çalışıyorum. Amacım Varroa ve Hastalıklarla mücadelede Organik asitlerden Oksalik ve Formik asit temelli sürdürülebilir arıcılık yapabilmek.
Anlamadığınız yerleri yorum yazarak sorabilirsiniz.
Lütfen Videoları Beğenin ve Kanalıma Abone Olun. Bizi araştırmaya teşvik edin. Desteğinizi bekliyorum.
I have been receiving practical and theoretical trainings since 2016. I work in the climate (Mediterranean, Black Sea, Continental climates with variable characteristics and Marmara transition climate together). By researching academic publications, I am conducting R&D Research Development and Experiments in 2-13 hives, which I believe will be useful information for our beekeepers. My goal is to be able to do sustainable beekeeping based on Oxalic and Formic acid from organic acids in the fight against Varroa and Diseases.
You can ask by writing comments about places you don't understand.
Please Like the Videos and Subscribe to My Channel. Encourage us to investigate. I'm waiting for your support.
我从016年开始接受实践和理论培训。 我在气候(地中海,黑海,具有可变特征的大陆性气候和马尔马拉海过渡气候一起)工作。 通过研究学术出版物,我正在2-13荨麻疹中进行研究,开发和实验,我相信这将是我们养蜂人的有用信息。 我的目标是能够在对抗Varroa和疾病的斗争中,基于有机酸的草酸和甲酸进行可持续养蜂。
你可以通过写评论来询问你不明白的地方。
请喜欢这些视频并订阅我的频道. 鼓励我们调查。 我在等你的支持。
He estado recibiendo capacitaciones prácticas y teóricas desde 2016. Trabajo en el clima (Mediterráneo, Mar Negro, climas continentales con características variables y clima de transición de Mármara juntos). Al investigar publicaciones académicas, estoy llevando a cabo Investigaciones, Desarrollos y Experimentos en 2-13 colmenas que creo que serán información útil para nuestros apicultores. Mi objetivo es poder hacer apicultura sostenible a base de ácido oxálico y Fórmico a partir de ácidos orgánicos en la lucha contra la Varroa y las Enfermedades.
Puedes preguntar escribiendo comentarios sobre lugares que no entiendes.
Por favor, dale Me Gusta a los Videos y Suscríbete a Mi Canal. Anímanos a investigar. Estoy esperando tu apoyo.
मैं 2016 से व्यावहारिक और सैद्धांतिक प्रशिक्षण प्राप्त कर रहा हूं । मैं जलवायु में काम करता हूं (भूमध्यसागरीय, काला सागर, चर विशेषताओं के साथ महाद्वीपीय जलवायु और एक साथ मरमारा संक्रमण जलवायु) । अकादमिक प्रकाशनों पर शोध करके, मैं 2-13 पित्ती में अनुसंधान, विकास और प्रयोग कर रहा हूं जो मुझे विश्वास है कि हमारे मधुमक्खी पालकों के लिए उपयोगी जानकारी होगी । मेरा लक्ष्य वेरोआ और बीमारियों के खिलाफ लड़ाई में कार्बनिक अम्लों से ऑक्सालिक और फॉर्मिक एसिड के आधार पर स्थायी मधुमक्खी पालन करने में सक्षम होना है ।
आप उन जगहों के बारे में टिप्पणी लिखकर पूछ सकते हैं जिन्हें आप नहीं समझते हैं ।
कृपया वीडियो को लाइक करें और मेरे चैनल को सब्सक्राइब करें । हमें जांच के लिए प्रोत्साहित करें । मुझे आपके समर्थन का इंतजार है ।
Tenho recebido formações práticas e teóricas desde 2016. Eu trabalho no clima (Mediterrâneo, Mar Negro, climas continentais com características variáveis e clima de transição de Mármara juntos). Ao pesquisar publicações académicas, estou a realizar investigação, desenvolvimento e experiências em 2-13 colmeias que, em minha opinião, serão informações úteis para os nossos apicultores. O meu objectivo é poder fazer uma Apicultura sustentável à base de ácido oxálico e fórmico a partir de ácidos orgânicos na luta contra a Varroa e as doenças.
Você pode perguntar escrevendo comentários sobre lugares que você não entende.
Por favor, curta os vídeos e inscreva-se no meu canal. Encoraje-nos a investigar. Estou à espera do vosso apoio.
Oynatma Listeleri:
Tüm Videolar: • TÜM VİDEOLAR
Kırçiçeği Balı Arıcılığı: • KIRÇİÇEĞİ BALI ARICILIĞI
Eğitim Slayt ve Videolar: • EĞİTİM (SLAYTLAR-VİDEO...
Mürşit KORKUT Hocamız ile Arıcılık: • MÜRŞİT KORKUT İLE ARIC...
Gökhan ATEŞELİ (ABORJİN) ile Arıcılık: • GÖKHAN ATEŞLİ İLE ARIC...
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @alacacayirbee
Teşekkürler
eyvallah
Anlatımınıza arı biyolojisi açısından ufak bir katkıda bulunmak istiyorum. Çünkü araştırmaya açık oluşunuzu takdir ediyorum. Arıların ağız yapısı yalayıcı-emici tiptedir. Dolayısıyla dişleri yok, bu nedenle sır açma, hasta yavru gözleri delerek işaretleme, kekten parça koparma vb. tüm işleri tarsi dediğimiz tırnakları ile yaparlar. Bu nedenle arının keki tüketebilmesi için dışarıdan su getirmesi ve o bir damla suyun içinde kekten kopardığı parçayı eritip pipet şeklinde emerek tüketmesi gerekir. Kek yiyen arı bu nedenle suya gider. Fondan yiyen arı eğer parça koparırsa yine suda çözmek ister ama çoğunlukla fondan ağda gibi uzadığından koparamaz. Fondanın nem miktarı fazla olduğundan onu yalayarak tüketmeye çalışır. Dondurma yalar gibi… Fakat beslenme yavaş ve arı başına tüketim uzun süreli olur. Bal ise hem yalamaya gerek kalmayan hem de suyu içinde barındıran bir besindir arı için dolayısıyla pipet gibi çekilebilir🙏 O nedenle bal nemi içine hapsedebildiği için illa kek diyenlere içine bal koymalarını öneriyoruz! Biyolojik yapısından yola çıkarak aynı mantıkla dişleri olmadığından arı poleni de direkt tüketemez. Böceklerde mandibula dediğimiz çene çiğneyici ağız yapısında diş görevi görürken, sokucu-emici ya da yalayıcı emici ağız yapısında kasları hareket ettirmek için kullanılır. Yani bizim arılardaki gaganın direksiyonudur. O nedenle arı poleni arı ekmeğine dönüştürüp süngerimsi, koparılabilen ve suda çözünebilen şekliyle tüketir. Keke katılan polen toz taneleri şeklinde kekin arının taşıdığı suyun içinde çözünmesiyle arının barsağına gelir ve buradaki laktik asit bakterileri tarafından sindirilir. Bu durum protein takviyesi olması açısından iyidir ama bakterinin sindirimi sonucu oluşan atıklar arının dışkısının normalden daha fazla olmasına sebep olur. O nedenle kışın fazla dışkı istediğiniz bir durum değildir. Polen yerine arı ekmeği, ya da arıya arı ekmeği yapmaya olanak verecek şekilde polen desteği yapılmalı bu da kışın kış gibi olduğu bölgelerde ilkbahar ve sonbaharda yapılmalıdır. Devamlı yavru olan bölgeler istisnadır.
Hocam çok sağolun katkılarınız faydalı oluyor. Sizin kongre ve seminermerde söylediğiniz; poleninin içine bir miktar perga ve bal katarak fermente ederek arıya verme işlemini ilimizde arıcılarımız başarıyla uyguluyorlar. Özellikle sonbaharda bal sağımı sonrası kıtlık döneminde istenen yavru miktarı bakımından güzel sonuçlar duyuyoruz. Özellikle Armutlu bölgemizde sonbahar döneminde püren balına çalışan arıcılarımız, o dönem öncesinden yavru yaptırıp nüfusu artırınca bal toplama verimlerini arttırdılar hocam
Kıymetli üstadım hayırlı geceler
Kastamonu araç dan saygılar selamlar
Bu günlerde çok güzel çiğdem den polen geliyor
Arılar azda olsa yavru atmış
2 şeker 1 su oranı şerbet verdım
Bir su bardağı kadar
Sakıncası varmi?
Ben deniz
Bereketli olsun. Önümüzde soğuk hava dalgası var haftaya. Stokları kontrol edip çerçeve üstünden fondan yada kekle acil besleme yapılabilir, bölgenize göre değerlendirip karar vermeniz önemli. Arıyı aç bırakmayınız.
🚀🚀👍👍🚀🚀
eyvallah
Hocam iki sorum olacak şuan Şilede 5 çıta arım var bal durumu iyi polen de geldi Ocak ayında sıcak geçti 3 çıtaya kısmi yavru atmışlar ilerleyen tarihlerde Mart Nisan Mayıs soğuk geçiyor altı sürekli açık olması içeriyi ısıtmada dolayısıyla yavru atmaya negatif etki edermi ve diğer soru Temmuz 15 gbi balı sağdıktan sonra polen gelmiyor taki eylülde pürene kadar bu aradaki süreçte arıyı ayçiçeği ve Mısır ekilmiş yere götürmek mantıklı olurmu yavru attırmak açısından
1) önümüzdeki çarşamba günü sıcaklıklan 6-12 derece kadar düşüyor ve istanbul-yalova bölgesine kar ihtimali oluştu. Gece soğukluklarının nemle birlikte -9a düşme ihtimali var ve 4-5 gün eksi derecelerin devam etme ihtimali var. Arılar yavruda ve arka taraf ile sağlı sollu stoklar bariz şekilde oyulmuş durumda. Kovan altı açık kalmaya devam edecek nem yoğun olduğu için bölgemiz itibariyle. 1-2 şubat günü çerçece üstlerine polenli kek yada fondan ile boydan boya yatırıp üst ısı yalıtımını ve üst stoğu garantiye alacağız. Arı alttan soğuktan dolayı salkım yapıp açık ve kapalı yavruyu koruyacak, üstten kemer ve acil stok beslemesi olan kek yada fondandan destek alıp ısıtacak kendini. Bu iş için 4 çerçeve arıya 2şer kilo yatırırsak ancak çerçeve üstünü kaplar ve arıyı korur. 1 kilo zayıf kalır. Alttan delik açılmalı ve fondan yada kek akmayacak şekilde olmalı. Planımız bu. Önceki yıllarda da başarıyla uyguladık. 2) temmuz ağustos döneminde arıyı dediğiniz bitkisi olan meraya taşımak yavru beklentisi olarak arıcı için getirisi götürüsüne bakıldığında ekonomik değil. Arıyı yerinde polenli ballı beslemek arıcı için daha avantajlı olacaktır. Arıya o dönemde olduğu yerde %5 polenli %5 ballı 2 kilo 2kilo yedikçe sadece kek versen arı hem kendine bakar hem sana 1.5 çerçeve ekstra kadro artışı yapar ekim ayına kadar. Tecrübemiz bu yönde. Ayrıca giderken ve gelirken 3 gün+3günlük arı mevcudun da tarlada telef olmamış ve kovanında gece ısıtmaya da faydalı olmuş olur. Götürsen başka yere zaten bu arılar 3 gün içinde döndüğünde telif olacaklar. Kıtlıkta kendi tarlacısını yok etmek arıcının en büyük düşünemeyip duygusal davrandığı olay malesef. Oysa o arı esas işimize yarayacak
@@alacacayirbee teşekkürler fondan koyucam birde elimde iyi ballı çıta var veriyimmi sizce
Evet ballı çıta verebilirsiniz. Ancak sırrını açmadan olduğu gibi veriniz. Arı ihtiyacı oranında gerekeni yapacaktır
Muhterem Hocam... Varroa İçin Kitoset Uyguladığınız Gördüm... Kitoset Tavsiye Edilen Miktarlarda Düzenli Kullanıldığında Varroa Mücadelesi İçin Yeterli Olur mu?
Küresel ısınma iklim şartlarında bizim bölge için Yeterli bir varroa mücadelesi için arıcının yılda en az 7, ortalama 10-12 kez varroa mücadelesi yapması gerektiğini tecrübeyle gözlemliyoruz. Burada oksalik spreyi ilkbahar, yaz, sonbahar dönemlerinde uygun şartları yakalayınca 2şer tur ve kışın 2 tur da damlatma yaparsak kalan 2-4 turda formik asit yada başka bir etken madde gerekebilir. Bunu iklim ve zaman gösterir. İlerde iklim ne olur kimse bilemez. Yıl boyu deneyip tecrübe edip göreceğiz avantajlarından faydalanacağız hep beraber iklime göre.
Son olarak arı sütü konusuna da değinmek isterim. Arı sürünün %60ı sudur haklısınız ama arı sütünün kendisi daha salgılanırken bu su miktarını içerir. Arı dışardan su getirecek olsa yapısı derhal bozulur ve bakteri üremesine açık hale gelir. Yurt dışında kek üzerine demir konmasının nedeni de arı suya çıkmasın diyedir ama arı bu suyu tükettiğinde içinde yüksek miktarda karbondioksit çözünmüş su içmiş olur. Dışarıdan aldığı su soğuk olduğunda da barsaktaki laktik asit bakterilerinin sığuktan ölümüyle pütrifikasyon sonucu arının karnı şişer yaşlı arılarda daha çok bakteri olduğundan daha çok şişip daha çok ölürler. O nedenle sizi ve ılıman bölge arıcılarını ayrı tutarak söylemek isterim ki lütfen arınızın KIŞ görmesine izin veriniz…. KIŞ gören arının tek ihtiyacı BALDIR. Bahar Geçiş dönemlerinde besleme yapılmalıdır ancak gece soğuklarının olduğu güneşin ısıtmadığı aylarda arı uçabilse bile taşıyacağı su buz gibi olacaktır. Hemen yanına güneş gören sığ ve ılık ve üzerine konabileceği suluklar yerleştiriniz tıpkı sizin yaptığınız gibi🙏
Çok teşekkürler hocam.
Polen yerine perga verilebilir mi
Varsa verebilirsiniz
Hazır kek te bal yok çok arıcılar bakıyorum hazır kek kullanıyor Kendin yapıyorsan tamam ama hazır kekler ticari kaygı ile hazırlandığı için bazen arı bile yemiyor sertleşip gidiyor.Bu konuda ne aktarırsınız?
Bazıları İçine maya kattıkları için arı yemeyip tırmalayıp attığı doğru tespit. Biz de aynı şekilde gözlemliyoruz
@@alacacayirbeekeklere ne mayası katılıyor. Ekmek mayası mi.
Hayır
Ben sayfamda ya da paylaşımlarımda bazen yapılan yorumlara izin vermiyorum çünkü insanlar benim sayfamı paylaştığım bilgilerle alakasız şeyler hakkında trübün gibi kullanmak istiyorlar. Umarım ben böyle bir rahatsızlık vermemişimdir. Siz biyokimyasal yaklaşımla anlatmışsınız ben ise biyolojik bakış açımı sizinle paylaşmak istedim.
Hocam katkılarınız faydalı oluyor. Takipçilerimiz de memnunlar. Sosyal medya tüm dünyaya yoruma açık olduğu için, konu dışı alakasız link paylaşımlarından doğabilecek sıkıntıları engellemek için tüm yorumlar onayımdan geçerek geliyor. UA-cam'dan daha önce iki kez kanal durdurma cezası yediğim için ağzım yanmış durmda. Kanalı kullanıcı açık tutmak için fedakarlıklar. Ülkemizde olduğu gibi yurtdışında da standartdışı ve reklam amaçlı link paylaşımı yapanlar çıkıyor malesef
Merhaba istanbul hava koşullarında kışın kek verelimmi ben son baharda arıya fondan verdigim vakit bahçemden yogun miktarda su aldıgını gözlemliyorum kışın arı salkımda iken fondan vermek ne kadar dogru olur içerde stok varken
Biz yalova şartlarında yavru sürekli devam ettiği için kek veya fondan veriyoruz yavrul alanın üzerine. Önümüzde soğuk hava dalgası var. Kemer balı stoklarına göre kontrol edip arıyı aç bırakmamakta fayda var. Takdir sizin