Vreau sa va spun ca admir efortul depus de dumneavoastra si ca nu multi profesori fac ceea ce faceti. Oamenii ca dumneavoastra sunt rari si va respect enorm.
Mulțumim frumos domnule profesor😍! Pentru unii dintre noi dumneavoastra ați fost motivul pentru care noi vom lua o nota maxima! Multa sanatate va dorim si restul va veni de la sine
Faceți o treabă minunata Domnule profesor!! Datorita dumneavoastră am reușit să iau 10 în bacalaureat la logica!! Vă mulțumesc din suflet! Chiar sunteți un om minunat, care își merită titlul de profesor!! Vă admir enorm! Tot ce am făcut a fost sa privesc cu atenție și mi am luat notițe din videouri, așa că ce i care îmi văd comentariul sa meargă cu încredere pe mana acestui profesor! 🙏👌👏❤
Vreau sa va multumesc enorm de mult pentru aceste videouri! Numai si numai cu ajutorul dvs. am reusit sa iau nota 10 fix in examenul de BAC de anul acesta!!! Fara aceste videouri nu reuseam! Recomand cu mare drag!
Domnule profesor.Vreau sa va multumesc deoarece prin aceste videoclipuri m-ati facut sa inteleg logica si sa reusesc sa rezolv sper eu fara greseala subiectul de bacalaureat al acestui an.
Am luat 9.4 la logica. Vreau sa va multumesc pentru videoclipurile pe care le-ati facut. Dar mai important, modul de explicare, foarte citeț prin care ati prezentat materia. Ați avut dreptate cand ati spus ca logica pentru Bac este foarte usoara. Va multumesc din nou pentru ajutor.
Va multumesc pentru efortul depus si pentru timpul pe care l-ati luat de la dumneavoastra pentru aceste videouri , am luat 8.85 la logica P.S Am luat bacul :)
Sunteti un profesor minunat, explicati excelent si pot spune ca m au ajutat foarte mult videoclipurile dumneavoastra. Cu o zi inainte inainte de bacul la logica am fost atenta la 2 videoclipuri si am reusit sa iau nota 6 la logica si sa iau bacul. Mi ati dovedit ca daca explicatia vine cum trebuie chiar si un elev slab poate intelege :)
Am bacul in 2 saptamani si cu ajutorul dvs. sper sa iau nota mare. Va multumim pt ceea ce faceti , frumos explicat , clar si la obiect. Revin dupa ce dau bacul :)
Multumesc mult,luam 10 daca eram putin mai atent...dar va multumesc pentru 9 in examenul de bac la logica A fost suficient sa invat timp de o saptamana din video dvs ,dovada ca sunt extraordinar de eficiente :)
9,80 la logica,foarte aproape de 10 , fara meditatii ,doar uitandu ma la videoclipurile dumneavoastra , nu stiu cum sa va multumesc . Cei care va faceti griji pentru logica , nu va pierdeti timpul cu pregatiri ,pentru ca nu este nevoie ,aveti incredere .
Va multumesc frumos ,datorita acestei serii de videoclipuri de pregatire la logica am reusit sa iau 9.5 la bac la logica . Si vreau sa spun ca am urmarit toate clipurile si nu am facut deloc pregatire !
Caracteristica esențială a unei inducții e că ea pleacă de la fapte concrete. Inducția nu are nicio legătură cu silogismul. În condițiile examenului, pentru că evenimentele concrete de la care pleacă inducția trebuie restrânse la câteva propoziții, uneori, inducția pare a avea forma unui silogism. Dacă raționamentul are forma: "Dacă unii/fiecare S este P, rezultă că toți S sunt P", atunci avem de-a face cu o inducție (incompletă/completă)
Caracteristica esențială a unei inducții e că ea pleacă de la fapte concrete. Inducția nu are nicio legătură cu silogismul. În condițiile examenului, pentru că evenimentele concrete de la care pleacă inducția trebuie restrânse la câteva propoziții, uneori, inducția pare a avea forma unui silogism. Dacă raționamentul are forma: "Dacă unii/fiecare S este P, rezultă că toți S sunt P", atunci avem de-a face cu o inducție (incompletă/completă)
Va multumesc enorm pt ajutor chiar am înțeles si am luat o nota buna in simulare . Mi-ați putea recomanda o culegere cu mai multe exerciții pt pregătire la bac?
Buna ziua ,am si eu o intrebare legata de diagramele Venn , in unele cazuri dupa reprezentarea premiselor este clar daca silogismul este sau nu valid ,dar uneori nu mi dau seama deoarece la raspunsurile culegerii de pe care lucrez eu uneori e reprezentata concluzia si uneori nu este ,alte ori pune un x in partea de mijloc alte ori in cealalta unde se pune in mod normal si uneori imi ies diagramele ca fiind valide ex si daca ma uit la raspuns cumva mai pun ei un x undeva si este nevalid de ex si asta ma baga in ceata.
Îmi puteți spune va rog frumos ce videoclipuri ați făcut pentru subiectul 1 A ?(grila) știu că era un videoclip cu regulile clasificării corecte (nu clasificarea termenilor) dar nu îl mai găsesc mulțumesc mult
la reprezentarea prin diagramele Venn daca o concluzie este SiP/SoP si X-ul il pot pune doar pe linie, e valid sau nu? si vreau sa imi mai ziceti va rog daca e ok sa fac diagramele cu creionul.
Karog NEBUNU diagramele se fac cu creionul (cred). Intreba si pe supraveghetori. La bac, in proportie de 99%, nu se vor da silogisme in care x ul e pe linie. Daca x_ul e pe linie (1%), atunci silogismul este nevalid, indiferent de modul silogistic dat.
Buna ziua, am si eu o intrebare, la subiectul al doilea, cand mi se cere sa fac diagrama lui Euler asupra unei propozitii de tip SiP sau SoP, trebuie sa hasurez sau sa pun un X in locul respectiv?
50ShadesOfAxes la si b se cer diagramele euler, dar nu e vorba de a reprezenta propozitii ci termeni. Deci, la si b nu se pune x. La sii nu se cer diagrame euler!
Cred că pot veni întrebari si din celelalte tipuri de inductii, deși nu-mi aduc aminte să se fi dat vreodată așa ceva În ultimii ani au venit doar întrebări din inductia completă/incompletă.
Multumesc multtttt :) mi-am facut griji ca nu o sa ma descurc deoarece nu am facut pregatire ..ne ajutati foarte mult cu aceste explicatii ale dumneavoastra :)
Buna ziua! Ati putea sa-mi explicati ce fel de propozitie este: "Cei care tin totul doar pentru ei sunt cei mai saraci oameni din lume"? Eu m-am gandit ca e particular afirmativa dar culegerea imi spune ca e universal negativa. Nu mai inteleg. N-ar fi SiP de la "Cei care" adica doar unii? Multumesc frumost!
Eu cred că propoziția este universal afirmativă. Formulare standard: "Toți cei care țin totul doar pentru ei sunt cei mai săraci oameni din lume" Adică, "toți .... sunt ...", deci universal afirmativă. Nu cred că este universal negativă. Nici particulară nu mi se pare. În propoziție e vorba de toți "cei care...." (cel puțin așa cred eu.) Bănuiesc că în culegere a dorit să dea un exemplu de propoziție exceptivă după modelul: "Toți A, cu exceptia lui S, sunt P" care devine o propoziție de tipul PeS. Nu cred că la bacalaureat va veni așa ceva. Poate răspunsul din culegere e greșit.
aii-4 este verificat in video-ul : ua-cam.com/video/vPVEAiOH91Q/v-deo.html. aeo-4 este un mod silogistic corect. - PaM - se taie P-ul exterior lui M (adică, partea care e doar P și partea care e și P și S) - MeS - se taie intersecția dintre M și S. Observăm că S-ul are 3 părți tăiate, deci a 4-a parte nu poate fi vidă, adică vom pune X în respectiva parte. După ce am reprezentat premisele, obsevăm pe desen că și concluzia este adevărată - adică există un x în S care nu e în P
Bună ziua,am și eu o întrebare, vi se va părea aberantă dar chiar îmi doresc un răspuns, pentru că nu sunt sigur,la Bacalaureat,pe foaia de examen,nu pe ciornă, diagramele Venn și Euler se fac cu pixul sau cu creionul?(eu știam că cu creionul dar o prietenă mi-a spus că de fapt se fac cu pixul și acum sunt puțin nedumerit)
Nicoara Raul eu stiam ca desenele se fac cu creionul, dar va trebui sa intrebi profesorii supraveghetori. Aceasta problema se pune doar daca reprezentarea ar putea fi considerata semn si sa se descalifice lucrarea. Pentru a fi descalificata o lucrare trebuie sa se intample lucruri mai grave decat un.desen facut intr_un anumit fel. Va trebui sa intrebi supraveghetorii de modul in care se fac reprezentarile.
Buna ziua, am 4 intrebari: 1.Concluzia unei inductii incomplete este o propozitie cu valoare redusa de cunoastere?Daca da, de ce. 2.Propozitia : Unele evenimente istorice sunt neprevazatoare, atunci toate evenimentele istorice sunt neprevazatoare (Ce fel de inductie este?) 3.La modul silogistic aii-4 termenul mediu este nedistribuit nici in majora nici in minora?de ce? 4.Subiectul logic al propozitiei : Unele definitii nu sunt operatii logice corecte (culegera spune ca subiectul logic este operatii logice corecte, cum asa? ar trebui sa fie 'definitii' subiectul logic.) Sper sa imi raspundeti, multumesc
1. Inducția incompletă are o valoare foarte mare în cunoaștere. Este raționamentul prin care se descoperă legile științei. În acest tip de raționament pornim de la unele cazuri concrete (în premise) și formulăm o lege universală în concluzie. Deci, concluzia unei inducții incomplete NU are o valoare de cunoaștere redusă. 2. Raționamentul respectiv este o inducție incompletă. Raționamentul pleacă de la unele evenimente istorice și generalizează la toate evenimenetele istorice. Dacă raționamentul ar fi fost: "fiecare eveniment istoric este ... deci toate evenimentele istorice sunt ..." atunci ar fi fost o inducție completă. Dacă raționamentul ar fi fost" Evenimentele istorice pe care le-am studiat până acum sunt.... deci toate evenimentele istorice sunt...", atunci raționamentul era o inducție prin simplă enumerare (sau populară). 3. premisele modului aii-4 sunt: a)PaM (P distribuit, M nedistribuit) Propoziția este despre toti P (P distribuit) dar nu despre toti M (M - nedistribuit. Propoziția nu spune că "toti P este toti M", ci că "toți P sunt o parte a lui M"). b)MiS (Mși S nedistribuiți) Propoziția este despre unii M, deci M este nedistribuit. Cum, termenul mediu nu este distribuit în cel puțin o premisă, rezultă că silogismul este nevalid. Cred că, dacă te pregătești pentru examenul de bac, nu ar trebui să te încurci cu legile silogistice. 4. Subiect logic: "definiții", predicat logic: "operații logice corecte". Uneori mai greșesc și cei care fac culegerile...
Buna seara! Am încercat sa intru pe site-ul liceului sa caut pdf-ul cu teoria despre care ne-ati spus in alt clip, insa nu am gasit nimic la secțiunea anunturi elevi..mai exista undeva? Ati putea sa mi-l trimiteti prin email? Va multumesc!
Inductia completa, trebuie sa plece de la fiecare si sa ajunga la toti, iar cea incompleta de la unii la toti? Pe foile de pe care ati explicat am vazut ca ati scris la cea completa unii=>toti, iar apoi la exercitii invers :))) help :(
Roberta Trifa intr-o inductie concluzia este despre toti. Procesul gandirii care sta la baza oricarei inductii este generalizarea (care trece de la unii la toti). Daca s-a verificat fiecare element din acei toti (adica, multimea despre care e vorba in concluzie este finita si examinabila, deci, acei unii din premise sunt egali cu toti din concluzie), atunci concluzia este certa, iar inductia se numeste completa. Daca nu se pot verifica toate elementele despre care va fi vorba in concluzie (adica, multimea despre care e vorba in concluzie este foarte mare sau infinita, deci este neexaminabila, deci unii
O inducție incompletă este un raționament cu o concluzie probabil adevărată daca premisele sunt adevărate , sau poate fi un raționament cu o concluzie probabil falsa daca premisele sunt false:
Vreau sa va spun ca admir efortul depus de dumneavoastra si ca nu multi profesori fac ceea ce faceti. Oamenii ca dumneavoastra sunt rari si va respect enorm.
Sunteți un profesor de admirat ! Va mulțumesc pentru tot timpul acordat,
noua, cei din clasa a 12a. Putin profesori că dumneavoastră !
Fara meditatii, doar urmarind videoclipurile dvs, am obtinut 10 curat la logica in examen ! Va multumesc pentru tot ceea ce faceti!
C Radu felicitari!!!! Bafta in continuare!
Felicitări! Baftă în continuare!
Am luat 9,40 învățând doar din videoclipurile dumneavoastră, va mulțumesc mult! :)
Mulțumim frumos domnule profesor😍! Pentru unii dintre noi dumneavoastra ați fost motivul pentru care noi vom lua o nota maxima! Multa sanatate va dorim si restul va veni de la sine
Faceți o treabă minunata Domnule profesor!! Datorita dumneavoastră am reușit să iau 10 în bacalaureat la logica!! Vă mulțumesc din suflet! Chiar sunteți un om minunat, care își merită titlul de profesor!! Vă admir enorm! Tot ce am făcut a fost sa privesc cu atenție și mi am luat notițe din videouri, așa că ce i care îmi văd comentariul sa meargă cu încredere pe mana acestui profesor! 🙏👌👏❤
Anamaria Balan felicitari pentru nota obtinuta la bacalaureat! Multumesc pentru aprecieri!
Multumesc frumos pentru videoclipurile dumneavoastra, fara pregatire am luat 9.60 in bacalaureat ! Sa va dea Dumnezeu sanatate, domnule profesor !
felicitari! Bafta în continuare! Multumesc pentru gandurile bune!
Vreau sa va multumesc enorm de mult pentru aceste videouri! Numai si numai cu ajutorul dvs. am reusit sa iau nota 10 fix in examenul de BAC de anul acesta!!! Fara aceste videouri nu reuseam! Recomand cu mare drag!
Laura Arabo felicitari!!! Bafta in continuare! Multumesc pentru aprecieri!
Domnule profesor.Vreau sa va multumesc deoarece prin aceste videoclipuri m-ati facut sa inteleg logica si sa reusesc sa rezolv sper eu fara greseala subiectul de bacalaureat al acestui an.
Ale Alexandra cu drag! Iti tin pumnii pt nota 10!
Va multumesc din suflet! Cu ajutorul dumneavoastra am reusit sa iau 9,40 la bacalaureat la logica!!
Roxana Constantin felicitari! Succes in continuare!!!
Felicitări! Elevii noștri merită ce este mai bun! Spor la treabă în continuare!
Am luat 9.4 la logica. Vreau sa va multumesc pentru videoclipurile pe care le-ati facut. Dar mai important, modul de explicare, foarte citeț prin care ati prezentat materia. Ați avut dreptate cand ati spus ca logica pentru Bac este foarte usoara. Va multumesc din nou pentru ajutor.
Cosmin Prisacariu felicitari! Mult succes in continuare!
Va multumesc pentru efortul depus si pentru timpul pe care l-ati luat de la dumneavoastra pentru aceste videouri , am luat 8.85 la logica
P.S Am luat bacul :)
am reusit sa iau 10 doar cu lectiile dumneavoastra , va multumesc inca o data!
Karog NEBUNU felicitari! Bafta in continuare!
Sunteti un profesor minunat, explicati excelent si pot spune ca m au ajutat foarte mult videoclipurile dumneavoastra. Cu o zi inainte inainte de bacul la logica am fost atenta la 2 videoclipuri si am reusit sa iau nota 6 la logica si sa iau bacul. Mi ati dovedit ca daca explicatia vine cum trebuie chiar si un elev slab poate intelege :)
Foarte util !!! Nu neapărat pentru ex. de bacalaureat, ci și pentru debateri.
Am bacul in 2 saptamani si cu ajutorul dvs. sper sa iau nota mare. Va multumim pt ceea ce faceti , frumos explicat , clar si la obiect. Revin dupa ce dau bacul :)
Cât ai luat? 😁
Chiar, cat ai luat?❤️
@@Fulgulet 9,40 😁
@@adelina7246 9,40 învățat doar din videoclipurile domnului. Bafta multă!!
foarte frumos explicat !
Multumesc mult,luam 10 daca eram putin mai atent...dar va multumesc pentru 9 in examenul de bac la logica
A fost suficient sa invat timp de o saptamana din video dvs ,dovada ca sunt extraordinar de eficiente :)
9,80 la logica,foarte aproape de 10 , fara meditatii ,doar uitandu ma la videoclipurile dumneavoastra , nu stiu cum sa va multumesc . Cei care va faceti griji pentru logica , nu va pierdeti timpul cu pregatiri ,pentru ca nu este nevoie ,aveti incredere .
Felicitari!!! Bafta în continuare! Mulțumesc pentru aprecieri!
Succes tuturor maine!
Cum a fost ?
Mulțumesc profesore! 8.50 la bac, meritul va aparține... Învățați cu încredere.
Felicitări! Succes în continuare!
Mulțumesc frumos pentru tot!
Mult succes la bac!!!
Va multumesc frumos ,datorita acestei serii de videoclipuri de pregatire la logica am reusit sa iau 9.5 la bac la logica .
Si vreau sa spun ca am urmarit toate clipurile si nu am facut deloc pregatire !
Aveti video cu deductive ?
Sunteti super ! Ati putea clarifca un pic deductia?
Cum as putea face diferența că un silogism este deductiv sau inductiv ?
As putea deosebi o inducție de deducție in cazul silogismului prin legea distribuirii?
Caracteristica esențială a unei inducții e că ea pleacă de la fapte concrete. Inducția nu are nicio legătură cu silogismul. În condițiile examenului, pentru că evenimentele concrete de la care pleacă inducția trebuie restrânse la câteva propoziții, uneori, inducția pare a avea forma unui silogism. Dacă raționamentul are forma: "Dacă unii/fiecare S este P, rezultă că toți S sunt P", atunci avem de-a face cu o inducție (incompletă/completă)
Caracteristica esențială a unei inducții e că ea pleacă de la fapte concrete. Inducția nu are nicio legătură cu silogismul. În condițiile examenului, pentru că evenimentele concrete de la care pleacă inducția trebuie restrânse la câteva propoziții, uneori, inducția pare a avea forma unui silogism. Dacă raționamentul are forma: "Dacă unii/fiecare S este P, rezultă că toți S sunt P", atunci avem de-a face cu o inducție (incompletă/completă)
Puteți să îmi spuneți vă rog unde ați explicat inferentele? In ce videoclip. :)
ua-cam.com/video/-5Uh1choETU/v-deo.html
ua-cam.com/video/UCdDI-_7jP4/v-deo.html
ua-cam.com/video/cHyuRtfjbx4/v-deo.html
@@15marcelrus Mulțumesc frumos!!!
Domnule profesor, validitatea unei obverse la subiectul 2 E, se verifica prin metoda diagramelor venn, nu prin legea distribuirii termenilor?
Va multumesc enorm pt ajutor chiar am înțeles si am luat o nota buna in simulare . Mi-ați putea recomanda o culegere cu mai multe exerciții pt pregătire la bac?
Imi puteti spune in ce videoclip pot gasi diagramele venn?Nu le inteleg
ua-cam.com/video/TyZnDFU9wW4/v-deo.html
Buna ziua ,am si eu o intrebare legata de diagramele Venn , in unele cazuri dupa reprezentarea premiselor este clar daca silogismul este sau nu valid ,dar uneori nu mi dau seama deoarece la raspunsurile culegerii de pe care lucrez eu uneori e reprezentata concluzia si uneori nu este ,alte ori pune un x in partea de mijloc alte ori in cealalta unde se pune in mod normal si uneori imi ies diagramele ca fiind valide ex si daca ma uit la raspuns cumva mai pun ei un x undeva si este nevalid de ex si asta ma baga in ceata.
Vezi video-ul: recapitulare 03 rationamentul 3/4
Buna seara, are ceva daca am desenat diagramele venn cu un creion si nu cu pixul?
Nu. Daca le-ai desenat corect e ok. La chestia asta e vorba sa nu descalifice lucrarea, considerand ca ar fi ceva semn.
marc rus se poate lua ca si semn daca le am desenat cu creionul? Are relevanta cu ce am desenat?
Vlad Dumitru corectorii nu tin cont de instrumentul cu care e desenata diagrama, ci de corectitudinea ei. Nu se descalifica atat.de usor o lucrare!
Vlad Dumitru din cate stiu eu, cu creionul trebuiau desenate.
In inducție concluzia trebuie sa respecte calitatea și să păstreze aceeași termeni nu?
da, cam așa ceva.
Îmi puteți spune va rog frumos ce videoclipuri ați făcut pentru subiectul 1 A ?(grila) știu că era un videoclip cu regulile clasificării corecte (nu clasificarea termenilor) dar nu îl mai găsesc mulțumesc mult
clasificarea: ua-cam.com/video/y9McykdmTeg/v-deo.html
toate pregatirile sunt grupate in lista: ua-cam.com/play/PL97M4XjHbD_DMkJ3qQKnIz1KbjgjvzvbI.html
Mulțumesc mult
Buna seara! In ce video vorbiti despre demonstratie ? De la subiectul 1
Celasela Roman pregatiri loggica 21 sau 22. (cred). E lectia inainte de sofisme.
la reprezentarea prin diagramele Venn daca o concluzie este SiP/SoP si X-ul il pot pune doar pe linie, e valid sau nu? si vreau sa imi mai ziceti va rog daca e ok sa fac diagramele cu creionul.
Karog NEBUNU diagramele se fac cu creionul (cred). Intreba si pe supraveghetori.
La bac, in proportie de 99%, nu se vor da silogisme in care x ul e pe linie.
Daca x_ul e pe linie (1%), atunci silogismul este nevalid, indiferent de modul silogistic dat.
ok, va multumesc mult pentru munca depusa la realizarea fiecarui videoclip, m-au ajutat enorm
Buna ziua, am si eu o intrebare, la subiectul al doilea, cand mi se cere sa fac diagrama lui Euler asupra unei propozitii de tip SiP sau SoP, trebuie sa hasurez sau sa pun un X in locul respectiv?
50ShadesOfAxes scuze, nu am vazut ce intrebi! La sii nu se cer diagramele euler!!!!
50ShadesOfAxes la si b se cer diagramele euler, dar nu e vorba de a reprezenta propozitii ci termeni. Deci, la si b nu se pune x. La sii nu se cer diagrame euler!
Îmi puteți spune va rog dacă inductia incompleta este o generalizare sau dacă inductia completa este o particularizare?
generalizare
O sa avem intrebari doar din inductia completa si incompleta sau pot fii si din inductia stiintifica si inductia prin simpla enumerare?
Cred că pot veni întrebari si din celelalte tipuri de inductii, deși nu-mi aduc aminte să se fi dat vreodată așa ceva
În ultimii ani au venit doar întrebări din inductia completă/incompletă.
Multumesc multtttt :) mi-am facut griji ca nu o sa ma descurc deoarece nu am facut pregatire ..ne ajutati foarte mult cu aceste explicatii ale dumneavoastra :)
Inducțiile pot fi mediate sau imediate?
Nu. Rationamentele sunt imediate/mediate. Inductia e completa/incompleta.
Buna ziua! Ati putea sa-mi explicati ce fel de propozitie este: "Cei care tin totul doar pentru ei sunt cei mai saraci oameni din lume"? Eu m-am gandit ca e particular afirmativa dar culegerea imi spune ca e universal negativa. Nu mai inteleg. N-ar fi SiP de la "Cei care" adica doar unii? Multumesc frumost!
Eu cred că propoziția este universal afirmativă.
Formulare standard: "Toți cei care țin totul doar pentru ei sunt cei mai săraci oameni din lume"
Adică, "toți .... sunt ...", deci universal afirmativă.
Nu cred că este universal negativă.
Nici particulară nu mi se pare. În propoziție e vorba de toți "cei care...."
(cel puțin așa cred eu.)
Bănuiesc că în culegere a dorit să dea un exemplu de propoziție exceptivă după modelul:
"Toți A, cu exceptia lui S, sunt P" care devine o propoziție de tipul PeS.
Nu cred că la bacalaureat va veni așa ceva.
Poate răspunsul din culegere e greșit.
Cel mai probabil! Multumesc mult din nou!
Bună ziua . Am si eu o intrebare , cand facem diagramele , trebuie sa le facem cu creionul sau putem cu pixul?
Cred că, recomandarea e să se facă desenele cu creionul. Cel mai bine e să întrebi profesorii supraveghetori!
Buna ziua. Imi puteti explica va rog daca modurile aii-4 si aeo-4 sunt valide sau nu si de ce? Multumesc frumos
aii-4 este verificat in video-ul : ua-cam.com/video/vPVEAiOH91Q/v-deo.html.
aeo-4 este un mod silogistic corect.
- PaM - se taie P-ul exterior lui M (adică, partea care e doar P și partea care e și P și S)
- MeS - se taie intersecția dintre M și S.
Observăm că S-ul are 3 părți tăiate, deci a 4-a parte nu poate fi vidă, adică vom pune X în respectiva parte.
După ce am reprezentat premisele, obsevăm pe desen că și concluzia este adevărată - adică există un x în S care nu e în P
Faceti rezolvarea subiectelor de bac de anul asta?
Andreea Grijincu sunt la corectat de maine
marc rus sa fiti indulgent
Bună ziua,am și eu o întrebare, vi se va părea aberantă dar chiar îmi doresc un răspuns, pentru că nu sunt sigur,la Bacalaureat,pe foaia de examen,nu pe ciornă, diagramele Venn și Euler se fac cu pixul sau cu creionul?(eu știam că cu creionul dar o prietenă mi-a spus că de fapt se fac cu pixul și acum sunt puțin nedumerit)
Nicoara Raul eu stiam ca desenele se fac cu creionul, dar va trebui sa intrebi profesorii supraveghetori. Aceasta problema se pune doar daca reprezentarea ar putea fi considerata semn si sa se descalifice lucrarea. Pentru a fi descalificata o lucrare trebuie sa se intample lucruri mai grave decat un.desen facut intr_un anumit fel. Va trebui sa intrebi supraveghetorii de modul in care se fac reprezentarile.
Buna seara. Intra la bac rationamentele pe baza patratului logic?
Pana in 2012 era destul de probabil să vina astfel de probleme. Din 2013, nu cred că au mai venit astfel de probleme.
Buna ziua, am 4 intrebari:
1.Concluzia unei inductii incomplete este o propozitie cu valoare redusa de cunoastere?Daca da, de ce.
2.Propozitia : Unele evenimente istorice sunt neprevazatoare, atunci toate evenimentele istorice sunt neprevazatoare (Ce fel de inductie este?)
3.La modul silogistic aii-4 termenul mediu este nedistribuit nici in majora nici in minora?de ce?
4.Subiectul logic al propozitiei : Unele definitii nu sunt operatii logice corecte (culegera spune ca subiectul logic este operatii logice corecte, cum asa? ar trebui sa fie 'definitii' subiectul logic.)
Sper sa imi raspundeti, multumesc
1. Inducția incompletă are o valoare foarte mare în cunoaștere. Este raționamentul prin care se descoperă legile științei. În acest tip de raționament pornim de la unele cazuri concrete (în premise) și formulăm o lege universală în concluzie. Deci, concluzia unei inducții incomplete NU are o valoare de cunoaștere redusă.
2. Raționamentul respectiv este o inducție incompletă. Raționamentul pleacă de la unele evenimente istorice și generalizează la toate evenimenetele istorice.
Dacă raționamentul ar fi fost: "fiecare eveniment istoric este ... deci toate evenimentele istorice sunt ..." atunci ar fi fost o inducție completă.
Dacă raționamentul ar fi fost" Evenimentele istorice pe care le-am studiat până acum sunt.... deci toate evenimentele istorice sunt...", atunci raționamentul era o inducție prin simplă enumerare (sau populară).
3. premisele modului aii-4 sunt:
a)PaM (P distribuit, M nedistribuit) Propoziția este despre toti P (P distribuit) dar nu despre toti M (M - nedistribuit. Propoziția nu spune că "toti P este toti M", ci că "toți P sunt o parte a lui M").
b)MiS (Mși S nedistribuiți) Propoziția este despre unii M, deci M este nedistribuit.
Cum, termenul mediu nu este distribuit în cel puțin o premisă, rezultă că silogismul este nevalid.
Cred că, dacă te pregătești pentru examenul de bac, nu ar trebui să te încurci cu legile silogistice.
4. Subiect logic: "definiții", predicat logic: "operații logice corecte". Uneori mai greșesc și cei care fac culegerile...
Deci gresesc si ei..
Si am mai vazut in culegere ca termenii copac si padure sunt in raport de contrarietate...pai nu e in raport de ordonare?
Buna seara! Am încercat sa intru pe site-ul liceului sa caut pdf-ul cu teoria despre care ne-ati spus in alt clip, insa nu am gasit nimic la secțiunea anunturi elevi..mai exista undeva? Ati putea sa mi-l trimiteti prin email? Va multumesc!
Despina Trifan pe facebook ,pagina logica pentru bac, sunt fotografiile pdf_ului
Nu publicați rezolvarea de la bacalaureat 2018?😂
Mihaa Ella dar subiectele nu au fost dificile. De mult timp imi promit ca nu mai postez, pentru a putea reintra in anonimat...
marc rus a fost ok. In mare parte știu ce am gresit dar până nu vad rezultatul imi fac tot felul de impresi greșite ...
Inductia completa, trebuie sa plece de la fiecare si sa ajunga la toti, iar cea incompleta de la unii la toti? Pe foile de pe care ati explicat am vazut ca ati scris la cea completa unii=>toti, iar apoi la exercitii invers :))) help :(
Roberta Trifa intr-o inductie concluzia este despre toti. Procesul gandirii care sta la baza oricarei inductii este generalizarea (care trece de la unii la toti). Daca s-a verificat fiecare element din acei toti (adica, multimea despre care e vorba in concluzie este finita si examinabila, deci, acei unii din premise sunt egali cu toti din concluzie), atunci concluzia este certa, iar inductia se numeste completa. Daca nu se pot verifica toate elementele despre care va fi vorba in concluzie (adica, multimea despre care e vorba in concluzie este foarte mare sau infinita, deci este neexaminabila, deci unii
Va multumesc!
O inducție incompletă este un raționament cu o concluzie probabil adevărată daca premisele sunt adevărate , sau poate fi un raționament cu o concluzie probabil falsa daca premisele sunt false:
prima variantă!