Asteptam demult recenzia ptr acest broker. Personal investesc prin ei de peste un an. Inscrierea a durat 2 zile, suportul prin chat si prin tel este f bun. Inainte de Brexit aveam contul alocat filialei din UK dupa care m.au transferat in IR. Depunerea banilor o fac schimband lei in euro la curs bnr la banca mea. Depunerea o fac dimineata iar seara pot vedea banii in platforma. Platforma de tranzactionare mi se pare usor de folosit. Buna recenzia Ovidiu. Keep up
Salut Nicholas, am deschis un cont cu cei de la IBKR, însă observ că există o restricție pe ETF-uri, nu le pot tranzacționa, poți să îmi spui daca ai avut aceiași problema?
Felicitari pentru dictie Ovidiu! Eu de obicei te urmaresc la 1.5X si cateodata chiar la 1.75X. Am ramas surprins sa observ ca se intelege chiar si la 2X. Nu spun ca vorbesti rar, vorbesti chiar OK, dar ai o dictie ce permite lejer parcurgerea videoclipurilor mai rapid.
Salutare! Doresc sa deschid un cont de tip "Joint Tenants with Rights of Survivorship", iar la detalii despre acest tip de cont gasesc urmatoarae informatie : "..... This process avoids court probate of the property, but may have some tax consequences which should be reviewed with a tax advisor prior to opening the account." Stiti despre ce consecinte fiscale e vorba ? Ce consilier fiscal as putea contacta sa ma lamureasca inainte de deschiderea contului ?
Salut Ovidiu,mulțumim de informați sunt foarte utile dar am o problemă cu interactiv brockers mi am făcut un cont acum un an și mi s-a deteriorat cartela cu nr de telefon pe care îmi venea codul de logare adică nu mai am acces la număr și de un an aproape nu reușesc să mă conectez la cont dacă poți să mi dai un sfat sau să mă ajuți într-un fel îți mersi mult.
Doar să schimbi pe autorizare prin aplicația IBKR în loc de SMS. Dar dacă nu te poți loga în cont, nu cred că poți face o astfel de schimbare. Cel mai bine te pot ajuta cei de la departamentul lor de Relații cu Clienții.
Buna ziua. Puteti sa imi spuneti, va rog, care ar fi, in perspectiva dvs, cel mai indicat ETF de titluri de stat(cu acumulare) in care sa se investeasca la acest moment? Multumesc.
Buna ziua. Unde se poate gasi lista completa cu instrumente financiare, pe IBKR respectiv actiuni, etf, bond si fonduri mutuale. Am verificat site- ul , dar nu am gasit ce cautam.
Salut, caut Interactive Brokers in ASF (autoritate de supraveghere financiara) dar nu o gasesc inscrisa niciunde . Nu ar trebuie sa fie inscrisa daca este reglemantata in romania?
Salut! Am si eu o intrebare in ceea ce priveste IBKR. Investesc de cateva luni cu ei, si am primit o notificare cum ca trebuie sa completez un formular FORM 8-3-6- IRELAND INTEREST TAX. ,,The Irish Tax Authority requires IBKR to collect withholding tax on interest earned in Ireland. This withholding is at a rate of 20% and must be deducted from interest payments to your account. ,, Sunt persoane in aceeasi situatie? Mersi
info utile, multumim! poti sa faci un material despre taxarea (dubla taxare) dividendelor pe diverse aplicatii, in special in ceea ce priveste dividendele USA?
Salutare, poti sa-mi spui cum trebuie setat profilul pe Interactive Brokers/tranding permission pentru a putea tranzactiona EFT-uri? Contul meu e activ dar nu ma lasa efectiv sa tranzactionez EFT-uri, chiar daca selectionez doar EFT-uri destinate pietei europene, UCITS Tot primesc mesaj ca nu am Trading permission iar mesajul primit de la ei in interfata este ca profilul meu financiar nu corespunde acestei permisiuni de a tranzactiona acee produse.
Nu știu. Ar trebui să discuți cu departamentul lor de relații cu clienții. Eu știu doar de restricția pentru clienți profesionali care spune că nu poți investi în ETF-uri domiciliate în SUA.
Salut. Si eu aceasi problema. Imi zice ca "No Trading Permission, Customer Ineligible; Ineligibility reasons: This product is currently unavailable to clients classified as retail clients.". Ai rezolvat cumva?
Ambii au atât avantaje și dezavantaje. Mai important este ce anume cauți de la broker-ul tău. Îți recomand să urmărești acest videoclip: ua-cam.com/video/7345rFeQ36U/v-deo.html
Foarte buna recenzia asa cum m-am obisnuit,si eu folosesc,as dori sa intreb ceva,eu nu am completat formularul 8 ben dar am observat in rapoarte ca val dividendelor avea retinuta la sursa 10 %,va trebui totusi sa completez acel formular si cum procedez? Partea proasta ca eu ma descurc mai greu cu engleza .Mi-a fost foarte greu la deschiderea contului dar merita efortul.Toate cele bune
salutare, incerc sa inteleg si eu care e varianta mai convenabila pentru mine. Alimentez euro dar vreau sa cumpar actiuni in dolari.Din ce am inteles sunt 2 posibilitati -sa fac manual conversia dupa care sa cumpar actiunile(asta costa undeva la 2 $ schimbul) -sa cumpar direct actiunile si sa las IBKR sa faca conversia automat(aici nu inteleg care e taxa) Voi care mai sunteti in aceiasi situatie cum procedati?
Dacă aș fi în locul tău, eu aș folosi contul Demo sau aș simula ambele scenarii fără să execut efectiv tranzacția. Ar trebui să poți calcula ce costuri de conversie ai pe baza informațiilor din ecranul de confirmare.
@@ovidiutarcu mi-au făcut 6 conversii automate si am pierdut 3$ după calculele mele, as zice că dacă faci multe achiziții e mai convenabil sa schimbi tu manual,altfel mergi pe conversie automata
Salut Ovidiu Am o intrebare la tine . La retragerere brokerul.iti cere dovada de venit anual.? Si daca trebuie sa concida cu cel pus cind te inregistrezi .merci mult
Salut, daca m ai putea lamuri pe scurt, simplu si concret care e diferenta intre un indice si un ETF care urmareste indicele respectiv? De ex SPX500 si SPY. In care investesc pe termen lung si de ce? Multumesc
Indicele este o metodă de a măsură evoluția pieței de capital. Sau a unei subcategorii a acesteia. Este ceva sintetic. ETF-urile care replică indici dețin în portofoliu companiile care intră în componența indicelui în proporțiile prestabilite. Tu vrei să investești în ETF-urile care replică indici.
Salutare, eu mi-as face cont la XTB fiindca are si reprezentata in Romania insa cum facem cu taxa de 30% pe dividende eu vrand sa investesc pe termen lung, exista vreo posibilitate pe XTB sa nu ti se aplice acea taxa si doar 10% ?
Salut Ovidiu! Ai idee daca accepta ca si rezidenta fiscala Romania, adica sa platesc taxele pe profit din cumparare si vanzare actiuni (exceptand profitul din dividende) doar in Romania si nu si in SUA?
De obicei, taxele pe câștigurile din investiții se plătesc doar în țara de rezidență. În cazul tău România. S-ar putea să existe excepții prin alte țări dar nu le cunosc. Doar dividendele sau orice investiție care este impozitată la sursă au statut special. Așa că nu ar trebui să fii impozitat de două ori pentru profitul din cumpărarea și vânzarea de acțiuni.
Salutare, ma poate ajuta cineva cu niste informatii referitoare la alimentarea contului IBKR direct dintr-un cont deschis in dolari la ING? Din ce am observat, inainte de a face un transfer, se creeaza in contul de la broker o notificare in baza careia, ulterior sunt generate toate informatiile necesare platii...insa la un momentdat sunt intrebat in aplicatia bancii cine va achita comisionul de transfer si sincer, m-as fi asteptat sa nu existe asa ceva avand in vedere ca trimit direct dintr-un cont de dolari. Mentionez ca optiunea aleasa in aplicatie este Bank wire.
Când vorbim de comisioanele de transfer interbancare, nu contează valuta în care faci transferul. Chiar dacă tu transferi din USD în USD, băncile te vor taxa pentru asta. În special pentru că USD nu este o valută larg utilizată în UE. Ca să minimizezi valoarea acelui comision, care poate ajunge și la 35 USD la unele bănci, poți lua în considerare alimentarea contului de investiții prin Revolut. În comentarii vei găsi persoane care fac asta și este destul de rapid. Dar tot vei plăti un comision de transfer.
@@ovidiutarcu salut Ovidiu. Asa este, am sunat in call center la ing si mi-au zis ca se plătește comision indiferent de situație. Asta a fost foarte neplăcut, in condițiile in care, atunci cand mi-am deschis contul, mi s-a zis ca nu voi achita nici un comision la transferuri..in fine, mi-am facut Revolut, am alimentat fara probleme, cu un comision de aprox 10 ori mai mic. Numai bine tuturor.
@@icspicsplics Salut, Adrian! Din revolut ai făcut tot wire transfer către IB? Și eu am cont de USD la ING și am alimentat contul de etoro folosind wire transfer la un moment dat, însă mi-au "dispărut" pe drum în jur $45 taxe interbancare. Eram curios dacă e aceeași problemă și la IB. Voiam să-mi fac cont la IB, dar partea cu alimentatul contului și aceste taxe interbancare mă cam pune pe gânduri.
@@marianalexandrudinu8775 salut, da. e cam acelasi principiu: se creeaza o notificare catre cei de la IBKR prin care ii instiintezi ca urmeaza sa transferi niste bani iar apoi va trebui sa urmezi niste pasi catre finalizarea transferului. Cand am incercat sa fac prima alimentare din ING (cont dolari) aveam un minim de 11 USD per tranzactie pe cand la Revolut este un comision de doar 1 USD...(un alt avantaj al Revolut este cursul valutar mai bun decat la oricare alta banca)
Salut, a transferat cineva direct USD de la Transilvania la IBRK, ma intereseaza comisionul. Eu sunt platit in USD si prefer sa nu mai schimb la BT in euro si apoi inapoi la USD la IBRK. Stima....
Cel mai simplu este să faci un ordin de plată către contul dorit pe care să nu-l semnezi. După ce completezi toate datele ți se va afișa jos cât e comisionul pentru acea tranzacție. Mă aștept să fie echivalentul a 15 EUR.
Problema e ca la ordinul de plata apare doar valoare comision BT însă USD se transfera cu intermediari al căror număr și comision nu îl știe nici BT(am întrebat la banca) deci e un fel de surpriza la final de transfer, cineva a postat ca la 5k transferați a fost undeva la 33usd comision total..
Salut ... transfera EUR la IBKR (transfer gratis SEPA si rapid) ... si in platforma IBKR schimbi EUR in USD (comision 2USD per tranzactie) ... nu uita sa anunti IBKR ca transferi bani si nu uita sa scrii la detaliile platii codul tau de client. Oricum, cand anunti plata iti vor spune si ei detaliile acestea.
Am făcut o recenzie a broker-ului XTB în acest clip: ua-cam.com/video/EMc-WOpxsZ0/v-deo.html . Găsești acolo informațiile necesare ca să compari procedura și comisioanele ca să poți compara cei doi brokeri.
Bună, ETF-uri fracționat se pot achiziționa? As deschide la IBKR Cont doar pentru ETF VUAA pe long term, cu DCA lunar 100 euro. In acest caz, e mai bun comisionul tiered?. Mulțumesc anticipat
Pe site-ul lor scrie că se pot achiziționa acțiuni sau unități de fond fracționate doar pentru companiile și ETF-urile listate la bursa din SUA. Dar poți să le trimiți un mail să vezi dacă vor deveni disponibile și pentru ETF-uri din UE. Cel mai probabil te avantajează comisioanele tip tiered ca să plătești doar 1,25 EUR comision de tranzacționare minim.
Doar dacă ai noroc și investești în fiecare lună fix în ziua în care prețul a fost cel mai scăzut. 🙂... Dar asta nu te pot învăța. În schimb, dacă investești în ETF-uri care replică performanța acelor indici vei avea randamente similare. Ceea ce este mai bine decât majoritatea investitorilor.
@@ovidiutarcu eu cred ca se poate face întotdeauna când ești bine organizat. Pe lângă DCA se poate cumpara întodeauna când e intr-o scădere de un minim 5-10%. Strategia asta presupune sa ai tot timpul banii extra pregătiți de investiție. Asta ar fi cea mai buna soluție pentru cei care nu ajung sa învețe analiza fundamentala și sa cumpere și acțiuni pe cont propriu. Cu strategia asta se poate fi întotdeauna peste indicele urmărit dar depinde și de cantitatea investita in momentele de “down”
Eu am făcut un videoclip în care prezentat că cel care a făcut DCA în ultimii 30 de ani pe S&P 500 a avut rezultate mai bune decât cel care a așteptat corecții majore. ua-cam.com/video/7wpmsfFdnLU/v-deo.html Iar motivul e simplu. Pe lângă faptul că stai cu banii pe bancă așteptând scăderi, nici scăderile astea nu sunt foarte multe. În ultimii 10 ani cred că au fost doar vreo 3 care să se apropie de 20%. Că altfel eram mai des în Bear Market. De exemplu, în 2021 S&P 500 încă nu a scăzut cu 5% față de maxim. Ți-ar lua foarte mult timp să stai toată ziua să verifici grafice. Timp pe care poate nu merită petrecut cu ochii în calculator ca să obții niște randamente puțin mai mari. Mai bine te concentrezi pe a face mai mulți bani pe care să-i investești. Dar dacă asta este strategia ta, e perfect! 😀
Se moștenește. Nu știu exact care e procedura exactă dar mă gândesc că pe baza de copie a certificatului de deces. De asta e bine să ai un dosar în care să păstrezi datele de identificare ale contului. Pentru ca procesul să fie cât mai ușor.
Salut, Din pacate am renuntat la IB din cauza acelui prag de minim 20mii $ venit net anual pe care ei il cer. Stiu ca poti sa minti si sa treci mai departe dar am citit pe forumuri ca cei de la IB ar putea cere la un moment dat dovada veniturilor tale iar daca nu ai asa ceva, ar putea sa-ti inchida contul. As avea nevoie de niste sfaturi, voi cum ati procedat?
@@ovidiutarcu La inregistrare nu iti cere nicio dovada. Doar confirmi pe propria raspundere ca ai minim 20k venituri. Problema ar putea sa apara mai tarziu daca cumva ei decid sa iti ceara acte care sa confirme asta.
Eu am auzit ca nu cer venitul net anual ci "Liquid net worth" insemnand "Averea lichida" adica bani cash-economii sa ai 20mii$ si nu active de 20mii $.
@@mielu_gazos are sens ce spui, dar ai idee dacă se pot solicita de la broker rapoarte (chiar și contra cost) în care sa ți se confirme ca ești proprietarul acțiunilor?
Ar fi interesant daca toate recenziile are cuprinde si cat de greu/usor e sa retragi bani. Personal astept de 1 saptamana sa retrag 90$! de la Interactive Brokers... nici nu vreau sa ma gandesc la sume mai mari, sa nu vorbesc despre erori cand adaugi si verifici un cont bancar pentru retragere...
Pentru 200 euro/lună investiți este mult mai ok comisionul tip tired? (Ăla ai spus că nu include alte comisioane, gen ale brokerilor) presupun că le-ai comparat. Care este diferența dintre cele două la suma calculată de tine? (Incluzând restul de taxe)?
Comisionul broker-ului este cel perceput de Interactive Brokers. Celelalte comisioane se plătesc către Exchange-uri (NYSE, LSE, Xetra, etc.) și către autorități (SEC, ASF, etc.). Nu le-am investigat pe toate, însă de obicei sunt destul de mici. Ca să-ți dau un exemplu în România taxa ASF este de 0,03% din valoarea tranzacțiilor de cumpărare. La astfel de procente mă aștept și la bursele și instituțiile internaționale.
E foarte tare ca spre deosebire de Trading 212, eToro si Revolut prin Interactive Brokers poti sa investesti direct EUR intr-un ETF care replica indicele BET, ticker ROX, nu mai e nevoie de o bataie intreaga de cap cu conturi la brokerii locali
@@GVPetrisor Da, este domiciliat in Bulgaria, insa pana la urma cate ETFuri sunt domiciliate in tara al carui indice il replica?! Pentru a reduce costurile de administrare cele mai multe ETFuri pentru piete de nisa oricum fac replicare sintetica, deci nu investesc in (toate) actiunile din indice, in definitiv important este randamentul pe care il obtine investitorul.
Replicarea sintetică presupune că folosesc instrumente derivate. Mă gândesc că ai vrut să te referi la Optimizing Sampling. Când elimină din portofoliu companiile cu cele mai mici ponderi pentru a optimiza costurile.
Salut. Care este cel mai bun broker, dupa parerea ta, pt a investi in ETF-uri (S&P500 spre exemplu) ? Am cont si pe IB si pe T212, doar ca primul are comisioane mari pt actiunile/etf-uri din UE, iar al doilea nu are credibilitate si nu il vad pe piata si peste 30 de ani. Merci si keep up the good work.
În principiu ai 3 opțiuni: Interactive Brokers, Trading 212 și XTB. Nu există broker perfect. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Îți recomand acest videoclip ca să vezi la ce mă uit eu: ua-cam.com/video/7345rFeQ36U/v-deo.html Dar analizând ce ai scris în comentariu, ți se potrivește mai bine IB. Mai bine plătești comisioane la un broker în care ai mai mare încredere decât să te zgârcești la comisioane și să investești printr-un broker care-ți dă emoții.
Aceasta este cea mai buna recenzie in limba romana despre Interactive Brokers de pe UA-cam. Felicitari Ovidiu !
Mă bucur că ți-a fost de folos!😀
Asteptam demult recenzia ptr acest broker.
Personal investesc prin ei de peste un an.
Inscrierea a durat 2 zile, suportul prin chat si prin tel este f bun.
Inainte de Brexit aveam contul alocat filialei din UK dupa care m.au transferat in IR.
Depunerea banilor o fac schimband lei in euro la curs bnr la banca mea.
Depunerea o fac dimineata iar seara pot vedea banii in platforma.
Platforma de tranzactionare mi se pare usor de folosit.
Buna recenzia Ovidiu.
Keep up
Mulțumesc că ne-ai împărtăși din experiența ta, Nicholas! 🙂
Locuiești în România sau faci doar alimentare de la o bancă locală?
@@ovidiutarcu Da, locuesc si investesc din Romania.
Salut Nicholas, am deschis un cont cu cei de la IBKR, însă observ că există o restricție pe ETF-uri, nu le pot tranzacționa, poți să îmi spui daca ai avut aceiași problema?
@@mariuscatalinmunteanu2721 Salut
Despre ce restrictie este vb?
Pe platforma poti tranzactiona doar ETF.uri domiciliate in europa.
@@Nicholas_G Da, cred că asta e problema mea, ce am căutat au fost ETF-uri domiciliate in afara UE.
Câte lucruri interesante descoperim,bravo ,nu te-am descoperit de mult și deja sunt fascinată
Mă bucur că îți sunt de folos! 🙂
Felicitari pentru dictie Ovidiu! Eu de obicei te urmaresc la 1.5X si cateodata chiar la 1.75X. Am ramas surprins sa observ ca se intelege chiar si la 2X. Nu spun ca vorbesti rar, vorbesti chiar OK, dar ai o dictie ce permite lejer parcurgerea videoclipurilor mai rapid.
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
😂
felicitari pentru video
Mulțumesc! 🙂
Salutare!
Doresc sa deschid un cont de tip "Joint Tenants with Rights of Survivorship", iar la detalii despre acest tip de cont gasesc urmatoarae informatie : "..... This process avoids court probate of the property, but may have some tax consequences which should be reviewed with a tax advisor prior to opening the account."
Stiti despre ce consecinte fiscale e vorba ? Ce consilier fiscal as putea contacta sa ma lamureasca inainte de deschiderea contului ?
Un clip foarte interesant 👏 eu habar nu am cu ce se mănâncă și nu am exp in crypto
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏🙂
Partea bună este că poți învăța. Însă Interactive Brokers nu se bazează pe investiții în criptomonede.
Foarte bun review-ul! Multumim!
Cu drag! 🙂
Salut Ovidiu,mulțumim de informați sunt foarte utile dar am o problemă cu interactiv brockers mi am făcut un cont acum un an și mi s-a deteriorat cartela cu nr de telefon pe care îmi venea codul de logare adică nu mai am acces la număr și de un an aproape nu reușesc să mă conectez la cont dacă poți să mi dai un sfat sau să mă ajuți într-un fel îți mersi mult.
Doar să schimbi pe autorizare prin aplicația IBKR în loc de SMS. Dar dacă nu te poți loga în cont, nu cred că poți face o astfel de schimbare. Cel mai bine te pot ajuta cei de la departamentul lor de Relații cu Clienții.
Salut.👋 actiunile si Etf-urile sunt cu detinere la Interactive broker? La ce broker ai actiuni cu detinere? Multumesc.
Buna ziua. Puteti sa imi spuneti, va rog, care ar fi, in perspectiva dvs, cel mai indicat ETF de titluri de stat(cu acumulare) in care sa se investeasca la acest moment? Multumesc.
Probabil ceva cu Titluri de Stat din țările dezvoltate de tip Investment Grade. Poate fi și EUR Hedged dacă te interesează acest aspect.
La care filiala se afla conturile romanilor? Adica suntem asigurati 20k ori 100k in caz de faliment?
În prezent toți din România suntem arondați Irlandei.
Buna ziua! cum pot sa schimb de la Pro la LITE? Vreau o varianta mai simpla. Multumesc!
Nu știu. Este o întrebare pe care trebuie să o adresezi direct celor de la IB.
Buna ziua. Unde se poate gasi lista completa cu instrumente financiare, pe IBKR respectiv actiuni, etf, bond si fonduri mutuale. Am verificat site- ul , dar nu am gasit ce cautam.
Aici le găsești pe toate: www.interactivebrokers.hu/en/index.php?f=48066
Multumesc. Am gasit!Intr-adevar, merita!@@ovidiutarcu
Salut, mulțumesc!
Cu drag! 🙂
Salut, caut Interactive Brokers in ASF (autoritate de supraveghere financiara) dar nu o gasesc inscrisa niciunde . Nu ar trebuie sa fie inscrisa daca este reglemantata in romania?
Interactive Brokers nu este reglementată în România, ci în mai multe țări din UE. Noi putem să-i folosim pentru că facem parte din UE.
Salut,
Se pot tranzactiona ETF-uri UCITS fractionate pe IBKR ? Ms.
Așa scrie pe site-ul lor.
salut , acesti broker foloseste metoda FIFO ? multumesc
Buna Ovidiu. Pot fi cumparate ETF-uri SMH prin Interactive Brokeres de cei din Romania?
Cred că doar dacă intri în categoria Professional Investor. Dar există și varianta UCITS a acestui ETF: VanEck Semiconductor UCITS ETF
Salut! Am si eu o intrebare in ceea ce priveste IBKR. Investesc de cateva luni cu ei, si am primit o notificare cum ca trebuie sa completez un formular FORM 8-3-6- IRELAND INTEREST TAX. ,,The Irish Tax Authority requires IBKR to collect withholding tax on interest earned in Ireland. This withholding is at a rate of 20% and must be deducted from interest payments to your account. ,,
Sunt persoane in aceeasi situatie? Mersi
info utile, multumim! poti sa faci un material despre taxarea (dubla taxare) dividendelor pe diverse aplicatii, in special in ceea ce priveste dividendele USA?
Mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. Mersi! 🙂
@@ovidiutarcu multumesc, se vorbeste f putin despre taxare in acest domeniu
Salutare, poti sa-mi spui cum trebuie setat profilul pe Interactive Brokers/tranding permission pentru a putea tranzactiona EFT-uri?
Contul meu e activ dar nu ma lasa efectiv sa tranzactionez EFT-uri, chiar daca selectionez doar EFT-uri destinate pietei europene, UCITS
Tot primesc mesaj ca nu am Trading permission iar mesajul primit de la ei in interfata este ca profilul meu financiar nu corespunde acestei permisiuni de a tranzactiona acee produse.
Nu știu. Ar trebui să discuți cu departamentul lor de relații cu clienții.
Eu știu doar de restricția pentru clienți profesionali care spune că nu poți investi în ETF-uri domiciliate în SUA.
Salut. Si eu aceasi problema. Imi zice ca "No Trading Permission, Customer Ineligible; Ineligibility reasons: This product is currently unavailable to clients classified as retail clients.". Ai rezolvat cumva?
Se poate alimenta contul IBKR prin SEPA dintr-un cont in lei, sau merge doar dintr-un cont in euro?
Sincer, nu am verificat. Ținând cont că nu poți tranzacționa decât instrumente internaționale, nu văd de ce ai depune lei în contul IBKR.
Ce platforma de tranzacționare recomandați pentru începători, respectiv termen lung?
Depinde în ce anume vrei să investești. Fiecare are avantaje și dezavantaje. 🙂
@@ovidiutarcu Folosesc Traiding 212 momentan pentru Growth dar ma interesează sa.mi creez un alt cont doar pentru Dividende,investesc din Germania.
Buna, ca si incepator ce ai recomanda Xtb sau Interactiv broker
Ambii au atât avantaje și dezavantaje. Mai important este ce anume cauți de la broker-ul tău.
Îți recomand să urmărești acest videoclip: ua-cam.com/video/7345rFeQ36U/v-deo.html
Foarte buna recenzia asa cum m-am obisnuit,si eu folosesc,as dori sa intreb ceva,eu nu am completat formularul 8 ben dar am observat in rapoarte ca val dividendelor avea retinuta la sursa 10 %,va trebui totusi sa completez acel formular si cum procedez?
Partea proasta ca eu ma descurc mai greu cu engleza .Mi-a fost foarte greu la deschiderea contului dar merita efortul.Toate cele bune
Ca si la mine, cred ca acest formular este bifat automat la inscriere.
De obicei acest formular se completează separat. Dar dacă cei de la IBKR o fac în mod automat, te-ai scos. 🙂
salutare, ce parere ai despre Teletrade?
Broker de CFD-uri. Nu e potrivit pentru investiții pe termen lung.
@@ovidiutarcu multumesc pentru raspuns, dar as vrea sa stiu care ar fi downside-ul in a achizitiona CFD-uri pe termen lung ?
Nu deții instrumentele ci doar niște contracte. Plătești swap zilnic. Astea ar fi cele mai importante.
salutare, incerc sa inteleg si eu care e varianta mai convenabila pentru mine.
Alimentez euro dar vreau sa cumpar actiuni in dolari.Din ce am inteles sunt 2 posibilitati
-sa fac manual conversia dupa care sa cumpar actiunile(asta costa undeva la 2 $ schimbul)
-sa cumpar direct actiunile si sa las IBKR sa faca conversia automat(aici nu inteleg care e taxa)
Voi care mai sunteti in aceiasi situatie cum procedati?
Dacă aș fi în locul tău, eu aș folosi contul Demo sau aș simula ambele scenarii fără să execut efectiv tranzacția. Ar trebui să poți calcula ce costuri de conversie ai pe baza informațiilor din ecranul de confirmare.
@@ovidiutarcu mi-au făcut 6 conversii automate si am pierdut 3$ după calculele mele, as zice că dacă faci multe achiziții e mai convenabil sa schimbi tu manual,altfel mergi pe conversie automata
Salut Ovidiu
Am o intrebare la tine .
La retragerere brokerul.iti cere dovada de venit anual.? Si daca trebuie sa concida cu cel pus cind te inregistrezi .merci mult
Nu am auzit să i se ceară cuiva dovadă de venit atunci când a vrut să retragă bani din cont.
Am un cont deschis si alimentat in euro. Nu ma pricep la cum functioneaza si vreau sa inchid contul dar nu reusesc
Nu mai este valabil comisionul de administrare de 20 de dolari pe lună în cazul conturilor alimentate cu sub 2.000 de dolari?
Din câte am văzut eu, nu. L-au eliminat de câțiva ani.
@@ovidiutarcu Mulțumesc frumos pentru raspuns. Succes in proiectele dumneavoastră vă doresc!
Salut, daca m ai putea lamuri pe scurt, simplu si concret care e diferenta intre un indice si un ETF care urmareste indicele respectiv? De ex SPX500 si SPY. In care investesc pe termen lung si de ce? Multumesc
Indicele este o metodă de a măsură evoluția pieței de capital. Sau a unei subcategorii a acesteia. Este ceva sintetic.
ETF-urile care replică indici dețin în portofoliu companiile care intră în componența indicelui în proporțiile prestabilite.
Tu vrei să investești în ETF-urile care replică indici.
Salutare, eu mi-as face cont la XTB fiindca are si reprezentata in Romania insa cum facem cu taxa de 30% pe dividende eu vrand sa investesc pe termen lung, exista vreo posibilitate pe XTB sa nu ti se aplice acea taxa si doar 10% ?
Da. Se poate completa formularul w-8ben la XTB și ți se va retine impozit doar de 10%.
Vorbește cu ei ca să vezi procedura.
Salut Ovidiu! Ai idee daca accepta ca si rezidenta fiscala Romania, adica sa platesc taxele pe profit din cumparare si vanzare actiuni (exceptand profitul din dividende) doar in Romania si nu si in SUA?
De obicei, taxele pe câștigurile din investiții se plătesc doar în țara de rezidență. În cazul tău România. S-ar putea să existe excepții prin alte țări dar nu le cunosc. Doar dividendele sau orice investiție care este impozitată la sursă au statut special.
Așa că nu ar trebui să fii impozitat de două ori pentru profitul din cumpărarea și vânzarea de acțiuni.
@@ovidiutarcu Multumesc! :)
Exista vreun comision daca doar deschid contul si nu tranzactionez?
Din câte știu eu, nu mai este. Dar de ce ai face asta? 🤔... Dacă deschizi cont ar fi bine să începi să investești cât mai curând. 🙂
Salutare, ma poate ajuta cineva cu niste informatii referitoare la alimentarea contului IBKR direct dintr-un cont deschis in dolari la ING?
Din ce am observat, inainte de a face un transfer, se creeaza in contul de la broker o notificare in baza careia, ulterior sunt generate toate informatiile necesare platii...insa la un momentdat sunt intrebat in aplicatia bancii cine va achita comisionul de transfer si sincer, m-as fi asteptat sa nu existe asa ceva avand in vedere ca trimit direct dintr-un cont de dolari.
Mentionez ca optiunea aleasa in aplicatie este Bank wire.
Când vorbim de comisioanele de transfer interbancare, nu contează valuta în care faci transferul. Chiar dacă tu transferi din USD în USD, băncile te vor taxa pentru asta. În special pentru că USD nu este o valută larg utilizată în UE.
Ca să minimizezi valoarea acelui comision, care poate ajunge și la 35 USD la unele bănci, poți lua în considerare alimentarea contului de investiții prin Revolut. În comentarii vei găsi persoane care fac asta și este destul de rapid.
Dar tot vei plăti un comision de transfer.
@@ovidiutarcu salut Ovidiu. Asa este, am sunat in call center la ing si mi-au zis ca se plătește comision indiferent de situație. Asta a fost foarte neplăcut, in condițiile in care, atunci cand mi-am deschis contul, mi s-a zis ca nu voi achita nici un comision la transferuri..in fine, mi-am facut Revolut, am alimentat fara probleme, cu un comision de aprox 10 ori mai mic.
Numai bine tuturor.
@@icspicsplics Salut, Adrian! Din revolut ai făcut tot wire transfer către IB? Și eu am cont de USD la ING și am alimentat contul de etoro folosind wire transfer la un moment dat, însă mi-au "dispărut" pe drum în jur $45 taxe interbancare. Eram curios dacă e aceeași problemă și la IB. Voiam să-mi fac cont la IB, dar partea cu alimentatul contului și aceste taxe interbancare mă cam pune pe gânduri.
@@marianalexandrudinu8775 salut, da. e cam acelasi principiu: se creeaza o notificare catre cei de la IBKR prin care ii instiintezi ca urmeaza sa transferi niste bani iar apoi va trebui sa urmezi niste pasi catre finalizarea transferului. Cand am incercat sa fac prima alimentare din ING (cont dolari) aveam un minim de 11 USD per tranzactie pe cand la Revolut este un comision de doar 1 USD...(un alt avantaj al Revolut este cursul valutar mai bun decat la oricare alta banca)
Salut! Ce parere aveti despre cele 2 etf-uri: EUNL si IS3N. M-am gandut sa investesc lunar in asta 2,pe xtb. E ok?
Eu investesc în ambele în portofoliul public. Așa că părerea mea este că sunt ok. 🙂
Sunt foarte Ok ca varianta mai sigura si mai stabila. Recomand.
@@ovidiutarcu E bine, dar atunci de ce nu sunt aceste disponibile prin IB? Nici nu gaseste simbolurile. In schimb da stockrile de IWDA si EMIM.
Salut, a transferat cineva direct USD de la Transilvania la IBRK, ma intereseaza comisionul. Eu sunt platit in USD si prefer sa nu mai schimb la BT in euro si apoi inapoi la USD la IBRK. Stima....
Am înțeles ca prin Revolut e cel mai ieftin
Cel mai simplu este să faci un ordin de plată către contul dorit pe care să nu-l semnezi. După ce completezi toate datele ți se va afișa jos cât e comisionul pentru acea tranzacție. Mă aștept să fie echivalentul a 15 EUR.
Problema e ca la ordinul de plata apare doar valoare comision BT însă USD se transfera cu intermediari al căror număr și comision nu îl știe nici BT(am întrebat la banca) deci e un fel de surpriza la final de transfer, cineva a postat ca la 5k transferați a fost undeva la 33usd comision total..
Salut ... transfera EUR la IBKR (transfer gratis SEPA si rapid) ... si in platforma IBKR schimbi EUR in USD (comision 2USD per tranzactie) ... nu uita sa anunti IBKR ca transferi bani si nu uita sa scrii la detaliile platii codul tau de client. Oricum, cand anunti plata iti vor spune si ei detaliile acestea.
Care e diferență dintre XTB și interactive brokers? La retrageți și depunere
Am făcut o recenzie a broker-ului XTB în acest clip: ua-cam.com/video/EMc-WOpxsZ0/v-deo.html . Găsești acolo informațiile necesare ca să compari procedura și comisioanele ca să poți compara cei doi brokeri.
Bună, ETF-uri fracționat se pot achiziționa? As deschide la IBKR Cont doar pentru ETF VUAA pe long term, cu DCA lunar 100 euro. In acest caz, e mai bun comisionul tiered?. Mulțumesc anticipat
Pe site-ul lor scrie că se pot achiziționa acțiuni sau unități de fond fracționate doar pentru companiile și ETF-urile listate la bursa din SUA. Dar poți să le trimiți un mail să vezi dacă vor deveni disponibile și pentru ETF-uri din UE.
Cel mai probabil te avantajează comisioanele tip tiered ca să plătești doar 1,25 EUR comision de tranzacționare minim.
Ovidiu, bat SP500 sau MSCI WORLD dacă iau cursul?
Doar dacă ai noroc și investești în fiecare lună fix în ziua în care prețul a fost cel mai scăzut. 🙂... Dar asta nu te pot învăța.
În schimb, dacă investești în ETF-uri care replică performanța acelor indici vei avea randamente similare. Ceea ce este mai bine decât majoritatea investitorilor.
@@ovidiutarcu eu cred ca se poate face întotdeauna când ești bine organizat. Pe lângă DCA se poate cumpara întodeauna când e intr-o scădere de un minim 5-10%. Strategia asta presupune sa ai tot timpul banii extra pregătiți de investiție. Asta ar fi cea mai buna soluție pentru cei care nu ajung sa învețe analiza fundamentala și sa cumpere și acțiuni pe cont propriu. Cu strategia asta se poate fi întotdeauna peste indicele urmărit dar depinde și de cantitatea investita in momentele de “down”
Eu am făcut un videoclip în care prezentat că cel care a făcut DCA în ultimii 30 de ani pe S&P 500 a avut rezultate mai bune decât cel care a așteptat corecții majore. ua-cam.com/video/7wpmsfFdnLU/v-deo.html
Iar motivul e simplu. Pe lângă faptul că stai cu banii pe bancă așteptând scăderi, nici scăderile astea nu sunt foarte multe. În ultimii 10 ani cred că au fost doar vreo 3 care să se apropie de 20%. Că altfel eram mai des în Bear Market. De exemplu, în 2021 S&P 500 încă nu a scăzut cu 5% față de maxim.
Ți-ar lua foarte mult timp să stai toată ziua să verifici grafice. Timp pe care poate nu merită petrecut cu ochii în calculator ca să obții niște randamente puțin mai mari. Mai bine te concentrezi pe a face mai mulți bani pe care să-i investești.
Dar dacă asta este strategia ta, e perfect! 😀
Pe termen lung nu bati sp 500 din trading, nu exista statistica oficiala care sa arate ca trafing activ pe termen lung bate sp500
@@ovidiutarcu ideea ar fi sa faci DCA in fiecare luna și sa ai fondurile de urgentă care sa le folosești in cazul de corecții majore….
Salut Ovidiu, ce se întâmplă cu contul cand survine un deces al proprietarului contului.Ms.
Si eu mi-am pus intrebarea asta. Ca si orice alt bun al tau, se va mosteni. Poti sa suni la broker-ul la care ai actiuni si iti vor raspunde exact
Unul din pasii la inscriere, ti se da sa completezi obligatoriu datele a 2 persoane.
In cazul meu am trecut.o pe sotia mea si pe soacra.mea ))
Se moștenește. Nu știu exact care e procedura exactă dar mă gândesc că pe baza de copie a certificatului de deces.
De asta e bine să ai un dosar în care să păstrezi datele de identificare ale contului. Pentru ca procesul să fie cât mai ușor.
Se aplica taxa de 40% !
@@Diaconu această taxă este valabilă doar pentru instrumentele americane sau pentru toate tipurile de acțiuni?
Salut,
Din pacate am renuntat la IB din cauza acelui prag de minim 20mii $ venit net anual pe care ei il cer.
Stiu ca poti sa minti si sa treci mai departe dar am citit pe forumuri ca cei de la IB ar putea cere la un moment dat dovada veniturilor tale iar daca nu ai asa ceva, ar putea sa-ti inchida contul.
As avea nevoie de niste sfaturi, voi cum ati procedat?
Nu am auzit despre această cerință până acum. Unde ți s-a cerut să dovedești venitul pe care-l ai? În procesul de înregistrare?
@@ovidiutarcu La inregistrare nu iti cere nicio dovada. Doar confirmi pe propria raspundere ca ai minim 20k venituri.
Problema ar putea sa apara mai tarziu daca cumva ei decid sa iti ceara acte care sa confirme asta.
Eu am auzit ca nu cer venitul net anual ci "Liquid net worth" insemnand "Averea lichida" adica bani cash-economii sa ai 20mii$ si nu active de 20mii $.
Interactive Brokers are si un comision de $20 / luna pentru suma totala investita sub $2000 si $10 / luna pt suma mai mare $2000?
Acel comision a fost eliminat.
Salut, Ovidiu! În cazul IBKR ești proprietarul acțiunilor cumpărate sau deții niște contracte CFD?
Eu zic ca detii actiunile din moment ce poți imprumuta acțiunile altor trageri ca sa faca short cu ele. Altfel nu ar avea niciun sens.
@@mielu_gazos are sens ce spui, dar ai idee dacă se pot solicita de la broker rapoarte (chiar și contra cost) în care sa ți se confirme ca ești proprietarul acțiunilor?
Le detii tu, nu este ca pe eTorro
Ar fi interesant daca toate recenziile are cuprinde si cat de greu/usor e sa retragi bani. Personal astept de 1 saptamana sa retrag 90$! de la Interactive Brokers... nici nu vreau sa ma gandesc la sume mai mari, sa nu vorbesc despre erori cand adaugi si verifici un cont bancar pentru retragere...
Asta depinde foarte mult de metoda de retragere, băncile cu care lucrezi și cât de mari sunt sumele. Fiecare are altă experiență la capitolul ăsta.
Pentru 200 euro/lună investiți este mult mai ok comisionul tip tired? (Ăla ai spus că nu include alte comisioane, gen ale brokerilor) presupun că le-ai comparat. Care este diferența dintre cele două la suma calculată de tine? (Incluzând restul de taxe)?
Comisionul broker-ului este cel perceput de Interactive Brokers. Celelalte comisioane se plătesc către Exchange-uri (NYSE, LSE, Xetra, etc.) și către autorități (SEC, ASF, etc.). Nu le-am investigat pe toate, însă de obicei sunt destul de mici.
Ca să-ți dau un exemplu în România taxa ASF este de 0,03% din valoarea tranzacțiilor de cumpărare. La astfel de procente mă aștept și la bursele și instituțiile internaționale.
E foarte tare ca spre deosebire de Trading 212, eToro si Revolut prin Interactive Brokers poti sa investesti direct EUR intr-un ETF care replica indicele BET, ticker ROX, nu mai e nevoie de o bataie intreaga de cap cu conturi la brokerii locali
@@GVPetrisor Da, este domiciliat in Bulgaria, insa pana la urma cate ETFuri sunt domiciliate in tara al carui indice il replica?! Pentru a reduce costurile de administrare cele mai multe ETFuri pentru piete de nisa oricum fac replicare sintetica, deci nu investesc in (toate) actiunile din indice, in definitiv important este randamentul pe care il obtine investitorul.
Replicarea sintetică presupune că folosesc instrumente derivate. Mă gândesc că ai vrut să te referi la Optimizing Sampling. Când elimină din portofoliu companiile cu cele mai mici ponderi pentru a optimiza costurile.
E și asta o variantă. 🙂
T212 are ETF S&P500 Vanguard in EUR. de cateva zile.
Salut! Ca sa faci un cont pe IBKR trebuie sa ai 20.000$ in cont? Am incercat si acolo scrie ca trebuie sa ai.
Pe site-ul lor scrie că pentru conturi individuale nu există cerință minimă: www.interactivebrokers.hu/en/index.php?f=38144&p=requiredminimums
Stie cineva cum completez formularul pentru evitarea dublei impuneri?
Dă-le un mesaj celor de la Interactive Brokers. Sunt sigur că te pot îndrumă în legătură cu procedura.
Salut, Ovidiu! Poți avea sume de bani în mai multe valute în același timp în contul de IB?
Da.
Salut.
Care este cel mai bun broker, dupa parerea ta, pt a investi in ETF-uri (S&P500 spre exemplu) ?
Am cont si pe IB si pe T212, doar ca primul are comisioane mari pt actiunile/etf-uri din UE, iar al doilea nu are credibilitate si nu il vad pe piata si peste 30 de ani.
Merci si keep up the good work.
În principiu ai 3 opțiuni: Interactive Brokers, Trading 212 și XTB. Nu există broker perfect. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Îți recomand acest videoclip ca să vezi la ce mă uit eu: ua-cam.com/video/7345rFeQ36U/v-deo.html
Dar analizând ce ai scris în comentariu, ți se potrivește mai bine IB. Mai bine plătești comisioane la un broker în care ai mai mare încredere decât să te zgârcești la comisioane și să investești printr-un broker care-ți dă emoții.