Kirkkoja Äänisen rannalla
Вставка
- Опубліковано 25 січ 2025
- Tutustumme tällä videolla Äänisen rannan asuttujen kylien kirkkoihin. Videossa olevat valokuvat olen muuttanut värikuviksi kuvankäsittelyohjelmilla. Pääosaan näistä kylistä ja kirkoista olen päässyt tutustumaan. Kesällä 2020 oli suunnitelmissa viedä turistiryhmä Äänisen rantakyliin ja näihin kirkkoihin. Koronapandemia sotki tuolloin hyvän suunnitelman ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan pilasi lopullisesti turistimatkan. Kontupohjassa oli Jumalanäidin Kuolonuneen nukkumisen kirkko, se valmistui vuonna 1774. Kirkon rakentajana toimi Vienan Kemissä asunut kirvesmies. Kirkko oli arkkitehtuuriltaan saman tyylinen kuin Himjoen ja Äänisjärven Kizinsaaren kirkot. Kirkko oli Venäjän Karjalan tärkeimpiä nähtävyyksiä aina syksyyn 2018 saakka, jolloin kirkko paloi mahdollisen tuhopolton seurauksena.
Solomanin salmen rannalla, on tiilirakenteinen Herran temppeliin tuomisen ortodoksinen kirkko. Vanhojen tietojen mukaan alkuperäinen kivikirkko on valmistunut vuonna 1775. Bolsevikit muuttivat 1920-luvulla Solomanin kirkon alkeiskansakouluksi, ja osan aikaa kirkko toimi myös asuntolana. Suomalaiset kunnostivat kirkon vuosina 1941-1942 ja se toimii vieläkin kirkkona. Kirkon läheiselle kukkulalle perustettiin Pietarin ja Paavalin miesluostari 1500-luvulla. Luostarin kirkko vihittiin vuonna 1589 ja se tuhoutui muutaman vuoden päästä. Uusi luostarinkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1599. Luostari lakkautettiin vuonna 1764, kun luostarin rakennukset tuhoutuivat mahdollisesti tulipalossa. Luostarin kirkon paikalle rakennettiin Pietarin ja Paavalin kirkko, se vihittiin käyttöönsä vuonna 1798. Tämä kirkko toimi bolsevikkien aikana kansakouluna ja 2000-luvulla lastentarhana. Kirkko on Herran Temppeliin tuomisen kirkon naapurissa maantien takana. Soksun kylässä oli ennen sotia tiilirakenteinen Pyhän Neitsyt Marian kirkko, jonka pyöreän kupolin ja kellotornin bolsevikit purkivat vallankumouksen jälkeen. Kirkko oli rakennettu 1800-luvun alkupuoliskolla. Samalla tyylillä oli rakennettu Sotjärven kylään ortodoksinen kirkko, sen pyhimystä en löytänyt tiedostoista. Vehkaojalla on Kristuksen syntymän kirkko, se on nykyään autiona. Himjoen vuonna 1674 valmistunut Pyhän Neitsyen syntymän kirkko on mahtavan näköinen. Kirkko oli korjattu vuosina 2016 ja 2017, jolloin molempina kesinä pääsin tutustumaan kirkkoon.
Nikitinskajan ja Mozolinon kylien välissä on Jumalanäidin Kazanin Ikonin kirkko, jonka bolsevikit muuttivat 1920-luvulla varastoksi. Nykyään kirkko on autio.
#Äänisjärvi
#Kirkot
#Kontupohja
#Solomanni
#Viiksijärvi
#petroskoi
#Äänislinna
#Soksu
#lava
#petäjäselkä
#Soutjärvi
#Vehkaoja
#Himjoki
#Kallio
#Voznesenja
#Niktinskaja
#minova
#Mozolino
#Syväri
#Osta
#
Soutjärven upea talonpoikais-museo on siis ollut nunnaluostari?
Kiitos kommentista! Kotiseutumuseon rakensi muistaakseni Ivan Melkin vuonna 1814. Nunnaluostaria ei ole enää, mutta se lienee ollut läheisen Metsätaka nimisen kylässä, siellä olevan kirkon paikalla. Kirkko oli vielä 2000-luvun alkuvuosina pystyssä, mutta näytti olevan silloin autiona.
Onko tietoa millainen kirkko on ollut Metsäntaan kylässä Soutjärvellä?
Siellä oli aiemmin vanha huonokuntoinen kirkko, mutta venäläinen kuskimme ei suostunut viemään sinne, oli kiire Petroskoihin, ajoi menomatkalla tutkaan mutta sai puhuttua miliisit ympäri.