Son 2 yıldır sessiz sedasız tüm videolarınızı izliyordum. Bu son videoyu soğuk kış gününde terasımda yıllanmış dağ kekiğimi bonsai sanatına uygun budarken dinleyerek izliyordum son sözleriniz. Hakikaten doğru. Ben lisede fen bölümü okudum ancak fizik ve kimya derslerim iyi değildi. Ancak fizik, kimya ve biyolojiye ilgim çoktu. Bı gün Kütüphanede ÖSS ye çalışırken kitap okuma bölümüne indim ve ilgimi "bilim ve teknik" adında kitabımsı dergiye elim uzandı. Harika bir seriydi. O dergide çok fazla terim vardı ve daha önce hiç duymamıştım. Bulutsusu kelimesi gibi mesela. Dedikleriniz doğru. Malesef eğitim fakülteleri iyi okul hocaları yetiştirmemiş. Ben eğitimimi masabaşı memuru zihniyetinde ki müfredat hocalarıyla eğitim aldım.. bize yukarı bakmayı değil aşağıya bakmayı öğrettiler.. yukarı bakmayı kötülediler.. Türkiye birazda o yüzden bu halde..
Çok güzel anlattın. Maalesef ülkemiz eğitim alanında geride kalmış. Bu yadsınamaz bir gerçek. Nice beyinler körerdi bu sistemde.. umarım zamanın gerekliliklerini daha iyi kavrar ve o yönde atılması gereken adımları atarız.
@@oblivion245 Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
Kesinlikle katılıyorum... Benimde kozmolojiye girişim TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisinde rastladığım karadelik görselleri ile oldu. (2019 Mayıs sayısı) Ek olarak, eğitim konusunda ne yazık ki gözle görülür eksiklerimiz var :(
Hocam 1998 bilim ve teknik dergisi de benim hayatımı değiştirmişti 🙂 ilk defa supernovaları görmüştüm orada ve hayran kalmıştım. Hâlâ dergiyi saklıyorum. İyi ki böyle dergiler hayatımıza girmiş.
"Matematiği, fiziği, kimyayı anlatmadan önce, tüm bunların neyi anlamaya çalışırken ortaya çıktığını anlatsak, bir çok şey düzelecek gibi..." -Bebar Bilim Son zamanlarda duyduğum en anlamlı söz.
Admin senin bu kuantum fiziği hakkında yaptığın video lar okuduğum kitaplarda ki anlamadığım ve ya yabancı olduğum terimleri senin kanalında bulup keşfetmem çok güzel , içeriklerin az da olsa kozmolojiye meraklı olan kişiler için gerçekten bir hazine değerinde ellerine sağlık
Tekrardan harika bir video. Böyle fizikle alakalı videoları anlayabilmek gerçekten insanı tatmin ediyor. Karadeliklerden de bahsetmişken, gerçekten içlerinde hangi sırların ve gizemlerin yattığını kim bilir. Onlarla ilgili de daha detaylı bir video çeker misiniz?
Bu kalite ayarında UA-cam videoları trend olursa gençler kısa video espirileri ile birlikte sizin gibi kaliteli kanalların çektiği videoları tartışırlarsa... Güzel ülkem o zaman hayal ettiğim seviyeye doğru ilerliyor demektir.
Vay be, nereden nereye geldik. Türkiye'de beğendiğim 3 kanaldan birisi 1m olacak az kaldı. Hala ilk ben gördüm heyecanı var içimde. Seviliyorsun Bebar.
Okulda anlatılan felsefe o kadar berbatki insanları felsefeden soğutur. Bence ilk önce öğretmenlere "nasıl ders anlatılır" eğitimi verilmeli. Müfredatı da badem bıyıklı memurlar değil, bu işe kendini adamış eğitmenler bilim anlatıcıları hazırlamalı.
@@randomhuman5525 Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
Yine harika bir video emeğinize sağlık hocam. Bir şeyi çok merak ediyorum. Evren başlangıçta hidrojenden oluşuyordu, merak ettiğim şey hidrojen nasıl oluştu. Bunun hakkında bir video yapar mısınız?
uzay ta eskiden beri filozofların da ilgisini çekmiş ve hayata dair (doğal olarak) yargıların kaynağı, rehberi olmuştur. atina okulunda öğretilen yedi dersten(astronomi) biridir.
Teşekkürler Bebar bilim harika bir konu seçmişsin.Emeğine tekrar teşekkür ederim.Bu tarz videolara yorum atıyorum sadece.Bu yolun desteklenmesi gerekiyor..
08:18 gelecekteki çocuklarım umarım bu mottoya sahip bi dünyaya gözlerini açar ve böyle bir eğitim sistemine dahil olur. Hayalimi dile getirdin, videoyu, konuyu, nerde olduğumu unuttum daldım gittim. Halamın kızı, kuzenim, yıldızlara, aya, gezegenlere, astronomiye deli olurdu ben gibi, benim aksime fizik dehasıydı da, bir gün babannemlerde bayram toplanmasında terasa sigara içmeye çıktığımda, kapkara gecede kuzenimin parlayan gözlerini görünce ödüm kopmuştu ama neden orada olduğunu sorunca aldığım cevap, o aşağı gittikten sonra bana ağlayarak yaktırdı. Yıldızları izlemeye çıkmış. Çünkü hepimiz büyük şehirlerde yaşıyorduk ve ışık kirliliği sağolsun gözlerimizi kör etmişti. Babannemler küçük bir ilçedeydi, eskisi gibi samanyolu galaksisinin kolunu görmek yine de mümkün olmasa da, yıldızlar bir büyük şehirdekinden çok daha netti. Bu sene o fizik aşığı, gözleri geceleri gökyüzünde mutlulukla parlayan, astronomi aşığı ve benim de halama 'nolur arkasında durun' diye yalvardığım kız ne mi oldu? Merak ediyorsunuz söyleyeyim. Aile baskısı ile tıp yazdı ve bu sene başladı. Çok üzücü. Eski kafalı insanların başarı kriterlerinin halen doktorluk hukuk gibi kavramlarda olması. Çok üzücü. Kendi çocuklarıma daha aydınlık yıldızlar gösterip merak etmeleri, en az ben kadar, o zorla tıp okutulan kuzenim kadar, gökyüzüne baktıklarında gözlerinin parlaması dileği ile....
Merhaba Bebar Bilim çok ilginç bir konuya değinmişsiniz Pulsar, blazar ve magnetara da değinebilir misiniz ? Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
Saygı Değer Administer Bebar Bilim Ailesi şahsen uzay ve barındırdığı bilgi deryasını usanmadan ilk günkü istek ve hevesle bizler içün anlaşılır bilgi edinmemiz sağladığınız ve dahi emek dolu yapıtlarınızın her biri içün müteşekkiriz her daim başarılı akademik ve bilgilendirici içerikli yapımların canı gönülden devamını dilerim...
Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
@@Evrensel.Gezgin-Yankee E tabi oda var ama sadece bir yazı bilmiyorum çaresizlik gibime geliyor sonuçta pek izlenmiyorlar değer verilmiyor yapan insan ise daha fazla kitleye ulaşıp kendi videolarını izletmek istiyor e buda olmuyor kötü bir his sanırım
12 yıllık eğitim öğretim hayatımda hiç astronomi dersi almadım.Eğitim sistemi bana haftada 2şer ders din kültürü ve kuran dersi görmemi istiyor ama zahmet edip 1 astronomi dersi koyamıyorlar.Böyle cahil insanlar başımızda olup kurtuluşun bilimde olduğunu anlamayan insanlar yüzünden dünya şimdi ne Einstein'ler kaybetmiştir.
Matematiğin ve fiziğin ne sebepten ortaya çıktığını eğitim hayatım boyunca öğretmemişlerdi, tek öğrettikleri şey bizim bu dersleri öğrenerek nasıl memur olabileceğimizdi. Teşekkürler Bebar Bilim. 👨🎓
Üstat senin sayende daha da çok seviyorum evreni ve bilimi ne kadar küçük olduğumuzu gösteriyorsun ne kadar kompleksli olduğumuzu. Ama evren için biz hiç bişeyiz. Seviliyorsun sevilmeye de devam edeceksin üstat
8:19 Astronomi eğitim müfaratında olsa harika olur. Astronomiyi anlayanı bırak fizikten anlayan bir hocam olsaydı lisede astronomiyi de düşünebilirdim.
İstikbal Göklerde derken Gazi Paşa bunu daha ilerisi için düşünmediğine inanmak zor. Gökyüzü ve Ötesi derin uzay her türlü mucizeyi barındıran bir gerçek. Keşke dediğiniz gibi , ilk okul müfredatından itibaren olsa. En çok sevdiğim ve kafa yormaya bayıldığım alan Astronomi 🔭 Çok teşekkür ederim böyle güzel videolar çektiğiniz için.
Merhaba , bir çok videonuzu büyük bir zevkle izliyorum , ancak bir nokta da bir videonun eksik olduğunu düşünüyorum , bulunduğumuz galaksi evrenin tam olarak neresin de ve ilk patlamadan nekadar zaman sonra bulunduğumuz noktaya geldik hangi yöne doğru itildik , belki de böyle bir video yapmış olabilirsiniz , gözden kacirdiysam bilgilendirirseniz sevinirim :)
Ortaokul 5. sınıftayken elime 99 basım bir tiTemel Britannica serisi geçmişti. Orada bir ya da iki paragraflık bir maddeydi kuasarlar. Yıldızımsı diye çevirmişlerdi ve ne oldukları hakkında basit teorileri açıklamışlardı. Şu an üniversite ikinci sınıfım ve adeta geçmişe gitmiş oldum ;) kuasar pulsar ve kara deliklerin uzay kanunlarını alt üst etmesi... Bazen lisansımı aldıktan sonra biyoloji ya da fizik okuma dürtüsü geliyor bana sayenizde.
Videoda galaksilerin dönüş yönü ile görüntüleri birbiri ile uyumsuz. (Örnek:5:07. Saat yönünde dönüyor ama dışta görünen kuyrukları saat yönünün tersine döner görünümde) Bilimle kalmamızı sağlayan ve tonla bilgiyi kısa sürede hap gibi sunan videolarınız göz önüne alındığında aslında bu sadece bir ayrıntı. Ama bu bir bilim kanalı ve neden düzeltilmesin ki. Başarılarınızın devamını dilerim.
Ben sırların en temelinde em derininde ki sebebin ortaya çıktığı an o değerli olan duygunun kaybolacağına inanıyorum. Yani hedeflediği ya da hayal ettiği her şeyi halleden bir kişinin sırada yapacak bir şeyinin olmadığı an düşeceği boşluk gibi. Bazı insanların melekelerini yitirdiği o an. Ya da evrenin sırrını çözene deli mi diyorlar yoksa?!
Harika bir kanal. Göbek atan kızlar, cin çıkarma videoları milyon tıklama olacağına,böyle kanallar milyon tıklama olsaydı. Şimdi ülke bu halde olmazdı.
Sayın Bebar Kanalı bilim ile aydinlandigimiz bu kanal da yüksek gelen enerji faturaları hakkında bir video bekliyoruz. Çünkü bunu ancak bilim açıklaya bilir 😉
8:20 abi şu manzaraya bayılıyorum ve ara sıra videosunu açıp uzun uzun bakıyorum. ama aklımda bir soru var. bu manzara çıplak gözpe yine bu şekilde gözükebilir mi yoksa kamera sayesinde mi böyle gözüküyor?
umarım umarım ben de bi şekilde bi bilimsel araştırmada bulınsam,teorik fizikçilik hayalimi gerçekleştirsem ve o gün bura gelip ben buldum sizin sayenizde demek o kadar hoş olur ki
@Anakinskywalker e yani demeden ne olduğunu biliyordum ama. siz kimdiniz? açıkcası ben böyle bi yorum yapmanız için yeterli gözleme sahip olduğunuzu düşünmüyorum
Arkadaşlar, like atın da trendlere girsin. Ülkemizde bu tip ureticiler cok az. Trend olsun da halkin genel kültürü artsin biraz. Muhabbet edecek adam kalmadi ulkede. Kara delik diyorsun adam kanalizasyon şebekesi mi diyor. Aglanacak halimize gülüyoruz. Tüm videolarini izledim. Teşekkürler. Devamini bekliyoruz. Eline emegine sağlık
Hidrojen ilk elementtir. İlk başta hidrojen oluşuyor. Hidrojen atomları bir araya gelip devasa kütleçekimleri ile füzyon tepkimesi başlatarak bir yıldıza dönüşüyor. Bu yıldızın çekirdeğindeki füzyon tepkimesi hidrojen atomlarını birleştirerek helyumu ve sırası ile diğer elementleri oluşturuyor.
Meraklısına düşünmek icin bazı sorular : 1=) GERÇEK A: Kütle çekim dalgaları ışığın hızındadır.. GERÇEK B : Karadeliklerden ışık bile kaçamaz.. SORU: O halde nasıl oluyor da karadeligin kütleçekim dalgaları onun olay ufkunun dışına etki edebiliyor ?..Kütleçekim dalgaları ışığın hızındadır ve kendi dalgaları da karadelikden kaçamaz..( ipucu: sorunun cevabı için Einstein genel görelilik esaslarına ve kuantum mekaniginin sanal parcacıklarına bakınız..) 2=) GERÇEK A : E=h/t ...Burada h sabiti Enerji çarpı zamandır..Yani belirli bir zaman boyunca etki eden Enerji..Atılabilecek en küçük süreli yumruk gibi düşünebiliriz.. GERÇEK B : Tüm genişleyen evren bir bigbang tekilliğini öngörür ve tekilligin olduğu nokta sonsuz yoğun ve zamansızdır.. GERÇEK C : Enerji yok edilemez ve var edilemez ..Enerji her zaman korunur .. SORU: Tekillik noktasında zaman sıfır olursa [ Limit ∆t>>>>0 , E=h/t = sonsuz olur)..Zaman sıfıra giderken h/t sonsuza büyür yani Enerji sonsuz olur..Sonsuza giden bir Enerji korunabilir mi ?...Bu kosullarda hala calışan bir Enerji korunumu yasası mümkün mü sizce ?.. 3=) GERÇEK A : Işık hızı geçilemez GERÇEK B : Elektronlar atomların etrafında belirli bir Enerji seviyesinde bir olasılık halinde bulunur.. GERÇEK C : Dönen bir cismin çizgisel hızı ve açısal hızı vardır.. SORU : cekirdeğin etrafında bir olasılık dahilinde dans eden elektronun cizgisel hızı zaten ışığın hızını çok basitçe geçmez mi ?..( ipucu : Kuantum mekanigi ile parcacıkların ışık hızını minik solucan delikleri ile aşması) 4:) GERÇEK A : Açısal hız = Çizgisel hız /yarıçap ... SORU: Açısal hızı aynı kalacak şekilde , yarıçapı çok büyük olan bir dönme hareketi çok rahat bir sekilde ışığın hızını geçmez mi ?..Sizce evrende böyle bir dönü hareketi olan bir nesne ya da sistem var mıdır?..Eğer dünyamız ile aynı açısal hıza sahip inanılmaz büyük bir cisim olsaydı çok rahat bir sekilde v>C olurdu..Sizce böyle bir cisim mümkün mü ? 5=) GERÇEK A : Evrenin en küçük uzunluğu planck uzunluğudur GERÇEK B : Planck uzunlugu bir schwarzchild yarıçapıdır yani bir karadelikdir.. GERCEK C : C(ışıkhızı)= planck uzunluğu bölü planck zamanıdır.. GERÇEK D: Işık elektromanyetik bir dalgadır..En temel yük olan elektronun ivmelenmesi sonucu oluşur. SORU : Planck uzunluğu bir karadelikse bir foton ondan nasıl kaçar ?.Cevabı dalgalanarak olabilir mi ?..Bir karadeliğin etrafından dolaşan ışık büküme uğrar...Peki en temel karadeliğin etrafındaki enerji büküme uğrarsa ne olur ? yoksa ışık mı meydana gelir..Bu cevap GERÇEK D ile açık bir çelişkide..Bu çelişkiyi nasıl çözerdiniz ? 6=) GERÇEK A : E=p.c ,P=m.c Işığın kütlesi olmamasına rağmen momentumu vardır.. GERÇEK B : Bir cisme ne kadar etki uygularsanız ondan aynı tepkiyi alırsınız.Newton mekanigindeki tepki(N) kuvveti gibi.. GERCEK C: Bir aynaya çarpan ışık geri yansırken toplamda 2P kadar aynaya tepki kuvveti verir.. SORU: Aynaya çarpan ışık ona enerji veriyorsa , ayna hareket etmek yerine neden sabit durup ısınır ?..Büyük bir ışık dalgasının toplam momenrumu bir aynayı rahatlıkla hareket ettirebilecekken neden bunu yapamaz ?..( İpucu ; sistem uzayda kullanılacak ve bu sayede güneşden gelen ışık ile hareket edecek yelkenler tasarlanacak..Bu durumun dünyada neden olmayıpda uzayda oldugunu etki ve tepki prensibine göre düşünün )..
@@dontusegoogle3244 2 farklı gerçekten bahsetmiş. Yani karadeliklerden ışık bile kaçamaz bir gerçek, kütle çekim dalgaları ışığın hızındadır da bir gerçek. Bu iki farklı gerçek birbirlerini doğrulamıyor gibi bir şey sanırım.
Kanala bir eleştiri yapmam lazım. Bu kanalın Çoklu Evrenler ile ilgili bir videosunu izliyordum. Keyif alarak izliyordum ve sanki matematiksel bir gerçeklikmiş gibi ‘hepsi tesadüf’ kısmını duyunca beynimden vurulmuşa döndüm. Kanalın entelektüel seviyesinin yüksek olduğunu düşündüğüm için böyle bir şey beklemiyordum. Videoyu hemen durdurdum ve artık bu kanalın herhangi bir videosunu izlemem elbette. Yüzde yüz yanlış bir hareket. Zerre kadar savunulacak bir yönü yok. ‘Acaba videoyu izleyen Teistler’e ayıp olur mu?’ diye düşünülmemiş ve TAMAMEN felsefi bir yorum yapmış. Bunu yaparken kesin bir dil kullanmış. Sanki bilim servis ediyormuş gibi konuşmuş. Ben bir Teist olarak bunu mide bulandırıcı buldum. Ayrıca bahsettiği konuda, ortada tesadüf ile ilgili hiçbir şey yok. Tamamen felsefi bir görüş sunuyor. Bana kalırsa toz tanesi kadar bir tesadüf yok hatta ile ilgilendikçe yaratılışa daha çok hayret ediyorum. Kanalın bu davranışına üzüldüm.
Yıllardır internet ortamında ismimi QUASAR olarak kullanıyorum. ne demek diye soran insanlara uzun uzun yazmak yerine artık bu videoyu atıcam ağzına sağlık. canavar değilim bu arada
merhabaa yine ve yeniden. bu videonun altında daha az yorum varmıs belki görünür. geçen yaptığınız biz evreniz videosunda bizim içimizdeki elementler belki de milyon yıl önceki elementler demiştiniz. bu bizim toprktan geldiğimzi az da olsa kanıtlar mı? yani kuraan doğru mu bilmiyorum ancak belki de bu yorumu yapabiliriz. sizin de fikirlerinizi almak istedim
Topraktan var olma kuran öncesi bir çok kaynakta var. İlki de sümer tabletlerinde geçer. Bir yönden bakarsak bizi oluşturan elementler yeryüzünden geliyor. Yeryüzüne ise dış uzaydan geliyor. Dünya dış uzaydan gelen göktaşlarının Güneşin yörüngesine oturup toplanması ile oluştu. Dış uzayda bu göktaşları nasıl oluştu dersek bunlar da patlayan yıldızlardan arta kalan, uzaya saçılan parçalar oluyor. Ünlü biliminsanı Carl Sagan'ın "Hepimiz yıldız tozuyuz" sözü bunu ifade ediyor. En nihayetinde her şey yıldız tozu. Dini anlatılara gelirsek tanrının toprağı alıp insan biçimine soktuğu sonra ona üfleyerek canlandırdığı genel bir inanıştır. Burada daha farklı bir anlatım var. Bu anlatımda insan doğrudan toprağa şekil verilerek var ediliyor. Oysa biz çok dolaylı olarak, bitkilerin topraktan aldığı elementleri o bitkileri yiyeyerek bünyemize eklememiz sonucu oluşuyoruz. Bu dini anlatımdaki doğrudan topraktan gelme ile uyuşmuyor.
@@randomhuman5525 hiimm mantıklı aslında yani doğal olarak aslında öyle oluyor ama acaba tanrı(lar)la da bi ilişkisi var mı demiştim onu da anlatmışsınız. cok tesekkur ederim. cok hem de. iyi günler
@@Sevval-lm8js Dünya üzerindeki bütün elementler nihayetinde yıldızlardan geliyorsa o zaman neden toprağa bir ayrıcalık tanıyalım ki? Aynı şeyi su için, taş için, hava için, farklı mineraller için de diyebilirdik. Canlılığın su içerisinde termal bacaların etrafında şekillendiği tahmin edildiği için bazı insanlar "topraktan yaratıldık" ve "sudan yaratıldık" şeklindeki ayetleri harmanlayıp bu olayla bağdaştırmakta. Ama şu çok net bir şekilde bilinmelidir. Su dediğimiz madde bir moleküldür. Canlılık sadece bu H2O molekülünden oluşmadı. Toprakta ve sudaki çeşitli kimyasal maddelerin tepkimesi sonucunda oluştu. Tüm bunları görmezden gelip "topraktan oluştu işte" demek geçerli bir iddia değildir. Çünkü "toprak" dediğin şey içerisinde binlerce madde olan, içerdiği maddelerin çeşit ve oranlarına göre farklılıklar gösteren (killi toprak, kumlu toprak, kireçli toprak gibi) bir karışımdır. Dolayısıyla toprakta zaten ne ararsan bulabilirsin, çok muğlak bir şekilde tanımlanıyor. Bir şey su içinde oluştu demek o şey sudan yaratıldı demek değildir. Bir balığın yumurtadan çıktığı çevre göl olduğu için balığın anlık olarak sudan yaratıldığı söylemeke ne kadar saçmaysa bunu söylemek de o kadar saçma. Son olarak da toprakta bulunan organik bileşenlerin canlı organizmalarda bulunması onların topraktan yaratılması anlamına gelmiyor. Zaten toprağın üst tabakası ölü hayvan ve bitki örtüsünün kalıntıları ile dolu.
@@-fractal- anladım anladım zaten topraktan geldik ayetine sadece acaba dedim. çünkü hem inanmıyorum da ama belki kanottır falan dedim cok tesekkur ederim
Konunun özünü anlatabildiğimi düşündüğüm zaman bırakıyorum genellikle. Bazı konular bu şekilde daha iyi anlaşılyor diye düşünüyorum. Ama tabi uzun metrajlı bir şeyler yolda. Bilime doyacağız :)
benim en cok merak ettiğim şey dünyamızın güney veya kuzeyinden sürekli bir düzlemde ne kadar süre ileri devam gidilir nereye varılır her gezegenin düzlemi aynımıdır uzayın illa sonu vardır sondan sonra ne var acaba?
Son 2 yıldır sessiz sedasız tüm videolarınızı izliyordum. Bu son videoyu soğuk kış gününde terasımda yıllanmış dağ kekiğimi bonsai sanatına uygun budarken dinleyerek izliyordum son sözleriniz. Hakikaten doğru. Ben lisede fen bölümü okudum ancak fizik ve kimya derslerim iyi değildi. Ancak fizik, kimya ve biyolojiye ilgim çoktu. Bı gün Kütüphanede ÖSS ye çalışırken kitap okuma bölümüne indim ve ilgimi "bilim ve teknik" adında kitabımsı dergiye elim uzandı. Harika bir seriydi. O dergide çok fazla terim vardı ve daha önce hiç duymamıştım. Bulutsusu kelimesi gibi mesela. Dedikleriniz doğru. Malesef eğitim fakülteleri iyi okul hocaları yetiştirmemiş. Ben eğitimimi masabaşı memuru zihniyetinde ki müfredat hocalarıyla eğitim aldım.. bize yukarı bakmayı değil aşağıya bakmayı öğrettiler.. yukarı bakmayı kötülediler.. Türkiye birazda o yüzden bu halde..
Çok güzel anlattın. Maalesef ülkemiz eğitim alanında geride kalmış. Bu yadsınamaz bir gerçek. Nice beyinler körerdi bu sistemde.. umarım zamanın gerekliliklerini daha iyi kavrar ve o yönde atılması gereken adımları atarız.
@@oblivion245 Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın
UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
Kesinlikle katılıyorum... Benimde kozmolojiye girişim TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisinde rastladığım karadelik görselleri ile oldu. (2019 Mayıs sayısı) Ek olarak, eğitim konusunda ne yazık ki gözle görülür eksiklerimiz var :(
@@bilimarsiviX Hemen aboneyiz kardeşim emeğine sağlık ❤
Hocam 1998 bilim ve teknik dergisi de benim hayatımı değiştirmişti 🙂 ilk defa supernovaları görmüştüm orada ve hayran kalmıştım. Hâlâ dergiyi saklıyorum. İyi ki böyle dergiler hayatımıza girmiş.
"Matematiği, fiziği, kimyayı anlatmadan önce, tüm bunların neyi anlamaya çalışırken ortaya çıktığını anlatsak, bir çok şey düzelecek gibi..."
-Bebar Bilim
Son zamanlarda duyduğum en anlamlı söz.
Çok güzel bir video olmuş... Tşk ediyorum
Yine çok detaylı araştırılmış, muhteşem anlatımlı bir video.Pazara güzel ve bilgili başladık.Bildirim gelir gelmez burdayız, teşekkürler.
Sürekli takipdeyim böyle videolari daha cok istiyoruz bravo
Evrenin ihtişamını anlayan bir insan tanımı çok başarılı. Neyse anlatacak çok şey var.
Admin senin bu kuantum fiziği hakkında yaptığın video lar okuduğum kitaplarda ki anlamadığım ve ya yabancı olduğum terimleri senin kanalında bulup keşfetmem çok güzel , içeriklerin az da olsa kozmolojiye meraklı olan kişiler için gerçekten bir hazine değerinde ellerine sağlık
Son cümlelerine kesinlikle katılıyorum. Okullarda astronomi eğitiimi verilmeli.. 👍
4:11 Accaayip zamanlardı.🤣😂. Videoya yorumum: Boşver be reis, yapıştır bi çift kağıtlı da döndürelim.🤪
Teşekkür ederim bebar bilim. Bir hukukçu olarak bilim tutkunuyum. bilginin verdiği mutlulukla yaşıyoruz. Sayenizde. Saygılar selamlar.
Tekrardan harika bir video. Böyle fizikle alakalı videoları anlayabilmek gerçekten insanı tatmin ediyor. Karadeliklerden de bahsetmişken, gerçekten içlerinde hangi sırların ve gizemlerin yattığını kim bilir. Onlarla ilgili de daha detaylı bir video çeker misiniz?
Bu kalite ayarında UA-cam videoları trend olursa gençler kısa video espirileri ile birlikte sizin gibi kaliteli kanalların çektiği videoları tartışırlarsa... Güzel ülkem o zaman hayal ettiğim seviyeye doğru ilerliyor demektir.
Vay be, nereden nereye geldik. Türkiye'de beğendiğim 3 kanaldan birisi 1m olacak az kaldı. Hala ilk ben gördüm heyecanı var içimde. Seviliyorsun Bebar.
❤
İlk ben gördüm
@@metinbilen339 yok dostum ben gördüm:)
sondaki sözler gerçekten çok doğruydu.
Kesinlikle katılıyorum uzay bilimin müfredatta olması gerektiğine ve aynı zamanda felsefe derside mutlaka olması gerekiyor•••
Bu Yaz James Webb Teleskopu kim bilir neler bulacak
cok heyecan verici gercekten
Okulda anlatılan felsefe o kadar berbatki insanları felsefeden soğutur. Bence ilk önce öğretmenlere "nasıl ders anlatılır" eğitimi verilmeli. Müfredatı da badem bıyıklı memurlar değil, bu işe kendini adamış eğitmenler bilim anlatıcıları hazırlamalı.
@@randomhuman5525 Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın
UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
@@bilimarsiviX Abone oldum.
Emeğe saygı 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Yine harika bir video emeğinize sağlık hocam. Bir şeyi çok merak ediyorum. Evren başlangıçta hidrojenden oluşuyordu, merak ettiğim şey hidrojen nasıl oluştu. Bunun hakkında bir video yapar mısınız?
Kuasarları güzel bir üslupla anlatmışsınız Teşekkürler
Müthişsin Bebar Bilim. Teşekkürler.
Teşekkürler
Karar verdiğim bölümde emeğiniz büyük vesselam ...
@@avni3932 İnşallah olursa, teşekkür yorumu atacağım 😊
Görsellerle anlatım uyumu başarılı olmuş, tebrik ederim.
uzay ta eskiden beri filozofların da ilgisini çekmiş ve hayata dair (doğal olarak) yargıların kaynağı, rehberi olmuştur. atina okulunda öğretilen yedi dersten(astronomi) biridir.
alta tron müziği koyun.
filozof bu sen ben gibi it serseri değil. okumuş adam.
Asıl sen iyiki varsın bebar bilim ...❤ en sonda da dediğin gibi herkes evrenle tanışmaya başlasa her şey çok daha güzel olacak...
Teşekkürler Bebar bilim harika bir konu seçmişsin.Emeğine tekrar teşekkür ederim.Bu tarz videolara yorum atıyorum sadece.Bu yolun desteklenmesi gerekiyor..
08:18 gelecekteki çocuklarım umarım bu mottoya sahip bi dünyaya gözlerini açar ve böyle bir eğitim sistemine dahil olur. Hayalimi dile getirdin, videoyu, konuyu, nerde olduğumu unuttum daldım gittim. Halamın kızı, kuzenim, yıldızlara, aya, gezegenlere, astronomiye deli olurdu ben gibi, benim aksime fizik dehasıydı da, bir gün babannemlerde bayram toplanmasında terasa sigara içmeye çıktığımda, kapkara gecede kuzenimin parlayan gözlerini görünce ödüm kopmuştu ama neden orada olduğunu sorunca aldığım cevap, o aşağı gittikten sonra bana ağlayarak yaktırdı. Yıldızları izlemeye çıkmış. Çünkü hepimiz büyük şehirlerde yaşıyorduk ve ışık kirliliği sağolsun gözlerimizi kör etmişti. Babannemler küçük bir ilçedeydi, eskisi gibi samanyolu galaksisinin kolunu görmek yine de mümkün olmasa da, yıldızlar bir büyük şehirdekinden çok daha netti. Bu sene o fizik aşığı, gözleri geceleri gökyüzünde mutlulukla parlayan, astronomi aşığı ve benim de halama 'nolur arkasında durun' diye yalvardığım kız ne mi oldu? Merak ediyorsunuz söyleyeyim. Aile baskısı ile tıp yazdı ve bu sene başladı. Çok üzücü. Eski kafalı insanların başarı kriterlerinin halen doktorluk hukuk gibi kavramlarda olması. Çok üzücü. Kendi çocuklarıma daha aydınlık yıldızlar gösterip merak etmeleri, en az ben kadar, o zorla tıp okutulan kuzenim kadar, gökyüzüne baktıklarında gözlerinin parlaması dileği ile....
Tam benim için bir video olmuş
Harika bir video olmuş
Merhaba Bebar Bilim çok ilginç bir konuya değinmişsiniz
Pulsar, blazar ve magnetara da değinebilir misiniz ?
Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın
UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
astronomi ilkokuldan itibaren okutulmalı bence de.bilimi ve araştırmayı teşvik edici mükemmel bir etki yaratırdı çocuklarda kesinlikle.
Olur mu din eğitimi ve anlaşılmayan lisanla gozunu açmalı çocuklar.. Bi gıdım ilerlerız dıye o kadar korkuyor ki 40..70 yaş arası sabit fikirliler
Merak ettiğim tüm konuları sayenizde izliyor öğreniyorum.iyiki varsınız
Videolarınızı iple çekiyorum..mükemmel anlatım için teşekkürler
Saygı Değer Administer Bebar Bilim Ailesi şahsen uzay ve barındırdığı bilgi deryasını usanmadan ilk günkü istek ve hevesle bizler içün anlaşılır bilgi edinmemiz sağladığınız ve dahi emek dolu yapıtlarınızın her biri içün müteşekkiriz her daim başarılı akademik ve bilgilendirici içerikli yapımların canı gönülden devamını dilerim...
Merhabalar rahatsız ediyorsam kusura bakmayın
UA-camda Bilim,Teknoloji ve Astronomi alanlarında içerikler üretmekteyiz. Fakat UA-cam algoritmasının azizliğine uğrayıp iyi yerlere gelemiyoruz. Bu alanda oldukça emek sarf ediyoruz.
@@bilimarsiviX ya başka bir yerde yap reklamını hem özür dinliyorsunuz hemde hem her yorumun altında siz varsınız
@@Evrensel.Gezgin-Yankee Kanka adam napsın cidden pek önem verilmiyor
bu kanallara
@@Elif_beyaz la her yerdeler hem rahatsız ettiysek özür dileriz diyor ama her yerdeler
@@Evrensel.Gezgin-Yankee E tabi oda var
ama sadece bir yazı bilmiyorum
çaresizlik gibime geliyor
sonuçta pek izlenmiyorlar değer verilmiyor
yapan insan ise daha fazla kitleye ulaşıp kendi videolarını izletmek
istiyor e buda olmuyor
kötü bir his sanırım
Videonun sonunda söyledikleriniz çok doğru.👏👏👏
Sonunda uzay videosu.
12 yıllık eğitim öğretim hayatımda hiç astronomi dersi almadım.Eğitim sistemi bana haftada 2şer ders din kültürü ve kuran dersi görmemi istiyor ama zahmet edip 1 astronomi dersi koyamıyorlar.Böyle cahil insanlar başımızda olup kurtuluşun bilimde olduğunu anlamayan insanlar yüzünden dünya şimdi ne Einstein'ler kaybetmiştir.
İnsan neden uzaya baktıkça huzur buluyor?
Sanırım yalnızlığın ve boşluğun sonsuz hissi kalbimize dokunuyor..
Gene güzel bir konu güzel bir video ve gene adını yeni duyduhum bilim adamı teşekkürler bebar bilim
Matematiğin ve fiziğin ne sebepten ortaya çıktığını eğitim hayatım boyunca öğretmemişlerdi, tek öğrettikleri şey bizim bu dersleri öğrenerek nasıl memur olabileceğimizdi. Teşekkürler Bebar Bilim. 👨🎓
8:18 Abi onuna kadar haklısın
Çok garip zamanlardı. Sen bilmezsin, deden bilmez, dedenin dedesi hiç bilmez. Ama baban iyi hatırlar.
Çok güzel video olmuş emeğine sağlık. Blazarlar ile ilgili video da gelir mi? Aralarındaki farkı anlasam anlasam senin sayende anlarım 😝
Aradaki tek fark yaydığı ışığın bize göre açısı. Yani Blazarlar bize göre 90 derece açı ile ışık yayıyorlar. Kuasar ile Blazar aynı şey.
Üstat senin sayende daha da çok seviyorum evreni ve bilimi ne kadar küçük olduğumuzu gösteriyorsun ne kadar kompleksli olduğumuzu.
Ama evren için biz hiç bişeyiz.
Seviliyorsun sevilmeye de devam edeceksin üstat
Ellerine emeklerine sağlık. Yine bilimin ışığında bizleri akıp götürdün.
8:19 Astronomi eğitim müfaratında olsa harika olur. Astronomiyi anlayanı bırak fizikten anlayan bir hocam olsaydı lisede astronomiyi de düşünebilirdim.
Evrenin en sıra dışı olguları demek biraz fazla iddialı olmuş bence hocam video için elinize kolunuza sesinize sağlık
Çok haklısınız, teşekkürler 🙏
harika anlatım. harika çalışma. iyi ki varsınız, sevgiler :)
Keyifle izliyorum 👏👏👏
İstikbal Göklerde derken Gazi Paşa bunu daha ilerisi için düşünmediğine inanmak zor. Gökyüzü ve Ötesi derin uzay her türlü mucizeyi barındıran bir gerçek.
Keşke dediğiniz gibi , ilk okul müfredatından itibaren olsa.
En çok sevdiğim ve kafa yormaya bayıldığım alan Astronomi 🔭
Çok teşekkür ederim böyle güzel videolar çektiğiniz için.
Yine yine çok güzeldi...✨🌌👏
Bebar bilim bir sorum olacak ülkedeki astronomi ve uzay bilimleri bölümleri hakkında fikirleriniz neler ?
Gerçekten keşke astronomi tüm bölümlerde olsa 😕
Selam Twitter hesabınızı da aktif kullansanız güzel olur 👍🏻
Hocam karadelikler ile ilgili bir video yapabilirmisiniz emeğinize sağlık bu arada 👍
Kara deliklerle ilgili birkaç videom var. Kanalda arama yapabilirsiniz.
Merhaba , bir çok videonuzu büyük bir zevkle izliyorum , ancak bir nokta da bir videonun eksik olduğunu düşünüyorum , bulunduğumuz galaksi evrenin tam olarak neresin de ve ilk patlamadan nekadar zaman sonra bulunduğumuz noktaya geldik hangi yöne doğru itildik , belki de böyle bir video yapmış olabilirsiniz , gözden kacirdiysam bilgilendirirseniz sevinirim :)
Bugün 6 Şubat Pazar ve izlemeye değer tek yapımı buldum sanırım.
Üstadım varol. Tebrikler
Harika bir anlatım.
Elinize saglik . Magnetar larla ilgili de bir video bekliyoruz...
Pazar gününü güzelleştiren video gelmiş
Sen harika bi kanalsın 🙏🙏🙏
Ortaokul 5. sınıftayken elime 99 basım bir tiTemel Britannica serisi geçmişti. Orada bir ya da iki paragraflık bir maddeydi kuasarlar. Yıldızımsı diye çevirmişlerdi ve ne oldukları hakkında basit teorileri açıklamışlardı. Şu an üniversite ikinci sınıfım ve adeta geçmişe gitmiş oldum ;) kuasar pulsar ve kara deliklerin uzay kanunlarını alt üst etmesi... Bazen lisansımı aldıktan sonra biyoloji ya da fizik okuma dürtüsü geliyor bana sayenizde.
Videoda galaksilerin dönüş yönü ile görüntüleri birbiri ile uyumsuz. (Örnek:5:07. Saat yönünde dönüyor ama dışta görünen kuyrukları saat yönünün tersine döner görünümde) Bilimle kalmamızı sağlayan ve tonla bilgiyi kısa sürede hap gibi sunan videolarınız göz önüne alındığında aslında bu sadece bir ayrıntı. Ama bu bir bilim kanalı ve neden düzeltilmesin ki. Başarılarınızın devamını dilerim.
Ben sırların en temelinde em derininde ki sebebin ortaya çıktığı an o değerli olan duygunun kaybolacağına inanıyorum. Yani hedeflediği ya da hayal ettiği her şeyi halleden bir kişinin sırada yapacak bir şeyinin olmadığı an düşeceği boşluk gibi. Bazı insanların melekelerini yitirdiği o an. Ya da evrenin sırrını çözene deli mi diyorlar yoksa?!
Endişelenmeyin. Bilginin sonu gelmez. Her yeni bilgi bir diğerine kapı açacak. Ögrenmemiz gereken bilgiler, çözmemiz gereken sorunlar hiç bitmeyecek.
Emeğinize sağlık
İlaç gibi kanal ya🤩
Her verdiğin bilgiyle yeni bir bakış açısı katıyorsun.Ve biraz komik gelecek ama video daki görseller den güzel duvar kağıdı oluyor. :D
Harika bir kanal. Göbek atan kızlar, cin çıkarma videoları milyon tıklama olacağına,böyle kanallar milyon tıklama olsaydı. Şimdi ülke bu halde olmazdı.
Cok iyi degil mi ? Sizi izlemek cok keyifli tesekkurler
gerçeknede öyle abicim mesela ben öceleri hiç matematiğe fiziğe kimyaya merakım yoktu ama şimdi kesinlikle öğrenmem gerek diyorum
Harika içerikler için teşekkürü borç bilirim. Bebar bilim harikasın…
Sayın Bebar Kanalı bilim ile aydinlandigimiz bu kanal da yüksek gelen enerji faturaları hakkında bir video bekliyoruz. Çünkü bunu ancak bilim açıklaya bilir 😉
Bilimin cevaplayamadığı sorular serimize konu olabilir gibi biraz. İncelemek lazım :)
@@bebarbilim kW cinsinden incelerseniz sevirim M3 de olabilir, ikisi de kabülümüz
asıl sen iyi ki varsın...
8:20 abi şu manzaraya bayılıyorum ve ara sıra videosunu açıp uzun uzun bakıyorum. ama aklımda bir soru var. bu manzara çıplak gözpe yine bu şekilde gözükebilir mi yoksa kamera sayesinde mi böyle gözüküyor?
Selamlar , Evrendeki en büyük yapı Herkül korona borealismidir. bununla ilgili videonuz varmı.
Bu da Barıd ozcan gibi her video sonunds bir ders verme cabası hıaaammmınaa
bu kadar güzel anlatma böyle olur
umarım umarım ben de bi şekilde bi bilimsel araştırmada bulınsam,teorik fizikçilik hayalimi gerçekleştirsem ve o gün bura gelip ben buldum sizin sayenizde demek o kadar hoş olur ki
@Anakinskywalker e yani
@Anakinskywalker e yani yine
@Anakinskywalker e yani demeden ne olduğunu biliyordum ama. siz kimdiniz? açıkcası ben böyle bi yorum yapmanız için yeterli gözleme sahip olduğunuzu düşünmüyorum
@Anakinskywalker beyefendi/hanfendi diğer yorumlarınız böyle değildi
Arkadaşlar, like atın da trendlere girsin. Ülkemizde bu tip ureticiler cok az. Trend olsun da halkin genel kültürü artsin biraz. Muhabbet edecek adam kalmadi ulkede. Kara delik diyorsun adam kanalizasyon şebekesi mi diyor. Aglanacak halimize gülüyoruz. Tüm videolarini izledim. Teşekkürler. Devamini bekliyoruz. Eline emegine sağlık
abi evren hangi elementten oluştu? her şeyin başında hidrojen ve oksijen mi vardı? bu konuda video çekerseniz sevinirim
Hidrojen ilk elementtir. İlk başta hidrojen oluşuyor. Hidrojen atomları bir araya gelip devasa kütleçekimleri ile füzyon tepkimesi başlatarak bir yıldıza dönüşüyor. Bu yıldızın çekirdeğindeki füzyon tepkimesi hidrojen atomlarını birleştirerek helyumu ve sırası ile diğer elementleri oluşturuyor.
Kahvaltıyı koydum videoyu bekliyordum. D
Meraklısına düşünmek icin bazı sorular :
1=) GERÇEK A: Kütle çekim dalgaları ışığın hızındadır..
GERÇEK B : Karadeliklerden ışık bile kaçamaz..
SORU: O halde nasıl oluyor da karadeligin kütleçekim dalgaları onun olay ufkunun dışına etki edebiliyor ?..Kütleçekim dalgaları ışığın hızındadır ve kendi dalgaları da karadelikden kaçamaz..( ipucu: sorunun cevabı için Einstein genel görelilik esaslarına ve kuantum mekaniginin sanal parcacıklarına bakınız..)
2=) GERÇEK A : E=h/t ...Burada h sabiti Enerji çarpı zamandır..Yani belirli bir zaman boyunca etki eden Enerji..Atılabilecek en küçük süreli yumruk gibi düşünebiliriz..
GERÇEK B : Tüm genişleyen evren bir bigbang tekilliğini öngörür ve tekilligin olduğu nokta sonsuz yoğun ve zamansızdır..
GERÇEK C : Enerji yok edilemez ve var edilemez ..Enerji her zaman korunur ..
SORU: Tekillik noktasında zaman sıfır olursa [ Limit ∆t>>>>0 , E=h/t = sonsuz olur)..Zaman sıfıra giderken h/t sonsuza büyür yani Enerji sonsuz olur..Sonsuza giden bir Enerji korunabilir mi ?...Bu kosullarda hala calışan bir Enerji korunumu yasası mümkün mü sizce ?..
3=) GERÇEK A : Işık hızı geçilemez
GERÇEK B : Elektronlar atomların etrafında belirli bir Enerji seviyesinde bir olasılık halinde bulunur..
GERÇEK C : Dönen bir cismin çizgisel hızı ve açısal hızı vardır..
SORU : cekirdeğin etrafında bir olasılık dahilinde dans eden elektronun cizgisel hızı zaten ışığın hızını çok basitçe geçmez mi ?..( ipucu : Kuantum mekanigi ile parcacıkların ışık hızını minik solucan delikleri ile aşması)
4:) GERÇEK A : Açısal hız = Çizgisel hız /yarıçap ...
SORU: Açısal hızı aynı kalacak şekilde , yarıçapı çok büyük olan bir dönme hareketi çok rahat bir sekilde ışığın hızını geçmez mi ?..Sizce evrende böyle bir dönü hareketi olan bir nesne ya da sistem var mıdır?..Eğer dünyamız ile aynı açısal hıza sahip inanılmaz büyük bir cisim olsaydı çok rahat bir sekilde v>C olurdu..Sizce böyle bir cisim mümkün mü ?
5=) GERÇEK A : Evrenin en küçük uzunluğu planck uzunluğudur
GERÇEK B : Planck uzunlugu bir schwarzchild yarıçapıdır yani bir karadelikdir..
GERCEK C : C(ışıkhızı)= planck uzunluğu bölü planck zamanıdır..
GERÇEK D: Işık elektromanyetik bir dalgadır..En temel yük olan elektronun ivmelenmesi sonucu oluşur.
SORU : Planck uzunluğu bir karadelikse bir foton ondan nasıl kaçar ?.Cevabı dalgalanarak olabilir mi ?..Bir karadeliğin etrafından dolaşan ışık büküme uğrar...Peki en temel karadeliğin etrafındaki enerji büküme uğrarsa ne olur ? yoksa ışık mı meydana gelir..Bu cevap GERÇEK D ile açık bir çelişkide..Bu çelişkiyi nasıl çözerdiniz ?
6=) GERÇEK A : E=p.c ,P=m.c Işığın kütlesi olmamasına rağmen momentumu vardır..
GERÇEK B : Bir cisme ne kadar etki uygularsanız ondan aynı tepkiyi alırsınız.Newton mekanigindeki tepki(N) kuvveti gibi..
GERCEK C: Bir aynaya çarpan ışık geri yansırken toplamda 2P kadar aynaya tepki kuvveti verir..
SORU: Aynaya çarpan ışık ona enerji veriyorsa , ayna hareket etmek yerine neden sabit durup ısınır ?..Büyük bir ışık dalgasının toplam momenrumu bir aynayı rahatlıkla hareket ettirebilecekken neden bunu yapamaz ?..( İpucu ; sistem uzayda kullanılacak ve bu sayede güneşden gelen ışık ile hareket edecek yelkenler tasarlanacak..Bu durumun dünyada neden olmayıpda uzayda oldugunu etki ve tepki prensibine göre düşünün )..
Gerçek a gerçek b olayı nedir?
@@dontusegoogle3244 2 farklı gerçekten bahsetmiş. Yani karadeliklerden ışık bile kaçamaz bir gerçek, kütle çekim dalgaları ışığın hızındadır da bir gerçek. Bu iki farklı gerçek birbirlerini doğrulamıyor gibi bir şey sanırım.
@@shitthetablesleaving teşekkür ediyorum sağ olun
@@dontusegoogle3244 Rica ederim:)
Süper kanal
Kanala bir eleştiri yapmam lazım. Bu kanalın Çoklu Evrenler ile ilgili bir videosunu izliyordum. Keyif alarak izliyordum ve sanki matematiksel bir gerçeklikmiş gibi ‘hepsi tesadüf’ kısmını duyunca beynimden vurulmuşa döndüm. Kanalın entelektüel seviyesinin yüksek olduğunu düşündüğüm için böyle bir şey beklemiyordum. Videoyu hemen durdurdum ve artık bu kanalın herhangi bir videosunu izlemem elbette. Yüzde yüz yanlış bir hareket. Zerre kadar savunulacak bir yönü yok. ‘Acaba videoyu izleyen Teistler’e ayıp olur mu?’ diye düşünülmemiş ve TAMAMEN felsefi bir yorum yapmış. Bunu yaparken kesin bir dil kullanmış. Sanki bilim servis ediyormuş gibi konuşmuş. Ben bir Teist olarak bunu mide bulandırıcı buldum. Ayrıca bahsettiği konuda, ortada tesadüf ile ilgili hiçbir şey yok. Tamamen felsefi bir görüş sunuyor. Bana kalırsa toz tanesi kadar bir tesadüf yok hatta ile ilgilendikçe yaratılışa daha çok hayret ediyorum. Kanalın bu davranışına üzüldüm.
Yıllardır internet ortamında ismimi QUASAR olarak kullanıyorum. ne demek diye soran insanlara uzun uzun yazmak yerine artık bu videoyu atıcam ağzına sağlık.
canavar değilim bu arada
Emeginize saglik 👏👏👏
merhabaa yine ve yeniden. bu videonun altında daha az yorum varmıs belki görünür. geçen yaptığınız biz evreniz videosunda bizim içimizdeki elementler belki de milyon yıl önceki elementler demiştiniz. bu bizim toprktan geldiğimzi az da olsa kanıtlar mı? yani kuraan doğru mu bilmiyorum ancak belki de bu yorumu yapabiliriz. sizin de fikirlerinizi almak istedim
Topraktan var olma kuran öncesi bir çok kaynakta var. İlki de sümer tabletlerinde geçer. Bir yönden bakarsak bizi oluşturan elementler yeryüzünden geliyor. Yeryüzüne ise dış uzaydan geliyor. Dünya dış uzaydan gelen göktaşlarının Güneşin yörüngesine oturup toplanması ile oluştu. Dış uzayda bu göktaşları nasıl oluştu dersek bunlar da patlayan yıldızlardan arta kalan, uzaya saçılan parçalar oluyor. Ünlü biliminsanı Carl Sagan'ın "Hepimiz yıldız tozuyuz" sözü bunu ifade ediyor. En nihayetinde her şey yıldız tozu.
Dini anlatılara gelirsek tanrının toprağı alıp insan biçimine soktuğu sonra ona üfleyerek canlandırdığı genel bir inanıştır. Burada daha farklı bir anlatım var. Bu anlatımda insan doğrudan toprağa şekil verilerek var ediliyor. Oysa biz çok dolaylı olarak, bitkilerin topraktan aldığı elementleri o bitkileri yiyeyerek bünyemize eklememiz sonucu oluşuyoruz. Bu dini anlatımdaki doğrudan topraktan gelme ile uyuşmuyor.
@@randomhuman5525 hiimm mantıklı aslında yani doğal olarak aslında öyle oluyor ama acaba tanrı(lar)la da bi ilişkisi var mı demiştim onu da anlatmışsınız. cok tesekkur ederim. cok hem de. iyi günler
@@Sevval-lm8js Dünya üzerindeki bütün elementler nihayetinde yıldızlardan geliyorsa o zaman neden toprağa bir ayrıcalık tanıyalım ki? Aynı şeyi su için, taş için, hava için, farklı mineraller için de diyebilirdik.
Canlılığın su içerisinde termal bacaların etrafında şekillendiği tahmin edildiği için bazı insanlar "topraktan yaratıldık" ve "sudan yaratıldık" şeklindeki ayetleri harmanlayıp bu olayla bağdaştırmakta. Ama şu çok net bir şekilde bilinmelidir. Su dediğimiz madde bir moleküldür. Canlılık sadece bu H2O molekülünden oluşmadı. Toprakta ve sudaki çeşitli kimyasal maddelerin tepkimesi sonucunda oluştu. Tüm bunları görmezden gelip "topraktan oluştu işte" demek geçerli bir iddia değildir. Çünkü "toprak" dediğin şey içerisinde binlerce madde olan, içerdiği maddelerin çeşit ve oranlarına göre farklılıklar gösteren (killi toprak, kumlu toprak, kireçli toprak gibi) bir karışımdır. Dolayısıyla toprakta zaten ne ararsan bulabilirsin, çok muğlak bir şekilde tanımlanıyor. Bir şey su içinde oluştu demek o şey sudan yaratıldı demek değildir. Bir balığın yumurtadan çıktığı çevre göl olduğu için balığın anlık olarak sudan yaratıldığı söylemeke ne kadar saçmaysa bunu söylemek de o kadar saçma.
Son olarak da toprakta bulunan organik bileşenlerin canlı organizmalarda bulunması onların topraktan yaratılması anlamına gelmiyor. Zaten toprağın üst tabakası ölü hayvan ve bitki örtüsünün kalıntıları ile dolu.
@@-fractal- anladım anladım zaten topraktan geldik ayetine sadece acaba dedim. çünkü hem inanmıyorum da ama belki kanottır falan dedim cok tesekkur ederim
Teşkürler(:
Bebar abi bilim videolari daha uzun yapabilsen efsane olacak
Konunun özünü anlatabildiğimi düşündüğüm zaman bırakıyorum genellikle. Bazı konular bu şekilde daha iyi anlaşılyor diye düşünüyorum. Ama tabi uzun metrajlı bir şeyler yolda. Bilime doyacağız :)
@@bebarbilim abi sen beni yanlış anladın bilim bahane maksat sesini duyalım
Videolarını severek izliyoruz ancak anlatımda, vurgularda bazı problemler var. Kulak tırmalıyor ama ne olduğunu açıklayamam.
Son cümle... Kesinlikle abi
Kardeşim daha sık video at be.
Çok seviyorum!!!
Abi ben neden bu video her ana sayfama çıkdığnda Kusar gibi okuyorum ilk bakşda
Tekinik olark evrenin diyer ucunda kuazar lar oluşmaya devam ediyor olabilir bilemeyiz
Hocam lütfen paul dirac gelsin
"acayip zamanlardı" gliba 80lerle aynı havaya sahip :)
benim en cok merak ettiğim şey dünyamızın güney veya kuzeyinden sürekli bir düzlemde ne kadar süre ileri devam gidilir nereye varılır her gezegenin düzlemi aynımıdır uzayın illa sonu vardır sondan sonra ne var acaba?
Evrim Ağacı kanalında bu konular ile ilgili güzel videolar var. Bi göz atabilirsin.
@@randomhuman5525 izliyorum tşkler
Hemen geldim
Bir ayda bir video gelmesin reis hafdan haftaya iyiydi