Salut Florin! In primul rand iti multumesc pentru timpul alocat acestei prezentari. Pentru mine este foarte utila ✌ In al doilea rand am o intrebare tinand cont ca am vazut si materialul dedicat celor mai buni 4 brokeri din perspectiva ta: Sa zicem ca merg pe planul de mai sus, profil moderat si, conform splitului facut de tine rezulta sume destul de mici pentru investitii --> Prin care broker pot sa realizez acest plan si sa fie in continuare un procent rezonabil la final?
Ceva nu pușcă! Daca ar fi să urmăm strategia clasica și de bază a unui investitor,după ce ți-ai creat fondul de urgență și fondul de siguranță,nu mai e nevoie sa fim precauți ci să ne concentrăm pe obținerea unor randamente mari cu comisioane cat mai mici! Din aceste perspective investițiile par a fi foarte complicate!
pai nu mai esti precaut din punctul cui de vedere ? pentru un investitor iETF urile par cel mai sigure dar castigi mai putin si tot investitorul in ETF se poate uita la investitorul in actiuni si sa zica ca cel in actiuni risca mult ; la randul lui investitorul in actiuni poate argumenta ca si el este safe intrucat a investit in blue-chip stocks si in plus are si randament mai mare decat intr-un etf exista teste online pentru a determina ce fel de investitor esti :) in incheiere si cumpararea unei case poate pare la fel de complicata ca si investiile si totusi romanul face tot posibilul sa isi ia o casa cat mai mare
Super informative videoclipurile tale! Ce nu imi e prea clar e cum se investeste in aur, mai ales daca e vorba de 20 de lei pe luna, de unde-mi iau aur de 20 de lei? :)
Salut Florin, poti sa faci un video in care sa ne arati cum sa investesti intr-o crypto moneda(Bitcoin sau Eth) si cum poti scoate acei bani dupa un timp? pe Binance, ar fi folositor.
Daca vorbim de sume mici pe care le poti investi lunar cel mai bine prin broker printr-un etc de aur cu replicare fizica. Daca investesti peste 1-2k euro lunar, cumpara direct aur fizic :)
Salutare, nu se intampla nimic. Singurul mod in care un ETF da faliment este prin companiile ce sunt in componenta ETF-ului. In momentul in care cumperi un ETF acel fond cumpara in numele tau actiuni la companiile ce fac componenta ETF-ului. Brokerul sau Administratorul ETF-ului sunt doar intermediari, daca Brokerul da faliment posesiile tale inca exista, doar trebuie mutate la alt broker, la fel daca administratorul ETF-ului da faliment, posesiile tale se muta la alt administrator. :)
Istoric este cea mai stabila economie din lume, companiile din "america" nu sunt doar companii care au activitatea acolo, sunt toate multi-nationalele cele mai cunoscute in lumea asta, cu sedii si activitate peste tot. Apple, Microsoft, Facebook, Pepsi, Coca Cola, McDonalds etc. Adica nu investesti in "America", investesti in companii globale care sunt listate in America. Evident exista si alti indici bursieri pe care te poti focusa daca vrei sa nu fii 100% pe SUA. S&P este ce am ales pentru strategia din acest video, nu este singura strategie din lume si in niciun caz nu o sa pretind ca e cea mai buna posibila, este ce functioneaza pentru mine personal. Uite un alt exemplu de ETF de actiuni care poate fi focusul investitiilor tale este MSCI World. Acesta cuprinde pe aceeasi logica ca si S&P 500 cele mai mari companii din lume, doar ca de data asta din toate tarile dezvoltate ale lumii, adica inclusiv Japonia, Germania, Anglia, etc. (dar ca idee si acest indice este 65% SUA, deci practic investesti in S&P 500 + cateva companii)
Salut, Daca investesc constant timp de 30 de ani intr-un ETF si vine in sfarsit data la care doresc sa vand tot si sa imi cumpar inghetata de toti banii , :)) , ce mecanisme garanteaza faptul ca voi putea vinde toate participatiile la acel ETF ? Multumesc PS Foarte fain materialul, scurt si la obiect, no bullshit, mi-a placut enorm
Nu e vorba neaparat despre mecanism aici, pretul unui instrument financiar este dat de cerere si oferta, deci pretul pe care il vezi afisat cu care poti vinde este pretul la care oamenii au dat deja "comenzi" de cumparat activul. Cat timp exista lichiditate pe piata tu poti vinde instrumentul financiar, iar cand e vorba de bursa de actiuni (mai ales SUA) lichiditatea este acolo si ai si o istorie de 100 de ani care iti poate dovedi asta :) Intradevar daca esti un investitor institutional care detine o mare majoritate din actiunile disponibile de pe piata exista sansa sa nu fie suficienta lichidate cat sa poti vinde, dar aici vorbim despre sume de billions, nu e aplicabil la o persoana fizica.
@@FlorinRata Multumesc pt perspectiva. Deci lichiditate ar fi pentru nivelul de detinere al unei persoane fizice, chiar daca, sa zicem, ar trebuie planificat exit-ul pe o perioada mai lunga de timp
Florin, daca nu sunt in profilul tau, adica nu prea mai am 20-25 de ani, dar am posibiltati de a investi pentru 10 ani, pot sa-mi fac un portofoliu direct cu o suma sa zic anuala, gen 12.000 ron, si sa monitorizez componenta trimestrial, eventual schimband ceva ETF-uri daca randamentul e prea lent? Ca profil cred ca moderat as alege, ce zici?
Salut, da cu siguranta. Momentul cel mai prielnic este intotdeauna cat de devreme posibil :) Profilul este la decizia ta, moderat este cel mai balansat si eu zic ca e perfect pentru cineva care incepe.
sunt mai multi pasi prin care trebuie sa treci sa ajungi acolo, e greu de explicat in text dar iti las un video mai jos cu un baiat care iti arata cum :) ua-cam.com/video/O6hlbJCyGAc/v-deo.html
Interesant. Felicitari. In ce la NN? Poate pe viitor o lectie practica de investire pe xtb in S&P 500 si una pe etoro. Cum interpretam indicii bursieri - exemplu pe S&P 500 Despre diversificarea monedelor in care sa investesti (euro/dolari/Ron - ponderi) Despre diversificare cu actiuni in contratimp (cand una scade cealalta creste in functie de perioada)... si ma mai gandesc la teme... :)
la 10 milioane pe luna salariu, nu exista videoclipuri despre investitii care sa poata ajuta din pacate... :) Aici trebuie sa se caute modalitati de a creste veniturile - prin educatie, prin invatat abilitati cautate, prin lucrat mai multe job-uri, etc. Video-uri despre investitii, criptomonede, bursa etc sunt in continuare bune ca educatie financiara si setare de mentalitate in schimb.
@@FlorinRata De ce nu?! Cu 25$ investiti lunar (10% din minimul pe economie) in S&P 500 peste 30 de ani in mod normal se acumuleaza aprox. 35.000$, deci tot se strange macar de un pamant foarte ieftin la sat si o casa mica din containere maritime :) Adevarat ca problema e brokerul, din cate stiu Revolut e singurul care permite investitii sub 100 de Lei, dar nu are ETFuri, XTB si eToro ies din calcul din cauza limitei pe ordin, cat despre Trading212 nu merita luat in considerare intrucat e un mort neingropat inca pentru clientii noi. In mod normal insa in 1-2 ani va intra FreeTrade pe piata romaneasca, deci pana atunci se poate investi in Berkshire sau ceva fond de investitii cu performante similare ca alternativa la S&P.
@@raresionescu2894 Nu e vorba ca nu o sa faci bani facand asta. Dar nu este rentabil. Cu 35.000$ iti cumper AZI o bucata ... decenta... de pamant, in 30 de ani cine stie ce vor putea cumpara 35k. E mult mai rentabil sa salvezi acei 25$ daca poti timp de 1-2 ani si apoi sa iti faci o acreditare... - poti face cursuri de programare - cursuri web-design - poti deveni agent imobiliar - poti face ACCA dupa sa te angajezi contabil - poti face CFA dupa te angajezi analist financiar - poti face cursuri de marketing dupa intri intr-o multinationala - si tot asa In Romania cel putin, daca ai sub 3000-4000 lei pe luna sunt destule metode sa poti accelera catre acest venit lunar, fie ca angajat fie ca liber profesionist. :) Daca investesti timpul in a-ti duce venitul la 4.000 lei atunci poti investi mult mai mult decat 25$ ceea ce pe termen lung poate sa iti aduca inca un 0 in plus la acei $35.000 de care ai zis.
@@FlorinRata Este perfect adevarat tot ceea ce ai spus, insa aici excludem pana la urma cel mai important lucru, fericirea. Daca din punct de vedere profesional pasiunea vietii unei persoane este sa fie impiegat de miscare, barman, bucatar, tamplar sau orice alta meserie in care salariul de inceput este destul de apropiat de minimul pe economie, cel putin in partea de inceput a carierei, atunci recalificarea intr-un domeniu mai bine platit nu va aduce nicio satisfactie in plan personal, in schimb investitiile ar putea sa deschide calea catre lucruri care altfel ar fi inaccesibile.
Da, sigur. Eu fac analiza strict financiara aici, deci sfaturile mele vor fi mereu in directia catre eficienta. Apoi oamenii clar pot sa isi aleaga ce ii multumesc pe ei cel mai mult :)
Ma gasesti pe instagram @florintalks ✌️
Profil agresiv cu 20% obligatiuni? Si daca tot e agresiv, de ce nu ETF de nasdaq in loc de SP500? Cine accepta agresiv, accepta si volatilitate, nu?
Salut Florin!
In primul rand iti multumesc pentru timpul alocat acestei prezentari. Pentru mine este foarte utila ✌
In al doilea rand am o intrebare tinand cont ca am vazut si materialul dedicat celor mai buni 4 brokeri din perspectiva ta:
Sa zicem ca merg pe planul de mai sus, profil moderat si, conform splitului facut de tine rezulta sume destul de mici pentru investitii --> Prin care broker pot sa realizez acest plan si sa fie in continuare un procent rezonabil la final?
La ce indicatori si cifre din situațiile financiare te uiți atunci cand iei decizia sa cumperi actiuni intr-o companie?
Ceva nu pușcă! Daca ar fi să urmăm strategia clasica și de bază a unui investitor,după ce ți-ai creat fondul de urgență și fondul de siguranță,nu mai e nevoie sa fim precauți ci să ne concentrăm pe obținerea unor randamente mari cu comisioane cat mai mici! Din aceste perspective investițiile par a fi foarte complicate!
pai nu mai esti precaut din punctul cui de vedere ? pentru un investitor iETF urile par cel mai sigure dar castigi mai putin si tot investitorul in ETF se poate uita la investitorul in actiuni si sa zica ca cel in actiuni risca mult ;
la randul lui investitorul in actiuni poate argumenta ca si el este safe intrucat a investit in blue-chip stocks si in plus are si randament mai mare decat intr-un etf
exista teste online pentru a determina ce fel de investitor esti :)
in incheiere si cumpararea unei case poate pare la fel de complicata ca si investiile si totusi romanul face tot posibilul sa isi ia o casa cat mai mare
Nu am inteles in ce fond mutual investesti? Prin ce banca ? Multumesc frumos pentru raspuns
Eu am cont la ING si pentru usurinta am ales unul dintre fondurile mutuale conservatoare NN.
Super informative videoclipurile tale! Ce nu imi e prea clar e cum se investeste in aur, mai ales daca e vorba de 20 de lei pe luna, de unde-mi iau aur de 20 de lei? :)
Strangi cei 20 lei lunar pana ai de minimum investment. Eu de ex iau de vreo 2 ori pe an de pe xtb
Pentru XTB , ETF pentru Russel 2000 ?
R2US.UK :)
Salut Florin, poti sa faci un video in care sa ne arati cum sa investesti intr-o crypto moneda(Bitcoin sau Eth) si cum poti scoate acei bani dupa un timp? pe Binance, ar fi folositor.
Sigur, voi face in viitor un ghid in detaliu binance :)
Salut, vreo recomandare de etf pe corp bond cu acumulare? Observ că majoritatea sunt cu distribuire
www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BG47KH54#sparplan
Salutare, aur cumpărăm fizic sau prin broker?
Daca vorbim de sume mici pe care le poti investi lunar cel mai bine prin broker printr-un etc de aur cu replicare fizica. Daca investesti peste 1-2k euro lunar, cumpara direct aur fizic :)
Salutare. Ajută-mă să inteleg riscul investirii in ETF. Dacă cel care emite ETF-ul sau brokerul dă faliment ce se intâmplă cu ETF-ul? Merci
Salutare, nu se intampla nimic. Singurul mod in care un ETF da faliment este prin companiile ce sunt in componenta ETF-ului.
In momentul in care cumperi un ETF acel fond cumpara in numele tau actiuni la companiile ce fac componenta ETF-ului. Brokerul sau Administratorul ETF-ului sunt doar intermediari, daca Brokerul da faliment posesiile tale inca exista, doar trebuie mutate la alt broker, la fel daca administratorul ETF-ului da faliment, posesiile tale se muta la alt administrator. :)
@@FlorinRata Multumesc pentru răspuns
Buna,
De ce S&P 500 ? Adica de ce focosul pe actiuni doar din america ?
Istoric este cea mai stabila economie din lume, companiile din "america" nu sunt doar companii care au activitatea acolo, sunt toate multi-nationalele cele mai cunoscute in lumea asta, cu sedii si activitate peste tot. Apple, Microsoft, Facebook, Pepsi, Coca Cola, McDonalds etc. Adica nu investesti in "America", investesti in companii globale care sunt listate in America.
Evident exista si alti indici bursieri pe care te poti focusa daca vrei sa nu fii 100% pe SUA. S&P este ce am ales pentru strategia din acest video, nu este singura strategie din lume si in niciun caz nu o sa pretind ca e cea mai buna posibila, este ce functioneaza pentru mine personal.
Uite un alt exemplu de ETF de actiuni care poate fi focusul investitiilor tale este MSCI World. Acesta cuprinde pe aceeasi logica ca si S&P 500 cele mai mari companii din lume, doar ca de data asta din toate tarile dezvoltate ale lumii, adica inclusiv Japonia, Germania, Anglia, etc. (dar ca idee si acest indice este 65% SUA, deci practic investesti in S&P 500 + cateva companii)
Salut, Daca investesc constant timp de 30 de ani intr-un ETF si vine in sfarsit data la care doresc sa vand tot si sa imi cumpar inghetata de toti banii , :)) , ce mecanisme garanteaza faptul ca voi putea vinde toate participatiile la acel ETF ? Multumesc PS Foarte fain materialul, scurt si la obiect, no bullshit, mi-a placut enorm
Nu e vorba neaparat despre mecanism aici, pretul unui instrument financiar este dat de cerere si oferta, deci pretul pe care il vezi afisat cu care poti vinde este pretul la care oamenii au dat deja "comenzi" de cumparat activul.
Cat timp exista lichiditate pe piata tu poti vinde instrumentul financiar, iar cand e vorba de bursa de actiuni (mai ales SUA) lichiditatea este acolo si ai si o istorie de 100 de ani care iti poate dovedi asta :)
Intradevar daca esti un investitor institutional care detine o mare majoritate din actiunile disponibile de pe piata exista sansa sa nu fie suficienta lichidate cat sa poti vinde, dar aici vorbim despre sume de billions, nu e aplicabil la o persoana fizica.
@@FlorinRata Multumesc pt perspectiva. Deci lichiditate ar fi pentru nivelul de detinere al unei persoane fizice, chiar daca, sa zicem, ar trebuie planificat exit-ul pe o perioada mai lunga de timp
@@FlorinRata Marker Maker-ul este specific companiei care a creat ETF-ul ? sau este o institutie externa ?
@@alexandrusimionica3858 cel care l-au facut
Florin, daca nu sunt in profilul tau, adica nu prea mai am 20-25 de ani, dar am posibiltati de a investi pentru 10 ani, pot sa-mi fac un portofoliu direct cu o suma sa zic anuala, gen 12.000 ron, si sa monitorizez componenta trimestrial, eventual schimband ceva ETF-uri daca randamentul e prea lent? Ca profil cred ca moderat as alege, ce zici?
Salut, da cu siguranta. Momentul cel mai prielnic este intotdeauna cat de devreme posibil :)
Profilul este la decizia ta, moderat este cel mai balansat si eu zic ca e perfect pentru cineva care incepe.
@@FlorinRata multumesc, este ca aia, cand plantezi un copac?
@@serbanchinole exact 😀
Zuper!!!
Salut , ai idee unde se vede suma primita pe dividende pe etoro ?
sunt mai multi pasi prin care trebuie sa treci sa ajungi acolo, e greu de explicat in text dar iti las un video mai jos cu un baiat care iti arata cum :)
ua-cam.com/video/O6hlbJCyGAc/v-deo.html
Multumesc mult
Salut,Florin, personal ce recomanzi sa cumparam IWM sau IWN?
Prefer IWM. A avut o performanta istorica mai buna decat IWN, plus un fund size mult mai mare si comision de administrare mai mic. :)
Pe ce aplicatie pot investii in s&p500?
Etoro/xtb - link la mine in descrierea video
Pe xtb e foarte inconvenient că nu poți cumpăra unități fracționale...
Salut !
Interesant. Felicitari. In ce la NN?
Poate pe viitor o lectie practica de investire pe xtb in S&P 500 si una pe etoro.
Cum interpretam indicii bursieri - exemplu pe S&P 500
Despre diversificarea monedelor in care sa investesti (euro/dolari/Ron - ponderi)
Despre diversificare cu actiuni in contratimp (cand una scade cealalta creste in functie de perioada)... si ma mai gandesc la teme... :)
Fond Mutual Conservator de Obligatiuni Romanesti la NN :)
Sigur, sunt multe lucruri de acoperit despre investitii.
@@FlorinRata adica asta: NN (L) International Romanian Bond?
@@riosupescu da
patroane uni ia 10 mil pe luna salariu....
la 10 milioane pe luna salariu, nu exista videoclipuri despre investitii care sa poata ajuta din pacate... :)
Aici trebuie sa se caute modalitati de a creste veniturile - prin educatie, prin invatat abilitati cautate, prin lucrat mai multe job-uri, etc.
Video-uri despre investitii, criptomonede, bursa etc sunt in continuare bune ca educatie financiara si setare de mentalitate in schimb.
@@FlorinRata De ce nu?! Cu 25$ investiti lunar (10% din minimul pe economie) in S&P 500 peste 30 de ani in mod normal se acumuleaza aprox. 35.000$, deci tot se strange macar de un pamant foarte ieftin la sat si o casa mica din containere maritime :) Adevarat ca problema e brokerul, din cate stiu Revolut e singurul care permite investitii sub 100 de Lei, dar nu are ETFuri, XTB si eToro ies din calcul din cauza limitei pe ordin, cat despre Trading212 nu merita luat in considerare intrucat e un mort neingropat inca pentru clientii noi. In mod normal insa in 1-2 ani va intra FreeTrade pe piata romaneasca, deci pana atunci se poate investi in Berkshire sau ceva fond de investitii cu performante similare ca alternativa la S&P.
@@raresionescu2894 Nu e vorba ca nu o sa faci bani facand asta. Dar nu este rentabil. Cu 35.000$ iti cumper AZI o bucata ... decenta... de pamant, in 30 de ani cine stie ce vor putea cumpara 35k.
E mult mai rentabil sa salvezi acei 25$ daca poti timp de 1-2 ani si apoi sa iti faci o acreditare...
- poti face cursuri de programare
- cursuri web-design
- poti deveni agent imobiliar
- poti face ACCA dupa sa te angajezi contabil
- poti face CFA dupa te angajezi analist financiar
- poti face cursuri de marketing dupa intri intr-o multinationala
- si tot asa
In Romania cel putin, daca ai sub 3000-4000 lei pe luna sunt destule metode sa poti accelera catre acest venit lunar, fie ca angajat fie ca liber profesionist. :)
Daca investesti timpul in a-ti duce venitul la 4.000 lei atunci poti investi mult mai mult decat 25$ ceea ce pe termen lung poate sa iti aduca inca un 0 in plus la acei $35.000 de care ai zis.
@@FlorinRata Este perfect adevarat tot ceea ce ai spus, insa aici excludem pana la urma cel mai important lucru, fericirea. Daca din punct de vedere profesional pasiunea vietii unei persoane este sa fie impiegat de miscare, barman, bucatar, tamplar sau orice alta meserie in care salariul de inceput este destul de apropiat de minimul pe economie, cel putin in partea de inceput a carierei, atunci recalificarea intr-un domeniu mai bine platit nu va aduce nicio satisfactie in plan personal, in schimb investitiile ar putea sa deschide calea catre lucruri care altfel ar fi inaccesibile.
Da, sigur.
Eu fac analiza strict financiara aici, deci sfaturile mele vor fi mereu in directia catre eficienta.
Apoi oamenii clar pot sa isi aleaga ce ii multumesc pe ei cel mai mult :)
*Să ne povestească cineva care ți-a urmat sfaturile, să vedem ce s-a întâmplat peste cinci ani*
Salut Florin, cu tine vb pe Instagram?
Nu. Atentie la scammeri care ma impersoneaza.