DEPORTAŢII | CALVARUL MEHEDINŢEAN (VI) | DEPORTAŢI PE VIAŢĂ | DOCUMENTAR TVR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 сер 2017
  • Deportarea în Bărăgan a fost una dintre cele mai notorii forme ale inumanului, manifestată de români contra români, sub imboldul ideologiei comuniste a urii de clasă.
    Realizator: DAN MICU
    Programul: DEPORTAŢII
    Titlul: CALVARUL MEHEDINŢEAN (VI)
    Episod: DEPORTAŢI PE VIAŢĂ
    Imagine: MARIAN OPREA, DAN CONSTANTINESCU, MARIUS NECHITA, MIHAI PĂTRAŞCU
    Premiera: 31.01.2015, ora 17:00, TVR 2
    Sinopsis:
    Terminarea caselor le-a luat deportaţilor o piatră de pe inimă, dar nu a însemnat şi sfârşitul suferinţelor.
    Preocupaţi în continuare de ceea ce vor pune dinaintea copiilor la masa următoare, dar şi de cum vor încălzi soba în iarna aspră a Bărăganului, deportaţii acceptă orice fel de muncă pentru a dobândi un venit oricât de mic.
    Sunt nevoiţi să înghită fiecare coajă din pâinea amară a dezrădăcinării la pachet cu o doză de teroare.
    Locuinţele insalubre, hrana pe sponci şi de proastă calitate, munca extenuantă, regimul de reprimare, purtarea provocatoare a sistemului miliţienesc, indiferenţa autorităţilor faţă de copiii deportaţilor, cu interzicerea accesului la educaţie şi specializare profesională, pedepsirea aspră a oricărei nesupuneri, reforma monetară, care a transformat în sume derizorii sacii cu bani pe care unii au putut sa îi aducă de acasă, introducerea metodelor kaghebiste de supraveghere si urmărire operativă, instigarea la turnătorie, alături de alte şi alte rele, au mutilat viaţa şi felul de a gândi al celor care au crescut în Bărăgan până într-acolo încat nu au mai avut puterea să părăsească lagărele detenţiei nici după ridicarea pedepsei cu deportarea.
    Filmul îi descoperă pe cei care au rămas până la bătrâneţe prizonieri ai sentimentului deportării, deşi s-au întors acasă, dar şi pe cei care nu au avut puterea să mai plece, rămânând să trăiască pe mai departe, până azi, în casa din pământ bătut şi chirpici a copilăriei.
    Interlocutori:
    ing. ALEXANDRU COCONOIU (Cujmir, Mehedinți, deportat la Măzăreni), GEORGETA MITRUȚIU (Vânju Mare, Mehedinți, dislocată la Câmpulung Muscel), CORNELIA ZOICAN (Balta, Mehedinți, dislocată), prof. ILEANA MATEESCU (Florești, Mehedinți, deportată la Rubla), LINICA GĂINARU (Ilovăţ, Mehedinți, deportată la Pelicanu), prof. VICTOR EMIL RUSU (Balta Verde, Mehedinți, deportat la Movila Gâldăului), dr. GRIGORE DRĂGHIA (Ilovăț, Mehedinți, deportat la Pelicanu), MARIA TRĂILESCU (Negruşa, Mehedinți, deportată la Pelicanu), muzeograf MARIA BĂLĂCEANU (Salcia, Mehedinți deportată la Zagna), MIHAI POPESCU (Turnu Severin, deportat la Pelicanu), PROCOPIE UNTARU (Cireşu, Mehedinți, deportat la Pelicanu), ALEXANDRA ZOICAN (Cireşu, Mehedinți, deportată la Pelicanu), EMIL POPESCU (Corlăţelu, Mehedinți, deportat la Pelicanu), ALEXANDRA PAUTA (Cireşu , Mehedinți, deportată la Pelicanu), ing. DOREL DUMITRELE (Obârșia de Câmpie, Mehedinți, deportat la Măzăreni), dr. VALERIU SÂRBU (Jamu Mare, Timiş, deportat la Fundata), VIRGIL RIDICHIE (Cujmir, Mehedinți, deportat la Măzăreni), CONSTANTIN CIOLACU (Periam, Timiş, deportat la Rubla), AUTOGEN UNTARU (Cireşu, Mehedinți, deportat la Pelicanu), CORNELIA FIAT (Ciacova, Timiş, deportată la Viişoara), ing. RODICA BOTEZ (Floreşti, Mehedinți, deportată la Rubla), iconomă stavroforă DARIA CLINCIU (stareţa mânăstirii Libertatea).
    Episodul anterior: DEPORTAȚII | CALVARUL MEHEDINȚEAN (V): PĂTIMIREA CEA DE TOATE ZILELE: • DEPORTAȚII | CALVARUL ...
    Episodul următor: DEPORTAȚII | CALVARUL MEHEDINȚEAN (VII): SURGHIUNUL DE ACASĂ: • DEPORTAȚII | CALVARUL ...

КОМЕНТАРІ •