Ik heb overmorgen mijn eindexamen Nederlands voor Havo. Heb al heel wat videos bekeken, en ik ben ook benieuwd of dit helpt met het 3 uur lezen van saaie teksten :'D
de eerste en laatste zin van een alinea lezen, zo lees ik nu dagelijks de krant en ik win er veel tijd mee, veel artikels zijn naar mijn mening toch maar bladvulling en het is zeker niet allemaal interessant.
Bij twijfel over het antwoord op een vraag kun je het beste bedenken wat de hoofdgedachte is van de tekst of alinea waar de vraag over gaat. Meestal wijst die je in de juiste richting.
Die vraag kan ik zonder de tekst niet beantwoorden, maar als de kern van een tekst het geven van advies is, zou dat ook in de titel of inleiding moeten staan.
Ik heb vandaag geprobeerd de examen te doen (Cito Examen MBO 3F), aangezien ik pas 6 jaar in Nederland woon en het erg moeilijk is geweest om alle vragen op tijd te beantwoorden! Mijn tempo was heel traag. Ik denk dat ik maar weer het examen opnieuw ga doen. Heb u advies over hoe je het examen best moet doen? Ik denk dat ik meer tijd heb verspild omdat ik eerst bij de video's/ (kijk en luister) begon en daarna begon te lezen. Misschien was de strategie die ik gebruikte ook de reden voor de verloren tijd. :/ Bedankt voor de tips, ik ga ze gebruiken tijdens de oefening examen. En ik zal proberen het examen opnieuw.
Beste Carla, Dat is een hele goede vraag, maar lastig om schriftelijk te beantwoorden. Hieronder toch wat tips. LET OP: dit zijn tips om snel antwoorden te vinden op examens met multplechoicevragen. Heb je als doel om teksten tot in detail te begrijpen, zou ik dat anders aanpakken dan ik hieronder adviseer. 1. Lees altijd de titel en eerste alinea zeer intensief, zodat je 100% begrijpt waar de tekst in grote lijnen over gaat. 2. Lees van de andere alinea's alleen tekst als dat nodig is om een vraag te beantwoorden. Wil je toch meer lezen dan alleen de eerste alinea, lees dan alleen de eerste en laatste zinnen van de overige alinea's: daarin staat namelijk de kern. Dat betekent dat je tijdens het examen veel tekst moet overslaan. 3. Onthoud: aan de randen van de alinea's staan hoofdzaken, in het midden van de alinea's staan bijzaken. 4. Besteed 80% van je energie aan het bestuderen van de vraag en de antwoorden en 20% aan het lezen van de tekst. Vergelijk dus antwoorden met elkaar, stel jezelf constant de vraag of je begrijpt wat er staat, streep antwoorden weg die onlogisch zijn, zoek opvallende woorden uit de vraag/antwoorden op in de tekst. 5. Als je vergeten bent waar de tekst over gaat, val dan altijd terug op de titel en de eerste alinea. Ook vragen over de hele tekst kun je meestal beantwoorden door titel en eerste alinea te lezen. Antwoorden op vragen als 'Waarom heeft de schrijver deze tekst geschreven?' en 'Wat voor soort tekst is dit?' kun je ook vaak vinden in de titel en eerste alinea. Veel succes!
Omdat iedereen anders is, verschilt dat sterk per persoon. Het streefniveau bij het afronden van vwo is C1, dus B2 zou op papier te doen moeten zijn, maar dat is dus ook afhankelijk van bijvoorbeeld de leerling, de docent en de methode.
ik ben 13 jaar i won in beglie vlaanderen 5 jaar geleden woonte ik in wallonie en da nbenim ik hier verhuist ik heb ongeveer 1,5 jaar geleden goed geller om nederlands te peraten maar toch zijn er sommige worden dat ik niet begrij en daarom op exames op groot teksten bergijp ik niet een groot deel ik ga naar 2 middelbaar en nederands is een moeillijk vaak voor mij maar ik moet goed punten hallen voor deze trimester anders kan ik niet A stroom doen hebben jullie edeeën hoe kan ik de teksten beter begrijpen?
bedankt maar ik heb maar ik heb een vraag: hoe kun je de voorbeelden die je gebruikt voor een tip of conclusie onderscheiden want het voorbeeld voor een tip lijkt ook best wel op een conclusie
Dank voor je vraag. Een conclusie vat altijd de hele tekst samen en een tip is een soort advies. Een tip heeft dus niet per se te maken met de hele tekst, maar kan over een klein onderdeel van de tekst gaan.
Goede vraag! Bij het maken van een leesexamen zou ik de onderstaande stappen volgen. 1. Lees de titel, de tussenkopjes en lees de eerste alinea altijd intensief. 2. Stop met lezen; neem dan één minuut de tijd om rustig bij jezelf te bedenken wat je al van dit onderwerp weet en controleer of je ECHT begrijpt wat je zojuist hebt gelezen. Maak dus een beeld van de tekst voor jezelf door vragen aan jezelf te stellen: 'Waarom staat dit in de tekst?', 'Wat betekent dit tussenkopje?', 'Wat zegt de titel over de conclusie van de tekst?'. 3. Lees nu vraag 1 van je examen en lees het stukje tekst dat je nodig hebt om het antwoord op de vraag te vinden. Laat je dus niet afleiden door de rest van de tekst. Doe dit ook voor de overige vragen. 4. Als je merkt dat je te weinig tekst hebt gelezen om de vraag te beantwoorden, lees je iets meer tekst. 5. Lees alleen intensief als de bovenstaande stappen niet helpen. Heel veel succes!
Het is geschikt, omdat veel teksten op dezelfde manier in elkaar zitten: hoofd- en bijzaken staan meestal op vaste plekken, de eerste alinea bevat de kern van de tekst, verbanden tussen alinea's zijn op dezelfde manier aangegeven... Natuurlijk kan het niveau van de tekst laag of hoog zijn. Een tekst voor groep 8 is nu eenmaal eenvoudiger dan een hbo-tekst, maar beide bevatten ze dezelfde vaste bovengenoemde punten.
Hoi meneer, ik heb uw filmpjes gezien maar ik snap niet wanneer je moet zeggen of het een overgangszin met verwijzing (of herhaling etc) is of het een uitspraak-reden bijv is. Ik heb even een voorbeeld. Stel er staat; Op welke manier zijn alinea 4 met alinea 5 verbonden? Moet je dan zeggen; Overgangszin met verwijzing (of signaal woord of herhaling) of moet je uitspraak reden (of uitspraak opsomming etc) zeggen? En als er word gevraagd welk verband geeft het aan; Moet je dan zeggen bijv uitspraak-reden? Of ook herhaling of overgangszin met verwijzing? Want ik snap niet hoe je kan zien of je dan moet zeggen of het een uitspraak-reden is of een overgangszin met verwijzing bijv. Klopt het dat ik het zo dan moet beantwoorden of is dit fout; •Hoe/op welke manier zijn alinea 2&3 met elkaar verbonden -is het dan een overgabgszin (of herhaling etc) ? •Wat is het verband tussen alinea/schrijf het verband -Is het dan uitspraak opsomming etc?
Beste Sam, Bedankt voor je vraag. Als je de vraag krijgt wat het verband is tussen twee alinea's moet je aangeven wat de beide alinea's met elkaar te maken hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de ene alinea een oorzaak beschijft (bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting) en de alinea daarna de gevolgen (dat mensen hun huis uit vluchten vanwege de gevaren). Dan zeg je: "Alinea 3 beschrijft de oorzaken van een vulkaanuitbarsting en alinea 4 beschrijft de gevolgen van die uitbarsting, namelijk dat mensen hun huis uit moeten vanwege de gevaren. Het verband is dus 'oorzaak-gevolg'." Veel alinea's bevatten verwijszinnen, dus als je alleen noemt dat een bepaalde alinea een verwijszin heeft, schiet je daar niet zoveel mee op. Je kunt dan beter zeggen wat die verwijszin precies is: "Alinea 3 beschrijft oorzaken van een vulkaanuitbarsting, want dat blijkt uit deze signaalzin: 'Er zijn diverse oorzaken van een vulkaanuitbarsting, namelijk...'". Omdat je het signaalwoord 'namelijk' noemt is het duidelijker wat je bedoelt. Het zou ook kunnen dat twee alinea's op een andere manieren met elkaar te maken hebben, dat alinea 7 bijvoorbeeld een probleem beschrijft en alinea 8 een oplossing daarvoor (probleem-oplossing). De beide vragen die je noemt: "Op welke manier zijn de twee alinea's met elkaar verbonden?" en "Welk verband hebben beide alinea's?" betekenen dus hetzelfde. Is dit antwoord op je vraag? Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag. Groet, Taallokaal
Ik heb morgen een toets begrijpendlezen maar ik krijg tzlkens de vraag wat voor soort tekst is dit en dan heb ik het meestal fout kan je het aub uitleggen want ik weet echt geen oplossing
Veel schrijvers zetten de bedoeling van hun tekst in de titel en/of in de eerste alinea. Begint een tekst met iets als 'Bijscholen moet!' dan is dat een duidelijke mening en is de kans groot dat het een betogende/overtuigende tekst is. Is de titel 'De voor- en nadelen van bijscholen' heeft de tekst meer een informatieve bedoeling. Veel lezers lezen te veel tekst, waardoor ze in de war raken van de hoeveelheid informatie, dus richt je vooral op de titel en eerste alinea en als je daar niets vindt, bekijk je de laatste alinea. Succes straks!
Het doel van dit filmpje is het functioneel lezen van schoolteksten beter te beheersen en niet het plezier in lezen te vergroten, wat voor veel studenten iets heel anders is.
Ik haal altijd onvoldoendes voor dit man
Het heeft me heel goed geholpen op de citotoets van groep 8. Ik kreeg 1 voor Begrijpend Lezen. Dank u!
Bedoel je zeg maar 1 als in de beste niveau van 1 tot 5 of 1 van 1 tot 10 als grap :p?
FizzBee ik denk de eerste
@@fizzbee5137 1 als in dat 1 het beste is ja
Ik heb overmorgen mijn eindexamen Nederlands voor Havo. Heb al heel wat videos bekeken, en ik ben ook benieuwd of dit helpt met het 3 uur lezen van saaie teksten :'D
de eerste en laatste zin van een alinea lezen, zo lees ik nu dagelijks de krant en ik win er veel tijd mee, veel artikels zijn naar mijn mening toch maar bladvulling en het is zeker niet allemaal interessant.
bedankt voor je tips en tricks man!
Editing skills zijn gek
precies , zoals een cyberpunk movie ofzo
Mensen hieronder zeggen dankjewel dit hielp mij bij de cito toets in groep acht. Kom ik hier aan, een student van het mbo, oeps
Zelf ben ik ook student; het is nooit te laat! :)
@@taallokaal gelukkig maar :)
netjes uitgelegd man
Dankjewel ❤
probeer ik te leren kom ik bij cringe compilation uit
thanks voor uitleg
dank je wel
Asje
bedankt voor tips
bedankt u heeft me zooo goed geholpen morgen begrijpend lezen cito bedanktt hoopelijk krijg ik een goede advies dank u
Dat is fijn om te horen! Hoe ging je toets?
@@taallokaal ik had normaal gescoord kunt u een video maken met tips voor begrijpend lezen bij de eindtoets iep
Bedankt 🌱
dankje ik heb een 10 gehaald bij de toets
Tamim Sayahi ik een 11!
@@ezradebruin2986 ze bedoeldt 10/10😜
@@zane729 🤡
@widdepeoplehappy9748 😂
@widepeoplehappy9748
thx heeft me echt geholpen !!!
Bedankt!
ik krijg zo mijn cito toetsen en ik ben een beetje slecht in begrijpend lezen,maar door jou tips krijg ik zeker vwo bedankt\
Dank je wel; heel veel succes!
bedankt voor de uitleg
Graag gedaan!
Bedank in groep 8 ga ik me best doen
bedankt
Handige tip:
_Ga niet door de comments scrollen om jouw tijd te verspillen_
Mag ik een cursus doen voor mijn lezen en luisteren examen 2F? Soms twijfelt ik mijn antwoord.
Bij twijfel over het antwoord op een vraag kun je het beste bedenken wat de hoofdgedachte is van de tekst of alinea waar de vraag over gaat. Meestal wijst die je in de juiste richting.
Hoe herken je een advies in een tekst? kreeg dat ook in een Nederlandse examen 3F
Die vraag kan ik zonder de tekst niet beantwoorden, maar als de kern van een tekst het geven van advies is, zou dat ook in de titel of inleiding moeten staan.
Bedankt…. Binnenkort heb ik examen.
Veel succes!
Dank U.
Ik heb vandaag geprobeerd de examen te doen (Cito Examen MBO 3F), aangezien ik pas 6 jaar in Nederland woon en het erg moeilijk is geweest om alle vragen op tijd te beantwoorden! Mijn tempo was heel traag. Ik denk dat ik maar weer het examen opnieuw ga doen. Heb u advies over hoe je het examen best moet doen? Ik denk dat ik meer tijd heb verspild omdat ik eerst bij de video's/ (kijk en luister) begon en daarna begon te lezen. Misschien was de strategie die ik gebruikte ook de reden voor de verloren tijd. :/ Bedankt voor de tips, ik ga ze gebruiken tijdens de oefening examen. En ik zal proberen het examen opnieuw.
Beste Carla,
Dat is een hele goede vraag, maar lastig om schriftelijk te beantwoorden. Hieronder toch wat tips.
LET OP: dit zijn tips om snel antwoorden te vinden op examens met multplechoicevragen. Heb je als doel om teksten tot in detail te begrijpen, zou ik dat anders aanpakken dan ik hieronder adviseer.
1. Lees altijd de titel en eerste alinea zeer intensief, zodat je 100% begrijpt waar de tekst in grote lijnen over gaat.
2. Lees van de andere alinea's alleen tekst als dat nodig is om een vraag te beantwoorden. Wil je toch meer lezen dan alleen de eerste alinea, lees dan alleen de eerste en laatste zinnen van de overige alinea's: daarin staat namelijk de kern. Dat betekent dat je tijdens het examen veel tekst moet overslaan.
3. Onthoud: aan de randen van de alinea's staan hoofdzaken, in het midden van de alinea's staan bijzaken.
4. Besteed 80% van je energie aan het bestuderen van de vraag en de antwoorden en 20% aan het lezen van de tekst. Vergelijk dus antwoorden met elkaar, stel jezelf constant de vraag of je begrijpt wat er staat, streep antwoorden weg die onlogisch zijn, zoek opvallende woorden uit de vraag/antwoorden op in de tekst.
5. Als je vergeten bent waar de tekst over gaat, val dan altijd terug op de titel en de eerste alinea. Ook vragen over de hele tekst kun je meestal beantwoorden door titel en eerste alinea te lezen. Antwoorden op vragen als 'Waarom heeft de schrijver deze tekst geschreven?' en 'Wat voor soort tekst is dit?' kun je ook vaak vinden in de titel en eerste alinea.
Veel succes!
@@taallokaal Hartstikke bedankt voor u tips. Hoe kan ik contact met u opnemen als ik nog vragen heb? Misschien per e-mail?
@@Carlita13.7 Hoi Carla,
Als je vragen hebt, kun je die altijd hier stellen.
Kan je me helpen om Nederland te leren.
is b2 niveau lezen pittig voor vwo 3? of wel te doen?
Omdat iedereen anders is, verschilt dat sterk per persoon. Het streefniveau bij het afronden van vwo is C1, dus B2 zou op papier te doen moeten zijn, maar dat is dus ook afhankelijk van bijvoorbeeld de leerling, de docent en de methode.
Ik heb zelfs een goed op de toets gehad
Slender Man wauw! Ik heb altijd onveldoendes🤒
@@ezradebruin2986 geen wonder
@@ezradebruin2986 ja kijk hoe je onvoldoende schrijft.
ik ben 13 jaar i won in beglie vlaanderen 5 jaar geleden woonte ik in wallonie en da nbenim ik hier verhuist ik heb ongeveer 1,5 jaar geleden goed geller om nederlands te peraten maar toch zijn er sommige worden dat ik niet begrij en daarom op exames op groot teksten bergijp ik niet een groot deel ik ga naar 2 middelbaar en nederands is een moeillijk vaak voor mij maar ik moet goed punten hallen voor deze trimester anders kan ik niet A stroom doen hebben jullie edeeën hoe kan ik de teksten beter begrijpen?
hoe lees je slim
Ben net gezakt door nl, moet hem herkansen en hopen dat ik 0.5 hoger scoor dan eerst. Als dat zo is dan haal ik het wel, anders niet.
En heb je het gehaald ?
@@henmen3166 Yess
Ik heb maar een keer in me hele leven een 6 gehaald op begrijpend lezen en de rest was een 4
Perfect
Waneer kommen nieuw video?
Een nieuw filmpje is in de maak!
Hi! In welke tool heb je deze les gemaakt?
Hoi Lex, we hebben alles zelf ontworpen, dus geen tools gebruikt.
After Effects 😉
Very leuk
bedankt maar ik heb maar ik heb een vraag: hoe kun je de voorbeelden die je gebruikt voor een tip of conclusie onderscheiden want het voorbeeld voor een tip lijkt ook best wel op een conclusie
Dank voor je vraag. Een conclusie vat altijd de hele tekst samen en een tip is een soort advies. Een tip heeft dus niet per se te maken met de hele tekst, maar kan over een klein onderdeel van de tekst gaan.
❤slim
top les
Moet ik bij het maken van een eindexamen eerst intensief lezen voor ik de vragen beantwoord of is globaal lezen genoeg?
Goede vraag! Bij het maken van een leesexamen zou ik de onderstaande stappen volgen.
1. Lees de titel, de tussenkopjes en lees de eerste alinea altijd intensief.
2. Stop met lezen; neem dan één minuut de tijd om rustig bij jezelf te bedenken wat je al van dit onderwerp weet en controleer of je ECHT begrijpt wat je zojuist hebt gelezen. Maak dus een beeld van de tekst voor jezelf door vragen aan jezelf te stellen: 'Waarom staat dit in de tekst?', 'Wat betekent dit tussenkopje?', 'Wat zegt de titel over de conclusie van de tekst?'.
3. Lees nu vraag 1 van je examen en lees het stukje tekst dat je nodig hebt om het antwoord op de vraag te vinden. Laat je dus niet afleiden door de rest van de tekst. Doe dit ook voor de overige vragen.
4. Als je merkt dat je te weinig tekst hebt gelezen om de vraag te beantwoorden, lees je iets meer tekst.
5. Lees alleen intensief als de bovenstaande stappen niet helpen.
Heel veel succes!
Is dit goed voor in een examenklas op middelbare ? Idk, zie allemaal mensen uit groep 8 in de comments
Het is geschikt, omdat veel teksten op dezelfde manier in elkaar zitten: hoofd- en bijzaken staan meestal op vaste plekken, de eerste alinea bevat de kern van de tekst, verbanden tussen alinea's zijn op dezelfde manier aangegeven... Natuurlijk kan het niveau van de tekst laag of hoog zijn. Een tekst voor groep 8 is nu eenmaal eenvoudiger dan een hbo-tekst, maar beide bevatten ze dezelfde vaste bovengenoemde punten.
Hoi meneer, ik heb uw filmpjes gezien maar ik snap niet wanneer je moet zeggen of het een overgangszin met verwijzing (of herhaling etc) is of het een uitspraak-reden bijv is.
Ik heb even een voorbeeld. Stel er staat;
Op welke manier zijn alinea 4 met alinea 5 verbonden?
Moet je dan zeggen;
Overgangszin met verwijzing (of signaal woord of herhaling)
of moet je uitspraak reden (of uitspraak opsomming etc) zeggen?
En als er word gevraagd welk verband geeft het aan;
Moet je dan zeggen bijv uitspraak-reden?
Of ook herhaling of overgangszin met verwijzing?
Want ik snap niet hoe je kan zien of je dan moet zeggen of het een uitspraak-reden is of een overgangszin met verwijzing bijv.
Klopt het dat ik het zo dan moet beantwoorden of is dit fout;
•Hoe/op welke manier zijn alinea 2&3 met elkaar verbonden
-is het dan een overgabgszin (of herhaling etc) ?
•Wat is het verband tussen alinea/schrijf het verband
-Is het dan uitspraak opsomming etc?
Beste Sam,
Bedankt voor je vraag. Als je de vraag krijgt wat het verband is tussen twee alinea's moet je aangeven wat de beide alinea's met elkaar te maken hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de ene alinea een oorzaak beschijft (bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting) en de alinea daarna de gevolgen (dat mensen hun huis uit vluchten vanwege de gevaren). Dan zeg je: "Alinea 3 beschrijft de oorzaken van een vulkaanuitbarsting en alinea 4 beschrijft de gevolgen van die uitbarsting, namelijk dat mensen hun huis uit moeten vanwege de gevaren. Het verband is dus 'oorzaak-gevolg'."
Veel alinea's bevatten verwijszinnen, dus als je alleen noemt dat een bepaalde alinea een verwijszin heeft, schiet je daar niet zoveel mee op. Je kunt dan beter zeggen wat die verwijszin precies is: "Alinea 3 beschrijft oorzaken van een vulkaanuitbarsting, want dat blijkt uit deze signaalzin: 'Er zijn diverse oorzaken van een vulkaanuitbarsting, namelijk...'". Omdat je het signaalwoord 'namelijk' noemt is het duidelijker wat je bedoelt.
Het zou ook kunnen dat twee alinea's op een andere manieren met elkaar te maken hebben, dat alinea 7 bijvoorbeeld een probleem beschrijft en alinea 8 een oplossing daarvoor (probleem-oplossing).
De beide vragen die je noemt: "Op welke manier zijn de twee alinea's met elkaar verbonden?" en "Welk verband hebben beide alinea's?" betekenen dus hetzelfde.
Is dit antwoord op je vraag? Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag.
Groet,
Taallokaal
@@taallokaal hoi meneer dankuwel voor uw antwoord! Nu snap ik het
Ik hoop dat ik morgen de Cito begrijpend lezen goed maak ik laat u weten wat ik heb ik sta niet met dat vak lll
Heel veel succes!
Wat heb je
ik heb om 13:30 een examen
Hoe is het gegaan?
@@ryanne6444 zelf morgen
Is dit examen leesvaardigheid A1? meneer Ik wil deze maand examen doen
De leesstrategieën gelden voor alle taalniveaus, dus ook voor A1. Veel succes!
@@taallokaal bedankt meneer
Traduzir para portugues
lol
Ik heb morgen een toets begrijpendlezen maar ik krijg tzlkens de vraag wat voor soort tekst is dit en dan heb ik het meestal fout kan je het aub uitleggen want ik weet echt geen oplossing
Veel schrijvers zetten de bedoeling van hun tekst in de titel en/of in de eerste alinea. Begint een tekst met iets als 'Bijscholen moet!' dan is dat een duidelijke mening en is de kans groot dat het een betogende/overtuigende tekst is. Is de titel 'De voor- en nadelen van bijscholen' heeft de tekst meer een informatieve bedoeling. Veel lezers lezen te veel tekst, waardoor ze in de war raken van de hoeveelheid informatie, dus richt je vooral op de titel en eerste alinea en als je daar niets vindt, bekijk je de laatste alinea. Succes straks!
TAALLOKAAL NEDERLAND ontzettend bedankt weet er nu al een stuk meer over!😊
Minder fortnite spelen
De trucjes-parade ! Doei plezier in lezen en hallo een computerachtige analyse
Het doel van dit filmpje is het functioneel lezen van schoolteksten beter te beheersen en niet het plezier in lezen te vergroten, wat voor veel studenten iets heel anders is.
dankjewel!
bedankt