Καραβάς-Πλατανιώτικο νερό-Νυφιάτικος-Βάγια στρώστε-Αβάς /Σάμου - Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ Σταυρ. στα 1α ΧΟΡΟΜΗΘΕΙΑ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 чер 2022
  • ##Διόνυσος_Σταυρούπολης #Σάμος #Καραβάς #Πλατανιώτικο_νερό #Νυφιάτικος#Βάγια_στρώστε #Αβάς #ΧΟΡΟΜΗΘΕΙΑ_2022 #Χορομήθες #Ηλιούπολη_Θεσσαλονίκης
    Το χορευτικό τμήμα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ Σταυρούπολης με χοροδιδάσκαλο την Ευαγγελία Καρακούτα και χορούς απο την ΣΑΜΟ στα πρώτα Χορομήθεια του Χορευτικού Ομίλου Ηλιούπολης "ΧΟΡΟΜΗΘΕΣ"
    Μουσική επιμέλεια
    Βιολί : Αρετή Καμηλάκη
    Κλαρίνο : Αλέξανδρος Ζώρας
    Λαούτο : Βαλάντης Ουζουνίδης
    Κρουστά : Λευτέρης Παύλου

КОМЕНТАРІ • 2

  • @JimmyTheGreek2000
    @JimmyTheGreek2000 3 місяці тому +1

    - Dances and songs from Samos Island (Σάμος), Aegean Sea of Greece
    00:10 - Καραβάς - (Karavas dance)
    03:02 - Πλατανιώτικο νερό - (Plataniotiko Nero dance)
    05:06 - Νυφιάτικος - (Nyfiotikos dance)
    09:32 - Βάγια στρώστε - (Vagia Stroste dance)
    11:40 - Αβάς (Abas dance)
    --------------------------------------------
    Βιολί : Αρετή Καμηλάκη
    Κλαρίνο : Αλέξανδρος Ζώρας
    Λαούτο : Βαλάντης Ουζουνίδης
    Κρουστά : Λευτέρης Παύλου

  • @user-oh1lj6nq2k
    @user-oh1lj6nq2k Місяць тому

    Είμαι ερευνητής της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Σάμου. Δυστυχώς η εικόνα που διαιωνίζεται από τα τοπικά της Σάμου χορευτικά συγκροτήματα καθώς και τα μη Σαμιακά, είναι εντελώς έξω από την πραγματικότητα. Πολύ παραποίηση, χορογραφία και μύθος.
    Ας δούμε έναν έναν τους χορούς που παρουσιάζονται εδώ και που οι περισσότεροι τους διδάσκουν:
    1. Καραβάς. Το τραγούδι αυτό το έχουν κι άλλα νησιά μέχρι την Κύπρο. Είναι συρτό και χορεύεται με τον τοπικό τρόπο που χορεύουν στο κάθε νησί τον συρτό τους χορό. Έτσι στη Σάμο χορεύεται όπως τον Καλαματιανό χορό γιατί απλά έτσι χορεύουν στο νησί τα συρτά τους, δηλ. με τα δώδεκα βήματα. Ζευγαρωτά χορεύουν τον Μαραθοκαμπίτικο και τον Πολίτικο (τουλάχιστον παλιά).
    2. Πλατανιώτικο νερό. Χορεύεται σαν τον Καλαματιανό γιατί έτσι χορεύουν τα συρτά στο νησί ,όπως ανέφερα πιο πάνω. Το βήμα των συγκροτημάτων είναι κατασκεύασμα από την τραγουδίστρια δημοτικών και δημοτικοφανών τραγουδιών από τους Φούρνους την συγγενή μου Θάλεια Σπανού, η οποία δίδαξε με τον "δικό" της τρόπο χορούς που τους πέρασε ως Σάμου, στο θέατρο Δ. Στράτου μαζί με το εν λόγο σωματείο που δέχτηκε την χορογραφία ως ποικιλία και διαφορετικότητα χορού.
    3. Νυφιάτικος. Στη Σάμο έχουμε νυφιάτικο τραγούδι πάνω στο συρτό χορό που το ακούμε εδώ και κανονικά είναι και αυτό συρτό με τα δώδεκα βήματα. Το τραγούδι αυτό το συναντούμε επίσης στους Φούρνους, Πάτμο, Αγαθονήσι. Υπάρχει και άλλος νυφιάτικος που είναι στα τρία σταυρωτός, δηλ. ο παλιός και χαμένος πια Σαμιώτικος χορός στα τρία, που χορεύονταν σε όλες τις περιστάσεις με άλλα λόγια στην κάθε περίσταση. Το βήμα αυτό του παλιού Σαμιώτικου σε χορογραφία προσπαθούν τα συγκροτήματα να το χορέψουν με το τραγούδι του νυφιάτικου που είπα στην αρχή και χορεύεται συρτά .
    4. Το Βάγια στρώστε προήλθε από ποίημα κάποιου Ζήσιμου Σίδερη το οποίο μελοποιήθηκε και σε αυτό τοποθέτησαν τα βήματα του παλιού Σαμιώτικου σταυρωτού χορού σε χορογραφία. Ο χορός δημιουργήθηκε ως επετειακός για τα σχολεία , γιορτάζοντας την απελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912. Από τότε χρονολογείται ο χορός.
    5. Αβάς. Καταρχήν είναι Αμπάς και όχι Αβάς, που θα πει μάλλινη κάπα. Από τα λόγια φαίνεται ότι επρόκειτο για σύγχρονο τραγούδι , μιλάει για παντελόνι, ανακατεύει φέσι που φυσικά δεν ταίριαζε με παντελόνι κλπ. Και αυτό το έδειξε η Θάλεια Σπανού στη Δ. Στράτου. Το δημιούργημα αυτό το προσάρμοσε στην Σούστα των Φούρνων και δεν είναι Σαμιώτικος χορός βέβαια. Να σημειωθεί ότι η Σούστα στους Φούρνους έχει κράτημα στο δεύτερο βήμα και άρσεις στο τέταρτο και έκτο βήμα και έχει τις οργανικές μουσικές από τις σούστες των Δωδεκανήσων.
    Περισσότερα στη σελίδα μου Λαογραφία και έρευνα.
    Φιλικά πάντα.