BISCUIȚII la control. Nu dăm banii pe prostii, nici ZAHĂR ADĂUGAT la copii! Cu Etichetele Curate #34

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 38

  • @StareaSanatatii
    @StareaSanatatii  8 годин тому +5

    Carbonatul de amoniu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate şi agent de afânare (creştere), obţinut din sulfat de amoniu şi carbonat de calciu, care sunt minerale naturale. Se prezintă sub forma E 503(i) - Carbonat de amoniu şi E 503(ii) - Bicarbonat de amoniu. Se adaugă în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, condimente, salate, supe, ciorbe, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc. Doza zilnică maximă: Doza zilnică admisibilă nu este limitată. Doza maximă de includere: Nespecificat
    Doza zilnică admisibilă nu este limitată . Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile incorporate in alimente. Contraindicații: Nu. Consumul de către copii: 1. Se utilizează şi în alimente preparate din cereale, destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi.
    Carbonatul de calciu este un aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator şi colorant. Face parte din categoria aditivilor naturali de origine minerală (cretă), ce poate fi întâlnit sub forma E 170(i)-Carbonat de calciu, sau E 170(ii)-Carbonat acid de calciu. Pentru industria alimentară şi farmaceutică, se obţine de obicei din marmură. Este utilizat pe scară largă ca şi colorant de suprafaţă, agent împotriva uscării, stabilizator pentru fructe conservate, iar în farmacie ca agent de umplere. Constituie o sursă de calciu, fiind încorporat în unele suplimente alimentare. Are şi rol de neutralizare a hiperacidităţii gastrice. Cantitate max zilnica permisa/corp: Nespecificat. Descriere cantitate max zilnica permisa: Nu s-a stabilit o doză zilnică maximă pentru consumul uman. Doza de încorporare în alimente: Nespecificat. Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete. Efecte secundare: Nespecificat. Contraindicatii:DA. Descriere contraindicatii: Consumul cantităţilor prea mari poate cauza hipercalcemie, manifestată prin vomă, dureri abdominale, stare mentală alterată, iar pe termen lung prin probleme renale. Utilizabil pentru copii: NU. Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
    Carbonatul de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate, agent de afânare (creştere), antiaglomerant şi bază, obţinut din sare sau apă de mare. Se prezintă sub forma E 500(i) - Carbonat de sodiu, E 500(ii) - Carbonat acid de sodiu sau E 500(iii) - Sesqicarbonat de sodiu. Se adaugă în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, salate, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc. Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată. Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată. Doza de încorporare în alimente: Nespecificat. Descriere doza de încorporare în alimente: Se adauga in cantitatile prevazute de retete. Efecte secundare: NU. Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile incorporate in alimente. Contraindicatii:Nespecificat. Utilizabil pentru copii: DA. Descriere utilizare copii: Se utilizează şi în alimente preparate din cereale, destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi.
    Difosfatul disodic este un aditiv alimentar din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Se prezintă sub formele: E 450(i) - Difosfat disodic, E 450(ii) - Difosfat trisodic, E 450(iii) - Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) - Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) - Difosfat dicalcic, E 450(vii) - Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) - Difosfat dimagnezic. Se utilizează în produse alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări. Cantitate max zilnica permisa/corp: 70 mg/kg corp. Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de fosfor este de până la 70 mg/kg corp. Doza de încorporare în alimente: 5-10g/kg. Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantităţi de până la 10g/kg în produse alimentare sub formă de praf şi în cantităţi de până la 5 g/kg în snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Efecte secundare: Nespecificat. Contraindicatii:DA. Descriere contraindicatii: Dozele mari pot produce tulburari metabolice. Utilizabil pentru copii: NU. Descriere utilizare copii: Nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
    Tartratul de potasiu este aditiv alimentar din categoria emulgatorilor şi agenţilor de îngroşare, deoarece cristalele sale au capacitatea de a reţine apa şi parţial de a reacţiona cu aceasta. Este o sare de potasiu a acidului tartric care are şi rol de regulator de aciditate. Se utilizează conform cantităţilor specificate în reţete la produse pe bază de ciocolată şi cacao, în gemuri, jeleuri, marmelade, sucuri şi nectaruri din fructe sau concentrate de sucuri şi nectaruri, gumă de mestecat etc. Cantitate max zilnica permisa/corp: 30 mg/kg corp. Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de tartraţi este de până la 30 mg/kg corp. Doza de încorporare în alimente: Nespecificat. Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete. Efecte secundare: DA. Descriere efecte secundare: Dozele mari produc tulburări gastrointestinale, având efect laxativ şi diuretic. Este mult mai puţin toxic decât acidul tartric E 334. Contraindicatii:Nespecificat. Utilizabil pentru copii: NU. Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
    sursa: infocons.ro

  • @AdelinaMRC
    @AdelinaMRC 6 годин тому +1

    Stiu ca pare imposibil, dar sunt si in comert variante mai putin nesanatoase! Mai ales la micii producatori, insa diferenta nu e doar pe eticheta ci mai ales la pret! De aia m-am oprit doar la 1 copil, atat imi permit sa cresc sanatos si frumos. Multumim pt munca depusa!

  • @manuelasatnoianu1730
    @manuelasatnoianu1730 7 годин тому +1

    Mulțumesc echipei Starea Natiei pentru emisiune! ❤❤❤

  • @MrGabyGaming
    @MrGabyGaming 8 годин тому +2

    Felicitari pentru emisiuni in general.
    Din pacate rezultatul este ca nu ar mai trebui sa depindem permanent de produsele din super market-uri.
    Apreciez informarea enorm si va sunt recunoscator doar ca pentru cei mai saraci ceea ce se stie nu exista alta optiune si aceasta optiune este la limita gen cele mai ieftine(daunatoare) dintre produse sunt singurele accesibile.

  • @adiutflorin
    @adiutflorin 5 годин тому

    Mulțumesc! 👏👏👏🫡

  • @Florius19881
    @Florius19881 8 годин тому +1

    Felicitari

  • @DorinaSandor-b1s
    @DorinaSandor-b1s 8 годин тому

    Bună seara d-l Dragoș Patraru !

  • @SimonaDeac-y7t
    @SimonaDeac-y7t 6 годин тому

    ❤❤❤Salut domnule Dragoș și echipei dumneavoastră felicitări pentru emisiune

  • @madalinadiana5944
    @madalinadiana5944 7 годин тому

    Felicitări și mulțumim 👍

  • @iontica4216
    @iontica4216 5 годин тому

    Respect

  • @victoriailinca1968
    @victoriailinca1968 8 годин тому

    Mulțumesc pentru tot ❤

  • @DumitruScafarleaza
    @DumitruScafarleaza 8 годин тому +1

    👍👍👍

  • @danielamaior17
    @danielamaior17 8 годин тому +6

    Coliva , cel mai sănătos dulce 🥞🍡

    • @valealunga3471
      @valealunga3471 5 годин тому

      Păi care-i "agentul" îndulcitor din 'savuroasa' colivă? Parcă vorbeam despre nocivitatea zahărului??!!!

    • @danielamaior17
      @danielamaior17 5 годин тому

      @@valealunga3471 mierea

    • @danielamaior17
      @danielamaior17 5 годин тому

      @@valealunga3471 Vezi care este istoria colivei , știu că sunteți atei , deoarece este sănătoasă pentru organism: arpacaș din grâu, nuci, miere și cacao.

  • @DanaNoName
    @DanaNoName 7 годин тому +5

    Bai, care mai scrieți că face asta degeaba, va dau raport la comentarii. Că am găsit și eu vreo două-trei comentarii din alea.

    • @Catalin-j9k
      @Catalin-j9k 7 годин тому +1

      Nu face degeaba, dar sunt puțini care dau importanță.

    • @StareaSanatatii
      @StareaSanatatii  7 годин тому +1

      @@DanaNoName Apreciem 💚

  • @laurentiuciuca5922
    @laurentiuciuca5922 6 годин тому

  • @ancatirean29
    @ancatirean29 7 годин тому +2

    La gradinita se da (doar dimineata) un pahar de ceai cu 20g de zahar sau poscoturi cu zahar sau cereale cu lapte, plus la gustarea de seara o data pe sapt biscuiti oreo care au foarte mult zahar(noroc ca nu ii mananca acolo ci ii duc acasa). Nici nu stiu ce ar trebui sa fac... Mi se pare foarte mult zahar pt o singura masa

    • @Art.f.d
      @Art.f.d 6 годин тому

      Simplu
      La gunoi
      Și 20g zahar in ceai
      Asta e super dulce

    • @IoanaFilip-v5r
      @IoanaFilip-v5r 2 години тому

      Pe lângă asta, de zilele de naștere a propriului copil poți merge doar cu torturi sau gustări AMBALATE… nu mai poți merge cu o prăjitură de casă, un chec… ptr ca așa e legea. (Cluj-Napoca, nu știu în alte orașe cum se procedează)

  • @liviuavram1572
    @liviuavram1572 3 години тому +1

    Sunt un mare fan, dar am si eu o intrebare din curiozitate.... De n ori precizezi ca fresh-ul este practic bautura cu zahar si nu recomanzi, dar la cafeneaua natiei din București vinzi fresh? Cum stau lucrurile?🙈 No hate, mi se par doar doua lucruri total opuse

    • @andreeaiulia19
      @andreeaiulia19 2 години тому

      Spune sa consumam fresh-ul ca pe desert, nu băutură sănătoasă, si in cantități mici, nu 500 de ml...

  • @dragoscostianu1207
    @dragoscostianu1207 7 годин тому +3

    Și vară-mea dădea coca cola cu lingurița fetitei de 1-2 ani, acum suntem certați, nu din cauza asta, dar se poate înțelege...

  • @irIn-cn8eb
    @irIn-cn8eb 6 годин тому +2

    Dragos, de cate ori gatesti pe zi? Unde mananci? Pentru cati din familie gatesti cand ai ore de filmari? Ce cumperi cand mergi in city break de haleala? Vii cu pachetelul de acasa? Cate minute ai la job sa mananci? Cate zile din saptanana/ore lucrezi pe zi? Iti pregatesti meniul tu sau altcineva mancarea pe o saptamana? Dd cate ori mergi la cumparaturi pt haleals? Cumperi tu sau sotia? Mi se pare ca dai ada sfaturi, pozitionandu-te undeva sus si cumva recomanzi gatitul zilnic. Dar tu faci asta? Sau sa faca nevasta? Si daca ai avea prunci de clasa 1 ai mai avea timp sa si stai cu ei, sa ajuti la teme?

  • @cosminsurcel1140
    @cosminsurcel1140 8 годин тому

    🎉🎉🎉

  • @misterc3835
    @misterc3835 6 годин тому

    Cred mai degraba ca cei care iti cer sa le spui ce sa manance, sunt captivi, in dependenta lor, de modelul actual al alimentației. Daca ai trait 20 de ani din viata intru-un fel, e foarte probabil sa continui la fel.
    Asa cum spuneai si tu, daca intri in magazin la raionul de produse alimentare, atunci inseamna ca le poti manca.
    Daca tu esti puternic si echilibrat, nu inseamna ca sunt toti. Au nevoie de ajutor si poti sa le acorzi timp atunci cand il ai.

  • @hixym
    @hixym 7 годин тому +2

    zahar srl...

  • @driggIgrec
    @driggIgrec 7 годин тому +1

    Nice. Cred că este de efect mult mai mare să atragi constant atenția asupra produselor consumate de copii. La grădinița frecventată de copilul nostru eu am cerut scoaterea opțiunii de cereale Nestle cu lapte din meniul copiilor. Au sărit toți părinții că arși că meniul ăla e calculat de un nutriționist și că ai noștrii copii ai nevoie de zahar, altfel"rămâne" prosti. Nu am avut cu cine sa dezbat diferența dintre un zahar dintr-un fruct și unul adăugat,. Poate daca continuați cu produse pentru copii se mai luminează mai mulți părinți, urmând că mai mulți lipicioși sa profite de o șansă mai buna la viață.
    Ohnehin🎉 felicitări

  • @tifoS1993
    @tifoS1993 7 годин тому +12

    Mai Omu meu.. sunt criticat drastic de alți părinți pentru faptul că refuz să i dau zahăr copilului meu, au ajuns la vorbe de genul, că mi torturez copilul.. copilul meu până la vârsta de 3 ani nu a răcit niciodată sau ceva încât să i dau pastile sau să deschid ușa la pediatru....

    • @SeaAnchor1928
      @SeaAnchor1928 5 годин тому +1

      Cum ,dumneata nu ai fost la pediatru cu copilul până la 3 ani??!!!

    • @IoanaFilip-v5r
      @IoanaFilip-v5r 3 години тому

      @@SeaAnchor1928cred ca se referea la faptul ca nu a mers la pediatru pentru probleme de genul răceli. Probabil a mers pentru altele..controale vaccinuri etc

    • @smcmarius
      @smcmarius 2 години тому +1

      Știi care e faza, în momentul acesta tu știi ce e mai bine ce e bine pentru copilul tău. Dar trebuie să te duci pentru vaccinare obligatorie pentru copii.

  • @laurentiuciuca5922
    @laurentiuciuca5922 5 годин тому

    Pot conține urme de ... MUȘTAR și/sau SOIA 😳
    Urme de MICI și 🍺 nu au ?