I boken stod det väl att "Pascals lag för vätsketryck p=phg ej kan användas på lufttrycket i afmosfären, eftersom luftens densitet avtar ned höjden"? Varför används pascals formel då i exemplet med klassrummet och tryckskillnad??? Tacksam för svar!
Det stämmer att Pascals lag inte kan användas på lufttrycket i atmosfären eftersom luftens densitet avtar med höjden. Men om man kollar på små höjdskillnaden nära jordytan (exempelvis i ett klassrum) så kommer variationen i luftens densitet att vara försumbar mellan golv och tak, vilket innebär att vi i en enkelt modell kan anta att luftens densitet är konstant i en liten behållare (klassrum)
I boken stod det väl att "Pascals lag för vätsketryck p=phg ej kan användas på lufttrycket i afmosfären, eftersom luftens densitet avtar ned höjden"?
Varför används pascals formel då i exemplet med klassrummet och tryckskillnad???
Tacksam för svar!
Det stämmer att Pascals lag inte kan användas på lufttrycket i atmosfären eftersom luftens densitet avtar med höjden.
Men om man kollar på små höjdskillnaden nära jordytan (exempelvis i ett klassrum) så kommer variationen i luftens densitet att vara försumbar mellan golv och tak, vilket innebär att vi i en enkelt modell kan anta att luftens densitet är konstant i en liten behållare (klassrum)
Är inte det 262,2 N ??? 11:11
57*10^3*4,6*10^-2 = 2622
@@TomasSverin 4,6*10^-3 tror jag :)
@@hanyadel2835
1 dm^2 = 10^-2 m^2, vilket ger 4,6 dm^2 = 4,6 *10^-2 m^2
@@TomasSverin
Hej Tomas!
Tack för svaret, nu förstår jag :)