Waarom moeten Brabanders zich schamen voor hun accent? (5/5)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 бер 2014
  • Je hoort al snel waar iemand oorspronkelijk vandaan komt na het horen van een accent. Brabant heeft ook een herkenbaar accent. Maar moeten Brabanders zich schamen voor hun zachte g? Er zijn veel mensen die eenmaal in een andere stad hun accent verwisselen voor Algemeen Beschaafd Nederlands. Professor De Swaan legt in dit college uit waarom ze dit doen.

КОМЕНТАРІ • 94

  • @tome1789
    @tome1789 7 років тому +17

    Er staat een gigantische miskleun in de titel: Algemeen Beschaafd??? Nederlands. Er zijn geen beschaafde en minder beschaafde talen behalve in de hoofden van een handje vol omhooggevallen Nederlandse 'taalkundigen'. Dit is zelfs gerectificeerd in taalkundige kringen. Of je nou uit Twente of Brabant komt spreek je enige echte moederstaal die de beste is.

  • @PeterLaman
    @PeterLaman 10 років тому +12

    "Atilla de hen" LOL

  • @im0rtalpunk
    @im0rtalpunk 2 роки тому +1

    Klein foutje, in Rijsel werd zelfs van oudsher geen Nederlands of Diets gesproken. Het hoorde, net als Doornik wel tot Vlaanderen (graafschap) maar wel Romaans Vlaanderen (term enkel gebruikt om te refereren naar de gesproken taal). Het Dietse taalgebied was redelijk uitgestrekt in Noord-Frankrijk maar eindigde door de eeuwen heen wel altijd net boven Rijsel. In Wallonië is het Nederlands ook niet verplicht op school en zelfs daar waar het wordt onderwezen is het niveau beneden alle peil.

  • @luxembourger
    @luxembourger 5 років тому +10

    Als Luxemburger vind ik, net als net meeste buitenlanders, het Nederlands, zoals het in Vlaanderen, Limburg en Brabant gesproken wordt, veruit het mooiste. Het Nederlands "boven de rivieren" is mij te militaristisch. Precies dezelfde vraag in Leuven of Maastricht klinkt vaak naar een vriendelijk verzoek, in Amsterdam of Den Haag naar een bevel.

    • @utilitymonster8267
      @utilitymonster8267 5 років тому

      Uit wat blijkt dat de meeste buitenlanders het daarmee eens zijn?

    • @luxembourger
      @luxembourger 5 років тому

      @Justin Credible Ik zou zeggen, vraag het maar eens een paar willekeurige expats.

    • @im0rtalpunk
      @im0rtalpunk 2 роки тому

      @@utilitymonster8267 ik ben Belg en onlangs sprak ik voor I love languages het Belgisch Nederlands in. Vele commentaren van dit klinkt veel zachter en mooier. Nu, ik vind persoonlijk het Noordnederlands niet lelijk het is gewoon anders.

  • @You-mr3lo
    @You-mr3lo 5 років тому +9

    Brabant heeft verschillende accenten. Als je uit regio Breda (meer rollende r) komt, horen ze dat gelijk in Midden-Brabant. Ook de regio voorbij Eindhoven heeft een andere toonval, wat meer op Limburgs begint te lijken. Dit is allemaal niet erg en nergens om je voor te schamen.
    Zeeland, Brabant en Limburg hebben ook veel sympathies voor de Zuider- en Oosterburen, waardoor de toonval al snel overgenomen wordt.

    • @r.v.b.4153
      @r.v.b.4153 4 роки тому +1

      In Oost-Brabant zijn er ook gebieden met een rollende R. Direct ten westen van de agglomeratie van Eindhoven spreekt men Oost-Brabants (en ook standaardtaal) met een rollende R (zoek bijvoorbeeld Frans Theuws op). Met name de jongere generatie lijkt deze uitspraak te laten vallen en gebruik te maken van een keel-R zoals in Eindhoven en Tilburg. Ze spreken dus wel met een zuidelijk accent, maar ze laten het pure dialect sowieso vallen en vervangen daarnaast klanken van het lokale dialect die gemakkelijk in de standaardtaal gebruikt hadden kunnen worden (rollende R).
      Ook in Belgisch-Limburg (westzijde van provincie) en provincie Antwerpen (rondom Turnhout) zien we dat de rollende R in bepaalde gebieden wordt vervangen voor een keel-R.

  • @SarahConnor618
    @SarahConnor618 4 роки тому +4

    Zal vast eune goeie zin gewist, mahr edde um ni kunne verstaon... of wassie mahr aant zeveruh? Da witte ik nie, euj.

  • @mellejans5129
    @mellejans5129 6 років тому +9

    Brabants is gewoon de mooiste taal die er is

    • @r.v.b.4153
      @r.v.b.4153 4 роки тому +2

      En toch spreken zoveel Noord-Brabanders het niet goed meer. Ze hebben het laten beïnvloeden door de standaardtaal, terwijl ze (in mijn optiek) hetzelfde hadden moeten doen als de Limburgers: onderling puur dialect spreken en dit afzwakken tot pure standaardtaal naar media en mensen uit een andere regio. Zelfs als ze goed Brabants proberen te spreken, zoals in de serie "Undercover", mixen ze alles door elkaar (Oost-Brabants, West-Brabants, Hollands, Limburgs door elkaar...), terwijl het in dat geval Eindhovens dialect zou moeten zijn. De enigen die in die serie accuraat Brabants dialect spreken zijn de Antwerpenaren en hun dialect wordt ten onrechte "Vlaams" genoemd.

    • @BAS34
      @BAS34 Рік тому +1

      Nee

  • @Benimation
    @Benimation 10 років тому +5

    Ik spreek thuis (in Geleen) met een meer Limburgs accent en op school (in Eindhoven) met een meer Brabants accent.

    • @SarahConnor618
      @SarahConnor618 4 роки тому +1

      Dan bende een verdomde hyprocriet of niet euj

    • @r.v.b.4153
      @r.v.b.4153 4 роки тому +1

      @@SarahConnor618
      Wat is daar nou hypocriet aan?

    • @flackjacker8464
      @flackjacker8464 4 роки тому

      @@r.v.b.4153 idd neet te geleuve nondeju

    • @vincentloosfelt3969
      @vincentloosfelt3969 3 роки тому

      @@SarahConnor618 Dat heet gewoon integratie.

  • @mkooij
    @mkooij 2 роки тому +1

    Bij 4:50 bedoelt de professor natuur dat het Duits een dialect zij zijn geweest van het Nederlands

  • @PeterLaman
    @PeterLaman 10 років тому +3

    Ik werk bij een multinational met collega's in verschillende landen en dus wordt er overwegend Engels gesproken. Veel gebieden in de wetenschap zijn alleen maar in internationaal verband op voldoende hoog niveau te beoefenen en ook daar wordt voornamelijk in het Engels gecommuniceerd. De professor vindt die vervanging een bedreiging voor het Nederlands, maar daar ben ik het niet mee eens. Al spreek ik veel Engels op het werk, privé spreek ik nog gewoon Nederlands en dat zal heus niet veranderen. Vroeger was de wetenschappelijke lingua franca het Latijn, maar nu is Latijn een morsdode taal en is het Latijn aan de universiteiten volledig verdrongen door de volkstalen (behalve voor classici en misschien theologen dan). In België is er strijd gevoerd voor Nederlands onderwijs aan de universiteiten en die strijd is gewonnen, zei het laat. En dit ondanks b.v. kardinaal Mercier, die begin 20e eeuw nog beweerde, dat het universitair onderwijs Franstalig moest blijven, omdat het Nederlands volgens hem niet geschikt was om zoiets verhevens als wetenschap in te onderwijzen. Uiteindelijk geloof ik dat de eigen volkstaal zo diep geworteld is in de cultuur, dat deze zal overleven. Zelfs - zoals de prof al aanstipte - in Frans Vlaanderen is het Nederlands niet volledig verdrongen, ondanks de bordjes die daar in de 19e eeuw overal hingen: "Interdit de parler le Flamand"...

    • @luxembourger
      @luxembourger 5 років тому +1

      Ik moest ook vaststellen, dat in steeds meer hippe restaurants, cafés en winkels in Maastricht niemand van het personeel meer Nederlands beheerst, alles in het Engels. Vaak kom je met Duits verder dan met Nederlands, vertelde mijn moeder, die naast Duits en Frans ook een beetje Nederlands, maar geen Engels spreekt. Op de Universiteit van Maastricht is de nederlandse taal vrijwel verdwenen. Ik ben daar echt wel verbaasd over en vind het, zelfs als Luxemburger, best jammer.

    • @Kikkerv11
      @Kikkerv11 5 років тому +1

      In Frans Vlaanderen kan de jeugd enkel Frans...

  • @gitaarmanad3048
    @gitaarmanad3048 6 років тому +13

    Brabants is eigenlijk het Standaard Nederlands, waarvan alle andere Nederlandse streektalen zijn afgeleid.
    Eenen Brabander heeft nog wel mannelijke en vrouwelijke zelfstandige naamwoorden, maar ook verschil in uitspraak tussen de g en de ch. De g is stemhebbend en de ch is stemloos. Zo ook met z en s. Z is stemhebbend en s is stemloos. De v is stemhebbend en de f is stemloos. Het is bekend dat de j in ''jij'' een historische leesfout is van ''gij'' en dat ''u'' doorgaans bezittelijk is in ''uw'', waarbij in Brabant de u klinkt als 'oe', zoals in bijna alle talen ter wereld.
    Hier in Brabant zijn in mijne jeugd veel westlanders komen wonen en in plaats dat ze fatsoenlijk onze spraak overnamen, hebben ze tegen ons gezegd, dat wij het verkeerd doen! Ja lekker gemakkelijk. Ze wilden gewoon niet integreren. En maar zeuren over de buitenlanders die geen Nederlands willen leren. Wij kregen een klap tegen onze kop als wij op school ''Gij'' tegen de meester durfden te zeggen. Pure geschiedenisvervalsing. Dit verhaal ook weer. Hij lult maar wat uit zijne nek. Bekijk 't maar.

    • @rob5psv
      @rob5psv 5 років тому +3

      Waarom wordt er dan nog steeds gezegd dat het een zachte G is, terwijl vroeger iedereen zo praatten? De zachte G is dus gewoon de normale G. Net zoals de rest van de wereld praat. Als iemand met een harde G op tv is in het buitenland, dan moet je eens kijken hoe de omgeving daarop reageert. Je ziet de mensen dan meestal lachen. En dat komt omdat de meeste mensen met een harde G praten alsof ze een Alien zijn. De man in het filmpje praat zelfs achterlijk.

    • @utilitymonster8267
      @utilitymonster8267 5 років тому +1

      In Nederland werd nooit met een zachte 'g' gepraat. De 'g' klank is namelijk lastiger om af te leren dan om aan te leren als taal, en een dialect versimpelt alleen maar. Het is dus heel vreemd om aan te nemen dat we ooit opeens met een harde 'g' begonnen te praten. Veel logischer is om het andersom te zeggen.
      En gelukkig maar dat je klappen krijgt wanneer je 'gij' zegt. We leven niet meer in 1100, al betwijfel ik dat bij Vlamingen, Limburgers en Brabanders nog wel eens.

    • @erikabee3498
      @erikabee3498 2 роки тому +1

      Met alle respect, maar de Friezen waren er eerder dan de Brabanders. Verder is jouw reactie wel interessant.

    • @robinnoel2716
      @robinnoel2716 Рік тому

      @@utilitymonster8267 nou ik heb altijd geleerd dat de zachte "g" standaard Nederlands ook was.. Er was een theorie dat de zachte G kwam door Katholieke invloed en de harde G door protestantse . 🤷‍♂️

    • @the.ghost.in.the.library
      @the.ghost.in.the.library 11 місяців тому

      @@utilitymonster8267 ua-cam.com/video/8jtGRIUvvbk/v-deo.html

  • @herryhubert2706
    @herryhubert2706 3 місяці тому

    Ben zelf Amsterdammer, maar geen enkel accent heb ik problemen mee. Behalve dat studententaaltje met hun "dat was werrrkulluk het lekkerste bierrrtje evurrrr".

  • @petervdveenmuis
    @petervdveenmuis Рік тому

    Niemand hoeft zich te schamen voor zijn/haar accent/dialect. Het is prachtig!

  • @Rapsacje
    @Rapsacje 10 років тому

    Leuk!!

  • @evenserieus1
    @evenserieus1 5 років тому

    Bedankt.

  • @22eirrah
    @22eirrah 4 роки тому +2

    Willem van oranje heeft niet genoeg zijn best gedaan.

  • @ronaldderooij1774
    @ronaldderooij1774 4 роки тому +2

    De meeste reaguurders hebben het college niet begrepen.

    • @lindanouhet
      @lindanouhet 11 місяців тому

      de meeste zien de titel en gaan gelijk reageren....

  • @martij30
    @martij30 2 роки тому

    Wanne koekwaus

  • @mayflower8197
    @mayflower8197 10 років тому +3

    Brabants en Limburgs klinkt gewoon kinderachtig nichterig, met die zangerige softe klankjes die geproduceerd worden, en het is ook moeilijk te verstaan.

    • @Gianlol12
      @Gianlol12 9 років тому +19

      ***** Beschaafder bedoel je natuurlijk. Ik krijg toch altijd wel een koude rilling over mijn rug heen zodra iemand uit de regio Rotterdam me verrast met een schrapende harde G. En niet zo'n beetje ook: helemaal vanuit het onderste van hun keel! Af en toe lijkt het als ze tijdens de uitspraak de intentie hebben je in het gezicht te spugen. Het zorgt er mede voor dat het Nederlands barbaars klinkt in het buitenland.

    • @macxri428
      @macxri428 7 років тому +6

      Gianlol12 Ik ben het helemaal met je eens.

    • @Glenneke
      @Glenneke 7 років тому +3

      Gianlol12 ik ben het ook mee jou eens

    • @ivk7246
      @ivk7246 6 років тому +4

      wa zeg jij jonguh zo'n harde g klinkt focking lelijk en alsof je je keel kapot probeert te maken

    • @BassssVissss
      @BassssVissss 6 років тому +2

      Leuk zo'n opmerking. Er zijn er wellicht altijd die happen. Doe je goed.
      Ben benieuwd of jij wel te verstaan bent. Mensen uit het Noorden krijgen vaak eerder keel- en nekaandoeningen. Ben benieuwd of je nog leeft nu drie jaar na dato....