Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα |

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 7

  • @carve9n
    @carve9n 2 роки тому +1

    Σαν να ενθαρρύνουμε το παιδί (7 χρόνων) να λέει ψέματα μου φαίνεται, όταν λέμε ότι φταίμε εμείς για τα ψέματα που λέει το παιδί επειδή δεν το αφήνουμε να κάνει ότι θέλει. Προφανώς είτε γι'αυτό το λέει, είτε για να μην το μαλώσουμε/ τιμωρήσουμε όταν έχει κάνει κάτι άσχημο. Αλλά πώς να μην το κάνουμε όταν τρυπάει τους συμμαθητές με καρφίτσες και λέει ότι δεν το έχει κάνει, λέει άσχημα πράγματα βάζοντας μπροστά τρίτους " η μαμά μου το είπε" ενώ δεν ισχύει ( και άλλα πολλά ). Συζητήσεις άπειρες του έχουμε κάνει κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά και όλοι μαζί

  • @vasilikintoulaki6967
    @vasilikintoulaki6967 8 років тому +2

    τέλειο❤❤❤💪💪👀

  • @selinhhkxll3549
    @selinhhkxll3549 7 років тому +3

    εχεις δικιο εγω ειμαι 9

  • @natasa.dim.
    @natasa.dim. 7 років тому +3

    Ηλικία 3-6 χρονών: «Το ψέμα που δεν είναι ψέμα»
    Το παιδί ηλικίας μεταξύ 3 και 6 χρόνων βρίσκεται στο στάδιο που αναπτύσσει τη φαντασία του. Στο στάδιο αυτό έρχεται αντιμέτωπο με μια πραγματικότητα που μπορεί να μην καταλαβαίνει ή που μπορεί ακόμα να το φοβίζει.
    Στην προσπάθειά του να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα και να την εξηγήσει με δικά του λόγια και δικά του μέτρα χρησιμοποιεί πολλές φορές το ψέμα.
    Στο στάδιο αυτό σίγουρα το παιδί δεν ψεύδεται συνειδητά, με σκοπό να εξαπατήσει τους μεγαλύτερούς του. Όπως επισημάναμε και πιο πάνω, η φαντασία σε αυτή τη φάση της ηλικίας του διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, ενώ η αλήθεια με το ψέμα μπλέκονται και συγχέονται. Για παράδειγμα πολλές φορές τα μικρά παιδιά διηγούνται κάτι σαν να το έζησαν τα ίδια, ενώ στην πραγματικότητα αναφέρονται σε κάτι που είδαν στον ύπνο τους, το φαντάστηκαν ή τους εντυπωσίασε. Δηλαδή, δεν μπορούμε να μιλούμε για “αληθινό ψέμα”.
    Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σ’ αυτή την ηλικία η τάση για ψέματα μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με κάποια σημαντικά γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού, όπως είναι η γέννηση ενός ακόμα παιδιού, η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, η απομάκρυνση ενός γονιού από το σπίτι.
    Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά δημιουργούν “φανταστικούς” συντρόφους στο παιχνίδι τους. Για παράδειγμα, ακούμε συχνά το παιδί, ενώ είναι μόνο του στο δωμάτιό του, να μιλά υποτίθεται με κάποιο άλλο άτομο, όταν δε το ρωτήσουμε, απαντά «μιλώ με το φίλο μου το Γιώργο». Στην περίπτωση αυτή, συναισθανόμενο το παιδί ότι βρίσκεται σε μπελάδες, χρεώνει όλη την ευθύνη στο φανταστικό φίλο. Πρόσθετα, ο φανταστικός φίλος θα χρεωθεί με τη ζήλια, το φόβο, το ψέμα του παιδιού, αφήνοντας τον εαυτό του έξω από ενοχές, νιώθοντας αθώο, έτσι ώστε να νιώθει ότι είναι καλό.
    Γενικά, τα ψέματα των παιδιών στην ηλικία αυτή χαρακτηρίζονται από αθωότητα, είναι “αθώα” ψέματα. Από τη μια δεν μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό, ενώ από την άλλη στην ουσία προσπαθούν να παρουσιάσουν μια κατάσταση όπως τους αρέσει και όχι να μας ξεγελάσουν.