Takk for fine leksjoner. Jeg har nettopp høstet potetene mine, og de har en del tørråte. Lurer på om jeg bør være forsiktig med å blande angrepne poteter i bokashibøtta for å hindre smitte?
Tørråte-smitten spres ved aseksuelle sporer gjennom luft eller regnvann til jord, og ved seksuelle sporer som dannes på levende bladverk og spres gjennom jord. På potetknoller eller skrell i bokashibøtta dannes det aldri seksuelle sporer (de dannes og vokser kun på levende bladverk); bare den aseksuelle typen vil kunne finnes der. Den vokser i hyfer og den kan ikke overleve uten oksygen. I det lufttette miljøet i bokashibøtta under minimum to ukers fermentering, vil disse sporene dø. Undersøkelsene viser at fermenteringsprosessen i bokashi dreper sporene effektivt. For den vanlige forbruker gjelder altså at dersom de bruker bokashi som anvist, og fermenterer potet/potetskrell etc. i helt lufttette beholdere i minimum to uker, vil bokashijorden ikke inneholde slik smitte. Potetris eller tomatgrønt som har tegn til tørråte, skal ikke i bokashibøtta, men brennes. Det er gjeldende anbefaling for slikt hageavfall uansett - bokashi endrer ikke på dette. Les mer om dette her: www.bokashinorge.no/blogg/plantesykdommer/overforer-bokashi-smitte
Jeg har nettop kjøpt ett sett bokashi bøtter med strø. Har startet å fulle opp den første bøtta. E kom på en idé... En kan bruke en liten betong blander (60 liter) for å blande bokashien med jord. Når den er godt blandet sammen så sett en den over i beddet/palle karmen og dekk over med mere jord.
Om eg lager ein kompostbinge av pallekarmer. Kan eg då jamnleg fylle på med bokashi og toppe blande med jord(og avfall frå veka før), eller må tidlegare prosess fullførast?
hei - flotte videoer - men hva gjør jeg med en bøtte ferdig matavfall som har stått til gjæring i 2-3 uker, og som som skal ut? Det er 17 minus ute og 1 meter snø!!
Hei, her er noen tips: 1: Vinterbokashi inne Bruke en kasse og bland fermentert bokashi med jord. Dette kan forgå innendørs og er like effektivt både sommer som vinter. 2: Vinterbokashi ute i pallekarm Har du jordfabrikk i pallekarmer ute på sommeren, kan du bare fortsette å blande jord og bokashi i den hele året. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord av blandingen på vinteren, men til våren blir det jord av seg selv i jordfabrikken. Bland bokashi og jord/løv godt og dekk til med 10-15 cm jord på toppen. Neste gang gjør du det samme oppå den nå frosne blandingen fra sist. 3: Ute i en kasse på balkongen, i garasjen eller i en kald kjellerbod Bland jord og fermentert bokashi i en kasse vinterstid og sette den ut. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord i kassa på vinteren, men til våren går omdanningen i gang av seg selv. Les gjerne artikkelen «Bokashi på balkongen» for flere gode tips. 4: Vinterbokashi rett i krukker Bland fermentert bokashi med jord og løv i store krukker og baljer, og vinterså på toppen med det samme. Baljene bør stå under tak i sørveggen, på balkongen eller i drivhustunnelen. Nå får du kjempetidlig spinat, ruccola, salater og sukkererter på våren; og kompostjord i krukkene innen du har spist opp første runde med salat. Gode tips om å vinterså finner du her. 5: Lagre fermentert bokashi og bland med jord til våren Full bokashibøtte SKAL alltid fermentere innendørs i to uker. Deretter kan den stå hvor som helst, og det gjør ingenting om innholdet fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og full bøtte kan godt stå i inntil et år før den kommer i kontakt med jord. Og etter to uker, kan bokashien altså godt lagres ute selv om det er kaldt.
Det kommer veldig an på hva du legger i bokashibøtta og hvor mye matavfallet komprimeres underveis. Mye vannholdige frukt og grønt vil gi mer bokashivæske underveis og noe mindre ferdig jord tilslutt. Men vil anta at 10 liter matavfall gir minst 7,5 liter jord.
Hei Karen! Man kan ikke ha for mye strø. Selv med for lite strø vil jeg tro prosessen går passe greit, men ca 2 ss per liter avfall er det vi anbefaler. Bokashimikrobene i strøet liker seg best i et lufttett miljø. Derfor er også bøtta lufttett - slik at de får gjort jobben sin. Om strøet ser ut og lukter som det pleier - så er det helt sikkert topp å bruke. Selv pleier jeg å helle litt og litt strø om gangen over på et dekorativt glass. Resten av posen legger jeg i et mørkt skap med poseklemme på. Da er jeg sikker på at strøet i posen er ferskt og fint, og at mikrobene overlever den relativt korte tiden på glass (om det ikke skulle være helt lufttett). Plastboks med lokk vil jeg tro funker fint. Lykke til videre - jeg håper svaret var til hjelp :)
Det kommer an på temperatur. På sommeren går det vel så fort utendørs - hvor vi i tillegg får hjelp av meitemark og andre nedbrytere. På vinteren går det definitivt fortere innendørs, da det ikke skjer noe som helst med bokashien utendørs før varmen kommer tilbake. Du får forske deg frem 😃 Lykke til!
Hei Aud! Om du skal grave ned ugress, kan det være lurt å la røttene tørke først, slik at det ikke får feste og vokser seg til. Eller det kan bli brukt som jorddekke slik at det dør der. Har du en egen kompostbinge hvor du lager jord (en såkalt jordfabrikk) anbefaler vi å ha på et lokk som ikke er lufttett, slik at det ikke blir for fuktig. Dette lokket vil stenge for det meste av lys, slik at ugress ikke vil vokse. Se gjerne videoen "kompostbinge av pallekarmer" som også finnes her på kanalen. Lykke til :)
Takk for enkel og grei forklaring fra meg som er i gang med min første bøtte! 😊
Gleder meg så til å prøve ut dette🤩👏
Det kommer til å bli så bra! :-D
Takk for fine leksjoner. Jeg har nettopp høstet potetene mine, og de har en del tørråte. Lurer på om jeg bør være forsiktig med å blande angrepne poteter i bokashibøtta for å hindre smitte?
Tørråte-smitten spres ved aseksuelle sporer gjennom luft eller regnvann til jord, og ved seksuelle sporer som dannes på levende bladverk og spres gjennom jord. På potetknoller eller skrell i bokashibøtta dannes det aldri seksuelle sporer (de dannes og vokser kun på levende bladverk); bare den aseksuelle typen vil kunne finnes der. Den vokser i hyfer og den kan ikke overleve uten oksygen. I det lufttette miljøet i bokashibøtta under minimum to ukers fermentering, vil disse sporene dø.
Undersøkelsene viser at fermenteringsprosessen i bokashi dreper sporene effektivt. For den vanlige forbruker gjelder altså at dersom de bruker bokashi som anvist, og fermenterer potet/potetskrell etc. i helt lufttette beholdere i minimum to uker, vil bokashijorden ikke inneholde slik smitte.
Potetris eller tomatgrønt som har tegn til tørråte, skal ikke i bokashibøtta, men brennes. Det er gjeldende anbefaling for slikt hageavfall uansett - bokashi endrer ikke på dette.
Les mer om dette her: www.bokashinorge.no/blogg/plantesykdommer/overforer-bokashi-smitte
Jeg har nettop kjøpt ett sett bokashi bøtter med strø. Har startet å fulle opp den første bøtta.
E kom på en idé... En kan bruke en liten betong blander (60 liter) for å blande bokashien med jord. Når den er godt blandet sammen så sett en den over i beddet/palle karmen og dekk over med mere jord.
Hei Arnfinn. Det var en fiffig idé! Lykke til med testing :)
Om eg lager ein kompostbinge av pallekarmer. Kan eg då jamnleg fylle på med bokashi og toppe blande med jord(og avfall frå veka før), eller må tidlegare prosess fullførast?
Du kan bare fortsette å fylle på selv om laget under ikke er omdannet til jord enda 😊
👍🇸🇪
hei - flotte videoer - men hva gjør jeg med en bøtte ferdig matavfall som har stått til gjæring i 2-3 uker, og som som skal ut? Det er 17 minus ute og 1 meter snø!!
Hei, her er noen tips:
1: Vinterbokashi inne
Bruke en kasse og bland fermentert bokashi med jord. Dette kan forgå innendørs og er like effektivt både sommer som vinter.
2: Vinterbokashi ute i pallekarm
Har du jordfabrikk i pallekarmer ute på sommeren, kan du bare fortsette å blande jord og bokashi i den hele året. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord av blandingen på vinteren, men til våren blir det jord av seg selv i jordfabrikken. Bland bokashi og jord/løv godt og dekk til med 10-15 cm jord på toppen. Neste gang gjør du det samme oppå den nå frosne blandingen fra sist.
3: Ute i en kasse på balkongen, i garasjen eller i en kald kjellerbod
Bland jord og fermentert bokashi i en kasse vinterstid og sette den ut. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord i kassa på vinteren, men til våren går omdanningen i gang av seg selv. Les gjerne artikkelen «Bokashi på balkongen» for flere gode tips.
4: Vinterbokashi rett i krukker
Bland fermentert bokashi med jord og løv i store krukker og baljer, og vinterså på toppen med det samme. Baljene bør stå under tak i sørveggen, på balkongen eller i drivhustunnelen. Nå får du kjempetidlig spinat, ruccola, salater og sukkererter på våren; og kompostjord i krukkene innen du har spist opp første runde med salat. Gode tips om å vinterså finner du her.
5: Lagre fermentert bokashi og bland med jord til våren
Full bokashibøtte SKAL alltid fermentere innendørs i to uker. Deretter kan den stå hvor som helst, og det gjør ingenting om innholdet fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og full bøtte kan godt stå i inntil et år før den kommer i kontakt med jord. Og etter to uker, kan bokashien altså godt lagres ute selv om det er kaldt.
Ca hvor mye jord vil f.eks 10 liter diverse matavfall bli omgjort til når prosessen er ferdig?
Det kommer veldig an på hva du legger i bokashibøtta og hvor mye matavfallet komprimeres underveis. Mye vannholdige frukt og grønt vil gi mer bokashivæske underveis og noe mindre ferdig jord tilslutt. Men vil anta at 10 liter matavfall gir minst 7,5 liter jord.
Vil omdannelsen til jord i steg 3 utvikle varme?
Blir litt lunk på jorda, men ikke på samme måte som varmkompost.
Kan man ha for mye strø? Og har ikke skjønt at strøet må være i lufttett beholder. Hvor avgjørende er det? (Har plastboks med lokk.)
Hei Karen! Man kan ikke ha for mye strø. Selv med for lite strø vil jeg tro prosessen går passe greit, men ca 2 ss per liter avfall er det vi anbefaler. Bokashimikrobene i strøet liker seg best i et lufttett miljø. Derfor er også bøtta lufttett - slik at de får gjort jobben sin. Om strøet ser ut og lukter som det pleier - så er det helt sikkert topp å bruke. Selv pleier jeg å helle litt og litt strø om gangen over på et dekorativt glass. Resten av posen legger jeg i et mørkt skap med poseklemme på. Da er jeg sikker på at strøet i posen er ferskt og fint, og at mikrobene overlever den relativt korte tiden på glass (om det ikke skulle være helt lufttett). Plastboks med lokk vil jeg tro funker fint. Lykke til videre - jeg håper svaret var til hjelp :)
Hvis vi lager en jordfabrikk inne, vil da Bokashien bli til jord fortere?
Det kommer an på temperatur. På sommeren går det vel så fort utendørs - hvor vi i tillegg får hjelp av meitemark og andre nedbrytere. På vinteren går det definitivt fortere innendørs, da det ikke skjer noe som helst med bokashien utendørs før varmen kommer tilbake. Du får forske deg frem 😃 Lykke til!
Hva med ugress i jorden som tilsettes i steg 3?
Hei Aud! Om du skal grave ned ugress, kan det være lurt å la røttene tørke først, slik at det ikke får feste og vokser seg til. Eller det kan bli brukt som jorddekke slik at det dør der. Har du en egen kompostbinge hvor du lager jord (en såkalt jordfabrikk) anbefaler vi å ha på et lokk som ikke er lufttett, slik at det ikke blir for fuktig. Dette lokket vil stenge for det meste av lys, slik at ugress ikke vil vokse. Se gjerne videoen "kompostbinge av pallekarmer" som også finnes her på kanalen. Lykke til :)
Hvordan blander bokshi med jord om vinteren da? Når pllekarmer med jord er helt nedfrossent
Ta en titt på denne artikkelen hvor vi gir mye gode tips: www.bokashinorge.no/blogg/vinter/bokashi-om-vinteren