İlker hocam bu eleştirim size. "Geri zekalı Türk müşterisi" dediğinizde tüm bir milleti geri zekalı tanımlamış olursunuz. demek istediğiniz, Türk, geri zekalı müşterisi olmalı diye düşünüyorum. Diliniz sürçmüş olabilir, selamlar. :)
Koray abi, sizi Azerbaycandan izliyorum. Sanat tarihi okuyorum ve içerikleriniz sayesinde okuduğum şeyin teorisin daha iyi anlayabiliyorum. İyi ki varsını, minnettarım! (Buradan Flu Tv-ye sayğılar ve sevgiler :D)
Video için teşekkürler eline sağlık bence yorum yapan kadınların da olması çok iyi olurdu. Kadının aynı fotoğraflara bakışı nasıl olacaktı onu merak ettim ve kişiler evli olduğu için kendilerini çok sınırlandırmış gibi. İşinize yarar mı bilmiyorum ama yorumlarımı yazmak istedim. Geleceğe bir not gibi :) İlk baktığım yerler ve düşüncelerim 1- İnsanların yüzü ve postürü 2- En siyah ağaç, diğer ağaçlar ve soldaki ağaç mı insan mı dedirten silik objeler 3- Kadının gözleri, beni 4- Kadının omuzları, siyah şeritlerin olması dikkat çekmiş, suyun akışı 5- Kadının aydınlık omzu, kolu, yüzü ve bacaklarda kaslardan dolayı oluşan gölgeler 6- Kalça, yüz, ayak bileğindeki dövem 7- Kadının koltuk altı sonra yüzü çünkü ikisinin boyutu neredeyse aynı gibi durmuş ışıktan dolayı 8- Çok karışık o yüzden en aydınlık yere baktım + projeksiyondaki fotoğraf kadının o anki görseli değil. 9- İlk baktığım yerden ziyade renkler bana ispanyayı çok anımsattığı için marka ispanyol mu diye düşündüm ardından uzun süre bakınca aklıma bir iki senaryo geldi
Bu işlerden çıkardığım veya varsaydığım kadarıyla insanların birikmişlik, kültür veya bu doneleri biriktirdiği kadarıyla yorum yaptığını ve belli algılar oluşturduğu gibi bir çıkarım yaptım. O zaman nasıl hedef kitlesi, müşteri kitlesi belirlenebilir ki bana biraz eklektik geldi. Tabii sizin de psikoloji okumadığınızı biliyorum ama bunu nasıl ekspoze ediyorsunuz onu bilmiyorum ya da yanlış mı düşünüyorum?
Cok guzel bir bolum olmus koray abim. Devamini bekliyoruz. Eglence ve egitim bir araya gelince tadindan yenmiyor valla. Ayrica Mert Alas'i insanlara anlatman , meslektasini ovup bunu ego haline donusturmemen de kaliteni gosteriyor abim. Urfadan sevgiler bekleriz.
37:27 "Çağdaş sanat, estetik yargıları temellendirmenin imkansızlığından yararlanır ve onu anlamayanların ya da orada anlaşılacak bir şey olmadığını idrak edemeyenlerin suçluluk duyguları üzerinden spekülasyon yapar." (Baudrillard)
güzel diyemeyecem artık nirvana video, en çok beklediğim videolardan birisi "fotoğrafda renk yaparken teknikler neler, histogram okuma kısaca renkler renkler ve zevkler
Kırpma konusunda çok eleştiriliyordum, sonra moda fotoğrafçılığına başlayınca kimseyi umursamadım dediniz ya bende aynı şekildeyim. Discord kanalından birisine sinirlenip tüm paylaşımlarımı sildim. Daha önce de teknoseyir sosyalden üyeliğimi silmiştim. Ben fotoğrafçılık dernekleri var Ankara'da o derneklerin salı cuma günleri fotoğraf değerlendirmelerine gidiyordum 1 sene felan gittim harika fotoğrafı saçma sapan bir projektör sebebiyle negatif eleştirip kötü fotoğrafı seçiyorlardı. Torpil dönüyordu vs vs bunları görünce steve jobs mantığıyla bildiğini okuyacaksın kimseye sormayacaksına karar kıldım. Çünkü adam anket yapmış nasıl telefon istersiniz diye herkes daha büyük tuşlar demiş. Dokunmatik ekran ve büyük ekrana saçmalık demişler şimdi pazarda tuşlu telefon yok. O misal bir yol hedefin varsa o çizgide ilerleyeceksin. En güzel fotoğraf o kamerayla o objektifle vs değil ilk 3 saniye içinde sana uyandırdığı duygu ile örtüşür. Ben bir fotoğraf görmüştüm savaş ortasında kalan bir kız çocuğu ile ilgili, her bakanın gözleri doluyordu. Yani duyguyu verdi mi ? verdi, tamamdır işte başarılı iş budur. Ben fakir bir aileden geliyorum yıllarca fotoğraf makinesi alamadım. Okul haşlıklarımla Fujifilm FinePix A170 aldım herkes dslr kullanırken çok eleştirildim ama param buna yetmişti. Hafıza kartı hızla doluyordu, kalem pilleri hızla bitiyordu ama severek kullanıyordum. Halen bu makine ile çekilmiş fotoğraflarım durur ve oldukçada başarılı karelere imza attığımı söyleyebilirim. Çocukken hevesliydim yarışmaları vs takip ederdim yolladığım fotoğrafın dslr ile çekilmediği için değerlendirmeye alınmadığını bile söylemişlerdi. Yani fotoğraf değil kamera yarışmalarda etkendi bir dönemler. Gittiğim fotoğraf derneğinde hiç bir eğitime alınmamıştım çünkü dslr makinem yoktu ve telefonla çekiyordum. Bir ara kelebek fotoğraflarına heves salmıştım bir arkadaşım 100 mm makro objektif diğeri 400 600 800 mm objektif kullanıyordu ben kelebeği kovalayıp dibine giriyordum. Kısaca oda başarılıydı bende. Bu arada halen video ve fotoğrafta telefon kullanıyorum. Telefonu takıyorum gimbal üzerine çekiyorum videolarımı. Dslr olsa artı objektif artı gimbal vs ona kol dayanmaz ve sinema filmi yada reklam filmi çekmediğimden sosyal medyaya yeten içeriklerim oluyor. Kısaca özetlemem gerekirse iş ekipmanda değil çekende. Sadece çıplak kadın ve otomobilli fotoğrafı okumam gerekirse, lüks otomobillerin etrafında olan güzel ve seksi kadınlar lüks ve paranız varsa sizinde etrafınızda olacak gibi bir algı oluşturuyor bana. Ama gerçekte tam tersi erkekler gelip abi kaç beygir ne kadar yakıyor kaç para gibi yorumlarla etrafımızı sarıyor. Spor salonundaki kaslı erkeklere giden çocukların abi ne kadar süre çalışırsak bizde de aynısından olur diye sormaları gibi. Hayaller kız gerçekler tam tersi. Kısaca seksapalite ve parasal gücü bağdaştırıyorlar. Paran varsa ahu buse yoksa kezban fatma vs gibi mesajlar.
Sanat aşkla yapılan herşeydir, sizde işinizi aşkla yaptığınız için sanatçı oluyorsunuz, güzel video, insanın bakış açısını değiştiriyor, böyle videolar daha fazla olmalı.
Bir çok youtuber bu konsepti seksi kadınların nerelerine kimler bakmış diye yapardı, siz yine kalitenizi konuşturup sanatsal yönlerden değerlendirmiş siniz. Ben ve benim gibilerin UA-cam de güzel içerikler izlemesine vesile oldunuz teşekkürler Koray abi . Seviliyorsunuz
Muhteşem bilgiler edindik Koray hocam. Elinize sağlık. Olaylara bilimsel yaklaşımınız efsane🙏🏿 P.S: Hanımcıların ciddi ciddi gözlerini kaçırmaya çalışmalarını anlamak mümkün değil ve oyunu bozuyordu sanki, belki eye-tracker olduğu söylenmeseydi “kör çalışma” kategorisine de girebilirdi:)
Bir fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çekerken dinlediğim bir video oldu. Sizi çok severek takip ediyorum, bana yıllarca ilham veren birisiniz. Bu videonun seri şekilde olmasını, bir takipçi olarak çok isterim, sevgiler.
Mavi arkaplan perde ile mi yoksa beyaz duvarı ışıkla aydınlatarak mı oldu ? Ben 2 adet rgb ışık aldım gridli softbox aldım ama arkada o etkiyi tam yaratamadım. Sanırım arka plan ışıklarım yetersiz geldi. Arkaya 2 adet godox cl10 koydum.
Koray bey merhabalar, sizi ve mesleğinizi yeni keşfedip takip etmeye başladım ve daha evvel fotoğrafçılıkla ilgim olmamasına rağmen videolarınızı izlemek keyif verici ve bu mecra da paylaşmanız da çok güzel. Ve bu videonuzu özellikle keyifle izleyip dinledim ve aslında fotoğraf okumak adına videolarınızın devamını görmek isteriz. Paylaşımlarınız için teşekkürler
Ellerinize sağlık! Katılımcılar keşke fotoğraflara daha özgür bakabilseler, sonuçta bu bir mizansen ve hem içerikler bunun için çekilmiş hem de onlara bakmak için yapılan bir etkinlik. Zaten siz de birkaç yerde, bu fotoğraflar bakılsın diye böyle çekilmiş diyorsunuz. Ama pek keyifliydi, umarım devamı gelir. :)
bence eğitimli/ eğitimsiz göz arasındaki fark ilk bakılacak yerden ziyade neden baktığını çözmeye yarıyor. sahneyi yaratan sanatçı eğitimli diye ayırmadan direkt yönlendirmesini yapıyor. harika bölüm ele emeğe konuklara sağlık:)
Benim izleyici yorumlarım şöyle: -En muhteşem fotoğraf Steven Meisel fotoğrafı, gerçekten inanılmaz bir fotoğraf. Kadın sanki arabanın sürücüsüna bakıyor görünüyor ama oradaki sürücü koltuğundaki sizsiniz. Fotoğrafta aslında bizim için de yer var, biz de ister istemez dahil oluyoruz. Foucault'nun "Kelimeler ve Şeyler" kitabında bahsettiği "Las Meninas (The Ladies-in-waiting, 1656), by Diego Velázquez." tablosu için yaptığı yorumla aynı: Özne olarak Nesneye bakarken, nesnenin nesnesi olma durumu yaşanıyor. Bakan göz için, bakan kadının baktığı nesneyiz. Tek kare fotoğrafla bu boyutta bir anlatı yakalamak inanılmaz. -Araba fotoğrafında, ortadan kesildiği için arabanın devamı mı yoksa iki ayrı araba mı var o kısma çok takıldım ve arabanın öndeki çizgilerinin kesilen yerden sonra daha genişlemesinden dolayı algımak için o noktaya odaklandım. İlker hoca söyleyene kadar kadının hortumla araba yıkadığını anlamadım. Bir hortum olduğu ve arabanın yıkandığı belirgin değildi, onlar fotografla birebir karşılaştıkları için görmeleri doğal, ama benim baktığım açıda bu durum belirgin değildi. -Sizin çektiğiniz oturan kadın fotografında, kadının bacak duruşu beni çok rahatsız etti ve tek düşündüğüm bu pozisyonda oturan bir kadının sağ bacağının muhtemelen uyuştuğu, ayağa kalkıp yürümeye çalştığında uyuşuk bacakla adım atamayıp yere düşeceğiydi. :)) Ayrıca karanlık bir odada gözlük takması komik geldi, Ray Charles olsa anlamlı olurdu. :)) Tabi ki fotoğraf sizin amacınıza birebir hizmet ediyor ve vurgulamak istediğiniz noktayı vurguluyor. Ama kadın gözüyle bakınca, kadının giydiği uzun bağcıklı ayakkabıların rahatsız ediciliği, oturuş pozisyonunun rahatsızlığı vs. tam bir kabusa dönüşüyor. Alt metin olarak, resme bakan kadınlara durduk yere rahatsızlık hissini yaşatmak niyetiniz varsa başarılı bir çalışma. ;)) -Askerlerle ilgili fotografın amacını ben hiç keşfedemedim, siz söylemeseniz anlamazdım. Benim anladığım; şımarık Amerikan askerlerinin savaşın ortasında seks ihtiyaçlarını karşılamak için kadın çağırdıklarıydı. Dışarıda birçok masumu katledip hala kendi zevklerinin peşinde koşmalarından dolayı nefret uyandırdı. -Ayakkabı reklamının, ayakkabı reklamı olduğunu anlamadım. Penti'nin külotluçorap reklamı sandım. :)) Ayrıca kadının duvardaki bir delikten diğer tarafa geçmeye çalıştığını da anlamadım. Sarhoş bir kadının kusarken ki eğilmesi sandım. Böyle bir reklam afişi görsem o ayakkabıyı alır mıydım, muhtemelen almazdım. Çünkü kadının ayaklarını sıktığı algısı uyandırdı çünkü sağ ayağındaki tüm damarlar belirginleşmiş. Kadın, ayakkabıyı çıkardığında, ayak parmakları sıkışmış, ayakkabının kestiği yerde derin kırmızı bir çizgi ve şiş ayaklarla karşılacağından eminim. Ayrıca, ayaklarına kan gitmediği için ileride varislerle boğuşması kaçınılmaz. Bir kadının kendine bu zulmü yapması için aklından zoru olmalı. :)) -Playboy pozu veren fotoğraf çok rahatsız etti beni, bir kadın olarak, kadının kendisini bu kadar iğrenç bir duruma sokmuş olmasına anlam veremiyorum. Ayrıca, İlker hocanın dediği gibi kadın aslında tavşan formuna bürünmüş. Seksist olduğu kadar zoofiliye yatkın insanların beğeneceği bir fotoğraf. Bir tavşana tecavüz etmeyi normal kabul etmesi gerekir ki bence tamamen iğrençlik. -V dergisindeki büyük beden kadının koltuk altını pürüzsüzleştirmeleri, fotoğrafın asıl amacı olan "beden olumlama"yla çatışmakta. O kısmı o kadar pürüzsüzleştirip gerçeklikten çıkardıkları an amaçlarına ihanet etmişler demektir. Bunlar izleyici olarak yorumlarımdı. Güzel bir içerikti, emeğinize sağlık. İlgiyle ve keyif alarak izledim. ;)
Bu serinin devamının olmasını isterdim. Her video içeriği de eğitim videosu gibi.. Çıkarımım şu ki aynı şeye bakarız ama gördüklerimiz ve algıladıklarımız kendi kafamızdakilerdir..
Tecrübe, bilgi birikim ve eğitimi üçgeni içerisinde olayları, durumları nasıl baktığımızla ilgili güzel bir kıyas çalışması olmuş 👏 👏 burda ne çektiğin ziyade nasıl baktığın önemli yer tutmuş. Güzel bir emek güzel bir çalışma. İyi ki çekmişsiniz.
Koray hocam şu sıralar sanırım yoğunsunuz bayadır video da gelmiyor ama yine de sormak istiyorum bu seriden video gelir mi? Bunu çıkar çıkmaz izlmeiştim aradan baya zaman geçmiş unutmuşum. Şimdi tekrar izledim. Muhteşem ötesi bir video. Gerçekten üniversitede 2. sınıftayım ve sadece bu video bile toplam üniversite hayatımdan daha çok şey kattı bana. Devam gelebilse muhteşem olur.
Bu deney bir açıdan daha çok önemli. Yakın bir geçmişe kadar, ciddi bir kesim Türk fotoğrafçısı, fotoğrafa, yazı okur gibi soldan sağa bakıldığını iddia ediyordu. Daha önce yurtdışında yapılmış olan deneylerle, fotoğrafa bakan kişinin ilgi alanının büyük bir etken olduğu ve çoğunlukla ilk bakılan noktanın buna göre şekillendiği ortaya konmuştu. Bu videoda da soldan sağa bakmak gibi. bir durumun var olmadığı bir defa daha açıkça görüldü. Bunun fotoğrafçılıktan uzak kişilerle, göz takibi yapıldığı söylenmeden yapılacak bir versiyonu daha da ilginç olur düşüncesindeyim. Kutluyorum.
3 роки тому+1
Çok güzel cihazmış :) Bence bakan kişilerin yorumlaması yerine, bakan kişilerin bakış açısını yorumlamaya çalışan kişiler olsa daha heyecanlı olabilirdi. Özellikle bu videodaki kişilerin, başkalarının bakışlarını yorumlaması iyi olurmuş. Bakan kişiler hiç konuşmayacak ama video sonunda, yorumlayan insanlarla, bakan insanların oturup istişare ettiği bir son olacak. Değerlendirme yaparken de, kişilerin o anki haleti ruhiyesinin bakış açısına etkisini de hesaba katabilmek gerek diye düşünüyorum. Mesela, çıplak bir insanın fotoğrafta bulunmasına karşı, uzun süredir cinsel birliktelik yaşamamış ya da mastürbasyon yapmamış kişinin bakışları, cinsel birliktelik sonrası nasıl olurdu? Çok aç birinin, fotoğraf içinde yiyecek varsa, daha çok ona odaklandığı şey o olurken, tok karınla ne olurdu? Ayrıca kıskanç insanların bu cihazı farketmesine ve yuvaların yıkılmasına sebep olabilirsiniz 🤪 Suç teşkil eden durumlarda da, suçlu diye varsayılan kişilerin, suçla ilgili fotoğraflara bakarken; baktıkları yerlere istinaden, kişiyle alâkalı fikir verebilir.
Kültürel okuma çok önemli gerçekten. Avustralya'da yaşıyorum. Burada ANZAC anma gününde askerlerin sokakta insanlara rozet satmasını askerler açısından çok küçültücü bulmuştum. Buradaki arkadaşlar ise böyle düşünmeme bir anlam veremedi. Aklıma o geldi bayrak konuşulunca.
Koray Bey fotoğrafa ilgisi olan insanlar için büyük emek, zaman ve enerji harcayarak çok güzel işler yapıyorsunuz tebrik ederim👏 Son zamanlarda youtube dünyasında fotoğrafla ilgili izlediğim en sıradışı yapım.
Videonun sonundaki orkunla yaptığınız sanat eserlerini beğenme üzerine konuşma fotoğraf yorumlarını özetleyen bi bölüm olmuş. Aklına, ellerine sağlık abi.
İlker Canikligil’le yorumlamanız çok keyifli, umarım onunla devamı gelir ✨ Üçü de evli ve İlker beyin yok efendim hanım kızar şeysilerine girmemesi de zaten kendisinden beklenen bişi 💕
İlker hocamdan hala bir şeyler öğrenip yuh ulan bu kadar mı cahilmişim diyorum her seferinde. Orkun bazen takip etmediğim için pişmanlığa zorluyor, internetimizin pahalılığını pamuklara sarmalayıp servis eden Mesut Çevik beklediğimden daha başarılı bir yorumcu çıktı.. İyi ve öğretici bir bölümdü. içimdeki "eklemden kesilmez" despotluğunu yıkmaya çalışacam. Teşekkürler Koray Başkan güzel içerik...
Ben V Magazine (Ashley Graham) kapağı konusunda İlker Hocaya katılıyorum çünkü her ne kadar “v” harfininin göbek kapatmaya uğraşmadığını söyleseniz de aslında mankenin çok estetik gözükmesini sağlamaya çalışmışlar gibi. Dolayısıyla o göbek bölgesini de “çaktırmadan” kapatmışlar. Evet son 3-4 senede plus size bedenler popülerleşmeye başlamış olsa da henüz çok iddialı ve cesur/gerçekçi kapak sayılarının az olduğunu düşünüyorum.
Ne yaptığın değil, nasıl yaptığın önemli düsturuna güzel bir örnek daha. Koray Birand defalarca yapılmış bir formatı hem eğlenceli, hem eğitici ve hatta özgün bir hâle getirtmeyi başarmış. Devamını sabırsızlıkla beklemeye başladık bile...
Sevdiğimiz isimler, çok eğlenceli bir programdı. Koray Birand'ın profesyonel olarak moda fotoğraflarını değerlendirdiği bir programda ilgi çekici geliyor kulağa :) Umarım bunu yapacak boş vakit ve enerji bulursunuz.
Postmodern fotograflar videoyu tamamını izlemeden yorum yapıcam benim anladığım bu fotoğraflarla insanlara modern ötesi bir hayat tarzını empoze etme amaçları olduğu ve yıllar sonra da aynı fotografları yorumlayıp ne kadar fikir değişikliği o fotograflardaki hayatı ne kadar kabullendiklerinin testi bence
En az on savaşa tanıklık etmiş bir foto muhabiri olarak yazıyorum. Çadırdaki askerlerin fotoğrafında, kadınların yüzündeki nefret görülemedi ki; bu da fotoğrafın ana teması diye düşünüyorum. Değerlendirmeler çok yüzeyseldi. Yalnızca bayrağa dönük küçük bir okuma yapıldı ama isabetsizdi. Son derece çarpıcı ve güçlü bir fotoğraf. Üzerine 10 sayfa yazabilirim. fotoğraftaki kurgunun benzerini yaşadım. Çekimde küçük amatörlükler olması, modellerin de çok profesyonel olmadıklarını düşünmeme rağmen vurgu muhteşem. Bu arada kanalını ve fotoğraflarını, videolarını çok beğeniyorum. Ve sayende kendimi güncelliyorum.
Daha farklı konseptteki fotoğraflarda görmek isterdim örn. Sokak fotoğrafçılıpında ki kareler, ama uzmanlık alanınınız moda fotoğrafçılığı olduğu için elbette bu fotoğraflar kullanılmış 🙂 aldığınız konuklarda fotoğrafların çeşitliliği gibi zengin. Yine harika bir video bu serinin devamı gelir diye umuyorum. Fotoğraflar ayrı harika sayende Altaş'ı bir çok kişide tanımış oldu. İçerik eğlendirici ve tabiki eğitici amaç farklı bakış açılarını betimlemek ve değerlendirmek elbette teknolojinin bir çok alanda özellikle alakasız görülen sanat, spor, müzik vs gibi alanlarda ne kadar etkili bir faktör olduğunu insanlara gösteriyor. Güzel video tebrikler 🤗
Abi harika bilgileri sayende öğreniyoruz, seni yaklaşık 3-4 ay önce iyi ki keşfettim ve ilgi alanım olan hemen herşeye kılavuz niteliğindesin, sony a6000 ile son çektiğim klibimde uyguladığım bir çok teknikte epeyce etkin var :)
Fotograflarda hep dikkat cekilmek istenilen sey ikinci planda birakilmis, bence hep mucadele halinde oldugumuz icin onlari arayip bulmak ve eksik olani tamamlamak gibi bir ic gudumuz oldugu icin amaca yonelik olmus ama bir sorum olacak biz bu fotograflari nasil kesecegiz de istenileni verecekgiz? dogru kesmek hep aynimidir? yoksa her fotografin kendi kesilme sekli mi vardir? Bir turlu kendime begendiremiyorum😂
Koray hocam merhaba. Hasselblad hakkinda ne düşünüyorsunuz? Hemen hemen türkçe içerik bulamadim. Sizin gözünüzden bir inceleme harika olurdu. Teşekkür ederim.
Koray bey merhabalar… İlker bey’in yorumları daha beğendim ve bu konuda bilgi sahibi oldum. Diğerleri eş durumundan gol yediler :)) İlker Canikligil ile ufuk açan çalışmalar olması dileğimle 🙏
Harika bölüm. Hem fotoğraf okuma konusunda düşündürüyor, bilgilendiriyor; hem de aslında normal olan ama günümüz ülkesinde "controversial" denmeye yüz tutmuş görseller ile nabız yoklatıyor. Ve tabi çok eğlenceli içerik olmuş sevdiğimiz insanlardan ötürü. Teşekkürler!
Daha fazla bu içerikten gelmeli. Hatta Koray abi de kendi düşüncelerini paylaşırsa daha öğretici olur benim için. Yeni fotoğrafçılar ve yeni bakış açıları kazanmış olurum.
3 роки тому
Kanalın en iyi içeriklerinden biri olmuş bu video. Şahane! Devamı gelmeli diyenlere katılıyorum. Hatta tamamı fotoğrafçı olan bir grupla denenmesi ayrıca keyifli olabilir. Bir de arada geçen bir yoruma ithafen, değinmek istediğim küçük bir nokta var: Naçizane, Mert Alaş'ın çektiği fotoğrafları beğenmemek için kendi portfolyomu gösterip kendimi kanıtlamak zorunda olmamalıyım. Çok vasat fotoğraflar çekip haklı eleştiriler geliştirebilirim, aynı şekilde tam tersi de geçerli olabilir. Mert Alaş fotoğraflarını severim o ayrı konu.
Koray abi türkçeye bir video adaptasyonu yapıyorum. Metinler word dosyası olarak saniye ve milisaniye şeklinde ayrılmış haliyle elimde bunu nasıl premierde video ile otomatik olarak birleştirebilirim. Srt falan yapmam lazım sanırım ama çeviremiyorum word dosyasını.
Abi merhaba vlog çekmek için kamera alacağım fuji x-s10 mu yoksa x-t4 mü önerirsin ? İkisinin özelliklerini karşılaştırdığımızda hangisi çok teşekkürler
27:00 ifade özgürlüğü sadece pozitif ifadeleri kapsamaz. hatta tam tersine negatif ifadeleri koruması gerekir ki kontrollü çatışma ortamından yenilikler çıkabilsin.
@@koraybirand eminim baktığınız açıdan haklısınızdır. ne yazık ki yorum-cevap üstünden sizinle aynı açıya gelemedim. belki bir gün siz veya başka bir fotoğrafçı bu konuyu açıklar.
@@koraybirand insanın doğasında sağlıklı olana daha fazla ilgi gösterme var. bu benim iddiam değil bilimsel bir gerçek. kilolu biri olarak bende insanların fiziksel özelliklerden bağımsız düşünebilmesini çok isterim. ama insanın doğası bu. benim bahsettiğim işin bilinç altındaki algı kısmı. fiziksel özellikleri üstünden kötüleme amaçlı yaratılan fikirleri savunuyor değilim.
@@orcofnbu neyi savunduğunuzu anlamadım. insanlara yaşından, dış görünüşünden, kimliğinden, inancından, giyiminden, başörtüsünden dem vurmak ifade özgürlüğü değildir.
Harika bölüm, harika dostumuz Koray Birand! 💛
Çıraklara laf sokmak için gelmiş ilker abi
İlker hocam bu eleştirim size.
"Geri zekalı Türk müşterisi" dediğinizde tüm bir milleti geri zekalı tanımlamış olursunuz.
demek istediğiniz, Türk, geri zekalı müşterisi olmalı diye düşünüyorum.
Diliniz sürçmüş olabilir, selamlar. :)
@@sinanaydinnet elbette öyle. :)
ilker hoca'yı bu kanalda görmek kadar güzel bir şey varsa, o da koray birand'ı flutv'de görmek galiba.
Hanımcılık kazandı
Abi bilimsel bir testin önüne ne geçebilir ki?
Mesut Çevik: Eşim...
Gözlerinle yıkadın resmen 😅
mesut abi yaşıyorsan haber verr...
Kesip dolaba koymuş hanım ağa 🤣
daima kazanacaktır
Keşke bunun devamı başka insanlar ile gelse farklı yaş grupları veya farklı sektörlerden, mükemmel bir video daha!
Planda..
@@koraybirand 😲
Tepkikolik?
Aynen güzel fikir :)
@@koraybirand Ah keşke o videoda yer alabilsem…
Abi kesinlikle bu bölümü seri olarak görmek isteriz. İnanılmaz keyifli bir bölüm olmuş. :)
Extended cut gelse o bile muhtesem olur. Hazine gibi.
Koray abi, sizi Azerbaycandan izliyorum. Sanat tarihi okuyorum ve içerikleriniz sayesinde okuduğum şeyin teorisin daha iyi anlayabiliyorum. İyi ki varsını, minnettarım!
(Buradan Flu Tv-ye sayğılar ve sevgiler :D)
Video için teşekkürler eline sağlık bence yorum yapan kadınların da olması çok iyi olurdu.
Kadının aynı fotoğraflara bakışı nasıl olacaktı onu merak ettim ve kişiler evli olduğu için kendilerini çok sınırlandırmış gibi.
İşinize yarar mı bilmiyorum ama yorumlarımı yazmak istedim. Geleceğe bir not gibi :)
İlk baktığım yerler ve düşüncelerim
1- İnsanların yüzü ve postürü
2- En siyah ağaç, diğer ağaçlar ve soldaki ağaç mı insan mı dedirten silik objeler
3- Kadının gözleri, beni
4- Kadının omuzları, siyah şeritlerin olması dikkat çekmiş, suyun akışı
5- Kadının aydınlık omzu, kolu, yüzü ve bacaklarda kaslardan dolayı oluşan gölgeler
6- Kalça, yüz, ayak bileğindeki dövem
7- Kadının koltuk altı sonra yüzü çünkü ikisinin boyutu neredeyse aynı gibi durmuş ışıktan dolayı
8- Çok karışık o yüzden en aydınlık yere baktım + projeksiyondaki fotoğraf kadının o anki görseli değil.
9- İlk baktığım yerden ziyade renkler bana ispanyayı çok anımsattığı için marka ispanyol mu diye düşündüm ardından uzun süre bakınca aklıma bir iki senaryo geldi
ilker hocamın tepkileri süper ya
çok eğlenceli bir bölüm olmuş teşekkürler Koray ve değerli katılımcılar
Bu işlerden çıkardığım veya varsaydığım kadarıyla insanların birikmişlik, kültür veya bu doneleri biriktirdiği kadarıyla yorum yaptığını ve belli algılar oluşturduğu gibi bir çıkarım yaptım. O zaman nasıl hedef kitlesi, müşteri kitlesi belirlenebilir ki bana biraz eklektik geldi. Tabii sizin de psikoloji okumadığınızı biliyorum ama bunu nasıl ekspoze ediyorsunuz onu bilmiyorum ya da yanlış mı düşünüyorum?
O sınırları biz çizmiyoruz bize o sınırlar veriliyor ve o sınırlar içerisinde çekmeye çalışıyoruz.
Aynı deneyi 3 kadın denek üzerinde bir daha izlemek isterim. Farklı bakış açılarını bu şekilde daha iyi yakalarız gibime geliyor.
Cok guzel bir bolum olmus koray abim. Devamini bekliyoruz. Eglence ve egitim bir araya gelince tadindan yenmiyor valla. Ayrica Mert Alas'i insanlara anlatman , meslektasini ovup bunu ego haline donusturmemen de kaliteni gosteriyor abim. Urfadan sevgiler bekleriz.
Amatör bir fotoğrafçı olarak, ancak "fotoğraf bakarak" gözün eğitilebildiğini deneyimledim hep. Çok iyi bir video olmuş! 🤘🏻
Gördüğüm en efsane içeriklerden birisi aşırı kıymetli aşırı derecede tekrar başka ünlülerle bu seriyi devam ettirseniz inanılmaz iyi olur
37:27 "Çağdaş sanat, estetik yargıları temellendirmenin imkansızlığından yararlanır ve onu anlamayanların ya da orada anlaşılacak bir şey olmadığını idrak edemeyenlerin suçluluk duyguları üzerinden spekülasyon yapar." (Baudrillard)
Gayet eğlenceli ve öğretici bir bölüm olmuş. Kadro zaten şampiyonlar ligi :)) Çok sağolun.
Hem öğrendim hem de eğlendim. Nasıl bir şey oldu anlamadım ama bundan daha çok istiyorum. Bir tabak daha alabilir miyim 🙂
güzel diyemeyecem artık nirvana video, en çok beklediğim videolardan birisi "fotoğrafda renk yaparken teknikler neler, histogram okuma kısaca renkler renkler ve zevkler
giderek çıtayı yükseltiyosun abi. içerik te harika tabi ama bu sefer ben çekim kalitesi ve kurgudaki detayları çok beğendim. bravo
Kırpma konusunda çok eleştiriliyordum, sonra moda fotoğrafçılığına başlayınca kimseyi umursamadım dediniz ya bende aynı şekildeyim. Discord kanalından birisine sinirlenip tüm paylaşımlarımı sildim. Daha önce de teknoseyir sosyalden üyeliğimi silmiştim. Ben fotoğrafçılık dernekleri var Ankara'da o derneklerin salı cuma günleri fotoğraf değerlendirmelerine gidiyordum 1 sene felan gittim harika fotoğrafı saçma sapan bir projektör sebebiyle negatif eleştirip kötü fotoğrafı seçiyorlardı. Torpil dönüyordu vs vs bunları görünce steve jobs mantığıyla bildiğini okuyacaksın kimseye sormayacaksına karar kıldım. Çünkü adam anket yapmış nasıl telefon istersiniz diye herkes daha büyük tuşlar demiş. Dokunmatik ekran ve büyük ekrana saçmalık demişler şimdi pazarda tuşlu telefon yok. O misal bir yol hedefin varsa o çizgide ilerleyeceksin. En güzel fotoğraf o kamerayla o objektifle vs değil ilk 3 saniye içinde sana uyandırdığı duygu ile örtüşür. Ben bir fotoğraf görmüştüm savaş ortasında kalan bir kız çocuğu ile ilgili, her bakanın gözleri doluyordu. Yani duyguyu verdi mi ? verdi, tamamdır işte başarılı iş budur. Ben fakir bir aileden geliyorum yıllarca fotoğraf makinesi alamadım. Okul haşlıklarımla Fujifilm FinePix A170 aldım herkes dslr kullanırken çok eleştirildim ama param buna yetmişti. Hafıza kartı hızla doluyordu, kalem pilleri hızla bitiyordu ama severek kullanıyordum. Halen bu makine ile çekilmiş fotoğraflarım durur ve oldukçada başarılı karelere imza attığımı söyleyebilirim. Çocukken hevesliydim yarışmaları vs takip ederdim yolladığım fotoğrafın dslr ile çekilmediği için değerlendirmeye alınmadığını bile söylemişlerdi. Yani fotoğraf değil kamera yarışmalarda etkendi bir dönemler. Gittiğim fotoğraf derneğinde hiç bir eğitime alınmamıştım çünkü dslr makinem yoktu ve telefonla çekiyordum. Bir ara kelebek fotoğraflarına heves salmıştım bir arkadaşım 100 mm makro objektif diğeri 400 600 800 mm objektif kullanıyordu ben kelebeği kovalayıp dibine giriyordum. Kısaca oda başarılıydı bende. Bu arada halen video ve fotoğrafta telefon kullanıyorum. Telefonu takıyorum gimbal üzerine çekiyorum videolarımı. Dslr olsa artı objektif artı gimbal vs ona kol dayanmaz ve sinema filmi yada reklam filmi çekmediğimden sosyal medyaya yeten içeriklerim oluyor. Kısaca özetlemem gerekirse iş ekipmanda değil çekende.
Sadece çıplak kadın ve otomobilli fotoğrafı okumam gerekirse, lüks otomobillerin etrafında olan güzel ve seksi kadınlar lüks ve paranız varsa sizinde etrafınızda olacak gibi bir algı oluşturuyor bana. Ama gerçekte tam tersi erkekler gelip abi kaç beygir ne kadar yakıyor kaç para gibi yorumlarla etrafımızı sarıyor. Spor salonundaki kaslı erkeklere giden çocukların abi ne kadar süre çalışırsak bizde de aynısından olur diye sormaları gibi. Hayaller kız gerçekler tam tersi. Kısaca seksapalite ve parasal gücü bağdaştırıyorlar. Paran varsa ahu buse yoksa kezban fatma vs gibi mesajlar.
Sanat aşkla yapılan herşeydir, sizde işinizi aşkla yaptığınız için sanatçı oluyorsunuz, güzel video, insanın bakış açısını değiştiriyor, böyle videolar daha fazla olmalı.
Bir çok youtuber bu konsepti seksi kadınların nerelerine kimler bakmış diye yapardı, siz yine kalitenizi konuşturup sanatsal yönlerden değerlendirmiş siniz. Ben ve benim gibilerin UA-cam de güzel içerikler izlemesine vesile oldunuz teşekkürler Koray abi . Seviliyorsunuz
Muhteşem bilgiler edindik Koray hocam. Elinize sağlık. Olaylara bilimsel yaklaşımınız efsane🙏🏿
P.S: Hanımcıların ciddi ciddi gözlerini kaçırmaya çalışmalarını anlamak mümkün değil ve oyunu bozuyordu sanki, belki eye-tracker olduğu söylenmeseydi “kör çalışma” kategorisine de girebilirdi:)
linke tıklarım, İlker: uff asagı bakmıycam
Bir fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çekerken dinlediğim bir video oldu. Sizi çok severek takip ediyorum, bana yıllarca ilham veren birisiniz. Bu videonun seri şekilde olmasını, bir takipçi olarak çok isterim, sevgiler.
abi ışıklandırma, ses falan inanılmaz iyi olmuş ellerinize sağlık. Sizi daha çok insanın örnek alıp daha kaliteli işlere girişmesi dileğiyle.
Mavi arkaplan perde ile mi yoksa beyaz duvarı ışıkla aydınlatarak mı oldu ? Ben 2 adet rgb ışık aldım gridli softbox aldım ama arkada o etkiyi tam yaratamadım. Sanırım arka plan ışıklarım yetersiz geldi. Arkaya 2 adet godox cl10 koydum.
Yeşil :)
Fotoğraf okumaya hiç bu gözle bakmamıştım :)) Harika bir içerik paylaşımı olmuş, teşekkür ederiz.
Cok guzel bir icerik olmus hocam tebrik ederim. Orkunun aksam eve gidecegim kafasindan cikmayisi rahatsiz ediciydi bir tek.
Koray bey merhabalar, sizi ve mesleğinizi yeni keşfedip takip etmeye başladım ve daha evvel fotoğrafçılıkla ilgim olmamasına rağmen videolarınızı izlemek keyif verici ve bu mecra da paylaşmanız da çok güzel. Ve bu videonuzu özellikle keyifle izleyip dinledim ve aslında fotoğraf okumak adına videolarınızın devamını görmek isteriz. Paylaşımlarınız için teşekkürler
Ellerinize sağlık! Katılımcılar keşke fotoğraflara daha özgür bakabilseler, sonuçta bu bir mizansen ve hem içerikler bunun için çekilmiş hem de onlara bakmak için yapılan bir etkinlik. Zaten siz de birkaç yerde, bu fotoğraflar bakılsın diye böyle çekilmiş diyorsunuz. Ama pek keyifliydi, umarım devamı gelir. :)
uzun süre sonra kanalın efsanevi videolarındaki vibe'ı aldım. müthiş olmuş
Bu seri umarım devam eder... Tamer Yılmaz. Zeynep Üner, Burcu Esmersoy gibi isimlerle mesela... Harika olurdu.
İşte tam aradığım içerik, akşama sakin kafaya saklıyorum bunu.
her fotoğrafın bir matematiği olduğunun ispatı bir video. elinize sağlık.
Usta 30 sene sonra bu programı izleriz tekrar umarım...En net olan ve parlak olan yer ilgi odağı gibi...
bence eğitimli/ eğitimsiz göz arasındaki fark ilk bakılacak yerden ziyade neden baktığını çözmeye yarıyor. sahneyi yaratan sanatçı eğitimli diye ayırmadan direkt yönlendirmesini yapıyor.
harika bölüm ele emeğe konuklara sağlık:)
Nolur devamı gelsin bu serinin çok farklı bakış açıları öğrendim, inanılmaz iyi içerik olmuş Koray abi. Dört gözle bekliyorum.
Benim izleyici yorumlarım şöyle:
-En muhteşem fotoğraf Steven Meisel fotoğrafı, gerçekten inanılmaz bir fotoğraf. Kadın sanki arabanın sürücüsüna bakıyor görünüyor ama oradaki sürücü koltuğundaki sizsiniz. Fotoğrafta aslında bizim için de yer var, biz de ister istemez dahil oluyoruz. Foucault'nun "Kelimeler ve Şeyler" kitabında bahsettiği "Las Meninas (The Ladies-in-waiting, 1656), by Diego Velázquez." tablosu için yaptığı yorumla aynı: Özne olarak Nesneye
bakarken, nesnenin nesnesi olma durumu yaşanıyor. Bakan göz için, bakan kadının baktığı nesneyiz. Tek kare fotoğrafla bu boyutta bir anlatı yakalamak inanılmaz.
-Araba fotoğrafında, ortadan kesildiği için arabanın devamı mı yoksa iki ayrı araba mı var o kısma çok takıldım ve arabanın öndeki çizgilerinin kesilen yerden sonra daha genişlemesinden dolayı algımak için o noktaya
odaklandım. İlker hoca söyleyene kadar kadının hortumla araba yıkadığını anlamadım. Bir hortum olduğu ve arabanın yıkandığı belirgin değildi, onlar fotografla birebir karşılaştıkları için görmeleri doğal, ama benim
baktığım açıda bu durum belirgin değildi.
-Sizin çektiğiniz oturan kadın fotografında, kadının bacak duruşu beni çok rahatsız etti ve tek düşündüğüm bu pozisyonda oturan bir kadının sağ bacağının muhtemelen uyuştuğu, ayağa kalkıp yürümeye çalştığında uyuşuk
bacakla adım atamayıp yere düşeceğiydi. :)) Ayrıca karanlık bir odada gözlük takması komik geldi, Ray Charles olsa anlamlı olurdu. :)) Tabi ki fotoğraf sizin amacınıza birebir hizmet ediyor ve vurgulamak
istediğiniz noktayı vurguluyor. Ama kadın gözüyle bakınca, kadının giydiği uzun bağcıklı ayakkabıların rahatsız ediciliği, oturuş pozisyonunun rahatsızlığı vs. tam bir kabusa dönüşüyor. Alt metin olarak, resme bakan kadınlara durduk yere rahatsızlık hissini yaşatmak niyetiniz varsa başarılı bir çalışma. ;))
-Askerlerle ilgili fotografın amacını ben hiç keşfedemedim, siz söylemeseniz anlamazdım. Benim anladığım; şımarık Amerikan askerlerinin savaşın ortasında seks ihtiyaçlarını karşılamak için kadın çağırdıklarıydı. Dışarıda birçok masumu katledip hala kendi zevklerinin peşinde koşmalarından dolayı nefret uyandırdı.
-Ayakkabı reklamının, ayakkabı reklamı olduğunu anlamadım. Penti'nin külotluçorap reklamı sandım. :)) Ayrıca kadının duvardaki bir delikten diğer tarafa geçmeye çalıştığını da anlamadım. Sarhoş bir kadının kusarken ki eğilmesi sandım. Böyle bir reklam afişi görsem o ayakkabıyı alır mıydım, muhtemelen almazdım. Çünkü kadının ayaklarını sıktığı algısı uyandırdı çünkü sağ ayağındaki tüm damarlar belirginleşmiş. Kadın, ayakkabıyı çıkardığında, ayak parmakları sıkışmış, ayakkabının kestiği yerde derin kırmızı bir çizgi ve şiş ayaklarla karşılacağından eminim. Ayrıca, ayaklarına kan gitmediği için ileride varislerle boğuşması kaçınılmaz. Bir kadının kendine bu zulmü yapması için aklından zoru olmalı. :))
-Playboy pozu veren fotoğraf çok rahatsız etti beni, bir kadın olarak, kadının kendisini bu kadar iğrenç bir duruma sokmuş olmasına anlam veremiyorum. Ayrıca, İlker hocanın dediği gibi kadın aslında tavşan formuna bürünmüş. Seksist olduğu kadar zoofiliye yatkın insanların beğeneceği bir fotoğraf. Bir tavşana tecavüz etmeyi normal kabul etmesi gerekir ki bence tamamen iğrençlik.
-V dergisindeki büyük beden kadının koltuk altını pürüzsüzleştirmeleri, fotoğrafın asıl amacı olan "beden olumlama"yla çatışmakta. O kısmı o kadar pürüzsüzleştirip gerçeklikten çıkardıkları an amaçlarına ihanet
etmişler demektir.
Bunlar izleyici olarak yorumlarımdı. Güzel bir içerikti, emeğinize sağlık. İlgiyle ve keyif alarak izledim. ;)
Bu serinin devamının olmasını isterdim. Her video içeriği de eğitim videosu gibi.. Çıkarımım şu ki aynı şeye bakarız ama gördüklerimiz ve algıladıklarımız kendi kafamızdakilerdir..
Video mükemmel Türkiye UA-camun en sevdiğim 4lüsü bir arada keşke Faruk beyliğim ve Barış Özcan da olabilse
Harika bi' bölüm olmuş fakat keşke birde kadın denekler ile yapılsa onların farklı yorumları ile daha etkili olabilir.
Tecrübe, bilgi birikim ve eğitimi üçgeni içerisinde olayları, durumları nasıl baktığımızla ilgili güzel bir kıyas çalışması olmuş 👏 👏 burda ne çektiğin ziyade nasıl baktığın önemli yer tutmuş. Güzel bir emek güzel bir çalışma. İyi ki çekmişsiniz.
Fotoğraf işte deyip geçtiğimiz şeylerin ne kadar da arka planı varmış.Cok güzel bir video.tesekkur ederim
En sevdiğim şey videolarınızdan öğrendiğim yeni bakış açıları
Bu tür videolarla hayatımın içinde olmayan fotoğraf sanatını gösterip kültürlettiğin için teşekkür ederim
Müthiş programdı! Keşke bir de kadın denek olsaydı, örneklemi çeşitlendirmek iyi olurdu. 🙏
Koray hocam şu sıralar sanırım yoğunsunuz bayadır video da gelmiyor ama yine de sormak istiyorum bu seriden video gelir mi? Bunu çıkar çıkmaz izlmeiştim aradan baya zaman geçmiş unutmuşum. Şimdi tekrar izledim. Muhteşem ötesi bir video. Gerçekten üniversitede 2. sınıftayım ve sadece bu video bile toplam üniversite hayatımdan daha çok şey kattı bana. Devam gelebilse muhteşem olur.
Bu videonuzun devamı vardır umarım. Çok hoşuma gitti. Emeğinize sağlık ❤
Adamlar yapmış abi!
Evet bu bir seri olmalı. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Harika bir anlatim olmus. Özellikle fotografi okumanin yani sıra gözümüzü eğitebilmeye ilişkin görüşlerinizi merak ediyorum. Sevgiler, saygılar
Başka bir düşünme evreni açtınız bana teşekkür ediyorum.
Dankeschön from Germany 🇩🇪 🇹🇷 👏
Bu deney bir açıdan daha çok önemli. Yakın bir geçmişe kadar, ciddi bir kesim Türk fotoğrafçısı, fotoğrafa, yazı okur gibi soldan sağa bakıldığını iddia ediyordu. Daha önce yurtdışında yapılmış olan deneylerle, fotoğrafa bakan kişinin ilgi alanının büyük bir etken olduğu ve çoğunlukla ilk bakılan noktanın buna göre şekillendiği ortaya konmuştu. Bu videoda da soldan sağa bakmak gibi. bir durumun var olmadığı bir defa daha açıkça görüldü. Bunun fotoğrafçılıktan uzak kişilerle, göz takibi yapıldığı söylenmeden yapılacak bir versiyonu daha da ilginç olur düşüncesindeyim. Kutluyorum.
Çok güzel cihazmış :) Bence bakan kişilerin yorumlaması yerine, bakan kişilerin bakış açısını yorumlamaya çalışan kişiler olsa daha heyecanlı olabilirdi. Özellikle bu videodaki kişilerin, başkalarının bakışlarını yorumlaması iyi olurmuş. Bakan kişiler hiç konuşmayacak ama video sonunda, yorumlayan insanlarla, bakan insanların oturup istişare ettiği bir son olacak.
Değerlendirme yaparken de, kişilerin o anki haleti ruhiyesinin bakış açısına etkisini de hesaba katabilmek gerek diye düşünüyorum. Mesela, çıplak bir insanın fotoğrafta bulunmasına karşı, uzun süredir cinsel birliktelik yaşamamış ya da mastürbasyon yapmamış kişinin bakışları, cinsel birliktelik sonrası nasıl olurdu? Çok aç birinin, fotoğraf içinde yiyecek varsa, daha çok ona odaklandığı şey o olurken, tok karınla ne olurdu?
Ayrıca kıskanç insanların bu cihazı farketmesine ve yuvaların yıkılmasına sebep olabilirsiniz 🤪 Suç teşkil eden durumlarda da, suçlu diye varsayılan kişilerin, suçla ilgili fotoğraflara bakarken; baktıkları yerlere istinaden, kişiyle alâkalı fikir verebilir.
Kültürel okuma çok önemli gerçekten. Avustralya'da yaşıyorum. Burada ANZAC anma gününde askerlerin sokakta insanlara rozet satmasını askerler açısından çok küçültücü bulmuştum. Buradaki arkadaşlar ise böyle düşünmeme bir anlam veremedi. Aklıma o geldi bayrak konuşulunca.
Koray Bey fotoğrafa ilgisi olan insanlar için büyük emek, zaman ve enerji harcayarak çok güzel işler yapıyorsunuz tebrik ederim👏 Son zamanlarda youtube dünyasında fotoğrafla ilgili izlediğim en sıradışı yapım.
Koray Birand Flu TV dostluğu kadar keyif veren çok az şey var.
Mikael Jansson u ve sevdiğim bir fotoğrafını görmek çok hoşuma gitti
eye tracker'ı sonunda cinsiyetçi bir açıdan kullanmayan youtube programı görebildik
Videonun sonundaki orkunla yaptığınız sanat eserlerini beğenme üzerine konuşma fotoğraf yorumlarını özetleyen bi bölüm olmuş. Aklına, ellerine sağlık abi.
Orkun ne anlasin sanattan. :S
Çok iyi video, Tamer abinin yorumlarını da izlemek isterdim
İlker Canikligil’le yorumlamanız çok keyifli, umarım onunla devamı gelir ✨ Üçü de evli ve İlker beyin yok efendim hanım kızar şeysilerine girmemesi de zaten kendisinden beklenen bişi 💕
Benim en çok kas grupları ve vücut tipleri dikkatimi çekti, misafirlerin aksine ben anatomiyi daha çekici buldum.
Michael Kenna - Forms of Japan 2005 bu fotografı notebook lock screen wallpaper yaptım :)
İlker hocamdan hala bir şeyler öğrenip yuh ulan bu kadar mı cahilmişim diyorum her seferinde. Orkun bazen takip etmediğim için pişmanlığa zorluyor, internetimizin pahalılığını pamuklara sarmalayıp servis eden Mesut Çevik beklediğimden daha başarılı bir yorumcu çıktı.. İyi ve öğretici bir bölümdü. içimdeki "eklemden kesilmez" despotluğunu yıkmaya çalışacam. Teşekkürler Koray Başkan güzel içerik...
Ben V Magazine (Ashley Graham) kapağı konusunda İlker Hocaya katılıyorum çünkü her ne kadar “v” harfininin göbek kapatmaya uğraşmadığını söyleseniz de aslında mankenin çok estetik gözükmesini sağlamaya çalışmışlar gibi. Dolayısıyla o göbek bölgesini de “çaktırmadan” kapatmışlar. Evet son 3-4 senede plus size bedenler popülerleşmeye başlamış olsa da henüz çok iddialı ve cesur/gerçekçi kapak sayılarının az olduğunu düşünüyorum.
İlk fotoğrafda kumun çizgisi ile sağ en arkadaki adamın saçının çizgisi çok güzel uyuşmuş
15:15 of mükemmel bir fotoğrafmış koray bey
Ne yaptığın değil, nasıl yaptığın önemli düsturuna güzel bir örnek daha. Koray Birand defalarca yapılmış bir formatı hem eğlenceli, hem eğitici ve hatta özgün bir hâle getirtmeyi başarmış. Devamını sabırsızlıkla beklemeye başladık bile...
Sevdiğimiz isimler, çok eğlenceli bir programdı. Koray Birand'ın profesyonel olarak moda fotoğraflarını değerlendirdiği bir programda ilgi çekici geliyor kulağa :) Umarım bunu yapacak boş vakit ve enerji bulursunuz.
Yahu abi sen ne değişik ne güzel bir insansın Can'sın Eline sağlık.
Hepsi kaliteli yorumcular. Ayrıca modern ve laikler. Hiçbiri erkeğe erkek derken, kadına "bayan" demedi, kadın dedi. Teşekkür ederiz.
Sevdiğim insanları bir arada görmek süper 😎
Postmodern fotograflar videoyu tamamını izlemeden yorum yapıcam benim anladığım bu fotoğraflarla insanlara modern ötesi bir hayat tarzını empoze etme amaçları olduğu ve yıllar sonra da aynı fotografları yorumlayıp ne kadar fikir değişikliği o fotograflardaki hayatı ne kadar kabullendiklerinin testi bence
Pek oyle olmadı
En az on savaşa tanıklık etmiş bir foto muhabiri olarak yazıyorum.
Çadırdaki askerlerin fotoğrafında, kadınların yüzündeki nefret görülemedi ki; bu da fotoğrafın ana teması diye düşünüyorum. Değerlendirmeler çok yüzeyseldi. Yalnızca bayrağa dönük küçük bir okuma yapıldı ama isabetsizdi. Son derece çarpıcı ve güçlü bir fotoğraf.
Üzerine 10 sayfa yazabilirim. fotoğraftaki kurgunun benzerini yaşadım. Çekimde küçük amatörlükler olması, modellerin de çok profesyonel olmadıklarını düşünmeme rağmen vurgu muhteşem.
Bu arada kanalını ve fotoğraflarını, videolarını çok beğeniyorum. Ve sayende kendimi güncelliyorum.
İlker Canıklıgil'den tam beklediğim profesyonel bakış yorumları gelirken, Mesut Çevik in beklemediğim sanatsal yaklaşımı beni çok şaşırttı :)
Her zaman ki gibi kalite. 🙌
Daha farklı konseptteki fotoğraflarda görmek isterdim örn. Sokak fotoğrafçılıpında ki kareler, ama uzmanlık alanınınız moda fotoğrafçılığı olduğu için elbette bu fotoğraflar kullanılmış 🙂 aldığınız konuklarda fotoğrafların çeşitliliği gibi zengin. Yine harika bir video bu serinin devamı gelir diye umuyorum. Fotoğraflar ayrı harika sayende Altaş'ı bir çok kişide tanımış oldu.
İçerik eğlendirici ve tabiki eğitici amaç farklı bakış açılarını betimlemek ve değerlendirmek elbette teknolojinin bir çok alanda özellikle alakasız görülen sanat, spor, müzik vs gibi alanlarda ne kadar etkili bir faktör olduğunu insanlara gösteriyor.
Güzel video tebrikler 🤗
Koray abi inşallah bu videonun devamı gelir. Gerçekten dolu bir video olmuş.
Çok iyi bölüm, umarım benzer içerikler gelir. Emeğinize sağlık...
Abi harika bilgileri sayende öğreniyoruz, seni yaklaşık 3-4 ay önce iyi ki keşfettim ve ilgi alanım olan hemen herşeye kılavuz niteliğindesin, sony a6000 ile son çektiğim klibimde uyguladığım bir çok teknikte epeyce etkin var :)
Fotograflarda hep dikkat cekilmek istenilen sey ikinci planda birakilmis, bence hep mucadele halinde oldugumuz icin onlari arayip bulmak ve eksik olani tamamlamak gibi bir ic gudumuz oldugu icin amaca yonelik olmus ama bir sorum olacak biz bu fotograflari nasil kesecegiz de istenileni verecekgiz? dogru kesmek hep aynimidir? yoksa her fotografin kendi kesilme sekli mi vardir? Bir turlu kendime begendiremiyorum😂
Bunun bir kurali yok. Kompozisyona katkida bulunucak kesme o fotografa ozeldir.
Süper bir iş olmuş. Elinize sağlık.
Fotoğraf okuma videolarının devamını bekliyoruz.
Ben sade bir insanim thumbnail de Ilker Canikligili gordum mu tiklarim.
Koray hocam merhaba. Hasselblad hakkinda ne düşünüyorsunuz? Hemen hemen türkçe içerik bulamadim. Sizin gözünüzden bir inceleme harika olurdu. Teşekkür ederim.
Kamera işte :) boşver sonra fiyatına bakıp linç ediyorlar
Çok keyifli video olmuş.Bence seri haline getirilebilir.
Koray bey merhabalar… İlker bey’in yorumları daha beğendim ve bu konuda bilgi sahibi oldum. Diğerleri eş durumundan gol yediler :))
İlker Canikligil ile ufuk açan çalışmalar olması dileğimle 🙏
Harika bölüm. Hem fotoğraf okuma konusunda düşündürüyor, bilgilendiriyor; hem de aslında normal olan ama günümüz ülkesinde "controversial" denmeye yüz tutmuş görseller ile nabız yoklatıyor. Ve tabi çok eğlenceli içerik olmuş sevdiğimiz insanlardan ötürü. Teşekkürler!
Mükemmel seçimler! İyi ki varsınız gerçekten✌️
Hocam şu 2. siyah beyaz olan resim bana,savaştan sonraki ilk kış gibi geldi.
Muhteşem bi bölüm olmuş elinize sağlık. Konukların arkasındaki fon renkleri kendi kanallarının renkleriyle uyumu bilinçli mi olmuş raslantımı acaba :)
Burada tesadüfe yer yok
koray abinin çektiğini duyunca şok oldum direk oha dedim vay be koray abi (kalp atmıs) canım abim ben damat tween i çok seviodum reklamı
Daha fazla bu içerikten gelmeli. Hatta Koray abi de kendi düşüncelerini paylaşırsa daha öğretici olur benim için. Yeni fotoğrafçılar ve yeni bakış açıları kazanmış olurum.
Kanalın en iyi içeriklerinden biri olmuş bu video. Şahane! Devamı gelmeli diyenlere katılıyorum. Hatta tamamı fotoğrafçı olan bir grupla denenmesi ayrıca keyifli olabilir.
Bir de arada geçen bir yoruma ithafen, değinmek istediğim küçük bir nokta var: Naçizane, Mert Alaş'ın çektiği fotoğrafları beğenmemek için kendi portfolyomu gösterip kendimi kanıtlamak zorunda olmamalıyım. Çok vasat fotoğraflar çekip haklı eleştiriler geliştirebilirim, aynı şekilde tam tersi de geçerli olabilir. Mert Alaş fotoğraflarını severim o ayrı konu.
Koray abi türkçeye bir video adaptasyonu yapıyorum. Metinler word dosyası olarak saniye ve milisaniye şeklinde ayrılmış haliyle elimde bunu nasıl premierde video ile otomatik olarak birleştirebilirim. Srt falan yapmam lazım sanırım ama çeviremiyorum word dosyasını.
Premiere de subtitle özelliği var render alırken filmin üzerine yapabiliyorsun
koray bey yine fotografa olan bakis acimizi degistirdiniz. tesekkurler.
Abi merhaba vlog çekmek için kamera alacağım fuji x-s10 mu yoksa x-t4 mü önerirsin ? İkisinin özelliklerini karşılaştırdığımızda hangisi çok teşekkürler
Bu tamamen senin ne yapmak istedigin ile alakali bir durum. Yani senin ikisinin ozelliklerine bakip kendin karar vermelisin.
@@koraybirand Teşekkürler abi
Çok güzel, böyle içeriklerin hastasıyız, ellerine sağlık abi :)
)
27:00 ifade özgürlüğü sadece pozitif ifadeleri kapsamaz. hatta tam tersine negatif ifadeleri koruması gerekir ki kontrollü çatışma ortamından yenilikler çıkabilsin.
Bir kadinin yasina laf ederek dem vurmak ifade ozgurlugu degildir. Nokta.
@@koraybirand eminim baktığınız açıdan haklısınızdır. ne yazık ki yorum-cevap üstünden sizinle aynı açıya gelemedim. belki bir gün siz veya başka bir fotoğrafçı bu konuyu açıklar.
@@orcofnbu bunun fotoğrafçı olmakla alakası yok. İnsan olmakla alakalı.
@@koraybirand insanın doğasında sağlıklı olana daha fazla ilgi gösterme var. bu benim iddiam değil bilimsel bir gerçek. kilolu biri olarak bende insanların fiziksel özelliklerden bağımsız düşünebilmesini çok isterim. ama insanın doğası bu.
benim bahsettiğim işin bilinç altındaki algı kısmı. fiziksel özellikleri üstünden kötüleme amaçlı yaratılan fikirleri savunuyor değilim.
@@orcofnbu neyi savunduğunuzu anlamadım. insanlara yaşından, dış görünüşünden, kimliğinden, inancından, giyiminden, başörtüsünden dem vurmak ifade özgürlüğü değildir.