En Dag På Jobbet #2

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • En grinig vaktis. Ställer ut adventsstakar i en matsal där golvet är en......
    Dom som ska sköta snöröjningen och halkbekämpningen är ett kapitel för sig. Till sitt försvar finns hyresavtalet som är skrivet mellan fastighetsbolaget och ägaren!?!?

КОМЕНТАРІ • 10

  • @storruffi
    @storruffi 2 роки тому

    Stål och betong är hållbara material : )

    • @skolvaktis1560
      @skolvaktis1560  2 роки тому

      Nu hänger jag inte med? Har det nåt med vattenläckan att göra?

    • @storruffi
      @storruffi 2 роки тому

      @@skolvaktis1560 Trä och gips. Comprende?

  • @simong6564
    @simong6564 2 роки тому

    Skulle du kunna berätta vad det bästa och värsta delarna med vaktmästaryrket, och skulle du rekommendera andra att jobba som vaktis? Jag funderar lite ifall vaktmästaryrket vore något för mig så skulle uppskatta lite information

    • @skolvaktis1560
      @skolvaktis1560  2 роки тому +1

      Oj!
      Jo jag kan rekommendera dig att prova på vaktisjobbet. Det jobbiga är att det finns nästan lika många vaktisar som det finns arbetsbeskrivningar. Det finns rektorer / chefer som fullständigt skiter i att ge dig kvalificerade arbetsuppgifter och inte bryr sig om din utveckling. Sen finns det dom som alltid säger -”nä det där får vaktis ta hand om”, när det handlar om möbler, skolgården, huset, brandskydd, larm, skyddsronder, byggnation mm mm. Problemet är att om du bara blir tilldelad enklare jobb som att bära möbler och slänga sopor så har du inget att peka på vid lönesamtalen. Jag är lite i den sitsen nu men jag har bara ett par år kvar till pension så jag har slutat bry mig. ”If they want it that way, they get it that way”. Det är jäkligt trist bara att inte få använda sin kunskap och sina erfarenheter på jobbet. Du får räkna med att ena stunden bli helgonförklarad. _”den här skolan skulle inte funka utan dig”. Och nästa dag satt på plats av någon som tycker att vaktisar är en samling losers som ska vara glada att dom lyckats få ett arbete. Det händer inte ofta men det händer. Jag har hört skolledare snacka skit om sina vaktisar med folk utanför verksamheten. Om du söker jobb på gymnasiet så får du räkna med att jobba både tidiga mornar och sena eftermiddagar. Efter ett schema alltså. På grundskolan, i alla fall årskurs F - 6, är det nästan alltid tidiga mornar. Typ 0630 eller 0700. Då slutar du vid 1500 - 1600. Som vaktis bör du förstå skolans värld, fastighetsägarens värld och hantverkarnas / entreprenörers värld. Ett exempel är ifall det ska byggas i skolan under verksamhetstid. Byggarna är ofta inte medvetna om vad små barn kan hitta på. Som vaktis får man titta dom djupt i ögonen och förklara att dom inte får köra bil på skolgården utan någon som går framför, och inte på raster. Att inte låta verktyg ligga obevakade. Att låsa dörrar efter sig mm. Man får också informera skolans personal vad byggnationen innebär för verksamheten. Kanske vattnet eller elen måste stängas ibland? Kanske måste brandlarmet stängas en stund. Det kanske ska bäras material genom skolan och personalen då får vara lite extra noga med att hålla ihop eleverna.
      Det roligaste tycker jag är kontakten med eleverna. Många skiner upp och hejar när man möter dom. Dom kommer med teckningar och ger många roliga kommentarer.
      Du får gärna fråga om det är något speciellt du undrar.
      Lasse

    • @simong6564
      @simong6564 2 роки тому

      @@skolvaktis1560 tack för informationen. Hur skulle du beskriva en vanlig dag på jobbet? Får du lägga upp arbetet själv eller är det fasta tider/rutiner som måste följas?

    • @skolvaktis1560
      @skolvaktis1560  2 роки тому

      @@simong6564 Det är igen det där med många olika arbetsbeskrivningar. Själv har jag bara arbetat självständigt. Visst finns det uppgifter som är rutin men du skapar nästan alltid rutinerna själv och kan göra ändringar ifall det behövs. En "vanlig dag" är väl ungefär som dom två filmerna här plus kontakt med personal, elever och hantverkare, som jag ju inte kan filma. Det brukar komma ungefär två leveranser om dagen. Du gör någon felanmälan till fastighetsägaren. Skruvar fast nåt låsvred som skramlat loss och limmar nån pinnstol. Det är en del möbelomflyttningar också. Nån vill bli av med en möbel och någon söker en. Någon har glömt sin nyckel och vill låna en. Nåt möte med administrationen i veckan och personalmöte en gång i månaden.

    • @simong6564
      @simong6564 2 роки тому

      @@skolvaktis1560 Vilken utbildning skulle du rekommendera? Jag har kollat runt lite själv och tycker att fastighetstekniker/fastighetsskötare låter som rätt passande utbildningar. Har du några fler förslag? Är färdig med gymnasiet så det är komvux eller yrkeshögskolan som gäller för mig

    • @skolvaktis1560
      @skolvaktis1560  2 роки тому

      @@simong6564 Alltså att utbilda sig till fastighetsskötare är väl inte fel. Men om det i den utbildningen är mycket om ventilation, värme, larm och el så har du kanske inte så stor nytta av den som vaktis. Här i Stockholm i alla fall har ju fastighetsägaren entreprenörer som sköter om det. Vi får ju inte gå in och pilla på dom prylarna. Sen kan det självklart vara bra att veta hur det funkar. Det händer ju att man snabbt kan lösa ett problem via telefon med en ventilationstekniker eller larmtekniker. Värme och ventilation övervakas nu mer också "on line" så stannar nåt så larmar det hos fastighetsägarens drifts central. Jag vet flera vaktisar som börjat jobba utan någon utbildning eller erfarenhet. Ofta får dom gå på kortare utbildning på arbetstid. Man behöver kunna lite om massor av olika saker. Kolla med Arbetsförmedlingen vad dom rekommenderar.