Dostoyevski romanlarında içinde olduğu durumu karakterleri üzerinden aktarıyor mesela Karamazov kardeşler romanında Ivan ile aklındaki dine karşı olan belirsizlikleri dile getiriyor, diğer yandan kardeşi Alyoşa ile ise dine olan bağlılığını yani bir nevi dindar kişiliğini gösteriyor .
6:42 17 yaşındayim çok sorguluyorum neden bir dine insanma zorun da hiss ediyorum neden Allaha inaniyorum diye, ve sonun da anladım ki hiç kimse olmasa bile insanın inana bilecegi bir şey bir tanrı gerekiyor. Amma inancımız da gerçekten de ailemizin rolu böyük belki ailem ateist olsalardi bende öğle olurdum
Bende 17 yaşındayım Aslında düşününce anlamlandırma meselesi Mesela ben ölümü çok düşünmem veya korkmam Ama ölümü anlamlandıramayan ve hatta ondan korkan insanlar için din bir anlam olabilir Duygusal bir canlıyız Haliyle ölen bir sevdiğimiz Veya yaşanılan büyük bir olayda Duygusal sarsıntı ve ızdırabı Dengelemek için dini öne süreriz gibi geliyor Kısacası dini anlamak için önce insan duygularını ve zihnini Anlamak gerek sanırım
Dostlarım ben de 17 yaşındayım ve bu düşünceyi atamıyorum. Neden bu dünyada olduğumuzu nasıl yaşamamız gerektiğini bilmiyorum hep düşünüyorum,hep dalginim..ve yks için uğraşıyorum belki bu mesaj iyi gelir yalnız olmadığımızı bilmemek acılarımız hafifletir belki
@@nebilesat-zs7ks Öncelikle dostum şunu sen de ben de çok iyi biliyoruz ki, şu koca evren tek başına var olmuş olamaz. Sen Selimiye camii kendi kendine oldu deseler inanır mısın kesinlikle inanmazsın. Yani bu evrenin de bir sahibi var o da yaratıcıdır yani Allah . O yaratıcı bizlere kendi buyruğunu öğretmesi için dünyanın başından ta ki Hz. Muhammed sav e kadar peygamber göndermiştir ve son olarak da onu gönderdi ki bize doğru yolu göstersin ve ebedi hayat olan ahirette ve dünyada mutluluğu bahşetsin. Evet dünya gerçekten acımasız ama bu yaratıcıdan kaynaklı değil tamamen yine insanlardan kaynaklı olan bir durum. Sen de genç bir kardeşimsin ve senin için önemli olan bir dönemdesin . Kendini üzme sen çalış ve olacağına inanarak yaratıcıya dua et. Emin ol bizim kendimiz için iyi sandığımız şeyler aslında gelecekte bizi kötü etkileyecek şeyler olabilir . Ben bunu bizaat yaşadım ve bir zamanlar neden olmuyor ki değip ağlayıp sızlamdığım şeyler için bir yıl olmadan oh çok şükür olmamış dedim. O yüzden elinden geleni yap ve yaratıcıya dua et. Emin ol eğer yaratıcıya olan inancını kaybedersen herşeyi kaybedersin. Vesselam
Dostum, çünkü fıtratın bunu istiyor. Kalbin onun asıl sahibi olan yaratıcıya kayıyor, eğer sen reddetsen bile yine ona yöneleceksin çünkü kaynak orası . Eğer sırf ailen inanıyor diye inanırsan bu inanç onların yaşadığı süre ile sınırlı olur . Yaratıcıyı kendin aramalısın yoksa başkasının dediği ile bir yerde tıkanır kalırsın. Onu hisset ve onunla konuş . Hayat zorluklar da çıkarır evet ama eğer tek pencereden bakmazsan birden fazla pencereden bakarsan hayata emin ol mutlu olacaksın. Şöyle düşün bu dünya gerçekten geçici düşünsene ne zaman nefesinin sonsuza kadar kesileceğini bilmiyorsun her an kesilebilir ve gözlerini mezarda açabilirsin. Peki son mu bu tabi ki hayır. İşte o zaman asıl başlayacak herşey. Bunun için oraya depolaman gereken bazı şeyler var . Bunun için önce yaratıcıyı sonra da İslamiyeti kendin bizaat keşfetmelisin. Bu kolay , kuranı aç ve başla Türkçe okumaya . Bir anda değil sindire sindire oku . Hz. Ömer bir sureyi kendi dilinde olmasına rağmen 12 yılda ezberler çünkü ben onu hayatıma geçirecem der . Demem o ki iç dünyada bir yolculuk başlat . Ben öyle yaptım ve şu anda sonsuz saadeti yani yaratıcıyı buldum . Vesselam
Sunucunun telaffuzundaki ufak tefek hataları (ve Freud'un değerlendirmesindeki zoraki bazı çıkarsamaları) bir yana bırakırsak, Dostoyevski'nin inancı ile ilgili başarılı bir çalışma yapılmış.
Aklın, rasyonelliğin soğukluğundan kaçabilmek için tek çare kalbin duygu seline kapılmak mı? Bunu gerekçelendirmek için bile aklı kullan ve vicdanını huzura kavuştur. Taraf seçip netice ummak hayal kırıklığı getirebilir. Benim metodum hiç bir fikri zihnimdeki padişah koltuğuna oturtmamakla ilgili. Hepsini kabulüme eşit uzaklıkta tutup eşit şans veriyorum. Gözlemlediğim kadarıyla bir insanın ulaşabileceği en küstah tavır herhangi bir fikirden emin olmaktır. Kendi varlığını dahi rasyonel olarak kanıtlamayı becerememiş insan için emin olmak bizi ilk günah olduğu söylenen kibir e götürebilir.
Dostoyevski'nin Ecinniler kitabının baş karakteri Stavrogin başına gelen kötülüklerin sebebini her şey olup bittiktenen sonra şöyle açıklar. " Ne soğuksun ne sıcak. Sen ılıksın. Tanrı bu insanı affetmez.." buna benzer bir sözdü. Kutsal kitapta geçiyordu. Kendisini ılık olarak görüyordu. " İnandığımda inandığıma inanmıyorum, inanmadığıöda inanmadığıma". Diyordu.
@@ahmetgokce9633 ilk okunduğunda çok etkileyici bir ifade ve aklınızda yer etmesine şaşmamalı. İfade sanatçısı biri. Ancak ortodoks kültürle yetişmiş olan yazarın agnostisizime bir göndermesi olarak okudum.
@@fmdofy Uzun bir örneği senin için kısaltayım. Harry Potter diye bir karakter var ve biz bu karakterin alnında bir yara olduğunu biliyoruz, ancak ne bu karakter, ne de alnındaki yaranın rasyonelliği yoktur. Düşünüyorum, o halde varım. Descartes in bir düşünce deneyinin sonucudur. Deneyin kendisi şöyledir: Hakikate sıfırdan başlamak ister ve zihnindeki bütün düşünce ve fikirlere şüpheyle yaklaşmaya başlayarak elemeye koyulur. Duyular güvenilir değildir çünkü bir illüzyon gösterisinde bile yanıltılabilir ya da rüya görme durumunda olduğu gibi sanrılar yaşayabilir. Buradan yola çıkarak şöyle bir kural koyar. Eğer bir düşüncemden en ufak bir şüphe duyabiliyorsam o düşünceyi (gerçek-rasyonel) kabul etmeyeceğim. Bu kuralı işlettiğinde zihninde gerçek olarak adlandırabileceği hiç bir şey kalmamıştır, tek bir şey dışında. Şüphe duyuyor olduğu gerçeği. Şüphe duymamdan şüphe duyamam. Şüphe duyuyorsam bu bir düşüncedir ve düşüncenin gerçek olduğunu kabul etmek, bu düşüncenin bir düşüneni olduğu manası taşır. Bu da Düşünenin varlığının kanıtıyla sonuçlanır ve nihayetinde (Düşünüyorum, o halde varım.) der ve düşünceleri 3 e ayırır. 1. si yazının başındaki örnekte verdiğim gibi hayali düşünce, 2 Duyusal düşünce, 3 doğuştan gelen düşünce. Bunların hepsini açıklamak ve yazmak benim vaktimi çok alacağı için bundan sonrasını senin araştırmanı umuyorum.
Tanrı'nın olmaması düşüncesi bile insanı korkutur. Çünkü çoğunlukla zor durumda veya acı çekerken akla gelen Tanrı da yoksa, o zaman bu aciz insanın acısı bile anlamsızlaşır. Bilirsiniz bazen size yardım edebilecek tek şey ilahi bir kudrettir
Yanlız videoda her şeyi söylemiyor ! Sanki bütün filozoflar dindarmis gibi konuşuyor ! Halbuki Dosteyevski "Dünyada tek bir çocuk acı çekiyorsa tanrı yoktur " demiştir ve tanrıyı redd etmiştir !!
Çünkü inanç huzur verir.İnancin gercek olup olmamasinin bir önemi var mıdır?Bırakın insanlar biseylere inansın.İnanc tartışmalarıyla insanlarin inançlarını ellerinden almayın.
Dinler toplumsal da yaklaşır Bir dinin gerçekliğini hissedebilmen için onun uğruna Mücadele, ve bunu diğer insanlarla birlikte hatta doğan çocuğuna en küçük yaşından itibaren öğretirler İnanç küçümsemek ve ayıplamak ta gerektirir O yüzden faydası zararı tartışılır
Ben bir kitabında böyle bir söz geçiyor diye biliyorum . Karamazov kardeşler olmalı. Oradaki bir karakter in ağzından çıkan bir sözü nasıl yazarın hayatına ithaf edebilirsiniz. Suç ve ceza da incil ils alakalı yerler var. Bir çok yerde hristiyan olarak biliniyor. Ayrıca her yoruma yazmışsınız aynısını.
Hangimiz eger Allah varsa neden bu kadar haksizliga izin veriyor demedikki bu söyledikleri Allahı redetmiş anlamina gelmez Sonra çocuklarin acı çekmesinin sebebi tanrı degil insanlar bence Dosteyevski bunun bilincinde olacak kadar aklıbaşinda biri.
@@yaseminhanm6951 Ataistler kanser hücreleri gibidir hastalıklarını herkese bulaştırıp cogalma ihtiyacı duyarlar. O yüzden her yorumun altına yazmış.
Dostoyevki epilepsi hastası biriydi hastalığın verdiği özellik olsa gerek bende epilepsi hastası biriyim ve dostoyevki Sokrates epilepsi hastasıydı mücadele ederek ölüp gittiler adları unutulmadı kitaplarıda
Tanrı kötülüğü önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor? Öyleyse o güçsüzdür. Yoksa gücü yetiyor da kötülüğü önlemek mi istemiyor? Öyleyse o iyi niyetli değildir. Hem güçlü, hem de iyi ise, bu kadar kötülük nasıl oldu da var oldu? hem gücü yetmiyor hem de kötülüğü önlemek istemiyor mu, o zaman biz ona niye tanrı diyoruz.
Neden demeyelimki kötüyü engellememesi onun tanrılığına engel değilki temelinde yine en güçlı ve yaratıcı o kelime anlamına göre tanrı işte iyi olma zorunluluğu yok
@@ayshancafarli2225 öyle bir şey demedi gerizekalı. Göster bakayım lafını. Büyük ihtimal benimde şuan ismi aklıma gelmediği başka bir yazarla karıştırdın onun böle bi sözü vardı.
Tek bir eleştiri. Videonun başına ve sonua koyduğunuz müzik çok kötü. Mutlaka değiştirin. Yolculuk esnasında gözlerimi kapatıp dinliyordum. Bir an o sesle birlikte kaza yaptıpımızı düşündüm. Korkunç bir ses.
Dostoyevski romanlarında içinde olduğu durumu karakterleri üzerinden aktarıyor mesela Karamazov kardeşler romanında Ivan ile aklındaki dine karşı olan belirsizlikleri dile getiriyor, diğer yandan kardeşi Alyoşa ile ise dine olan bağlılığını yani bir nevi dindar kişiliğini gösteriyor .
Evet ya, hiç kimse kabul etmiyor, ama Dostoyevskinin tüm eserleri kendi iç dünyasının otobiyografisi
@@iammrhsnlyv kim kabul etmiyor aq
Videolarınız gerçekten bilgilendirici tesekkürler
Bu video ile tanıştım sizinle çok güzel dolu dolu bir çalışma emeğinize sağlık 👏🏻
6:42 17 yaşındayim çok sorguluyorum neden bir dine insanma zorun da hiss ediyorum neden Allaha inaniyorum diye, ve sonun da anladım ki hiç kimse olmasa bile insanın inana bilecegi bir şey bir tanrı gerekiyor. Amma inancımız da gerçekten de ailemizin rolu böyük belki ailem ateist olsalardi bende öğle olurdum
Bende 17 yaşındayım
Aslında düşününce anlamlandırma meselesi
Mesela ben ölümü çok düşünmem veya korkmam
Ama ölümü anlamlandıramayan ve hatta ondan korkan insanlar için din bir anlam olabilir
Duygusal bir canlıyız
Haliyle ölen bir sevdiğimiz
Veya yaşanılan büyük bir olayda
Duygusal sarsıntı ve ızdırabı
Dengelemek için dini öne süreriz gibi geliyor
Kısacası dini anlamak için önce insan duygularını ve zihnini
Anlamak gerek sanırım
Dostlarım ben de 17 yaşındayım ve bu düşünceyi atamıyorum. Neden bu dünyada olduğumuzu nasıl yaşamamız gerektiğini bilmiyorum hep düşünüyorum,hep dalginim..ve yks için uğraşıyorum belki bu mesaj iyi gelir yalnız olmadığımızı bilmemek acılarımız hafifletir belki
17 yaşında olmayanlar nerde
@@nebilesat-zs7ks Öncelikle dostum şunu sen de ben de çok iyi biliyoruz ki, şu koca evren tek başına var olmuş olamaz. Sen Selimiye camii kendi kendine oldu deseler inanır mısın kesinlikle inanmazsın. Yani bu evrenin de bir sahibi var o da yaratıcıdır yani Allah . O yaratıcı bizlere kendi buyruğunu öğretmesi için dünyanın başından ta ki Hz. Muhammed sav e kadar peygamber göndermiştir ve son olarak da onu gönderdi ki bize doğru yolu göstersin ve ebedi hayat olan ahirette ve dünyada mutluluğu bahşetsin. Evet dünya gerçekten acımasız ama bu yaratıcıdan kaynaklı değil tamamen yine insanlardan kaynaklı olan bir durum. Sen de genç bir kardeşimsin ve senin için önemli olan bir dönemdesin . Kendini üzme sen çalış ve olacağına inanarak yaratıcıya dua et. Emin ol bizim kendimiz için iyi sandığımız şeyler aslında gelecekte bizi kötü etkileyecek şeyler olabilir . Ben bunu bizaat yaşadım ve bir zamanlar neden olmuyor ki değip ağlayıp sızlamdığım şeyler için bir yıl olmadan oh çok şükür olmamış dedim. O yüzden elinden geleni yap ve yaratıcıya dua et. Emin ol eğer yaratıcıya olan inancını kaybedersen herşeyi kaybedersin. Vesselam
Dostum, çünkü fıtratın bunu istiyor. Kalbin onun asıl sahibi olan yaratıcıya kayıyor, eğer sen reddetsen bile yine ona yöneleceksin çünkü kaynak orası . Eğer sırf ailen inanıyor diye inanırsan bu inanç onların yaşadığı süre ile sınırlı olur . Yaratıcıyı kendin aramalısın yoksa başkasının dediği ile bir yerde tıkanır kalırsın. Onu hisset ve onunla konuş . Hayat zorluklar da çıkarır evet ama eğer tek pencereden bakmazsan birden fazla pencereden bakarsan hayata emin ol mutlu olacaksın. Şöyle düşün bu dünya gerçekten geçici düşünsene ne zaman nefesinin sonsuza kadar kesileceğini bilmiyorsun her an kesilebilir ve gözlerini mezarda açabilirsin. Peki son mu bu tabi ki hayır. İşte o zaman asıl başlayacak herşey. Bunun için oraya depolaman gereken bazı şeyler var . Bunun için önce yaratıcıyı sonra da İslamiyeti kendin bizaat keşfetmelisin. Bu kolay , kuranı aç ve başla Türkçe okumaya . Bir anda değil sindire sindire oku . Hz. Ömer bir sureyi kendi dilinde olmasına rağmen 12 yılda ezberler çünkü ben onu hayatıma geçirecem der . Demem o ki iç dünyada bir yolculuk başlat . Ben öyle yaptım ve şu anda sonsuz saadeti yani yaratıcıyı buldum . Vesselam
Teşekkürler. Farklı yazarlar da gelirse mutlu oluruz.
Dosteyevski "Dünyada tek bir çocuk acı çekiyorsa tanrı yoktur " demiştir ve tanrıyı redd etmiştir !!
@@ayshancafarli2225 kötülük problemi cevaplandı diye sanıyorum. Sizi tatmin etmedi mi cevaplar?
Sunucunun telaffuzundaki ufak tefek hataları (ve Freud'un değerlendirmesindeki zoraki bazı çıkarsamaları) bir yana bırakırsak, Dostoyevski'nin inancı ile ilgili başarılı bir çalışma yapılmış.
Kanala aşık oldum sanırım ❤
Sayfanın girişindeki müzik bana monster dizisini hatırlattı. 👍
Aklın, rasyonelliğin soğukluğundan kaçabilmek için tek çare kalbin duygu seline kapılmak mı? Bunu gerekçelendirmek için bile aklı kullan ve vicdanını huzura kavuştur. Taraf seçip netice ummak hayal kırıklığı getirebilir. Benim metodum hiç bir fikri zihnimdeki padişah koltuğuna oturtmamakla ilgili. Hepsini kabulüme eşit uzaklıkta tutup eşit şans veriyorum. Gözlemlediğim kadarıyla bir insanın ulaşabileceği en küstah tavır herhangi bir fikirden emin olmaktır. Kendi varlığını dahi rasyonel olarak kanıtlamayı becerememiş insan için emin olmak bizi ilk günah olduğu söylenen kibir e götürebilir.
Evet, Belki de 👍
Dostoyevski'nin Ecinniler kitabının baş karakteri Stavrogin başına gelen kötülüklerin sebebini her şey olup bittiktenen sonra şöyle açıklar. " Ne soğuksun ne sıcak. Sen ılıksın. Tanrı bu insanı affetmez.." buna benzer bir sözdü. Kutsal kitapta geçiyordu. Kendisini ılık olarak görüyordu. " İnandığımda inandığıma inanmıyorum, inanmadığıöda inanmadığıma". Diyordu.
@@ahmetgokce9633 ilk okunduğunda çok etkileyici bir ifade ve aklınızda yer etmesine şaşmamalı. İfade sanatçısı biri. Ancak ortodoks kültürle yetişmiş olan yazarın agnostisizime bir göndermesi olarak okudum.
Düşünüyorum ( daha doğrusu şüpheleniyorum) öyleyse varımla varlığımızı zaten rasyonel bir şekilde kanıtlıyoruz
@@fmdofy Uzun bir örneği senin için kısaltayım. Harry Potter diye bir karakter var ve biz bu karakterin alnında bir yara olduğunu biliyoruz, ancak ne bu karakter, ne de alnındaki yaranın rasyonelliği yoktur. Düşünüyorum, o halde varım. Descartes in bir düşünce deneyinin sonucudur. Deneyin kendisi şöyledir: Hakikate sıfırdan başlamak ister ve zihnindeki bütün düşünce ve fikirlere şüpheyle yaklaşmaya başlayarak elemeye koyulur. Duyular güvenilir değildir çünkü bir illüzyon gösterisinde bile yanıltılabilir ya da rüya görme durumunda olduğu gibi sanrılar yaşayabilir. Buradan yola çıkarak şöyle bir kural koyar. Eğer bir düşüncemden en ufak bir şüphe duyabiliyorsam o düşünceyi (gerçek-rasyonel) kabul etmeyeceğim. Bu kuralı işlettiğinde zihninde gerçek olarak adlandırabileceği hiç bir şey kalmamıştır, tek bir şey dışında. Şüphe duyuyor olduğu gerçeği. Şüphe duymamdan şüphe duyamam. Şüphe duyuyorsam bu bir düşüncedir ve düşüncenin gerçek olduğunu kabul etmek, bu düşüncenin bir düşüneni olduğu manası taşır. Bu da Düşünenin varlığının kanıtıyla sonuçlanır ve nihayetinde (Düşünüyorum, o halde varım.) der ve düşünceleri 3 e ayırır. 1. si yazının başındaki örnekte verdiğim gibi hayali düşünce, 2 Duyusal düşünce, 3 doğuştan gelen düşünce. Bunların hepsini açıklamak ve yazmak benim vaktimi çok alacağı için bundan sonrasını senin araştırmanı umuyorum.
Bir çıkış yolu arıyoruz,lakin bulamıyoruz diye düşünüyorum.
Ben de felsefeye çok ilgiliyim bana kattığınız çok güzel bir video
Tanrı'nın olmaması düşüncesi bile insanı korkutur. Çünkü çoğunlukla zor durumda veya acı çekerken akla gelen Tanrı da yoksa, o zaman bu aciz insanın acısı bile anlamsızlaşır. Bilirsiniz bazen size yardım edebilecek tek şey ilahi bir kudrettir
Arkadaki filmin adı nedir ? Video çok güzel olmuş eline sağlık
Arkada gösterilen filmin ismini soyleyebilirmisiniz lütfen
Dizi film felsefeleri de gelsin
Paralel Klonumu buldum galiba
Portal diye bir kanal var onu öneririm
arkadaki filmin adı ne ?????
Nietzsche ile ilgili video da gelir mi ? Onun fikirleri ile ilgili
süper olur 👍
Yakındır ⌚
Nietsche İslamı övüyor.
Geldi
Yanlız videoda her şeyi söylemiyor ! Sanki bütün filozoflar dindarmis gibi konuşuyor ! Halbuki Dosteyevski "Dünyada tek bir çocuk acı çekiyorsa tanrı yoktur " demiştir ve tanrıyı redd etmiştir !!
Çünkü inanç huzur verir.İnancin gercek olup olmamasinin bir önemi var mıdır?Bırakın insanlar biseylere inansın.İnanc tartışmalarıyla insanlarin inançlarını ellerinden almayın.
demek ki inancınız o kadar sağlam değil
@@GamerFatih inançsızım. Ancak inananların neden inandığını biliyor ve anlıyorum.
@@yurdumkedisi4354 kendini bir yalanla aldatmak çok çocukça. Dogruyu bilip onunla baş edebilmek olgunluktur
Dinler toplumsal da yaklaşır
Bir dinin gerçekliğini hissedebilmen için onun uğruna
Mücadele, ve bunu diğer insanlarla birlikte hatta doğan çocuğuna en küçük yaşından itibaren öğretirler
İnanç küçümsemek ve ayıplamak ta gerektirir
O yüzden faydası zararı tartışılır
@@yurdumkedisi4354 o inançların faydası oldugu kadar çok daha fazla zararı da oluyor
*Mutluluk Tanrı'ya teslimiyettir.* _Reşad Halife_
Allaha teslim olmaktır. Doğru
Elçi Reşaddan mı alıntı yaptınız yoksa bu büsbütün kendi sözünüz mü beyefendi/ hanımefendi ?
@@nuhvahanyan4435 haklısın sözün sahibini yazmam gerekirdi düzelteyim, sağol Nuh bey :)
@@donquijotedelamancha5878 Est. O niyetle yazmamıştım Don Quijote :) Bir Teslimiyetçi misiniz öğrenmek için sormuştum ve sanırım öylesiniz. :)
Dosteyevski "Dünyada tek bir çocuk acı çekiyorsa tanrı yoktur " demiştir ve tanrıyı redd etmiştir !!
Tek bir gerçeğe kanalize olabilmek bir lütuftur bazı şeyleri lutuf olmadan bulamayız cözemeyiz
Dosteyevski "Dünyada tek bir çocuk acı çekiyorsa tanrı yoktur " demiştir ve tanrıyı redd etmiştir !!
Ben bir kitabında böyle bir söz geçiyor diye biliyorum . Karamazov kardeşler olmalı. Oradaki bir karakter in ağzından çıkan bir sözü nasıl yazarın hayatına ithaf edebilirsiniz. Suç ve ceza da incil ils alakalı yerler var. Bir çok yerde hristiyan olarak biliniyor. Ayrıca her yoruma yazmışsınız aynısını.
@@yaseminhanm6951 günümüzün en büyük problemi bu tip yalancı insanlar işte. Bunu meslek haline getirmişler ve hiç yüzleri kızarmıyor..
Hangimiz eger Allah varsa neden bu kadar haksizliga izin veriyor demedikki bu söyledikleri Allahı redetmiş anlamina gelmez
Sonra çocuklarin acı çekmesinin sebebi tanrı degil insanlar bence Dosteyevski bunun bilincinde olacak kadar aklıbaşinda biri.
@@yaseminhanm6951 Ataistler kanser hücreleri gibidir hastalıklarını herkese bulaştırıp cogalma ihtiyacı duyarlar. O yüzden her yorumun altına yazmış.
o saat kafir mohuru vur. dostoyevski bas ucun yazib eserleri bos baslar ucun yox
Filmin adını yaza bilir misiniz?
Herşey çok güzel yalnız video başlarına koyduğunuz ürkütücü müziği değiştirmeyi deneyin❤
Ben aksine bu müzikle devam etmesini istiyorum.
Filmin adı lütfen 🙏
Film değil 8 bölümlük bir dizi.İsmi Dostoyoveski.
@@kumsal-u8w Bilgilendirme için teşekkürler... 🍷🍷🍷
@@HALUKKARAMAN Rica ederim:)
Filmin adi nedir
Dostoyoveski ismi.8 bölümden oluşan bir dizi.
İnsanlar tanrısız yaşamayı öğrendikleri zaman tanrılaşacaklar.
7:22 lan ben çünkü ben zıtlık insanım
Dostoyevki epilepsi hastası biriydi hastalığın verdiği özellik olsa gerek bende epilepsi hastası biriyim ve dostoyevki Sokrates epilepsi hastasıydı mücadele ederek ölüp gittiler adları unutulmadı kitaplarıda
Doğru demiş
Her gün en azından 1 doz sizin videolarınız dan almak iyi geliyor:) bitince bakalım nolucak🙄
Tanrı kötülüğü önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor?
Öyleyse o güçsüzdür.
Yoksa gücü yetiyor da kötülüğü önlemek mi istemiyor?
Öyleyse o iyi niyetli değildir.
Hem güçlü, hem de iyi ise, bu kadar kötülük nasıl oldu da var oldu?
hem gücü yetmiyor hem de kötülüğü önlemek istemiyor mu, o zaman biz ona niye tanrı diyoruz.
Neden demeyelimki kötüyü engellememesi onun tanrılığına engel değilki temelinde yine en güçlı ve yaratıcı o kelime anlamına göre tanrı işte iyi olma zorunluluğu yok
Dostoyevski adamdie
Dosteyevski "Dünyada tek bir çocuk acı çekiyorsa tanrı yoktur " demiştir ve tanrıyı redd etmiştir !!
@@ayshancafarli2225 öyle bir şey demedi gerizekalı. Göster bakayım lafını. Büyük ihtimal benimde şuan ismi aklıma gelmediği başka bir yazarla karıştırdın onun böle bi sözü vardı.
Tek bir eleştiri. Videonun başına ve sonua koyduğunuz müzik çok kötü. Mutlaka değiştirin. Yolculuk esnasında gözlerimi kapatıp dinliyordum. Bir an o sesle birlikte kaza yaptıpımızı düşündüm. Korkunç bir ses.
İnsancıklar ilk romanı
Keşke Müslümanlığa baksaydın bir be reis. Severdik seni...
Çok önemli bir konuyu,çok gereksiz şahsi yorum ve anlatım tarzıyla mahvetmişin!!
Dinlemek ve abone olmak zorunda değilsin 😊 Biz gayet severek zevk alarak dinliyoruz. Çirkin düşüncelerini al ve git
@@nursahbuzlu Kalbiniz ve düşüncelerinizdeki çirkinlikleri; sözlerinize yansıtmışsınız. Nefret kovma,öfke salyalarınızı temizleyin,.eğer bir şey yayınlıyorsanız, eleştiriye katlanacaksınız...