Hiomakivi Pack V3. Review of the revised pack and sharpening of the Pegasus knife.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 20

  • @Maxisokol
    @Maxisokol 2 роки тому +3

    Thanks for this video. I actually was guilty lately of not using the 800 stone enough. Instead jumping immediately to 3000 for day-to-day sharpening.. So it's good to know that 800 is enough to have a basic sharp knife. Appreciate the english subs too!

  • @derekburge5294
    @derekburge5294 2 роки тому +3

    Fantastic technique if you can match a utility razor's sharpness with a 3000 stone. Beautiful work.

  • @Buurmanni
    @Buurmanni 2 роки тому +2

    Pegasus utility ja tämä V3 packi tulivat nopeasti tilauksen jälkeen perille. Tuo Pegasuksen veitsi on todella laadukkaan oloinen ja erittäin hyvässä tehdasterässä, joten sitä alan teroittelemaan vasta, kun se käytön myötä tylsyy.
    Kivistä nyt testattu 400 kivi 800 kivi. 400 irrottaa metallia todella kivasti, ja ottaa kyllä bettäkin aika paljon. 400-kivi muodostaa myös selkeästi mutamaista massaa, vaikka ei varsinainen slurrykivi olekaan. Selkeät chipit sai veitsestä pois aika nopeasti, vaikka otankin rauhallisesti näin aloittelijana.
    800-kivi on aivan huippupeli. Tosiaan kiven ääni kertoo paljon, ja sormin tai paperiin testaamalla huomaa nopeasti, milloin terä on valmis. Sain tuolla oman Hackmannin (lienee tuota gourmet-sarjaa) parhaaseen terään, missä se ikinä on käytössäni ollut.
    Tänään illalla lähtee vielä testiin tuo 3000 kivi. Olen jo nyt erittäin tyytyväinen tuotteisiin, ja pukinkonttiin päätynee noit Pegasus-veitsiä lähimmäisille 🤗

  • @zeipii75
    @zeipii75 7 місяців тому

    Fiskarsin veitseä ei kannata yrittää teroittaa esim vaimolle lahjaksi. Helpompi lähes mikä tahansa Japanilainen

  • @kaapiosimpanssibonobo1864
    @kaapiosimpanssibonobo1864 Рік тому

    Mitä pakettia suosittelet vasta-alkajalle, jolla rosterissa tällä hetkellä C100-hiiliterästä oleva Mora ja ruostumatonta Sandvik 12C27 - terästä oleva EKA Nordic W12?
    Aivan vasta-alkaja ja tämänhetkinen DC4 on erittäin kömpelö varsinkin tuon suuremman EKA:n kanssa. Pyrkinyt kuitenkin sillä pitämään terät käyttökunnossa säännöllisesti, joten kovin karkealle kivelle tällä hetkellä ei luultavasti ole tarvetta. Myös tuossa EKA:ssa olevan neljänkymmenen asteen kulman pito pienellä kivellä ollut kinkkistä.
    Kiitos

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Рік тому

      Tähän on monia vahtoehtoja ja oma budjetti sen aika pitkälti määrittelee. Pärjäät juuri ja juuri tuolla Hiomakivi Packillä. Mora sillä menee OK helposti, tuo 12C27 on hiukan vaativampi. Jos suosituksia kysytään niin kyllä itse suosittelen menemään aina japanilaisiin kiviin. Esim nyt tarjouksessa oleva Shin Nagura on ihan omaa luokkaa. Sitä kannataa laajentaa tarvittaessa karkeammalla kivellä. hiomakivi.fi/p37390/shin-nagura-pack

  • @veistelija
    @veistelija Рік тому

    Mitä tuolla tasotus kivellä tehdään? Onko se tosi huonoille terille? Ja työnnetäänkö veitsi läpi nuista koloista?

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  Рік тому

      Tasoituskivi on tarkoitettu hiomakivien tasaamiseen. Kun teroitat veistä, ns kairaat kuoppaa kiven keskelle ja riippuen hiukan teroitustyylistä ja käytetystä kivestä saat kuopan syntymään hiomakiveen jopa yhdellä teroituskerralla. Silmällä sitä et näe mutta lyijykynä ja tasoituskivi sen paljastaa. Tässä videossa aiheesta lisää. ua-cam.com/video/iTDYL2VOr2g/v-deo.html

  • @wiltsunen8244
    @wiltsunen8244 2 роки тому +1

    Tiedän, että teet varmasti hyvää tulosta teroituksilla, mutta voisitko näyttää tuloksen vaikka paperia viiltämällä? Luulen, että se myös hyvin havainnollistaisi katsojille miten hyvää jälkeä teroituskivillä saa!
    Ps.Muuten loistavia videoita :)

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  2 роки тому +3

      Muutamalla vanhemmalla videolla paperia silputaan, mutta nyt viimeiset vajaa kaksi vuotta on tullut tarkastettua terävyydet BESS PT50 mittarilla joka useammallakin videolla esiintyy. Käytän tätä mittaria päivittäin asiakasteroituksissa. Itse aikanaan huomasin että paperi toimii hyvänä indikaationa terävyyden testaamiseen kunhan aina käyttää samaa paperia kuten esim A4 perus tulostinpaprua. Näin oppi hyvin tuntemaan mitenkä se oma veitsi käyttäytyy paperin kanssa ennen ja jälkeen teroituksen.

  • @jonttu9186
    @jonttu9186 9 місяців тому

    Ostin sinulta elämäni ensimmäisen kiven ja se oli tämä setti. Ei voi kun manata mielessään että miksi vasta näin myöhään, aivan mahtava setti. Itse hiominenkin on aika terapeuttista hommaa.
    Yksi puukoistani on 90-luvun Marttiini Kotka, ilmeisesti melko kovaa rosteria kun oli työ saada edes kohtuulliseen terään. Kumpi puoli tästä kivestä on parempi moiselle terälle? Onko kannattaako käyttää mahdollisimman paljon vettä tällaisen hionnassa tai onko mitään vinkkejä?

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  9 місяців тому +1

      Jos puhutaan nyt tästä paketista, niin mukana on 400, 800 ja 3000 kivet. Ei muuta kuin 5 minuuttia uppokastelua ja siten hommiin. Nämä kivet ei oikein muutu miksikään n 10 minuutin kastelun jälkeen. Kivet on samaa tavaraa läpi, joten puolella ei ole väliä. Jos puukko on huonossa kunnossa silloin 400 kivellä alkuun , painetta saa antaa ja vedenmäärää lisättävä tarpeen mukaan. Jos ostit 800 ja 3000 kivet silloin saat tehdä hiukan enemmän hommia sillä 800 harvoin on riittävän karkea huonokuntoisille veitsille. Veden määrän oppi arvioimaan hyvinkin nopeasti, sillä kuivahkon pinnan kanssa teroittaminen on epämukavampaa ja varsinkin 400 kiven pintaan tarttuu silloin helpommin metalli kiinni.

    • @jonttu9186
      @jonttu9186 9 місяців тому

      Joo pahoittelut, tarkoitinkin 1000/3000 packia. Jokatapauksessa annanpa ensi kerralla enemmän hikeä tonnisella kivellä, pitää harkita myös karheamman kiven ostamista joskus 👍🏻

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  9 місяців тому

      Tosiaan 1000 harvoin on riittävän tehokas kunnostushommiin, itse aloitan teroitukset liki aina 180-220 kivistä jos kyse on joko vaurioista tai kovemmista metalleista. Perus fiskarssit ja ns eurooppalaisille teräksille riittää yleensä 400 kivi.

  • @jozsefder5092
    @jozsefder5092 2 роки тому

    Hei, haluan ostaa sinulta kiviä, odotukseni pitäisi olla kova ja erittäin nopea nämä kivet ovat tällaisia? kiitos vastauksesta

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  2 роки тому +2

      Nämä kivet ovat pintakovia ja suhteellisen nopeita, kaikki riipuu siitä mitä olet teroittamassa. Videolla käytetty veitsi on hyvä esimerkki siitä mitä näillä kivilla saa aikaiseksi. Nämä toimivat perus keittiöveitsien kanssa hyvin. On aina kuitenkin huomioitava että ero laadukkaisiin Japanilaisiin kiviin on kuitenkin aika suuri.
      These stones are relatively fast surface hard stones, depending on what you are sharpening. The knife used in the video is an excellent example of what you can do with these stones. These work well with basic kitchen knives. However, you should never forget that there is still quite a big difference between good quality Japanese stones and these.

    • @jozsefder5092
      @jozsefder5092 2 роки тому +1

      @@HIOMAKIVIFI Vielen Dank für Ihre Antwort

  • @jonteri7642
    @jonteri7642 2 роки тому

    Saako tällä setillä veitsen ihan oikeasti huipputerään? Tämä tietysti suhteellinen käsite, mutta siis huipputerään kotikokin käyttöön. Olen kymmenisen kertaa nyt teroitellut fiskarsin veitsiä itse tällä setillä ja saannut ne ihan hyvään terään, mutta jotenkin tuntuu että voisi saada paljon parempaankin. Tuo mittarin lukema ei kerro minulle oikein mitään, joku pehmeän tomaatin tai paperin veistäminen olisi huomattavasti konkreettisempi esimerkki tavantallaajalle. Mutta hyviä videoita teet ja erinomainen palvelu kaupassa 👍

    • @HIOMAKIVIFI
      @HIOMAKIVIFI  2 роки тому +6

      Tähän on itseasiassa aika hankala vastata, sillä kaikki riippuu kaikesta ja toisen terävä on toisen tylsä. Kun puhutaan veitsen terävyydestä kotikokin käytössä, niin karkeus 3000 on se aivan riittävä taso. Hiomakivi sarjasta riippuen tämä karkeus siis vaihtelee. Toisilla valmistajilla vastaava kivi on 4000 tai 5000.
      Sen suurimman haasteen tuossa sinun yhtälössä tekee Fiskars. Nämä veitset kun sattuvat olemaan metallin osalta niitä veitsi alan pehmeimpiä ja vaikka vitsillä sanon, että nämä terät menevät puhaltamalla kuntoon, niin totuus on usein paljon haasteellisempi. Fiskarssin osalta joudut aina etsimään sen parhaan yhtälön teroittamisen suhteen. Saat terävämpää teroittamalla pienempään kulmaan, mutta silloin terä ei kestä käyttöä niin pitkään. Vastaavasti jos teroitat liian pitkään samaa puolta sulaa se juuri synytynyt hyvä terä pois ja tämä tapahtuu Fiskarssin osalta helposti tuossa 3000 kiven kohdalla johtuen metallin pehmeydestä. Käytän termiä sulaa, sillä kovemmissa veitsissä syntyy siisti kierre joka voi vastaavasti napsahtaa pois, mutta Fiskarssin veitsissä syntyy epämääräinen massa joka näyttää ihan sulaneelta metallilta kun mikroskoopilla katsoo.
      Suurin haaste on saada 3000 kivellä viimeistely tehtyä loppuun ilman näitä virheitä. Itse kierrän nämä ongelmat hyödyntämällä Stroppia viimeistelyssä, sillä syntyy se ultimaattinen terä eli käytännössä poistetaan viimeisimmätkin kierteet ja oikaista terän kärjessä olevat haituvat suoraan.
      Loppuun vielä kommentti,,,, Laadukkaamman länsimaisen veitsen kovuudessa 58 on se sitten vaikka Wusthof tai Victorinox saa laitettua jopa helpommin huipputeräväksi ja terä myös pysyy pidempää hyvänä.

    • @jonteri7642
      @jonteri7642 2 роки тому +2

      @@HIOMAKIVIFI Kiitos asiallisesta ja nopeasta vastauksesta! Vaikuttaa siltä, että täytyy investoida kokeeksi joku laadukkaampi veitsi teroitettavaksi ja kokeiltava saisiko sen teräväksi.