Merhaba arkadaşlar, umuyorum ki aklınızdaki soru işaretlerini giderebildiğimiz, verimli bir yayın olmuştur. Eğer ODTÜ Kimya Bölümü hakkında sormak istediğiniz başka sorular varsa yorum kısmına yazabilir veya ODTÜ Kimya Topluluğu'nun sosyal medya hesaplarından bizlere yöneltebilirsiniz. Sizleri de aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz :)
Merhaba bu sene ınslalah gazi kimya tutuyor orayı yazmayı düşünüyorum ailem kararsız bu konuda benimde kimyaya ilgim var özellikle ilaç kozmetik alanlarına. Sizin görüşünüz nedir merak ediyorum. Okumalı miyim? Birde çok zor deyip gözüm korkuyor ben çalıştıktan sorna niye zor olsun ki zaten her bölümün kendi içinde zorluğu var deyip geçiyorum doğrusu birde meslekte ilerleyince iyi konuklara gelir miyiz maaşımız artabilir mi?
@@mellayk0036 Merhaba, eğer kimyaya ilginiz varsa ve çalışma hayatınızda da bu alanda devam etmek istiyorsanız kimya bölümü iyi bir tercih olabilir. Evet, gerçekten hem ders içeriği hem de laboratuvar yoğunluğu açısından oldukça zorlayıcı bir bölüm ama gerekli özveriyle çalıştığınız takdirde başarılı olabileceğiniz bir bölüm kimya. Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü hakkında bilgim olmadığı için maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım. O üniversitenin imkanlarını ve mezunlarının durumlarını öğrenmek için tanıtım programlarını incelemenizi, kulüpleriyle veya hocalarıyla iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Elbette, her meslekte olduğu gibi kimyagerlikte de meslekte ilerlediğimizde maaş artımı söz konusu olacaktır. Fakat, açıkçası ülkemizde kimyager sayısı ihtiyaçtan fazla olduğu için, çalışma şartlarınız, lisans eğitimi sırasında kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle orantılı olarak değişecektir. Umarım kimya bölümünde okuyup okumamanız konusunda sizin için en doğru olan kararı verirsiniz :)
Burçak H Açıkçası bölümde birçok hoca olduğu için her birinin nasıl bir yol izlediğini bilmiyorum. O yüzden bir genelleme yapmak yerine benim ders aldığım hocaları söyleyeyim. Öncelikle hem öğrenciler hem de hocalar yüz yüze eğitimin daha verimli olacağını düşündüğü için, okulların kesin olarak açılmayacağı kararlaştırılana kadar sunumlar ve çeşitli ödevler verilerek derslere ilgimizin devam etmesi amaçlandı. Ardından dönemin online yapılacağı kesinleştiğinde, hocalarımız ders videoları bize yolladı ve sonrasında Zoom benzeri platformlarla canlı yayınlar yapılıp konuların anlaşılması desteklendi. Her iki taraf da ilk defa uzaktan eğitim ve öğretim süreciyle karşılaştığı için doğal olarak başlarda ufak tefek sorunlar oldu elbette. Fakat hiçbiri dersin anlaşılmasına ya da dönemin boşa gitmesine sebep olacak kadar önemli sorunlar değildi. Zamanla daha da iyiye giden bu sürecin, önümüzdeki dönemin online olması halinde daha da iyi olacağını düşünmekteyim.
@@meteesencan1599 merhaba hala buraya bakıyor musunuz bilmiyorum ama yine de sorayım, tebip projesi hakkında bilginiz var mı? Çook kararsız kaldım, bilginiz varsa eğer herhangi bir yorumunuz çok yardımcı olur 🙏. Bir de ben ilk tercihim olan odtü kimya mühendisliğini 5 puanla kaçırdım yatay geçiş yapmak istiyorum, bu geçiş için sadece nota mı bakılıyor yoksa yks puanının bir etkisi var mı?
Hocam emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Çocuklarımdan bir tanesi ODTÜ Kimya öğrencisi ,diğer çocuğumda bu sene ODTÜ öğrencisi oldu.Görkem hocamın tanıtım günündeki sunumu ile tercih yapmıştık.Kendisine bu vesile ile tekrar Teşekkür etmek istiyorum.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.İyi ki varsınız.
Merhaba, evet böyle bir imkan mevcut. Ama, daha önce başka bir yorumda da belirttiğim gibi, bu geçiş için oldukça yüksek bir ortalama yapmanız beklenmekte. Bu sebeple en erken birinci sınıfın sonunda geçiş için başvuru yapabiliyorsunuz. Bildiğim kadarıyla her dönem yatay geçiş yapmak isteyen kişiler için sınırla sayıda kontenjan açılıyor ve başvuranlar arasında en yüksek ortalamaya sahip kişiler sıralanarak geçiş süreci tamamlanmış oluyor. Ayrıca kimya bölümünde iyi bir ortalama yaptığınız takdirde, kimya mühendisliği alanında yan dal veya çift ana dal imkanlarını da düşünebilirsiniz. Yatay geçişler hakkında daha detaylı bilgilerin yer aldığı ODTÜ linkini aşağıda bulabilirsiniz. İyi günler :) oidb.metu.edu.tr/tr/yatay-gecis-basvurulari
Öncelikle böyle güzel bilgilendirici bir video hazırladığınız için teşekkür ederim, çok yardımı dokundu🙏🏻 Ailem kimya okuma işsiz kalırsın, hiçbir şey yapamazsın bir mühendislik bile değil diyorlar. Ben ise ne yapacağımı şaşırdım. Üretim aşamasında kimyagerlere ihtiyaç duyulmuyor mu? Üniversitede bu bölümü okuyup aynı zamanda kendini geliştiren birisi sektörde kendine yer bulamaz mı? Eğer bu bölümü kazanırsam önümde en az 5 yıllık bir okuma süreci var, sizce bu 5 yılın sonunda kimyagerlik mesleğinin durumu ne olur? Beni neler bekler?
Merhaba, evet maalesef birçok meslekte olduğu gibi kimyagerlikte de işsizlik söz konusu. Fakat, tanıtımda da hocalarımızın bahsettiği gibi, ODTÜ Kimya bölümü mezunları için işsizlik sorunu olmadığını söyleyebiliriz. Bunun sebebi de neredeyse her sektörde kimyagerlere ihtiyaç duyulması. Şirketler de aradıkları kimyagerin daha nitelikli olmasını istediği için ODTÜ mezunlarını tercih etmekte. Elbette lisans eğitimi boyunca kendinizi ne derece geliştirdiğiniz, çalışma şartlarınızı da doğrudan etkileyecektir. Gelecekte de bu nitelikli kimyager açığı devam edeceğinden ileride de sorun yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Ailedeki kaygılar kesinlikle çok normal. Onların endişelerini azaltmak için mezunların tecrübelerini aktardığı bu tanıtım videosunu onlarla beraber izlemek yararlı olabilir. Umarım her şey istediğiniz gibi olur :)
Hocam keşke oxford,harvard,ucla gibi üniversitelerde öğrencilerimiz varda örnek verseydiniz biraz yani mezunları.veya şu üniversite tercih sürecinde mezunlarla ilgili de sitenizde izin verseniz çünkü erişilemiyor, biz de kendimiz onları bulup kendimiz sorsak birebir.Veya daha fazla mezunların isimlerini gösterseniz yurtdışında olan ki bizler de bağlantı kurabilelim
@@elifis691 bak kardeşim odtüde böyle bir harward oxforda gittim mevzusu 5 -10 senede bir bak 1 kişi anca olur.Kimya yazarken zaten böyle bir hayal sunmaları kötü bende odtüdeyim hani şişiriyorlar.Ortalaması yüksek 10 kişi varsa onları çıkarıyorlar mevzu boğaziçindede aynı bu durum böyle
@@furkangozupek8288 ya sorun dediğin gibi o zaten insanlar uçuk hayaller kuruyor gerceklestirebilecegi bi araç olarak görüyor odtü ve bogaziciyi. Dışarıdaki çoğu kisi böyle dusunuyor en azından. Bilmemesi hatta bilmememiz normal biraz da yani :). Ama teşekkürler yine de bilgilendrime için
Bir sorum olacaktı Kimya bölümü mezunları TUS sınavına girebiliyormuş diye duydum ve sadece biyokimya uzmanı ve mikrobiyolog olabiliyorlarmış peki Kimyadan mezun olup TUS'a hazırlanmak daha mı zor bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim
Merhaba, evet bildiğim kadarıyla TUS'a girip gerekli eğitimleri aldıktan sonra Biyokimya Uzmanı olarak çalışabilme imkanı var. Benim yakın çevremde bu yolu izleyen birileri olmadığı için ve ben de bu konuda pek araştırma yapmadığım için süreç hakkında maalesef bilgim yok. Fakat, TUS, ülkemizdeki en zorlayıcı sınavlardan biri olarak kabul edilmekte. O yüzden kolay olacağını sanmıyorum.
Merhaba Yusuf, bölüme başlamadan önce Temel İngilizce hazırlık eğitimi var. Bölüme geçtikten sonra da hazırlıkta gördüğümüz İngilizce’yi daha da geliştirmek için (makale okuma, sunum becerileri, iş mülakatı ve CV hazırlama gibi konulara yönelik) dört farklı İngilizce dersi daha alıyoruz.
Hocam ben bu sene 62 bine girdim ve matematik istiyordum tutmuyor oyuzden artık ODTÜ kimyaya karar verdim tutarsa gelicem ama bı sorum olucak ortalamayi yüksek tutup matematik fizik veya farklı muhendisliklere yatay geçiş mümkün oluyor mu acaba zor olsa bile ?
Merhaba, evet yatay geçiş imkanı mümkün. Fakat dediğiniz gibi oldukça yüksek bir ortalama sonucunda bu geçişi yapabiliyorsunuz. Ayrıca kimyayı okurken bahsettiğiniz alanlarda çift ana dal veya yan dal yapma imkanı var. Bunlar imkansız değil fakat tekrardan belirtmeliyim ki oldukça zorlayıcı olacaktır. Kimya temel bir bilim olduğu için başarılı olmak için gerçekten bu alanı da seviyor olmanız gerekiyor. Umarım sizin için en doğru olan kararı verirsiniz :)
@@solares4613 merhaba arkadaşım benim ablam odtü kimya bölümünde. Ortalama kasmak her ne kadar mümkün olsa da çok çok zor. Geçiş hayaliyle girip hüsrana uğradı. Benim tavsiyem hacettepe kimya mühendisliği yazman.Temel bilim zaten formasyonun da kalkması ile tam bi kumar oldu. Mühendislik daha iş garantisi olan bir meslek. O yüzden temel bilim yazmamanı tavsiye ederim. Başarılar yolun açık olsun
@yusufaslanalp2899 Merhaba. 3 yıl aradan sonra bölümün hakkında fikirlerini söyler misin? Kimya bölümü ve üniversite hakkında. Cevap verirsen çok sevinirim
Merhaba arkadaşlar, umuyorum ki aklınızdaki soru işaretlerini giderebildiğimiz, verimli bir yayın olmuştur. Eğer ODTÜ Kimya Bölümü hakkında sormak istediğiniz başka sorular varsa yorum kısmına yazabilir veya ODTÜ Kimya Topluluğu'nun sosyal medya hesaplarından bizlere yöneltebilirsiniz. Sizleri de aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz :)
Merhaba bu sene ınslalah gazi kimya tutuyor orayı yazmayı düşünüyorum ailem kararsız bu konuda benimde kimyaya ilgim var özellikle ilaç kozmetik alanlarına. Sizin görüşünüz nedir merak ediyorum. Okumalı miyim? Birde çok zor deyip gözüm korkuyor ben çalıştıktan sorna niye zor olsun ki zaten her bölümün kendi içinde zorluğu var deyip geçiyorum doğrusu birde meslekte ilerleyince iyi konuklara gelir miyiz maaşımız artabilir mi?
@@mellayk0036 Merhaba, eğer kimyaya ilginiz varsa ve çalışma hayatınızda da bu alanda devam etmek istiyorsanız kimya bölümü iyi bir tercih olabilir. Evet, gerçekten hem ders içeriği hem de laboratuvar yoğunluğu açısından oldukça zorlayıcı bir bölüm ama gerekli özveriyle çalıştığınız takdirde başarılı olabileceğiniz bir bölüm kimya. Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü hakkında bilgim olmadığı için maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım. O üniversitenin imkanlarını ve mezunlarının durumlarını öğrenmek için tanıtım programlarını incelemenizi, kulüpleriyle veya hocalarıyla iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Elbette, her meslekte olduğu gibi kimyagerlikte de meslekte ilerlediğimizde maaş artımı söz konusu olacaktır. Fakat, açıkçası ülkemizde kimyager sayısı ihtiyaçtan fazla olduğu için, çalışma şartlarınız, lisans eğitimi sırasında kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle orantılı olarak değişecektir. Umarım kimya bölümünde okuyup okumamanız konusunda sizin için en doğru olan kararı verirsiniz :)
Mete Esencan Corona sebebiyle derslerinizi nasıl aldınız ve aksamalar yaşandı mı?
Burçak H Açıkçası bölümde birçok hoca olduğu için her birinin nasıl bir yol izlediğini bilmiyorum. O yüzden bir genelleme yapmak yerine benim ders aldığım hocaları söyleyeyim. Öncelikle hem öğrenciler hem de hocalar yüz yüze eğitimin daha verimli olacağını düşündüğü için, okulların kesin olarak açılmayacağı kararlaştırılana kadar sunumlar ve çeşitli ödevler verilerek derslere ilgimizin devam etmesi amaçlandı. Ardından dönemin online yapılacağı kesinleştiğinde, hocalarımız ders videoları bize yolladı ve sonrasında Zoom benzeri platformlarla canlı yayınlar yapılıp konuların anlaşılması desteklendi. Her iki taraf da ilk defa uzaktan eğitim ve öğretim süreciyle karşılaştığı için doğal olarak başlarda ufak tefek sorunlar oldu elbette. Fakat hiçbiri dersin anlaşılmasına ya da dönemin boşa gitmesine sebep olacak kadar önemli sorunlar değildi. Zamanla daha da iyiye giden bu sürecin, önümüzdeki dönemin online olması halinde daha da iyi olacağını düşünmekteyim.
@@meteesencan1599 merhaba hala buraya bakıyor musunuz bilmiyorum ama yine de sorayım, tebip projesi hakkında bilginiz var mı? Çook kararsız kaldım, bilginiz varsa eğer herhangi bir yorumunuz çok yardımcı olur 🙏. Bir de ben ilk tercihim olan odtü kimya mühendisliğini 5 puanla kaçırdım yatay geçiş yapmak istiyorum, bu geçiş için sadece nota mı bakılıyor yoksa yks puanının bir etkisi var mı?
Hocam emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Çocuklarımdan bir tanesi ODTÜ Kimya öğrencisi ,diğer çocuğumda bu sene ODTÜ öğrencisi oldu.Görkem hocamın tanıtım günündeki sunumu ile tercih yapmıştık.Kendisine bu vesile ile tekrar Teşekkür etmek istiyorum.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.İyi ki varsınız.
bölüm 1 ve 2.sini değil de 20.sini davet etseniz bir kere de?
Hocam odtü kimya dan girip kimya mühendisliğine yatay geçiş yapabiliyor muyuz? İmkanlar ve koşullar nelerdir
Merhaba, evet böyle bir imkan mevcut. Ama, daha önce başka bir yorumda da belirttiğim gibi, bu geçiş için oldukça yüksek bir ortalama yapmanız beklenmekte. Bu sebeple en erken birinci sınıfın sonunda geçiş için başvuru yapabiliyorsunuz. Bildiğim kadarıyla her dönem yatay geçiş yapmak isteyen kişiler için sınırla sayıda kontenjan açılıyor ve başvuranlar arasında en yüksek ortalamaya sahip kişiler sıralanarak geçiş süreci tamamlanmış oluyor. Ayrıca kimya bölümünde iyi bir ortalama yaptığınız takdirde, kimya mühendisliği alanında yan dal veya çift ana dal imkanlarını da düşünebilirsiniz. Yatay geçişler hakkında daha detaylı bilgilerin yer aldığı ODTÜ linkini aşağıda bulabilirsiniz. İyi günler :)
oidb.metu.edu.tr/tr/yatay-gecis-basvurulari
Yapabildiniz mi bende bu fikirle yazdım ve geldi şuan odtü kimyadayım
Öncelikle böyle güzel bilgilendirici bir video hazırladığınız için teşekkür ederim, çok yardımı dokundu🙏🏻
Ailem kimya okuma işsiz kalırsın, hiçbir şey yapamazsın bir mühendislik bile değil diyorlar. Ben ise ne yapacağımı şaşırdım.
Üretim aşamasında kimyagerlere ihtiyaç duyulmuyor mu? Üniversitede bu bölümü okuyup aynı zamanda kendini geliştiren birisi sektörde kendine yer bulamaz mı? Eğer bu bölümü kazanırsam önümde en az 5 yıllık bir okuma süreci var, sizce bu 5 yılın sonunda kimyagerlik mesleğinin durumu ne olur? Beni neler bekler?
Merhaba, evet maalesef birçok meslekte olduğu gibi kimyagerlikte de işsizlik söz konusu. Fakat, tanıtımda da hocalarımızın bahsettiği gibi, ODTÜ Kimya bölümü mezunları için işsizlik sorunu olmadığını söyleyebiliriz. Bunun sebebi de neredeyse her sektörde kimyagerlere ihtiyaç duyulması. Şirketler de aradıkları kimyagerin daha nitelikli olmasını istediği için ODTÜ mezunlarını tercih etmekte. Elbette lisans eğitimi boyunca kendinizi ne derece geliştirdiğiniz, çalışma şartlarınızı da doğrudan etkileyecektir. Gelecekte de bu nitelikli kimyager açığı devam edeceğinden ileride de sorun yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Ailedeki kaygılar kesinlikle çok normal. Onların endişelerini azaltmak için mezunların tecrübelerini aktardığı bu tanıtım videosunu onlarla beraber izlemek yararlı olabilir. Umarım her şey istediğiniz gibi olur :)
Hocam keşke oxford,harvard,ucla gibi üniversitelerde öğrencilerimiz varda örnek verseydiniz biraz yani mezunları.veya şu üniversite tercih sürecinde mezunlarla ilgili de sitenizde izin verseniz çünkü erişilemiyor, biz de kendimiz onları bulup kendimiz sorsak birebir.Veya daha fazla mezunların isimlerini gösterseniz yurtdışında olan ki bizler de bağlantı kurabilelim
Çalış git kardeşim böýle bir network edinme yok seninki dilencilik
@@furkangozupek8288 ne alaka bilgi edinmek istemiş?
@@elifis691 bak kardeşim odtüde böyle bir harward oxforda gittim mevzusu 5 -10 senede bir bak 1 kişi anca olur.Kimya yazarken zaten böyle bir hayal sunmaları kötü bende odtüdeyim hani şişiriyorlar.Ortalaması yüksek 10 kişi varsa onları çıkarıyorlar mevzu boğaziçindede aynı bu durum böyle
@@furkangozupek8288 ya sorun dediğin gibi o zaten insanlar uçuk hayaller kuruyor gerceklestirebilecegi bi araç olarak görüyor odtü ve bogaziciyi. Dışarıdaki çoğu kisi böyle dusunuyor en azından. Bilmemesi hatta bilmememiz normal biraz da yani :). Ama teşekkürler yine de bilgilendrime için
@@elifis691 👍
DEĞERLİ ODTÜ BİLİM CAMİASI
6269 SAYILI KANUNUNUN İŞLERLİK KAZANABİLMESİ İÇİN KİMYAGERLER ODASININ KURULMASINA YARDIMCI OLALIM. YOKSA BU MESLEK YOK OLUYOR. TEŞEKKÜR EDERİM
Bir sorum olacaktı
Kimya bölümü mezunları TUS sınavına girebiliyormuş diye duydum ve sadece biyokimya uzmanı ve mikrobiyolog olabiliyorlarmış peki Kimyadan mezun olup TUS'a hazırlanmak daha mı zor bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim
Merhaba, evet bildiğim kadarıyla TUS'a girip gerekli eğitimleri aldıktan sonra Biyokimya Uzmanı olarak çalışabilme imkanı var. Benim yakın çevremde bu yolu izleyen birileri olmadığı için ve ben de bu konuda pek araştırma yapmadığım için süreç hakkında maalesef bilgim yok. Fakat, TUS, ülkemizdeki en zorlayıcı sınavlardan biri olarak kabul edilmekte. O yüzden kolay olacağını sanmıyorum.
@@meteesencan1599 teşekkürler
Hocam hazırlık varmı yoksa dersleri alırken veriyolar İngilizce yi
Merhaba Yusuf, bölüme başlamadan önce Temel İngilizce hazırlık eğitimi var. Bölüme geçtikten sonra da hazırlıkta gördüğümüz İngilizce’yi daha da geliştirmek için (makale okuma, sunum becerileri, iş mülakatı ve CV hazırlama gibi konulara yönelik) dört farklı İngilizce dersi daha alıyoruz.
@@meteesencan1599 benim şuan sıralaman 54 k ve ODTÜ kimyayı istiyorum gerçektende umarım gelebilirim
Yusuf Aslanalp Umarım her şey istediğin gibi olur. Bölümde görüşmek dileğiyle :)
@@meteesencan1599 umarım
@@sank7862 54k
3.00 üstü ortalama ile havacılık ve uzay müh. çift anadal imkanı çok iyi yazıyorum burayı tercihlerime
Tamam da bu iki zor bölümü aynı anda götürebileceğine emin misin. Ayrıca bölüme karşı bir ilgin yoksa 3 üstü ortalama yapman da kolay olmayacaktır.
@@cihankarakus5192 derslerine ders içeriklerine baktım sıkılmadan çalışabileceğimi düşünüyorum
@@bagvucisx anladım hocam. Ben 2022 tayfayım, o yüzden seneye görüşürüz kimya bölümünde
@@cihankarakus5192 +1
@Zeynep Nisa hayır yok 54k
Hocam ben bu sene 62 bine girdim ve matematik istiyordum tutmuyor oyuzden artık ODTÜ kimyaya karar verdim tutarsa gelicem ama bı sorum olucak ortalamayi yüksek tutup matematik fizik veya farklı muhendisliklere yatay geçiş mümkün oluyor mu acaba zor olsa bile ?
Merhaba, evet yatay geçiş imkanı mümkün. Fakat dediğiniz gibi oldukça yüksek bir ortalama sonucunda bu geçişi yapabiliyorsunuz. Ayrıca kimyayı okurken bahsettiğiniz alanlarda çift ana dal veya yan dal yapma imkanı var. Bunlar imkansız değil fakat tekrardan belirtmeliyim ki oldukça zorlayıcı olacaktır. Kimya temel bir bilim olduğu için başarılı olmak için gerçekten bu alanı da seviyor olmanız gerekiyor. Umarım sizin için en doğru olan kararı verirsiniz :)
@@meteesencan1599 çok teşekkür ederim bilgilendirdiginiz için
@@solares4613 merhaba arkadaşım benim ablam odtü kimya bölümünde. Ortalama kasmak her ne kadar mümkün olsa da çok çok zor. Geçiş hayaliyle girip hüsrana uğradı. Benim tavsiyem hacettepe kimya mühendisliği yazman.Temel bilim zaten formasyonun da kalkması ile tam bi kumar oldu. Mühendislik daha iş garantisi olan bir meslek. O yüzden temel bilim yazmamanı tavsiye ederim. Başarılar yolun açık olsun
@@derskanal6534 teşekkür ederim
@Beyaz Papatya aga beeeee
Odtü kimya tuttu hocam ordayım 😊
Tebrik ederim, hayırlı olsun. Bölümde görüşürüz o halde ☺️
@@meteesencan1599 umarım açılırda görüşürüz sjsj
@yusufaslanalp2899 Merhaba. 3 yıl aradan sonra bölümün hakkında fikirlerini söyler misin? Kimya bölümü ve üniversite hakkında. Cevap verirsen çok sevinirim
kimse kötü demez zaten, kötü yönlerinden bahsetmez.